Nyugat · / · 1934 · / · 1934. 23-24. szám · / · Film

Kiss Jenő: Hogy készülnek a Miki-filmek?

Egy-egy Miki-film 200-250 méter, pár percig pereg előttünk, de ezalatt a rövid idő alatt a humornak, groteszk ötleteknek olyan tárházait vonultatja föl, amelyek mindenkor és mindenkit ellenállhatatlanul kacagásra bírnak.

Egészen biztos, hogy mindenki, aki megnéz egy ilyen Miki-filmet, önkénytelenül is arra gondol, hogy készülnek ezek a boszorkányos, vicces kis filmcsodák? Megpróbálunk felelni erre a kérdésre úgy, hogy laikusoknak is érthető legyen.

A Miki-filmek Amerika legnagyobb vállalata, az United Artists hollywoodi telepén, külön erre a célra épült és a legmodernebb speciális trükkrajz fotografálókészülékekkel felszerelt atelierjeiben és laboratóriumaiban készülnek. A vállalat élén a Miki-egerek kreálója: Walt Disney áll, 300 munkatárssal.

Amint egy-egy filmtéma feldolgozására kerül a sor, Walt Disney maga köré gyüjti rajzolóit, zenészeit, operatőrjeit és elmondja nekik a film meséjét. Mindenki elmondja ötleteit, minden ötletet feljegyeznek és ha megfelelő, felhasználják. Akárcsak egy nagy filmnél, itt is pontos "Drehbuch“ (jelenetezett filmmese) készül.

Egy méter film 52 filmkockából áll, tehát egy 250 méteres Miki-film 13.000 (tizenháromezer) filmkockából. Walt Disney az ördöngős ügyességű karrikaturistái minden mozdulatot elemeire bontanak, tehát mozdulattöredékeket rajzolnak meg olyanformán, hogy azok egymásután fotografálva, kerek, folyamatos, zökkenésmentes mozdulat képét adják. Ez azt jelenti, hogy minden filmkockára egy-egy rajz kerül, vagyis: egy 250 méteres filmhez tizenháromezer rajz készül! Aki tudja, mit jelent egy jó karrikatura, csak az tudja, mit jelent értékben 13.000 remek karrikatura!

Most jön egyike a legfontosabb és legnehezebb munkáknak: a szinkronizálás. A kész film egy úgynevezett munkakópiáját levetítik, amelyet a zeneigazgató és szinkronizáló mester megnéznek és pontosan megjelölik, hová - milyen zene, ének, hangillusztráció jön, persze mindig szem előtt tartva, hogy zenének, éneknek, hangillusztrációnak a humort kell szolgálnia és szerves kiegészitőként kell simulnia a rajzokhoz.

Íme: elárultuk, hogy készülnek a Mikimaus-filmek. Aki tehetséget érez magában, utánozza Walt Disneyt és társaságát. Nem is volna rossz ötlet eredeti magyar tréfás mesealakokkal, mint például Hüvelyk Matyi, trükkrajzfilmet csinálni.