Nyugat · / · 1934 · / · 1934. 22.szám · / · Film

Lóránth László: Filmbemutatók

Az elmult félhónap nagyobb filmjeinek ismertetését a "Búzavirág“-gal kell kezdeni.

1. A magyar film Bús Fekete hasonló című darabjából készült és ez a film legfőbb hibája. Meg kell mondanunk egyszer, hogy a vékonypénzű magyar filmgyártásnak körül kellene néznie a modernebb és frissebb írók munkái között. Vagy a klasszikusok közt, akik nem kevésbé modernek. Székely István a gúzsbakötöttség érzésével rendezte a filmet - jól. Ágai Irén halk és finom játéka szinte színpadi. Szenkár Dezső kiváló muzsikája megmenti a film unalmasabb részleteit. Kár, hogy Rátkayt, a magyar színjátszásnak ezt az igazi büszkeségét, olyan szerepben játszatják, amely nem hogy nem neki való, de valljuk be: ebben a szerepében - nem jó. Rózsahegyi Kálmán itt is Rózsahegyi Kálmán.

2. Joan Crawford új filmje: Nem mindig a nő az oka tipikus amerikai film. Néha nagyszerű, néha illogikus. Erről azonban, azt hiszem, csak a magyar filmcenzura tehet, amely "erkölcsi“ szempontból vizsgálván a filmeket, úgy nyirbál, hogy erre a filmre rendezője, a nagyszerű Clarence Brown is aligha ismerne rá.

3. Szívvel, pénzzel és tehetséggel készült az Ufa újabb parádés filmje: Szívem érted dobog. Jan Kiepura, Eggerth Mártha, Paul Kemp és Hörbiger a főszereplők. Ez az a film, amely nemcsak a publikumnak kell, hanem megüti az objektív kritika mértékét is. Jan Kiepura tenorja betölti a mozit, Paul Kemp játéka meleget varázsol a szívünk köré. Több mint film ez a film, kis operaelőadás, kis szinielőadás a technika minden hájával kent trükk, amely elénktárja a film beláthatatlan magasságait.

4. Schubert. Richard Tauber angolul beszélő filmje, Schubert életének egy szerelmes tavaszát varázsolja elénk. A bécsi miliő erőszakolt, bár Tauber nagyvonalú játékával feledteti a konturokat. És még egy: ha Schubert olyan nagyszerűen énekelt volna, mint ez a Tauber-Schubert, ma nem írtak volna filmet róla.