Nyugat · / · 1934 · / · 1934. 20. szám · / · Film

Radó István: Clarence Brown az amerikai filmgyártás munkájáról és két leghiresebb főszereplőjéről

Azok közül az amerikai rendezők közül, akik nem a giccseket kedvelő, alacsony intelligenciájú középamerikai publikumot nézik akkor, amikor témát választanak, egyik néhány napot Budapesten töltött. Clarence Brown a neve ennek a markáns arcú, őszülő hajú, kimért angolságú úrnak, aki feleségével, Alice Joyce amerikai filmszínésznővel együtt érkezett Budapestre. Greta Garbo és Joan Crawford állandó rendezője Clarence Brown, a Románc és Inspiráció című Garbo-filmeknek, valamint A képviselő úr barátnője című Joan Crawford-filmnek és a nemsokára hozzánk is elkerülő új Crawford-filmnek, A rossz leánynak a rendezője.

Amikor a dunaparti hotel éttermében beszélgetünk vele, kettős arcot mutat. Azoknál a kérdéseknél, amelyek Hollywoodra, a hollywoodi munkákra, a sztárokra vonatkoznak, nyiltbeszédű, mosolygó, amikor arról kérdezősködünk, hogy mi mozta Európába, egyszerre elzáródik az ajka és a szíve.

- Ne gondolják az olvasók és a mozilátogatók, hogy a hollywoodi műtermi élet a legkisebb mértékben is hasonlít az európai szinházi élethez. A műterem nagyobb közössége lehetetlenné teszi az intim társasági életet, amit a színház megenged. A múterembe való belépés első pillanatától az utolsóig komoly, idegfeszítő munka folyik, minden lépés, minden mozdulat pénzbe, mégpedig nagy pénzbe kerül, nincs alkalom magánbeszélgetésekre, szórakozásokra. Greta Garbo, Joan Crawford, Norma Shearer és a többiek mind éppen olyan fegyelem alatt állanak, mint a legnévtelenebb statiszták. Amikor pedig kiszabadulunk a műteremtől, akkor szétszéledünk Hollywoodbanl, Beverly Hillsben, Santa-Monicában, amelyek tízkilométeres távolságokban vannak egymástól. Műtermen kívül csak akkor érintkezem sztárjaimmal, ha megbeszéléseket tartunk, ha előkészítünk egy filmet. Az igazi érdekes munka az előkészítés, a felépítés, megbeszélés. A munka, a felvétel már csak mechanika.

Mégegyszer kísérletet tettünk arra, hogy budapesti tartózkodásának céljairól tudjunk meg valamit. Clarence Brown egy dadonai mondattal felelt:

- Greta Garbo legközelebbi filmjét én rendezem. Nincs még storym hozzá. Talán Budapesten találok.