Nyugat · / · 1933 · / · 1933. 24. szám · / · FIGYELŐ

LAPSZEMLE

Tiltakozás Ady költészete ellen az erkölcs és a jóízlés nevében:

«Ady költő, veszélyesen nagy költő, a ganaj, az alkohol és a sperma költője, a fanyarul buja női izzadságszagok lirikusa, az étvágyrontó baráti ömlengéseké, a külvárosi szenny-nyomor-szocializmus-apostolságé, a sötét és rossz szagu vidéki életé és az epidermiszcsiklandozó párizsi talmi civilizációé.» («Független Szemle»: Egy új Ady-revizió, írta Thomas Mark.)

-

Amikor a hasonlat már majdnem jó:

«Te meg a világ? Végeszakadatlan monológ ez a kötet, de költője már nem a külső világgal pörlekedik; magát marcangolja, olyan vezetéken telefonál, amelynek mindkét kagylója ott a saját fülén van.» (Protestáns Szemle»: Szabó Lőrincnek Te meg a világ című kötetéről.)

-

«De alig érünk a jambusok sűrűjébe, a költő akaratbüvölete elakad, a hasonlat-szikrák folytonosan pattognak még, de már nem tűzveszélyesek. Érezzük, hogy valami fikció előtt állunk, riasztó lövést adtak le.» («Protestáns Szemle», Oláh Gábor című cikk.)

Ugyane cikkből:

«Itt megfagyott az önmozgás.»

Sőt:

«...szobor, szobor és mindig csak szobor: ily képzetekből rótta össze ugródeszkáját a fiatal Oláh Gábor.»

-

A költő születésnapja. - Az Esztergom és Vidéke «Belföldi hirek» című rovatából, szóról-szóra: «Gömbös miniszterelnök öt zergét lőtt Ausztriában. - Babits Mihály most töltötte be 50-ik évét. - Hatezer orsós fésüsfonódát tervez egy belga pénzcsoport.» stb. stb.