Nyugat · / · 1929 · / · 1929. 21. szám · / · SZABÓ LÁSZLÓ: KRUZSLYÓ KIRÁLYA

SZABÓ LÁSZLÓ: KRUZSLYÓ KIRÁLYA
REGÉNY
XII. KÉT MEZTELEN KARD KÖZÖTT

Már ősziesre fordult az idő, ami itt a Makovicán, az örökzöld erdők vidékén, nem annyira a fákon látszik meg, mint az embereken: mindenütt szedik a földeken a káposztát, kalarábét és a takarmánytököt. Van, aki csak ilyenkor vágja a zabját és a rozst, - csak akkor, amikor már fél, hogy megcsípheti a dér s a szem akkor könnyen megfeketedik.

Simeon úr egy délután a tornácon pokrócot kívánt a lábaira: a vastag posztónadrág és a sárga csizma nem tartott elég meleget. Sóhajtozva gondolt a télre, melyet négy fal között kell a nagy hideg miatt eltöltenie. De felvidult, amikor eszébe jutott, hogy ballábát azóta, hogy megütötte a szél, már nem nagyon háborgatja a köszvény.

Amint a mennyezetes «trónszékben» spekulál, kocsit lát befordulni az országútra a Svinka-patak kanyarodásánál. Hintó biz az, nem kocsi, - négy ló van eléje fogva. A kocsis mellett inas ül a bakon, - ej, de nagy úr lehet!... Szvidnicskára nem megy senki, mert nem lehet ott dolga semmiféle úrnak, - a vendég csak ide tarthat, Kruzslyóra. A tornácról lekiált Simeon úr torkaszakadtából a hátsó udvar felé:

- Chlapci! Do liberiju!

A «gyerekek» a hetes férficselédek, nekik kell most minden munkát abbahagyva veszettül sietniök, hogy mielőbb magukra kapják a fehérsujtásos veres libériát a csizmával és a prémes kucsmával együtt.

Mire a négyesfogat bekanyarodik az udvarra, már libériás inasok ugranak hozzá, hogy az előkelő endéget lesegítsék.

Szigorú képű, kedvetlen úriember a vendég. Mente van rajta, kard az odalán, sarkantyús csizma a lábán.

Mikor felér a tornácra, a kucsmáját meg se billenti és balkezét a kardja markolatán tartva bemutatkozik:

- Tahy Benedek vagyok.

- Tudom, - válaszolt Simeon úr. - Ismerlek. A Komjáthy Erzse ura vagy, szolgabíró itt Sárosban.

- Csak voltam szolgabíró, - feleli a vendég. - Most császári komisszárius vagyok.

- Az is szép hivatal, bruder. Gyere hát közelebb! Hé, Hinkó! Hozz egy kancsóval abból a helmeciből!

A vendég azonban egy lépést sem közeledett az asztalhoz.

- Nem vendégeskedni jöttem, - felelte - hanem törvényügyben. Panaszok érkeztek Eperjesre, bizonyos bűntettek ügyében, melyek úgy a földi, mint a mennyei felséget a legsúlyosabban sértik.

- Ejnye, ki lehetett az az imposztor? - kérdezte Simeon úr csodálkozva.

- Itt van egy hajmeresztő írás, amelyben Mikurszky Simeon úr valami rendelkezést teszen a trón kárpitja ügyében és így írja alá: Rex Cruzloensis. Ez felségsértés a felséges római császárral, mint Magyar- és Csehország királyával szemben. Vállalja ezt az írást?

És odatette Mikurszky elé a cédulát.

- Hogy vállalom-e? - kérdi Simeon úr, - a saját írásomat ne vállalnám? Hát persze, hogy vállalom!

- De van itt még súlyosabb dolog is! - folytatta a császári komisszárius. - Jelentés érkezett, hogy a vallás tökéletes megszentségtelenítésével valami ebet a szent szertartások közepette temettek el.

- Micsoda szent szertartásokról beszélsz, öcsém? Tudtommal lutheránus volt Kristóf, az apád, lutheránus volt az anyád, Nagymihályi Éva, a feleséged, Komjáthy Erzse református, - mi közöd teneked azokhoz a szent szertartásokhoz? Én is lutheránus vagyok, nekem sincs semmi közöm hozzájuk. Talán csak nem katolizáltál te is, mint Károly, a bátyád?

- Ahhoz kegyelmednek nincsen semmi köze; itt különben is én vagyok az, akinek joga és kötelessége kérdezni!

- Ismertem azt a Károlyt, - folytatta Mikurszky. - Eszes ember! Nagyon eszes ember! Nem értettem ugyan, hogy minek ment el paulinusnak, de hallottam, hogy már otthagyta a barátokat, feloldozták a szegénységi fogadalom alól és ma már leleszi prépost...

- Feljebb! - szólt közbe Tahy Benedek. - A méltóságos királyi tábla asszesszora.

- Császári tábla az már régen, nem királyi! - feleli Mikurszky.

- A földi és a mennyei felségnek megsértése, a vallás profanizálása és a szent szertartások meggyalázása, mind olyan súlyos vétek, amiért még a nemes ember is fejével lakol.

- Ohó, barátocskám, - az én fejemnek egyelőre én vagyok a gazdája. Nekem a legkisebb közöm sincsen ahhoz a felséges császárhoz, ami pedig a mennybéli felséget illeti, azzal majd elintézem magam a dolgomat, ha megcitál.

- Ez újabb felségsértés - mondotta Tahy. - Tudvalevő, hogy III. Károly császár őfelsége egyszersmind Magyarországnak is királya.

- Lehet, - felelte Mikurszky pipára gyujtva. - Magyarország királya. Meg Horvát- és Szlavonországnak, Bulgárországnak, Rámának és Szerviának királya. Hallottam olyat is, hogy még Jeruzsálemnek is királya. Biztosan kevesli a zsidókat, akik a többi országaiban találtatnak. Azt azonban mondhatom neked, öcsém, hogy az a német nekem nem valami nagyon imponál.

- Mikurszky uram, az a német Magyarországnak a királya!

- Kruzslyón én vagyok a király! - felelte Simeon különös nyomatékkal. - Szabad és nemes ember vagyok, nekem nem parancsol senki se, még a feleségem se, mert nincsen.

- Nem lehet ezt az ügyet réfával elütni, Mikurszky uram! A felségsértést még valahogy kimagyarázhatnák a fiskálisok, de a szent szertartások meggyalázása, egy ebnek rendezett énekes temetés, oly sacrilegium, amelyre e földön nincs pardon!

- Eh, mit! - válaszolt Simeon úr, a pipacsutorát szájából kivéve, - az én jobbágyom az én jobbágyom és akkor kántál, amikor parancsolom!

Sűrű porfelhő emelkedett az országúton és a porfelhő sebesen közelgett Kruzslyó felé. Ott, ahol az országút eléri a patakot, kibontakozott a porfelhőből tizenkét vasasnémetnek az alakja. Amint Tahy látta, hogy a vasasok már közel vannak, még szigorúbb lett a hangja:

- A tekintetes urat bevisszük Eperjesre, még pedig vasban!

Mikurszky elsápadt:

- Engem? Vasban? No, ezt a gyalázatot nem fogod megcselekedni velem, öcsém, ha csak valami speciális vasat nem csinálsz... Megelőzött benneteket a guta, - hogy ütne belétek is a gazdáddal együtt!... Felrántotta a ballábamat, - a lábam feje ki van nyujtva, de a térdemet nem lehet kinyujtani, a balkaromat pedig lerántotta, úgyhogy nem bírom felemelni, ha meg nem fogom a másik kezemmel... Már most hogy vasalsz meg engem? A te bilincsed nem való énrám, az én kovácsom pedig nem fog bilincset rakni saját urára, parancsolójára és királyára, mert ha erre vakmerőségében vállalkoznék, leüttetném a fejét itt előtted! Látod azt a pallost a tornácoszlopon? Itt Kruzslyón mindenki tudja hogy az mirevaló!

- A pallosjog megilleti a nemes vármegyét, - felelte Tahy - megilleti a Tahyakat, a Hedryeket, a Görgeyeket, a Soósokat, meg a többi ősi familiákat, de hogy a Mikurszkyakat is megilletné, arról sohasem hallottam. Különben is bátorkodom ajánlani, hogy a saját fejével inkább törődjék az úr, mint a kovácsának a fejével, mert odalenn Eperjesen az ítélőszék nem érti a tréfát.

- De hát hogyan akartok engem oda levinni, szerelmes jó öcsém? - kérdezte Mikurszky. - Ölben? Hiszen nem bírok felszállni a hintóra, csak úgy tesznek fel rá és úgy vesznek le róla, ha dolgom akad odalenn a faluban... Vagy talán erőszakot akarsz velem alkalmazni? Gondold meg, hogy ez nem a tettenérés esete, és az is főbenjáró bűn, ha egy nemes urat idézés helyett erőszakkal visztek el. Emberrablás, egy szabad ember elrablása!

A vasasok ezalatt megérkeztek és bekanyarodtak az udvarra. A hadnagyuk megkérdezte:

- Komisszárius uram, tüstént megyünk vissza, vagy megpihenhetünk?

- Szálljatok le, - szólt Tahy. - A lovak nagyon fáradtak. Csutakoljatok, abrakoltassatok és itassatok. De még ma visszamegyünk.

- Enni-innivalót majd ad a cselédség, - szólt Mikurszky. - Az urak pedig kerüljenek beljebb.

- Arról szó sem lehet, - válaszolt Tahy. - Mi itt hivatalos járatban vagyunk. A katonák majd tudni fogják, hogy lássák el magukat, - ez az ő joguk; nem maradnak sem éhen, sem szomjan. És ha mást nem találnak, még a rozsot is feletetik a lovaikkal. Ez már a természetükben van. Az úr dolgában pedig azt végeztem, hogy nem visszük be Eperjesre. Nem történt meg a törvényes citálás, - bár az ördög sem tudja, hogy micsoda ma törvény! De az alighanem megmaradt még a régi dekrétumokból, hogy törvényes citálás nélkül senkit bíró elé cipelni nem lehet. A tekintetes úr itt marad, de a császári hadparancsnokság rendelkezése alatt. A vasasok közül hat ittmarad és azok közül ketten felváltva őrizni fogják az urat. Tekintettel nyomorék állapotára, nem is fogjuk becitálni Eperjesre. Itthagyjuk, de éjjel-nappal két meztelen kard között lesz, mindaddig, amíg vissza nem jövök. De még ezen a héten itt leszek az ítélőmesterrel.

- Micsoda ítélőmeserrel?! - kiáltotta Mikurszky. - Az én ügyem a méltóságos királyi tábla elé tartozik!

- Az régen volt, tekintetes uram! - felelte Tahy. - Ma rendkívüli körülmények vannak, nem érünk rá a sok ceremóniára. Ő szent felsége ítélőmestereket nevezett ki mind a négy disztriktusba és azok ítélnek most a hűtlenség, felségsértés és más főbenjáró bűnökben.

- Törvénytelenül ítélnek! - hörögte Mikurszky.

- Az lehet, bár nem hinném, - válaszolt Tahy. - Méltóztassék majd panaszt tenni a diétán, az igen illetékes fórum az ilyen gravámenek megvitatására. Nyitva áll ez az út mindenkinek, - akinek fejét veszi, még annak a sérelmét is előterjeszthetik az utódai.

És anélkül, hogy csak le is ült volna, Tahy Benedek a hadnaggyal és hat vasas katonájával elment. A másik hat vasas ottmaradt és kettő mindjárt meg is kezdte az őrszolgálatot Kruzslyó királya mellett, kivont karddal a kezében.