Nyugat · / · 1927 · / · 1927. 17. szám · / · IRODALMI FIGYELŐ · / · NÉMETH LÁSZLÓ: BÁNYAI KORNÉL: ÖRÖK ARC

NÉMETH LÁSZLÓ: BÁNYAI KORNÉL: ÖRÖK ARC
II.

Ez a cselekedet: a monista életérzés vallásossá költése. Bányai Kornélban az anyag mitológiája él. Érzi az ember mögött nyujtózó évmilliókat, a porból állatot, állatból embert formáló időt. Nem látja szakadéknak a szervest a szervetlentől, az embert a kőtől elválasztó űrt. Sőt testvére minden: fa, kő, csillag az anyag nagy rohanásában. Amikor a kozmikus erőkkel játszik: a «megbokrosodott nappal», a «futásnak bomlott» éjszakával tudja, hogy mindez egy vele, hisz a nagy hullámzásnak ő is egy kiszakadt taréja csak.

Csakhogy az ember nagyon is kiszakadt az öreg dolgok testvériségéből. Szemben evvel a megtalált rokonsággal nagyon is reális a homo sapiens borzalmas árvasága a modern életben, az utcák kiszikkadt medreiben, a történelem sírás-erdejében. Az ember külön örvény az anyag ősi kavargásában, bizonytalan lény a tudatos és öntudatlan határán. Volt-e, vagy lesz csak? Ringó bölcső a föld vagy ringó koporsó? Mennyi idegenség közé szakadt az ember különösen, ha a Magyar Infernóba téved! Új apokalipszis, összedőlt társadalom, háború, hadifogság! Hol ebben a zűrzavarban a költő posztja?

Az élet gyökerében s az ég ostromlétráin. Vissza kell térni a primitív dolgok közé. Fában, kőben, változatlan arcokban, a szőlős dombok szelid hajlásában leli fel magát. De ha felleli, csak azért, hogy új ostromra induljon az ég ellen. A fejlődés beláthatatlan Jákob-létrái várnak a természet erőiben megújult Anteusok Isten felé rohanó fiatalságára.

Magamban érzem az anyag örökös, csodálatos kavarodását
és küldetésem és hivatásom munkás embereknek
életét jobbító embereknek megmutatni a világot,
megszépíteni az életet és hirdetni ember
istenné válását a szálló időben!

Ime: egy nagy horizontokat kutató gyermek megtalált programmja s egy költőfilozófus mitológiájának az esszenciája. Ez a mitológia még messze van az élettől, az életet életté tevő részletektől, de minden jelzőjében egységes, hangzatosságában és fellengősségében is következetes. Minden szava mögött ugyanazt az állásfoglalást érzem s az én szememben ez a tudatalatti következetesség, a szemlélet változó képekben kiütő egysége Bányai Kornél költő-voltának legfőbb bizonyítéka.