Nyugat · / · 1927 · / · 1927. 2. szám · / · FILM-FIGYELŐ

Hevesy Iván: LADY HAMILTON REPRIZE

Richard Osswaldnak, a kiváló német rendezőnek, akinek az idei szezonban a «Halálrózsák» c. filmjét láttuk, ez a régi filmje nemcsak az ő művészi képességeit reprezentálja, hanem egyúttal a német film háborúutáni reneszánszának legszebb eredményeit is.

A «Lady Hamilton» Joe May nagy filmjével, a «Hindu siremlék»-kel és még néhánnyal együtt a filmművészet klasszikus, maradandó értékű alkotásai közé tartozik. Olyan rendezői, filmszerű és szinészi értékei vannak, hogy ezek majdnem egészen elfeledtetik a nézővel a technikailag ma már túlhaladott film hiányait, amelyek azonban csak a maszkirozási és világítási eljárásokban mutatkoznak. Mert egyebekben, rendezésben és játékprodukcióban, nemcsak, hogy nem primitív a film, hanem ellenkezőleg jóval magasabb szinvonalat mutat, mint a mai átlag.

Éppen ez a legjobb tanulsága ennek a repriznek, hogy meghökkentően mutatja meg: nincs is olyan rohamos fejlődés a filmművészetben, a film művészi részében, mint azt néha hisszük. A «Lady Hamilton» legalább 6-7 éves film és mégis bátran megállapíthatjuk, hogy pl. az idei filmszezonban egy kézen is meg lehetne számolni azokat a filmeket, amelyek összértékelésben melléje volnának helyezhetők.

A többszörösen felújított Hindu siremlék rendkívüli sikeréből következtetve ez az új repriz is nagy sikert ígér és ez talán arra fogja buzdítani a Forum Szinházat és a többi mozikat, hogy a klasszikus filmeket gyakrabban elevenítse új életre a raktárak bádogdobozaiból. A filmművészet minden érdeklődője és rajongója nagy örömmel fogadná ezt.