Nyugat · / · 1927 · / · 1927. 2. szám · / · FILM-FIGYELŐ

Hevesy Iván: KOHN ÉS KELLY

Az ismert amerikai komikus-kettősnek és partnereiknek, az u. n. Potasch és Perlmutter ensemble-nak, mulatságosságban, ötletgazdagságban minden eddigi filmjét felülmúlja ez a vígjáték. George Sidney-t, aki a zsidót játssza, láttuk már az idén a XXVIII. Adalbert címszerepében, az antiszemita ír rendőrt megszemélyesítő Charles Murray-vel is többször találkoztunk néhány epizódszerepben. Most együtt nagyszerű kontrasztokkal vezetett együttes játékukban mindketten teljes képességüket mutatták meg és két jellegzetes, a maguk egyoldalúságukban is jól kidolgozott figurát alakíthattak.

A film felépítése a legügyesebb amerikai vígjáték-kompozició, cselekményvitelének fordulatos pergése pedig elsőrangú. A film bevezető és befejező jelenetei ügyesen kerekítik le a darabot. A haragos szomszédok között kitör a háborúság: kezdik a kutyák, folytatják a gyerekek, a mamák; majd Kohn és Kelly. A befejezésben ugyanilyen sorrendben a kibékülés.

A szellemes és stílusos felírások szerzőjének, Mihály István-nak nevét a film elején öles betükkel láttuk a vászonra vetítődni, a filmet megalkotó rendező nevének azonban még egy méterecske film, még ici-pici öklömnyi betük sem jutottak. Hogyan lehet ez? Jó lenne már, ha a Star-kölcsönző abbahagyná végre ezt a megrögzött és bűnös névelsüllyesztést!