Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 22. szám · / · Figyelő · / · Film-figyelő

Hevesy Iván: George Sydney: 28. Adalbert

George Sydney nem ismeretlen a magyar filmközönség előtt. Mint a "Potasch és Perlmutter" kettősnek tagja, Charles Murray-vel, többször szerepelt már eddig is, az idei szezon derekán bemutatásra kerülő közös filmjük pedig, egy felül nem múlhatóan mulatságos vígjáték, a "Kohn és Kelly", nagyon fogja fokozni mindkettőjük nevének népszerűségét.

"Az amerikai komikum királya "- ez kétségtelenül igen erős reklámtúlzás, azonban éppen olyan kétségtelen az is, hogy George Sydney jó színész és jó komikus, aki igen hatásosan és igen plasztikusan tud életre hívni egy olyan figurát, amilyennel irodalomban és színpadon elég gyakran találkoztunk már, filmen azonban még nem igen: a zsidó racionalizmusnak és a józan, cinikus zsidó humornak megtestesült alakjával. Természetesen ez a figura tele van eltúlzásokkal, a komikum stilizáló beállításaival, azonban - és ez a legfontosabb - ezek mögött az eltúlzások mögött mély és éles karakterizáló erő lappang.

A mese látszólag nem új: Adalbert Rosenzweig, a gazdag amerikai kereskedő, az egymás ugratására alakult Mókusok Clubjának elnöke, egy európai kisvárosba kerül, itt véletlenül főhercegnek nézik és úgy is bánnak vele. Egy ügyes motívum ezt a beállítást bőven áradó komikumforrássá szélesíti: a 28-dik Adalbertnek kinevezett Rosenzweig azt hiszi, hogy a főhercegi udvar egy hasonlóan csak ugratásra berendezett klub és ehhez képest viselkedik.

Egy napilapnak filmkritikussá kivezényelt munkatársa azzal akarta Sidneyt elintézni, hogy kifejezte gyanúját: ez a színész civilben, privátim sem lehet több egy Rosenzweignél. Nem vette észre a kritikus, hogy ezzel a legnagyobb dicséretet mondta a filmkomikusról: annyira Rosenzweiggé tudott válni, hogy mást nem is lehet látni benne, mint Rosenzweigot.