Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 15. szám · / · Jancsó Béla: Nemzetes Berzsenyi Dániel

Jancsó Béla: Nemzetes Berzsenyi Dániel
(Születése 150 éves évfordulójára)
V.

Literátor Kazinczy Ferenc uram Széphalomról írá nemes és nemzetes Berzsenyi Dániel uramnak:

- Ritka ragyogású barátom!

...Nagy gyönyörűséggel láttam verseidben Horátz, Mathisson és Salis s Virág és Kis tanítványát, s nyelved oly szép, nemes, hogy azt csudálni fogja a haza. Tovább, édes barátom, tovább a szerencsésen futni kezdett úton, Virág, Kis és Dayka, kiket elsőknek tart nemzetünkben minden, akinek ízlése van, örömmel fogadnak el szent koszorújokban...

Élj igen szerencsésen, s örvendj érdemeidnek s támadó dicsőségednek!

Íra pedig ugyancsak epistolát bizonyos Sárközy István alispán uramnak, azidétt neves tudománykedvelő, s néki jó barátjának, Somogyba közelebbit tudakozni ritka ragyogású barátjáról.

«Egy oly férfinak serkentése, kinek ítéletét úgy nézem, mint egy egész nemzetnek szavát, lekötelez engem, hogy lelkemnek minden erejét összeszedjem és felvonjam...» - válaszolt Berzsenyi Dániel uram.

Tekintetes Sárközy alispán úr pedig válaszolá a következőket: «Sok kérdezősködés után tudhattam csak meg, micsoda Berzsenyit értesz. Ma hallom, hogy egy nem régi emigráns, emberséges és filozófus ember lakik ott nagy csendességben, kit, mivel ki nem szokott járni, senki nem ismeri úgy, mint szeretném.»