Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 14. szám · / · Figyelő · / · Irodalmi figyelő

Braun Róbert: Több könyvet Bostonnak!

Boston Amerika legintellektuálisabb városa. Ott élnek legelevenebben a puritán hagyományok és ott beszélik a legirodalmibb angol nyelvet. Az egy New York kivételével ott jelenik meg a legtöbb könyv és a lakosság fejszáma szerint leggazdagabb városa Amerikának. Ott van Amerikának építészet szempontjából legnevezetesebb tere, a Copley Square, hol megtörtént az az Amerikában példátlan eset, hogy mintegy 25 év előtt egy oly épületnek, amelyet az építési szabályzat ellenére négy emeletnél magasabbra építettek, a négy emeleten fölüli részét a városi hatóság intézkedésére lebontották, hogy a tér harmóniája sértetlen maradjon.

Amerika e legszebb terén van a Boston Public Library, Amerika első oly közkönyvtára (mintegy 75 éves) amelyet közadókból tartanak fönn. Az épületen fölirat van, ilyféle szöveggel: A köztársaság minden polgárától megköveteli a tudást, mint a szabadság és közrend biztosítékát. A könyvtár szép, klasszikus épület, talán nem ragyog úgy a bronztól és aranymozaiktól, mint a washingtoni kongresszusi könyvtár, de a falakat Puvis de Chavannes freskói díszítik. Tizenhét év előtt és valószínűleg ma is több budapesti napilap és hetilap volt kitéve a mindig zsúfolt olvasóteremben.

A Boston Public Library 1926 márciusa óta négy ív terjedelmű negyedrétű folyóiratot ad ki More Books címen, amelyet az olvasók ingyen kapnak. E folyóiratot Haraszti Zoltán szerkeszti a könyvtári bizottság megbízásából, miután két évig volt egyik fiókkönyvtár vezetője. Haraszti Zoltánról tudjuk, hogy fiatal ember, hogy Egerben volt egy ottani lap munkatársa, azután egy budapesti napilapnál dolgozott - a Nyugatba is írt, Renan «Jézus életé»-t magyarra fordította és 5-6 éve van Amerikában.

A folyóiratból megtudjuk, hogy a könyvtárnak 31 fiókkönyvtára van, «állaga» 1 1/3 millió mű, évi gyarapodása 24 000 mű és az olvasótermekben 1.300 folyóirat van. A More Books nemcsak az új szerzemények listáját adja, hanem egyéb érdekes közleményei is vannak. John Adams, a köztársaság második elnöke halálának most van 150 éves évfordulója és a könyvtár kiállítja egyik legnagyobb kincsét, Adams könyvtárát, amely a maga idejében (3000 kötettel) Amerika második legnagyobb gyűjteménye volt. Becsét növeli, hogy tele van Adams bejegyzéseivel. E gyűjteményről érdekes cikket ad a folyóirat márciusi száma, az áprilisi pedig (Haraszti tollából) Lord Bacon-ról, halálának 300 éves évfordulójára és a könyvtárnak alkalmi kiállításával kapcsolatban. A hírek közt azt olvassuk, hogy a Carnegie Corporation könyvtári célokra négy millió dollárt szavazott meg, a Yale egyetem pedig elhatározta, hogy hat millió dollár költséggel új épületet építtet, öt millió kötetre való hellyel.

Nem a sok millió dollárt irigyeljük Amerikától, hanem azt a szellemet, amely a Boston Public Library-t és a More Books-ot áthatja és amely Haraszti Zoltántól és annyi más tehetségtől fosztott meg bennünket.