Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 1. szám · / · Sipos Iván: A császár szakálla

Sipos Iván: A császár szakálla
XV.

Ezt az utolsó dervaloni estét kávéházban töltötte a Bortalió-család. Hazafelé átutazóban mindig így volt, nem változott meg most sem a program.

Ültek az asztal körül, apa, anya, lánya, dervaloni Bortalió: a Jónás, Kozárdó főorvos, egy Marion nevű úr, kivel a fürdőn ismerkedtek össze s akiről semmit sem tudtak azon kívül, hogy Marionnal hívják; Langfelder Ernő és titkárja. Ültek az asztal körül és beszélgettek halkan, kedélytelenül, vontatottan. Még szerencse, hogy legalább a zenekar Beethoven egy szimfóniáját játszotta...

Henrik kínlódott s feszengett helyén, Bortalió Péter mellett, kinek jobbján az a bizonyos Marion helyezkedett el. A titkár Jónás úrnak udvarolgatott és Rózsa csak szemrehányó tekintettel kereste fel ifjú lovagját, Langfelder Ernőt. Elviselhetetlen, nyirkos unalom nyúlt el a levegőben. Henrik éppen azon gondolkozott: nem jobb lenne-e eltávoznia, mikor szeme új ismerősére, Marionra tévedt a gyanakodó szerelmesek átható tekintetével. És a következő pillanatban dermedten omlott a plüsstámlára. Éppen ezt a pillanatot halászta ki, mikor Marion úr óvatosan és nagyon ügyesen, - de kiemelte Bortalió Péter pénztárcáját! A vér megfagyott ereiben erre a látványra. Moccanni sem tudott. És ez lett a veszte. Mert a zsebtolvaj ösztönösen megérezte, hogy leleplezték s a Langfelder béna mozdulatságából azt is szempillantás alatt megállapította: ki részéről fenyegeti a veszedelem? S mire Langfelder Bortalióhoz hajolt, hogy lehető tapintatosan és feltűnés nélkül figyelmeztesse a történtekre, az ellopott pénztárca már az ő zsebében pihent. És helyette Marion szólalt meg, de hangosan, szinte süvöltve:

- Jóéjt hölgyek, jóéjt uraim. Mielőtt azonban távoznék, figyelmeztetni kívánom Bortalió urat, hogy pénztárcáját Langfelder úrnál kell keresnie.

Meghajolt s a következő pillanatban már el is tűnt a hirtelen támadt zavarban.

Henrik a zsebéhez kapott, - a pénztárca csakugyan ott volt!

- Hallatlan Észrevette, hogy lelepleztem s most engem akar...

Hangja elfúlt az élesre fent hangok viharában:

- Zsebtolvaj!

- Pfuj!

- Szégyellje magát!

- Gyalázat!

Henrik kiegyenesedett:

- Hozzám nem érhet fel ez a vád, én Verózia...

Szerencsére még idejében meggondolta a dolgot, - végre is nem teheti ki a Császár személyét effajta nyilvános botránynak, hát - elharapta a mondat végét.

- Mehetünk! - vezényelt a hamarosan előkerült rendőröknek s megindult büszkén, gőgösen.