Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 1. szám · / · Sipos Iván: A császár szakálla

Sipos Iván: A császár szakálla
II.

És nemkülönben a Császári Ház.

Négy testőrtiszt hófehér lovon, a főudvarmester és hadsegéd az ezüstveretű díszhintón. Utánuk következik a Császár aranybatárja, mellyel Gazou lepte meg az Uralkodót. Ebben is ketten ülnek: a Császár és a "fekete Vénusz", ahogy Korcsiankó herceg kreolszépségű hitvesét nevezik. Végül a herceg jön a hadtestparancsnokkal és újabb négy fehérlovas testőrtiszt zárja a sort.

Művészi szépséget adó, artisztikus látvány ez a felvonulás. A Korcsiankók ősi kastélya kívül esik a városon; háromkilométeres körzetben nem szabad építkezni. Amerre a paloták közt a belvárosban elhalad a menet, mindenütt mámorosan ünnepel a nép.

De azután szürke, unalmas bérkaszárnyák sora következik. Az ablakokban egy-egy sápadt proletárasszony feje. Lenn az utcán szájat-tátó, rongyos apróságok. Egy-egy ólmos lépésű nehezen cammogó munkásember. Sehol egy: "éljen" - sehol semmi nyoma a lelkesedésnek. Sőt. Komorak és sötétek az arcok, melyekre koravén barázdákat róttak a gondok és küzdelmek. Szerencsére nincsenek sokan, - kellemetlen, ünneprontó látvány az ilyen. Mindössze messze, az utca végén látszik egy ötven-száz főnyi csoport. És a Császár önfeledten beszélget a hercegnővel:

- Régen láttam. Szándékosan kerüli Verozót?

- Isten mentsen, Felség. De nem szeretném megmutatni magam.

- Szóval közelesen látni fogom?

- Amikor kívánja Felség. Jövő héten Verozóban leszek.

- C'est trés bien, ma duchesse!...

Halvány, futó mosoly az ajkakon. A hercegnőnek piros az arca és megremeg finomvonalú teste. Megindultan rebegi a Császárnak:

- Köszönöm Felség!...

A szemében igézet és becsvágy. És az elmaradhatatlan öröm. Hogyne! Ismét feléje fordult és rája süt a legfőbb hatalom napja!...