Nyugat · / · 1922 · / · 1922. 23. szám · / · Zsadányi Henrik: «A ZSIDÓSÁG TÉRFOGLALÁSA MAGYARORSZÁGON »

Zsadányi Henrik: «A ZSIDÓSÁG TÉRFOGLALÁSA MAGYARORSZÁGON »
X.

A hosszadalmas, rendszeres gyógykezelés szintén laza alapokon nyugszik.

Ezen, nemde, azt kellene érteni, hogy intézményekkel és törvényekkel a zsidót lassanként visszaszorítják az árendába és a szemétdombra. Ehhez sem elég a vezető osztály akarata. Ehhez is népies közvélemény kell. Esztendők egész során keresztül abban a hitben kellene tartani a népet, hogy neki nem a legjobb orvos, ügyvéd, hivatalnok stb. az érdeke, hanem az, hogy a vezető osztálynak ez vagy az a rétege foglalja el e helyeket. Az összeomlás nyomán támadt porfelhőben könnyű volt ezt elhitetni. De ahogy múlnak az évek, tisztulnak szemek, világosodnak az agyak, a saját érdek és az igazi érdek, mind világosabb körvonalakat nyer, s mind érzékelhetőbbé válik a jobb érvényesülése elvének lekötése. Nem tudom elképzelni, hogy tíz vagy húsz év múlva a képviselőjelölt hatást tudna elérni azzal a kijelentéssel, hogy a katonaorvosok közül 45 % zsidó.

Más, nem a vezető osztály, de a nép szociális és gazdasági kérdései fognak felszínre kerülni, s ezek erősen tompítják majd a vezető osztály belső ügye körül támadt zajt.

Nem azt állítom, hogy nem lesz antiszemitizmus. Rendkívül meg kellene az árutermelés lehetőségeinek növekedniök és a termelt javak meg az emberek száma között nagyobb összhangnak kellene beállani; továbbá rendkívül emelkednie kellene a műveltség színvonalának és az emberek ama képességének, hogy érdeküket biztos szemmel felismerjék - ahhoz, hogy az antiszemitizmust és vele együtt a száz másfajta kenyér körül forgó ellentétet a föld színéről eltüntethessük, amelyek osztályok, nemzetek, fajok, vallások, ideológiájának mezét öltik magukra.

Tíz vagy húsz év múlva igenis lesz még Magyarországon antiszemitizmus. Még pedig elég nagy darab. De akkora már nem lesz, hogy olyan könyvről, mint amilyen Kovács Lajosé, oly hosszú cikket írjanak, mint ez itt.