Nyugat · / · 1920 · / · 1920. 21-22. szám · / · Figyelő · / · Bálint Aladár: Romain Rolland két könyve magyarul

Belicska Andor: Odakünn süt a nap

(Berkes Imre regénye)

Ez a regény még 16-ban, a háború kellős közepén íródott és egyik érdekessége éppen az, hogyan érezte meg Berkes már akkor azokat a gazdasági és társadalmi problémákat, amik a háború végeztével csakugyan felvetődtek. Az író kint élt a somogyi magyar bakák közt, ismerte vágyukat a föld után, tudta haragjukat az itthon-maradtak és meggazdagodottak ellen, előre látta a kavarodást, amit ez a vágy és harag fölver, és regényében már akkor megrajzolt néhány valóra vált eseményt. Egyébként Berkes hiába tette regényének tárgyát és idejét háború utánra: az Odakünn süt a nap par exellence háborús írás. Témája az a gyötrő kérdés, ami a katonát odakint legjobban marta: mit csinál otthon az asszony? hű marad-e és tud-e hű maradni annyi csábítás között? meg lehet-e neki bocsátani, ha vétett? És ami fő: neki higgyen-e, akit még forróbban és kínzóbban szeret, mint azelőtt, vagy a világ rossz nyelvének, a névtelen leveleknek, amik még a lövészárokban is fölkeresik?

A felelet nem határozott igen vagy nem, Berkes művészhez méltóan a szereplők jellemére bízza. Egyik öl, a másik megbocsát, amint azt tennie adatott.

Négy nap története van összezsúfolva a regényben, s a jelenetek oly gyorsan változnak benne, mint egy mozgóképen. Az író egy lihegően izgalmas történetet lihegő sebességgel írt meg, sok részletet kidolgozatlanul hagyva. Ahol elmélyül tárgyában, mint a főhős Bibor küzdelme önmagával, vagy Bibor ellenfelének, Parlaghynak lázas tépelődése (az élők nem tudnak élni a halottaktól), egészen kiváló. Van egy alakja, Halál Péter, rokkant tizedes, akinél legszívesebben időzik az író, ezt is csinálja meg legjobban. Másutt viszont fölösleges, Kellermann-ízű részletekkel rontja művének egységét (az Amerikából érkező aranyvonat), vagy homályosan odavetett profilokkal árt ember-ábrázoló hitelének.

Háborús irodalmunknak - a Szegény emberek mellett - legszebb novelláját, a Bülbül hadnagyot, Berkes írta. Az Odakünn süt a nap, nem ilyen hibátlan alkotás, de ebben is annyi kvalitás, szín és erő van, mint kevés írónk könyvében. Mesegazdagsága meg egészen rendkívüli, szinte túlságos. Ebből erednek gyengéi. És ezt a bőven ömlő mesét hasonló gazdagon áradó nyelven mondja el. Szavai zuhogva hullanak, elborítják s magukkal ragadják az olvasót. Könyvét nem lehet letenni.