Nyugat · / · 1918 · / · 1918. 18. szám · / · Figyelő

Nyugat-előadások

Az idei ősztől fogva új vállalkozással igyekszik szorosabbra és bensőbbre fűzni a közönséggel való viszonyát a Nyugat. Előadás-sorozatot rendez, amelynek folyamán írók, művészek, tudósok, válogatott munkásai szellemi életünknek adják elő az élőszó és a személyes érintkezés közvetlenségével kutatásaik és elmélkedéseik eredményeit. Azt akarjuk, hogy ez előadásokkal a közönség mélyebben bepillanthasson az alkotó munka műhelyébe, tájékozást nyerjen a ma életéből kiforró eszmék irányáról s közvetlen kapcsolatba jusson a hivatalos kulturális szervek funkcióin túleső kultúrmunka tényezőivel.

Az első előadás-sorozat három hónapra van tervezve s november hó 2-án kezdődik. Vezetői: Babits Mihály és Schöpflin Aladár s mint előadók közreműködnek benne:

Babits Mihály,

Berinkey Dénes,

Dienes Pál,

Elek Artur,

Fenyő Miksa,

Földi Mihály,

Fülep Lajos,

Füst Milán,

Gellért Oszkár,

Ignotus,

Laczkó Géza,

Móricz Zsigmond,

Ódry Árpád,

Osvát Ernő,

Pikler Gyula dr.,

Schöpflin Aladár

Tóth Árpád

s még többen mások.

Hetenként öt előadást tartunk a délutáni órákban. Az előadandó tárgyak terjedelméhez mérten lesznek hosszabb, az egész sorozaton végigfolyó előadások s lesznek rövidebb, egy-két-három órára terjedő előadások is.

Az előadások hallgatásának díja 400 korona, a Nyugat előfizetői számára 300 korona. Ez összeg havonként is fizethető.

Beiratkozásokat már most elfogad a Nyugat kiadóhivatala, amely egyúttal felvilágosítással szolgál minden az előadásokra vonatkozó kérdésben.

Az előadások részletes tervét, minden szükséges tájékoztatással, legközelebb fogjuk közrebocsátani.

A három hónap leteltével az előadássorozatot folytatni szándékozunk.

Ajánljuk előadásainkat olvasóink szíves figyelmébe.