Nyugat · / · 1915 · / · 1915. 18. szám · / · Figyelő

Fekete Miklós: Magyarország közgazdasága 1914. évről
Írta: Katona Béla

Katona Béla kezdeményezője és fejlesztője egy, nem régen, nálunk még ismeretlen gazdaság-irodalmi műfajának, a gazdasági évkönyvnek. Szerényen és kis méretekben kezdte évekkel azelőtt a lefolyt évek gazdasági eseményeinek kritikai szemléjét, majd mind mélyebb és mélyebb szempontok alapján csinálta meg azt, az évek eseményeinek gazdasági szemléje kezdte felvenni - a külföldön virágzásban lévő és praktikus értéket jelentő - gazdasági évkönyv jelleget és úgy találjuk, hogy az 1914-es viharos évről írt gazdasági tanulmánya már évkönyv a szó szoros értelmében és értékét illetőleg - mert a külföldi gazdag évkönyv-irodalom niveaujánál nem áll alacsonyabban - betetőzését jelenti ilyen természetű eddigi munkája fejlődési folyamatának.

Az évkönyv alapjában véve, egyszerű műfaj, kivonat a statisztikából. De míg a statisztika mindent számokból épít fel és mindent számokkal magyaráz, az évkönyv-író kevés számmal, csak a legjelentősebbekkel dolgozik és a számok közötti causalis nexusra szubjektív lényéből fakadó szubjektív, avagy teoretikus elgondolásokkal utal. Sőt tovább menve, míg a statisztika akkor jó és akkor tökéletes, ha az élet megnyilvánulásának egy-egy körzetét, áttekinthető rendszerben, minél differenciáltabb adatösszeállításokkal igyekszik megrögzíteni, az évkönyvnél, nem a szám és nem az adatok túltengése fontos, hanem fontos az, hogy az életfolyamatoknak számokban megrögzített változásait, írója, milyen szempontokból és milyen elgondolásokkal magyarázza és hogy milyen módon milyen eredménnyel sikerül neki az életviszonyainkra jelentős változásokat áttekinthetővé és megérthetővé tenni.

Ilyen szempontokból vizsgálva általában az évkönyv jelentőségét és értékét, az 1914-es gazdasági év változásainak és történéseinek évkönyvben való megrögzítése e szempontok által támasztott követelmények alapján kétségen kívül nehéz és bonyolult feladatot jelent.

A gazdasági élet változásainak magyarázása sohasem egyszerű dolog és az eseményeknek szülő okokra való felbontása mindig bonyolult analitikus folyamatot jelent, de fokozott mértékben volt ez így, változásaiban már a háború által determinált lefolyt gazdasági évben.

Bonyolulttá teszi az 1914. évben a gazdasági élet esemény-változásainak magyarázatát az, hogy két deformatív tényező is akadályozta a gazdasági viszonyok normális fejlődését. Az egyik, a már 19143-ról áthúzódó depresszió, a másik a háború, mely míg egyrészt, némely vonatkozásban a gazdasági depressziónak végletekig való felfokozását jelenti, másrészt, sok irányban a kedvező konjunktúrának számos, előnyös feltételét teremti meg.

Az ennek következtében előálló bonyolult feladatot, hogy a gazdasági élet számtalan jelenségét mi idézte elő, a természetes evolúció, a gazdasági depresszió, a háború, avagy sok más, sok érzékkel, nagy tudással és nem egy termelési ágra vonatkozólag virtuózan oldja meg Katona Béla, ki e könyvében - a legjobb mindazok közt, melyeket valaha írt - a praktikus közgazdasági ismereteket mindenkit érdekelhetően szövi át teoretikus fogalmakkal. Könyve intelligens és komoly munka és sokkal többet ér, mint a legtöbb magyar nemzetgazdasági fogalomhasogatónak meddő nagyképűsködése.