Nyugat · / · 1915 · / · 1915. 17. szám · / · Feleky Géza: Krivošein

Feleky Géza: Krivošein
b) Turkesztán

A szibériai telepítés csak kvantitatív fokozódást jelenti az orosz nemzeti termelésnek. Turkesztánnal szemben Oroszország a gyarmati gazdaságpolitika elveit alkalmazza és a nemzeti termelés fontos kvalitatív kiegészítését éri el.

Turkesztán és a gazdaságilag vele egy beszámítás alá eső, vele egységes gazdasági területét képviselő bokharai emírség és chivai khánság (együtt 9 200 000 lakos 1,9 milliós négyszögkilométernyi kiterjedés, az osztrák-magyar monarchia területének háromszorosa) rövidesen gyapotföldjévé lesz Oroszországnak. Erélyesen és céltudatosan arra törekszik az orosz kormányzat, hogy a megfelelő földfelület egészére kiterjessze a gyapottermelést és Oroszország gyapotszükségletét belföldi produkcióval lássa el, ami által a szibériai gabonatermelés fölöslegének is biztosítaná az elhelyezést.

A kezdeményezés érdeme még Jermolov földművelésügyi miniszteré, de Krivosein minisztersége óta közeledik rohamosan ez a feladat a megoldás felé. 1883-ban összesen 500 hektárnyi területen termesztett Oroszország gyapotot, most a turkesztáni gyapottermés eléri a 180 000 tonnát és 100 millió rubel értéket képvisel, az orosz gyapotfogyasztásnak több mint felét. Ez az eredmény annál figyelemreméltóbb, mert 1897-ben meg 11, 1898-ban meg éppen újabb 36 millió tonnával emelkedett a gyapotbehozatal. A hirtelen átmenet a gyapottermesztésre és a piacnak termelésre elég komoly kríziseket okozott. Ma már túl van rajtuk Turkesztán, és néhány év múlva Oroszország teljes gyapotszükségletét fedezni fogja a belföldi termelés. Már csaknem készen állnak azok a csatornák, melyek a turkesztáni sivatagokat, és főleg a Mugan-sivatag vidékét a Kaukázusban rövidesen tropikus termékenységre ébresztik és ide is átviszik a gyapot-termesztést.

A Kaukázus azonban nem csupán a gyapotszükséglet teljes fedezését fogja biztosítani, hanem majd más termelési ágakkal is kiegészíti, sőt részben már kiegészítette a nemzeti termelést. Elsősorban a fél-trópikus gyarmatáruk termesztésére alkalmas déli részének gazdasági jelentősége emelkedik rohamosan. Nemrég történtek az első kísérletek a tea-termesztésre. (Az "orosz" tea ugyanis nem nem orosz termény, hanem csak Oroszországon át érkezik, szárazföldi úton Kínából Európába.) Az első kisterjedelmű tea ültetvény 800 mm, terméssel elérte a kínai plantage-ok termékenységet.

Az itt kiragadott példák elég világosan beszélnek a belső gyarmatpolitika arányairól és eredményeiről. A fejlődés sokoldalúsága és rapiditása a legközelebbi évtizedekben szédítően fog még fokozódni.