Nyugat · / · 1915 · / · 1915. 8. szám · / · Tersánszky Józsi Jenő: A gyilkos

Tersánszky Józsi Jenő: A gyilkos
13.

Sokáig mindenki a gyilkosságról beszélt s nem volt száma a találgatásoknak. Műkedvelő detektívek egész sereggel támadtak s részint kisujjukból, részint a levegőből csodálatos szimattal vontak következtetéseket a tettes személyére. Ezzel szemben a hatóság se volt tétlen s folyt a hivatalos hercehurca, nyomozás, motozás, kihallgatások, kiszállások, találgatások, dupla napidíjak s tömérdek jegyzőkönyv.

Mindenki azok egyikében sejtette a gyilkost, akik közelében voltak Borsodynénak s a hatósági gyanú legfőképp a kis kertészre, Borsodyné haragosára esett. Hiszen tehette ő maga a feljelentést s vezethette ő maga oda magát agyafúrtságból is a báva olával.

Az olából pedig hét s egynehány kihallgatás árán, hét s egynehányféle vallomást csikartak ki, melyek csupán annyiban hasonlítottak egymáshoz, hogy egyáltalán nem hasonlítottak egymáshoz.

Hol aludt egész éjjel, hol őrült lármát és visítást hallott egész éjjel és az ördögök, meg a szellemek és a vadleány, meg a prikulics dühösen zörgették nála az ablakot és világosan emlékezett mit huhogtak neki, csakhogy kicsalják a házból, de ha figyelmeztették előző napi vallomására, arra egyáltalán nem emlékezett. Del dráku!