Nyugat · / · 1914 · / · 1914. 7. szám · / · Szabó Dezső: A fiatal Zola

Szabó Dezső: A fiatal Zola [+]
I.

Első nagy sajátjellegű műveinél már észrevették s ma mindenki tudja: Zola naturalizmusa romanticizmus. Odasorozható Michelet és Victor Hugo mellé, százada harmadik romantikus kifejezőjének. Mert mind a három úgy költő, hogy történelem. A század akaratának fő árama talán bennük termelődött a legmesszibbre érthető szavakba.

Ez a "század akarata" kissé metafizikai elvonásnak ütődhetik a szembe. A testből-lélekből kinövő valóság pedig az, hogy csak a századok akarnak, s tetteink e mindenekfölött levő akarat kisülései. Helyesebben: csak a nagy emberi közösségek akarnak, az egyén már csak egy meginnervált gesztusa ennek az akaratnak. Itt is ismétlem, hogy a zseni az egyénnek emberileg lehető megszűnése. A zseni lényege éppen az, hogy majdnem minden egyénbe halótól szabadon ezt az egyetemes akaratot engedi tettekbe magán át. Természetes, ebben az értelemben akarat minden: az észrevevés, az érzés, a megértés, a szenvedés: minden érintkezés az élettel.

De ez okozza a zseni abszolút meghatározottságát is. Az átlagembernek nagyobb és több lehetőségei vannak eltérni organikus irányaitól. Inkább tud az akarati determinánsok közé belátásával, önnevelésével oly tényezőket bekapcsolni, melyek másik természetet idegezhetnek belé. A zsenit hajtó belső irányítások - éppen mert egy nagy emberközösség rezultánsai, csaknem abszolútak, korlátai majdnem kitágíthatatlanok. Az emberi kultúra tekintetében hátrább áll az átlagembernél. Szerzett lehetőségekre, ránevelésre kevésbé alkalmas, szervezete önmagától eltérőn kevésbé tanulékony, dresszúra képessége csekélyebb. Pályájának fátuma a közösségben van.

A meghúzott pályák e végzetes ereje talán sehol sem kapott meg annyira, mint a fiatal Zola leveleiben. Ezek a sokszor valósággal kamasz levelek - naivak, áradozók, dagályosak s néha gyermekül meghatók - annyira feltételezik a jövendő Zola összes lehető mozgásait, hogy egész óriási műve csak másképp kifejezett egyenlet-féle az itt felzajló erőmennyiségnek.

 

[+] Zola leveleinek első kötete: Correspondance, Lettres de jeunesse (Paris, Bibl. Charpentier 1907.) az 1859-tôl 1872-ig három barátjához (Baille, Cézanne, Roux) írt leveleket adja, s ez a kötet e cikk alapja.