Nyugat · / · 1914 · / · 1914. 2. szám · / · Szabó Dezső: Hommage aux mourants

Szabó Dezső: Hommage aux mourants
(Klasszikus nyelv és radikalizmus)
III.

Ezután a - látszólagos - kitérés után egy másik látszólagos kitérés: egy nagy gyűlöletem. Vannak gyűlöletek, melyek becsület, férfiasság és higiénia. Ez a Homais típus, a filokszérája annak a forradalomnak, mely önfeláldozás, heroizmus és komoly munkaprogram.

Ez az "általánosan művelt, szabadelvű-szabadgondolkodó, modern, természettudományos" reklám-forradalmár. Általánosan művelt: olyan, mint a gyermekszobába szerencsétlenült kézi lexikon. A gyermekek összevissza kopasszák: furcsa tény-bogarak véletlenes együttlétben megmaradnak benne, a legfontosabb primitívségek kikoppadnak. Van ebben az úrban 10 oldal Bloch és hét oldal rosszul rágott Kraft-Ebing és ez elég arra, hogy minden mozdulatodban perverzitást szimatoljon. A Tolnai Világlapjának utolsó száma összekocog benne egy Urániával, s ezeket lecsorogja a Műveltség Könyvtárának híg szósza: ezért "természettudományos", és tagadja a legalkotóbb lelki szükségeket. Parvenüje egy tudománynak, melyet zagyva lefetyelésben él meg. A nemtudás kedves sziesztájából köpögeti a múltat, s szimplex agyvelejének gyermek-logikájával épít jövőt. Emberei egyszerűek, mint a vonal, s így könnyű számukra jövőt és megváltást bölcselkedni. Amíg van szava, van véleménye. És mert a tagadást, a forradalmat intelligensebbnek szagolja: szóbombákat exgurgitál. De annyi felelősségérzete sincs, hogy ágyútölteléknek jó legyen majd.

A forradalomnak erősebb morálja, szigorúbb fegyelme kell hogy legyen, mint az uralkodó jogrendnek. Ezek az agyvelőtlen anarchikus elemek a forradalom nyílt veszteségei: elriasszák a középosztály és alsóbb polgárság komoly, félénkebb elemeinek szimpátiáját. A latin és görög oktatás kérdésében is ezek a fő-szóvivők: "Az iskola neveljen az életnek" (hát mi nem élet, a fakírságon innen és túl?) "Természettudományosan kell nevelni a gyermekeket". "A mai ember nem irodalomból él: a modern technika az élet" és más ilyen embernyíró bolondságok.

Ugyebár, hogy annak a forradalomnak, mely emberi közös szent ügy, egy alaptörvénye van: el nem hagyni veszni az emberi lélek egy teremtő fakultását sem.