Nyugat · / · 1912 · / · 1912. 12. szám · / · Szabó Dezső: Jegyzetek J. J. Rousseauhoz

Szabó Dezső: Jegyzetek J. J. Rousseauhoz [+]
6.

Rousseau, Rousseau! Legmélyebb, titkos rezdülése mindnyájunknak. Ott vagy mindnyájunk mélyén. Te voltál a korbácsolt emberiség első nagy jajkiáltása, az ébredő gladiátor első rángása. Plebejus voltál, nyomorult voltál, asszony voltál, felséges csőcselék, mindnyájunk voltál.

Pestről vérünkkel várt idők szele zörren erre és kifújja belőlem a filológiát. Rousseau, nem vagy könyvtárban, nem vagy irodalom, mindnyájunkban élő véres, nagyszerű, eleven forradalom vagy!

Te vagy a fejsze a fa derekán, a lavina első nekizuhanása. Ez a lavina azóta mindig rohan. És eljut hozzánk, hol bitangjában haza után kóvályog egy hazátlan nép úri kalandorok puccos, jól védett hazája körül. S Budapest utcáinak kövéről hősök tapadnak hozzá, tovább zúg a lavina s nyomán bezúg Európa!

Rousseau, első vörös sugara annak a napnak, mely mindenki számára kenyeret fog csiholni a földből...

 

[+] Roasseau-ról hatalmas irodalom van, mely az utóbbi időben még nagyobb lendületet nyert s megtartja régi szenvedélyes színezetét. Én csak arra a pár vonásra matatok röviden rá, melyek irodalmi és társadalmi téren a legkövetkezményesebbek voltak.