Nyugat · / · 1912 · / · 1912. 11. szám

Halász Imre: A hosszú parlamentből
- Mozgóképek hetvenhét év előtti időkről -

Nem a Cromwell korabeli angol »hosszú parlamentről« szólnak a következő lapok, Nekünk is volt hosszú parlamentünk, az 1832-36-i országgyűlés. Ez nem végzett oly világra szóló dolgokat, mint az angol hosszú parlament, nem idézett királyt ítélőszéke elé, - de hosszúnak elég hosszú volt. Alkotásai - sajnos - megfordított arányban állottak hosszúságával, de ennek nem a követi tábla, hanem az udvarnak s mindenek fölött a főrendeknek minden képzeletet meghaladó csökönyössége volt az oka. Meddősége mellett is ez a hosszú országgyűlés volt az, melyben a nemzet önérzete ébredezni kezdett s melyen - mint Kölcsey írja - az emberek kalaplevéve és hátgörbítve többé állani nem tudtak. A júliusi forradalom szele a magyar feudális társadalom fülledt odúiban is megmozgatta a levegőt.

Ennek a nevezetes országgyűlésnek politikai, hogy ne mondjam hivatalos történetét többen megírták. E sorokban nem azt akarom elmondani, amit Deák Ferenc az ő remek követjelentésében hetvenhat esztendővel ezelőtt elmondott, hanem fel kívánok eleveníteni néhány oly vonást, melynek fő érdekességét a kultúrtörténeti háttér alkotja.

Nem vagyunk híjával oly forrásoknak, melyek segítségével az 1832-36-i országgyűlés s az ezt követő idők képe színben és elevenségben gyarapodik. Hogy csak egyet említsek, a Kossuth írott országgyűlési tudósításai szintén e források közé tartoznak s még távolról sincsenek annyira kiaknázva, mint ahogy megérdemelnék. A magyar sajtóügy történetéhez is nem egy megkapó fejezetet szolgáltat ez az országgyűlés s talán még lesz alkalmam ebben az irányban is egyet-mást elmondani. Most néhány oly részletre kívánok szorítkozni, mely annak idején ama kor elsőrendű szenzációi közé tartozott.

 

A Tagen-eset.

A Tisza-Füzesséry eset.

A Colonnák és Orsinik Biharban.