Nyugat · / · 1910 · / · 1910. 11. szám · / · FIGYELŐ

BÁLINT ALADÁR: SVÁJCI FESTŐK

Szó sincs róla, nagyon derék jóravaló emberek lehetnek a "szabad helvét polgárok". Gyakorlati érzékük elsőrangú lehet, józanul, világosan gondolkodnak, a gyermekhalandóság arányszáma is alkalmasint kedvező, villámvilágítás, vízvezeték dolgában is rendben lehet a szénájuk. Aggodalmas gonddal ügyelnek arra, hogy az idegen rajoknak kényelemben legyen részük. Ellátják minden jóval, természettel, tisztasággal és egyebekkel; mondjuk bizonyos tekintetben kultúrával is.

Ez az idegenjárás - úgy hiszem ez a legjobb kulcsa a svájci piktúrának, ezzel lehet megmagyarázni azt a különös jelenséget, hogy miért fest a svájci. Mert hogy eredetből jövő ősi piktori ösztönök nem sarkalják, arra legjobb példa Svájc múltja. Az a múlt, melynek színfoltjait nem teszik még színesebbé a piktori törekvések emlékei.

Szóval az idegenek. Ezek keresztül-kasul járják a hegyeket, széjjel küldik képes lapjaikat és az emlékezés kedvéért képet vásárolnak. Az ilyen képvásárló nem művészetet keres, hanem Svájcban készült, svájci motívumot tartalmazó "eredeti" képet.

Az ilyen szellemi színvonalon álló képvásárlót természetesen az kapja meg legerősebben, amit már megszokott, ami idegútját nem töri fel, szóval ami otthoni művészi táplálékának megfelel. Piktor létére is elég józan a svájci, hogy a megrendelő kedvére járjon. Fest francia modorban, utánozza Segantinit, a praerafaelitákat, a németeket, a svédeket, ahogy éppen az üzleti érdeke kívánja.

A Nemzeti Szalon svájci kiállítása meggyőző bizonysága ennek a piktori sokéltűségnek. Ha valaki azt kérdezné, hogy milyenek a képek, nem lenne igazam, ha azt mondanám, hogy rosszak. Ha a Műcsarnok tárlataival kellene összehasonlítanom a tárlat színvonalát, akkor a Műcsarnok határozottan alul maradna a versenyben. Calamé modorában készült bádogalpes alig került a kollekcióba. Az ilyesmi ma már nem kell a vásárlónak, ha idegen. A képek nem rosszak. Hogy jók-e? Ami technika eltanulható, azt higgadt intelligenciával és tiszteletre méltó szorgalommal eltanulták a piktorok.

De azért talán mégis jobb lenne, ha tíz esztendeig nem engednének idegent Svájcba. Vagy talán akkor eldobnák az ecsetet?