Nyugat · / · 1910 · / · 1910. 7. szám

T. JÓZSI JENŐ: A TAVASZ NAPJA SÜTÖTTE...

A tavasz napja sütötte domboldalakon csavarogtam, amelyek csodálatosan finom ívben hajlanak az erdő alá.

Széles, mosolygó nyugalom áradt széjjel a réteken és a hajlásokban serényen bugyogtak a vízerek. Ahol pedig ezek végigszaladnak, a setétzöld tocsogókon vidáman égnek a sárga virágcsillagocskák.

Egy gesztenyefa alá feküdtem arccal az aszu fűre és ezt gondoltam: lám, ameddig innen fel nem nézek, történni fog valami itt a közelemben.

Most mindjárt széjjelhajtja az ágakat a latin mesék Faunnusa nagy óvatosan és kifigyel.

Ha pedig senkit se lát és a prücskök cirpelésénél se hall egyebet; akkor bátran kijő a tisztásra. Jár-kel, nézeget élelmes, csillogó szemével egy keveset, aztán ő is letelepedik valahová. Egy gesztenyefatuskónak veti hátát és előkeresgéli nádsípját. Úri kényelemmel keresztbe rakja azután egymáson két szőrös kecskelábát és rázendít.

A nádsíp sikoltozására egyszerre csak egy sereg apró faunkölyök lomol kifelé a sűrűből. A kecskelábú öreg fürge kölykei.

VeszettüI ugra-bugrálnak, heje-hujáznak és cigánykerekeznek a gyepen.

Egy-egyszer össze is döfölködznek s akkor vonagló ívalakra hajlik egymásba derekuk és sovány karocskáik éles szögben merednek hátra.

Meg összefogódznak karéjba és szilajon, hátraszegett fejjel rúgják el a forgótáncot.

Az öreg ragyogó szemmel nézi a bolondos kölyköket és csak buzgóbban fújja nékik.
 

Valaki fütyörészve jött felfelé az úton a domb mögött. Olyan németes, iskolai indulót fújt, amilyent a kirándulásból felbokrétázva, porosan megtérő iskolás-fiúk énekelnek.

Az is volt; kurtanadrágos diáklegényke. Kényelmesen, hányiveti mód jövőgélt az útközepén, szélesen kilóbálva karjait magától, mintha álmos lenne. Közben felrúgott egy-egy követ maga előtt; hanem ezt olyan hirtelen nekiiramodva cselekedte, mintha egyszerre megharagudott vón valamiért a kavicsokra.

Aztán megállott a szekérút közepén, komoly, felnőttes pózban, kézzsebredugva: merre tartson? S nekifutott az útároknak. Mikor pedig keresztül szökött rajta, diadalmasan nézett körül, mintha valami elismerést várna érette.

És jött a réten egyenesen felém. Nem vett azonban észre.

Lehajlott, hogy virágot szakítson és soká bíbelődött véle, hogy a kalapja mellé tűzze. Hanem alkalmasint szétmállott keze közt a gyenge gólyahír kocsány, mert bosszúsan elhajította és megint felcsapta kalapját. Különben mióta a füvön lépdegélt, minden megmozdulásában volt valami egészséges türelmetlenségféle. Állott mindig nyugodtan, szemlélődve egy kicsit, azután akart valamit és nyúlt is a keze érette és megint úgy maradt mereven félig feltartott kézzel, mintha a hónaljában bújtak vón meg a mozdulatai, készen a kirontásra.

Elékaparászta zsebkését, levágott egy fűzfavesszőt és egyenesre próbálta hajlítgatni.

Nézett fel az égre és végig, végig a domboldalokon komolyan, áhítatosan. És nézett maga körül élénken, érdeklődőn s egyszerre nyugtalanul rázta meg a fejét. Tágítgatni kezdte inggallérját, fejét forgatva hozzá, mint a nyaktekercs. Később meg olyan vonalba húzódott ki a felső teste, mintha lesne valamit.

Egynéhányat lépett még előre és minden átmenet nélkül csak neki fogott kacagni.

Kacagott, ugrott vagy kettőt bohócosan, kirugdosva és lecsapta magát a gyepre. És kapálódzott, fetrengett, hahotázva, sikoltozva, mintha az esze ment vón el. És megint talpra szökött.

Állott, - állott. Egyszerre megint felhajította kalapját. - Hijjá hopp, rikoltott és irgalmatlan hadarászott karjával.

Hej! Ez a legényke jól berúgott a tavasz szagától - gondoltam magamban és a hideg futkosott végig a gerincemen valami csiklandós, vad gyönyörűségtől, mint a tornaversenyeken a banda indulójára.

Aztán a fiú - alkalmasint belefáradva a duhajkodásba leült a fűre. És most már csendes jókedvvel, fejét lógatva hozzá, elkezdte fütyölni megint az indulót. Hanem valami vizenyős helyre talált telepedni s amíg félig felemelkedve, a lucskos nadrágot lapogatta combján tenyerével, ezen is elkezdett féktelen-bolondul nevetni.

Közben véletlenül hátrafordult és akkor meglátott engem. Egy szempillantásig úgy maradt szegény moccanás nélkül. És feltápászkodott lassan, szinte erőlködve. Suhintott még egyet-kettőt a vesszővel, mintha szépíteni akarta volna az előbbi hadonászást, olyanszerűen. S így félig nekem fordulván, láttam, mint veresedett el egyszerre az arca a sírós, keserves szégyentől.

És megindult lefelé a dombon sután, tétovázva, mint egy nyomorék. Pedig, - ó istenem, - de akarhatott szaladni. Tán soha életében nem akart ennyire elfutni valahonnan.
 

Arccal feküdtem ismét a fűre, mint a vezeklők és úgy éreztem, mintha szemembe köptek volna, valami gyalázatos, piszkos cselekedetemért.

Jaj! Nagyon megbántottam ezt a kis diákfiút. És megbántottam véle a tavaszt soha jóvá nem tehetőn.

Mert sárral hajigáltam meg a szüzek fehér ruháját, akik somfavirággal felkoszorúzva a Kikelet riadóját fújják ezüst kürtökön.