stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



FIGYELŐ

Vizkelety András és Borsa Gedeon magas kitüntetése. Vizkelety András a Magyar Könyvszemle szerkesztőbizottságának tagja Széchenyi-díjban, Borsa Gedeon folyóiratunk szerkesztőségének korábbi tagja és a Magyar Könyvszemle munkatársa Magyar Örökség-díjban részesült. Mindketten a magyar könyvtörténeti kutatások területén érték el magas kitüntetésekre méltó eredményeiket.

A Széchenyi díjat, a szellemi élet legmagasabb magyar kitüntetését így Csapodi Csaba után már második könyvtörténész kollégánk nyerte el, bizonyítva ezzel is e tudományág jelentőségét és hivatalos elismerését. Ez különösen azért is értékes napjainkban, mert egyesek nem egyszer kétségbe vonják a közvetlen anyagi hasznot nem eredményező kutatásoknak még a létjogosultságát is, főként akkor, ha nemzeti kultúránk örökségéről van szó. Pedig ezek enyhíthetik egyedül a „szép új világ”-unkban épülő globalizációs falanszter szürkeségét.

Vizkelety András 1957 óta foglalkozik a középkori kéziratokkal az Országos Széchényi Könyvtárban, majd – több mint két évtizede – az MTA Fragmenta Codicum Kutatócsoport vezető professzoraként. Irányítása alatt a magyar kódexirodalom számos értékét tárta fel és publikálta a jelenleg az OSzK-ban működő kutatócsoport. Tudományos eredményeiért 1986-ban Toldy Ferenc emlékérmet, 1990-ben Herder-díjat, 1995-ben Akadémiai díjat kapott. 1998-ban az MTA levelező tagja lett. Eredményei nemcsak a magyar, hanem a német könyv- és irodalomtörténet számára is nagy jelentőségűek voltak.

Borsa Gedeon ugyancsak évtizedek óta foglalkozik behatóan a régi magyarországi könyvek történetével és bibliográfiai feltárásával. 1961 óta vezeti a régi magyarországi nyomtatványok bibliogfiai szerkesztőségét az OSzK-ban. A magyar nemzeti bibliográfiának korábbi hiányos és nem korszerű feldolgozottságú kötetei helyett egy nemzetközi színvonalon álló nemzeti bibliográfia létrehozását indította el, irányította a munkálatait, amelyek könyvészeti újdonságai mellett számos új művelődéstörténeti és irodalomtörténeti kutatási eredménnyel jártak. Borsa Gedeon neve méltán került azok közé a híres személyek nevei közé, akik a Magyar Örökség-díj eddigi kitüntetettjei voltak. Számunkra külön örvendetes, hogy a rangos nevek között ma már a régi magyar könyvek kutatója is szerepel.

A Magyar Könyvszemle és a hazai könyvtörténeti kutatás számára is megtisztelő kollégáink magas kitüntetése. Nem sok folyóirat dicsekedhet azzal, hogy munkatársai közül többen is elnyerték volna e két kitüntetést. Úgy érezzük, ez a körülmény is megerősíthet bennünket abban, hogy a több mint százhúsz esztendeje fennálló, hazai és külföldi könyvtárak polcain egyaránt megtalálható folyóiratra ma is szükség van. Profiljával élő igényeket elégít ki, hiszen kéziratos és nyomtatott nemzeti értékeink feltárásával küldetést teljesít. Ehhez azonban mindig szükség volt és szükség lesz olyan kiemelkedő munkatársakra, mint Vizkelety András és Borsa Gedeon, akiknek érdemei közé tartozik az is, hogy kiváló munkát végző és a kutatásokat folytatni tudó munkatársakat neveltek.      Kitüntetésük alkalmából a Magyar Könyvszemle szerkesztőbizottsága tisztelettel köszönti őket.

K. Gy.


stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret