nline Híradó | 76. szám

1997. október


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


Ahogy az egyetemi hírek közt is olvasható, új egyetemi Web szerver indult, és ezzel együtt az O.H. is új helyre került: http://www.uni-miskolc.hu/univ/dokument/OH/ Egy darabig még a régi címen (http://gold.uni-miskolc.hu:8080/cgi-bin/siss/ohwww/index.html) is megtalálható lesz, sőt a gopherről letölthető, nyomtatható változat is megmarad (gopher://gopher.uni-miskolc.hu/hh/univ/kvt/mek/ujsagok/oh/), annak ellenére, hogy a gopher fejlesztése szeptembertől gyakorlatilag leállt. A rovatok is a megszokottak, egy kis Internet alapozás és sok hír. A hónap találata, egy novella, amit John Updike kezdett írni az Interneten, és 100,000 dollárt nyert az a szerencsés, aki a legjobb folytatást küldte be.


Telnet

A telnet interaktív kapcsolatot tesz lehetővé egy távoli számítógéppel. Úgy kezelhetjük a távoli gépet, mintha ott ülnénk előtte, valamelyik terminálját használva. Leggyakrabban online adatbázisok elérésére szokás a telnet-et használni. A telnet elég nagy hálózati terhelést okoz, mert állandó kapcsolatot igényel a két gép között (szemben pl. a gopherrel vagy a WWW-vel), ezért nem minden szolgáltató biztosít telnet programot a felhasználói számára, és előfordulhat, hogy bizonyos gépek napközben, csúcsidőszakban nem érhetők el telnet-tel.

Többféle telnet program van forgalomban (telnet, tn, tn3270, WinTN, EWAN Telnet stb.), ezek elsősorban bizonyos plusz szolgáltatásokban különböznek egymástól. A legfontosabb jellemző a telnet esetében a "terminál emuláció": a telnet programnak szimulálnia kell egy terminál működését, mintha azon keresztül kapcsolódnánk a távoli nagygéphez. A különböző nagy számítógépek (IBM, Sun, DEC stb.) különböző terminál szabványokat támogatnak. Szerencsére a VT100 (vagy VT110, vagy VT220, vagy ANSI) terminál szabványt ma már a legtöbb Internet szolgáltató gép kezelni tudja, így erre érdemes beállítanunk a telnet programunkat. Egyes nagy IBM gépekkel viszont csak 3270-es terminál emulációval lehet kommunikálni. (A "rendesebb" szolgáltató gépek kiírják, hogy milyen terminálokat támogatnak, amikor felhívjuk őket.) A telnet programoknál a "?" vagy a "help" parancs beírásával, ill. az F1 gomb megnyomásával kérhetünk segítséget. A legfontosabb parancsok az egyszerűbb Unix és PC DOS telnet-ek esetében a következők:

távoli gép felhívása: open vagy connect + gép.név
a kapcsolat lebontása: close vagy quit vagy disconnect
kapcsolat megszakítása: Ctrl/] vagy F10 vagy Alt/F10
felhasználói azonosítása: user + felhasználói azonosító
begépelt karakter kijelzése: echo on vagy local echo
a beérkező karakterek
lemezre mentése:
open log + file-név vagy
capture + file-név

A legjobb, ha a telnet program indításakor rögtön megadjuk a felhívni kívánt gép nevét is. Például: tn gold.uni-miskolc.hu (Miskolci Egyetemi Információs Rendszer) vagy telnet libra.bibl.u-szeged.hu (JATE online katalógus). Amikor a kapcsolat létrejön, a távoli gép kiír egy üdvözlő szöveget, majd kéri, hogy azonosítsuk magunkat. Ha van saját accountunk az illető gépen, akkor azt írhatjuk be (majd a saját jelszónkat), vagy használhatjuk a nyilvános azonosítók valamelyikét. (A legtöbb gép a felhívásakor kiírja, hogy milyen nyilvános accountok állnak rendelkezésre. A gold.uni-miskolc.hu esetében pl. a "gopher" vagy a "metel". A könyvtári katalógusoknál többnyire az "opac" vagy a "library" szó használható.) A további teendők ezután már a távoli gépen futó programtól függenek.

Sokféle adatbáziskezelő szoftverrel lehet találkozni az Interneten, és mindegyiket másként kell használni. De szerencsére a legtöbbnél van valamilyen "help" vagy "info" funkció ill. parancs, ami elmagyarázza a rendszer kezelését. A telnet-tel felhívott gépekből általában a "logoff", a "logout", a "stop", vagy a "quit" paranccsal lehet kilépni. (Sok gép automatikusan kiléptet, ha néhány percig nem nyúlunk a billentyűzethez!)

A telnet-tel hívható gépekről számos összeállítás található a hálózaton. A legfontosabb ezek közül a Hytelnet, ami a jelentősebb Internet adatbázisokat, könyvtári katalógusokat és faliújság rendszereket sorolja fel. Egy másik jó összeállítás Scott Yanoff "Special Internet Connections" című anyaga, mely a legérdekesebb telnet (és másfajta) szolgáltatásokat ismerteti.

(folyt. köv.)


A hónap találata:

Amazon.com presenting...
The Greatest Tale Ever Told,
a murder mystery by John Updike and 44 coauthors
Murder Makes the Magazine

Miss Tasso Polk at ten-ten alighted from the elevator onto the olive tiles of the nineteenth floor only lightly nagged by a sense of something wrong. The Magazine's crest, that great black M, the thing masculine that had most profoundly penetrated her life, echoed from its inlaid security the thoughtful humming in her mind: "m." There had been someone strange in the elevator. She had felt it all the way up. Strange, not merely unknown to her personally. Most of the world was unknown to her personally, but it was not strange. The men in little felt hats and oxblood shoes who performed services of salesmanship and accountancy and research and coordination for the firms (Simplex, Happitex, Technonitrex, Instant-Pix) that occupied the seventeen floors beneath the sacred olive groves of The Magazine were anonymous and interchangeable to her but not strange. She could read right through the button-down collars of their unstarched shirts into the ugly neck-stretching of their morning shaves, right through the pink and watery whites of their eyes into last night's cocktail party in Westchester, Tarrytown, Rye, or Orange, right through their freckled, soft, too-broad-and-brown hands into adulterous caresses that did not much disgust her, they were so distant and trivial and even, in their suburban distance from her, idyllic, like something satyrs do on vases. Miss Polk was forty-three, and had given herself to The Magazine in the flower of her beauty. Since the day, a nervous bride, when she had been led to a desk in whose center was set a bouquet of sharpened pencils in a water glass, she had ridden the elevator two dozen thousand times, and her companions on this alternating rise and fall were rarely strange.
...

http://www.amazon.com/exec/obidos/subst/features/g/greatest-tale/greatest-tale-home.html


Új CD-ROM-ok a Központi Könyvtárban

Ismét teljes gőzzel megy a könyvtári LanCD szerver, már félszáz CD-ROM található rajta. (A mindenkori aktuális lista a Könyvtár Web szerverén olvasható: http://www.lib.uni-miskolc.hu/serv/lancdcd.htm). Ezentúl az egyik meghajtóban mindig megtalálható lesz a Chip magazin legutolsó havi CD-ROM melléklete (jelenleg az 1997. októberi). Az Alaplap és a Byte mellékletei a 101-es szobában használhatók, kölcsönzési lehetőség egyelőre nincs.

Szeptember és október folyamán érkezett CD-ROM kiadványok:

Copyright okokból a következő CD-k csak a Könyvtárban, az arra kijelölt PC-ken használhatók:


Egyetemi Hálózati Hírek


Hazai Hálózati Hírek

Ingyenes levelezés

E-lapok

Űrkutatás

Kultúra és média

Sporthírek

Oktatás

Hirdetések



A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól az Olvasótermi
101-es szobában és a 13-27-es melléken lehet felvilágosítást kapni.