Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2019/35., okt. 9.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Szokatlan megoldásaival lett az első USA legjobb kiskönyvtára (olvasóink szavazatára)
Takács Dániel ismét könyvtárban dolgozik!
Jövőre a CEU könyvtára is Bécsben lesz - páratlan szakirodalmi veszteség is
Ismét növekszik azok tábora, akik számára a könyvtári szolgáltatás nagyobb értéket jelenthet
Jobban teljesítenek-e a könyvtárak kölcsönzési díj nélkül?
Megjósolják az olvasók várható kölcsönzéseit
Turisták, gyertek a könyvtárba (is)
Szíria titkos könyvtára - könyvismertető
Megújult a Kunfehértói Közösségi Színtér és Könyvtár
Játék - a könyvtárosok ínhüvely-gyulladása ellen
Vizuálisan is megláthatják a keresett könyvet, már a katalógusban - navigáció a lelőhelyhez
A kritikus / kritikai olvasás területei 83. - A túl sok információ félrevivő hatásai
A fehérvári titkok raktárában jártam
40 könyv, amely megváltoztatta a könyvtárosok életét
Egy olvasóterem - speciális nézőpontból
Ültess fát, Olvass alatta könyvet - fát ültettek a Békés Megyei Könyvtár mellé
Érdemes újragondolni a könyvtári videó-gyűjtemények célját - erősít a Netflix
Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete - téma, téma, téma

Praktikus

Miről szól a kerekasztal?

Kisszínes

Miért nem hallgatunk új zenéket 33 éves kor felett? - Zeneikönyvtár-marketing
Kiállítással emlékezik meg Sára Sándorra az Országos Széchényi Könyvtár (okt. 11-ig)

Információforrások

Szexuális erőszak és a megbékélés útja
Faültetési, erdősítési, erdőéltetési útmutató


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.



Hírek

Szokatlan megoldásaival lett az első USA legjobb kiskönyvtára (olvasóink szavazatára)FEL

Az amerikai Bisbee-ben lévő Copper Queen Library link 1882 óta áll fenn. A település 5,5 ezer fős bányaváros a mexikói határ közelében. Lakói többnyire alacsony bevételűek. A lakosság negyede a szegénységi küszöb alatt él. Mellettük magasan képzett, betelepült nyugdíjasok is élnek. Ezt a kevert közösséget fordította a könyvtár stratégiai előnnyé. Így nyerte meg a Library Journal 2019-es legjobb kiskönyvtára címet.
Az egyik legnagyobb projekt a San Jose Annex. A gazdasági válság közepén a megyei könyvtár megszüntette a könyvtárbuszt. Ez Bisbee-t és a szomszédos Naco lakóit is érzékenyen érintette. A könyvtár partnerséget kötött Bisbee iskoláival. Megkapott egy elhagyatott, nagy osztálytermet, internettel és Wi-Fi-vel együtt. Egy bányászati és egy könyvtári szövetségtől 40 és 25 ezer dolláros ösztöndíjat kapott, amit adományokkal egészített ki. Ebből rendezte be a teret egyedi könyvespolcokkal, iskolások segítésével.
Két év intenzív munka után, 2018 decemberében nyitott ki. 3,7 ezres állománnyal. Főleg fiataloknak kínál könyveket, de más korosztályoknak is. A programokkal a közösségépítést célozza. Főleg a STEM (természettudományok, technológia, gazdaság, orvostudomány) témakörök iránti figyelem fokozásával.
Egyedül a programkoordinátor kap fizetést, 30 fő önkéntesen dolgozik. Hati 28 órán át tartja nyitva a helyet. A helyi nyugdíjasok szívesen tanítanak, segítenek a közösségben. Az egyesületek pedig havi szinten tartanak itt programokat. Két makerspace osztályteremmel is kibővült a projekt. Emellett közösségi kertet is terveznek az épület köré, fenntartható energiaforrásokkal.
Az Annexen kívül más projektek is vannak. A Copper Queen könyvtár 45 Wi-Fi hotspotot kölcsönöz 3-3 hétre. Folyamatos a várólista 20 várakozó fővel. Továbbá pickleball (link ) és bocsa labdákat is kölcsönöz. Ezer csomag növénymagot is eladott két év alatt, amihez mintakertet is fenntart. Folyamatosan figyelik az újdonságokat.
A főkönyvtár heti 39 órában van nyitva. A programokon résztvevők száma 114%-kal nőtt három év alatt. Nagyon erős a helyi támogatói közössége. A támogatóknak tartanak csokikóstolást és könyvaukciót is. A legjobb amerikai kiskönyvtárnak sikerült igazi közösséget építeni a könyvtár köré. (ref.: Habók Lilla)


Takács Dániel ismét könyvtárban dolgozik!FEL

Október elsején újra könyvtárban kezdtem el dolgozni. Az elmúlt 10 évben nagyon sok mindennel foglalkoztam, de ezek közül a könyvtár egyre inkább szorult a háttérbe, és vált egyre kevésbé hangsúlyossá, míg végül 2012 után szinte semmi érdemi kapcsolatom nem maradt a szakmámmal (kivéve természetesen a doktori képzés, amelyről - néhány nekifutás után - lepattantam, mert összeegyeztethetetlen volt a munkahelyi időbeosztásommal).
Az elmúlt években rendkívül sokat tanultam, tapasztaltam a közigazgatással, államigazgatással, informatikai fejlesztésekkel kapcsolatosan. Részese lehettem országos szintű ügyvédi közigazgatási és informatikai projektek előkészítésének, és ezekből párnak a megvalósításán is dolgozhattam. Mélyen megismerhettem az ügyvédi önkormányzat felépítését és működését, annak pénzügyi, szervezés, informatikai és szolgáltatási oldalait, sok-sok munkaórán keresztül álltam kamarai nyilvántartottak és alkalmazottak rendelkezésére mint helpdesk, akár hétköznapi informatikai, akár kamarai informatikai rendszerrel, eljárással vagy pénzügyi feladattal kapcsolatosan voltak problémáik.
Az elmúlt egy évben megpróbáltam kissé regenerálódni a 9 évnyi kamara után, és míg a korábbi tevékenységemet folytattam alacsonyabb fordulatszámon és vállalkozóként (további izgalmas szervezetekkel ismerkedve meg), elkezdtem egy barátommal egy négy éve űzött hobbiból kinőtt álom megvalósítását, a Smoke-ingereket csinálni, barbecue és grill témában.
Nyáron pedig jött a lehetőség, és most újra az ELTE-n, csak a jogi karon, a könyvtárban. Nagyon remélem, hogy az elmúlt években tanultak, tapasztaltak hasznomra lesznek. Mindenesetre valószínűleg itt is ismét kezdenek gyűlni a tartalmak (ez persze nem ígéret), és több szakmai fórumra fogok újra eljutni.


Jövőre a CEU könyvtára is Bécsben lesz - páratlan szakirodalmi veszteség isFEL

A menzán van csirkepaprikás, a CEU élete viszont örökre megváltozott: 300 hallgatójuk idén már Bécsben kezdi a tanévet. A tanárok és a könyvtári könyvek számára egy évig az ingázás veszi át a főszerepet, jövőre viszont már nemcsak a hallgatók, hanem ők is Ausztriában folytatják. Az egyetem rektora szerint, ami velük történt nem esetleges, hanem egy egypártrendszer megszilárdulásához vezető lépés, de nem adják fel és a Nádor utca sem marad üres.
Túl sok idő persze nem volt rá, hogy egyetemmé alakítsák a Bawag bank egykori épületét: a CEU idén márciusban jelentette be az új helyszínt, az építkezést májusban kezdték, októbertől pedig már a hallgatókat is fogadták. A CEU jelenleg három szintet foglal el 12 ezer négyzetméteren, de jövőre a tervek szerint további 8000 négyzetméteren terjeszkednek majd, ugyanebben az épületben, ahol ma már irodák, teljes kapacitással működő könyvtár link és természetesen előadások is vannak.
- Októbertől 300 CEU-s diáknak már nem Budapesten, hanem Bécsben kezdődött a tanév. A helyszínen jártuk be a Budapestről elűzött egyetem új kampuszát, mely egy volt bankszékházban kapott helyet az osztrák főváros tizedik kerületében. Videónkból az is kiderül, miért kell kamera a tantermekbe, és hogyan intézik a Bécsből a budapesti könyvtári kölcsönzést. (videó)


Ismét növekszik azok tábora, akik számára a könyvtári szolgáltatás nagyobb értéket jelenthet FEL

Minél szegényebb valaki, potenciálisan annál nagyobb hasznára lehet számára a könyvtár - már amennyiben a hazai könyvtárak lehetővé teszik számukra a könyvtárba belépést, netán a szolgáltatások igénybe vételét. (MG)
- Több területen stagnált vagy romlott a szegénységben élő gyermekek és családok helyzete - derül ki egy ma megjelenő tanulmánykötetből.
Többéves javulás után megint romlani kezdett a legszegényebb családok és azokban élő gyerekek helyzete - derül ki a Gyerekesély Közhasznú Egyesület (GYERE) ma megjelenő tanulmánykötetéből. A felméréskészítői a 2014-2017 közötti években vizsgálták a gyerekek körülményeit, otthoni és intézményi ellátásuk minőségét, valamint esélyeiket. A most nyilvánosságra kerülő könyv ötödik a sorban azóta, hogy a parlament 2007 májusában elfogadta a 2007-2032 közötti időszakra érvényes "Legyen jobb a gyermekeknek" elnevezésű hosszútávú stratégiát. Az akkori akadémiai munkacsoportot és programirodát a 2010-es kormányváltás után felszámolták, ám a munkában résztvevő szociológusok létrehozták a civil szervezetet, hogy ha szűkebb lehetőségek között is, de folytathassák a megkezdett programot.
A gyerekek helyzetére vonatkozó központi felmérések megszűntek, s a meglévő adatokhoz is egyre nehezebb hozzáférni - mutat rá az előszóban a Bass László- Darvas Ágnes szerkesztőpáros a tanulmánykötet összeállításának nehézségeire.


Jobban teljesítenek-e a könyvtárak kölcsönzési díj nélkül?FEL

A holland közkönyvtárakban évek óta folyik az átállás a hagyományos könyvtári modelltől a közösségi-oktatástámogató könyvtári modellre. Ennek egyik eleme, hogy minden réteg számára - értsd: hangsúlyosan a hátrányos helyzetűek, szegények számára - igyekeznek megkönnyíteni a hozzáférést, a beiratkozási-kölcsönzési díjak eltörlésével. (Egy finn impulzus és hazai észrevételek a témában: link ).
Magr Deckers holland könyvtári szakértő közleménye szerint a holland közkönyvtárak 45%-a használható kölcsönzési díj nélkül. Az arány az utóbbi egy-két évben ugrott meg. Bár az eddigi kutatás nem teljes körű, úgy tűnik, hogy a térítésmentesség hatására
- a használói elégedettség növekedett
- könyvtári munkaerő volt átcsoportosítható érdemi, használóközpontú tevékenységekre
- használók számának változását nem befolyásolja
- voltak használók, akik a felmérés idején két éve eltörölt díjra panaszkodtak (ami kommunikációs anomáliát jelez)
- a kölcsönzések száma országosan csökken, de vizsgált könyvtárak esetében az ingyen kölcsönző könyvtárakban a csökkenés nem, vagy kevésbé jelentkezett.
A használói elégedettségnek csak egyik eleme a térítésmentes kölcsönzés, és a kép még nem egyértelmű. A kutatásokat tovább folytatják újabb adatokra és könyvtárakra kiterjesztve. (ref.: MG)


Megjósolják az olvasók várható kölcsönzéseitFEL

Az adatbázis-kezelő rendszereket manapság vezették be könyvtári területen, és a könyvtárak nagy mennyiségű adatot halmoztak fel az olvasók dokumentumhasználati előzményeiről. Ezen adatok mögött sok fontos információ rejlik. Jelen tanulmány célja, hogy egy tipikus adatbányászati (DM) technológiát, az asszociációs szabályok bányászati modelljét használja fel arra, hogy kölcsönzési előzményeik alapján feltárja az olvasók kölcsönzési mintázatait, és egyéb könyvek listáit ajánlja fel számukra személyre szabott módon, annak érdekében, hogy a könyvtár adatvagyona jobban hasznosuljon.
Az asszociációs szabályokat kereső bányászalgoritmust arra alkalmazták, hogy az olvasók kölcsönzési előzményei alapján megismerjék a kölcsönzési szabályszerűségeiket, és más, személyre szabott könyvlistákat ajánljanak nekik, ezzel fokozva a könyvtár adatvagyonának kiaknázását.
Az olvasók kölcsönzési előzményeinek elemzésével a könyvtári szoftver olyan könyveket tud ajánlani egy adott olvasónak, melyek a kölcsönzési előzményei vagy az aktuálisan kikölcsönzött könyvei alapján érdekelhetik őt. Ha a könyvkölcsönzés elemzésekor többféle kategória és probléma is felmerül, az hosszú kódsorokat és nagy keresési teret eredményez. Ezért a jövőben a következő területeken kell kutatásokat folytatni: klaszterezési eljárások bevezetése, valamint az asszociációs szabályok bányászatának alkalmazása a könyvek beszerzése és elrendezése során. A kutatás hasznosnak bizonyulhat a Big Data adatbányászat és szoftverfejlesztés számára, amelyek révén javulni fog a hatékonyság, illetve bővülnek ismereteink a használói viselkedés és pszichológia terén.
A szerzők a DM technológiát arra használták, hogy feltárják a Big Data mögött rejlő információkat könyvtári környezetben; a személyre szabott könyvtári ajánlások problémáját mélyrehatóan elemezték és dolgozták ki; végezetül ismertetik az asszociációs szabályok javított, a mesterséges méh algoritmussal vegyített eljárását. (Személyre szabott könyvtári ajánlási szolgáltatás fejlesztése a kölcsönzési előzmények alapján; sajnos csak autoref.)


Turisták, gyertek a könyvtárba (is)FEL

Templomos lovagvár a 12. századból - ez a kasztíliai Ponferrada legfőbb attrakciója. A jelentős részben épen megmaradt vár egyik érdekessége a Templum Libri könyvtár. Funkciója kettős.
- Részben a betérő turisták számára mutatja a várral kapcsolatos könyves örökséget, illetve jelent teret kortárs kiállításoknak. A kétszintű helyiségből álló könyvtár polcain megtalálhatók a templomos lovagokkal illetve az erődítéssel kapcsolatos régi és kurrens kötetek, a tárlókban pedig a vonatkozó levéltári anyagok kaptak helyet.
- A könyvtár másik funkciója a kutatóknak szól. A vár Történelmi Tudományok Központjának tanulni és kutatni vágyó látogatói használhatják állományát.
A link oldal galériájának képein a vár, a gazdagon illusztrált Morgan (vagy Keresztes / Maciejowski) Biblia link részlete (érdekessége a latin melletti többek között perzsa szöveg a margón), levéltári anyagok és az enteriőr látható.
A könyvtárat Ponferrada városa, és a vár építőjéről elnevezett Pedro Álvarez Osorio - Lemos Grófja Alapítvány, az ENDESA Alapítvány és a könyvgyűjtő Antonio Ovalle García tartja fenn. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. október 09.

Szíria titkos könyvtára - könyvismertetőFEL

A szíriai polgárháború - amely igen hamar nemzetközi háborús színtérré alakult át - rövid idő a pusztulás útjára sodorta az országot. A bombázások, a horrorisztikus állapotok széles körben ismertek lettek. Ugyanakkor, a sötétségben olykor-olykor felvillant némi fény, amelyeket minden bizonnyal jóval korlátozottabban lehetett megismerni. Ilyen történet azé a csoporté is, akik még 2013-ban alakultak meg a Damaszkuszhoz közeli Darayya településén azzal a célzattal, hogy a kultúra egyik hordozóját, a könyveket meg tudják menteni. A háborúról tudósító Mike Thomson szerint így jött létre "Szíria titkos könyvtára".
A csoport tagjai a lerombolt, összeomlott és elhagyott házakból kezdték el összegyűjteni a még ép állapotban lévő könyveket, majd egy gyűjtőpontra hordták őket. Az egyre nagyobb állománnyal rendelkező, kvázi könyvtár vezetője egy akkor még 14 éves fiatal, Amjad lett. Az alternatív könyvtár, a könyvtáraknál megszokott módon felügyelt az értékeire, tehát a látogatókat, illetve a könyvek kölcsönzőit is regisztrálták. A helyszínt - a lehetőségek szerint - kulturális központként igyekeztek kiépíteni. Ezt a célt szolgálván a könyvtárban heti könyv klubbot tartottak, illetve angol, matematika és világtörténelem órákat szerveztek, s nem utolsó sorban, az irodalomról és a vallásról való elmélkedés gyanánt disputa rendezvényeket is biztosítottak az érdeklődők számára.
Szíria gazdag művelődéstörténeti s kulturális örökségének képe szinte teljesen elfakult a vérzivataros háborús évek következtében; ez a felismerés vezette Thomson-t arra, hogy még a háború dúlta időszakban is élő kultúrát bemutassa a nemzetközi közönségnek: A BBC-nek tudósító riporter hónapokon keresztül készített interjúkat a könyvtár alapítóival, így beható ismeretekre tett szert. Ezeket az információkat, történeteket és emóciókat építette össze a nemrégiben megjelent "Szíria titkos könyvtára" c. könyvében, amely érzékletesen mutatja be a sok gyötrelmet megélt ország lakóit, akik nem akarnak mást, mint egy olyan jövőt, amelyben nem a golyók és a bombák a főszereplők.
(Thomson, Mike: Syria's Secret Library: Reading and Redemption in a Town Under Siege. New York, Hachette Book Group: 2019.)

Régebbi hírforrás(ok): Élet a bombák közé csempészett könyvek között link Szíria - titkos könyvtár egy ostromlott városban link

Megújult a Kunfehértói Közösségi Színtér és KönyvtárFEL

Több sikeres pályázatnak is köszönhetően mostanra kívül-­belül megújult a Kunfehértói Közösségi Színtér és Könyvtár. A közelmúltban ünne­pélyesen felavatták és átadták a könyvtárat, ahol a gyerekeknek külön rész­leget is kialakítottak.
A fejlesztés már régóta esedékes volt, hiszen az épület, amelyben a könyvtár, információs és közösségi hely található, külsőleg megújult ugyan az elmúlt időszakban, a belső tere azonban már régen elavult, korszerűtlen volt. A mostani pályázatban több fejlesztés is megvalósult.
A könyvtár felújítására és az új berendezésekre a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán indult az önkormányzat, amelyen 3,498 millió forintot nyert, ehhez az összeghez az elnyert keret tíz százalékát tette még hozzá a település.
A felújítás során a gyerekeknek kialakítottak egy külön teret a számukra megfelelő bútorzattal. Az új polcok és berendezések az épület másik felén lehetővé teszik a felnőttek számára is a kényelmes válogatást és olvasást, az új szőnyegek és kiegészítők pedig otthonos légkört teremtenek.
- Egy intézmény fejlesztése nagy ünnep és kivételes esemény egy kis település életében - mondta köszöntőjében Huszár Zoltán polgármester, aki külön is kiemelte, hogy a pályázat megvalósításában komoly segítséget nyújtottak a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársai.


Játék - a könyvtárosok ínhüvely-gyulladása ellenFEL

A könyvtári környezet tipikusan olyan munkahely, ahol a dolgozók folyamatosan ki vannak téve az ismétlődő terhelések okozta stressznek. Például több ezer könyvet kell ugyanazon a módon katalogizálni, vagy egy műszak alatt nagyon sok könyvet kell kölcsönöztetni. A különböző feladatok különböző mellékhatásokat okoznak a munkatársaknak. Az RSI (Repetitive Strain Injury, azaz ismétlődő terhelés miatti sérülés) kérdésköre előtérbe került a számítógépek időszakában. Idetartoznak a munka közben kialakult mozgásszervi zavarok, különböző ismétlődő terhelés okozta sérülések (pl. ínhüvely-gyulladás), valamint a rendszeres, egymást erősítő monoton folyamatok okozta pszichés és fizikai kimerültség. A képernyő előtt töltött idő, a sok ülés és a folyamatosan ismételt kézmozdulatok mind hozzájárulnak az RSI-hez. Más munkahelyekhez hasonlóan a könyvtárakban is komoly pozitív változást eredményezhetnek az egyszerű ergonómiai megoldások.
Jó példa erre a Texasi Műszaki Egyetem könyvtárának link dokumentumforgalmazó osztálya, ahol éves szinten több mint százezer kérést teljesítenek, részben helyi, részben könyvtárközi vonatkozásban. A munkatársakra nehezedő stresszt a gamerek körében használatos hardvereszközökhöz hasonló megoldásokkal kívánták orvosolni. A játékra optimalizált perifériák beszerzését speciális egerek megvásárlásával kezdték, amihez a Logitech termékeit tartották a legalkalmasabbnak. Egy gamer egér különlegessége, hogy egy átlagos darabhoz képest finomabb érzékelőkkel és sokkal több gombbal rendelkezik. A könyvtárosok szempontjából a leghasznosabb funkciója pedig az, hogy ezek a gombok programozhatók is, így a napi munka során leggyakrabban használt billentyűkombinációkat helyettesíteni tudjuk egyetlen egérkattintással: ilyen például a "mindent kijelöl" funkció (CTRL+A), a másolás (CTRL+C) és a beillesztés (CTRL+V), de akár törlést vagy frissítést is be tudunk állítani. Mindez nemcsak a munkatársak gyorsaságát növeli, de csökkenti a folyamatosan ismétlődő mozdulatok számát is. (...)
A változások bevezetése előtt és egy év elteltével a könyvtár 800-800 véletlenszerűen kiválasztott kérés teljesítését követte nyomon. A felmérésre mindkét alkalommal januárban került sor, ami az év legforgalmasabb időszaka. Az eredmények alapján a kérések teljesítésének átlagos ideje két órával csökkent (1,77 napról 1,68 napra), vagyis a bevezetett eszközök nemcsak a munkatársak kényelmét szolgálták, de a hatékonyság szempontjából is eredményesnek bizonyultak. (ref.: Jávorka B.)

Régebbi hírforrás(ok): RSI -- a könyvtárost is megtámadhatja link Egészségtelenek a magyar munkahelyek -- de ez senkit nem érdekel link

Vizuálisan is megláthatják a keresett könyvet, már a katalógusban - navigáció a lelőhelyhezFEL

A tanulmány egy térinformaikai rendszeren (GIS) alapuló, könyvtári terekkel kapcsolatos információs modellt (library-space information model, LSIM) mutat be, amelyet arra a célra alakítottak ki, hogy vizuálisan megjelenítse minden könyv polcon elfoglalt helyét a különböző terminálok kijelzőfelületein. A Shanghai Jiao Tong Egyetem könyvtárában példának okáért mind a térbeli információkat, mind az attribútumokkal kapcsolatos információkat belefoglalták a modellbe. Ami a térbeli információkat illeti, az olvasóterem elrendezését, a polcokat, a tájékoztató pultokat és egyéb objektumokat különböző jellemzők szerint képezték le. A polcok fő attribútuma a "könyvespolcszint" volt, és minden könyvet egy adott polchoz rendeltek hozzá. A keresőrendszer "könyvespolcszint" mezőjén keresztül minden könyv összekapcsolható az LSIM "könyvespolcszint" információjával. E modell segítségével az olvasók vizuálisan is kereshetnek könyveket a katalógusban, ahol megtalálhatják a könyv pontos lelőhelyét. A modellt a különgyűjtemények forrásainak keresésére is lehet használni. Emellett arra is szolgál, hogy a könyvtárosok elemezhessék a könyvek kölcsönzési státuszát, és hasonló témájú, gyakran kölcsönzött könyveket ajánlhassanak az olvasóknak. A könyvtár ingóságait (székeket, asztalokat stb.) is lehet vizuálisan menedzselni a modellben. A tanulmány a GIS eszközét arra használta, hogy megoldja a pontos térbeli tájékozódás problémáját, ezzel egy időben pedig jobb szolgáltatásokat nyújtson az olvasóknak, és megvalósítsa a könyvek vizuális kezelését a könyvtárosok számára. (Könyvtári tér és térinformatika: esettanulmány a Shanghai Jiao Tong Egyetemről; sajnos csak autoref.)


A kritikus / kritikai olvasás területei 83. - A túl sok információ félrevivő hatásaiFEL

Túlságosan sok és túlságosan sokféle inger ér minket egyszerre - ráadásul a nap minden egyes másodpercében! Nekünk azonban folyamatosan szelektálnunk kell őket a túlélésünk és a boldogulásunk érdekében. Ahhoz, hogy mindez gyorsan és gördülékenyen menjen, az agyunk piszkos kis trükköket alkalmaz a hasznos információk beengedésére és a haszontalan ingerek kiszűrésére. Éppen ezért:
- legelőször mindig a látványos, bizarr, vicces és/vagy emberszerű dolgok ragadják meg a figyelmünket,
- azonnal észrevesszük, ha valamilyen szempontból változás áll be az aktuális körülményekben,
- sokkal könnyebben észleljük azokat a részleteket, amelyek gyakrabban ismétlődnek, illetve amelyek már "ugrásra készen állnak" a fejünkben,
- elsőként mindig azokra az információkra figyelünk fel, amelyek megerősítik az elvárásainkat és a hiedelmeinket,
- valamint sokkal könnyebben vesszük észre a különféle hibákat mások viselkedésében, mint a saját személyiségünkben.


A fehérvári titkok raktárában jártamFEL

Az Országos Könyvtári Napok eseményeit kutatva kapásból kiszúrtam a Vörösmarty Mihály Könyvtárban megszervezett XIV. Raktártúrát, amely az emberek számára ritkán látott könyvtári látnivalókkal kecsegtetett. Innentől kezdve adva volt a vasárnapi program, így belevetettem magam a könyvtár zegzugos, titkokkal átitatott kamráiba.
A könyvtárlátogatás - annak ellenére, hogy az olvasás nem feltétlenül tartozott a kedvenc elfoglaltságaim közé - viszonylag korán megjelent az életemben, ugyanis már első osztályos koromban tűkön ülve vártam, mikor engednek ki napköziről, hogy átfuthassam az iskola könyveinek széles tárházát. Aztán miután visszatértem néhány dinós könyvvel, persze, hogy én lettem a legmenőbb csávó a csoportban.
Kis idő után, ahogy megkezdtem gimnáziumi tanulmányai - érthető okok miatt - nem az olvasással ütöttem el a szabadidőmet, ám ahogy rám szakadt az első főiskolai vizsgaidőszak, ismételten elkezdtem ismerkedni a könyvek (na, meg a betűk) végeláthatatlan soraival. Ez a kapcsolat a szakdolgozat leadási határidejének közeledtével szorosabbra fűződött, aztán egy időre újra letettem a lantot.
Manapság - munkámból adódóan is - egyre inkább leköt az olvasás, ám hogy könyvtárban tegyem mindezt, még nem vett rá a lélek. Pedig ha tudnátok mennyi érdekesség található külső szemmel unalmasnak vélt épületben. Ott vannak például a raktárak, amelyek bizony a színfalak mögött találhatóak, és olyan titkokat rejtenek, amelyeket egy szimpla olvasó el sem tud képzelni.
Persze nem kell világrengető misztériumokra gondolni, de ha egyszer részt vettél raktártúrán, utána teljesen más szemmel fogjátok nézni a könyvtárakat. Vagy nem, de akkor nem figyeltetek eléggé.


40 könyv, amely megváltoztatta a könyvtárosok életétFEL

30 éve jelent meg a Harry Potter kötetek első része az USA-ben. Ez alkalomból a New York Public Library felkérte könyvszakértőit, hogy mutassák be azokat a könyveket, amelyek megváltoztatták az ő saját életüket - kérve, hogy a Harry Pottert NE említsék. A 40-es lista az alábbi forráslinken tekinthető meg.


Egy olvasóterem - speciális nézőpontbólFEL

Felismered? (katt a forráslinkre)


Ültess fát, Olvass alatta könyvet - fát ültettek a Békés Megyei Könyvtár melléFEL

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője, Albertus László, a mezőkovácsházi Városi Könyvtár igazgatója, Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója és Illés Adorján az Ültess fát, Olvass alatta könyvet program részeként fát ültettek a megyei bibliotéka épülete mellé.
A kezdeményezést kitaláló mezőkovácsházi Városi Könyvtár igazgatója elmondta, hogy közel 200 könyvtár csatlakozott hozzájuk, amely nagyjából ezer fa ültetését takarja. Albertus László hozzátette, az ország egészét lefedték és a kérésüknek megfelelően mindenhol szerveztek az ültetéshez kapcsolódó programokat.
- Kettős a cél, az egyik, hogy megpróbáljuk felhívni a figyelmet a környezettudatosságra, a környezetvédelemre, a másik, hogy a könyvtár révén az olvasást szeretnénk népszerűsíteni. Ezzel reméljük, hogy minél több könyvtár fát fog ültetni - fogalmazott a könyvtárigazgató.
[Az idei Országos Könyvtári Napok éppen választási kampányidőszakra esett. MG]


Érdemes újragondolni a könyvtári videó-gyűjtemények célját - erősít a NetflixFEL

A tesztüzem után immár teljesen magyarra váltott a Netflix menüje is.
Egy budapesti sajtóeseményen beszélt magyarországi teveiről Székely Dorottya, a Netflix régióért felelős marketing menedzsere, és szintén a régit felügyelő Henning Dorstewitz kommunikációs igazgató. A 24 és az Index beszámolója szerint a Netflix október 4.-től magyarra vált (erről a felhasználók értesítést is kaptak), azaz egy nyelvbeállítás után a felület menüje, a tartalmak leírásai is magyarra váltanak.
A lépés annak fényében nem meglepő, hogy az elmúlt hónapokban megsűrűsödött a magyar felirattal, vagy magyar szinkronnal ellátott tartalmak száma a Netflixen. Székelyék elmondása szerint ez egy tesztüzem volt, amely október 4-ig tartott, ezután a filmek és sorozatok nagy része feliratozva lesz, a legnépszerűbb műsoroknak pedig körülbelül a fele lesz elérhető szinkronosan.


Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete - téma, téma, témaFEL

Szeptember utolsó hetében háromnapos rendezvénnyel ünnepelte megalakulásának huszadik évfordulóját a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete a felvidéki magyar könyvtárosok, valamint az anyaországi szakemberek és kollégák érsekújvári találkozóján. ...
- Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat mutatta be. A főigazgató röviden ismertette a több mint száz éves múltra visszatekintő intézmény változásait, középpontba helyezve az utolsó évtizedek átalakulását.
- Ramháb Mária az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnökeként a szervezet és a könyvtárosok kapcsolatát ecsetelte, mint mondta, szakmai szolgáltatást nyújtanak az intézményeknek.
- Hangodi Ágnes a határon túli magyar könyvtárosok hiánypótló képzéséről tartott előadást. Mint megjegyezte, folyamatosan bővül a Kárpát-medencei továbbképzésbe bekapcsolódó könyvtárosok és bázishelyek száma. Az utóbbi években Somorja, Léva, Ipolyság, Kassa, Párkány és Komárom adott otthont a magyar előadókat felvonultató képzéseknek.
- Redl Károly szólt az Országgyűlési Könyvtár által 2011-ben életre hívott pályázatról, Könyvtár, ami összeköt című, Kárpát-medencei fiataloknak szóló ösztöndíjat ismertetve. A budapesti neves intézmény minden évben tíz fiatal könyvtárost fogad. Az ösztöndíjasok túlnyomó többsége külhoni magyar szakember. (...)




Praktikus

Miről szól a kerekasztal? FEL

Folytatva a konferenciakritikát ld. pl.: Elvtársak, dicsérgessük egymást, abból baj nem lehet! - Felvillanyozó konferenciakritika a múzeumosoktól link ...
- A kerekasztal-beszélgetés az egyik kedvenc műfajom: lehetőséget ad arra, hogy több szereplő kifejtse egymással akár ellentétes nézeteit, reagáljanak egymásra és közösen gondolkodjanak. Sajnos a konferencián ezek, úgy érzem, nem valósultak meg: párhuzamos, a kérdéstől néha egyenesen független monológokat hallottam, amik sokszor egymáshoz sem igazán kapcsolódtak. Nem tudom, hogy pontosan min múlott, hogy nem tudtak egymáshoz kapcsolódni a résztvevők. Nem tudtak hozzászólni a másikhoz intézett kérdéshez? Tiszteletből nem mondtak ellent? Nem úgy voltak válogatva, hogy kapcsolódni tudjanak egymáshoz?
A tanulságokat szerencsére nem nekem egyedül kell levonnom: a napokban én is kaptam értékelő kérdőívet. Minden résztvevőt arra bíztatok, hogy töltse ki őszintén, megfogalmazva a kritikáját is, mert ettől lesz jövőre hosszabb a lista arról, hogy mi miatt volt érdemes ott lenni!
- Konferenciára készülve anyagunk javaslatokat tesz a konferenciaszervezők, előadók illetve részvevők számára is link

Hírforrás: Open History
2019. október 09.
Régebbi hírforrás(ok): Konferenciára készülve link



Kisszínes

Miért nem hallgatunk új zenéket 33 éves kor felett? - Zeneikönyvtár-marketingFEL

Az aktuális tudományos álláspont szerint az ember körülbelül 33 éves koráig nyitott az új zenékre, aztán már egyre kevésbé érdeklődik irántuk - eddigre már kialakul az ízlés, és egyre kevésbé érdekesek az újdonságok. Egy tanulmány szerint a legtöbb zenei impulzus 24 éves kora táján éri az embert, ez 12 és 24 éves kor között javarészt popzenét jelent, legalábbis a brit fiatalok esetében, a rétegműfajok általában csak ezek után jutnak nagyobb szerephez. Míg végül el nem érjük a krisztusi kort, amikor már nem marad más, mint a nosztalgia.
Ennek több oka is van, és ezek közül csak az egyik az, hogy harminc felett a legtöbben arra panaszkodnak, hogy nincs már idejük új zenéket keresni. Egy ezerfős online felmérésben a válaszadók 16 százaléka mondta azt, hogy a munkája miatt nem jut ideje ilyesmire, 11 százalékuk a családot hibáztatta, 19 százalékuk pedig a bőség zavarára panaszkodott - annyi zenét lehetne hallgatni, hogy inkább nem is keresnek újat. A fiatalkori klasszikusok azért megmaradnak: ezek nagyobb eséllyel okoznak a későbbiekben is örömet, mint az újdonságok.
Egy kutatás szerint a legerősebb emlékek 10 és 30 éves kor között rögzülnek - ide értve a zenéket is. A Spotify adatai szerint a felhasználók leggyakrabban azokhoz a zenékhez nyúltak vissza, amelyeket 14 éves korukban hallgattak, de általánosságban véve elmondható, hogy a tinédzserkori nagy kedvencek köszönnek vissza a későbbiekben is - persze néhány kivételtől eltekintve.


Kiállítással emlékezik meg Sára Sándorra az Országos Széchényi Könyvtár (okt. 11-ig)FEL

A kamaratárlaton standfotókkal, a Krónika című dokumentumfilm-sorozat részleteivel és a legendás rendezőről készült portréfilmmel emlékeznek a Kossuth-nagydíjas rendező-operatőrre, a nemzet művészére. A Kutatók éjszakáján a látogatók kézbe vehetik és belelapozhatnak a magyar filmtörténet Sára Sándor által jegyzett alkotásainak fotóalbumaiba is - olvasható az OSZK tájékoztatójában.
Sárközy Réka történész, a könyvtár munkatársa péntek este tárlatvezetéssel és A Krónika humánuma című rövid előadásával eleveníti fel Sára Sándor munkásságát.
A kiállítás október 1-jei vernisszázsán Gelencsér Gábor filmesztéta méltatja az alkotó életművét. A tárlat október 11-ig látható az OSZK-ban.




Információforrások

Szexuális erőszak és a megbékélés útja FEL

A TED színpadán szexuális erőszak áldozata beszélget az elkövetővel. Ennek során körvonalazódik, mi játszódott le sok évvel ezelőtt - és azóta - a felek tudatában, érzelmeiben. A beszélgetés segít abban, hogy a szabadjára engedett ösztönök, áldozathibáztatás, bosszú útjai hogyan alakíthatók át, bár lassan, fájdalmak árán mélyebb önismeretté, megértéssé és kiengesztelődéssé. Ha a könyvtár felvállalja a traumatizált, titkukat magukban hordozó használók támogatását, a magyar felirattal is olvasható videófilm qr-kódját és címét érdemes a vonatkozó szakrend mellé ragasztani. (MG)
- Ha egyszer valaki áldozat szerepbe kerül, sokkal egyszerűbb sérültnek, meggyalázottnak, vagy még annál is megalázóbb jelzővel címkézni. És ugyanúgy, ha valaki erőszakot követett el, egyszerűbb őt szörnynek nevezni, embertelennek. De hogyan fogjuk megérteni, hogy az emberi társadalomban mi az erőszak forrása, ha az elkövetőre nem emberként tekintünk? És hogyan (Taps) És hogy adunk erőt a túlélőknek, ha mindezzel lealacsonyítjuk őket? Hogyan tárgyalhatunk a nőket és gyerekeket világszerte fenyegető egyik legnagyobb veszély megoldásairól, ha az általunk használt szavak a probléma részei?


Faültetési, erdősítési, erdőéltetési útmutatóFEL

A zöldítéssel kapcsolatos hasznos szempontok és tanácsok olvashatók az idén megjelent 18 oldalas e-kiadványban.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu