Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/36., okt. 10.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

A könyvtári szolgáltatások diszrupciója (vízió, hogy a lényeg jobban megmaradjon)
Közösségi élményt adó helyismereti tudásbázis - sajtódigitalizlásból
Milyen az USA legjobb kiskönyvtára 2018-ban? (olvasóink szavazatára)
A magyar internetet is elkezdik archiválni
Tanulás Upper Norwood közkönyvtárában - szegényebb családoknál nélkülözhetetlen (fotókkal)
Képesség- és ismerethiányról árulkodó könyvtárosi nyilatkozatok - tartalomelemzés
Milyen lehet az egyetemi könyvtár egy állam kreálta zrt-ben?
EISZ-adatbázisok használata - melyik egyetem a szakmailag legkíváncsibb?
Tovább csökken a felsőoktatási könyvtárak célcsoportja - teljesül a kormány terve
Tetszenek a könyvtári gyakorlati helyek a hallgatóknak
A legtöbb könyvtár unalmas. De nem ez, Torontóban! (arculati videó)
Megkérdeztük: Mennyiben javult a hazai könyvtárak helyzete az utóbbi 20 évben?
Országos könyvtári napok - hagyományos programok túlsúlyban
Mit visznek az olvasók? - Abony, Szolnok
Erősen zsugorodhat a magyar szakkönyvtári hálózat - megszüntetés vagy összevonás?
A könyvtár, ahol idegen nyelven beszélhetnek Miskolcon
A fenntarthatóság és a könyvtárvezető szükséges képességei
Bemutatkozott az új Justh-könyvtári arculat
Tízmilliókat költhet foglalkozásokra a kalocsai könyvtár - elszállnak?
Megismerhették a felépítését is Szerencsen - igen (Országos Könyvtári Napok)

Analógiák

Megjelenhetnek-e negatív hírek hivatalos könyvtárügyi fórumon?
Közös tudás, közös hozzáférés - komolyan. A komolyzenében

Kisszínes

Megbüntetik Czeglédy Csabát, mert túl sok könyv volt a cellájában
Fontosabb az Open Accesnél: tudományos közlemények minőségbiztosítása

Információforrások

E-számok és a többiek értelmezése
Magyarország Nemzeti Atlasza - online is


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.



Hírek

A könyvtári szolgáltatások diszrupciója (vízió, hogy a lényeg jobban megmaradjon)FEL

Címkék: épület (könyvtár) | együttműködés nem könyvtárakkal | dokumentumfeldolgozás | digitális dokumentumok | digitális (elektronikus) könyvtár | beépített könyvtáros | átszervezés, racionalizálás | állománygazdálkodás | adatgazdálkodás, CRM | adatbázis, elektronikus adatok elérése | tudásstratégia (2015.05-) | üzleti modell | tervezés, stratégia | terjesztő, kereskedő | szervezés, szervezeti kérdések | raktározás (2016.10-) | minőség, -irányítás, -fejlesztés | mesterséges intelligencia | közösség mint információforrás (2.0) | közös katalógus | könyvtári tér, enteriőr | kiszervezés | katalógus, integrált könyvtári rendszer (IKR) | irányítás, mérés, szabályozás | innováció, szolgáltatásfejlesztés | informatikai fejlesztés, automatizálás | hatékonyság | használó, igény | információ szolgáltatása weben | könyv, papír alapú | piac, könyv- és dokumentum- | tájékoztatás (személyes, fizikai) | tájékoztatás (virtuális) | beszállítói kapcsolatok | közösségépítés | munkaügy | oktatás, tanulás |

Diszrupció: alapesetben bomlási folyamat, de másodlagos jelentése a teremtve rombolás, vagy kreatív rombolás. Egy folyamat "meghekkelése", újraértelmezése a folyamat elemeinek lecserélésével, a megugró hatékonyság érdekében. Példa: amikor ez ember utánozni akarta a járást, akkor feltalálta a kereket. Sok diszruptív kihívás azonosítható a könyvtárak terén is. Cél: a használói és közösségi haszon fenntartható maximalizálása.
A CÉLCSOPORT IGÉNYEIT (mely részben kifejezett, részben ki nem fejezett) a menedzsment információs rendszerben (MIR) lévő statisztikai prediktív eljárások, később mesterséges intelligencia jelzi előre, sokkal robusztusabban, mint az ember. A rendszer külön figyelmet fordít a kevésbé ellátott közösségek bevonására.

SZOLGÁLTATÁSOK
1. Alapvetően személyi és közösségi információs edzői szolgáltatás, a MIR-ből kapott prediktív információs igények finomhangolására építve, nyitottan a közös szolgáltatásfejlesztésre
2. Hely a használók tudásgenerálási, rekreációs, közösségi tevékenységei számára
3. A könyvtár tudásmérnöki minőségében kurátora a helyi illetve hálózatos szürkeállomány- és tudásinfrastruktúrának
4. Helybiztosítás és közös kínálat az információs értékláncok más szolgáltatóival (iskola, gyámügy, rendőrség, szociális szolgáltatók stb.).

KÖNYVTÁROS
5. Profi kommunikációs szakember, akinek képzettsége:
- tudásmérnökség, pedagógia-andragógia
- ügyfélkommunikáció
- beszállítói kommunikáció (benne: tárgyalástechnika)
- a MIR kezelése
- szükség esetén: ingatlan- és vagyontárgy-menedzsment.
(Sokkal kevésbé képzik ki dokumentumleírásra, osztályozásra, feldolgozásra, hiszen ezek megvásárolható szolgáltatások.)
6. A könyvtáros fizikailag közel tartózkodik a használókhoz, jellemzően a használókkal közös projekteken dolgozik a virtuális térben, a könyvtárban vagy a használók tartózkodási helyén.
7. A könyvtárost is a lízingel(het)i a könyvtárfenntartó. A lízingelő rendszerszolgáltató hatékonyabban végzi a könyvtáros továbbképzését, méri és fenntartja teljesítményét.

KÖNYVTÁRI MENEDZSMENT
8. A rendszer működését a használók támogatása indukálja; a könyvtár a használók mennyisége és típusa szerint kapja a fenntartói támogatást. A piaci versenyben a szolgáltatók ezért a könyvtárak számára minél inkább megfelelő szolgáltatásokat igyekeznek értesíteni.
9. A MIR az előrejelzett használói igényekre alapozva végez menedzsment-támogatást, ügyelve a hatékony, fenntartható, a környezetet legkevésbé megterhelő, sőt, azt gazdagító működésre.
10. A könyvtár a legfontosabb kompetenciájára összpontosít, profi szolgáltatóktól vásárol minden olyan szolgáltatást, amelyben nem profi. Szolgáltatások, melyeket országos vagy nemzetközi könyvtárellátó szervezetektől vásárolnak (országos vagy nemzetközi konzorciumokba tömörülve):
- az elektronikus források és fizikai könyvtári dokumentumok beszerzése, feldolgozása, karbantartása
- a létesítmény fenn- és karbantartása
- könyvtárosok, beleértve továbbképzésüket
- tájékoztatást végző mesterséges intelligencia.

KÖNYVTÁR(ÉPÜLET)
11. Alapvetően közösségi és tanulási tér, hangos és csendes zónákkal, minimális mennyiségű papírdokumentummal, melyben sokféle szervezet vesz igénybe vagy bérel ki kisebb-nagyobb tereket, egy órákra vagy akár évekre.
12. Nagy használói tér, minimális raktárral és saját irodával; fizikai környezetére részben nyitott
13. A könyvtár egyazon épületben, szinergiában dolgozik más információszolgáltató és rekreációs intézményekkel (pl. hivatalok, vendéglátóhely, szociális és oktatási szolgáltatások).

ÁLLOMÁNY
14. Az állomány (katalógusa) az elektronikus szöveges, hang- és videódokumentumok mellett papíralapú tételeket is tartalmaz.
15. Kicsi, hatékony fizikai állomány; sok raktárterületből bővül a közösségi tárrá alakul.
16. Mivel a dokumentumállomány kurrens részét nemzeti vagy nemzetközi konzorciumok lízingelik, a szolgáltató mesterséges intelligencia felhasználásával állományt épít, a dokumentumszolgáltatást végez (az igényfelméréstől a feldolgozáson keresztül a polcra helyezésig és az e-kölcsönzésig), a rendszer méretgazdaságos.

Összefoglalva: a könyvtárosi feladatok a diszrupcióval nemhogy csökkennének, hanem mielőbbi kezdeményezés esetén értékesebbé válva, a küldetés lényegére összpontosítva nagyobb közösségi hasznot és elismerést hozhatnak. (MG)


Közösségi élményt adó helyismereti tudásbázis - sajtódigitalizlásbólFEL

Lépésről lépésre építette ki a könyvtár és a város falain messze túlnyúló digitális helyismereti szolgáltatását, mellyel beépült a helyi érdeklődők és a (hely)történészek információs infrastruktúrájába.
1. 1999-ben kezdte pályázati költségvetésből digitalizálni a Halis-könyvtár a helytörténetben megkerülhetetlen Zalai Közlöny lapszámait 1862-től. A hozzáférés addigi szintjét - "ha érdekel, gyere be, megmutatjuk mikrofilmolvasónkon" - részben közmunkások segítségével átalakították a "ülj a géped elé, keresd ki és olvasd" link szintre. Az adatbázis tartalma 1000 hónapnyi újság 70 000 oldallal. (Ma már egy másik hely lap is elérhető 30 000 oldalszámmal.).
2. A jelentősen feljavított (és kommunikált) hozzáférésnek meg is lett a hatása:
- A helyismeret iránt elkötelezett kutató, Tarnóczky Attila a könyvtárral együttműködve lépésről lépésre nagykanizsai adatbázist épített ki, melynek a könyvtár tárhelyet biztosított; ebből lett a Hol, mi? link adatbázis, amelyben utcánként lehet keresni.
- A máig eltelt csaknem két évtized során több helyi, regionális, sőt, országos monográfia, tudományos közlemény használta fel a Zalai Közlöny adatbázisát. Országos is, mert a robusztus adatbázis jó összehasonlítást kínál más települések, régiók történeti adatainak összehasonlítására.
3. A Hol, mi? adatbázis alapján
- Nagykanizsa egyes utcáit épületenként bemutató, folyamatosan bővülő adatbázisból nyomtatott kiadvány is készült (6 vaskos kötet lett belőle, ám ma már mégtöbb kötet töltene meg).
- Az utcákra vonatkozó weboldalak kinyomtatva több száz méter hosszú papírszalagot adnak, melyből a könyvtár "függőleges kiállítást" készített, mely 2013 óta bejárta a város intézményeit, sőt, azokon túl is link jutott.
- A város számos épületére civil kezdeményezésre, főként magánemberek pénzéből az adatbázis adataira épülő épületismertető várostörténeti táblákat helyeztek ki.
- A márványtáblákra 2015-től qr-kódokat ragasztottak link , melyeket beolvasva a Hol, mi? adatbázisban az érintett épülettel kapcsolatos információ jelenik meg az okostelefonon, a helyiek és a turisták örömére.
4. A Halis-könyvtár a Zalai Közlöny projektje mellett közadakozásból készíttetett belvárost ábrázoló plakátot, melyet a szabad felhasználás jogának megvásárlása után a városlakók széltében-hosszában használnak. Ez volt a könyvtár ajándéka a városnak alapítsuk 60. évfordulóján.
A könyvtár a felsorolt lépésekkel közös és masszív helyismereti tudást hozott létre (vö.: közös tudás, közös hozzáférés), mely haszna régen túlnőtt a könyvtár falain. És a folyamatnak nincs vége... - hangzott el 2018. október 8-án, a Halis-könyvtárban tartott könyvtáros találkozón link .


Milyen az USA legjobb kiskönyvtára 2018-ban? (olvasóink szavazatára)FEL

Idén a Library Journal legjobb kiskönyvtárának járó díjat a három fiókkönyvtárból álló, Észak-Karolina államban található Madison Megyei Közkönyvtár (MCPL) vitte el. A könyvtárvezető Melanie Morgan korábban tanár volt. De olyan gyakran látogatta a helyi könyvtárat, hogy felajánlottak neki egy állást. Azonnal beleszeretett a munkába, és elvégezte a könyvtárszakot. Majd tíz év tapasztalatot szerzett Florida nagyobb könyvtáraiban. Négy éve pedig a Madison közkönyvtárát igazgatja. Kreativitást, közösségi ismereteket, partnerségeket, egyéb kapcsolatokat hozott. Motiválta a munkatársakat a könyvtári rendszer megújítására.
A megye 21 ezer lakosból áll, de ebben az évben már 16 ezren vettek részt a könyvtári programokon. A három könyvtárból a legfiatalabb tavaly januárban nyílt Hot Springs-ben. A település 560 lakosból áll, és előtte nem volt állandó könyvtára. Három évbe telt, mire sikerült létrehozni a közösség tagjai, barátai, megbízottjai segítségével. Ez egy igazi közösségi befektetés volt. Ezenkívül 5100 dollár támogatást is kapott az OCLC kis könyvtárakat támogató projektjéből. További 40 ezer dollárt pedig a Duke Energia Alapítványtól. A könyvtár összesen 24 ezer dollárba került, úgyhogy a többit STEAM programokra és a könyvtárosok fizetésére fordították.
A könyvtárigazgató tanári háttere miatt nagyon jó a kapcsolat a helyi iskolákkal. Minden iskolásnak létrehozzák az iskolákkal közösen az e-könyvtári profilt, ekönyv és adatbázis hozzáféréssel. Az ekönyves partnerségben a Brush Creek Elementary nyújt hozzáférést több ezer könyvhöz. Az MCPL technológiai oktatói megtanítják az iskolásoknak a hozzáférés kezelését, és kutatási ismereteket. A tanárokkal egyeztetik, milyen adatbázisra lesz főleg szükség. Iskolán kívüli egyéni tanácsadást és kiscsoportost foglalkozást is nyújtanak a lemaradó diákoknak. Az iskolai busz elhozza a gyerekeket iskola után, ahol tanulhatnak, míg a szülők értük nem jönnek. Különböző STEAM és LEGO foglalkozásokat tartanak iskola után. Nyáron pedig olvasóprogramot tartanak a tizenéveseknek. Az iskolásokon kívül a felnőtteknek is segítenek a tanulásban, például Excel használatban.
A könyvtárigazgató hozzátette, hogy az állam többi könyvtára is segít. Megosztják egymással tanácsaikat, ötleteiket és szabályzataikat. Szerinte kapcsolatok nélkül mindez elképzelhetetlen lenne. A kapcsolat adja az erős alapot, amire építeni lehet. (ref.: Habók Lilla)


A magyar internetet is elkezdik archiválniFEL

A közelmúltban volt pár posztom a régi és még régebbi Index-főoldalakról, amiket a Webarchive.org-on találtam, illetve olvasóink küldtek. Ezek nyomán kaptam egy levelet Istvántól, amiről aztán méltatlanul elfeledkeztem. Arról írt, hogy a nemzeti könyvtárban bő egy éve kísérleti projektként elindult a magyar webtér archiválása, és a tervek szerint jövőre már üzemszerűen működni fog a rendszer. Hogy milyen, abból már most láthatunk egyébként ízelítőt a képre kattintva, és novemberben lesz egy 404-konferencia is, ahol több is kiderülhet a munkájukról.
Természetesen az egoszörcs azonnal beindult, beírtam a keresőbe link , hogy Haász, és kaptam is 116 találatot, többek között a teljes névegyezőség miatt húgomnak hitt képzőművészről és Stephanusról, aki a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár adatai szerint 1899-1900-ban teológushallgató volt a központi szemináriumban.


Tanulás Upper Norwood közkönyvtárában - szegényebb családoknál nélkülözhetetlen (fotókkal)FEL

A felemelkedésben segíti Upper Norwood közkönyvtára a környék szegény, részben bevándorló lakosságot, méghozzá a leghatékonyabb módon: tanulmányi sikerességükben nyújt segítséget. Nem csak a vizsgastressz kezelésével link és a középiskolások önbizalmának megszerzésével link hanem tanulási környezet biztosításával.
A fotókon - link - látható a könyvtár emeleti, csöndesebb részében az elmélyült tanulásra szolgáló tér - számítógépekkel, valamint az onnan nyíló rendezvényterem, amelyben - mint látszik - éppen oltatás zajlik betelepülő fiatalok számára. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Fiókkönyvtár Londonban - a használók érdekei mentén link Közösségi tájékoztatási és rekreációs erőmű - Upper Norwood könyvtára 3. link

Képesség- és ismerethiányról árulkodó könyvtárosi nyilatkozatok - tartalomelemzésFEL

Nyilván nem lehet egyszer előforduló jelből megalapozottan a valóság egészére következtetni, de a hasonló jelek feldúsulása egyre megalapozottabb minősítés alapja lehet. Illetve nam biztos, hogy egy sajtóban megjelent nyilatkozat ténylegesen úgy hangzott el, ahogyan az a nagyközönség számára olvashatóvá válik. Ám pl. ha ugyanazon kifejezés, fordulat átlagon felüli gyakorisággal fordul elő, gyanúra adhat okot. Nézzünk két példát, feltételezve, hogy a szöveg ténylegesen így hagyta el a nyilatkozó száját:
- "A cél, hogy a gyerekek minél többet olvassanak." - hallható egy megyei könyvtár igazgatójának szájából. Tünet: elavult olvasáskép; az olvasásban, mint inputban gondolkodik, annak is mennyiségi paraméterében. Ugyanis az olvasás napi átlagban kb. másfél óra alatti mennyiségben jó, onnantól negatívan korrelál a teljesítménnyel (praktikusan: káros). Ráadásul az olvasás nem túl hatékony ismeretszerzési eszköz (hatékonyabb nála pl. a gyakorlat).
- "A megyei könyvtár igazgatója hozzátette: az idén is bevonták fiókkönyvtáraikat a programokba" - azaz felülről lefelé irányuló, asszimetrikus a kommunikáció; nem az dönt (a szubszidiaritás szellemében), aki legjobban ismeri a használót, hanem a felettese. Ez a gyakorlatban megnöveli a téves döntések meghozatalának valószínűségét. (MG)


Milyen lehet az egyetemi könyvtár egy állam kreálta zrt-ben?FEL

Nem kerül az összes hazai egyetem alapítványi irányítás alá, ahogy az a Corvinusszal történik majd hamarosan, de a hvg.hu információi szerint az intézményeknek ettől függetlenül a saját kezükbe kell venniük a sorsukat, mert az állam fenntartói szerepe megszűnik. Az "egyetem kft.-kben és egyetem zrt.-kben" értelemszerűen közalkalmazott oktatók sem lesznek, és most, hogy lassan elült körülöttük a vihar, kancellárok sem
Bár a hétvégén egyértelműen a Corvinus-modell kiterjesztéséről beszélt egy rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, ez információink szerint nem azt jelenti, hogy minden magyarországi felsőoktatási intézmény alapítványi kézbe kerülne, ahogyan a budapesti egyetem (amelynek átalakításáról először a 168 Óra írt egy hónapja, majd szeptember közepére a kormány is elismerte).
A miniszter a HOÖK országos közgyűlésén egészen pontosan egyébként úgy fogalmazott, hogy a Corvinus új működési modelljéhez vezető folyamatot kellene az egész magyarországi felsőoktatásra kiterjeszteni, azért, hogy az intézmények a jelenleginél hatékonyabban és egyszerűbben, vagyis versenyképesebben tudjanak működni. A folyamat kiterjesztése valójában információink szerint pedig arról szól, hogy a nehézkes államháztartási intézményi formából kell "kiszabadítani" előbb-utóbb az egyetemeket.
Az "elvégzett munka" mennyisége után az állam fizet az intézménynek, amely a képzéshez kapcsolódó költségein túl ebből finanszírozhatja például saját ösztöndíjprogramjait (ezek váltanák fel ugyanis az államilag támogatott képzéseket), üzleti vállalkozásként viszont az államtól megrendelteken túl is indíthat költségtérítés képzéseket ? az ebből befolyó bevételével pedig maga gazdálkodik.
Az új működési modellben az oktatók státusza is változna: a jelenlegi közalkalmazotti jogviszony helyett "rendes" munkavállalókként, a munka törvénykönyvének szabályai szerint foglalkoztatnák őket, ugyanúgy, mint a gazdasági szférában dolgozókat.


EISZ-adatbázisok használata - melyik egyetem a szakmailag legkíváncsibb?FEL

Az adatok 2018. első félévére vonatkoznak. Összehasonlítás általában csak további feldolgozás után lehetséges. (Amellett, hogy némely diagram szinte nem is olvasható, csak kimásolás és nagyítás után - mindenesetre jobb, mintha nem lenne :-) Az egyes adatbázisok a rájuk szerveződött konzorciumok számára érhető csak el. És a műszaki adatbázis alig releváns pl. egy orvosi egyetem esetében. Mérvadó továbbá, hogy az adott egyetemen mekkora a potenciális használótábor, és vannak-e például doktori iskolák stb. Érdemes azonban összevetni a konkurens adatbázisokat, pl. a Web of Science és a Scopus. S bár nincs itt összesített adat, úgy tűnik, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően a kényelmesebben használható utóbbi a használtabb. A jövő évre vonatkozóan mindazonáltal költségcsökkentés várható. (MG)


Tovább csökken a felsőoktatási könyvtárak célcsoportja - teljesül a kormány terveFEL

Az egész Európai Unióban szinte kizárólag csak Magyarországon csökkent a diplomások aránya a 25-34 éves fiatal felnőttek körében az elmúlt években, a hazai folyamat tehát totálisan szembemegy az uniós trenddel. És ez várhatóan folytatódni fog.
Miközben az Európai Unióban átlagosan 1,8 százalékponttal nőtt a korosztály diplomásainak aránya, Magyarországon nagyjából pont ennyivel csökkent.
Ennek az lett az eredménye, hogy a magyar fiatal felnőttek felsőfokú képzettségi szintje 2017-re olyan mértékben, 8,8 százalékponttal szakadt le az uniós átlagtól, amennyire az elmúlt egy évtizedben soha.
A magasan képzett fiatalok arányának elmúlt években tapasztalt csökkenése csak súlyosbítja az eddigi lemaradásunkat Európától. A 25-34 éves korosztályban Magyarországon él arányaiban a harmadik legkevesebb diplomás az EU-ban, csak Romániában és Olaszországban végeztek ennél kevesebben a felsőoktatásban a fiatal felnőttek közül.
A kormány 2011 óta végrehajtott és a jövőben várható felsőoktatási intézkedései is azt a célt szolgálják, hogy szűküljön az egyetemre felvételt nyerők köre a korábbiakhoz képest, és a felsőoktatás "visszaelitizálódjon". Egy nemrég publikált tanulmány szerint a kormány el is éri a célját, ugyanis gyorsabban szűkült a hallgatók száma az elmúlt években, mint ahogyan azt az egyetemista korú (18-22 éves) népesség csökkenése indokolná. A társadalmi felzárkózási folyamatok szempontjából különösen káros, hogy ezzel egyidejűleg még nehezebb lett az ország legszegényebb vidékeiről bekerülni a felsőoktatásba.
A megváltozott oktatáspolitika mellett tovább ronthatta a fiatalok képzettségi statisztikáját a kivándorlás is, ami a magasan képzett fiatalok körében gyakori.


Tetszenek a könyvtári gyakorlati helyek a hallgatóknakFEL

2010-ben, 2011-ben és 2017-ben követéses felmérés készült a hazai könyvtáros hallgatók pályaképéről. Habók Lilla és Szabó Gábor tanulmánya írja:
A kiemelt gyakorlati helyekről összességében a hallgatók sok pozitívumot írnak, melynek központi eleme, hogy a könyvtárosok segítenek az egyetemen tanult elméletet kipróbálni, illetve összevetni a gyakorlattal. A könyvtárak gyakran segítenek a hallgatóknak a diplomamunkájukban, vagy a tanórai ismereteken túlmutató információkat nyújtanak. Más hallgatók pedig a változatos munkavégzést, a különböző könyvtári folyamatok megismerését, és a jó hangulatot emelték ki. A válaszok szerint a hallgatók számára nagyon fontos, hogy kollégaként kezeljék őket, és vonják be a mindennapi feladatokba.


A legtöbb könyvtár unalmas. De nem ez, Torontóban! (arculati videó)FEL

Képzelj egy könyvtárat, ahol ingyen lehet szusi-készítést tanulni. És mi a helyzet a cipőkészítéssel, a bábszínházzal, a Sherlock Holmes Szobával vagy a 3D nyomtatókkal, vagy a még vadabb dolgokkal...
Esti mese olvasása a gyerekednek - 16 nyelven; forró vonal okostelefonra. [Betanulhatod rajta, mit mondjál este.] Nos, ilyen szolgáltatásokat épített ki a Torontói közkönyvtár link . Szolgáltatásai fontosabbak, mint valaha. Miközben egyre több könyvtárat bezárnak, a világ tanulhat egyet s mást a kanadai könyvtáraktól. (ford.: MG)


Megkérdeztük: Mennyiben javult a hazai könyvtárak helyzete az utóbbi 20 évben?FEL

A kevesebb mint minimális beérkezett vélemények megoszlása a címben feltett kérdésre:
1 - Minden lehetőséget sikerült kihasználni
8 - A nehéz körülmények ellenére sikerült előrelépni
8 - Inkább helyben topogtunk
5 - Valamelyest növekedett lemaradásunk.
2 - A legtöbb lehetőséget elpuskáztuk.
A kis számú válasz alig enged meg következtetést. Esetleg annyit, hogy bizonytalanok vagyunk abban, hogy haladunk-e egyáltalán. (MG)


Országos könyvtári napok - hagyományos programok túlsúlybanFEL

Néhány random link az Országos Könyvtári napok sajtómegjelenései kapcsán:
- Országos Könyvtári Napok a Katona József Könyvtárban link
- Mesemondókból idén sem volt hiány Tapolcán link
- Helybe vitték a könyvtárat a Waldorf Iskola tanulóinak [Szekszárd] link
- Swingelni tanultak a könyvtári napok zárásaként link
- Minden korosztály számára készültek programmal a kilencedik Könyvtári Éjszakán [Békés Megyei Könyvtár] link
Eddig nem ismert olyan felmérés, amely az évről évre megrendezett alkalom eredményességét mutatja. A sajtómegjelenések száma, illetve e rendezvényeken való résztvevők száma önbevallásos adatok alapján elérhető, de egy könyvtár eredményessége nem ezen, hanem a használók elégedettségén múlik, azaz céljaik teljesülésének függvénye - a minőségbiztosítás szerint. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. október 10.
Régebbi hírforrás(ok): Döntően a megszokott programok a könyvtári napokon link

Mit visznek az olvasók? - Abony, SzolnokFEL

(javítva) - Nagyon sok fiatal jár hozzánk! Habár közülük inkább a gimnáziumi tanulók keresnek minket - avatott be a részletekbe az abonyi művelődési ház és könyvtár link munkatársa. Jandácsik Pál elmondta, ifjú olvasóik az elmúlt hónapokban a nyelvkönyveket és a szórakoztató irodalmat vették le a leggyakrabban a polcokról. - Ám a fiatalok közül sokan érdeklődtek az úgynevezett "urban fantasy" stílusú kötetek iránt is. Azaz, melyekben a városi boszorkányos és vámpíros történeteké a főszerep... - taglalta. Más volt a helyzet a középkorúaknál, akik jobbára a kortárs irodalmat részesítették előnyben. Köreikben a kalandregényíró Ken Follett és Dan Brown munkái iránt volt nagy a kereslet.
- Nálunk a tizenéveseket zömében az iskolai konfliktusokkal és a szerelemmel kapcsolatos művek érdekelték - vette át a szót Szécsi Annamária. A Verseghy Ferenc Könyvtár link szandaszőlősi fiókintézményének könyvtárosa kiemelte, nemrégiben több, az olvasást érintő pozitív jelenségre is felfigyeltek. - Nagyon örülünk annak, hogy könyvtárunkat sok fiatal édesanya látogatja. Többen érdeklődnek ugyanis a gyermeknevelési szakirodalmak iránt. Főleg azokat az írásokat keresik, melyek a hétköznapi emberhez szólnak, s az anyasággal és az iskolai élettel kapcsolatos információkat tartalmaznak - magyarázta a szakember. Hozzáfűzte: egy átlagos napon több mint ötvenen látogatnak el a szolnoki intézménybe. - Ugyancsak figyelemre méltó, hogy számos családban a mindennapok része, hogy az édesanya együtt tér be gyermekével a könyvtárba a tanítás után. Így tudatosítva a gyermekben, hogy az olvasásnak igenis nagy jelentősége van - emlékeztetett Szécsi Annamária.


Erősen zsugorodhat a magyar szakkönyvtári hálózat - megszüntetés vagy összevonás?FEL

Vannak, akik lehetséges szcenáriókra időben szeretnek felkészülni és nem folyton a kármentéssel akarnak foglalkozni. (MG)
- A minisztérium által egyébként a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak küldött, a hazai kutatásfinanszírozás és intézményi rendszer átalakításáról szóló munkaanyag alapvetően innovációs célzattal készült. Mint kiderül belőle, a teljes KFI szektor alulfinanszírozott, s különösen alacsony az alapkutatások aránya a teljes szektoron belül. 2020-ra már biztos, hogy nem sikerül a GDP arányában elérni az EU átlagát, amely akkorra mintegy 2,2-2,3 százalék lesz. Palkovics célkitűzése, hogy a 2017-es 1,35 százalékról 1,8 százalék legyen 2020-ra az arány. Ehhez a tavalyi 517 milliárd forinthoz képest még 330 milliárddal kellene a ráfordításokat növelni. A minisztériumi anyag azt is megállapítja, hogy a költségvetési kutatóhelyek állami forrásból történő finanszírozása folyóáron is csökkent. Az alapkutatásokra a tervek szerint mintegy 70 milliárd forint állna rendelkezésre jövőre, s ezt a Kutatási Alapba csatornáznák be. Ennek kezelését nem az MTA kapná, hanem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az alapkutatásokért felelős alelnök irányításával. Ez szolgálna az egyetemi, akadémiai és magán-kutatóintézetek alapkutatásainak támogatására, illetve az Akadémia esetében intézményi alapfinanszírozásra is.
A MTA kutatóintézet-hálózatának átalakításáról a minisztériumi dokumentumban mindössze két oldal szerepel, de ez is elég volt ahhoz, hogy a tudósok a szívükhöz kapjanak. A párhuzamosságok kiküszöbölése és az egyértelműbb feladatmegosztás lenne a cél, ezért szétszednék az MTA intézethálózatát. Az egyetemekhez kerülnének egyes intézetek vagy kutatócsoportok, van, ahol az egyetem szervezetébe integráltan, de olyan működést is lehetővé tennének, ahol önálló maradhatna az intézet. E mellett azt az érvet szokták felsorakoztatni, hogy a tudósok bevonásával jó helyezéseket tudnának elérni az egyetemek a nemzetközi oktatási rangsorokban, amelyekben általában nagy súllyal veszik figyelembe a kutatási tevékenységet. Az akadémiai intézeteknek az alkalmazott tudományokkal foglalkozó részlegeit a Bay Zoltán Nonprofit Kft.-ben létrehozott intézethálózatba szerveznék ki.
- Kommentek a Facebook-on: link


A könyvtár, ahol idegen nyelven beszélhetnek Miskolcon FEL

Miskolc - Angolul, németül, oroszul és lengyelül tanulhatnak díjmentesen a klubtagok.
Többféle ingyenes idegen nyelvű társalgási klub működik hétköznap délutánonként és szombaton dél­előtt a Szabó Lőrinc Idegen­nyelvi Könyvtárban link , ahol a résztvevők gyakorolhatják a társalgást és megoszthatják az adott kultúráról szerzett tapasztalataikat - tudtuk meg Pálfi Erika könyvtárvezetőtől.
- Közel ötven nyelven találhatók nálunk nyelvkönyvek, oktatócsomagok és szépirodalom, de az a célunk, hogy ne csak olvasni lehessen, hanem beszélgetni is, ezért angol, német, orosz és lengyel nyelvű ingyenes társalgási klubokat működtetünk. Jöhetnek kezdők és olyanok is, akik nyelvvizsgára készülnek. Viszont a klubtagok között megjelennek, akik az adott nyelvterületen éltek hosszabb ideig. Nekünk mindössze annyi a kérésünk, hogy a könyvtár regisztrált olvasói legyenek, akik belépnek. Általában minden foglalkozásnak van egy témája. A foglalkozásokat diplomás nyelvtanárok vezetik - mondta el a könyvtár vezetője.
- A kommunikációnak az erősítésében segítenek ezek a foglalkozások, a kezdőknek pedig a szövegértésben. Itt ahány ember, annyiféle hangképzéssel beszél, és van lehetőség a folyamatos vissza­jelzésre. Arra is akad példa, hogy később a konkrét alkalmakon kívül is folytatják idegen nyelven a beszélgetést. Ugyanakkor a könyvtár: találkozóhely, ezért kapcsolatépítés szempontjából szintén hasznos lehet. Az angol és német klub vegyes, az orosz inkább idősebb korosztályt vonz. A lengyel csoport pedig abból a szempontból különleges, hogy a helyi kisebbségre épül, és viszonylag ritkán, csak havonta találkoznak - osztotta meg.


A fenntarthatóság és a könyvtárvezető szükséges képességeiFEL

Önök részt vesznek a New York-i Könyvtárszövetség Fenntarthatósági Kezdeményezésében. Miről szól ez a dolog?
Rebecca T. Miller: A kezdeményezés arra kívánja felkészíteni a könyvtárakat, hogy a figyelem középpontjába állítsák a klímaváltozást, és ezzel példát mutassanak a közösségeiknek. Gyakorlati szempontból a kezdeményezés arra koncentrál, hogy a probléma tudatosodjon, és a könyvtárosoknak, valamint az intézményeknek olyan eszközöket adjon a kezébe, amelyekkel a feladat megoldásán dolgozhatnak - az intézményen belül fenntarthatóságra ügyelő gondolkodással, azon kívül pedig úgy, hogy a fenntartható cselekvéssel példát mutatnak a közösségnek. Ezért hívtuk életre a Sustainability Certification (fenntarthatósági tanúsítvány) programot, amely vezérfonalként szolgál a könyvtáraknak a mindannyiunkat fenyegető környezeti válsággal való bánásmódhoz.
Smith Aldrich: (...) ahhoz, hogy egy könyvtár vezetője sikeres legyen, "a fenntartható könyvtárak három E-jére" kell koncentrálnia: empower, engage, energize (képessé tenni, részvételre bírni, erőt adni). Ez a három ige írja le, hogyan kell végeznie a munkáját a könyvtár vezetőjének, hogy a beosztottjait és a könyvtár használóit inspirálja. Azt vettem észre, hogy a készség a másokkal való találkozásra lenyűgöző energiacserét képes elindítani - ha a munkánk arra irányul, hogy másokat képessé tegyünk, részvételre bírjunk, és erőt adjunk nekik, akkor cserébe ők is ugyanezt teszik a könyvtárért. Tapasztalatom szerint ez a "titkos hozzávaló" sok könyvtárat sikeressé tett azok közül, amelyekkel együtt dolgoztam.


Bemutatkozott az új Justh-könyvtári arculatFEL

Az országos könyvtári napok orosházi rendezvénysorozata négy párhuzamosan zajló eseménnyel folytatódott csütörtök reggel a városi könyvtárban. A leginkább várt program, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár új arculatának bemutatása volt.
- Az új dizájn tervezésekor a cél az volt, hogy a könyvtár szlogenjéhez illeszkedő arculatot alkossunk. A napfényt, a világosságot szimbolizáló sárgát választottuk vezető színnek, mellé pedig a feketét társítottuk. Ez a két szín jelenik meg a tájékoztató feliratokon, eligazító táblákon, a polcok betűin, a könyvtárosok névtábláin, és természetesen a logóban is - mondja a tervező.
A logó a könyvre, az olvasásra utaló, J betűt - a névadó, Justh Zsigmond nevének kezdőbetűjét - formázó könyvjelzőből, egy klasszikus geometriai elemből egy fekete körből, valamint a könyvtár nevéből és szlogenjéből állt össze egy egésszé, és Dávid Zoltán polgármesteré lett a megtisztelő feladat, hogy egy gombnyomással megmutassa, egyben felavassa azt.

Régebbi hírforrás(ok): KIT-hírek a menő (könyvtári) arculatról link

Tízmilliókat költhet foglalkozásokra a kalocsai könyvtár - elszállnak?FEL

"Tudás a szárny, amelyen égbe szállunk" - Kulturális Központ az élményszerű tanulásért címmel nyitotta meg újabb, közel harmincmillió forintos pályázati projektjét a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár link . Komoly fejtörést is okozott, hogy lesz-e elegendő szakképzett emberük a kivitelezésre.
A "leginkább szerteágazó" projektjükről van szó - fogalmazott dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezető arra utalva, hogy 14 különböző intézmény együttműködésével és 41 ember foglalkoztatásával valósul meg. A teremben jelenlévő pedagógusoknak bemutatta a programért felelős szakembereket: Ihracska Andrásné pénzügyi vezetőt és Csikós Marianna projektmenedzsert.
- A vállalt feladatok ellátására közel 28 millió forint áll rendelkezésünkre - jelentette be a projektnyitón Csikós Marianna, hozzátéve: ebből az összegből 18 hónapon keresztül, 2020 februárjáig fognak dolgozni. A megfogalmazott célok között az olvasáskultúra fejlesztése, a könyvtárhasználat népszerűsítése és a hagyományőrzés fenntartása szerepel.


Megismerhették a felépítését is Szerencsen - igen (Országos Könyvtári Napok)FEL

Szerencs ? A Bocskai István Katolikus Gimnázium kilencedik évfolyamos diákjai látogattak el október 1-jén a Szerencsi Városi Könyvtárba.
Az Országos Könyvtári Napok keretében megtartott látogatáson a tanulók megismerkedtek a könyvtár felépítésével, valamint a szépirodalmi kínálatból kaptak ízelítőt. Az Országos Könyvtári Napok 2006 óta zajlik országszerte, amihez Szerencs is évről évre csatlakozik. A kezdeményezés célja, hogy színes kulturális programok segítségével népszerűsítsék az olvasást.




Analógiák

Megjelenhetnek-e negatív hírek hivatalos könyvtárügyi fórumon?FEL

A kínai kormányzat új fegyvert vetne be a gazdasági problémák eszkalálódása ellen. Arra kérik a sajtót, hogy ne tudósítson a rossz gazdasági hírekről és távolítsák el az olyan kommenteket, amelyeknek negatív kicsengése lehet az ország gazdasági helyzetére vonatkozóan.
A kínai vezetés már régen világossá tette, hogy az országban a sajtó nem tudósíthat szabadon a politikai eseményekről, a civil társadalomról és érzékeny történelmi eseményekről, most azonban újabb témakörrel bővült a lista. A New York Times tudósítása szerint a kormány ellenőrzés alá vonná az ország gazdasági helyzetéről szóló híreket is.


Közös tudás, közös hozzáférés - komolyan. A komolyzenébenFEL

Milyen jópofa! Mintha a Luxembourgi Filharmónia is ugyanazt a mottót választotta volna 2018-ban Orchestramania 2018 link rendezvényéhez, mint az Országos Könyvtári Napok. Úgy tűnik, mindkét szervező megérezte az idők szelét. A könyvtári rendezvényt már tárgyaltuk link , ezért a szlovén múzeumi párhuzamok link után nézzük meg, hogyan alkalmazták a "közös tudás közös hozzáférés" szemléletet a komolyzenében. A Philharmonie Luxembourg beharangozó videójában link a gyerekek is alkotnak, előbb kézművesként, utána karmesterként. Amelyet a zenekar
- a koncertszervezés
- az utánpótlás-nevelés illetve
- a pr- és marketing-költségvetése
terhére egyaránt elszámolhat :-) Na jó, ott is volt kommersz rendezvény: nyílt nap link , amikor a nagyérdemű betekinthetett a Filharmónia kulisszái mögé. (MG)




Kisszínes

Megbüntetik Czeglédy Csabát, mert túl sok könyv volt a cellájábanFEL

Fegyelmi fenyítést kap Czeglédy Csaba, amiért megsértette a zárka- és körletrendet - derül ki a hvg.hu birtokába került fegyelmi határozatból. A több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő baloldali politikus bűne: túl sok könyv volt nála a cellájában. A büntetés-végrehajtásban nincs kecmec: első- és másodfokú eljárásban, bizonyítékokat felvonultatva derítették fel a vétséget.
Sokszor írtunk már a büntetés-végrehajtási intézményekben uralkodó állapotokról vagy a börtönökben is meggátolhatatlan bűnözésről, így jó tudni, hogy az illetékeseknek marad idejük és energiájuk olyan súlyú szabálysértéseknek gátat szabni, mint Czeglédy Csaba vétsége.
A múlt nyár óta előzetesben lévő baloldali politikus-jogász ugyanis "fegyelmi fenyítést" kapott, miután csúnyán lebukott: túl sok könyv olvasásán kapták. A birtokunkba került határozat pontosan rögzíti, hogy az engedélyezett mennyiségen felül - ami nem derül ki, pontosan milyen darabszámot jelent - 47 könyvet "halmozott fel" cellájában.


Fontosabb az Open Accesnél: tudományos közlemények minőségbiztosításaFEL

Évek óta kong a vészharang: nem működik jól a tudományos publikációk minősítő rendszere; kamutanulmányok sora jelenik meg. A hazai ismeretterjesztő sajtó is felkapta a témát, pl.:
- A világhírű tudós lábon lőtte a tudományos módszertant link
- Tényleg láncoljuk a fehér gyerekeket padlóhoz? link
- Nem kielégítő megoldások link (regisztrációval) (MG)
- A kamutanulmányok átengedése nyilvánvalóan ultraciki az érintett folyóiratoknak, de mit bizonyít igazából a hoax sikere? Ebben maguk az elkövetők is óvatosak. Azt hangsúlyozzák, hogy ez csak néhány példa, nem szisztematikus vizsgálat, és nem is akarnak egész tudományágak felett ítélkezni. (...) attól még, hogy pár folyóirat bekajálja a divatos-ideologikus hülyeséget, nem következik, hogy az adott tudományág egésze ideologikus hülyeség.
A reakciók elég szélsőségesek: sokan vannak, akik a posztmodern identitáspolitika, a baloldali bullshitipar leleplezőit ünneplik bennük ? nem meglepő módon főleg a jobboldal környékén. (...) Mások szerint ez nem téma- és irányzatfüggő: a mai publikációs túltermelésben ugyanezt tulajdonképpen bármelyik tudományágban meg lehetett volna csinálni. Az orvosi területen még több is az utólag kényszerűségből visszavont cikk, csak éppen a feminista bölcsészek könnyebb célpontot jelentenek.
A "tettesek" (...) úgy fogják fel: éppen a tudományos minőségbiztosítás fontosságára hívták fel a figyelmet, egy megbízhatóbb tudomány érdekében léptek fel. Szerintük ráadásul a "Grievance Studies", ez az ideologikus sérelemtudomány azoknak sem jó, akiknek az érdekeit olyan sokat hangoztatják az akadémiai szférában: a megkérdőjelezhető minőségű szövegek miatt a valóban hátrányos helyzetűek valódi hátrányai is hiteltelenebbek lesznek.




Információforrások

E-számok és a többiek értelmezéseFEL

A magyar vásárlók 81%-a futja át vásárlás előtt a termékek címkézét, zömük a kapott információkat nem tudja helyesen értelmezni. Az internet is sok félinformációt kínál, számtalan az alaptalanul riogató oldal. A Coca-Cola által indított Okoscímke weboldal link az ízfokozókkal. E-adalékokkal, térfogatnövelőkkel, tartósítószerekkel kapcsolatos téveszméket kívánja eloszlatni.
A tájékoztatás témakörei: címke, kalória, cukormentesség, adalékanyagok. A portál játékot is kínál, melyen hasznos információkat gyűjthetnek az érdeklődők tájékozottságáról. (MG)


Magyarország Nemzeti Atlasza - online isFEL

Teljesen nyilvánvaló volt, hogy már nem sokan vesznek kézbe ekkora papíralapú könyvet, az ágyban veszélyes is, hogy ráborul az emberre - mondta a bemutatón az atlaszt főszerkesztő Kocsis Károly. A hasonló kiadványoknál persze még mindig ott van a reprezentációs szempont is, az MTA Földrajztudományi Intézetének vezetője szerint ráadásul a papír mégiscsak tartós, "miközben ki tudja, 180 év múlva mi lesz a digitális tartalmakkal". Ki tudja, de ma azért mégis az a legfontosabb, hogy a kötetet, ha már állami pénzből készült, feltették a netre is.
Az online változat (itt link kell a tartalom fülre kattintani a tartalomért) teljesen ingyenes, és bár az remek, hogy a fejezeteket pdf-ben le lehet tölteni, mást sajnos nem tud, ami 2018-ban azért rettentően fapados. Van ígéret egy interaktív verzióra, de fura, hogy nem ezzel kezdtek. A tanításban sem jönne rosszul, ha legalább a térképek külön-külön linkelhetők lennének.
A most megjelent atlasz hamarosan ott lesz minden iskolai könyvtárban, és ott is marad valószínűleg jó sokáig. Nem csak a mérete miatt: tartalmilag is időtállónak kell lennie, hasonlóan átfogó magyar nemzeti atlasz ugyanis a rendszerváltás körül született utoljára, így egy-két évtizedig biztosan ez a mostani lesz a referenciamű. (Index)
- A nemzeti atlasz - szöveges magyarázatokkal is kiegészített térképsorozat, amely logikusan, arányosan felépített, meghatározott méretarányokban ábrázolt, kartográfiailag viszonylag egységes kivitelű térképeken az adott állam természeti, gazdasági és társadalmi adottságait mutatja be az ország lakóinak, illetve a külföldi érdeklődőknek lehetőleg teljes részletességgel.(Magyarország Nemzeti Atlasza)
- Az először hatezer példányban megjelent kiadvány nyomdaköltségeit az Emmi vállalta, és a terjesztését is támogatja. Háromezer kötet a tárca közreműködésével jut el a hazai és határon túli magyar tannyelvű közép- és felsőoktatási intézményekhez. (MTA)




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu