Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2018/7., febr. 14.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Eredményes demonstráció a könyvtár mellett! Elkerült létszámleépítés Őrszálláson
Hogyan építse önismeretét egy könyvtárvezető? 1. (olvasóink szavazatára)
Egymásra mutogatnak a könyvtári szoftverfejlesztők és a könyvtárosok - közös fejlesztés helyett
600. alkalommal kérjük ki olvasóink véleményét
A menő könyvtári arculat és logó - 4. Szimbolika és érzékelés
Nyugdíjasok foglalkoztatása
Te méred-e a könyvtári mesefoglalkozások hatékonyságát?
Megkérdeztük: Mennyire vonzó a hazai könyvtárak vizuális arculata?
A kritikus / kritikai olvasás területei 20. - Propaganda - áttétellel
Egyenrangúként fogadják a BRTK-ban a fogyatékkal élőket 4.
Fázol? Vegyél ki egy könyvet! Utána is fázni fogsz, de legalább lesz egy könyved
Magányos könyvtár az óceán partján (videóval)
Bár emeleten, de megújult a könyvtár Tiszaörsön: szellős, kényelmesen elérhető polcok
Februárban még két könyvtárat kezd ellenőrizni az ÁSZ
Helyettesítik-e majd a webes keresőgépek a bibliográfiai adatbázisokat a kutatások azonosításában?

Analógiák

A könyvtárosság is csak szituatív előny
Elaprózódott hálózat: nem csak könyvtáraké, hanem kisboltoké is - összefogás kellene
Mesterséges intelligencia - mikor segít már az állománygazdálkodásban?

Praktikus

Képes tippek könyvtár-berendezésre, könyvtári kitűzőkre és sok másra - Pinterest könyvtárosoknak 1.
A Zotero és Mendeley a legmegfelelőbb hivatkozás-kezelő (egy felmérés szerint)
Rendőrségi adatvédelmi javaslatok
Plágiumszűrő - más célra használva

Kisszínes

Rövidesen úgy olvashatunk, hogy azt kívülről észre szem veszi senki
Korán-olvasás és memorizálás - bírói döntésként
Sikermutató - könyvtolvajlás alapján

Információforrások

5 könyv, amit Bill Gates szerint el kell olvasni!


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Eredményes demonstráció a könyvtár mellett! Elkerült létszámleépítés ŐrszállásonFEL

Az őrszállási könyvtár a zombori könyvtárhoz tartozó egyik fiókkönyvtár. Létszámleépítés miatt kb. két évvel ezelőtt, a többi Zombor környéki település könyvtárával együtt bezárták. Az őrszállásiak már akkor tiltakoztak, manapság szokványosnak igazán nem nevezhető megmozdulásaikra a nyilvánosság is felfigyelt, de akkor nem jártak eredménnyel. Idén újra gyülekezni kezdtek és tiltakozásuk most sikerrel járt: az elmúlt héten újra megnyílt a könyvtár.
Megmozdulásuk ismét bejárta a szerbiai sajtót, hiszen cseppet sem szokványos manapság, hogy egy könyvtár miatt utcára vonuljon egy falu apraja-nagyja. "Nagy volt az öröm, amikor csütörtökön a tiltakozásra összegyűlők működő könyvtárat találtak. A könyvtár hetente két alkalommal, hétfőn és pénteken fogadja az olvasókat. Elégedettek vagyunk a megoldással", nyilatkozta a Blicnek Dragana Đapić, a tiltakozás egyik szervezője.
A faluban, de a zombori község többi településének könyvtáraiban is a probléma akkor keletkezett, amikor az elrendelt létszámleépítést a központi könyvtár úgy oldotta, hogy bezárták a fiókkönyvtárakat.


Hogyan építse önismeretét egy könyvtárvezető? 1. (olvasóink szavazatára)FEL

Minden vezető szeretné ismerni magát, és hogy milyen hatást gyakorol másokra. Nehéz megítélni saját önismeretünk, de kiválóan felismerjük, ha valaki másnak hiányzik. Például az állásinterjúra jelentkezőkét. Nincsenek egyszerű önismereti tesztek, de a legtöbb vezetői készséggel együtt ez is tanulható.
- Nem tudod, mit nem tudsz: általában azok a vezetők nem ismerik önismereti hiányosságaikat, akikre legjobban ráférne. Olyannak mutatják magukról, mint akiket minden alkalmazottjuk csodál, bízik bennük. Az alkalmazottak persze máshogyan látják. Az ilyen vezetők nem ismerik el mások szükségleteit, a teljesítményét. Van, aki akkor sem hitte el népszerűtlenségét, mikor egy 360 fokos értékelés egyértelműen rámutatott.
Talán nem ismered eléggé önmagad, ha...
- mikromenedzseled a munkatársakat (mindent személyesen akarsz felügyelni)
- azt hiszed, nem értenek meg téged és nem becsülik az éleselméjűséged
- hevesen reagálsz más perspektívákra
- másokat hibáztatsz, és nem vállalsz felelősséget
- bosszús leszel, mikor mások együttérzésre vágynak
- nem tartod értéknek a közkedveltséget, vagy hogy jó kollégának tekintsenek
- védekezni kezdesz a munkavállalóid javaslataira
- egyetértesz valamivel, majd az ellenkezőjét teszed. (folyt. köv.) (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): ?? de mit tegyünk a főnökkel?? link

Egymásra mutogatnak a könyvtári szoftverfejlesztők és a könyvtárosok - közös fejlesztés helyettFEL

- Nem tudják megfelelően artikulálni saját elvárásaikat, nem ismerik a nemzetközi trendeket.
- Nem, vagy csak lassan végzik el a legkisebb változtatásokat is; hogy kérhetnénk nagyobb dolgot?
- hallhatja az egyik félhez sem tartozó megfigyelő a könyvtári szoftveresek (szolgáltatók) és a könyvtáros rendszergazdák, könyvtárosok (megrendelők) - nem nyilvános - panaszkodását. Évek óta. Ami azt is jelentheti, hogy nem elég hatékonyak az ügyféltalálkozók. (MG)
A minap egy KIT által felvetett témára )Legyen-e közös katalógusa a könyvtárnak és a könyvesboltnak? link ) érkező kommentből idézünk (Könyvtárosok Facebook-csoport)
- "... 2007-ben ... is felmerültek ugyanezek a lehetőségek, borító, hozzászólás, távoli használat. Az azóta eltelt időben, csak ismételni tudom magam, az inernetezési szokások, a technológiák sokat változtak és a könyvtári vonatkozásban ugyanez igaz, az olvasási szokásokra is. Máshogyan olvasnak, máshol. Ennek ellenére alig-alig történt valami, most maradjunk csak itt, az elektronikus katalógus vonalon.
Az én értelmezésemben egy opac (...) segíti az olvasót hogy olyan könyvhöz is eljusson, amit nem keresett, de örömmel talált rá (vagy a könyvet, hogy megtalálja az olvasóját, vagy a könyvtárat, hogy növelje a forgalmát, hogy több emberből legyen olvasó, hogy felkeltse az olvasás iránti igényt... stb. (...)
Márpedig ha ezt nem teljesíti, akkor mindegy, hogy maradunk-e a cédulakatalógusnál.
De a borító azért fontos, mert az a könyv reklámja, ez adja el elsősorban a könyvet. (...) Az hogy tudjam, hogy miről szól mégis a cím, arra azért van a fülszöveg. Az hogy előzetesen tájékozódjak, hogy a 42. vámpíros könyv nem az időmet rabolja, arra ott a csillagozás vagy az olvasói hozzászólás és így tovább - és ez 10 éve nem történt meg. A moly.hu azóta (2008) a semmiből nőtt ki, 100.000-nél több borítót tartalmaz egy hatalmas adatbázis jött létre. Sőt voltak olyan zsiványok is, hogy néhány könyvtári katalógusokban is keres.
Vagy ha ezektől félünk. Akkor legalább egy ajánlórendszer... Nem emlékészem pontosan, talán 2010 lehetett az év és a Netflix a cég, aki az ajánlórendszer megújítására kiírt díj fejében 10 %-os forgalomnövekedést várt el. Egy könyvtárvezető már 5%-nál örömtáncot lejtene.
Jelenleg ott tartunk, hogy a valós vagy potenciális olvasót hagytuk, hogy elmenjen tőlünk. Legyen jelen máshol, Bookline-on, a Moly.hu-n, a Facebook-on, építsen közösséget, tájékozódjon, válasszon könyvet. Majd vegye meg, kérje kölcsön és ha végképp nincs más lehetősége, akkor egye fene jöjjön be a könyvtárba." (Koroknai Sándor)
- Úgyhogy... van még egyeztetnivaló a felek között.


600. alkalommal kérjük ki olvasóink véleményétFEL

A KIT jónak tartja, hogy
- olvasói közvetlenül is befolyásolhassák, milyen hírek jelennek meg benne, illetve
- tükrözze olvasóinak véleményét is.
Ezért 2011. novemberében kétféle szavazást indítottunk:
1. A KIT Hírlevél elején arra lehet szavazni, hogy a következő lapszámban melyik (általában három és szinte mindig angol nyelvű) cikket ismertessük röviden a következő lapszámban. Pongyolán fogalmazva referátumnak nevezzük az így olvasható anyagot, de sokszor inkább az ajánlott cikk egy lényeges gondolatának kiemelése történik. E munkában elévülhetetlen érdemeket szerzett Nagy Marianna és Habók Lilla is, de besegített Hajnal Ward Judit is.
2. A KIT-portálon hetente kínálunk kis szakmai szavazásokat. Ezek funkciója figyelemfelhívó. Nem lehet ugyanis 50-60 szavazat alapján megalapozott képet alkotni a szakma belső viszonyaira. Ugyanakkor - alig lévén mérvadó szakmai felmérés - felelőtlenség lenne lesöpörni az asztalról e szavazások eredményeit. Sokkal inkább mérvadó, reprezentatív, tudományosan megalapozott feltárásokat lenne érdemes indítani a felvetett témákban.
E mini felmérések eredményei gyakran jelennek meg diagramos formában akár 7 évre visszamenő adatokkal a Facebook Könyvtáros csoportjában. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. február 14.

A menő könyvtári arculat és logó - 4. Szimbolika és érzékelésFEL

Egyik oldal, hogy a közlő mit kíván kommunikálni (az arculat), másik pedig az, ami alapján (imázs) a befogadó hozza döntéseit ? pl. belép-e a könyvtárba, mely egy adott arculat alakul ki benne. Ezért a könyvtárnak annak alkalmazása előtt érdemes alaposan tesztelnie a használni kívánt arculatát.
A befogadóra ? általában tudat alatt - a nonverbális közlések is hatnak. Mivel a könyvtár fenntartó általi megítélése általában nem a használók eredményességével függ össze, a tervezett arculat használó-oldali tesztelésre túl kevés figyelem jut.
KÖNYVTÁROS GESZTUSAI ? Mivel a könyvtári szolgáltatás a használók 85%-a számára nem tűnik fontosnak, ezért a küszöbfélelem legyőzését segítő, biztató gesztusok mennyiségét fokozni érdemes. (Roma, mozgássérült stb. használók megnyerésére a roma, mozgássérült stb. könyvtáros alapvető ösztönzést nyújt.) A betérőt fogadó mosoly megléte vagy hiánya ? döntő lehet a bizonytalan használó számára. A biztatás különböző gesztusokat jelent: van, mikor tényleges megszólítást (pl.: miben segíthetek?), van, mikor elég a biztonságos háttér kommunikálása, az elérhetőség jelzése. Ugyanazon használó igénye is változhat egyik pillanatról a másikra (elbizonytalanodik a fénymásoló használatánál) - amit persze a könyvtárosnak észre kell vennie, hogy mihamarabb segítséget nyújtson. Vagy éppen érezze, hogy elég volt belőle.
BELSŐ TEREK - A könyvtáros elérhetősége, láthatósága segítséget nyújt a használónak. Sajnos gyakori, hogy a könyvtárost komoly mellvéd takarja, vagy éppen polcok, szobanövények gátolják a láthatóságot (mondjuk, tehermentesíti is a könyvtárost: kevesebbet kell a használóval foglalkoznia?). A shop-koncepció szerint a betérő ún. promenádon halad, jobbról-balról polcok, míg elér a szolgáltatóponthoz. Mindez a dokumentumok igénybe vételét ösztönzi.
ARCULATI ELEMEK (logóábra, színek, hangok stb.) - különböző jelentéseket hordoznak általában és / vagy az adott közösségekben, amelyeket veszélyes figyelmen kívül hagyni (így pl. nem ritka a szexuális asszociációt hordozó könyvtár-motívum; direkt vagy véletlenül?)
BÚTOROK - Az elérhetetlen vagy kényelmetlenül alacsonyan tartott könyvek a használói szempontok figyelmen kívül hagyását jelzik. A körüljárható pult a könyvtáros és használó egyenlő státuszát kommunikálják.
SZÍNEK - Pl. a hűvösebb színek pl. inkább intellektuálisabbak, vérnyomást csökkentőek, szemben a meleg hatásúakkal (piros, narancs) melyek inkább serkentik az aktivitást, pezsdítik az érzelmeket. Narancs színű terekben nehéz bánni a gyerekekkel, a kékben, szürkében viszont extra erőfeszítés szükséges a kreatív tevékenységekhez. (Színszimbolikáról ld. pl.: link )
VIZUÁLIS ÉRZÉKELÉS - Pl. a vizuális megjelenés mérete, vagy a kontraszt, a betűk, formák kivehetősége (vö.: gyengébb szeműek, látásukban korlátozottak). Pl. következetesen egy szín vezet a szépirodalomhoz, másik a szakirodalomhoz. A gyengénlátókra való figyelmet is mutatja a nagybetűs, könnyen olvasható feliratok, erőteljes színhatások, illetve a kísérő Braille-nyomatok. A szövegek hatékony észleléséről ld.: link . (MG, okl. pr-szakember)

Hírforrás: KIT-információ
2018. február 14.

Nyugdíjasok foglalkoztatásaFEL


Hírforrás: KIT-összeállítás ; Napi
2018. február 14.

Te méred-e a könyvtári mesefoglalkozások hatékonyságát?FEL

Az amerikai könyvtárosok a gondozókkal együtt országszerte azon fáradoznak, hogy bevonják a gyermekeket korai műveltségi programjaikba. Mindazonáltal a könyvtárak által nyújtott korai írástudási programok többnyire a kutatások által nem dokumentáltak, különösen kvantitatív módszerekkel nem. Az Értékes kezdeményezések a sikeres korai tanulási munkához programot (Valuable Initiatives in Early Learning that Work Succesfully = VIEWS2) arra tervezték, hogy a kisgyermekek olvasási programjai hatékonyságának mérésére kidolgozott új módszereket teszteljék (a születéstől az óvodáig) úgymond kísérleti kialakítású vegyes módszerekkel. A kutatók az első évben két innovatív eszköz segítségével gyűjtöttek adatokat. 120 könyvtár mesefoglalkozásain közel 1440 gyermeket figyeltek meg 0-tól 5 éves korig. Az egy év adatainak elemzése korrelációt mutatott a meseprogram korai írástudási tartalma és a gyermekek viselkedése között. Ezek az eredmények azt jelzik, hogy azok a kisgyermekek, akik részt vesznek könyvtári mesefoglalkozásokon, a foglalkozások alatt reagálnak a korai írástudási tartalmakra. (Autoref.)


Megkérdeztük: Mennyire vonzó a hazai könyvtárak vizuális arculata?FEL

Mennyire vonzó a hazai könyvtárak vizuális arculata (átlagosan)? - tettük fel a kérdést a múlt héten. A kapott nem reprezentatív szavazatok megoszlása:
2 - teljesen jók
6 - jók
14 - közepesen jók
16 - gyengék
7 - nagyon gyengék.
A vonatkozó diagram: link .
- A válaszok alapján úgy tűnik, hogy a szakmabeliek nem túl elégedettek a szakmabeliek által nyújtott szakmai vizuális arculattal. Van tehát ok a javításra, akkor is, ha a (könyvtári) arculatnak nem a szolgáltató irányába, hanem a használók csoportjainak irányába érdemes leginkább megfelelnie. Amellett, hogy jobba arculattal jobban érzi saját magát a szolgáltató. (MG)


A kritikus / kritikai olvasás területei 20. - Propaganda - áttétellelFEL

... az egzisztenciális félelmekre játszik rá a kormánypropaganda, és olyan lelki rétegekbe tud behatolni, ahol beindul a képzelet. A propaganda már nem is annyira magukról a menekültekről szól, inkább előhívja a mássághoz, a fertőzésekhez és a tisztátalanság fenyegetéséhez kapcsolódó ősi, sokszor tudattalan szorongásokat, és megeleveníti a fantáziákat, melyek általánosságban is működnek az erőszakról és a fenyegetettségről.
Olyan, mint a drog: folyton emelni kell az adagot, a gyűlöletből és a félelemből egyre nagyobb dózis kell, hogy hatni tudjon. (Erős Ferenc szociálpszichológus)


Egyenrangúként fogadják a BRTK-ban a fogyatékkal élőket 4.FEL

Sorozatunkat - link , link és link - folytatva:
- Az egyik nyári alkalommal a fogyatékkal élő és az egyébként egészséges fiatalok foglalkozása tudatosan azonos időpontban, közös térben zajlik. Ilyenkor kikerülhetetlenek bizonyos kérdések, szánakozó, sajnálkozó pillantások. Elhatárolódás - pl. "Én ide, ilyenek közé nem hozom a gyerekem!" - viszont nem fordult elő eddig sem szülő, sem gyerek részéről. Valószínűsítem, hogy hazafelé vagy strandra menet azért szóba kerülnek, de a tapasztalat alapján a következő héten ismét visszatérnek a könyvtárba.
Vannak zenés, bábos rendezvényeink, amelyeken jelzem az előadóknak és a többi gyerek kísérő tanárainak, hogy a közönségben fogyatékkal élő fiatalok is lesznek. A fogadtatás ilyen esetekben is pozitív volt.
A könyvtáros és egyéb munkakört betöltő kollégák körében elfogadott és megszokott ez a tevékenység, amit folytatok. Kezdettől támogattak, és tudomásul vették, hogy ők is a könyvtár használói. Közismert, hogy a péntek délelőtt a "máltaisok" napja. Bár közvetlenül nem kerülnek velük kapcsolatba, igyekszem sok pozitívumot közvetíteni munkatársaim felé. Az intézményben az egyenlő bánásmód elve, szemlélete érvényesül.
Pozitív társadalmi hatása, hogy más egyesületek, közösségek is betérnek, pl. a látássérültek vagy a mozgáskorlátozottak egyesülete. A város is elfogadta, ebbéli munkánkat. A hozadék pedig az intézmény, és közvetetten a város megbecsülése, elismerése. (Laki Judit igazgató, szervező, mentor)

Hírforrás: KIT-információ
2018. február 14.

Fázol? Vegyél ki egy könyvet! Utána is fázni fogsz, de legalább lesz egy könyvedFEL

Könyv jó barát, az olvasás hasznos... - ezekkel a kijelentésekkel, képekkel nagyon nehéz érdeklődést kiváltani a könyvtárak iránt. Könnyen lehet, hogy unalmat és kényszeredett elfordulást váltunk ki. Ha viszont sikerül ezeket az értékeket meglepő módon megfogalmazni, nyert ügyünk lehet. Könyvtári faliratokból adott közre a Bored Panda link egy csokorral.


Magányos könyvtár az óceán partján (videóval)FEL

Ebben a kínai könyvtárban szinte megérint az óceán. Ha nem is örökbe, de mindenképp kell ez a ház, pontosabban könyvtár, lenn a kínai óceán partján, ahová, ha nem is végleg, de visszavonulhatunk. Valahol Kínában járunk, ahol egy gigantikus betonépület egyedülálló lelki kapcsolatot teremt az ember és a tenger között.
A jövő könyvtára egymaga pihen a tengerparton a semmi közepén, miközben kívülről egy egymásra pakolt hatalmas szikladarabokból álló monstrumnak tűnik, ám amint belépünk, halljuk az óceán hangját és érezzük a légáramlatait.


Bár emeleten, de megújult a könyvtár Tiszaörsön: szellős, kényelmesen elérhető polcokFEL

Megújult épületben nyitott meg a könyvtár Tiszaörsön. Bár falun nem a bibliotéka a leglátogatottabb ­intézmény, az utóbbi időben jelentősen átalakult a kisebb könyvtárak funkciója. A változással azt tapasztaljuk, hogy sok helyen megújultak, fejlődtek ezek az intézmények. Ma már új eszközökkel, egységes bútorzattal, korszerű épületben várják a látogatókat.
Az elmúlt években szépen megújult a művelődési ház harmincéves épülete Tisza­örsön. Egyidőben még ott működött a könyvtár, de később költözniük kellett. Tavaly­ ­sikeresen szerepeltek egyik pályázatukkal, így kicserélhették a könyvtár régi, elavult polcrendszerét. Közel negyven új polcegységet vásároltak.
- Ez a frissítés nagyon jót tett az egységünknek. Jó alkalom volt arra is, hogy átválogassuk az állományt. A régi­, elhasznált darabokat leselejteztük.


Februárban még két könyvtárat kezd ellenőrizni az ÁSZFEL

Az Állami Számvevőszék KIT-nek adott tájékoztatása:
A nyilvános könyvtári ellátás működésének ellenőrzését 2017 második félévi ellenőrzési terve alapján kezdték meg, és 2018 első félévében is folytatják. A nyilvános ellenőrzési tervet ld.: link [A vonatkozó bekezdés: "Az ÁSZ folytatja a kulturális javak és értékek megőrzését, továbbadását végző intézményrendszer ellenőrzését. A színházak, a megyei hatókörű városi múzeumok, a nyilvános könyvtárak korábbi években lefolytatott, illetve megkezdett ellenőrzéseit követően a közgyűjteményeket is ellenőrzi 2018-tól. Az állami és önkormányzati fenntartású közgyűjtemények (a muzeális intézmény, levéltár, közgyűjteményként működő kép- és hangarchívum, valamint könyvtár) saját gyűjteményében nyilvántartott kulturális javak a nemzeti vagyon köréhez tartoznak. A kulturális javak körébe tartozó vagyon értékmegőrzése, a vagyon gyarapítása, állagának védelme, a vagyon hasznosítása terén megtett intézkedések kiemelkedő fontosságúak, ezért az ÁSZ 2018. első felében ellenőrzéseket indít a kulturális javak körébe tartozó vagyon megfelelő kezelésének értékelése céljából."]
A nyilvános könyvtári ellátás ellenőrzésének tárgya:
- pénzügyi és vagyongazdálkodás
- a kezelt vagyon nyilvántartása és megőrzése
- a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése
- az intézményfenntartói feladatok ellátása szabályszerűen történt-e, érvényesült-e az integritás szemlélet.
Az ellenőrzés oka a könyvtárak fenntartására fordított közpénz nagysága, a nyilvános könyvtárak fenntartóinak sokszínűsége, a nyilvános könyvtárak és a feladatellátó helyek számossága, valamint a könyvtárak által kezelt speciális vagyoni kör, továbbá a témakört érintően azonosított kockázatok.
A vizsgálandó könyvtárakat kockázatelemzéssel választották ki. A vizsgálat a könyvtárak fenntartóira és a könyvtárak pénzügyi-gazdasági feladatait ellátó szervezetekre terjed ki. Ahogyan a KIT is beszámolt róla, témacsoportos ellenőrzés első ütemében két helyszíne
- Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház link
- Reichel József Művelődési Ház és Könyvtár link .
Februárban még további két helyszínen indul vizsgálat, "ezt követően ütemezetten folytatódik a kockázatelemzés alapján kijelölt intézményeknél".
Információ a megkezdett ellenőrzésekről, illetve azok szakaszairól illetve jelentések (benne: megállapítások) a lezárást követően: link .

Hírforrás: Állami Számvevőszék
2018. február 14.

Helyettesítik-e majd a webes keresőgépek a bibliográfiai adatbázisokat a kutatások azonosításában?FEL

Tizenhat egyedi tanulmányt vizsgáltak meg, amelyeket legalább egy adatbázisban és legalább egy keresőgéppel hasonlítottak össze, és a szerzők saját keresési folyamatainak tanulságait is levonták. A webes keresőgépek korlátozottabbak abból a szempontból, hogy a kereső nem lehet biztos benne, alkalmazzák-e a Boole-algebra elveit, és a bibliográfiai adatbázisokhoz képest sokkal korlátozottabbak funkcióikban, például a kivonatok exportálásában. (Helyettesítik-e majd a webes keresőgépek a bibliográfiai adatbázisokat a kutatások azonosításában?; autoref.)




Analógiák

A könyvtárosság is csak szituatív előnyFEL

"... A katedra tönkretette [a tanító nénit], mint ahogy nagyon sok pedagógust, orvost, pszichológust tönkretesz, hogy mindig kiszolgáltatott helyzetben lévő emberekkel kerül kapcsolatba, és egy idő után észre sem veszi, hogy ez csak szituatív fölény, hanem azt gondolja, ő olyan nagyszerű ember, aki mindenkinél magasabb rendű. Visszatérve a tanító nénire, miután elmondta a nagymonológját, kegyesen intett, hogy lehet kérdezni. Én is jelentkeztem, és azt kérdeztem, hogy miért csak a hosszú szünetben ehetik meg a gyerekek a tízóraijukat, miért nem akkor mikor éhesek? Ez azért van így, apuka, mert nálunk ez így szokás - mondta a tanítónéni, körülbelül olyan hangsúllyal, ahogy az értelmi fogyatékosokhoz szoktak beszélni. Nehéz helyzetbe kerültem: belemegyek-e a szokásos játszmába szülő és pedagógus között?" (Popper Péter)

Hírforrás: Popper Péter: Lélekrágcsálók
2018. február 14.

Elaprózódott hálózat: nem csak könyvtáraké, hanem kisboltoké is - összefogás kelleneFEL

A falusi kisboltok jelentős része a tönkre menetel széléhez igencsak közel jutott az elmúlt években, sokan le is húzták végleg a redőnyt. A bolt nélküli települések száma ma 219, négyszer több mint 15 éve.
A magyar bolthálózat európai léptékben nézve az elaprózottabbak közé tartozik, ami azt jelenti a versenyképesség oldaláról, hogy egy bolt kevesebb vásárlót szolgál ki, akik persze így kevesebbet is költenek egy-egy boltban.
A legsúlyosabb gond azonban az, hogy a falu boltja versenyképességben, teljesítményben szerte a világban adottságai miatt eleve hátrányban van a nagyáruházzal szemben. Nagyobb láncban, nagyobb alapterületen egy kifli, vagy zsemle értékesítési költsége eleve kisebb, így könnyebb azt alacsonyabb áron kínálni. De ha a bolt még nagyobb alapterületű is például a kelleténél, régiek a berendezései, akkor még nagyobb a baj. Ez látszik is azon, hogy egy boltra milyen árbevétel jut. A blokkk.com számításai 9374 hazai láncú boltra egyenként 157 millió forintos bevétel jut, míg az 1697 multi bolt egyikére 1,5 milliárd.
A másik nagy probléma a kisboltokban a fejlesztések hiánya. Sokszor ugyanis a kisboltokat anno teljesen más vásárlóerőre tervezték, ezért váltani kellett volna, de nem igazán volt miből.

Régebbi hírforrás(ok): Pont ezerrel több könyvtár van Magyarországon, mint tíz éve - nyilvántartás szerint link

Mesterséges intelligencia - mikor segít már az állománygazdálkodásban?FEL

"Haláljeleket" kereső mesterséges intelligenciával (MI) erősíti a tengerentúli közegészségügyet az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA). Az oxfordi kutatók által már néhány éve kidolgozott algoritmus felhasználását most az Excel Medical amerikai cég egészségügyi keretrendszerébe integrálva engedélyezték. A szoftver, amelytől azt várják, hogy idővel a kórházi protokollba szervesül, hirtelen beálló, gyakran halálos kimenetelű, a hagyományos keringés- és légzésfigyelő berendezések szoros emberi monitorozásával nemigen észlelhető állapotokat képes órákkal a kibontakozásuk előtt előrejelezni. Ezeket - például a gyors lefolyású szívinfarktust vagy a légzőrendszer hirtelen összeomlását - mindeddig többnyire megjósolhatatlannak hitték.
- Nincs sok készség afelől, hogy a korábbi kölcsönzési minták alapján igen pontosan megállapítható, hogy mely dokumentumokat érdemes beszereznie egy könyvtárnak, érdemes ajánlania egy használói csoportnak, vagy akár egyénekre lebontva. S mindezt országos szinten. Természetesen az apasztási döntések is még hatékonyabbak lehetnek a mesterséges intelligencia alkalmazásával. (MG)




Praktikus

Képes tippek könyvtár-berendezésre, könyvtári kitűzőkre és sok másra - Pinterest könyvtárosoknak 1.FEL

A Pinterest felületén - regisztrációt követően - saját kedves témáink szerint gyűjthetünk össze internetes dokumentumokat, főleg képeket. A markáns vizuális megjelenés miatt könnyű keresni a felületen. Ötletek meríthetők mások gyűjteményeiből, akár a saját könyvtárunk berendezéséhez vagy egyes alkalmakkor a dekoráció elkészítéséhez (pl. Valentin-nap, húsvét, vakáció).
Akármennyi saját gyűjtemény (board) is létrehozható mások képei vagy az internetről lementett ábrák alapján. Minden ábra mellett megadható annak forrása és egy rövid leírás. Asztali gépen a boardokon (táblákon) belül szakaszok is létre hozhatók (Pl. Receptek/húsos ételek; Receptek/kenyérfélék stb.), azonban nem minden mobileszközön jelennek meg ezek a kategóriák.
A rendszer képes keresni a címekben és a leírásokban, de a könyvtárosok számára egyszerűbb lenne a tárgyszavazás. A keresést viszont a rendszer által felajánlott címkék is megkönnyítik. Az oldal időnként értesítést is küld a korábbi mentések alapján, hogy a felhasználót mi érdekelheti még, így könnyen lehet további hasznos tartalmakat találni a saját céljainknak megfelelően.
A Pinterest természetesen használható
könyvtári szakmai forrásként
tájékoztatási eszközként
pr-eszközként egyaránt.
Könyvtárszakmai információforrások pl.:
- Könyvtári berendezési tippek link
- Könyvtári belsőépítészet link
- Iskolai könyvtári tematikák link
- Könyvtári ötletek link
- Könyvtári kitűző ötletek link
- Makerspace a könyvtárban link
- Tematikus könyvajánlók: link (Habók Lilla - Horváth Péter)


A Zotero és Mendeley a legmegfelelőbb hivatkozás-kezelő (egy felmérés szerint)FEL

Az EndNote, a Mendeley, a RefWorks és a Zotero által generált online és nyomtatott cikk, könyv, könyvrészlet és webes forrás bibliográfiai adatait hasonlították össze olyan kézzel írt hivatkozásokkal, melyek megfeleltek 15 orvosbiológiai folyóirat-hivatkozási előírásainak és az Országos Orvostudományi könyvtár (NLM) hivatkozási stílusának. A legkevesebb hibát a Zotero által generált 11 folyóirat hivatkozásaiban és az NLM stílusában észlelték, míg a második legkevesebb hibát a Mendeley-ben találták. 9 folyóirat legtöbb hibáját az EndNote által készített hivatkozásokban találták, míg 4 folyóirat esetében a RefWorks hivatkozásokban volt a legtöbb hiba. A dokumentumtípusokat tekintve a legalacsonyabb hibaszámot a Zotero, míg a legmagasabbat a RefWorks mutatta. Minden program esetében akadt gond, különösen az online dokumentumok URL-címeinek és a hozzáférés időpontjának generálásában. Azt is kiderült, hogy több hibát a hivatkozás-kezelők technikai korlátai okozták, míg más hibák a hivatkozási stílusok helytelen beállításából keletkeztek. Az összehasonlítás kimutatta, hogy Zotero és Mendeley a legmegfelelőbb hivatkozás-kezelő. (Autoref.)


Rendőrségi adatvédelmi javaslatokFEL

Digitálisan tárolt személyes és pénzügyi adataink megfelelő védelem hiányában illetéktelen személyekhez kerülhetnek. Az elkövetők módszerei időről-időre változnak, de az ajánlott biztonsági intézkedések és magatartási szabályok tudatos betartásával jelentősen csökkenthetőek a felmerülő kockázatok - írja honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság.
A megszívlelengő javaslatok: ... (ld. a forráslinken)

Hírforrás: Napi
2018. február 14.

Plágiumszűrő - más célra használvaFEL

A plágiumszűrők olyan alkalmazások, amelyek megmutatják, hogy egy tudományos dolgozat szövegében milyen korábban publikált szövegrészek találhatók meg. Plágium: más szerzők szellemi tulajdonát képező szövegrészek korrekt hivatkozás nélküli és / vagy nagy mennyiségben történő (jogosulatlan) felhasználása nyilván etikai vétség.
Az eszköz ugyanakkor más célokra is felhasználható.
- Egy Shakespeare-kutató az angol költő műveit kutatva bukkant azok korábbi forrásaira. Mondanunk sem kell, hogy e művelet előfeltétele a szövegek digitális elérhetősége, amely inputként szolgál a plágiumkereső szoftver számára. Megjegyzendő, hogy évszázadokkal ezelőtt a plagizálás más, sokkal enyhébb megítélés alá esett.
- Egy másik alkalmazási lehetőség a kutatási minőség változásának mérése. A tudományos munkák, pl. értekezések ugyanis nem a semmiből születnek. Tipikus út, hogy a szerző a témában publikációkat jelentet meg (rész)kutatásairól, és ezek nagyobb összegzéseként írja meg - logikusan: korábbi publikációira való önhivatkozásokkal - saját, új művét. Feltételezhető, hogy akinek nagyobb az önhivatkozási bázisa, nagyobb, vagy alaposabb tudást gyújt össze aktuális értekezésében, mint akinek ugyanez a mutatója kisebb. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás ; New York Times
2018. február 14.



Kisszínes

Rövidesen úgy olvashatunk, hogy azt kívülről észre szem veszi senkiFEL

Egy sima szemüvegnek tűnik, de ha felveszi, csak ámul majd. - A készülék beépített lézerrel rendelkezik, amely az Intel elmondása szerint rendkívül alacsony teljesítményű. De miért fontos ez? Nos, azért, mert a nyaláb felel a szembe vetített, 400x150 pixeles kép megjelenítéséért, amelyet a szemüveg hordozója elvileg úgy képes érzékelni, mintha csak egy kisméretű monitor előtt ülne. És hogy mit láthatunk így? Lényegében bármit, amit a telefonunk is érzékelni képes: értesítéseket, facebookos születésnapi köszöntőket, hogy csak néhányat említsünk.
Egy időben napi rendszerességgel lehetett hallani az okosszemüvegekről, de azóta szinte teljesen eltűntek a szemüvegként viselhető okoseszközök. Most feltámadni látszanak, miután - több más gyártó után - az Intel is kísérletezni kezdett saját megoldásával. A Vaunt nevű eszköz ráadásul épp azért lehet használható, mert alig különbözik egy rendes szemüvegtől.


Korán-olvasás és memorizálás - bírói döntéskéntFEL

Egy libanoni bíró, Joceline Matta arra kötelezett három muszlim fiatalembert akik megrongáltak egy keresztény szobrot, hogy vegyék elő a Koránt, lapozzák fel és memorizálják az Ali 'Imran (magyarul: Imrán családja) nevet viselő 3. fejezetet, amelynek sorai Szűz Mária és Jézus előtt tiszteleg.
A hatályos libanoni büntetőjog úgy rendelkezik, hogy aki nyíltan egy vallás ellen uszít, vagy szándékosan rongál, az a személy egy éves börtönbüntetésre számíthat. Ennek ismeretében különösen figyelemre méltó Matta döntése, aki úgy érvelt, hogy a fentebbi fejezet memorizálása által ezek a személyek megismerhetik azt, hogy Jézusnak és Máriának milyen kiemelt tisztelettel övezet szerepe van az iszlámban. Ennél fogva a bírói döntés célja, hogy a fiatalokat toleranciára és a másik fél tiszteletben tartására igyekszik nevelni.

Régebbi hírforrás(ok): Biblioterápia, bírósági döntésként - nyugdíjba vonul a bírónő link

Sikermutató - könyvtolvajlás alapjánFEL

Százegy éves korában, 2018. január 25-én egy magánkórházban elhunyt Neagu Djuvara román történész és diplomata, aki egyebek mellett a román történelemírás megújulását szorgalmazta. A történész főképp ezzel kapcsolatos tézisei nyomán vált ismertté.
Djuvara úgy vélte, hogy felül kell vizsgálni mind a két világháború között, mind a kommunizmus idején megírt román történelem bizonyos részeit, mert mindkét korszakban politikai célok kiszolgálására használták fel a tudományágat, ezért ferdítéseket, kozmetikázásokat tartalmaz. Nagy vihart kavart Romániában az a tézise, miszerint a Havasalföldi Fejedelemség alapítójának tartott I. Basarab kun származású és katolikus vallású volt. Szorgalmazta a havasalföldi fejedelmek földi maradványainak exhumálását, hogy DNS-mintavétel alapján állapíthassák meg származásukat, de ezt a hatóságok megtiltották. Djuvarát számos román történésztársa "románellenesnek és amatőrnek" kiáltotta ki. Mindazonáltal könyvei igen népszerűek a fiatalok körében. Egy statisztika szerint tavaly a romániai könyvesboltokban a Djuvara 444 emlékezetes állítása című kiadványt vadászták leginkább a tolvajok, ebből a műből tűnt el ugyanis a legtöbb nyomtalanul az üzletekből. (via ReMeK-e-Hírlevél)




Információforrások

5 könyv, amit Bill Gates szerint el kell olvasni!FEL

Címkék: olvasás |

Mindig érdekes egy ismert, gazdag és nagyon befolyásos ember könyvespolcát megnézni, mert abból kiderül, milyen szerzők és művek befolyásolják leginkább a gondolatait. Gates igazi könyvmoly, és szereti másokkal is megosztani legjobb olvasmányait.

Hírforrás: Haszon
2018. február 14.



Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu