Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/38., okt. 25.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Hogy csak a kurrens állomány legyen a polcokon - kiszervezett, automatizált tárolókönyvtár
Lejön a lépcsőn a kínálat
Oculus virtuális valóság szemüveg jelent meg Kalifornia könyvtáraiban
A kritikus / kritikai olvasás területei 5. - A racionális beszéd visszaszorulása
Reggel 7-től hajnali 2-ig tart nyitva az egyetemi könyvtár Glasgowban
Hogyan keressünk a közösségi médiában - kerülőúton segít a Google
A használati statisztikákon túl: a teljesség, a pontosság és a relevancia is mérendő
Így szolgáltat e-könyveket a Szlovák Nemzeti Könyvtár
Megváltoztak az információkeresési stratégiák
Kutatási eredmények feldolgozásának képessége - segítség hallgatóknak
Civil és könyvtári helyismeret - egymásra találtak Békéscsabán?
Szerzeményezés az open science korában - komoly kihívások a könyvtáraknak
Könyvtári információ a nemi identitás és a szexualitás ügyében - hogyan?
A Sapientia Egyetem (EMTE) könyvtára - kötetekkel büszkélkedik
Interaktív könyvtár(?) is lesz a szekszárdi tudásközpontban, a volt laktanyában

Analógiák

Ha nem mérünk, nem is kell szembesülni a helyzettel! :-)
Mikor jönnek a munkaerő-hiány miatti képzetlen könyvtárosok?
A ráfordításokról esik csak szó - az eredmények a közlő számára jótékony homályban maradnak

Praktikus

A Facebook új üzenőfala, a Felfedező hírfolyam

Kisszínes

Napi ügyfélpanasz - egy megyei könyvtárunkban történt
Létrehozták az első mesterséges intelligencia minisztériumot
Nehéz az oktatás versenyképességét szolgálni, de nincs más lehetőség
A szépségápolási könyveinknek is befellegzett?

Információforrások

Torrent filmsiker-lista
Mondjuk el a fiataloknak, hogy a szex jó dolog!


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Hogy csak a kurrens állomány legyen a polcokon - kiszervezett, automatizált tárolókönyvtár FEL

2016-ban a világon másodikként megkezdte működését Büronban, Luzerntől 30 percnyi autóútra a svájci közös automatizált tároló könyvtár, amely 5 könyvtár (a luzerni központi és egyetemi könyvtár, a baseli és a zürichi egyetemi könyvtár, a zürichi és a soluthurni központi könyvtár) 2,6 millió kötetét fogja tárolni. Megnyitását hosszas mérlegelés és előkészítés előzte meg.
Az épület egy 18 méter magas, 72x30 méteres csarnok, amelyet a tetőn napelemek fednek, és amelyet 256 üreges oszloppal alapoztak alá a geotermikus energia maximális kihasználása érdekében. Az eredmény: egy passzív klimatizálású zöld könyvtár. A legnagyobb technikai újítást azonban az automatizált raktári rendszer jelenti: a 6 folyosón egy-egy robot közlekedik és emeli ki/teszi vissza a polcnyi méretű (60x40x25/35 cm) konténereket az IKR-ekkel összekapcsolt szoftver utasításait követve. A konténerek végül az emberi munkaállomásokra futnak be, ahol a munkatársak kiveszik az adott kötetet a "polcról" és egy hasonló vastagságú pótlékkal helyettesítik.
A robotizáció nemcsak azt eredményezi, hogy az állványok közötti távolság nagyon kicsi (84 cm), de az embermentes munkakörnyezet lehetővé teszi az oxigénszint radikális csökkentését is, amit nitrogénbefúvással oldanak meg. Mindez gyakorlatilag tűzbiztossá teszi a raktárt.
Az épületben mindössze 8 ember teljesít szolgálatot, a kéréseket pedig két futárcég kézbesíti (a ZHB-be naponta kétszer, a többi könyvtárba napi egyszer). (ref.: Szabó P.)


Lejön a lépcsőn a kínálatFEL

Az Arthur Rimbaud Városi Könyvtár Charleroiban (Belgium) földszintjén található a gyerekkönyvtár. A felnőtt részlegre lépcső visz. Ahogyan a barokk templomokban a szentek sorfala, itt könyvek csoportjai készítik fel a közösségi élményre a betérő használókat. A falon a közlekedést nem zavaró kis könyvespolcok kínálják a kölcsönözhető olvasnivalót és aktuális prospektusokat, illetve egy helytörténelmi installáció is látható. Némelyik polc nem vízszintes, hogy jobban magára vonja a figyelmet. A felnőtt olvasói tér bejárata előtt nyílt tárlók adnak ízelítőt a kínálatból. A zsúfoltságot kerülik: a térben fotel és dohányzóasztal a könnyedséget sugallja.
Az emeleti tanuló terem szinte teljesen tele volt koradélután: diákok csoportjai halkan beszélgettek könyvek, jegyzetek felett, vagy olvastak. A terem bejárata előtt a fiatal és felnőtt korosztályt célzó képregények sorakoznak. A terem elejében találhatóak a folyóiratok és a fénymásoló. A számítógépeken (ordinateur) az elektronikus katalógus (bibliothéque numérique) használata mellett e-könyvek (regények, online enciklopédiák) olvasására, használatára biztatnak. (Az e-könyvek természetesen otthoni számítógépekről is elérhetőek, a könyvtár felületén bejelentkezve.)
A könyvtár további kínálata felnőtteknek: zenés ill. táncos rendezvények, társasjátékok, számítógépes műhely (benne pl.: bevezetés a tablet használatába), melyekre fali plakátok hívják fel a figyelmet. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. október 25.

Oculus virtuális valóság szemüveg jelent meg Kalifornia könyvtáraibanFEL

Több mint 90 könyvtárban jelentek meg virtuális valóság (VR) állomások Kalifornia államban. Júniusban jelentette be a Kaliforniai Könyvtár a partnerséget a VR-fejlesztő Oculus-szal és a Califa nonprofit könyvtári szövetséggel. A pilot programban a könyvtárosoknak be kell mutatni a látogatóknak, hogyan lehet a legtöbbet kihozni az eszközből.
Marin megye könyvtáraiban tizenéves önkéntesek segítik a projektet. Többféle generáció számára kínálnak változatos programokat a virtuális valóságban. A gyerekek a virtuális történeteket szeretik, a tinédzserek a játékokat, a felnőttek pedig rácsodálkoznak a VR tényleges valóságosságára.
A résztvevők könyvtárak hozzáférést kapnak egy VR szoftverkatalógushoz. Elérhetik például az óceán mélyét, a Nemzetközi Űrállomást vagy megtapasztalhatják Csernobilt. Cserébe az intézmények adatokat szolgáltatnak arról, hogy milyen programok érnek célt a könyvtárakban. Hogyan lehetne oktatási környezetben szélesebb körben használni az eszközöket. (ref.: Habók Lilla)


A kritikus / kritikai olvasás területei 5. - A racionális beszéd visszaszorulásaFEL

Az gazdaságilag független(ebb) elemekből álló, önállóbb döntéshozatalra képes elemekből álló középosztály elvékonyodásával a racionális beszéd visszaszorul. A prekariátus kiszélesedik. A demokráciákban a döntéshozók egyre nagyobb hányada kerül frusztráltabb, tudatilag beszűkültebb helyzetbe. Korábban a diskurzusokban elegendő volt úgy érvelni, hogy az érveket és ellenérveket egymás mellé helyeztük, és a befogadó dönthetett közöttük. Ma egyre gyakoribbá válik, hogy a nem tetsző érvek elhallgatjuk, forrásait ellehetetlenítjük. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Álhír, manipuláció, propaganda - és kezelésük (olvasmányajánló) link

Reggel 7-től hajnali 2-ig tart nyitva az egyetemi könyvtár GlasgowbanFEL

A magyar diákoknak van néhány titkos favoritja. Ezek egyike Skóciában a University of Glasgow, ahol most is becsületes magyar csapat erősíti a legkülönbözőbb szakok, societyk és a színes, zajos Student Village életét. 1451-es alapításával a Glasgow Uni az angolszász világ negyedik legrégebbi egyeteme.
A Glasgow Uni student card belépést biztosít a könyvtárba, a szomszéd sportcentrumba és még számtalan helyre, sőt egyúttal fizetőeszközül is szolgál. Feltölteni szinte bármivel lehet, bár bitcoint egyelőre nem fogad el a könyvtári terminál. A tizenkét szintes könyvtárépületben egymást váltják a hatalmas számítógépes termek, a csoportmunkahelyszínek és a "quiet space"-ek. Az egyetem a brit elit felsőoktatást összefogó Russel Group tagja, és a könyvtár alapján alighanem méltó is erre. Itt speciel semmi roxfortosat nem érzünk; modern, kényelmes és praktikus minden. "Van, aki a fél életét itt tölti" - mondja Levente. Lehet is, 365-ből évente 361 napon tart nyitva, egységesen reggel 7-től hajnali 2-ig.


Hogyan keressünk a közösségi médiában - kerülőúton segít a GoogleFEL

Az adatgyűjtési lehetőségek viszont változatos mélységet érhetnek el ezeken az oldalakon. A közösségi platformok saját keresője "szétforgácsolódott", mivel több helyen is lehet keresni, de nem mindig ugyanazzal az eredménnyel a végén. A keresést gyakran befolyásolja a felhasználó személyes kapcsolati hálója, és hogy csak azt a találatot jeleníti meg a rendszer, ami az illető számára nyilvános. Emellett például a Pinterest vagy az Instagram a hashtageket és a mellette beírt tartalmakat használja, de jellemzően nem keres a képi információra. Az ennél mélyebb keresési lehetőségek fizetősek, ahol rendelkezésre áll, mint például LinkedInen. Facebookon pedig csak olyankor érdemes a keresőhöz fordulni "ha valakinek egy konkrét témában van egy emléke arról, hogy az ismerőse mit írt", akár egy konkrét információ vagy vélemény. Azt viszont az algoritmus is befolyásolja, hogy kihez milyen információ jut el a szűrőbuborék miatt - jegyezte meg Lévai.
Egy másik keresési lehetőséget a Google jelent, de ez is inkább általános információk gyűjtését szolgálja ki, mivel csak a nyilvános információk elérhetőek a keresőóriásnak, és nem használja a közösségi oldal saját algoritmusát. Így néha egyszerűbb kezelni a Google kereséseket, de nehéz az adatokat összegezni vele. Rendelkezésre állhatnak scriptek és API-k, amelyekkel többféle adatot és információt lehet gyűjteni, de ezzel kapcsolatban a felhasználói és jogi kérdések problémái is felmerülnek a személyes adatok kiolvasásával például a Facebook adatbázisából, amelyhez a felhasználók külön engedélyére is szükség lehet - a hiQ esete alapján viszont a publikus adatok elérése megengedett a külső rendszereknek. - Elhangzott a Magyar Információbrókerek Egyesülete Keresés a közösségi médiában c. konferenciáján link , okt. 3-án.


A használati statisztikákon túl: a teljesség, a pontosság és a relevancia is mérendőFEL

Az utóbbi években megerősödött az a szemlélet, mely szerint az egyetemi könyvtáraknak oktatási küldetése van, tehát a könyvtárosok feladata is a hallgatók oktatása. Emellett továbbra is ki kell szolgálniuk az oktatókat és más egyetemi szervezetek dolgozóit. Az információszolgáltatás csak harmadik a sorban, de még az információ kiválasztása, visszakeresése és rendelkezésre bocsátása is oktatási célokat szolgál, mivel a könyvtáros feladata, hogy közvetlenül vagy közvetve azokhoz az információforrásokhoz irányítsa a hallgatókat, amelyek legjobban szolgálják tanulmányaikat. Ehhez nem az információ használatát kell ösztönöznünk, hanem az olvasót kell a leghasznosabb forrásokhoz irányítanunk, miközben ?távol tartjuk? őket a kevésbé hasznosaktól. Amikor a könyvtáros segít a relevancia megítélésében, akkor egy régi hagyomány folytatója, és - Ranganathan negyedik törvényének megfelelően ? kíméli az olvasó idejét.
Tanulmányaik tekintetében a hallgatók ugyanazt az elkötelezettséget érezhetik, mint az oktatók, azonban kevésbé ismerik az információ világát és a tudomány természetét. Csak akkor képesek felismerni a kiváló, megfelelő és nem megfelelő információforrások közötti különbséget, ha megtanítjuk őket rá. (A használati statisztikákon túl: a teljesség, a pontosság és a relevancia az egyetemi könyvtárak értékelésében és vezetésében; ref. Koltay T.)


Így szolgáltat e-könyveket a Szlovák Nemzeti KönyvtárFEL

A Szlovák Nemzeti Könyvtár többféle e-könyv hozzáférést biztosít. Először kaució ellenében e-könyvekkel feltölthető e-könyv olvasókat kölcsönzött, de ezek nem váltak népszerűvé a könyvtárban. Az EBSCO-tól vásárolt e-könyvek online felületen érhetők el. A könyvtár 416 tételt vásárolt meg a Karolinum Kiadó és a Masaryk Egyetem kiadásában megjelent címekből és más kiadóktól, összesen 3456 szabadon hozzáférhető, pdf formátumú vagy offline kölcsönözhető e-könyvvel rendelkezik. A regisztrált olvasók a digitalizált dokumentumokat is kölcsönözhetik, amelyek a katalóguson keresztül érhetők el (link de csak a könyvtár tereiben, többségük egyedi szlovacikum. Távoli elérésüket a NAVIGA szoftver használatával, a link oldalon biztosítják.
A nagy egyetemi kiadóktól válogatva vásárolták meg a legújabb tudományos és szépirodalmi műveket. A Karolinum Kiadó e-könyv gyűjteménye 250 cseh nyelvű címet tartalmaz különböző tudományos területekről. A kiadó a Károly Egyetem része, a tudományos világban nemzetközileg széles körben ismert a humán és természettudományokban, az orvostudományban, monográfiák és időszaki kiadványok terén egyaránt. A Masaryk Egyetem kiadásában megjelentekből a nemzeti gyűjtemény több mint 80 cseh nyelvű e-könyv elérését biztosítja az EBSCOhost-on keresztül. A kiadó évente 400 új tudományos e-könyvet és 50 periodikát ad ki. (A Szlovák Nemzeti Könyvtár e-könyvei és elérhetőségük; ref.: Prókai M.)


Megváltoztak az információkeresési stratégiákFEL

Az információkeresési stratégiákat mint cselekvési terveket és sémákat az 1970-es években kezdték el vizsgálni. Ennek alapja - az aktuális technológiákat figyelembe véve - jellemzően az online adatbázisokból történő információ-visszakeresés volt. Az 1990-es évektől, a webes keresések népszerűvé válásával összetetté váltak az elemzések. 1995-ben sikerült ezek célvezérelt stratégiáit meghatározni. A böngészés is ilyen, mivel ott használjuk, ahol ismerjük a célt. Az általános célú böngészés (amikor olyan forrásokat használunk, amelyek esetében nagy a valószínűsége annak, hogy van bennünket érdeklő információ) esetében viszont sokkal markánsabb a stratégiai aspektus, bár nem ismerjük mértékét. (Információkeresési stratégiák mint cselekvési tervek és sémák; ref.: Koltay T.)


Kutatási eredmények feldolgozásának képessége - segítség hallgatóknakFEL

A kutatások eredményeit tükröző cikkek megtalálása és megértése gyakran gondot okoz a könyvtár- és információtudomány szakos hallgatóknak, de más szakosok is küzdenek hasonló problémákkal. Az információkeresésben nagy segítséget jelent, ha kutatásmódszertani tanulmányaik eredményeként bővül a hallgatók szakmai szókincse. A különböző írások megértése azonban más és más fogalomkészletet és tudást igényel, ráadásul a cikkek írásának társadalmi és kulturális konvenciói is sokfélék. A hallgatóknak ahhoz is új ismereteket kell szerezniük, hogy az írások megbízhatóságát és hitelességét meg tudják ítélni.
Hét, kutatási irányultságú könyvtár- és információtudományi folyóiratot (...) vizsgálata számos kapaszkodót nyújtott a fenti nehézségek áthidalásához. Az is világossá vált, hogy a cikkek megtalálásnak fontos eleme szerkezetük vizsgálata, miközben a megértés záloga társadalmi-kulturális jellemzőik megismerése kritikai olvasás útján.
A hivatkozás társadalmi természetű hagyomány, míg a cikkek szerkezetét a kulturális hagyomány diktálja. A kutatások eredményeit tükröző cikkek esetében szerepelnie kell a kutatási módszerek vagy az elméleti háttér, a kutatás megbízhatósága és érvényessége bemutatásának, valamint a szakirodalmi szemlének. Bár a felsőoktatás feladata, hogy a tudományos írás hagyományait és gyakorlatát megismertesse a hallgatókkal, ez a dimenzió gyakran láthatatlan marad a tantervekben. (ref.:


Civil és könyvtári helyismeret - egymásra találtak Békéscsabán?FEL

A legritkább esetben fordul el, hogy a Facebook-on önszerveződő lokálpatrióták, helyi hagyományok őrzőinek csoportjai között kapcsolat alakuljon ki. A közkönyvtárnak deklarált feladata a helyismereti tevékenység, de az együttműködést gyakran talán a szakmai arisztokratizmus gátolja a könyvtár irányából. Pedig az együttműködésnek több haszna lehet
1. új, virtuális közösségi könyvtárosi szerepmodell kialakulása (a közösségi médiában, elektronikus közösségekben felmerülő kurrens kérdések megoldásában segítő könyvtáros)
2. könyvtári pr; üzenete: 2.0-s rendszerben gondolkodunk, a könyvtár a helyben meglévő tudás érzékeny és értő generátora; a könyvtár közvetlenül a használókért van imázs kialakítása.
3. a civil közösségnek olyan anyagai lehetnek, amelyek kiegészíthetik a könyvtár gyűjteményét. (MG)
- A témában Kertész Zoltán nyilatkozott a KIT-nek:
A Békés Megyei Könyvtárnak jó 10 éve nincs helyismereti könyvtárosa, csupán lelkes emberei, akik ezt a feladatot elvégzik. A "Békéscsaba a múltban" link Facebook-csoporttal több interakció is volt az utóbbi időben.
Készülünk a 2018-as Békéscsaba újratelepítési évfordulóra és ennek kapcsán 100 híres csabai emberről készítünk bejegyzést a BékésWiki-be link . Az anyaggyűjtést meghirdettük ebben a csoportban is, és kaptunk javítási javaslatokat, kimaradt hírességek nevét, fotókat és teljes szócikkeket is.
Az már csak saját mánia, hogy néha-néha egy-egy kincsünket megosztom a csoporttal - régi képeket például. Természetesen ezen felül néha sikerül a beszélgetésekbe is bekapcsolódni. Hasznosnak tartom ezt a fajta kapcsolatépítést, mert sokszor a csoport olyan kutatómunkát végez, amelyet a könyvtár továbbfejlesztve hasznosíthat tartalomszolgáltatásaihoz.


Szerzeményezés az open science korában - komoly kihívások a könyvtáraknakFEL

Az Európai Tanács Versenyképességi Tanácsa kijelölte a kutatás és tudomány új útját, ami a nyílt publikálás, a big data, és a számítási felhő (cloud computing) alkalmazását jelenti. A cél a nyílt tudomány (open science), vagyis minden tudományos publikáció akadálymentes elérhetőségének megteremtése 2020-ig. A kérdés az, hogy van-e hely a nyílt tudomány gyorsforgalmi útján a hagyományos dokumentumellátási szolgáltatásnak?
Amerre látunk, az open science mindenhol jelen van. Nem könyvtárbarát jelenség, és nem konvergál a könyvtári dokumentumellátással. Mindettől függetlenül azonban a könyvtárak - mint a kutatóintézetek partnerei - nyilvánvalóan hozzájárulhatnak egy új típusú szolgáltatás kialakításához, mely segíti a tudósokat a nyílt tudomány támogatásában. Ehhez persze új szervezeti formák, eszközök és funkciók kialakítása szükséges, beleértve a marketinget, az adattudományt, a szakértelmet a formátumok terén és a jogi ismereteket. (A dokumentumszolgáltatás jövője a nyílt tudomány világában; ref.: Fazokas E.)


Könyvtári információ a nemi identitás és a szexualitás ügyében - hogyan?FEL

A cikk a társadalmi nemekkel, a szexualitással és az információval foglalkozik, azaz fontolóra veszi, a könyvtárak milyen módon nyújtsanak olvasási tanácsadást a fiatal olvasóknak társadalmilag igazságos módon. Az olvasási tanácsadás köz- és iskolai könyvtárakban folyik, amelynek során a könyvtárosok irodalmat ajánlanak a könyvtárlátogatóknak, akik gyakran fiatal olvasók. Bár a könyvtárakat általában semleges, apolitikus intézményeknek tartják, a tanulmány azt mutatja be, hogy a könyvtárakban folyó olvasási tanácsadás a fiatal olvasók számára a nemi identitás és a szexualitás tekintetében a harc és a viták helyszíne. A szerzők Nikolas Rose és Michel Foucault munkáiból rajzolják meg, hogy az olvasási tanácsadás egy önszerveződési technika, melynek során a fiatal olvasók az önazonosságukat tárgyalják meg az őket körülvevő könyvtári diskurzusok közepette. A szerzők számos okát adják, miért problematikus az olvasási tanácsadásnak a könyvtári szakirodalomban bemutatott szemléletmódja. Az olvasási tanácsadás alternatív felfogásaként a tanulmány diszjunktív megközelítést javasol. A szerzők megmagyarázzák, mi ez a megközelítés, konkrét példákat sorolnak fel arra, miként lehet alkalmazni, és javaslatokat tesznek a kutatás további útjaira. (Társadalmi nemek és szexualitás, önazonosság és a könyvtárak: az olvasási tanácsadás mint a kreatív összerendezés technikája; sajnos csak autoref.)


A Sapientia Egyetem (EMTE) könyvtára - kötetekkel büszkélkedikFEL

Amikor 2001-ben, Csíkszeredában megnyitotta kapuit a Sapientia Egyetem, a felsőoktatási szakkönyvtár is elkezdte működését. Tizenhat év után 70 ezer kötettel büszkélkedik az intézmény, amelynek igazgatója, Balog László elmondta, hogy tapasztalatai alapján kulturált a könyvtárhasználat, bár a mai fiatal generáció számára egyre inkább teher az olvasás.


Interaktív könyvtár(?) is lesz a szekszárdi tudásközpontban, a volt laktanyábanFEL

Több mint négymilliárd forintos beruházással tudásközpont épül Szekszárdon a Modern városok program keretében. A létesítmény, amelyben könyvtár és levéltár is lesz, a tervek szerint 2019-ben készül el.
A tudásközpontban mintegy 2500 négyzetméteren interaktív könyvtárt alakítanak ki a most négy helyen működő Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár 360 ezer dokumentumból álló gyűjteménye számára. A szintén négy telephelyen működő levéltár 12 ezer folyóméternyi iratanyaga 1700 négyzetméteres területen kap helyet, emellett 1500 négyzetméteren közös használatú előadó-, oktató-, kiállítótermeket építenek.




Analógiák

Ha nem mérünk, nem is kell szembesülni a helyzettel! :-)FEL

Magyarországon 25 mikrogram/m3 a 2,5 mikrométer átmérőjű szálló por megengedett mennyisége a levegőben az Országos Meteorológia Szolgálat 2016-os kiadványa szerint, amiben azt is leírják, hogy Debrecenben és Budapesten is volt olyan nap, amikor jócskán meghaladta ezt a szintet az átlagérték, a helyzetet pedig fokozza, hogy a tanulmány szerint mindössze ebben a két városban mérték ezt a szennyezettségi értéket Magyarországon. (Pénzcentrum)
- Magyarországon egyszerűen nem tudni, pontosan hányan kapnak el valamilyen kórházi fertőzést, s ennek következtében hányan halnak meg. Az OEK honlapján nyilvánosságra hozott adatok ugyanis nem teljes körűek, az intézmények egy része nem jelenti az eseteket, ami semmilyen szankciót nem von maga után - állította az IME infekciókontrollal foglalkozó konferenciáján Barcs István, a Semmelweis Egyetem epidemiológiai tanszékének vezetője. (Napi)


Mikor jönnek a munkaerő-hiány miatti képzetlen könyvtárosok?FEL

Legalább 1300 álláshely betöltetlen a Klebelsberg Központ által fenntartott iskolákban, hetente több tízezer tanórát csak a túlóráztatással tudnak megtartani.
Országosan a harmincezret is meghaladhatja azoknak a tanóráknak a száma, amelyeket csak helyettesítéssel tudnak megtartani a tankerületi központok által fenntartott iskolákban - derült ki a Klebelsberg Központ (KK) megkeresésünkre küldött adataiból. Azt szerettük volna megtudni, hogy a KK fenntartásában működő intézményekben összesen mennyi pedagógus álláshely van, és ezek közül mennyi betöltetlen. A következő választ kaptuk: "2017. október 17-én a tantárgyfelosztásokban országosan 93 450 pedagógus szerepel, közel 1300 státusznyi tanórát látnak el túlórában a pedagógusok, ebben semmi szokatlan nincsen, hiszen ez évtizedek óta így működik".


A ráfordításokról esik csak szó - az eredmények a közlő számára jótékony homályban maradnakFEL

Ugye, mennyire zavaró, ha csak nem az eredményekről esik szó? (MG)
- Megkerestük az Emmit is, onnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg az idősek otthonai 98 százalékos kihasználtsággal működnek, és országosan most is van közel kétezer üres férőhely. Igaz, a "szabad férőhelyek földrajzi elhelyezkedése sok esetben nem illeszkedik az elhelyezni kívánt idős ember igényeivel?
Azt is megtudtuk, hogy "a bentlakásos rendszert egy többlépcsős, célzottabb, személyre szabottabb ellátási formává szeretnék tenni", de hogy ez mit takar, arról nem árultak el részleteket. Arról viszont igen, hogy 2010 óta több mint ötezer fővel növelték a férőhelyek számát, és hogy az elmúlt években 9 milliárd forintot fordítottak az idősotthonok megújítására.




Praktikus

A Facebook új üzenőfala, a Felfedező hírfolyamFEL

Új kedvencekre is találhat a Facebookon, ha kipróbálja az alternatív hírfolyamot. A közösségi oldal olyan tartalmainak felfedezésére szolgál, amelyeket - eddig - nem ismert, pedig tetszhet önnek.
A Facebook még márciusban kezdett mobil alkalmazásán tesztelni egy rakéta gombbal jelölt alternatív üzenőfalat, amelyen nem ismerősök vagy az általunk lájkolt oldalak tartalmai jelentek meg, hanem olyan oldalaké, amelyek jó eséllyel tetszhetnek nekünk. Most számítógépen világszerte megjelent ez a lehetőség.
A "Felfedező hírfolyam" nevet kapta, amit a Facebook bal oldali sávjában a "Felfedezés" szekcióban lehet megtalálni, ha a "Továbbiak" lehetőséget választja, majd az új hírfolyam jelzésére kattint, amit itt is egy rakéta ikon jelez.




Kisszínes

Napi ügyfélpanasz - egy megyei könyvtárunkban történtFEL

Az előbb járt nálam egy idősebb, nyugdíjas hölgy, aki "A keskenyfilm vetítése" című könyvvel, amit 1977-ben töröltünk az állományból.
A hölgy elmondta, hogy az utóbbi időben rendre hasonló atrocitások érik, most például a zárt és riasztóval ellátott irodájában találta meg a könyvet a polcon, amit minden bizonnyal valaki "nem kevés munkával, rossz szándékkal és segítséggel" tett oda.
A hölgy elmondása szerint ő gimnazista kora óta nem járt nálunk ezért sem lehet, hogy ő vitte ki a könyvet.
Az olvasó a számítógépes rendszerben 2012. június 7-én lett regisztrálva. Legutóbb idén szeptember 13-án újította meg a tagságát.

Hírforrás: KIT-információ
2017. október 25.

Létrehozták az első mesterséges intelligencia minisztériumotFEL

A kormányátalakítás adta lehetőséget megragadva önálló minisztériumot hoztak létre a mesterséges intelligenciával kapcsolatos ügyek előrelendítésére és kezelésére az Egyesült Arab Emírségekben.
"A következő globális hullám a mesterséges intelligencia. A legjobban felkészült ország akarunk lenni e téren" - írta Twitter-üzenetében a kormányfő. Hozzátette, új kormánya jól tükrözi azt, hogy hazája a szakértelemre, a tudományokra és a technológiára" összpontosít.
A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy két új terület, a magas szintű kutatások és az élelmiszerbiztonság élére női államminisztereket nevez ki, előbbi feladata lesz egy Egyesült Arab Emírségek Mars-missziójának vezetése. Az öbölmenti állam év elején jelentette be, hogy 2021-ben űrhajót akar eljuttatni a Marsra.


Nehéz az oktatás versenyképességét szolgálni, de nincs más lehetőségFEL

A Világgazdasági Fórum (WEF) legutóbbi versenyképességi jelentése arra mutatott rá, hogy Magyarországon az oktatás színvonala - az általános iskolától a felsőoktatásig - súlyos problémát mutat. Magyarországon
- európai viszonylatban magas az iskolát elhagyók aránya;
- a tankötelezettségi kor leszállítása nem tett jót az átlagos iskolázottsági szintnek;
- az oktatási intézmények és a tananyag digitalizálása lassan halad;
- a magyar egyetemek színvonala nem üti meg az európai mércét,
- így az egyébként képzettnek minősülő munkaerő sem éri el az átlagos nyugat-európai szintet, mivel a legfrissebb tudáshoz a többség jellemzően nem fér hozzá - és ugyanez igaz a szakképzésre is.
Mindezek egyik következménye, hogy a magyar munkaerő termelékenysége nagyjából fele az EU-15-ök átlagának. Továbbá a magyar gazdaság nem képes a magyar tehetségeket megtartani és külföldieket sem tud idevonzani.


A szépségápolási könyveinknek is befellegzett?FEL

A mesébe illően igazmondó tükör nemcsak mutatja, de meg is mondja, ha pocsékul nézünk ki. Mert a HiMirror-ba egy instant szépségtanácsadót bújtattak, amely diagnosztizál, terméket ajánl, a reggeli készülődéshez pedig ugyanúgy sztrímel zenét, mint ahogy mutatja a napi teendőinket.
Jelzi reggelente a szem alatti karikákat, a korral együtt diszkréten szaporodó szeplőket, és nem felejt el beszámolni a mélyülő ráncok számáról sem. Bőrelemzés után adatokká változtatja a látványt, memóriarendszerében elraktározza, és felhőalapú Big Data rendszerét használva terméket ajánl az állapot javítására. ?A bőrápolásról hozott döntéseket tudományos elemzésekre és tapasztalatokra kell alapozni, és nem a reklámok ígéreteire? - vélekedik oldalán az intelligens tükör gyártója, amely bőrgyógyászokkal és kozmetikusokkal dolgozott együtt a személyre szabott online tanácsadó rendszer kiépítésében.
Ezért aztán a tükröt kamerával, hangszóróval és wifi- kapcsolattal szerelték fel, de egyébként pont úgy néz ki, mint egy falra akasztott óriás okostelefon. Aktiválása után a nagyfelbontású kamera szkenneli végig a bőrt, elemzés után jelentést készít annak textúrája alapján, és folyamatosan naplózza az eredményt. Ha pedig a fürdőszoba polcon sorakozó kozmetikumok vonalkódjait szkenneljük be előtte, akkor értesítést küld mobilunkra a lejáró szavatosságú termékekről.




Információforrások

Torrent filmsiker-listaFEL

Már harmadik hete tanyázik a torrenttoplista dobogóján a Majmok bolygója világára építő legújabb science-fiction. Mutatjuk a top 10-et.
A TorrentFreak hétről hétre összeállítja az elmúlt napok filmletöltéseit összegző toplistát, amelynek impozáns helyeire gyakran kerülnek be - az IMDb-s értékelések szerint - végül csalódást okozó filmek. A héten nem ez a helyzet, a dobogóra (a második helyre) három héttel ezelőtt felkerült A majmok bolygója: Háború című film múlt héten már az első helyen szerepelt, azóta is őrzi ezt a pozícióját - az IMDb-n pedig 7,8 pontos értékeléssel rendelkezik.
- A majmok bolygója: Háború
- Annabelle 2. - A teremtés
- Pókember: Hazatérés
- A setét torony
- Atomszőke
- Barry Seal: A beszállító
- Verdák 3.
- Nyomd, bébi, nyomd
- Kingsman: Az aranykör
- Wonder Woman

Hírforrás: HVG
2017. október 25.

Mondjuk el a fiataloknak, hogy a szex jó dolog!FEL

Óriási a tétje annak, hogy mit tanítunk meg a fiataloknak a szexről, mégis kerüljük a témát. Felejtsük el a béna szexuális felvilágosításokat, a hvg.hu-n most egy videosorozattal teszünk kísérletet arra, hogy közelebb hozzuk ezt a tabut.
Ha a szülők egyszerűen csak elkezdenének beszélgetni a szexről a gyerekeikkel, máris rengeteget tennének azért, hogy a fiatalok testi és érzelmi biztonságban essenek túl az első szexuális élményükön - mondja Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, aki szerint itt az ideje, hogy elfelejtsük a példabeszédeket és a béna szexuális felvilágosításokat.
Tehát miért ne mondanánk el a fiataloknak, hogy a szex jó dolog? Csermely Gyula vállalkozott arra, hogy bemutatja, miként lehet ezt csinálni, hogy a gyerekek ne maradjanak egyedül a témával. Ő - orvosként és férfiként - egy egész napot beszélgetett egy csapat fiatallal a szexről. Bevállalósan, nyíltan, szókimondóan. Ebből született ez a 15 részes videosorozat. A Beszélni a szexről címet viselő kampány csak az egyik lehetséges módja a párbeszédnek, de természetesen nem az egyetlen hatásos kommunikáció. A szakember szerint a lényeg az, hogy ne hagyjuk magukra a gyerekeinket a kérdéseikkel.
Ha a filmek megnézése után (csütörtökön indulunk, heti kettőt mutatunk meg) további kérdéseik vannak a témában, küldjék el nekünk a sorozat idején az es@hvg.hu címre. Csermely Gyula vállalta, hogy ezekre is válaszol.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu