Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/38., okt. 19.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

A KIT és az öncenzúra
Könyvtársas - nyomozz, szabadulj versenyezz, nyerj - játék a Méliusz könyvtárban (fotókkal)
A Könyvtári napok eredményessége - szerintünk (szavazás)
Elitképzőnek indították a könyvtár szakot - Melyik volt a szakma legnagyobb hibája?
Hogyan szolgálhatják a felsőoktatási repozitóriumok a használók érzelmi (igen!) igényeit (olvasóink szavazatára)
A nehezen olvasók, mint ígéretes célcsoport
Mit tehet a könyvtár a hazai éhezés csökkentéséért?
Mit tehet a könyvtár a kevésbé képzett fiatal férfiakért?
A csehek is webarchiválnak már rég
Iskolai könyvtárosok - októberben könyvjelzővel (is) ünnepelnek
Kaotikus tárolás a Norvég Tároló Könyvtárban - egyre nagyobb az igény
Környezettudatos épületminősítési rendszer - könyvtáraknak is
Disszertációkat is kínál a British Library
Megújult olvasóterem - most videóval
Szoptatásbarát a debreceni könyvtár + önkiszolgáló kölcsönzést vezet be
A múzeumok és a kreatív ipar kapcsolata a MUZEUM@DIGIT Konferencián
A könyvtár fogadta örökbe az örvös medvéket
Gyermeked pénzügyi nevelése érdekében: olvassatok együtt

Analógiák

Közszolgálati információ egy csomagban - Az Elsevier megnyitotta Brexit-forrásközpontját
Új világ új vesztesei: a túlképzett leszakadók
Mit változott a könyvtár az elmúlt 100 évben? (videó)

Kisszínes

Miért engedjük oda a gyereket a számítógéphez?
Jön az ultra-szélessávú hálózat - egy egész könyvtár állománya letölthető csettintésre?
Közepes alatt a sajtószabadság megítélése (Publicus Intézet)

Információforrások

A NASA megnyitotta teljes kutatási könyvtárát az olvasók előtt
33 nyelv közül választhat, és egyszerűen tanulhatja bármelyiket ezen az oldalon


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

A KIT és az öncenzúraFEL

A KIT-tel kapcsolatos, pl. a megrendelőszám-emelkedésben és személyes visszajelzésekben mért bizalom arra készteti a szerkesztőket, hogy más források által nem közölt információkkal is szolgáljon. A könyvtári rendszeren belüli információk beszerzése azonban gyakran akadályokba ütközik. Pl.:
- Sokan csak 'homályos folyosókon' osztják meg a mások figyelmére kimondottan igényt tartó, első kézből származó információt, de nevüket nem vállalják, mert félnek az esetleges következményektől. -- "Tudod, én közalkalmazott vagyok, és: ismered a realitásokat." Forrás nélkül a hír pedig nemigen közölhető.
- Gyakori felvetés, hogy egyébként megjelent, vagy elvileg elérhető anyagokból azért nem lehet idézni, mert valakik megsejthetik, hogy ki által jutott a KIT-hez az anyag, és annak rossz következményei lehetnek. - "Elmondom, megmutatom, de nem írhatod meg!"
- 'Hirtelen puhábban szorított kézfogásban' (vö.: Illyés Gy.: Egy mondat a zsarnokságról) is része van a szerkesztőnek, mikor a hatékony együttműködések hirtelen lezárulnak egy rövid telefonnal, emaillel, vagy a hírek szótlan elmaradásával.
A KIT nem kívánja kellemetlen helyzetbe hozni információforrásait, és igyekszik elkerülni veszélyeztetésüket. Ezzel akaratunkon kívül korlátozzuk az információáramlást, a vélemény nyilvánosságát. A KIT célja azonban változatlanul a nyilvánosság határainak módszeres tágítása.

Hírforrás: KIT-információ
2016. október 19.

Könyvtársas - nyomozz, szabadulj versenyezz, nyerj - játék a Méliusz könyvtárban (fotókkal)FEL

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár a Könyves Vasárnapon jelentkezett először új játékával, a Könyvtársassal. A feladatok összeállításánál elsősorban a fiatal felnőttekre gondoltunk, de szívesen láttunk bárkit, aki érdeklődött a program iránt. Egy mozgalmas, kreatív, humoros játékot terveztünk, melyben szerepet kaptak az informatikai megoldások, a mobil applikációk és a QR kódok. Készítettünk egy társasjátékot is, mely a stratégiai elemet képviselte.
Három játékrészben küzdött meg nyolc csapat. Az első körben egy gyilkosságot nyomoztak ki és álltak esküdtszék elé egy licitálással megszerzett nyomozó bőrében. A második feladat egy író-olvasótalálkozó volt, ahol két-két csapat működött együtt, egyik adta az írót, másik a moderátort. Előzetesen négy könyvet ajánlottunk elolvasásra, ezeket sorsoltuk ki a csapatok között. A harmadik játékrész volt az igazi kihívás. A Monguz Információtechnológiai Kft. külön erre az alkalomra fejlesztett mobil applikációt és kinectkamerás szoftvert, melyekkel a Marsról ? a 2. emeleti olvasóterem - tudtak kiszabadulni a csapatok, úgy, hogy fel kellett venniük a kapcsolatot az 1. emeleti NASA központtal webkamera segítségével. A közönség számára is a szabadulószobák voltak a legkedveltebbek. A játék utolsó pillanatáig álltak sorban a Zenei könyvtár és művészeti gyűjtemény, valamint a Helyismereti gyűjtemény és Fotótár előtt is. A csapatok mellett házimanókat helyzetünk szolgálatba, akiket a játék végén felszabadítottunk. Az első helyezett csapat és egy közönségjátékos e-book olvasót kapott ajándékba a Monguz Kft. felajánlásának köszönhetően, a többieknek könyvcsomaggal honoráltuk az eredményeiket. (Czeglédi Erika)
- Fotók az eseményről: link

Hírforrás: Méliusz Juhász Péter Könyvtár ; Dehír
2016. október 19.

A Könyvtári napok eredményessége - szerintünk (szavazás)FEL

Mennyiben tartja eredményesnek könyvtára számára a Könyvtári napokat? - tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
2 - árt, mert nem tudunk elég megnyerőek lenni
10 - egyáltalán nem hozza vissza a befektetett energiát
18 - inkább eredményes
10 - kevéssé eredményes
7 - nagyon eredményes.
Ugyanezt a kérdést (pontosabban a rendezvény aktuális nevét aktualizálva) évek óta feltesszük (2013. kihagyásával.) Az eredmény vegyes: az "ártalmasság" tavalyig növekedett, idénre csökkent. A nagyon eredményesség híveinek táborának csökkenése megállt. A szavazások száma: 44, 45, 36, 36, 47.
A vonatkozó diagram: link

Hírforrás: KIT-információ
2016. október 19.

Elitképzőnek indították a könyvtár szakot - Melyik volt a szakma legnagyobb hibája?FEL

Videóinterjú Horváth Tiborral életéről, a szakmai és tudományos pályafutásáról, szakmai közéleti tevékenységéről, amelyet Vajda Kornél készített vele az OSZK Történeti Interjúk Tárában. A felvétel ideje: 2002. április 24., hossza: 1'49".
- 1956-ról: 27"35-től.
- Könyvtárosok kézikönyve: 1'34
S egy jellemző idézet: Az a könyvtár, ami ma nálunk van, arra nem lesz szükség.

Hírforrás: YouTube
2016. október 19.

Hogyan szolgálhatják a felsőoktatási repozitóriumok a használók érzelmi (igen!) igényeit (olvasóink szavazatára)FEL

Kelly Applegate egy felsőoktatási repozitóriumnak dolgozik. Mint mondja, leginkább szakdolgozatok / doktori disszertációk lelhetők fel a repozitóriumban, akár az 1880-as évekig visszamenőleg.
Több olyan felhasználó keresi fel a könyvtárosokat, akiket érzelmi szálak kötnek a tárolt művekhez, és örömet szeretnének szerezni a hajdani tulajdonosnak.
Talán ezért is nevezhetőek az ilyen gyűjtemények egyetemi archívumnak, mert segítenek megtalálni, megtartani, valamint megmutatni a családi hagyományok és értékek fontosságát. (ref.: Nagy Marianna)


A nehezen olvasók, mint ígéretes célcsoportFEL

Poszttraumás növekedés... Veszélyeztetett gyerekeket ért hányattatások hatását fölmérő egyik tanulmány szerint, amelyet 698 olyan gyermek körében végeztek, akik a legkegyetlenebb és legszélsőségesebb feltételek között éltek, egyharmaduk később egészséges, sikeres és alkotó életet élt. Mindennek dacára és a hatalmas hátrányaik ellenére sikeressé váltak. Egyharmaduk...
Nézzük csak ezt az életrajzot. A srácot szülei örökbe adták. Nem fejezte be a főiskolát. Elég sűrűn változtatta az állásait, egy évig lebzselt Indiában, ráadásul még diszlexiás is. Ki venne föl ilyen srácot? A neve Steve Jobs.
A világ legsikeresebb vállalkozóit vizsgálva kiderült, hogy közöttük aránytalanul sok a diszlexiás. Az USA-ban a vizsgált vállalkozók 35%-a volt diszlexiás.
Azok a cégek, amelyek a sokszínűség és az esélyegyenlőség gyakorlatának hívei, hajlanak a Kicsiborsok támogatására, és azok felülmúlják társaikat.


Mit tehet a könyvtár a hazai éhezés csökkentéséért?FEL

A legújabb Eurostat adatok szerint a magyar lakosság 33 százaléka nem engedheti meg magának, hogy húsfélét, csirkét, halat vásároljon legalább minden második napon, a nyugdíjasok 41 százaléka, a nagycsaládosoknak pedig 46 százaléka nem jut rendszeresen minőségi élelmiszerekhez.
Ezzel szemben ugyanakkor megdöbbentő, hogy az ismert adatok szerint Magyarországon éves szinten 1,8 millió tonna élelmiszert semmisítenek meg. Pedig ennek a mennyiségnek élelmezési célokra történő felhasználása segítene a fent említett probléma szinte teljes felszámolásában.
- A közkönyvtári rendszer, mint Magyarország legkiterjedtebb közszolgálati információs rendszere, saját döntése szerint szerepet vállalhat az éhezés csökkentésében. Bár a feladat nyilván nem hozhat azonnali és radikális javulást, de megfontolandó olyan rendszerek kezdeményezése, hozzájuk való csatlakozás vagy róla való információszolgáltatás, mint a
- landshare (földmegosztás) mozgalom link
- városi kertészet link
- a segélyezési rendszer kínálta lehetőségek
- lejárathoz közeli szavatosságú üzletek link
- élelmiszer-megosztás link
- szociális boltok link
A KIT Hírlevél külön címkézi a szegény használókkal kapcsolatos híreket, link melyek főkánt a rászorulóknak megosztható híreket illetve a könyvtárak rászorulóknak való szolgáltatásait mutatják be. (MG)


Mit tehet a könyvtár a kevésbé képzett fiatal férfiakért?FEL

Régi ismerős vita tér éppen vissza az amerikai sajtóba: arról, hogy milyen komoly társadalmi veszélyei vannak annak, hogy egyre több huszonéves fiatal él az országban, aki nem nagyon csinál mást, csak egész nap videojátékokkal játszik.
Csak míg korábban főleg morális okokból ment a pánikkeltés, azt felhánytorgatva, hogy ezek a játékok erőszakossá teszik a fiatalokat és az öldöklést népszerűsítik, most egyre többen közgazdasági szempontból találják aggasztónak a helyzetet.
Mindez azután indult be, hogy egy friss és nagy visszhangot kiváltó kutatás épp a videojátékok terjedésén keresztül próbálja részben megfogni, hogyan lehet az, hogy egyre több az olyan fiatal felnőtt az országban, akik nem csak nem találják helyüket a munkaerőpiacon, hanem gyakorlatilag nem is keresik többé, önként kivonultak onnan.
A legfőbb ok persze az ipari termelés visszaszorulásában van: hiába állt mostanra talpra az amerikai gazdaság 2008 után és hiába pörgött fel a foglalkoztatás is Obama utolsó évére, a klasszikus, a kétkezi melós szektorban többek között a technológiai fejlődés miatt ez közel sem érezhető annyira. Mindez pedig érzékenyen érinti a kevésbé iskolázott fiatal férfiakat.


A csehek is webarchiválnak már régFEL

A cseh nemzeti könyvtár archiválási feladatait a Webarchívum keretében végzi, mely a könyvtár részeként a digitális gyűjtemény webarchiválási osztályához tartozik. Kezdetei a 2000-es évhez köthetők, amikor a nemzeti könyvtár, a morva területi könyvtár és a Masaryk Egyetem Számítástechnikai Intézete közös projektjeként indult, és ma már Európa egyik legrégibb webarchívuma. A cél kezdettől fogva a nemzeti web archiválása, hosszú távú megőrzése és hozzáférhetővé tétele. A webtartalmak a kulturális örökség részévé váltak, így a nemzetek számára nem az a kérdés, hogy miért archiválják, hanem az, hogyan. Problémát jelent a tartalmak dinamikus változása, gyors és kontrollálatlan átalakulása. Az archiválás fontos intézménye az International Internet Preservation Consortium (IIPC) nevű nemzetközi konzorcium, melynek több mint 30 tagja között nemzeti és egyéb könyvtárak mellett egyetemek, nonprofit szervezetek is vannak. 2005 óta a cseh webarchívum is tagja. A konzorcium összefogja tagságát, évente taggyűlést és konferenciát tart, szabványosítja a webarchiválás területeit. Munkájának eredménye hozzájárul a web archiválási eszközeinek fejlesztéséhez, az adatok begyűjtési eszközeinek (Heritrix), hozzáférésük biztosításának (Wayback machine), a gyűjteményes formák jellegzetességeinek kialakításához (Jhove2), a kurátori eszközök biztosításához (NetarchiveSuite). (A cseh webarchívum 2015-ben; ref.: Prókai M.)


Iskolai könyvtárosok - októberben könyvjelzővel (is) ünnepelnekFEL

Az előző évekhez hasonlóan idén is részt veszünk az IASL által szervezett nemzetközi könyvjelzőcsere-programban, amelybe a mai napig már több mint háromezer magyar diák kapcsolódott be az ország minden tájáról.
A napokban az is kiderült, hogy milyen országokból kaptak partnercsoportokat az árpádos osztályok: a 8. a egy népes, ötvenfős horvát csoporttal cserél majd könyvjelzőket, a 8. b-sek egy portugál és egy erdélyi magyar csoporttal, a 8. c-sek két litván iskolai diákjaival, a 9. d-sek pedig egy indiai csoporttal barátkoznak majd.
A mi osztályaink már dolgoznak a könyvjelzőkön Svarczné Micheller Erzsébet tanárnő vezetésével - reméljük, hamarosan megpillanthatjuk a partnercsoportok műveit is! :-)


Kaotikus tárolás a Norvég Tároló Könyvtárban - egyre nagyobb az igényFEL

A Norvég Tároló Könyvtárat (NTK) 1989-ben hozták létre a norvég nemzeti könyvtár szervezeti egységeként. Gyűjteménye 1,1 millió monográfiából, 550 ezer periodikumból (20 ezer cím) áll, egy kötelespéldánysort is kap. A norvég kiadású könyvek szinte teljes gyűjteményével rendelkeznek. A gyűjtemény az országos könyvtárközi kölcsönzési szolgáltatás alapja, 700 közkönyvtár és 500 felsőoktatási könyvtár veszi igénybe.
Az ASRS kezelőrendszer számos előnyt nyújt a könyvtárközi kölcsönzésben: hatékony rendeléskezelés, biztonságos, helytakarékos tárolás, takarékos munkaerő-felhasználás, olcsó és könnyű bővítés. Még sok évre elegendő a tároló könyvtár kapacitása.
A tárolási igény egyre nő, ahogy a könyvtárak igyekeznek ritkán használt gyűjteményeiket átadni az NTK-nak. 2015-ben az NTK új épülettel bővült (kapacitása: 2 állványsor, 30 ezer acéldoboz, 2 daruval). Itt filmeket is tárolnak majd. A két raktár teljes kapacitása 2,5 millió dokumentum.
A tárolás alapelve a kaotikus tárolás (chaos storage). A könyveknek nincs állandó helye a raktárban. Az eligazodás a vonalkódokkal történik. (A folyóiratokat nem kölcsönzik, azok állandó helyen vannak.) A kéréseket a megrendelők szerint csoportosítják, kezelésük teljesen automatizált, a nyilvántartást is így kezelik. A működtetésben ötfős személyzet vesz részt. A kéréseket és a visszahozott dokumentumokat együtt mozgatják, ezzel 50%-os megtakarítást érnek el. A kiszállítás egy napon belül megtörténik, sürgős esetben a megrendelés napján. 2014-ben 175 ezer dokumentumot szolgáltattak, 131 ezret a közkönyvtárak, 43 ezret a felsőoktatási könyvtárak, ezret külföldi megrendelők számára. 2010 és 2015 között a közkönyvtári kérések száma 70%-kal nőtt, a felsőoktatásiaké 3%-kal csökkent. (Automatikus tárolás a könyvtárközi kölcsönzésben. Tapasztalatok a norvég Nemzeti Tároló Könyvtárból; ref.: Hegyközi I.)


Környezettudatos épületminősítési rendszer - könyvtáraknak isFEL

A magyarországi irodapiacon két nemzetközi tanúsítvány terjedt el: a brit eredetű, 1990 óta használt BREEAM, valamint az amerikai LEED. Ma már mindkettő igényelhető létező vagy újonnan fejlesztett ingatlanokra is. Míg a BREEAM-rendszerben (Building Research Establishment Environmental Assesment Method) - öt fokozatban - külön-külön minősíthető maga az épület, az üzemeltetés és a szervezeti működés, a LEED négy fokozata az egész rendszert együttesen vizsgálja. Vagyis figyelembe veszi az épületet, mellette pedig az üzemeltető és a bérlők fenntarthatósági erőfeszítéseit is. A külföldi példák azt mutatják, hogy aki igazán ki szeretne tűnni, az dupla tanúsítványt szerez az épületére - nemcsak az egyik, hanem a másik rendszer szerint is minősítteti.


Disszertációkat is kínál a British LibraryFEL

Hogy felmérhessük a British Library által 2009-ben indított EThOS nevű disszertációs adatbázis jelentőségét, lássunk néhány statisztikai adatot róla: jelenleg 410 ezer rekordot tartalmaz, melyből 170 ezerhez tartozik teljes szövegű dokumentum. Havonta 4 ezer új rekordot és 2500 szabadon hozzáférhető dokumentumot adnak hozzá, és használói kérésre havonta kb. 400 nyomtatott disszertációt digitalizálnak. 2013 óta szoros együttműködésben dolgoznak a felsőoktatási intézményekkel. Kezdetben a BL az eredeti dokumentumokról készült másolatokat töltötte fel az EThOS-ba, manapság az adatok nagy többségét az intézményi repozitóriumokból "aratják". A 2015. augusztusi helyzet szerint a 135 szóba jöhető felsőoktatási intézmény közül 111 repozitóriumából töltenek át havi rendszerességgel metaadatokat.
A használók háromféle módon érhetik el a keresett disszertációkat: egyenesen az EThOS-ból letöltve, az EThOS linkjeit követve egy felsőoktatási repozitóriumból, vagy kérésre a BL által digitalizálva. Ezek közül a második van feljövőben, 64%-os részesedéssel. Az EThOS használóinak háromnegyede konkrét disszertációt keres, negyedrészük saját munkájához alkalmazható kutatási módszerek, struktúrák után kutakodik. (Brit disszertációk és a British Library EThOS szolgáltatása; ref.: Fazokas E.)


Megújult olvasóterem - most videóvalFEL

A múlt héten szóltunk link a New York-i közkönyvtár felújított olvasóterméről. Íme, egy ötletes pr-célú videó is, amivel újra az érdeklődők elé kerülhet a könyvtár. (MG)
- Nézze meg 2 percben, hogyan töltik fel 52 ezer könyvvel a világ egyik legszebb olvasótermét! Manhattan belvárosának egyik ikonikus épülete a New York-i közkönyvtár. Az Ötödik sugárút és a 42. utca sarkán álló épület 1911-ben nyitotta meg kapuit, jelenleg négy szinten több mint hatvanezer négyzetméteren kutathatunk benne.

Régebbi hírforrás(ok): Újra megnyílt a New York-i olvasóterem - íme az eredmény link

Szoptatásbarát a debreceni könyvtár + önkiszolgáló kölcsönzést vezet beFEL

Dehir.hu: Milyen tervekkel kezdte igazgatói pályafutását a könyvtárban 2013-ban?
Kovács Béla Lóránt: Azzal a reménnyel, hogy egységes intézményt tudok majd létrehozni. Elsődleges célom az volt, hogy végrehajtsam az integrációt: szervezetileg is nehéz kérdésnek bizonyult, hiszen két korábbi szervezetből kellett létrehozni egyet, ezzel együtt a teljes vezetést meg kellett újítani. A szolgáltatásokat is frissíteni kellett, mindezt úgy, hogy az olvasók ne érzékeljenek semmit a háttérben zajló eseményekből, hanem profitáljanak az összeolvadásból.
... Szoptatásbarát intézménynek is megválasztottak bennünket, amire pedig azért vagyunk büszkék, mert a címre nem mi pályáztunk, hanem az anyukák kerestek meg bennünket a kitüntetéssel. Ők olyan civilek, akik bejöttek hozzánk olvasni, és felfigyeltek arra, hogy milyen környezetet alakítottunk ki számukra.
... Jövőre szeretnénk minden fiókkönyvtárban bevezetni az elektronikus kölcsönzést, búcsút mondani a tasakos rendszernek. Később az önkölcsönzést szeretnénk meghonosítani. A felnőttoktatásnak hangsúlyosabb szerepet szánunk, valamint a digitális írástudás fejlesztésének és az információkeresés tanításának: ez új és fontos terület lesz az elkövetkező években.


A múzeumok és a kreatív ipar kapcsolata a MUZEUM@DIGIT KonferenciánFEL

A múzeumok és a kreatív ipar kapcsolata kap hangsúlyt MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferencián (nov. 22-23). A rendezvény harmadik napján (november 24-én) workshop is lesz a műtárgyfotózásról és a 3D szkennelésről, illetve a 3D nyomtatásról.


A könyvtár fogadta örökbe az örvös medvéketFEL

Új örökbefogadója lett a Kecskeméti Vadaskert örvös medvéinek. Egy éven át a Katona József Könyvtár lesz a macik tiszteletbeli nevelőszülője.
A könyvtár macija is ellátogatott szombaton a Kecskeméti Vadaskertbe. Az "Olvass, Kecskemét!" helyszíni program munkatársait kísérte el, de egy másik célja is volt. Szeretett volna tanúja lenni annak, ahogyan a vadaskert örvös medvéit örökbe fogadja a könyvár munkatársi közössége. Ez meg is történt. Így tehát egy éven át az állatkert tiszteletbeli nevelőszülő tagjai között tartják számon az intézmény tagjait. A két vezető, Ramháb Mária és Tokovics Tamás is hangsúlyozta: a tervezett együttműködésnek ez az első állomása. A jövőben több közös programban gondolkodik a könyvtár és a vadaskert vezetése.


Gyermeked pénzügyi nevelése érdekében: olvassatok együttFEL

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a magyar fiatalok pénzügyi tudatossága nagyon messze elmarad a nyugati országokban élő fiatalokétól. Ha szeretnéd, hogy a gyermekeid, vagy unokáid felnőttként okosan bánjanak a pénzzel, már most el kell kezdeni a pénzügyi tudatosságra nevelést. Ha vársz ezzel, amíg kollégista lesz, vagy kirepül a családi fészekből, akkor már túl késő lesz. A következő néhány tipp segít abban, mit tehetsz azért, hogy a gyermeked felnőttként jól bánjon a pénzével.
... 4. Olvassatok együtt. - Nagyon fontosak a mesekönyvek és a jó öreg klasszikusok, amelyeken keresztül az élet nagy bölcsességeit elsajátíthatják a gyerekek. De ha jól áttanulmányozod a könyves kínálatot, akkor látod, hogy nagyon sok írás (főleg nemzetközi szerzőktől) olyan történeteken keresztül foglalkozik a pénzzel és a gazdasági eseményekkel, amelyek a gyerekek számára is érthetők.
Gondold csak végig, hogy ha gyerekkorodban olyan mélységű pénzügyi nevelést kaphattál volna, mint amilyet most, a mai korban adhatsz a gyerekednek, hány pénzügyi hibát kerülhettél volna el? Most van lehetőséged átadni ezen a területen is a megszerzett tudásodat, hogy a következő generáció már sokkal felkészültebben és otthonosabban mozogjon a pénzügyek világában, és nem követi majd el ugyanazokat a hibákat, amelyekbe a mai felnőttek még simán beleestek.




Analógiák

Közszolgálati információ egy csomagban - Az Elsevier megnyitotta Brexit-forrásközpontjátFEL

A kiadóvállalat nem először jelenik meg olyan csokorba kötött ingyenes információs csomaggal, mely aktuális gazdasági, egészségügyi, politikai stb. téma köré rendez. A rendelkezésére álló primér forrásokat és saját tudománymetriai elemzéseit tartalmazó csomag a témában érintett különböző szintű döntéshozók - kutatók, finanszírozó szervezetek, politikusok - rendelkezésére áll, biztosítva számukra a tényeken alapuló döntéshozatal lehetőségét. A Brexit forrásközpontot link az Elsevier a naprakészség érdekében folyamatosan frissíti és bővíti. (ref.: MG)


Új világ új vesztesei: a túlképzett leszakadókFEL

Aki 2016-ban olvas újságot, nyilván találkozott már korunk egyik slágertémájával: jönnek a robotok! A számítástechnika és a robotika fejlődése önmagában is érdekes dolog, de itt lehet érzelmi húrokat is pengetni. Jönnek a robotok és elveszik a munkánkat! Az eljövendő pesszimista utópiában már szinte minden munkafolyamatot robotok végeznek el, és a nagyon szűk eliten kívüli emberiség egyszerűen feleslegessé válik. Örülhet, akinek csak a munkáját veszi el a robot, és nem lövi le. Hamarosan kiderül, mihez kezdenek azok a magyar fiatalok, akik több év tanulással megszerzik bölcsészdiplomájukat, és azt látják, hogy már pedagógusok sem lehetnek megalázóan alacsony fizetésért, mert az ország fizetőképes részének egyszerűen nincs szüksége tanárokra, vagy legalábbis olyan tanárokra, amilyeneket a magyar oktatási rendszer képez.


Mit változott a könyvtár az elmúlt 100 évben? (videó)FEL

Vádat emelek az iskolarendszer ellen (analógia)




Kisszínes

Miért engedjük oda a gyereket a számítógéphez?FEL

A Helló, Ruby egy játékos feladatokat tartalmazó mesekönyv 4-8 éveseknek. A főhős kislány, Ruby különböző kalandok révén tanulja meg a számítógépes gondolkodás alapjait. Az eredeti kiadás két évvel ezelőtt Amerikában született, de azóta már 20 nyelvre lefordították. Linda Liukas programozó, meseíró és illusztrátor, a könyv szerzője nemrégiben Magyarországon járt.


Jön az ultra-szélessávú hálózat - egy egész könyvtár állománya letölthető csettintésre?FEL

A Huawei Technologies magyar leányvállalata szerint a videós szolgáltatások és az ultra-szélessáv a jövő intelligens világában kiemelt jelentőséggel bírnak majd az élet minden területén. Ennek elérésére a Huawei konkrét lépéseket is tesz: egy megállapodás értelmében 100 Gbit/szekundum sebességet biztosító optikai, átvitel-technikai hálózatot biztosít majd Dél-Korea legnagyobb telekommunikációs szolgáltatójának, a Korea Telecomnak.


Közepes alatt a sajtószabadság megítélése (Publicus Intézet)FEL

A megkérdezettek többsége szerint ma Magyarországon a kormánytól nem független a sajtó és a Fidesznek van nagyobb befolyása a média működésére - derül ki egy friss kutatásból link . A legtöbb válaszadó szerint azért nem jelenik tovább meg a Népszabadság, mert kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat, illetve mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot.
A Publicus Intézet reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a sajtószabadsággal kapcsolatos attitűdöket, és a Népszabadság felfüggesztésének a megítélését.
A megkérdezettek többsége szerint ma Magyarországon a kormánytól nem független a sajtó, miközben tízből közel kilenc válaszadó szerint ez fontos érték. Egytől-ötig terjedő skálán a 2,7 pontot kapott a sajtószabadság hazai helyzete, ami szerint a "nem szabad" megítélés alá esik. Leginkább az MSZP szavazók akik nem gondolják szabadnak és függetlennek a sajtót: az ő pontszámainak az átlaga 2,1. Míg az összes vizsgált társadalmi csoport közül egyedül a Fidesz szavazók akik szerint inkább szabad a sajtó - az ő pontszámaik átlaga 3,4.
A magyarok 85 százaléka hallott arról, hogy a Népszabadság felfüggesztette működését. A legtöbb válaszadó szerint azért nem jelenik tovább meg a lap, mert kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat, illetve mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot.
A válaszadók kétharmada szerint jelenleg a Fidesznek van nagyobb befolyása a média működésére,és majdnem ennyien gondolják azt, hogy most, a Fidesz kormány idején van a kormánynak nagyobb befolyása a sajtóra. A megkérdezettek majd' kétharmada szerint ma Magyarországon a sajtószabadság erősen korlátozott, és a közszolgálati médiumok egyoldalúan közvetítenek.




Információforrások

A NASA megnyitotta teljes kutatási könyvtárát az olvasók előttFEL

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal összes kutatási adata elérhető válik a Hivatal weboldalán link
Meggyőződésük, hogy ezzel a lépéssel elősegíthetik az innováció előretörését és megkönnyíthetik a kutatók további munkáját.
Ezentúl, bármely A NASA által támogatott kutatás dokumentációit a megjelenéstől számított egy éven belül elérhetővé kell tenni a portálon.
Kivételnek számítanak majd a biztonsági és adatvédelmi kutatásokat megörökítő munkák. (ref.: Nagy Marianna)


33 nyelv közül választhat, és egyszerűen tanulhatja bármelyiket ezen az oldalonFEL

Az alábbi szolgáltatás azt ígéri, hogy rekordidő alatt fogunk megtanulni egy új nyelvet. Mégha ez túlzás is, a weboldal hasznos segítség lehet a nyelvtanulásban.
Ha a nyelvtanulás játékos módját keresi, akkor tegyen egy próbát a Mondly oldallal link : 33 nyelv közül választhat. Az oldal alapból kiadja a nyelvünket, de persze ezen változtathatunk, illetve meg kell adni, hogy milyen nyelven szeretnénk tanulni. Ezután egy rövid ismertető mutatja be a szolgáltatás működését, majd hozzá is láthatunk a tanuláshoz. Ez alapfokon történik, egyszerű szavak mondattá fűzését sajátíthatjuk el. Jópofa feladatokat kell megoldani, és a kiejtés elsajátításában anyanyelvű narrátorok segítenek, egy férfi és a női hang is elmondja a szavakat, mondatokat.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu