Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/23., jún. 8.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Éljen-e a könyvtár az employer branding eszközével? - Érvek és ellenérvek
Az első 3D-nyomtató magyar könyvtárban? - a Békés Megyei Könyvtár tapasztalatai 2.
Gyerekek tanulnak programozni a könyvtárban - tudnak valamit...
Felhasználók és tartalomszolgáltatók: Katalist, mint diszruptív indikátor
A fő cél nem a több kölcsönzés, hanem intelligens közösségek létrehozása
Hallgatók könyvtári küszöbfélelmének legyőzése (olvasóink szavazatára)
Könyvtárosi munka-e az információforrások minősítése? (felmérés)
Eltemették Zentán Kaszás Angélát
Könyvtári menedzsment oktatása - valószínűségi jelleg, szerepjáték, csoportmunka
Online helyismeret a nyíregyházi könyvtár Digitális Helyismereti Archívuma jóvoltából
Megfiatalodott az épület és a könyvtár Sajóbábonyban
OSZK-együttműködés - hogyan tud 4000 könyvtár hozzájárulni a társadalom és a gazdaság fenntartható fejlődéséhez
Robot segíti könyvtári polc rendbe tételét - nem lesz többé elkevert könyv!
Könyvtárhasználatot kívánják ösztönözni - gyerekkönyvvel Pest megyében
Ingyen kaphatnának szemüveget a rászoruló gyerekek - több olvasó fiatal lesz?
Úgy tűnik, nem úszható meg a kritikus gondolkodás - a Facebook algoritmusainak sem
Infografikákat is gyűjt a Digitális Képkönyvtár
Hallgatói motivációt növelnek az információs műveltség oktatásában: tükrözött v. fordított óra
Ingyenes könyvcsere-szolgáltatás - Rukkola Erdélyben is

Analógiák

Az újságírók - tartalomelőállítók - is aggódhatnak jövőbeni megélhetésükért
Civil szervezetek kommunikációja; érdekharmonizáció a donorokkal
A tervezés ereje (videó)

Praktikus

Ingyenes wifi az egész országban: mutatjuk, hogy kapcsolhatja be a telefonján - egyre kevésbé kell betérni a könyvtárba?

Kisszínes

Politikailag korrektebb gyerekkönyvek: Tesz-vesz-átalakulások
Könyvtárak helyett szerzeményeznek - állami pénzből veszik meg az iskoláknak Rákay Philip könyvét
Viheti a PTE a volt Megyei Könyvtárat - belvárosi kampusz-módi
Míg a szakácsverseny miatt zárva volt az OSZK, Vuity Tvrtko forgatott benne
Úristen, ezek a lányok ülnek Rembrandt egyik legszebb képe előtt, és a mobiljaikat nyomkodják

Információforrások

Tippek big data és önfejlesztés témakörben - a Microsoft könyvtárosától


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Éljen-e a könyvtár az employer branding eszközével? - Érvek és ellenérvekFEL

Bár Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt kap a munkáltatói márka építése, a vállalatok a munkavállalók számára legfontosabb jellemzőkben, mint például a versenyképes fizetés, továbbra sem jeleskednek. Ahogy más "termékeknél", ebben az esetben is a népszerűsítésben a legnagyobb ereje a szájreklámnak és az elégedett fogyasztónak - munkavállalónak - van. (HVG)
Employer branding (munkáltatói márka építése) kérdése lehet a könyvtárban: mennyire vonzó dolgozni a könyvtárban, illetve:
- könnyen kapunk-e értékes munkaerőt (vagy inkább olyanok jönnének hozzánk dolgozni, akik máshova hiába jelentkeznék)
- büszkék-e munkatársaink arra, hogy a könyvtárunkban dolgoznak; ajánlják-e ismerőseiknek munkahelyként (felmérést ld.: link
Lássunk néhány, egymásnak feszülő érvet.

Nincs szükség munkáltatói márka építésére a könyvtárban, mert:
- egy közelmúltbeli interjú link szerint sokan szeretnének (az adott) könyvtárban dolgozni.
- a könyvtár megbecsültsége nem függ a benne folyó munka minőségétől link
- igazából nem is mérjük a munkateljesítményt, tehát nem mondhatjuk egyértelműen ki, kinek milyen szintű a munkája link
- ha munkatársainknak nincs sok esélye a munkaerő-piacon - könyvtári referenciával a háta mögött. Ha nincs, akkor megint nem fontos a márkaépítés: úgyis nyakunkon marad a kiégett munkatárs
- ha nálamnál perspektivikusabb, minőségibb munkatársat veszek fel, akkor hamarosan túlnőhet rajtam, veszélyeztetheti pozíciómat
- munkatársaink inkább féltik pozícióikat, nem akarnak / tudnak más munkahelyet, más tapasztalatot szerezni
- nincs rá pénzünk és szaktudásunk, a könyvtári szervezetek nem indítanak ilyen tanfolyamot és nem mutatnak ilyen példát sem.

Szükség van munkáltatói márka építésére a könyvtárban. mert:
- ha legalább sejtjük, hogy az intézményünkben folyó munka még javítható lenne, akkor érdemes lehet a jobb minőségű munkatársak megszerzésére - vagy éppen megtartására - gyúrni
- lelkes munkatárs nélkül aligha lehet menő projektet összehozni
- a nemzetközi trendeket figyelve és hosszabb távon - a létünk mégiscsak a szolgáltatásminőségen (s az e mögötti humán minőségen) múlik: megszorítás, bezárás jobban elkerülhető.
A fenti listában több a hátrány. Kérdés azonban, hogy melyik szempont a fontosabb. No, és a felismerést követően van-e akarat. (MG)


Az első 3D-nyomtató magyar könyvtárban? - a Békés Megyei Könyvtár tapasztalatai 2.FEL

Múlt heti beszámolónkat link folytatva:
A 3D nyomtató vezérlése az érintőkijelzőn, vagy számítógépen keresztül is lehetséges. A nyomtató számára saját szoftvere fordítja át érthető formátumra (g.code) az objektek paramétereit. PLA és ABS típusú tekercsben forgalmazott műanyaggal működik. A PLA a környezetbarátabb, mely magas keményítőtartalmú növényi alapanyagokból készül.
A terem és az eszközök hasznosítása jelenleg még kialakulóban van. Együttműködési megállapodást kötöttünk fémipari vállalkozóval mintadarabok, prototípusok készítésére; a pályázathoz köthetően általános és középiskolákkal, valamint a Szent István Egyetem békéscsabai gazdasági karával. Különböző témakörökben szervezünk workshopokat, csatlakoztunk a Digitális témahét programjához. Készül a szolgáltatási katalógus, mely konkrét használati árakat is tartalmaz, valamint keressük a bővítési lehetőségek irányait (például: lézervágó) egy esetleges későbbi sikeres pályázathoz.
Jelenleg megoszlanak a nézetek a 3D nyomtatók könyvtári szerepéről. Például Kristin Fontichiaro írásában problémásnak tartja a 3D nyomtatók könyvtári terjedését; szerinte csak a fogyasztás növelésére használják. Olyasmit nyomtatnak vele, amire nincs is szükség. Megállapítja, hogy a legnagyobb kihívás a 3D-s tárgytervezés. Mi mégsem látjuk ilyen borúsnak a helyzetet. Nyomtattunk már hagyományos nyomtatóhoz alkatrészeket, melyeket a tárgyak megrendelője készített. A Békés Megyei Könyvtárban eddig kétféle saját fejlesztésű tárgy készült: logózott kulcstartó és a 2016-os gyereknapi programokhoz tervezett érem. Ezen az úton szeretnénk továbbmenni - kicsi, de szolgáltatásaink szempontjából jelentős lépésekkel haladva - a könyvtári munkát kiegészítő tárgyak készítésével. (Kertész Zoltán)
A fotókat ld.: link


Gyerekek tanulnak programozni a könyvtárban - tudnak valamit...FEL

Egyre több amerikai gyerek- és iskolai könyvtárban programoznak a gyerekek foglalkozásszerűen. Ezeket általában nem a könyvtár szervezi, inkább csak helyet ad nekik. Ilyen szervező pl. a CoderDojo Alapítvány link mely önkéntesek által segíti a 7-17 éves gyerekeket a kódolás tanulásában, honlap- , alkalmazás-, program- és játékkészítésben, a technikai eszközök megismerésében. Fontos szempont a hasonló érdeklődésűek közötti közösségépítés. A CoderDojo mozgalomban a hangsúly a közösségen, a társas tanuláson a fiatalok mentorálásán és az önképzésen van. A részvevők megtanulják, hogyan változtathatják meg a világot a kódolás által.
Másik szervezet a CODE link , mely magyarul is működik. Talán ők kapták a legnagyobb publicitást, rendezvényükön Obama is részt vett.
Jellemzően tehát nem könyvtári kezdeményezés, de könyvtárak is bekapcsolódtak. A legismertebb gyerekeknek szóló programozást tanító környezet a Scratch (link amit szintén sok helyen oktatnak könyvtárakban. Van még jó néhány kevésbé elterjedt, vagy valamilyen szegmensre fókuszáló oktatási forma (link link (Király Péter alapján MG)


Felhasználók és tartalomszolgáltatók: Katalist, mint diszruptív indikátorFEL

2016. jún. 1-jén a MIBE-klub vendége Németh Márton információs szakember volt. Témája a tartalomipar és a felhasználói esélyei, szokásai volt.
A használók gyakran egyszerűbben tudnak lekérdezni a Genesisen, mint sok más fizetős forrásban - utalt a vendég a mindkét forrástípushoz hozzáférők között készített felmérésre. Az alternatív, most illegális források 2.0 alapon szerveződnek: a SciHub-hoz az emberek "beadják" saját könyvtári hozzáférésüket. A kihívást érzékelve a hagyományos kiadók kiépítették az Open Access-kínálatukat (OA - nyílt hozzáférés, ahol a publikálásért a szerző fizet); az évekkel ezelőtt sokat támadott Elsevier pl. a legnagyobb OA-kiadóvá vált. Felhasználói oldalról pl.: az MTA nyílt hozzáférésű folyóirat-platform létrehozását tervezi. A meglévő üzleti modellek és a szerzői jogi szabályozás aligha tartható sokáig.
Moldován István (Magyar Elektronikus Könyvtár) felhívta a figyelmet arra, hogy a könyvtárosok Katalist levelezőlistáján a levelek egyre nagyobb hányada a szakcikk-kérelmekről szól; s az igények nagy része 1 órán belül teljesül is. Mindez már zavarja az OSZK-t is, mint üzleti szolgáltatót. Ez is mutatja, hogy korszerűtlen a meglévő szabályozás. (MG)


A fő cél nem a több kölcsönzés, hanem intelligens közösségek létrehozásaFEL

A könyvtárnak tehát az emberekre, a tanulás ösztönzésére és segítésére, a tudás fejlesztésére, valamint a közösségek megerősítésre kell koncentrálnia. Ebben a környezetben a szakképzett könyvtárosok segítenek az új technológiák használatában, az információs igények kielégítésében és a nagy mennyiségű adat kezelésében, továbbá a személyre szabott egyéni és közösségi élmény biztosításában. Az elsődleges cél nem a kölcsönzések számának növelése, hanem intelligens közösségek létrehozása. A könyvtár ma egyaránt fizikai és virtuális hely, de legerősebben fizikai jelenléte folytán kötődik a közösséghez. (A közkönyvtár újrafogalmazása; ref.: Koltay T.)


Hallgatók könyvtári küszöbfélelmének legyőzése (olvasóink szavazatára)FEL

Több kihívás előtt állnak az új hallgatók az egyetemen: meg kell felelniük a vizsgákon, és ehhez meg kell ismerkedniük az adatbázisok használatával, le szokva arról, hogy mindenben a Google-re támaszkodnak.
Az első évben az egyetemi könyvtárak tudatosítják bennük, hogy a könyvtár segítségükre lesz a kutatásban, biztosítva a megfelelő környezetet és a felkészülést.
Fontos, hogy megtudják, mi a plagizálás, hogy más munkáját soha ne sajátjukként mutassák be. Több amerikai egyetemen vezettek be az első évfolyamosoknak tájékoztató tanfolyamot, melynek során a tudományos munkához szükséges információt elsajátíthatják.
A kutatáshoz szükséges alapokat már a középiskolában kellene megtanulniuk a diákoknak, de az az anyagiak limitáltak, a középiskolai könyvtárosok leginkább a felvételire készítik fel a diákokat.
A közkönyvtárak lehetőségeik szerint közreműködnek a diákok felkészítésében, magukra vállalva az adatbázisokhoz való ingyenes hozzáférést is. (ref: NM)


Könyvtárosi munka-e az információforrások minősítése? (felmérés)FEL

Könyvtárosi munka-e az információforrások minősítése? - tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
2 - Ha marad kapacitása
17 - A könyvtári tájékoztatás érdekében
17 - A lakosság / szakemberek tájékoztatása érdekében is
7 - Nem, tiszteletben kell tartanunk a forrás irányultságát
0 - Egyéb válasz, megírom: kithirlevel@gmconsulting.hu.
- Úgy tűnik, hogy a válaszadók döntő többsége fontosnak tartja, hogy a könyvtárosok minősítsék a tájékoztatásra szolgáló információforrásokat. További vizsgálatot igényelhet azonban az, hogy ha csakugyan fontos e tevékenység, akkor hol vannak ennek masszív nyomai? (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2016. június 08.

Eltemették Zentán Kaszás AngélátFEL

Fájó szívvel tudatjuk, hogy 2016. május 21-én elhunyt kedves kolléganőnk, Kaszás Angéla. Családja, barátai és munkatársai 2016. május 23-án, hétfőn 16 órakor kísérik utolsó útjára a zentai Felsővárosi temetőben.
- Kaszás Angéla - zAngi - visszafogott, csendes humorával és vidámságával sokaknak szerzett kellemes emlékeket, akik a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetbe látogattak. Az intézmény könyvtárosa és segítő keze volt. (MG)


Könyvtári menedzsment oktatása - valószínűségi jelleg, szerepjáték, csoportmunkaFEL

A könyvtári menedzsmentbe bevezető kurzusok nehézségét a téma bőségessége, a menedzsment elvek valószínűségen alapuló jellege és a könyvtári menedzsment más területektől eltérő vonásai okozzák. - Fontos, hogy szóljunk arról, hogy az emberek általában másként látják a világot, mint a menedzserek. A hallgatóknak meg kell ismerniük saját személyiségük jellemzőit is, valamint azt, hogy ezek miként befolyásolják döntéseiket.
A hallgatók eltérő tanulási stílusa folytán jó, ha sokféle módszert alkalmazunk, és eltérő feladatokat adunk nekik. Különösen hasznosak a szerepjátékot tartalmazó gyakorlati feladatok, bár ezek nehezen adaptálhatók online környezetre. Érdemes a tanulmányokat csoportmunkával elkezdeni, amelynek során nem egy-egy probléma megoldása áll a középpontban, hanem annak rögzítése, hogy milyen a résztvevők együttműködési stílusa, ide értve önreflexiójukat is.
A legnagyobb nehézséget az úgynevezett puha készségek, mint a vezetői képesség, a karizma, a motiváltság és motiváció vagy a kitartás oktatása jelentik, pedig ezek teszik a kompetens vezetőt nagyszerű vezetővé. (A könyvtári menedzsmentbe bevezető kurzusok: kihívások az oktatók számára; ref.: Koltay T.)


Online helyismeret a nyíregyházi könyvtár Digitális Helyismereti Archívuma jóvoltábólFEL

Nyíregyháza.hu: a Jósa András Múzeum sorozata naponta mutat be egy-egy nyíregyházi épületet a könyvtár Digitális Helyismereti Archívuma jóvoltából.
"Mostmár minden jelentősebb épületet csak Alpár Ignác tervezhet Nyíregyházán?" - tették fel a kérdést a méltatlankodó hangú újságcikkek, amikor a megyeháza, az Evangélikus Elemi Iskola és a színház után a Korona szálló építésére is a neves budapesti műépítész terveit fogadta el a város vezetése. Bencs László polgármester 1894 márciusában kötötte meg a szerződést a tervezővel, a kőművesmunkákat pedig ismét a Barzó-Vojtovits társas cég végezte. Másfél év alatt készült el a szálloda és az étterem, amit 1895. november 1-jén bállal avattak fel a nyíregyháziak. Alpár Ignác kettős homlokzattal tervezte meg az elegáns épületet. A szálloda díszesebb fele a mai Kossuth térre néz, míg a déli homlokzat jóval szerényebb, amelyben az is közrejátszott, hogy akkoriban még a déli részt a városi piac uralta. A szálloda legfontosabb helyisége a nagyterem volt, az első emeleten pedig a város első kaszinója nyitotta meg kapuit.


Megfiatalodott az épület és a könyvtár SajóbábonybanFEL

A volt rendőrségi épületet ezután könyvtárként ismerik és használják majd Sajóbábony lakói. A település önkormányzata 12 millió forintot költött a felújításra, amit önkormányzati dolgozók és közmunkások végeztek el. A Déryné Szabadidő Központ és Városi Könyvtár fiatalos arculatú épülete színvonalas rendezvényeknek tud otthont adni a jövőben.
A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében működő könyvtár a változáshoz jelentős szakmai segítséget kapott a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársaitól. Szinte rohamtempóban dolgozták fel a közel 20 ezres könyvállományt, így rövidesen megkezdődhet az elektronikus kölcsönzés. Az új helyen lehetővé vált a gyermekrészleg kialakítása, ami a könyvek iránt legfogékonyabb korosztálynak kínál otthonos könyvtári környezetet.


OSZK-együttműködés - hogyan tud 4000 könyvtár hozzájárulni a társadalom és a gazdaság fenntartható fejlődéséhezFEL

Konzorciumi szerződést írt alá az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum hétfőn Budapesten. A három intézmény együttműködésének célja egy olyan közösségfejlesztő program megvalósítása, amelynek része a kulturális intézményi hozzáférés elősegítése a kistelepüléseken és hátrányos helyzetben élők számára is.
A Nemzeti Művelődési Intézet országos hálózatával segít közvetlenül elérni a településeket - hangsúlyozta Polyák Albert, a szervezet megbízott főigazgatója. Mint fogalmazott, a három évre tervezett projekt célja példát mutatni és teret engedni az aktív közösségi cselekvésnek.
Tüske László, az OSZK főigazgatója az aláírás előtt arról beszélt: a legkisebb településeken is megtalálható, országszerte mintegy négyezer könyvtárnak válaszokat kell keresnie, hogy miként tud hozzájárulni a társadalom és a gazdaság fenntartható fejlődéséhez.
"A könyvtár a helyi identitástudat erősítésével és az információs vagyon rendelkezésre bocsátásával támogatja az állampolgárok egyéni fejlődését" - fogalmazott Tüske László, aki szerint a várhatóan ősszel induló projekt tudományosan megalapozott sikeres gyakorlat felmutatásával hatékonyan segítheti elő a könyvtárak közösségépítő tevékenységét.
A program egyik legfontosabb eleme, hogy egy olyan 72 mentorból álló, 18 megyére kiterjedő országos hálózatot hoznának létre, amely módszertani segítséget nyújthatna a települések, kulturális intézmények és civil szervezetek számára a közösségfejlesztés terén. A kezdeményezés része a mentorok képzése, valamint szakmai anyagok online közreadása is.
- A vonatkozó pályázati kiírás: link


Robot segíti könyvtári polc rendbe tételét - nem lesz többé elkevert könyv!FEL

Kísértet járja be a könyvtárat, éjjeli robot képében. A rá szerelt érzékelő a polcokon lévő könyvek sorrendjét és esetleges hiányait azonosítja, RFID-azonosítójukat érzékelve. Az esetleges eltérésekről feljegyzést készít, melyeket reggel felhasználva az alkalmazottak kézzel rendezhetik a könyveket. A robotot szingapúri könyvtárakban próbálták ki, 99%-os pontosságot elérve. (ref.: MG)
- A cikk nem írja, se sejthető: a kurrens polcnyilvántartás naprakész könyvtári leltárnyilvántartást is lehetővé tesz. A robot magyarországi alkalmazása a jelen bérszínvonal mellett irreális, ezért marad a diplomás könyvtárosok(!), asszisztensek és a közfoglalkoztatottak munkája, és annak minősége. (MG)


Könyvtárhasználatot kívánják ösztönözni - gyerekkönyvvel Pest megyébenFEL

A jó könyvtári gyakorlatokat látva egy módszertani sorozat terve fogalmazódott meg bennünk. Külön kívánjuk megszólítani a kisbaba, az óvodás, a kisiskolás, az iskolás, az aktív és nyugdíjas használóinkat. A korcsoportra szabott kiadványok fő része egy rövid könyvtárismertető és az adott korosztálynak ajánlható, áttekinthető mennyiségű könyvajánló, melyet felvezet egy-egy könyvtári környezetben játszódó mese vagy történet. A füzeteket az olvasóvá nevelés egyik eszközének tekintjük, mely jó kiindulópont a könyvtárhasználati tudnivalók megismertetéséhez és annak megszerettetéséhez. A tervezett sorozat első kötete a 2015 decemberében Mi a szösz? címmel megjelent szakmai kiadvány, mely az óvodás korosztálynak és az őket körülvevő felnőtteknek szól. - A kötet címe: MI A SZÖSZ? - Kicsinyeknek a könyvtárról.
Promóciós videó: link

Hírforrás: Könyv Könyvtár Könyvtáros, 2016/5.
2016. június 08.

Ingyen kaphatnának szemüveget a rászoruló gyerekek - több olvasó fiatal lesz?FEL

A kormány tervei szerint ingyen kapnának szemüveget a rászoruló gyerekek. Azok a gyerekek ugyanis, akiknek nem kezelik időben a szemészeti problémáikat, már 14 éves korukra tompalátókká válhatnak, visszafordíthatatlanul elromolhat a látásuk. A rossz látás miatt az írás-olvasás elsajátításában is lemaradnak, behozhatatlan hátrányba kerülve.
Emberi Erőforrások Minisztériuma elképzelése szerint a leggyakrabban igényelt, 0 és 6 dioptria közötti lencsékhez a mostaninál nagyobb támogatással juthatnának hozzá az érintettek. Bár ma elérhető 50 százalékos támogatás, de a nehéz körülmények között élő családok sokszor még ezt a 15 - 25 ezer forint közötti összeget sem tudják kifizetni.


Úgy tűnik, nem úszható meg a kritikus gondolkodás - a Facebook algoritmusainak semFEL

A Facebook tökéletesre optimalizálta azt az algoritmusát, ami minden felhasználónak azt mondja, amit az hallani szeretne, függetlenül attól, hogy az igaz vagy sem. A kényelmes buborékokba zárt felhasználókat lenyelik a kamuhírek és az áltudományok, és amikor a közösségi oldal megpróbál tenni ez ellen valamit, azzal gyújtja magára igazán a házat. Hülyék legyünk vagy szabadok, ez a kérdés, válasszatok.


Infografikákat is gyűjt a Digitális KépkönyvtárFEL

A MIBE-klubban (ld.: link Moldován István beszámolt arról, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtár részeként működő Digitális Képkönyvtár ez évtől kezdett infografikákat is gyűjteni.
Mint a KIT-nek elmondta: ennek célja, hogy ezt az új, információban gazdag képi digitális dokumentumtípust is - válogatva - megőrizzük egy könyvtári gyűjteményben. Ennek az egyre népszerűbb képi információs formának nincs nyomtatott megfelelője, ezért elektronikus könyvtárak feladata ezek gyűjtése, megőrzése az utókornak.
E dokumentumok beszerzése nehézkes, mert modern dokumentumok, tehát mind jogvédett, csak egyedi szerzői engedéllyel lehet ezeket archiválni és nyilvánosan szolgáltatni. Az adatbázis építői megköszönik, ha felhasználóik tudnak segíteni a gyarapításban.
A dokumentumok keresettsége még minimális, hiszen alig néhányat sikerült eddig begyűjteni. A DKA címoldalán link Műfaj=infografika szűréssel lehet egyelőre a meglévő néhány dokumentumot megtalálni.

Hírforrás: Moldován István
2016. június 08.
Régebbi hírforrás(ok): Infografka vagy adatvizualizáció? - ha fontos, hogy jól érthetők legyünk link

Hallgatói motivációt növelnek az információs műveltség oktatásában: tükrözött v. fordított óraFEL

A "tükrözött osztályterem" avagy "fordított órák" módszer alkalmazása kézenfekvő volt, hiszen a könyvtár előzőleg már jó néhány segédanyagot és útmutatót elkészített a kutatás alapelemeinek elsajátításához. A módszer lényege, hogy a tanár előre feladja a tanóra anyagát a diákoknak olyan érdekes - főleg képi - információk formájában, melyek felébresztik a motivációt a hallgatókban. Így a tényleges órán már társas tanulás történik, több idő jut a téma megbeszélésére és gyakorlására. A könyvtárosok által összeállított oktatási anyagok forrásokat és stratégiákat mutatnak be szövegekkel és videókkal, és a megszerzett tudás értékelésére alkalmas kérdéssorokat is tartalmaznak. A diákoktól elvárják ezek önálló feldolgozását a könyvtárlátogatás előtt. (Az információs műveltség oktatásának felpezsdítése: ötletek a hallgatók motivációjának növelésére; ref.: Fazokas E.)


Ingyenes könyvcsere-szolgáltatás - Rukkola Erdélyben isFEL

Ingyenes könyvcsereoldalt indított Erdélyben a Rukkola Magyarország ? közölte a vállalat az MTI-vel 2016. május 10-én. A közlemény szerint a rukkola.ro internetes oldalon - hasonlóan a 2012-ben indult rukkola.hu portálhoz - papír alapú könyvek cserélhetnek gazdát. A felhasználók, pontokat gyűjtve, saját polcukról ajánlhatnak fel könyveket, a pontokért cserébe pedig más könyvei közül válogathatnak ingyenesen. A könyvek átadása személyesen, postai úton vagy csereponton keresztül történik. Az erdélyi oldal indításának oka, hogy a magyarországi könyvcsereoldalnak nagyon sok erdélyi felhasználója lett az elmúlt években, akik eddig rendszeres heti transzferrel oldották meg a könyvek szállítását a két ország között. Az erdélyi felhasználók könyvcseréjét három cserepont segíti. A rukkola.hu könyvcsereoldal felhasználóinak száma mára meghaladta a 33 ezret, és több mint 250 ezer könyv közül válogathatnak az érdeklődők ? áll a közleményben. (via ReMeK-e-Hírlevél)




Analógiák

Az újságírók - tartalomelőállítók - is aggódhatnak jövőbeni megélhetésükértFEL

Az újságírók - új keletű néven a tartalom-előállítók - is joggal aggódhatnak: a nagy adathalmazok kezelésére alkalmas programok és számítógépek egyre inkább képesek ugyanis arra, hogy az embernél gyorsabban és pontosabban elemezzenek, majd írjanak meg egy-egy szöveget. Figyelmeztető jel, hogy a napokban a Financial Times brit üzleti napilap hús-vér újságírónője csapott össze egy robotzsurnalisztával: az utóbbi 12 perc alatt végzett a 400 szavas cikkel, amire az embernek 23 perccel több időre volt szüksége. A két írás közül az újságírónőé volt a jobb, az élvezhető cikket produkáló géppel az volt a baj, hogy a főszerkesztő szerint túl sok számot tett be az írásába, és nem koncentrált eléggé a lényeges adatokra.
A tapasztalatok eddig azt mutatják ugyanis, hogy az új technológiák megjelenése végül mindig elégséges számú új állást teremtett. Igaz, korábban a robotok még nem jelentek meg a munkaerőpiacon.
Jövőbeni szakmák ugyanakkor pl.: produktivitás tanácsadó, magánszféra-tanácsadó, robotikai tanácsadó, napenergia-specialista, aquapónia-szakértő.


Civil szervezetek kommunikációja; érdekharmonizáció a donorokkalFEL

A civil szervezetek kommunikációjában az első és talán a legfontosabb probléma - a folyamatos forráshiányon kívül - a társadalom apátiája, miközben az is igaz, hogy az embereket érdeklik azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznak. Ezért egyre inkább szükség van minden szervezetnél egy profi kommunikációs stábra, amely tematizálni tudja az általuk felkarolt ügyeket a sajtóban, a közösségi médiában, vagy éppen (és ez a ritkább) a kormányzattal folytatott párbeszéd során. ...
A Magyar Hospice Alapítvány is célcsoport-orientáltan kommunikál, ugyanazt az üzenetet legalább hatféleképpen fogalmazzák meg, hiszen a hospice tevékenység széles társadalmi bázist érint. ...
Manapság a vállalati donorok csak projektalapon adnak pénzt a szervezeteknek, fontossá vált a támogatóknak, hogy az együttműködés nekik is hasznos legyen. ... Nem szabad, hogy a donor által vezéreltek legyünk, tehát először legyen meg a misszió, és ahhoz kell támogatókat találni.


A tervezés ereje (videó)FEL

A tervezéssel kapcsolatos alapvetés, hogy minőségének növelése jelentésen csökkenti a projekt költségvetésének megszaladását. Az összefüggés a minőségirányításból és a kultúrakutatás bizonytalanságkerülési indexéhez is kapcsolható. (Ezen index magasabb szintje nagyobb versenyképességet vetít előre.)
A teóriát zárójelbe téve nézzük azonban a videót: profi tervezéssel hogyan lehet egy autópálya alá betenni egy aluljárót. A hollandok bemutatják.
Utána gondolhatunk a kiérlelt szakmai tudásra, a menedzsment magas szintjére, a pótcselekvéseken inneni minőségirányításra vagy az egyes munkafolyamatokat végzők közötti bizalmi kapcsolatra és kommunikációra. (MG)

Hírforrás: YouTube
2016. június 08.



Praktikus

Ingyenes wifi az egész országban: mutatjuk, hogy kapcsolhatja be a telefonján - egyre kevésbé kell betérni a könyvtárba?FEL

Néhány hete elérhetők a Telekom ingyenes wifit biztosító alkalmazásai, és az ország több városában is értelmezhető mennyiségű wifihotspot van már. Aki nem telekomos, annak is mutatunk egy hasznos alkalmazást az ingyenwifizéshez.
- Korábban a Vodafone is hasonló szolgáltatást vezetett már be Magyarországon. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Internet-elérés: nem a leginkább rászoruló könyvtárakat segítik link



Kisszínes

Politikailag korrektebb gyerekkönyvek: Tesz-vesz-átalakulásokFEL

Nagyot változott a világ, és újabb módosításokat tesz szükségessé az egyszer már a politikai korrektség jegyében frissült gyerekkönyv-sorozat.
Milyen utat jár be a fa, amíg bútor vagy újság lesz belőle, mi a tűzoltó vagy a fogorvos munkája, milyen tantárgyakat tanítanak az iskolában, mit jelent a kanális, a potyautas vagy a betegfelvétel? Efféle kérdésekre ad választ Richard Scarry amerikai mesekönyvszerző és -illusztrátor, a halhatatlan Tesz-Vesz-mesekönyvsorozat megálmodója.
A Taylor által közzétett 1991-es javított angol kiadás 20 oldallal rövidebb az 1963-as eredetinél, egyes kifejezések pedig megváltoztak benne, és gendersemleges megjelölést kaptak.
A mesekönyv képi világa is átalakult, általában több lett benne a női szereplő. Már a szótár borítója is jelezte Tesz-Vesz város új korszellemét: az eredetileg férfi rendőr medvéből szoknyás macilány rendőr lett, a konyhában addig magányosan szorgoskodó nyuszimama segítséget kapott nyuszipapa személyében. Az új borítón a babakocsi-tologatás sem kizárólag a nők privilégiuma, a kandúr apukák is kivehették belőle a részüket.


Könyvtárak helyett szerzeményeznek - állami pénzből veszik meg az iskoláknak Rákay Philip könyvétFEL

Több mint 70 millióval támogatja a kormány a "Szabadság tér '89 - a rendszerváltoztatás aktái" című könyvsorozat megvásárlását, hogy a sorozat eljusson iskolákba és könyvtárakba - derül ki egy hétfőn megjelent kormányhatározatból.


Viheti a PTE a volt Megyei Könyvtárat - belvárosi kampusz-módiFEL

2010-ben a Csorba Győző Könyvtár áttette székhelyét az ultramodern Tudásközpontba, azóta áll elhagyatottan az épület. Már az sem volt egyszerű, hogy kiderítsük, kié jelenleg az exkönyvtár. E-mail hegyek után eljutottunk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, akiktől megtudtuk, hogy az épület állami tulajdonban van, a vagyonkezelője a Baranya Megyei Kormányhivatal és nem az enyészeté lesz a tervek szerint, hanem a PTE fogja hasznosítani. Azt az információt kaptuk tőlük, hogy "a leendő vagyonkezelő Pécsi Tudományegyetem az ingatlant - több más ingatlan bevonásával - a "Modern Városok Programhoz" kapcsolódóan, az egyetemi Belvárosi Campus fejlesztésére kívánja felhasználni, amely során az épület felújítása is megtörténhet."


Míg a szakácsverseny miatt zárva volt az OSZK, Vuity Tvrtko forgatott benneFEL

Tvrtko úr akkor forgatott, amikor az olvasók és kutatók elől zárva volt a könyvtár a Bokuz vacsoradöntő miatt. A könyvtár csak díszlet volt a filmben. Bevallotta a tévés. Ez van.


Úristen, ezek a lányok ülnek Rembrandt egyik legszebb képe előtt, és a mobiljaikat nyomkodjákFEL

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt leghíresebb és egyik legszebb festménye. A kép az egyik legtöbbet elemzett alkotás az egész világtörténelemben, van benne egy csomó érdekesség, és egy rakás máig megoldatlan titok. De az egészen biztos, hogy az Éjjeli őrjárat az amszterdami Rijksmuseum leghatásosabb kiállított képe.
Tavaly mégis terjedni kezdett a neten egy kép, amin tinilányok ülnek a múzeumban, Rembrandt képének háttal, és a telefonjaikat nyomkodják. A képet rengetegen osztották meg felháborodott kommentekkel. A legtöbben azt tették szóvá, hogy manapság már csak a technika meg a közösségi média érdekli a fiatalokat, az igazi szépséget és nagyságot pedig nem értékelik.
José Picardo, a fotó készítője azonban most elmagyarázta, mi is van a képen. Azt mondta, hogy a felháborodók tévedtek...




Információforrások

Tippek big data és önfejlesztés témakörben - a Microsoft könyvtárosátólFEL

A Microsoft műszaki szakkönyvtárában könyvtáros asszisztens Natasha Chowdhury, és az önfejlesztés valamint a big data területének hasznos forrásaiból ajánl. Négy éve dolgozik jelenlegi helyén, ezalatt teremtette meg saját rés-témaköreit az említett két szakterületen, melyek ugyan nincsenek kapcsolatban egymással, mégis nagy igény mutatkozik rájuk: az emberek szeretnék jól kezelni a nagy adathalmazokat illetve fontos számukra, hogy jól kezeljék társas kapcsolataikat különböző helyzetekben.
- A Forbes oldalát hetente többször érdemes átnézni. Az üzleti élet minden területét felöleli, legyen az technológia, a média vagy pharma) és a nagy címlapsztorik is jók az üzleti vezetőkről. Ez nagyon fontos a témában.
- A The Muse-t naponta nézem. Időmenedzselési praktikáktól interjúpraktikákon keresztül könyvajánlásokig mindenféle témát felvet. Folyamatosan friss híreit rendszeresen osztom az egész szervezetben - gyakran igen jó visszhanggal.
- Bernard Marr: Fantasztikus fickó. Könyvei ott vannak könyvtárainkban, én pedig követem a LinkedIn-en. Feliratkoztam heti hírlevelére. Mindent tud, amit az adattudományról tudni kell. Sok esettanulmányt hoz, és jól érthető a stílusa.
- Seth Godin kiváló író. Az ő marketingkönyvei is mind megvannak. Kivételesen jó művek. Blogján követem. Marketing-ügyben az először nála keresek. Naponta posztol, és általában olyat, ami engem érdekel.
- TechCrunch: kezdetben nem szerettem, de ma már a reggeli teám mellett olvasom, hogy tudjam, mi újság a technológia világában. Beszámolóinak stílusa határozottan jobb, mint a Wired vagy a The Verge, és az is jó, hogy régiónként differenciálja a híreit. (ref.: MG)




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu