Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/3., jan. 20.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Fiókkönyvtári trendek - koncentráció, de váltakozó profil
Könyvtáros egyéniség! - Szakmári Klára nemzetközi elismerése
Magyar vonatkozások a Bajor Állami Könyvtárban - magyar katalógus is!
Gyakornokok - tényleg szeretnének nagyobb kihívást?
Milyen terület irányába érdemes fordulni a könyvtárosképzőből? (felmérés)
A dán közkönyvtár-kultúra exportja - már hamburgban is olvasó nyitja a könyvtárat
Észt konkurenseket kaptak a magyar könyvtárak
Hová menjek? - Könyvtár vagy McDonald's?
Közkönyvtár - ami tényleg a használók tere (Dánia)
Könyvtárak lehetősége a nagyobb születésszámért - a nők munkába állását segítő irodalommal
Felkapaszkodhatunk-e az adattudomány szekerére? 2. életciklus és metaadatok
Mi romolhat el az archiválásnál? - főleg emberi tényezők a kiszámíthatatlanok
Melyek az USA-beli könyvtáros állás feltételei?
Vajon mire vittük volna, ha mi születünk cigánytelepre? - könyvtárosok is eltűnődnek
Apró könyvtárak élesztik újjá Szöult (fotókkal)
Apró közösségi könyvtár (Kanada)
10 tömör kutatási alap-tipp a CIA könyvtárosaitól
Hoppál Péter: a kulturális alapellátással mindenkit szeretnénk elérni
Kitiltják a pornót néző látogatókat a norwichi könyvtárból
Gyógyító film - KönyvtárMoziban is lehetne? (ha már van...)

Praktikus

Így ellenőrizheti, megfelelő-e a vírusirtó

Kisszínes

Könyvtári háló - kötélből
Elérték a könyvégetés szintjét Oroszországban
Braile tablet... (fotó)

Információforrások

Mi az a HathiTrust?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Fiókkönyvtári trendek - koncentráció, de váltakozó profilFEL

A kilencvenes években a szakirodalom csak arról szólt, milyen sűrűn kell fiókkönyvtárat telepíteni, hogy könnyen elérhetők legyenek (ez ideális esetben 2-3 kilométer). Később a Bertelsmann Alapítvány projektje (2004) két közkönyvtár gyakorlatára alapozva két profilt dolgozott ki: a szomszéd fiókét (népszerű médiacentrum) és a tematikust (családi, utazó vagy ifjúsági könyvtárfiók).
A fiókhálózatok feltételei fejezetben a csökkenő népességszám, az elöregedő és heterogén összetételű lakosság, illetve a növekvő mobilitás hatásáról esik részletesen szó. Ezek a körülmények azt eredményezték, hogy
1) csökkent a fiókkönyvtárak iránti igény, ugyanakkor
2) a heterogén lakosság, az élethosszig tartó tanulás iránti érdeklődés több fiókkönyvtárat tenne szükségessé, ezeknek azonban más és más jellegűnek kellene lenniük (bútorzat, média, szolgáltatások és célcsoportok szerint).
A megfigyelhető trendek a koncentráció, a profil kialakítása, önkiszolgálás, kombinációk, a lakossági részvétel és a több települést kiszolgáló szervezetek. (A "bódék helyett fiókkönyvtárak" koncepció 1966-ban született.)
A siker tényezőinek bemutatásával (a település perspektívái, vonzó profil) és a partnerek bevonása fontosságának kiemelésével zárul az alapos tanulmány. (Trendek a fiókkönyvtáraknál; ref.: Murányi L.)


Könyvtáros egyéniség! - Szakmári Klára nemzetközi elismeréseFEL

Az IASL (az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Egyesülete) januári hírlevele igazán ünnepi a Könyvtárostanárok Egyesülete számára. Szakmári Klára, a KTE elnöke fontos elismerésben részesült: 2015 decemberében ő nyerte el a nemzetközi szakmában elsőként az IASL nemrég, könyvtárostanár-egyéniségek számára alapított címét. A "Featured Librarian" mozgalom célja, hogy elismerje és mind a szakma, mind a tágabb közönség előtt bemutassa időről időre egy-egy könyvtárostanár pályáját, munkásságát. Ennek jegyében időről időre az IASL egy-egy tagja kerül majd reflektorfénybe az egyesület médiafelületein, így most a hírlevélben is.


Magyar vonatkozások a Bajor Állami Könyvtárban - magyar katalógus is!FEL

Kézzel írott magyar katalógussal is bír a müncheni székhelyű nemzeti könyvtár. Ugyan nem kurrens, de a régi dokumentumok kedvelőinek megmutatják, azon túl, hogy kutatók is használják. A könyvtárnak egyébként Kelet-európai különgyűjteménye is van, papíralapú állománnyal, vonatkozó adatbázisokkal és önálló olvasóteremmel. (MG)


Gyakornokok - tényleg szeretnének nagyobb kihívást?FEL

Múlt heti szavazás-kiírásunkkal link kapcsolatban kaptunk egy kommentárt Habók Lillától:
A gazdaságinformatikusokat ugyanúgy hallgatóként már felszívja a versenyszféra, az informatikusokról nem is beszélve. Elemzői pozícióból úgy látom, hogy azt tudja a gazdasági informatikus képzés, ami az informatikus könyvtáros képzés is szeretne lenni. A kettő közt kellene meghúzni a határvonalakat, és megmarketingelni az info-könyvtárat a versenyszféra felé.
Tapasztalatom szerint egy multinál minden a gyakornoki programmal kezdődik, amiben lehúzol 1-2 évet és utána, ha lediplomáztál, akkor felvesznek juniornak. De valahogy mintha a könyvtároshallgatók ezt nem tudnák, vagy nem értenék. Diploma utána kapnak észbe, de akkor már nincs visszaút, juniornak meg nem vennének fel senkit friss könyvtáros diplomával, ha nem is volt benne a gyakornoki programban.
Én már többször próbálkoztam az ELTE hallgatóinál, de többször kellett csalódnom:
- mikor kiírtam, hogy jöhet valaki hozzánk gyakornoknak, órabéres fizuban, akkor szerintetek mennyien jelentkeztek?! Ketten!! Ebből az egyik végzős hallgató volt, 3 hónappal a diplomáig, és nem bírta megérteni az interjún, hogy 3 hónap az kevés. Így vettük fel a másik jelentkezőt, aki most másodéves, de szerintem nem értékeli eléggé a helyzetét. Igaz, nálunk a gyakornoki rendszer is 3 szintből áll, a kezdő fizu kevés, de basszus, könyvtáros gyakorlaton nem is volt fizetés... A kollégáim nem akartak nekem hinni, azt mondták, hogy most már kötelező mindenhol fizetni. (??)
- az előző szakos érdekképviseleti vezetővel próbáltam lelevelezni, hogy tartsunk olyan alkalmakat, mikor volt könyvtároshallgatók bemutatkoznak, akik már közben elhelyezkedtek, és mindenki beszél a saját munkájáról, munkaköréről, hogyan tudott bejutni, mire kell figyelni stb. Pl. könyvtároshallgató dolgozik ITSH-nál trénerként, SAP-nél incident managerként, Citi-nél "service delivery" managerként... Persze, ugyanígy a különböző könyvtáros munkaköröket és könyvtártípusokat is be lehetne mutatni nekik hiteles személyekkel. Aztán nem lett ebből a kezdeményezésemből semmi és már új érdekképviseleti vezető van, akit nem ismerek.

Hírforrás: Habók Lilla
2016. január 20.

Milyen terület irányába érdemes fordulni a könyvtárosképzőből? (felmérés)FEL

Milyen terület irányába érdemes fordulni a könyvtárosképzőből? - kérdeztük olvasóinktól a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
8 - bevált könyvtárosi tevékenységek
8 - bármi alternatív, könyvtári alappal
11 - el a könyvtár területéről
16 - információs szakember, versenyszféra
1 - külföld...
5 - továbbtanulás.
Az adatok szerint a válaszadók közel háromnegyede nem a hagyományos értelemben vett könyvtári / könyvtárosi irányban gondolkodik. Még akkor is így látja, ha éppen friss könyvtáros diploma van a kezében. Mindez borús a saját pályaképet jelez. Ami hosszabb távon a könyvtárosok átlagéletkorának további növekedését eredményezi, még hosszabb távon pedig - bár a könyvtárosi álláshelyek száma is várhatóan csökkenni fog - könyvtáros munkaerő-hiányt. Ez utóbbi azonban a következő generáció számára esedékes.
A külföldi munkavállalás iránti relatíve alacsony érdeklődés oka feltehetően a szakma magasabb introvertáltsága, illetve az idegenyelv-ismeret korlátozottsága. (MG)


A dán közkönyvtár-kultúra exportja - már hamburgban is olvasó nyitja a könyvtáratFEL

A dán megoldás egy kisvárosból, Silkeborgból származik, ahol egy kis könyvtárat be akartak zárni. 2004-ben született az ötlet, hogy amikor a könyvtár zárva van, az olvasók maguk nyissák ki a könyvtárat. Ez a megoldás az open library nevet kapta.
Első lépésként a könyvtárbelső átalakítására került sor: a kölcsönző automata, előjegyzés és saját adatokba való betekintés biztosítására. A visszavételre az ajtó melletti automata szolgál, és nyilak mutatják, melyik művet melyik polcra kell visszatenni. Az új megoldásokat fél évvel az éles működés előtt bevezették, hogy az olvasók "beletanuljanak". (Megállapodás született arról is, hogy a bővített nyitva tartás nyomán nem csökkenhet az eddig könyvtárossal működő idő.) A cikk további részében a szerző az adatvédelemre és a térfigyelő kamerák felvételeire is kitér.
A villanyszerelési munkák után installálták a szükséges programokat. A konfliktusokat csökkentendő a próbaüzem során csak a 18 évnél idősebbek használhatták a rendszert, természetesen a fiatalabbak szülői kísérettel beléphetnek. (ref. Murányi L.)

Régebbi hírforrás(ok): Egyre több a könyvtáros nélküli könyvtár -- városban is terjeszkednek link

Észt konkurenseket kaptak a magyar könyvtárakFEL

...az észt digitális személyi igazolvánnyal.
A nemzeti könyvtárba is rögtön beléptem, meglepően sok folyóirathoz lehet ingyenesen hozzáférni. Olyanokhoz, amelyekhez itthon csak könyvtárban, kutatóhelyen van kapcsolat. Ez a kis balti nép, nyelvrokonaink, példát mutatnak a világnak nyitottságban, együttműködési készségben.


Hová menjek? - Könyvtár vagy McDonald's?FEL

Tegnap egy tipikus példám volt arra, hogy miért nem járok könyvtárba, illetve miért nem tudok könyvtárba járni. Előbb végeztünk az ügyfélnél, de a városban kellett maradnom az esti táncórám miatt. Gondoltam, hogy addig leülök valahová a laptopommal és írom egy kicsit a doktorimat. Ehhez ennyi dolog kellett volna nekem: asztal, szék, tető a fejem fölé, wc, esetleg wifi (de van mobilnetem), legjobb esetben konnektor (amúgy bírja a gépem 6-8 órát).
Eszembe jutott, hogy a közelben van a FSZEK egyik tagkönyvtára, ami tökéletesen megfelelne. Megnéztem a mobilomon a nyitva tartását, ami keddenként 9-16-ig van. Tehát PONT NEM JÓ.
Mehettem volna a központiba, de most nem vagyok beiratkozva, mert nem tudnám kihasználni. Regisztrációs jegyet kiváltani, hogy leülhessek, az meg kicsit macerás. Úgyhogy beültem a Mc Donald's-ba, ahol a csekély igényeimen felül még kávét is kaptam!
"... [Aki olvasni szeretne] Külföldön tudja hová menjen? A városi könyvtárba! Hát Budapesten? A városi könyvtárba? Budapest városi könyvtára délelőtt kilenc órától délután két óráig van nyitva, Berlin vagy Pittsburgh könyvtára este tízig... Budapesten a kávéházba kell, hogy menjen, mert egyebütt nem kap sem könyvet, sem újságot, sem folyóiratot, sem lámpát, sem széket" - Szabó Ervin (Világ, 1910., jan.)

Hírforrás: KIT-információ ; Városunk
2016. január 20.

Közkönyvtár - ami tényleg a használók tere (Dánia)FEL

A könyvtárak zöme törekszik arra, hogy megfeleljenek az igényeknek: néhány ismert kínálatuk a Makerspace, a Techlab és a FabLab, de számos tevékenységre nincs emberük és/vagy forrásuk, ezért az együttműködés alapvető jelentőségű.
Dániában már a közkönyvtárak felében a nyitvatartási időn túl önkiszolgálást vezettek be; a könyvtártagok olvasójegyük és PIN-kódjuk segítségével beléphetnek a könyvtárba reggel 7 és este 10 között a hét minden napján. Az új városi könyvtár 12 ezer m2 hasznos területén is így lesz a zárva tartás alatt. Számos programot magánszemélyek és társintézmények fognak szervezni - a könyvtári személyzet szakmai támogatása nélkül. Továbbra is fontos szerepet szánnak az innovációnak, fejlesztésnek és a jövőbe mutató könyvtári tartalmaknak. (Az Aarhusi Városi Könyvtár új épülete mint innovatív platform a polgárok számára; ref.: Murányi L.)

Régebbi hírforrás(ok): Makerspace -- a kreativitás központja link

Könyvtárak lehetősége a nagyobb születésszámért - a nők munkába állását segítő irodalommalFEL

A fejlett országok között ott születik több gyermek, ahol a nők többet dolgoznak a munkapiacon, és a férfiak egyenlőbb módon veszik ki a részüket az otthoni munkából.
Ott születik több gyermek, ahol a szülőképes korban levő nők nagyobb arányban aktívak a munkapiacon. Azokban az országokban, ahol 25 százalékponttal nagyobb arányban aktívak a nők a munkapiacon, átlagosan körülbelül 0,4-gyel magasabb a teljes termékenységi arány (az országok közül kilógó Írországot leszámítva).


Felkapaszkodhatunk-e az adattudomány szekerére? 2. életciklus és metaadatokFEL

Múlt heti lapszámunk témáját link folytatva:
Archívumok fejlesztése kapcsán néhány részfeladat:
1. a kutatási adatok életciklusának leírása, az adatok keletkeztetésével és hozzáférésével kapcsolatos jogosultságok rögzítése és ezek ellenőrzése - röviden: adatkezelési elvek és adatkezelési terv. A levéltáros szakmában a "born digital" iratok felbukkanása, de legalább 20 év óta komoly elméleti munkát fektettek az adatok életciklusának archiválási szempontú elemzésébe, melynek egyik fő tanulsága: akkor lehet hatékonyan gondoskodni a megőrzésről, ha az adatkezelés egyes elemeit előre definiáljuk. Kutatási adatokat illetően különösen fontos szempont, hogy a hozzáférés általában
több-lépcsős: az adatokat összegyűjtő kutató természetes törekvése, hogy ezeken először ő végezze el a saját kutatásához szükséges elemzéseket és mások csak egy bizonyos moratórium után férhessenek hozzá az adatokhoz.
2. szakterület-specifikus metaadatsémák kidolgozása. Az archivált adatok első számú hozzáférési pontja a metaadat-rekord. Ha ez a leírás pontatlan, rossz, akkor nem fog megvalósulni az adathasználat sem. A pontos metaadatolás feltétele pedig a specifikus metaadatséma. Ma már több tucat ilyen, a kutatási adatokra kidolgozott metaadatsémát készítettek világszerte. Vannak a kutatási adatokra kihegyezett általános, de nem szakterület-specifikus sémák és vannak olyan tudományterületek (pl. a csillagászat), ahol léteznek egészen egyedi igényeket kielégítő sémák. (folyt. köv.)


Mi romolhat el az archiválásnál? - főleg emberi tényezők a kiszámíthatatlanokFEL

Több mint tíz évvel ezelőtt a kaliforniai Stanford Egyetem könyvtárainak LOCKSS (Lots of Copies Keep Stuff Safe = ha több példány van, nem vész el a könyv) programja olyan eszközöket készített, melyekkel gyűjteni és megőrizni lehet a világhálón publikált dokumentumokat.
- 2005-ben a LOCKSS modellje az alábbi hat veszélyt tartotta fontosnak a tárolásban: média, hardver, szoftver, hálózati hibák, elavulás, természeti csapás,
- de a gyakorlat tapasztalatok mást mutattak (operátor tévedése, külső támadás, belső támadás, gazdasági hiba, szervezési hiba). Nem vették figyelembe a napkitöréseket és a klímaváltozás okozta társadalmi összeomlást. Minél többet költünk az adategységekre, annál nagyobb biztonságban vannak, de mivel nem korlátlan a költségvetésünk, ez korlátozza a lehetőségeinket.
Összegzésképpen a szerző, a LOCKSS program vezetője megállapítja, hogy 1) a költségek jelentik a megőrzés legnagyobb akadályát, 2) a tároló diszkek élettartama csak öt év, 3) az a gondolat, hogy az archivált adatok hosszú látenciájúak, az alacsony sávszélességű média esetében nem igaz, 4) a jövő tervezőinek meg kell majd oldaniuk az adatbányászat fenntartását és a költségek csökkentését.(ref.: Murányi L.)


Melyek az USA-beli könyvtáros állás feltételei?FEL

A Nyitott könyvtár c. kötet tanulmányai és esszéi a könyvtárak mai munkáját és sokféleségét mutatják be amerikai példákból kiindulva - magyar közönségnek. Hajnal Ward Judit tapasztalatainak jó része nemzetközi érvényű. A magyar könyvtári folyóiratokban kiadott cikkek a két világot kívánják áthidalni, könyvtárak és könyvtárosok között, reflektáltan, sok öniróniával.
Olvashatunk arról, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy az ember könyvtárosi állást kapjon Amerikában, ezen belül milyen nehézségekkel kell szembe nézniük a gyermekkönyvtárosoknak, és milyen forrásokra hagyatkozik a költségvetési gondokkal küzdő amerikai könyvtár. A szervezeti felépítés és a munkavégzés mellett nagy szerepet kap maga a könyvtár, mint hely. Több írásban szerepelnek magyar vonatkozású példák a szerző személyes élményeit tükrözve, a magyar olvasók hasznára, köztük például a legjelentősebb amerikai magyar gyűjtemény, az Amerikai Magyar Alapítvány Könyvtárának bemutatása.

Hírforrás: Hajnal Ward Judit
2016. január 20.

Vajon mire vittük volna, ha mi születünk cigánytelepre? - könyvtárosok is eltűnődnekFEL

A Debreceni Református Hittudományi Egyetemen februártól szabadon választható, jövő tanévtől pedig három féléven keresztül kötelező tantárgyként oktatják a romológiát a tanító, informatikus könyvtáros, teológia, teológus-lelkész, valamint a hittantanári és hitoktatói szakos hallgatóknak.
A képzés szervezésére az egyetem romológia tanszéket állít fel, melynek vezetésére és a szakmai munka irányítására Szabóné dr. Kármán Judit romológus, nevelésszociológus kapott megbízást.
- A romológia kurzus célja nemcsak a tudásbővítés, hanem az is, hogy érzékennyé tegye a hallgatót, feltárja előtte az ok-okozati összefüggéseket, így megismertesse a tennivalókat - nyomatékosította Szabóné dr. Kármán Judit, a tanszék vezetője. Mint mondta, a felnövekvő fiatalságban erős a negatív cigányságkép, éppen ezért elengedhetetlen, hogy a diákok folyamatában lássák a cigányság történetét, megértsék, jelentős részük miért él ma úgy ahogy, tudjanak arról, hogy a múltban ők is rendszeresen dolgoztak, ismerjék meg, mit tettek hozzá hazánk történetéhez, művészetéhez.


Apró könyvtárak élesztik újjá Szöult (fotókkal)FEL

Kevés dolog varázsolja el úgy az embert, mint a jó könyv. Talán éppen ezért döntött úgy a Seoul Innovation Park és Szöul Városa, hogy lepusztult városi területeket éleszt újjá a mobil könyvtárak projekt keretében. A kis könnyűszerkezetes épületeket helyi alkotók tervezték. A négy típusépület "Mirage" (délibáb), "Block" (blokk), "Pipe" (cső) és "Membrane" (membrán) célja, hogy rövid pihenésre kínáljon helyet a városiaknak. (ref.: MG)


Apró közösségi könyvtár (Kanada)FEL

A műveltség előmozdítására és az olvasás iránti szeretet közösségi megfogalmazásaként épült fel a Story Pod, amelyet pro bono projektként a Atelier Kastelic Buffey (AKB) építészeti cég tervezett.
A tervezés célja az volt, hogy központi, modern struktúrát hozzanak létre, ahol a közösség, a lakosok találkozhatnak egymással és leülhetnek olvasni. Toronto külvárosában valósult meg a kis épület, egy folyóparti sétány nyomvonalánál. A nap folyamán a pici modern könyvtár falai kinyílnak és egy kis pihenésre, olvasásra csalogatja magához a járókelőket.


10 tömör kutatási alap-tipp a CIA könyvtárosaitól FEL

A javaslatok... (kifejtés az alanti forráslinken)
1. Ismerd meg könyvtárosodat
2. Szűkítsd le kutatási területedet.
3. Terjeszd ki a keresőfogalmakat.
4. Az összetett keresés a barátod.
5. Fedezd fel a helyi könyvtárat.
6. Tartsd a szemed az információs forrásokon (rendszeresen keresd fel őket)
7. Használj képeket, ábrákat.
8. A plagizálás nem lehet jó döntés.
9. Rendezd gondolataidat pontokba.
10. Tartsd a határidőket.


Hoppál Péter: a kulturális alapellátással mindenkit szeretnénk elérniFEL

A kulturális alapellátás a kulturális tárca társadalompolitikai célja, ennek keretében szeretnénk az érzelmi, értelmi, mentális képességek fejlesztését mindenkire kiterjeszteni - fogalmazott Hoppál Péter kulturális államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda reggeli adásában.
Az államtitkár kiemelte: a könyvtárakból, múzeumokból, közművelődési intézményekből, színházakból álló kulturális intézményrendszer, amely behálózza egész Magyarországot, hozzá tud járulni ahhoz, hogy egy új szemléletű kultúraközvetítéssel felemelkedjenek, akik eddig nem találkoztak ezzel a lehetőséggel.
"Azt szeretnénk elérni, hogy ne legyen olyan gyerek Magyarországon, még Borsodban és az Ormánságban sem, aki nem jut el minden évben színházba, múzeumba, könyvtárba és komolyzenei hangversenyre" - szögezte le az államtitkár.
Kitért arra, hogy 1800 településen kulturális normatíváját emelte meg tavaly a kormány, ezt könyvtári és közművelődési tevékenységre lehet felhasználni. Hoppál Péter megemlítette, hogy a közfoglalkoztatottak segítségével megindították a kultúrházak újranyitása programot is.


Kitiltják a pornót néző látogatókat a norwichi könyvtárbólFEL

A Norwichban található könyvtár, máris három embert tiltott ki azért, mert a könyvtár számítógépein pornográf tartalmú oldalakat böngésztek.
A Norfolk és Norwich-i Milleniumi Könyvtár azt nyilatkozta, hogy kénytelenek vizsgálni az ez irányú visszaéléseket, miután gyerekek találták meg a pornóoldalakat, melyeket az előttük használók hagytak nyitva a számítógépeken.
"Az reméljük, világos, hogy a könyvtárak nem ezért szolgáltatnak internet-hozzáférést látogatóiknak." - tette hozzá szóvivőjük. - Ugyan a hivatalos pornográf oldalak természetesen blokkolva vannak a könyvtár számítógépein, de mindig lehet találni újabb webhelyeken ilyen tartalmakat.
Jelen esetben egy közösségi oldalról származnak a pornográf tartalmak, melyet eddig se és ezután se szeretnének blokkolni, de ha folytatódik a tendencia, felveszik ezt is a tiltólistájukra.


Gyógyító film - KönyvtárMoziban is lehetne? (ha már van...)FEL

A középiskolai etikaórák részévé tenné a Svájcban élő magyar pszichiáter a tapasztalatai szerint pedagógiailag hasznos filmnézést és -készítést.
Luka László, Svájcban élő magyar pszichiáter: - Először is azt szeretnénk elérni, hogy az etikaórákon minden pedagógus vetítsen le évente három filmet a tanítványainak. Hosszú távon az a cél, hogy férjen bele ez a feladat az órákba, nézzenek együtt filmeket szavalás helyett. Olyan filmekre gondolunk, amelyek erkölcsi mondanivalóját érdemes átadni.




Praktikus

Így ellenőrizheti, megfelelő-e a vírusirtóFEL

Több népszerű antivírusszoftver is biztonsági hibát rejtett, melyen keresztül könnyen bejuthatnak a kártékony elemek. Mutatunk egy segédprogramot, amellyel gyorsan ellenőrizni tudja, hogy biztonságban van-e a gépe.
Úgy látszik, a vírusirtó programokat sem árt néha ellenőrizni, mert könnyen lehet, hogy rajtuk keresztül jutnak be a támadók a felhasználó gépébe. Az enSilo nevű kiberbiztonsági cég még márciusban talált egy igen komoly hibát az AVG 2015-ös szoftverében. Mint kiderült, a vírusirtó a memóriában könnyen kiszámítható címeken végezte az olvasási, írási és futtatási műveleteket, ezt kihasználva pedig a támadók bejuttathatták az adott gépre a kártékony kódot.
Bár a programok fejlesztői folyamatosan próbálják betömni a réseket, az antivírusokat ellenőrző cég csinált egy AVulerabilityChecker nevű eszközt link , mellyel leellenőrizheti, hogy az ön gépén lévő biztonsági programokkal van-e gond.




Kisszínes

Könyvtári háló - kötélbőlFEL

Korában szóltunk már a hálós gyerekkönyvtárról link , most újabb ötletadó képek...

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárban kifeszített hálón olvashatnak (fotók) link

Elérték a könyvégetés szintjét Oroszországban FEL

Orosz hatóságok a Soros-alapítvány gondozásában megjelent könyveket égettek el.
A Soros-alapítvány gondozásában megjelent több mint 50 könyvet égettek el a hatóságok, továbbá több mint 500 ilyen kötetet távolítottak el főiskolai könyvtárakból az Oroszországhoz tartozó Komi Köztársaságban, mivel azok szerintük olyan nézeteket tartalmaznak, amelyek "idegenek az orosz világnézettől" - közölte csütörtökön az AP amerikai hírügynökség.
Az elégetett könyvek többsége tankönyv volt, és mind a Soros-alapítvány támogatásával jelentek meg.

Régebbi hírforrás(ok): A liberalizmus ellen: Oroszországi iskolai könyvtárakból gyomlálják Soros György könyveit link

Braile tablet... (fotó)FEL

Egyelőre prototípus. Ha szkennerre rákötik, feleslegessé válnak a helyrabló könyvtári gépek

Hírforrás: BGR
2016. január 20.



Információforrások

Mi az a HathiTrust?FEL

Az amerikai HathiTrust cég hatalmas digitalizáló vállalkozás, világszerte több mint 90 intézménnyel működik együtt (köztük van a Google, az Internet Archive és a Microsoft). Elsősorban partnerkönyvtárai számára szolgáltat, az általa digitalizált dokumentumok mindenki számára rendelkezésre állnak ?a különböző jogszabályokban és licencekben foglaltak szerint?. Az USA-n kívül publikált művek esetében a kiadó ország szerzői jogi szabályait érvényesítik. Jelenleg közel 587 ezer német cím van a HathiTrust gyűjteményében, ez a legnagyobb nem angol nyelvű gyűjteményrész. Az anyag közel fele szabadon megtekinthető az USA-ban, mivel 1923 előtt jelent meg. Sok esetben csak a katalógusrekordokhoz lehet hozzáférni; de a teljes szöveges keresés ekkor is rendelkezésre áll. (A HathiTrust Németországban végzett szerzőijog-kutatási kísérletéről; ref.: Hegyközi I.)

Hírforrás: Humanus
2016. január 20.



Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu