Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2015/45., dec. 16.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Online kölcsönzés - mit, mennyi időre?
Polgári szolgálatostól könyvtári csoportvezetőig, roma kolléga
Érdemes-e demonstrálni magasabb fizetésért? (szavazás)
Tüske László lehetőséget lát az OSZK költözésének tervében
Digitális képkeret - többféle tájékoztatási funkcióval a 60 éves szarvasi könyvtárban
Tudatos selejtezés Norvégiában: az egy lakosra 2 dokumentumos IFLA-ajánlást célozzák
Gonosz könyvtáros? (olvasóink szavazatára)
Iskolai könyvtár - egyelőre ingyenesen
Az adatok kritikus olvasásának gyakorlata - része a tananyagnak?
Gyerekek gyűjtöttek könyveket családoknak - a makói közkönyvtár szervezésében
A tudásmegosztás potenciálja - Amikor neme van az ötleteknek (videó)
Könyvtár a jövőben: tudomány, együttműködés, központ, tanulás
MISZJE - a haszonkölcsönzések után is jár jogdíj
Maradj tehetséges! - Felhívás 25 írói aláírással
180 nap múlva könyvtára lesz Nagyvenyimnek
Milyen eszközei lehetnek a könyvtárnak az oktatási rendszer némi kompenzálására?
Ha nyílt hozzáférés, akkor fontosabbá válik az értékelés és az információgazdálkodás
Biblioterápiát indít a Maros Megyei Könyvtár
Stuttgart - mit tud a híres közkönyvtár-épület?
Az újságírás jövője - a könyvtár leendő inputja
Saját eltűnt anyagait vásárolta vissza a debreceni Kodály iskola

Analógiák

Reflektálni a kor kulturális, társadalmi, tudományos kérdéseire... - a könyvtárnak is ezt kellene?

Praktikus

Úton a beépített könyvtárosság felé? - 13+1 networking tipp introvertáltaknak
Alkalmazás a stressz csökkentésére

Kisszínes

Felolvassák a háború és békét - a weben: műsorszórói üzenettel
Ezek az idei karácsony slágerkönyvei: itt a kedvencek toplistája

Információforrások

Tudj mindent a vágyott munkahelyről!
Legálisan, jogdíj nélkül tölthet le annyi képet, amennyit csak akar
Nincs ideje olvasni? Akkor hallgasson magyar irodalmat a mobilján!


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Online kölcsönzés - mit, mennyi időre?FEL

A múlt héten szóltunk a németországi online kölcsönzésről: link . Folytatásként érdemes kitérni arra, hogy a kölcsönzéshez térítésmentesen letölthető mobil alkalmazás is elérhető. A szolgáltató kft. a korábban említetteken túl adatbázisok is megtalálhatók, úgymint a Munzinger link Library Press Display link és a LexisNexis link . A kölcsönzési határidők:
- eAudio, eVideo: 1 hét
- eKönyv: 3 hét
- ePapír, eFolyóirat: 1 órától 1 napig.
Egyszerre 20 e-média kölcsönözhető, 5 db-ot lehet előjegyezni. A könyvtár vonatkozó prospektusa arra is kitár, hogy a rendszer alkalmas a beleolvasásra, mely után dönthet a használó az online vagy a papírformátum kölcsönzéséről egyaránt.
A könyvtár nem bízza a véletlenre a használók segítését, kiterjedt használóképzési gyakorlatukban minden hónap utolsó szombatján, 14 órakor (vö.: ütemes programszervezés eszköze) segít az érdeklődőknek a rendszer használatában, s erről külön, a szolgáltatás arculati elemeit viselő szórólap is tájékoztatja a nagyérdeműt. (ref.: MG)

Hírforrás: KIT-információ ; Onleihe München
2015. december 16.
Régebbi hírforrás(ok): Nem találsz valamit a polcon? Kölcsönözz e-könyvet! (fotókkal) link

Polgári szolgálatostól könyvtári csoportvezetőig, roma kollégaFEL

A Roma Polgári Tömörülés által adott "hétköznapi hősök" (interjú: link ) kapcsán készített friss interjút a Roma Magazin a Halis István Városi Könyvtárban csoportvezetőként dolgozó Fenyvesi Attiláról. Ld. az alábbi linken; 7'25-16'30.

Régebbi hírforrás(ok): Roma könyvtáros -- küzdelem a másság-érzet legyőzéséért link

Érdemes-e demonstrálni magasabb fizetésért? (szavazás)FEL

Érdemes-e Önnek demonstrálnia magasabb fizetésért? - kérdeztük olvasóinkat a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
15 - Naná
13 - Teljesen értelmetlen
16 - Esetleg más szakmákkal együtt
12 - A szakszervezettel
2 - Egyéb; megírom kithirlevel@gmconsulting.hu
Eszerint a válaszadóktól nem áll távol a demonstráció: több mint 3/4-ük nyíltan kifejezné véleményét - az adatok szerint. 1/4 szerint nem változna semmit egy ilyen megnyilatkozással. (MG)
Az egyéb kategóriába érkezett válasz: "Szerintem egy könyvtáros nem sztrájkol, nem demonstrál magasabb fizetésért. Mert az mind erőszak.
Tesszük a dolgunkat, ahogy tudjuk s ahogy elismerik. Nem erőlködök, nem demonstrálok." - Ezt írta a szavazás utolsó rubrikájához Benyovszky Pál Márton.


Tüske László lehetőséget lát az OSZK költözésének tervébenFEL

A Hauszmann-tervhez kapcsolódóan nemcsak a beköltözések, hanem a Várból való kiköltözések is érdekesek: például az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) távozása a palota krisztinavárosi szárnyából. Ám mint azt Tüske László főigazgatótól megtudtuk: ők egyáltalán nem bánják a költözést, sőt tizenöt éve erre várnak. Tájékoztatása szerint újra közel szeretnének kerülni törzsolvasóikhoz, az egyetemi diáksághoz, ezért a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti úgynevezett Palotanegyedbe költöznének. Tüske ismertetése szerint az intézmény a Pollack Mihály tér, Bródy Sándor utca, Szentkirályi utca és Múzem utca között elhelyezkedő palotákban, illetve az itt felhúzandó új épületben kapna helyet. Legtöbb olvasójuk a közeli egyetemek diákjai, oktatói közül kerül ki, akiktől így karnyújtásnyi távolságra lennének - mondta a főigazgató. Ám kiemelte: ez csak az egyik oka a költözésnek. Tüske László ismertetése szerint legalább ennyire fontos érv, hogy a jelenlegi, várbeli székhelyük infrastruktúrája elavult, a gépészeti berendezések harminc-negyven évvel ezelőttiek, hatalmas összegeket emészt föl az intézmény fenntartása, és ha a helyén maradna a közgyűjtemény, akkor is teljes fölújításra szorulna. Emlékeztetett: már 2000-ben megtelt az OSZK raktára, átmeneti megoldásként 2003 óta egy úgynevezett pufferraktárat használnak Csillaghegyen. Ezért egy új raktár építése is tervben van, amelynek egyik lehetséges helyszíne a főigazgató szerint Piliscsabán lenne.
A Hauszmann-tervhez kapcsolódóan nemcsak a beköltözések, hanem a Várból való kiköltözések is érdekesek: például az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) távozása a palota krisztinavárosi szárnyából. Ám mint azt Tüske László főigazgatótól megtudtuk: ők egyáltalán nem bánják a költözést, sőt tizenöt éve erre várnak. Tájékoztatása szerint újra közel szeretnének kerülni törzsolvasóikhoz, az egyetemi diáksághoz, ezért a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti úgynevezett Palotanegyedbe költöznének. Tüske ismertetése szerint az intézmény a Pollack Mihály tér, Bródy Sándor utca, Szentkirályi utca és Múzem utca között elhelyezkedő palotákban, illetve az itt felhúzandó új épületben kapna helyet. Legtöbb olvasójuk a közeli egyetemek diákjai, oktatói közül kerül ki, akiktől így karnyújtásnyi távolságra lennének - mondta a főigazgató. Ám ez csak az egyik oka a költözésnek. Tüske László ismertetése szerint legalább ennyire fontos érv, hogy a jelenlegi, várbeli székhelyük infrastruktúrája elavult, a gépészeti berendezések harminc-negyven évvel ezelőttiek, drága az intézmény fenntartása, és ha a helyén maradna a közgyűjtemény, akkor is teljes fölújításra szorulna. Mivel 2000-ben megtelt az OSZK raktára, 2003 óta egy úgynevezett pufferraktárat használnak Csillaghegyen. Ezért egy új raktár építése is tervben van, amelynek egyik lehetséges helyszíne a főigazgató szerint Piliscsabán lenne.
Tüske László arra is kitért: az OSZK eredetileg is a Magyar Nemzeti Múzeum hátsó részében volt, és csak harminc évvel ezelőtt helyezték át a Várba. A visszaköltözés tehát egyúttal a gyökerekhez való visszatérést is jelentené.


Digitális képkeret - többféle tájékoztatási funkcióval a 60 éves szarvasi könyvtárban FEL

A képkeretet a tájékoztató-olvasószolgálati pultnál helyeztük el (ld. a fotókat: link ), ahol minden könyvtárlátogató megtekinthette a naponta frissülő összeállításunkat:
- képes könyvajánlóinkat újdonságainkból,
- a válogatást helytörténeti gyűjteményünkből,
- a régi szarvasi újságok híreiből,
- a könyvtárral kapcsolatos aktualitásokat,
- tájékoztatást könyvtárunk szolgáltatásairól,
- gyermek és felnőtt klubjaink programjairól,
- a könyvtár aktuális rendezvényeiről.
A frissítés a honlap-szerkesztéssel megbízott könyvtáros feladata volt, aki minden héten egyeztetett a tartalommal kapcsolatban az érintett munkatársakkal.
Egy-egy városi rendezvényhez kapcsolódóan, oktatási intézményekben, civil szervezetek rendezvényein jelenhetünk meg a szóróanyagok mellett ezzel a speciális reklám- és tájékoztató felülettel. Digitális képkeretünkkel idén is részt vettünk a szarvasi Szilvanapokon. Az Országos Könyvtári Napok alkalmából egy népszerű étterem teraszán találkoztunk olvasóinkkal, ahol sokan szerezhettek információt programjainkról a képkeret segítségével. Ebben az évben könyvtárunk 60 éves évfordulójának ünnepi rendezvényén könyvtártörténeti kiállításunk részeként alkalmaztuk az eszközt, mint a könyvtárhoz kapcsolódó fotóanyag egyik modern bemutató felületét.
A GM Info Consulting Kft-től kapott digitális képkeret olvasószolgálatunk és könyvtárunk részévé vált, az olvasók érdeklődéssel fogadták a szóróanyagok mellett ezt a speciális reklám- és tájékoztató felületet. (Baginé Tóth Erika, könyvtárvezető)


Tudatos selejtezés Norvégiában: az egy lakosra 2 dokumentumos IFLA-ajánlást célozzákFEL

A gyűjteményfejlesztésnek igen fontos, de sok problémával járó része a szisztematikus selejtezés. Közismert, hogy a könyvek viszonylag gyorsan elvesztik relevanciájukat, a kölcsönzők pedig az új könyveket keresik. A norvég közkönyvtárakban 3,7 könyv jut egy lakosra, ami sokkal több, mint amit az IFLA irányelvei ajánlanak. Ugyanezen irányelvek szerint a megyei könyvtárak 18 millió kötetes állományát 10-15 milliósra lenne célszerű csökkenteni. A gyűjtemények használatát jelző ún. forgási sebesség sok állományrésznél nem éri el az 1-es értéket, azaz az egyes könyveket átlagosan egynél kevesebbszer veszik kölcsön évente. A norvég közkönyvtárak az utóbbi évtizedben 12%-kal csökkentették állományukat; ez különösen a felnőtteknek szóló könyveket érintette, és egyenlően oszlott meg az ismeretterjesztő és a szépirodalom között.
2008 végén a regionális szerepkörű Buskerudi Megyei Könyvtárat megkereste egy kis település, Hallingdal könyvtárosa, hogy segítséget kérjen a gyűjtemény apasztásához. Mint kiderült, a könyvtárban az utóbbi negyven évben nem volt selejtezés. A megyei könyvtár munkatársai két nap alatt a könyvgyűjtemény 18%-át kivonták az állományból, főként a felnőtteknek szóló ismeretterjesztő könyveket ítélték elavultnak.
A megyei könyvtárban ezt követően kiemelt feladatként kezelték a selejtezést, és ehhez különböző segédeszközöket fejlesztettek ki. A feladattal foglalkozó, tapasztalt és eredményesen dolgozó szakemberek egy csoportba tömörültek, és tréfásan elnevezték magukat buskerudi banditáknak. (A selejtezés ügye. A "buskerudi banditák" szerepe a tudásalapú selejtezési gyakorlat elterjedésében a norvég közkönyvtárakban ref.: Hegyközi I.)

Régebbi hírforrás(ok): Selejtezés Norvégiában -- csak lazán... link

Gonosz könyvtáros? (olvasóink szavazatára)FEL

Roz Warren összegyűjtött néhány, könyvtárosnak célzott sziporkát / rosszindulatú beszólást:
- Direkt dobott meg a könyvtári kártyámmal!
- Jöjjön csak ki és elintézem magával a dolgot!
- Ezzel az arcformával ne dolgozzon gyerekek közelében!
- Biztos vagyok benne, hogy a személyes adataimat ellopta, illetéktelenül felhasználta, és továbbküldte Putyinnak!
- Ön biztos a portugál maffia tagja!
- Ön antiszemita! (a megvádolt zsidó vallású volt)
- Megszállta önt a gonosz, és majd én kiűzöm onnan! (Miután megkérték, hogy ne hagyja a műfogsorát az asztalon)
- Ön áruló, mert nem segít a Sátáni Hüllőkből és Vámpírokból álló kormány megdöntésében!
- Bevádolom a főnökség előtt, mert megsértett alapvető állampolgári jogomban! (Ki lett tiltva az illető pornófelvételek nézegetése miatt)
- Ön nem eléggé professzionális! Túl sokat mosolyog! (ref.: NM)

Hírforrás: HuffingtonPost
2015. december 16.

Iskolai könyvtár - egyelőre ingyenesenFEL

Kikerült a kormány oldalára a közoktatási törvény módosítási tervezete. Eszerint a jövőben fizetni kellene a tanulmányi és szakmai versenyekért, a szakkörökért, a diáknapokért, az énekkari foglalkozásért, más művészeti tevékenységért, az iskolai sportkörökért, de még a házibajnokságért is.


Az adatok kritikus olvasásának gyakorlata - része a tananyagnak?FEL

Mindjárt elérjük az EU-átlagot, közel a felzárkózás! [ld. a diagramot az alanti forráslinken] - Hát nem.
Egyrészt ha jelöljük a bal tengelyen a száz százalékot, akkor máris távolabbra tűnik az az EU-átlag. Másrészt a Horvátországgal kiegészült EU28 a lehető leggyengébb EU-átlag, az eurózóna GDP/fője annál tíz százalékkal magasabb. Harmadrészt pedig, és ez a lényeg, a fenti grafikon tartalmaz egy trükköt, amit úgy hívnak, hogy vásárlóerő-paritás, azaz a PPP. Ez azt jelenti, hogy az adott ország GDP-jét kiigazítják az árszínvonal különbségével. Ami kissé csalóka, hiszen hiába tűnik úgy a fenti ábrán, hogy zárkózunk, ha átváltjuk a forintunkat euróra, akkor az a világban egyre kevesebbet ér.


Gyerekek gyűjtöttek könyveket családoknak - a makói közkönyvtár szervezésébenFEL

A makói József Attila Könyvtár gyermekrészlege még októberben hirdetett könyvadomány-gyűjtőakciót Adj esélyt az olvasásnak! mottóval. Ez várakozáson felül sikeres volt: iskolai osztályok, családok, gyerekek is ajánlottak fel a rászorulóknak már "kinőtt" könyveket, összesen közel 300 gyűlt össze - tudtuk meg Joó Zsoltné gyermekkönyvtárostól. 17 család kapott ezekből az óvónők ajánlásai alapján egy-egy csomagot. Egy kis ünnepség keretében adta át nekik az igazgató, Badicsné Szikszai Zsuzsanna. Így az apróságok a bibliotékával is megismerkedhettek, ráadásként pedig vidám műsort kaptak a Haramia együttestől.


A tudásmegosztás potenciálja - Amikor neme van az ötleteknek (videó)FEL

Ki tudja, hogyan kell elkészíteni egy egeret? Senki. Szó szerint senki. Senki a világon nem tudja, hogy kell egy számítógépes egeret csinálni. Ezt teljesen komolyan mondom. Az egeret készítő cég elnöke nem tudja. Ő azt tudja, hogy kell működtetni a céget. A futószalag mellett dolgozó munkás nem tudja, mivel nem tudja, hogy kell olajkutat fúrni, hogy műanyagot készíthessen, és így tovább. Mindenki tud egy kis részletet, de senki nem tudja az egészet. ...
Ami fontos a társadalom számára, az az, hogy milyen gördülékenyen kommunikáljuk az ötleteinket, és milyen gördülékenyen kooperálunk. Nem az, hogy milyen okosak az egyes emberek. Létrehoztunk egy afféle kollektív agyat. Mi csak csomópontok vagyunk a hálózatban. Neuronjai vagyunk ennek az agynak. Az ötletek kereszteződése, az ötletek találkozása és egymásra találása, ez okozza a technológiai fejlődést, lépésről lépésre, akármi is történik. És persze a jövőben, ahogy előre jutunk, szörnyű dolgokat is meg fogunk élni. Háborúk lesznek, gazdasági válságok, természeti katasztrófák. Borzalmas dolgok fognak történni ebben a században, nem kétlem. De azt sem kétlem, hogy kapcsolódási pontok növekedésével az ötletek számára megnyílik a lehetőség a találkozásra és egyesülésre, ahogy még soha. Nem kétlem, hogy a technológia fejlődni fog, és ezzel az életminőség is javul majd. Ahogy a "felhőn" át, a közösségi szellem mozgósításával, alulról felfele építkező új világunkban, ahol nem csak az elit, de mindenki képes ötletekkel előállni, és azok találkoznak és egyesülnek, az innováció egészen biztosan felgyorsul.


Könyvtár a jövőben: tudomány, együttműködés, központ, tanulásFEL

Bár a könyvtárak fennmaradásához szükséges a technikai fejlesztés, a legtöbb könyvtár pénzügyi nehézségekkel küzd, a bezárások és a munkaerő elküldése általánosnak mondható. Az Arup cég beszámolója szerint azonban néhány könyvtár ismét reneszánszát éli - újításoknak köszönhetően. A cég négy, könyvtár iránt elkötelezett munkacsoportot hívott össze. Munkájuk során felmerült kulcsszavak:
1. Tudomány. A könyvtár korábban könyvek megőrzése törekedtek. Ma egyre inkább digitálisan ajánlja és menti meg a felhalmozott információt. Az olvasók elérését is online eszközök segítik, pl. a Flickr vagy a Facebook kiváló eszköz az önkéntesek regisztrálásában, vagy régi felvételek közzétételében. Van könyvtár, mely támogatókat is ily módon talált.
2. Együttműködés. A könyvtárak egyre inkább egymásra hagyatkozhatnak. A közös folyamatok kidolgozása, gépiesítése segíti elő a sikeres fennmaradást.
3. Központ, közösségi hely. A San Francisco-i közkönyvtár szociális munkást alkalmaz a hajléktalanok segítésére. Sokak számára a könyvtár a kiemelkedés lehetősége, mivel mindenki szabadon használhatja a szolgáltatásokat, mindenféle fokú és alapú megkülönböztetés nélkül.
4. Tanulási folyamat. A könyvtár biztosítja folyamatos tanulás helyét és forrásait. Online tartalmak követhetők, máshol nem elérhető gyűjtemények ismerhetők meg. (ref.: NM)

Hírforrás: FASTCOEXIST
2015. december 16.

MISZJE - a haszonkölcsönzések után is jár jogdíjFEL

Sokakat kifejezetten meglepetésként ér, hogy a haszonkölcsönzések után egyáltalán jár jogdíj, pedig nemcsak a szerzők és a fordítók, hanem a szerkesztők is részesülnek a könyvtári kölcsönzések után járó összegből.
Nyílt napot tartottak a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) Bajza utcai irodájában. A 2009-ben alakult szervezet a könyvtári haszonkölcsönzések után járó jogdíjak kifizetésével foglalkozik. Az egyesület a naptári évre az állami költségvetésből kap meghatározott összegű jogdíjkeretet, amelyet az egyesület működésének fenntartását szolgáló kezelési költség levonása után feloszt a jogdíjra jogosultak között.
Csepregi János, a MISZJE irodavezetője a nyílt napon elmondta, hogy nem mindig könnyű felkutatni a jogosultakat, hiszen a romantikus regények, lektűrök szerzői vagy fordítói gyakran álnéven jelentetik meg írásaikat vagy fordításaikat. Sokakat kifejezetten meglepetésként ér, hogy a haszonkölcsönzések után egyáltalán jár jogdíj, pedig nemcsak a szerzők és a fordítók, hanem a szerkesztők is részesülnek a könyvtári kölcsönzések után járó összegből. A jogdíjra vonatkozó jogosultság a szerző halálát követően még hetven évig áll fen, ez idő alatt az örökösöket illeti meg az összeg. A minimálisan kifizethető tétel tízezer forint, viszont az ennél alacsonyabb összegű jogdíjak halmozódnak, és ha öt éven belül elérik ezt a minimális szintet, akkor kifizethetővé válnak. Az adott naptári évben egy jogosult részére kifizetett összeg azonban nem haladhatja meg a 250 000 forintot.


Maradj tehetséges! - Felhívás 25 írói aláírássalFEL

Gyerekekhez, fiatalokhoz kívánt meggyőző és lelkesítő felhívást intézni a tehetség megőrzéséről és fejlesztéséről Nógrádi Gábor egy plakáton, amely letölthető a honlapjáról. Az író közel nyolcszáz író-olvasó találkozóján is a tehetség megőrzéséről és a szépirodalom olvasásának képzeletet, kreativitást, önismeretet fejlesztő szerepéről beszélt a könyvtárakban és az iskolákban. Gondolatait megerősítette a PISA jelentés egyik megállapítása, amely szerint a szépirodalom olvasása jelentősen növeli a szövegértési teljesítményt, ami - hosszabb távon - gazdasági növekedést generál. A mindenkiben meglévő tehetség felfedezése, megőrzése, fejlesztése az oktatás, a nevelés segítségével országos érdek. A tehetségtőke a nemzeti vagyon alapja. Nógrádi Gábor a tehetség-plakát mondandójának hitelét 25 klasszikus és ma is élő író fakszimile aláírásával kívánta megerősíteni a gyerekek számára. A plakát híre körlevélben eljutott minden magyar általános iskolába, és számos helyen kinyomtatták, kifüggesztették. Amint a Civil Rádióban elhangzott: "ha száz gyerekből csak hármat meggyőz a plakát szövege, már megérte megfogalmazni."


180 nap múlva könyvtára lesz NagyvenyimnekFEL

A Fejér megyei település alapkő-letételéről a videó az alábbi linken található.


Milyen eszközei lehetnek a könyvtárnak az oktatási rendszer némi kompenzálására?FEL

A magyar közoktatás soha nem volt tökéletes, de az sem hozott javulást, amit a Fidesz ezen a területen végrehajtott. Sőt, helyette a forráskivonással és központosítással (ugyanakkor a szakiskolák átgondolatlan decentralizálásával) a kormányzat csak mélyítette az addig is fennálló problémát, vagyis az esélyegyenlőség hiányát a magyar iskolarendszerben, amelynek következtében a társadalmi mobilitás, a szegénységből való kitörés lehetősége az oktatás által mára szinte a lehetetlennel egyenlő.


Ha nyílt hozzáférés, akkor fontosabbá válik az értékelés és az információgazdálkodásFEL

A Kutatás 2.0 jelentőségét a felsőoktatási könyvtárak is felismerték. A kifejezés az információs és kommunikációs technológiák térnyerésével a tudományos kutatásban bekövetkezett változásokat jelöli. Nemcsak új távlatokat ígér, hanem kockázatokkal is jár, ezért nem várható, hogy rövid vagy középtávon radikális és rendszerszintű változásokat hozzon. Elterjedését akadályozza, hogy a bizalom és a tekintély megítélése a kutatók körében nem változott meg a technológia változásával, ami különösen igaz a közösségi médiára, amelynek minimális a felhasználása a tudományos eredmények közzétételére. A publikálás fő csatornái ugyanis továbbra is a lektorált folyóiratok.
Az információs műveltség és a Kutatás 2.0 egyaránt hangsúlyozzák a publikálás meglévő rendszerének kritikáját és a nyílt hozzáférés fontosságát. Ebben a kontextusban, az információs műveltségnek kevesebbet kellene foglalkoznia az információ visszakeresésének formális kérdéseivel, viszont több figyelmet kellene fordítania az értékelésre, az információmenedzsmentre és az adatok kezelésére. Mindeközben akár az is felmerülhet, hogy az információközvetítők újra szerepet kaphassanak a tudományos kommunikációban, igaz, az eddigiektől eltérő módon. (Az információs műveltség és a Kutatás 2.0; ref.: Koltay T.)


Biblioterápiát indít a Maros Megyei KönyvtárFEL

A projekt első, kisgyermekeknek szóló része a Megyei Könyvtárnapok keretén belül zajlott, amikor egy önkéntes meséket olvasott a dr. Bernády György Általános Iskola tanulóinak. A biblioterápia célja, hogy a gyermekek megtanuljanak beszélni a nyilvánosság előtt, szöveget elemezni illetve, hogy megkedveljék az olvasást. Havonta kétszer egy önkéntes meséket fog olvasni, ezt beszélgetés követi, és a gyermekeket arra bátorítják majd, hogy találjanak ki más befejezést a megismert történetnek. A projekt legtöbb 14 éves gyermekeknek szól és jövő év januárjától magyar nyelven is zajlik. A kivitelezésben a Mentsétek meg a gyermekeket! Alapítvány és a dr. Bernády György Általános Iskola segíti a könyvtárat.


Stuttgart - mit tud a híres közkönyvtár-épület?FEL

A 2013-ban átadott, egyben az év könyvtárává választott intézmény: link
- Az épület napi látogatószáma 3500-6000 között mozog. Építésze a koreai Eun Young Yi, az európai negyedbe a környezetéből kimagasló monumentális tudástárat tervezett. A beton és üveg épület introvertált jellegű, ha esik, a homlokzat szürke, ha süt a nap, ezüstszínű. Éjjel kék fénnyel világítják meg. A bejáratoknál digitális monitorok köszöntik és invitálják a látogatókat. Az információs paneleken minden megtudható a könyvtárról, a katalógusról. Az épület szíve a negyedik szintig ér, mely meditatív térként szolgál. A szív közepén egy hagyma formájú forrás fakad, a tudás forrását szimbolizálva. A könyvtár teljes belső tere fehér, a "színezést" a főszerepet játszó könyvek biztosítják. A galérián a szépirodalom, a legfelső szinten kávézó található, étkezési lehetőséggel.
- A könyvtártechnikára jellemző az RFID alkalmazása, a könyveket kölcsönző automaták veszik vissza.
- Az értékmegőrzők és ruhatári szekrények ujjlenyomat alapján nyílnak.
- A könyvtárban való tájékozódást sokféle eszköz segíti, hangos kísérők is rendelkezésre állnak a vizuális képernyők mellett; minden szinten.
- Álmatlanságban szenvedők számára egy 24 órán át működő, intelligens szekrény friss könyvtári kínálatot biztosít.
- A látássérülteket vakbarát számítógépek segítik.
- A központi épületben működik a stuttgarti gyermekkönyvtár, mely internet jogosítványt ad a gyerekeknek, megvédve őket a hálózati veszélyektől.
- A PressDisplay szolgáltatás által 2200 újság érhető el, 97 országból, 54 nyelven.
- Stuttgartban 38% a migránsok aránya, ezért fontos a soknyelvűség.
- Ingyenes az e-learning szolgáltatás nyelvtanfolyamok, IT és gazdasági ismeretek témákban.
- A médiatáron kívül a hangstúdióban hanganyagok digitalizálhatóak, a "néma zongorán", fülhallgatóval lehet gyakorolni. (Közösségi gazdaság és digitális írástudás: a Stuttgarti Városi Könyvtár mint multimédiás tanulási tér; ref.: Prókai M.)
- Fotók a könyvtárról: link


Az újságírás jövője - a könyvtár leendő inputjaFEL

A jövőt - bár nem egyenlő mértékben, és nem egyenlően mindenkit érintve - az alábbi, sokszor ellentétes mozgású trendek fogják meghatározni:
- csökkenő reklámbevételek
- csökkenő lapeladás
- közösségi média, különösen a Twitter
- a keresőmotorokban jobban megbíznak a fogyasztók, mint a médiában
- yournalism
- az újságírók egyre inkább márkák lesznek
- adatújságírás
- analitika-vezérelt újságírás (csak az lesz fontos, ami azonnali kattintást hoz)
- az analitika által előrejelzett folyamatok beépítése
- hackelés
- hordozható technológiák
- automatizált, robotizált újságíró-folyamatok
- bármi lehet információ és tartalom
Ezek alapján a trendek alapján a tanácsadócég úgy látja, hogy négy lehetséges forgatókönyv valósulhat meg a következő tíz évben, aminek szemléltetésére egy koordinátarendszert mutatott be Kim Wannet. Ennek x-tengelyén a do it yourself (DIY) és a do it for me (DIMF) szerepel, y-tengelyén pedig a redical (radikális) és a reluctant (óvatos, visszafogott) magatartásforma. A négy forgatókönyv pedig ezek metszetéből adódik.


Saját eltűnt anyagait vásárolta vissza a debreceni Kodály iskolaFEL

A magyar zeneoktatás története szempontjából nagy jelentőségű dokumentumokat kapott a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola könyvtára: a könyveket és kottákat, amelyek egy helyi aukción bukkantak fel, Halász János (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő magánemberként vásárolta meg és adományozta az intézmények - közölte az iskola igazgatója december 8-án, kedden sajtótájékoztatón.




Analógiák

Reflektálni a kor kulturális, társadalmi, tudományos kérdéseire... - a könyvtárnak is ezt kellene?FEL

Új igazgatója lesz a Nemzeti Múzeumnak, és nem lesz könnyű dolga. - Úgy tudjuk, korábban többen kikosarazták Balog Zoltánt, akinek most két jelölt között kell döntenie. Az ország első múzeuma bajban van. ... György Péter szerint egyfajta "Kunsthallévá" kellene átalakulnia a múzeumnak, mely az állandó kiállítás kanonizált narratívája helyett nagyszabású időszaki kiállításaiban reflektál a kor kulturális, társadalmi, tudományos kérdéseire.




Praktikus

Úton a beépített könyvtárosság felé? - 13+1 networking tipp introvertáltaknakFEL

Bár felmérésünkben a válaszadók nem mondták magukat befelé fordulónak, saját imázsukat introvertáltabbnak tartják link . Ha a beépített könyvtárosság sikeres modelljét link kívánják magukévá tenni, a hálózatépítés érdekében meg kell fizikailag közelíteni a (lehetséges) használót. Ehhez ad néhány - analógiásan használható - tippet az alanti link tartalma.
További találatok a beépített könyvtárosságról: link


Alkalmazás a stressz csökkentéséreFEL

Amikor úgy érzi, hogy túl sok a stressz, vagy jobban szeretne koncentrálni vagy egész egyszerűen csak relaxálna egy kicsit, akkor a kategóriájában forradalmi újításnak számító Pause alkalmazást érdemes elindítania. Akár munkába indulás előtt otthon, vagy a buszon, esetleg munkahelyén kávészünetben, de tulajdonképp bárhol és bármikor segít.
Az Androidra 671 forint, iPhone-ra pedig 1,99 euró ellenében letölthető meditációs app ugyanis olyan élményt kínál, amely szerintünk bőven megér ennyi pénzt, a hatása pedig tudományosan bizonyított. Egy pszichofiziológiai mérőeljárás, az elektroenkefalográfia segítségével több mint fél évig tesztelték az appot és két dolgot mutattak ki: gyorsan és érezhetően csökkenti a stresszt és növeli a koncentrációt. Ezt mi is igazoljuk, pár perc után érezhető a hatás, amely órákig meg is marad.

Hírforrás: HVG
2015. december 16.



Kisszínes

Felolvassák a háború és békét - a weben: műsorszórói üzenettelFEL

Orosz filmcsillagok, űrhajósok, és a francia színésznő, Fanny Ardant is a 1,300 ember között van, akik felolvassák Tolsztoj művét 60 órás maratonban, négy napon át. Az eseményt az orosz állami műsorszóró vállalat szervezi és közvetíti online link A felolvasás során olyan helyszíneket is válogattak a vonatkozó részekhez, mint a borodinói csatatér, ahol 1812-ben Napóleon megverte az oroszokat. Szergej Volkov úrhajós a Nemzetközi Úrállomásról jelentkezik be. Vlagyimir Tolsztoj, a szerző ükunokája a Tolsztoj egykori birtokáról, Jasznaja Poljanából jelentkezik be.
A szervező műsorszóró vállalat hangsúlyozza üzenetét: a projekt hatalmas távolságokat köz össze, Kalinyingrádtól Kamcsatkáig, a Ferenc József-földtől Párizsig és Londonig.


Ezek az idei karácsony slágerkönyvei: itt a kedvencek toplistájaFEL

Egy átlag magyar család 50 ezer forintot költ el idén karácsonykor; az egyik legnagyobb sláger pedig várhatóan ezúttal is a könyv lesz. Mutatjuk, melyek a 2015-ös kedvencek.
Habár nagy az eltérés a magyar családok anyagi helyzete között, gyakorlatilag tényként lehet kezelni, hogy a karácsonyi készülődés jelentősen megterheli minden családi költségvetést. Mi sem igazolja ezt jobban, hogy a kiskereskedelmi statisztikák szerint hagyományosan az év utolsó hónapjára koncentrálódik a háztartások (napi fogyasztási cikkeket érintő) kiadásának mintegy 10 százaléka. A kimutatások alapján decemberben hozzávetőlegesen 20 ezer forinttal többet költ csak ilyen termékre az átlag magyar.




Információforrások

Tudj mindent a vágyott munkahelyről!FEL

Munkakeresők és munkahelyváltást fontolgatók legújabb és középponti igényeire ad választ a Munkatársaim.hu közösségi portál, amellyel szinte minden fontos információ hozzáférhetővé válik az ígéretesnek tűnő álláshelyekről. Az oldal segít a kapcsolatépítésben és a fejvadászok, toborzók és HR-rel foglalkozó kollégák dolgát is megkönnyíti.
A Munkatársaim.hu-n link megnézhetjük, dolgozik-e ismerősünk az adott társaságnál, ismerkedhetünk a regisztrált tagokkal és láthatjuk kik voltak a cégnél a frissen érkezők, illetve távozók. A dolgunk könnyű, hiszen az oldal integrálva van a nagy közösségi oldalakkal is. A rendszer az egyes cégek oldalai alatt kilistázza az ott meghirdetett pozíciókat, így naprakészek lehetünk úgy, hogy még a böngészéssel sem kell bajlódnunk.
Az oldal folyamatos közösségi nyereményjátékokkal ösztönöz együttműködésre: a regisztrált felhasználók munkatársaikkal együtt ajándékokat szerezhetnek munkahelyükre, többek között popcorn készítőt, PlayStationt és kávéfőzőt a munkahelyükre. A hatékony csapatmunkát támogató játékban mindenki gyűjthet pontot, aki maga is szeretne hozzátenni a jó munkahelyi környezethez.


Legálisan, jogdíj nélkül tölthet le annyi képet, amennyit csak akarFEL

Az alábbi weboldalról nyugodtan letölthetünk bármilyen nagyfelbontású képet, nem lesz gond belőle.
Az internet a csodálatos fényképek kimeríthetetlennek tűnő gyűjtőhelye, azonban sokszor nem legális ezek letöltése, és ha mondjuk nagyobb nyilvánosság előtt használjuk fel őket (például egy weboldalon), akkor akár kellemetlen jogi helyzetben is találhatjuk magunkat.
Ilyen veszélytől nem kell tartani, ha a StockSnap weboldalon keresünk képeket, a site ugyanis tele van szebbnél szebb fényképekkel, és ezek használata, szerkesztése, letöltése ingyenes és legális, ugyanis valamennyire a Creative Commons licencjogok érvényesek. Azaz még kereskedelmi célokra is használhatjuk bármelyik képet.


Nincs ideje olvasni? Akkor hallgasson magyar irodalmat a mobilján!FEL

Kortárs magyar irodalmat népszerűsítő mobilalkalmazás készült, a Hallgass, olvasó! hangoskönyv applikációval mai írók művei hallhatóak népszerű színművészek előadásában.
A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. a Fővárosi Önkormányzat, és a Margó Irodalmi Fesztivál idén decemberben közösen útjára bocsátották azt a telefonos hangoskönyv applikációt, amelyen ismert, mai írók - Dragomán György, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina, Bereményi Géza vagy Lackfi János - egy-egy művét olvassák fel olyan népszerű színészek mint Básti Juli, Kautzky Armand, Csuja Imre, Kern András, Máté Gábor vagy Mácsai Pál. Az alkalmazást a Deák téri Földalatti Vasút Múzeumban mutatták be, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy utazással eltöltött idő tökéletesen alkalmas a kultúra fogyasztásra.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu