Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/39., okt. 29.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvvisszahozás Helloweenkor (fotó)
Szegény könyvtárosok (is) -- 50%-nak változatlan a bére 2010 óta
Hinta és a gyerekek kézjegyei a Bod Péter Megyei Könyvtárban
Mit jelent a könyvtáraknak az internetedó? Tiltakozni, lobbizni, optimalizálni kell
Könyvtárban nincs botrány, mert... (szavazás)
2014 közkönyvtára: a tanulás és közösségi találkozóhely a város egésze számára
5 érv az olvasójegy mellett -- miért hasznos a könyvtári tagság? (olvasóink szavazatára)
Komoly konkurenst kaptak a szakácskönyvek is
Kötelező az iskolai könyvtár Svédországban -- tapasztalatok
Hogyan viselkednek a könyvtárosok és levéltárosok, mint kutatók?
Toronyi Zsuzsanna lett az új igazgatója a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárnak
Bizonyítékokon alapuló gyakorlat és az információs műveltség gyakorlata
4000 ősi kéziratot digitalizált a Vatikáni Könyvtár
Több száz könyvvel gazdagodott a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár (videó)
OPEN Access megállapodás az Elsevier és az MTA között

Kisszínes

11,7 milliárd forintos informatikai fejlesztés az iskolákban
Hogyan digitalizáljuk 3D-ben -- akár könyvtárban

Praktikus

Erre vártunk: íme a világ első ingyenes és korlátlan tárhelye
Workflow-szolgáltatás -- minden szervezetnek jól jöhet, akár ingyen is
Jó zenékre vágyik? Akkor ezt semmiképp se hagyja ki

Kisszínes

Netadó helyett virtuális útlevél: az észtek így csinálják
Naponta négy és fél órát tévézünk
Itt az internetadó-kalkulátor: nézze meg, önre mennyi jut
Nekem bejön ez az internetadó-dolog
A nap képe: Szijjártó Kínában vág át

Információforrások

Kíváncsi, milyen házban lakik az ismerőse? Kattintson ide


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Könyvvisszahozás Helloweenkor (fotó)FEL



Szegény könyvtárosok (is) -- 50%-nak változatlan a bére 2010 ótaFEL

Címkék: munkaügy | elismerés | fizetés |

... A közszférában sem jó a helyet. Az elmúlt hat évben a közszolgálati keresetek reálértéke drasztikusan csökkent -- főleg amiatt, hogy a bértarifák hat éve változatlanok, valamint mert megszűnt a 13. havi juttatás, jutalmazásra nincs forrás és jelentősen csökkentek -- vagy végképp megvonták -- a béren kívüli juttatásokat. Ennek eredőjeként egy meglehetősen lesújtó kép alakult ki: a közszférában dolgozó mintegy 660-680 ezer alkalmazottnak több mint negyede (28,4 százaléka) nem a reá irányadó illetménytábla szerinti fizetést kapja, hanem közel 40 ezer fő a minimálbért (nettó 66 483 forintot), illetve 145-150 ezer fő fizetése -- függetlenül a képzettségtől és a szolgálati időtől -- a szakmunkás bérminimummal (nettó 77 290 forint) egyenlő.
A közszolgálati munkavállalók több mint 50 százalékának (körülbelül 350 ezer főnek) 2010 óta változatlan a nominális nettó keresete. 2011-től pedig a személyi jövedelemadó változása (az adójóváírás kivezetése) miatt a bruttó 243 ezer forintnál kevesebb illetménnyel rendelkezők számára -- a fizetésük négy évvel ezelőtti nominális összegének megtartása érdekében -- bérkompenzációt kell fizetni.


Hinta és a gyerekek kézjegyei a Bod Péter Megyei KönyvtárbanFEL

Két terem határán felfüggesztett hinta, a falakon mesedekorációk, hamuban sült pogácsát készítő kemence, játszósarok várja a kicsiket Sepsiszentgyörgy közkönyvtárában. A falon emellett megtaláljuk nagy költők, írók aláírásait, előtérben pedig a közszemlére kitett gyerekrajz-'kézjegyek' sorakoznak -- egyazon perspektívában, amint a képen is látszik.
Külön polcokon kapnak helyet a könyvújdonságok, a népszerű olvasmányok, a kezdő olvasóknak szánt könyvek, a szülőknek nevelőknek szóló, gyermekneveléssel kapcsolatos művek. Évente számos, az olvasást és a könyvtárat népszerűsítő gyermekprogrammal kedveskednek kis olvasóiknak. (Szonda Szabolcs) Képek: link


Mit jelent a könyvtáraknak az internetedó? Tiltakozni, lobbizni, optimalizálni kellFEL

Valahogy sem a Magyar Könyvtárosok Egyesületének honlapján, sem pedig a Könyvtárosok Facebook-oldalán nem nagyon téma az internetadó, pedig ha valamivel kéne foglalkozni, akkor ez az a dolog. Pont a könyvtárosok azok a közszférában, akik szolgáltatói oldalról az egyik legnagyobb vesztesei lehetnének egy ilyen jellegű adónak, mégpedig több szempontból.
-- A visszafogott netadónak is súlyosak lesznek a negatív hatásai link


Könyvtárban nincs botrány, mert... (szavazás)FEL

Könyvtárban nincs botrány, mert... -- ez kértük kiegészíteni a múlt heti szavazáson. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
17 - mert nem jellemző a botrány
7 - megvédjük a mundér becsületét
4 - max. korábban voltak, ill. máshol vannak
9 - egyéb válasz
11 - vannak, és feldolgozzuk őket.
-- A válaszadók ezek szerint alig van, vagy pedig alig szembesülnek könyvtári botrányokkal, illetve ha tapasztalnak is olyat, feldolgozottnak érzik őket. Az egyéb válaszok magas száma a válaszkérdések finomhangolásának szükségességére utal. Meglepően magas a mundér becsületére való vállalt hivatkozás is. Feltehetően a botrány kifejezés egyértelműsítése is szükséges lett volna. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. október 29.

2014 közkönyvtára: a tanulás és közösségi találkozóhely a város egésze számáraFEL

Díjazott: Craigieburn Library, Hume City, Victoria, Australia. A díj adományozója: Danish Agency for Culture?s ?Model Programme for Public Libraries.?
Az indok: jó példája annak, hogyan használhatja a könyvtárat Hume városának minden demográfiai csoportja tanulási és közösségi találkozóhelynek. Honlap és virtuális túra: link (via Koreny Á.)


5 érv az olvasójegy mellett -- miért hasznos a könyvtári tagság? (olvasóink szavazatára)FEL

A kutatói munkát a könyvtári tagság számos módon támogathatja:
1. Ingyenes hozzáférés térítéses tartalmakhoz. Legyen az sajtóadatbázis, videó, zene.
2. E-könyvek. Sok könyvtár kínálja ezeket meghatározott idejű kölcsönzésre, akár a hagyományos könyveket és folyóiratokat - és térítésmentesen, mégha a szoftver használata nehézkes is.
3. Online hegyismereti gyűjtemény. Sok könyvtár e dokumentumokat csak helyben használatra kínálja (webes keresők tehát kilőve), azaz személyesen kell felkeresni értük a könyvtárat. Emellett persze sok könyvtár online is tesz elérhetővé indexelt, jó tartalmakat.
4. Oktatóanyagok. Sok kiváló ember oktat is a könyvtárban. A közkönyvtárak különösen jók a helyismeretben, családfakutatást segítő információban, internetes keresést segítő tananyagokban, alapvető számítástechnikai ismeretek közvetítésében. Van, mikor ezeket a segédanyagokat YouTube-ra is felteszik.
5. Tájékoztató könyvtárosok. Kiváló információforrások a könyvtáron belül, és segítenek is a kutatásban. Egyszerűen fogalmazva: profi információkeresők. Minden online és offline forrást ismernek, olyat is, és úgy is, ahogyan nem is gondoltad volna. Ennél is jobb az, hogy sokuk elérhető emailen és üzenetküldő alkalmazásokon keresztül is. Gondolj csak a kiváló 'Ask-A-Librarian' [kérdezd a könyvtárost; Magyarországon: Libinfo link ] szolgáltatásra, mely éjjel-nappal elérhető. (ref.: MG)


Komoly konkurenst kaptak a szakácskönyvek isFEL

Az internetet használó felnőttek 49 százaléka főzött már közösségi felületről, 40 százalékuk pedig készített ételt weboldalról, applikációból vagy blogokból vett recept alapján. A The Hartman Group felmérése szerint a felnőttek 46 százaléka már rendszeresen online felületről főz, tehát ki sem nyomtatja az interneten fellelt recepteket.
A receptneked.hu felmérése szerint a magyar netezők körében is hasonló a tendencia. A receptoldalt használók harmada már mobilkészülékekről érkezik, míg egy évvel ezelőtt ez az arány tíz százalék alatt volt. Természetesen használatban vannak még a 'régi források' is.


Kötelező az iskolai könyvtár Svédországban -- tapasztalatokFEL

Svédország 2011-ben egy olyan közoktatási törvényt fogadott el, amely széles körű rendszerbeli reformokat vezetett be, és először határoztak meg keretfeltételeket az iskolai könyvtárak számára. A 2. fejezet 36. paragrafusa kimondja, hogy minden általános és középiskola tanulójának -- a magániskolákat is beleértve -- megfelelő közelségben iskolai könyvtárat kell biztosítani, és -- újdonságként -- az iskola pedagógiai forrásának kell tekinteni. Médiaállományának az iskola pedagógiai profiljának kell megfelelnie, ezen túl a nyelvfejlesztést, az olvasási kompetenciát és az irodalom iránti érdeklődést is szolgálnia kell. Az iskolai könyvtári normák tudatosan általánosak és rugalmasak, hogy mindenütt, a gyéren lakott településeken is megvalósíthatók legyenek, ezért nem adtak meg keretszámokat sem, de önálló helyiségre, rendszerezett állományra és információs technikára szükség van. A közeli köz- vagy kombinált -- köz- és iskolai -- könyvtár is megoldást jelenhet, de a szakképzett könyvtárosoknak pedagógiai feladatokat is el kell látniuk. Az alkalmazandó könyvtárosok számáról nem esik szó. (Az oktatáspolitika világos jelet adott az iskolai könyvtáraknak. Az új iskolai törvény Svédországban kötelezővé tette a könyvtárat az általános és középiskolákban; ref.: Murányi L.)


Hogyan viselkednek a könyvtárosok és levéltárosok, mint kutatók?FEL

Több mint egynegyedük naponta használja tájékozódásra a kutatási információforrásokat, ide értve a kommunikáció minden formáját, a folyóiratoktól, a blogokon át a közösség oldalakig. Legalább havonta tanulmányozza a szakirodalmat 94,2%. A lektorált folyóiratok olvasóinak részesedése 80,5%, a konferencia-köteteké 76,6%, a magazinok és szakmai folyóiratoké 65,4%, a blogoké 64,4% volt. A publikálás legkedveltebb formái a teljes konferencia-előadások, poszterek és az előadások prezentációi voltak 65,9% esetében, 54,2% lektorált folyóiratokban publikált. A közösségi média népszerű volt a válaszadók körében, akik közül azonban sokan megjegyezték, hogy tudományos működésük területe nem azonos gyakorlati szakmai tevékenységükkel, ezért azok a források, amelyeket használnak, elsősorban az utóbbihoz kötődnek, nem pedig kutatásaikhoz. Bár többen kritizálták a hagyományos tudományos irodalmat a megjelenés lassúsága miatt, 70,6% nem ennek figyelembevételével választotta ki, hogy hol publikáljon, hanem a célközönségre és az írás várható hatására koncentrált. (Felsőoktatási könyvtárosok és levéltárosok részvétele a tudományos kommunikációban; ref.: Koltay T.)


Toronyi Zsuzsanna lett az új igazgatója a Magyar Zsidó Múzeum és LevéltárnakFEL

Címkék: levéltár | múzeum | vezető |

2014. október 15-től a néhány éve szeparáltan működő Magyar Zsidó Múzeum és a Magyar Zsidó Levéltár újra együtt, közös vezetés alatt végzi munkáját a levéltár korábbi vezetője, Toronyi Zsuzsanna irányítása alatt.
Toronyi 1995 óta dolgozik az intézményben levéltárosként és muzeológusként, ? jelenlegi feladata a két intézmény integrálása, majd a múzeum és levéltár együttes megújítása. Az új igazgató terveiről a közeljövőben részletesen is beszámolunk.
Peremiczky Szilvia a Magyar Zsidó Múzeum korábbi igazgatója, tudományos igazgatóként folytatja tovább munkáját a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségén belül.


Bizonyítékokon alapuló gyakorlat és az információs műveltség gyakorlataFEL

A nem orvosi bizonyítékokon alapuló gyakorlat irodalma azt mutatja, hogy a bizonyítékokon alapuló orvoslás öt lépésből álló modelljét lényegében változtatás nélkül elfogadták.
1. Első lépésként az információigény felismerése után a kezdeti kérdést olyan egyértelmű kérdéssé kell alakítani, amely megválaszolható a szakirodalomból. A Kérdezés lépése megfelel az ACRL követelményrendszere első követelményének, amely arról szól, hogy a tanulók miként határozzák meg információigényüket.
2. Miután ez megtörtént, a bizonyítékokon alapuló gyakorlatot folytató szakemberek következő lépése a Beszerzés, amelynek során a rendelkezésre álló legjobb bizonyítékot bibliográfiai adatbázisokban vagy más információs rendszerekben megkeresik. Ez a lépés hasonlít az ACRL követelményrendszere második követelményéhez, amely szerint az információs műveltséggel rendelkező hallgató hatékonyan és eredményesen jut hozzá az igényelt információhoz.
3. Az Értékelés lépése során a megszerzett információt kritikusan értékelni kell, hogy megállapítható legyen egy adott cikk vagy kutatási jelentés nyújtotta bizonyíték erőssége, amely a minőség fogalmának helyettesítője. Az értékelés lépése megfelel az ACRL követelményrendszere tág, harmadik követelményének, amely az információ kritikai értékelésével foglalkozik. A megtalált és legszilárdabbnak tekinthető bizonyíték értékelését követően alkalmazni kell azt.
4. Az ACRL követelményrendszerében a negyedik követelmény az, amely kimondottan az információ alkalmazásáról szól: az információs műveltséggel rendelkező hallgató -- egyénileg vagy egy csoport tagjaként -- hatékonyan tudja alkalmazni az információt egy meghatározott cél elérésének érdekében. (A bizonyítékokon alapuló gyakorlat összehasonlítása az ACRL információs műveltségi követelményrendszerével: következtetések az információs műveltség gyakorlata számára; ref.: Koltay T.


4000 ősi kéziratot digitalizált a Vatikáni KönyvtárFEL

Digitalizálták és a neten is elérhetővé tették a Vatikáni Könyvtárban található, több mint 4000 ősi kéziratot.
A Vatikánban található Biblotheca Apostolica Vaticana a világ egyik legrégebbi könyvtára, amelyet 1475-ben alapítottak, és jelenleg körülbelül 8500 ősnyomtatványt, 1,1 millió nyomtatott könyvet és 75 ezer kéziratot tartalmaz. Mindezek digitalizálását idén márciusban kezdte meg a japán NTT DATA cég, a teljes művelet pedig várhatóan négy évet vesz igénybe. Aki viszont szeretne már most nézelődni a szövegek között, például szakdolgozatokhoz vagy más kutatómunkához való anyaggyűjtés céljából, az nyugodtan látogasson el a könyvtár honlapjára ( link ) vagy a Digita Vaticana alapítvány által kezelt portálra ( link ). Ez utóbbi alapítvány célja egyébként a könyvtár teljes tartalmának digitalizálásra elegendő pénzmennyiség összegyűjtése.


Több száz könyvvel gazdagodott a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár (videó)FEL

Több száz könyvvel gazdagodott a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár. Három sikeres pályázatnak köszönhetően szépirodalmi művekkel, gyerek- , tudományos- , történelmi- valamint egyéb szakkönyvekkel bővült a téka gyűjteménye. Mindezek mellett elkészült a 2014-2015-ös támogatói kártya, mely akárcsak a tavaly, több kedvezményre feljogosító kupont is tartalmaz.


OPEN Access megállapodás az Elsevier és az MTA közöttFEL

MTA-Elsevier megállapodás: Az MTA kutatók cikkeinek javított kézirat változatát tartalmazó fájlok jogtisztán helyezhetők el a REAL repozitóriumban.




Kisszínes

11,7 milliárd forintos informatikai fejlesztés az iskolákbanFEL

Az általános iskolai tanulók felzárkózását és a pedagógusok munkáját 11,7 milliárd forintos informatikai fejlesztés segíti -- mondta a köznevelésért felelős államtitkár Kecskeméten.
Czunyiné Bertalan Judit a Móra Ferenc Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a fejlesztés során 1855 helyen mintegy 30 ezer új informatikai eszközt, köztük tantermi számítógépeket, notebookokat, tableteket telepítenek. A projektnek 500 ezer diák és 70 ezer pedagógus a kedvezményezettje. Czunyiné Bertalan Judit átadta az országos program keretében elsőként üzembe helyezett 16 tantermi és hat pedagógusi notebookot, valamint egy projektort.
A projekt kiemelt célcsoportjának az általános műveltséget megalapozó, nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő általános iskolák tanulóit nevezte meg az államtitkár. A program keretében 4945 tantermi számítógépet, 8640 tantermi notebookot, 10 627 tanári notebookot, 5457 tabletet, valamint 4300 projektort szereznek be -- összegezte az államtitkár.


Hogyan digitalizáljuk 3D-ben -- akár könyvtárbanFEL

Ma már néhány óra alatt elkészíthető bármilyen tárgy 3D-s modellje. Ha kedvenc tárgyunkról szeretnénk digitális másolatot készíteni, otthon, mi magunk is megtehetjük. Sőt, az ügyesebbek akár barátaikról is készíthetnek egész alakos 3D-s modellt. Több lehetőség áll rendelkezésünkre.
A legegyszerűbb eljáráshoz nem kell más, mint egy fényképezőgép és a megfelelő szoftver. Ennek során az általunk fotózott 2D-s képekből készül el a háromdimenziós modell. Az ennél komolyabb, másik megoldás egy komplett 3D szkenner használata. Ez három dimenzióban szkenneli az adott tárgyat egy lézer segítségével, így automatikusan létrejön a 3D-s modell.




Praktikus

Erre vártunk: íme a világ első ingyenes és korlátlan tárhelyeFEL

Címkék: adattárolás | praktikus |

Láttunk már olyan oldalakat, amelyek korlátlan és ingyenes online tárhelyként reklámozták magukat, de azoknál mindig volt valami megkötés, például a feltölthető fájlok méretében. A Hive ( link ) esetében ilyen nincs. Aki nagyon sok GB-nyi dokumentumot, videót, filmet, képet és zenét szeretne a felhőben tárolni, itt tényleg megteheti ingyen.
Bármilyen méretű fájlt feltölthetünk és megnézhetünk, egyedül a hirdetéseket kell eltűrnünk, de azok is úgy vannak elhelyezve, hogy szinte észre sem vesszük.
A béta állapotban működő Hive web alkalmazását megnyitva Facebook, Google vagy e-mail fiókunkkal regisztrálhatunk, ha pedig ez megvan, már használhatjuk is saját, korlátlan online tárhelyünket. Bal oldalon a kék színű "Add files to your Hive" lehetőségre kattintva három módon tölthetünk fel fájlokat: számítógépünkről kiválasztva, a Dropbox fiókunkból lementve és link segítségével, amely például torrent linkeknél működik egyszerűen, hiszen csak be kell másolni, és a fájl máris a Hive fiókunkba töltődik le.


Workflow-szolgáltatás -- minden szervezetnek jól jöhet, akár ingyen isFEL

Címkék: praktikus |

Tíz főig ingyenes, és ha beválik, azon felül sem számít drágának az az online szolgáltatás, amellyel minden munkahelyi ügyet egyetlen oldalon intézhetünk és beszélhetünk át.
Az egymástól távol, vagy otthonról dolgozóknak különösen, de az egy irodában ülők számára is hasznos szolgáltatás lehet az Igloo ( link ), amely egy cég munkamenetét egy oldalra viszi, minden fontos információval és dokumentummal együtt. Kis cégeknek különösen érdemes kipróbálni, hiszen 10 főig ingyenes, azon felül pedig személyenként 12 dollárba kerül havonta. Ha mindenkinek tetszik, akkor ezentúl ezen az oldalon lehet intézni mindent...


Jó zenékre vágyik? Akkor ezt semmiképp se hagyja kiFEL

Korlátok nélkül és persze ingyen hallgathatjuk kedvenc számainkat az alábbi oldalon.
A jó zenék kimeríthetetlen tárháza a Bop.fm oldal ( link ), ahol olyan forrásokból streamelik a zenét, mint a Spotify, a Deezer, a Rdio vagy a SoundCloud.
Az oldalra fellépve akár már pötyöghetjük is a keresőmezőbe kedvenc előadónk, albumunk, zeneszámunk nevét, és már tallózhatunk is a találatok között. Ha kiválasztjuk valamelyik számot, nemcsak hogy meghallgathatjuk, hanem még plusz információkat is olvashatunk róla, sok esetben pedig még a dalszöveg is megjelenik. Minden számhoz ajánlatokat is kapunk a hasonló stílusú zenékből.
A legszebb az egészben, hogy mindehhez nincsen szükség regisztrációra, azonban ha ez nincs ellenünkre, további szolgáltatásokhoz jutunk, például lejátszólistát is kreálhatunk kedvenc számainkból.
Arra is van lehetőség, hogy megosszuk kedvenc számainkat a Facebookon vagy a Twitteren, és ha szeretjük a meglepetéseket, csak kattintsunk a Surprise Me gombra, s véletlenszerűen kiválasztott zenéket hallgathatunk.




Kisszínes

Netadó helyett virtuális útlevél: az észtek így csináljákFEL

Ötven euróért észt virtuális állampolgárság, gyors, kulturált állami ügyintézés és alacsony adózás jár. Észtország így áll a digitális gazdasághoz, netadóról szó sincs.
December 1-jétől bárki igényelhet észt digitális állampolgárságot, amellyel hozzáfér a balti miniállam elektronikus szolgáltatásaihoz. Például tíz perc alatt bejegyeztetheti a cégét vagy leadhatja az adóbevallását. Az 50 euróért kínált elektronikus személyi igazolvány legnagyobb előnye mégis az, hogy hitelesen tanúsítja a tulajdonos identitását az interneten, és a hozzá kapcsolódó e-aláírást minden hivatalos szerv ugyanúgy elismeri, mint a kézi aláírást. Az e-személyit Észtországon kívül más uniós országokban is elfogadják, és 2018 második felére várhatóan az Európai Unió egészében használható lesz.


Naponta négy és fél órát tévézünkFEL

Kijöttek a Nielsen Közönségmérés nézettségi adatai a televíziós harmadik negyedévről. Igazából nem is az a furcsa, hogy átlagosan ennyi időt tévézünk, hanem hogy még nőtt is a szám tavaly óta.
Közönségmérés szerint egy átlagos magyar televíziónéző naponta 4 óra 26 percet tölt a képernyő előtt, ami három perccel több, mint a tavalyi átlag. Ha valaki egy hétköznap mondjuk az RTL-en bekapcsolja az esti Híradót, utána megnézi az Éjjel-nappal Budapestet és a Barátok köztöt, aztán csak a Celeb vagyok, ments ki innen! után kapcsolja ki a tévét, azzal pont ki is jön ez az idő.
Ahogy idősödik a közönség, úgy néz egyre több tévét: a 4-17 évesek naponta 3 óra 12 percet, a 18-49-esek 3 óra 40 percet, az 50 felettieknél pedig 5 óra 45 percet megy a tévé. Az utóbbi két korosztályban pár percet még nőtt is a szám tavaly óta, a legfiatalabb korosztályban viszont tíz percet csökkent (helyette mi az internetre és az okostelefonok elterjedésére tippelünk)...


Itt az internetadó-kalkulátor: nézze meg, önre mennyi jutFEL

Semmit nem kell méregetnie, elég ha öt kérdésre válaszol, és máris megtudhatja, mennyi adó következik az ön internetezési szokásaiból.
A kormányt képviselő nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy jövő évtől bevezetik az internetadót, melynek mértéke váratlanul brutális lesz: 150 forint gigabájtonként. Mutattunk már olyan programokat, melyekkel pontosan megmérheti, mennyit gigát netezik el egy hónap alatt. Van azonban egy kevésbé pontos, viszont sokkal gyorsabb eredményt hozó kalkulátor is, amivel fél perc alatt kiszámolhatja, hogy mennyi internetadó-vonzata van a havi netezésének. A kalkulátort ide kattintva érheti el -- link


Nekem bejön ez az internetadó-dologFEL

Nekem bejön ez az internetadó-dolog.
mefiblogger: Végre nyithatok egy videótékát.
parakovacs: Én ellátlak hamis DVD-vel.
Megtelnek újra a könyvtárak! Még az ekönyvekre kéne nyomatni egy 98 százalékos áfát és minden könyvtáros kontyban lenne mint régen!


A nap képe: Szijjártó Kínában vág átFEL

'Munkalátogatáson' Kínában tartózkodik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Szilas Cecília nagykövettel és Buslig Szonjával, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatójával felavatta az intézet Kodály-könyvtárát.




Információforrások

Kíváncsi, milyen házban lakik az ismerőse? Kattintson ideFEL

Csak írjon be egy címet, és az alábbi webszolgáltatásnak köszönhetően máris ott áll előtte, legalábbis virtuálisan.
Ha beírunk egy címet a Google Mapsbe, akkor először egy térképen látjuk, majd utcaképet kérve, már az adott hely fotóját is láthatjuk, mi több, mozgathatjuk.
A Show My Street szolgáltatás ezeket a lépéseket rövidíti le: elég megadnunk a címet, és már láthatjuk is róla az utcaképet, azaz olyan, mintha ott állnánk előtte. ha megtaláltuk a címet, tulajdonképpen a Google Maps utcakép nézetére kerülünk, és éppúgy tudunk navigálni, mintha eredetileg is innen indultunk volna.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu