Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/28., júl. 17.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

A következő lapszám megjelenése: júl. 31.

Hírek

Az amerikai fiatalok olvasási és könytárhasználati szoklásai
Könyvtári jövő: kevesebb könyv, több technológia -- nem gyerekkorunk könyvtára... (olvasóink szavazatára)
* * * OSINT-konferencia okt, 4-én * * *
Innovatív, mint egy asztalos
Dabasi Városi Könyvtár: FÉL ÉVE ZÁRVA!
OGYK: ami nem kell senkinek, az a zúzdában végzi -- folyóiratok és könyvek is
Európai uniós szakirodalom -- kiemelve vagy integrálva?
Jubileum műKINCSvadászat
Ismét leállt a könyvtári kölcsönzés utáni jogdíjak kifizetése
Új igazgató az SZTE Klebelsberg Könyvtár élén -- a helytörténetre fog gyúrni
Strandkönyvtár Egerben (képekkel)
Sikeres a Szatmár Megyei Könyvtár mecénás programja
Újságvásár a dunaújvárosi könyvtárban -- porosodás ellen
Sztárok a könyvespolcon
3000 könyv 12,5 négyzetcentiméteren -- könyvtár helyett?
Nem megy az e-könyv Magyarországon

Analógiák

Hangos raktár -- hatékonyabb visszakeresés a polcról
3:1 a roi-ja a közösségi médiának

Praktikus

Így szedheti ki a legegyszerűbben a hangokat egy videóból
Látványos, ingyenes feladatmenedzselő program böngészőjében
Vízfogyasztásunk tesztelésében segít egy facebookos alkalmazás
Ez a képlopó jóval többet tud, mint a társai

Kisszínes

Törvényt sértett az Apple az e-könyvekkel
Digitális kutatóterem az állambiztonsági levéltárban
Tízéves a Wikipédia magyar nyelvű kiadása
Hogyan élje túl, ha rémes a főnöke?

Kiemelt Katalist-hír

Alkalmazott Pszichológia folyóirat 2012-es számai ingyenesen

Információforrások

Nézzen körül Thomas Jefferson otthonában
EP-képviselők - valós időben
Ingyen feltérképezheti a Gmailjét
Megérkezett a Facebook megújult keresőmotorja
Az amerikai PC World 30 év után átköltözik a netre


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Az amerikai fiatalok olvasási és könytárhasználati szoklásaiFEL

Az amerikai 16-29 évesek 82%-a legalább egy -- bármilyen formátumú -- könyvet olvasott el az elmúlt egy évben. Az amerikai 16-29 évesek:
- 75%-a legalább egy nyomtatott könyvet olvasott az utóbbi 1 évben
- 25%-a olvasott legalább egy e-könyvet
- 14%-a hallgatott legalább egy hangoskönyvet
Könyvtárhasználati szokások. 2012 novemberi statisztika alapján az amerikai 16-29 évesek:
- 65%-ának van könyvtári olvasójegye
- 86%-a volt már könyvtárban vagy könyvbuszon személyesen; 58%-uk az elmúlt évben is
- 48%-a látogatott már könyvtári weboldalt; 28%-uk az elmúlt évben is
- 18%-a az elmúlt egy évben látogatott könyvtári weboldalt vagy más módon fért hozzá a könyvtári szolgáltatásokhoz mobil eszközről
Azok a jelenleg is könyvtárhasználó, amerikai 16-29 évesek, akik látogatták a könyvtárat, a könyvtár weboldalát, vagy könyvtári mobil eszközökre szánt szolgáltatásait az elmúlt évben), 22%-uknak növekedett, 47%-ének stagnált a könyvtárhasználati gyakorisága, 30%-nál pedig csökkent. (ref.: WKÁ)

Régebbi hírforrás(ok): Az amerikai fiatalok könyvtári szokásai és elvárásai (olvasóink szavazatára) -- link

Könyvtári jövő: kevesebb könyv, több technológia -- nem gyerekkorunk könyvtára... (olvasóink szavazatára)FEL

Hunt Library a North Carolina Állami Egyetemen: szép könyvtár, melynek földszintje mintha Apple-bemutatóterem lenne. Kis boxban lehet igénybe venni a tájékoztatást. Dewey és színkódok helyett szintek és liftek segítenek a keresett témák megtalálásában: merre van a videójáték-terem, média-szoba vagy a 3D-s nyomtató. A szolgáltatás -- szponzoroknak hála -- nyilvános mindenki számára. (ld. a videót: link ).
De talán emlékszünk a Bexar Megye San Antonio-beli, ősszel megnyíló könyvek nélküli könyvtárára. A szolgáltatás igénybe vételéhez per abszurdum még az (épülő) könyvtárba sem kell bemenni: a otthonról választhatunk 10 ezer könyvéből, melyek a kölcsönzési idő után egyszerűen megsemmisülnek gépünkön. Se kölcsönzési díj, se késedelmi díj... -- Nagy téttel bíró szerencsejáték a könyvtárak számára és úgy tűnik, semmi sem szent.
A könyvtárhasználat azonban nem csökken: keresettek az ottani számítógépek, vállalkozások és szegényebb emberek egyaránt látogatják.
A nyomtatott könyvek más hozzáállást kívánnak, mint az elektronikusak. Emellett a könyvtárak számára háromszor olyan drága az utóbbi. Viszont a városok e-könyvtárban gondolkodnak, főként a gyengén ellátott körzetekben. Kisebb hely is kell neki.
A könyvtárak átalakulnak, hasonulnak pl. tanulószobához, kávézóhoz, kreatív laboratóriumhoz, tele technológiával. (ref.: MG)


* * * OSINT-konferencia okt, 4-én * * *FEL

Hírszerzés nyílt forrásokból, azaz Open Source Intelligence a témája annak az okt. 6-i konferenciának, amelyen magyar államigazgatási és üzleti valamint külföldi szakemberek tartanak előadásokat. A témák között:
- információ-fejlesztés,
- keresési stratégiák, szemantikus technológiák
- biztonság,
- közösségi média
- az internet és a könyvtár jövője
- szervezeti vonatkozások.
A konferenciát a Magyar információbrókerek Egyesülete link szervezi. (MG)


Innovatív, mint egy asztalosFEL

Néhány új munka kapcsán meghívtuk lakásunkba 12 év elteltével. A mester rácsodálkozott saját korábbi munkájára és megjegyezte: szinte semmit nem csinálnak úgy, mint annó. Azóta új gépeket és eljárásokat használnak. Érdekes volt ezt hallani: azt tudtam, hogy az amerikai acéliparban nem állítanak elő olyan öntvényeket, amelyeket 5 évvel ezelőtt. De testközelben látni ezt a pörgést, az azért más. Nem, nem mondom természetesen azt, hogy egy könyvtárban is lehetnénk olyan innovatívak, mint egy asztalos. Nem is maga a technológia számít, hanem használóink igénye, akik egyre inkább e-cuccokat kérnek, kérnének rajtunk számon. A kérdés tehát inkább az: képesek vagyunk-e annyira átformálni szolgáltatásainkat, hogy megfeleljünk használóink jelen (netán jövőbeni) igényeinek. Mint egy asztalos. (MG)

Hírforrás:
2013. július 17.

Dabasi Városi Könyvtár: FÉL ÉVE ZÁRVA!FEL

A Tudás és a Tudatosság Éve a testület tavalyi döntéseinek következtében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésének megkezdésével és az ismeretekhez való hozzáférést és tartalmasabb közösségi életet biztosító könyvtár bizonytalan időre elhúzódó zárva tartásával kezdődött és tart már fél éve.
Fél évvel a költözés megkezdése után végre üvegre cserélték a zsákot az ablakban, és megjelentek az első könyvek is, de továbbra sem lehet tudni, meddig lesz még zárva az intézmény.

Régebbi hírforrás(ok): Dabasi Városi Könyvtár: ZÁRVA -- Klebelsberg költözött a felújított épületébe link

OGYK: ami nem kell senkinek, az a zúzdában végzi -- folyóiratok és könyvek isFEL

Háromezer polcfolyóméternyi periodikát selejtez ki hamarosan az Országgyűlési Könyvtár -- közölték a minap. A hír meglehetősen drámaian cseng, főleg, ami a léptékeket illeti, valamint azt, hogy -- mint megtudtuk -- a következő menetben a könyvek egy részétől is megszabadulnak majd. Mi indokolja ezt a gigantikus apasztást, és mire készül még az átalakuló bibliotéka menedzsmentje? Ennek igyekeztünk utána járni.
...

Régebbi hírforrás(ok): 6 ezer folyóméternyi poros dokumentummal lesz karcsúbb az Országgyűlési Könyvtár -- link

Európai uniós szakirodalom -- kiemelve vagy integrálva?FEL

Európai uniós szakirodalom könyvtáron belüli elhelyezéséról kérdeztük a szakmabelieket a legutóbbi szavazáson. A nem reprezentatív válaszol megoszlása:
12 - Jó, hogy kiemelt állományrész a könyvtárban.
12 - A vonatkozó szakba legyen szétosztva.
6 - Ahogyan a fenntartó kívánja, akár szakhoz osztva, akár kiemelve.
5 - Egyéb válasz.
-- Az eredmények azt mutatják, hogy erősen megosztottak vagyunk, hogy egybeosztva ill. kiemelve érdemes tárolni az anyagot. Ugyanakkor elmozdulásként is értékelhetjük az eredményt: korábban egyben KELLETT tartani az anyagot, tehát szemléletben is lépést tettünk az európai integráció felé. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2013. július 17.

Jubileum műKINCSvadászatFEL

MűKINCSvadászat fantáziacímmel 2010 óta zajlanak biblioterápiás foglalkozások könyvtári környezetben fejlesztő jelleggel. Az egy órásra tervezett foglalkozásokat előre kijelölt időpontokban és helyszíneken tartjuk, legtöbbször a feldolgozásra kerülő mű előzetes megjelölésével. A csoportfoglalkozásokon résztvevők összetétele változó, azonban van egy közel 50 főből álló 'kemény mag', akik rendszeresen látogatják a programot: családapák, családanyák, nagypapák és nagymamák, fiatal fiúk, lányok. Mindig akadnak újonnan érkezők, akik vagy a már beavatott műKINCSvadászoktól kapják a hírt, vagy pedig a különféle könyvtári és egyéb médiafórumokhoz eljuttatott programajánló hírére érkeznek. A foglalkozások kezdettől fogva ingyenesek az ott lévők számára. Csoportmunkában dolgozunk, a résztvevők száma átlag 10-12 fő. Összesen közel 700-an kapcsolódtak be a sorozatba eddig, többségük hosszabb ideig rendszeres résztvevő, de van, aki az első foglalkozástól kezdve velünk van. Évente egy kérdőív segítségével felmérem a műKINCSvadászok véleményét a tapasztalataikról. Az ebből leszűrtek alapján állítom össze a következő év témáit, a hozzá kapcsolható műveket, s változtatok -- ha szükséges -- az addigi gyakorlaton.
Az egyéni életminőséget jó irányba befolyásoló személyiségfejlődésen túl a könyvtárak is profitálnak a sorozatból, hiszen többen olvasói lettek a helyszínt biztosító könyvtárnak s a témául szolgáló műveket onnan kölcsönzik ki olvasásra. Emellett a befogadott sorozat a könyvtárak saját szervezésű programjait színesíti, gazdagítja. Az olvasásfejlesztés terén rárótt feladatait is részben teljesíti a helyszínt adó könyvtár, hiszen a biblioterápián résztvevők szinte kivétel nélkül elolvassák a témául választott műveket -- ha nem is a foglalkozásra, de az ott tapasztaltak hatására -- s ez az olvasás és műfeldolgozás hatékonyságában lényegesen jobb az átlagos olvasásnál. A személyes élmények megosztása új barátságokat is eredményezett a csoporton belül, s köztudott a szoros baráti kapcsolatok ösztönző, biztonságot nyújtó szerepe az egyének életében.
Két budapesti könyvtári helyszínen, a Veres Pálné Gimnázium Könyvtárában és a Magyar Írószövetség Könyvtárában folytattuk havi rendszerességgel, továbbra is térítésmentesen a foglalkozásokat. A jubileumi, 50. foglalkozásra 2013. június 27-én kerül sor a Veres Pálné Gimnázium Könyvtárában. (Sóron Ildikó)


Ismét leállt a könyvtári kölcsönzés utáni jogdíjak kifizetéseFEL

Tetemes késéssel, májusban kezdődött meg a könyvtári kölcsönzés után járó szerzői jogdíjak kifizetése. Két hónapja sem működött a rendszer, máris leállt.
A Népszabadság szerint a leállást az okozza, hogy a módosított államháztartási törvény alapján a jogdíjra szánt összeggel, mint költségvetési pénzzel nem évente, hanem havonta kell elszámolni. A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) számára ez értelmezhetetlen és végrehajthatatlan. Az egyesület működésének ellenőrzésével kapcsolatban is vannak kérdéseik.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával történt egyeztetés után Menyhért Anna, az egyesület igazgatója reméli, hogy a kifizetések hamarosan folytatódhatnak. A kifizetést korábban az akadályozta, hogy az egyesület a 2011-re szánt pénzt, mintegy 100 millió forintot csak 2012 végén kapta meg, ennek kifizetését kezdték meg májusban. Az idei 90 milliós összeg felhasználását pedig a fent említett okok gátolják.
Az elfogadott szabályok szerint mintegy 3 ezer szerző kaphat ilyen jogdíjat, amelynek maximális összege 100 ezer forint. Eddig mintegy 100 szerző kapta meg jussát.


Új igazgató az SZTE Klebelsberg Könyvtár élén -- a helytörténetre fog gyúrniFEL

Július elsejétől Keveházi Katalin került az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgatói posztjára. Az egyetemi bibliotéka szerepének az új vezető továbbra is az oktatás és kutatás segítését tartja, emellett kiemelt figyelmet fordít a helytörténeti dokumentumok mentésére és feldolgozására.
A korábbi főigazgató-helyettes Mader Bélát váltotta fel a bibliotéka élén, aki 1990 óta vezette az intézményt június 30-i nyugdíjazásáig...

Régebbi hírforrás(ok): Az angol felsőoktatási könyvtárak fejlesztési prioritásai link

Strandkönyvtár Egerben (képekkel)FEL

A 'Nyisd ki a világot!' -- országos könyvtári szolgáltatások bővítése az oktatás és képzés támogatásának érdekében' c. pályázat adta a lehetőséget, hogy a Plázakönyvtár után a Bródy Sándor Könyvtár ismét kilépjen falai közül, mégpedig az Egri Termál- és Strandfürdő (Eger, Petőfi tér 2.) gyepére, a forróvizes termál medence melletti üvegfolyosón létesített Strandkönyvtár ( link ) formájában. Ne csak csobbanjon, olvasson! -- szól a jelige, amivel egy újabb közönséget, a csodás egri strandra járókat szeretné megszólítani szolgáltatásával a könyvtár. Magyar és idegen nyelvi folyóiratok, napilapok, szépirodalmi művek, könnyű nyári olvasmányok, népszerű könyvek, gyermek-- és ifjúsági irodalom, idegen nyelvű irodalom várja a strandolókat a 2013. július 5-i ünnepélyes megnyitótól kezdve.


Sikeres a Szatmár Megyei Könyvtár mecénás programjaFEL

Tavaly indult és folytatódik a Szatmár Megyei Könyvtár mecénás programja, melynek során eddig közel 2500 kiadvánnyal bővült az intézmény gyűjteménye. Legutóbb, július 11-én Karácsonyi Károly biológus, muzeológus ajánlotta fel tudományos munkáit a szatmári könyvtárnak.
Csütörtökön egy kisebb kiállítás is nyílt Karácsonyi Károly könyveiből a könyvtár multimédiatermében, 13 órától pedig Angela Campian, a Szatmár Megyei Könyvtár vezetője köszönte meg a biológus értékes könyvadományát a meghívott szakemberek és az érdeklődők előtt.


Újságvásár a dunaújvárosi könyvtárban -- porosodás ellenFEL

Idén is megrendezi hagyományos, és az olvasók körében roppant népszerű akcióját a József Attila Könyvtár: a már nem őrzött újságok, folyóiratok vására csütörtökön kezdődik az intézményben.
Folytatják az évek óta népszerű sorozatot, idén is kiárusítja a már nem őrzött újságokat, folyóiratokat a József Attila Könyvtár, tudatta a DO-val Katona Zsuzsanna igazgató. Az immár hagyományos újságvásárra először július 11-én, azaz csütörtökön várják a betű barátait -- akik többek között a lakberendezés, hobbi, életmód, számítástechnika tematikus kiadványaiból, valamint a gyermeklapok köréből válogathatnak. A könyvtár kiárusítandó újságjait, hetilapjait, folyóiratait az intézmény nyitva tartási idején, a készlet erejéig vásárolhatják meg az érdeklődők.


Sztárok a könyvespolconFEL

Az utóbbi időben ellepték a könyvesboltok polcait a celebek által írt, vagy a róluk szóló kiadványok. Kiderült, hogy írói vénával született Zámbó Jimmy X-Faktorban feltűnt fia, Liptai Claudia, aki Álomnő címmel regényt írt, Ördög Nóra pedig női életvezetési tanácsokkal tört be a könyvpiacra.
Akadnak bőven olyanok is, akik másokkal íratták meg életük történetét. Kásás Tamás M. Kiss Csabára bízta a munkát, Stohl András börtönben töltött napjait Szalai Vivien örökítette meg az utókornak, Kern András pedig Bárdos Andrásnak nyílt meg.
Noha általában tiszavirág-életű könyvekről van szó, viszonylag magas, akár több tízezer példány is elkel némelyikből. Ez pedig igen szép teljesítmény ahhoz képest, hogy ma Magyarországon már jó eredménynek számít, ha egy címből háromezer darab fogy.
Kolosi Tamás, a Líra Könyv Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint vannak divatidőszakok a könyvpiacon is. 'A 70-80-as években felnőtt egy generáció, amelyik nem olvasott. Aztán jött Harry Potter, és egy csapásra divat lett az olvasás. A varázslótematika mindent vitt. Ezt a vámpírok követték, majd az ezoterikus könyvek forgalma ugrott meg. Most pedig az erotikus írások iránt nőtt meg a kereslet' -- sorolja a divathullámokat Kolosi Tamás, aki szerint a celebek a kortárs szépirodalom rovására hódítanak a könyvpiacon, valószínűleg átmeneti jelleggel...

Hírforrás: mmonline
2013. július 17.

3000 könyv 12,5 négyzetcentiméteren -- könyvtár helyett?FEL

Abban semmi meglepő sincs ma már, hogy könyveket olvasunk számítógépen. Az alábbi megoldás azonban egészen különös formában kínálja a könyveket.
Ha e-könyvekről beszélünk, mindenkinek rögtön az jut az eszébe, hogy valahonnan a netről letölti az olvasnivalót, majd a számítógépén/e-könyv olvasón olvassa azt.
Nemrégiben azonban egy egészen más megoldás látott napvilágot, egy olyan, 2,5x5 centis USB-kulcs ( link ), amelyik 3000 klasszikus könyvet tartalmaz, olyan írókkal, mint H.G.Wells, Dickens, Jane Austin, Emily Bronte.
Egyszerűen csak csatlakoztatni kell a meghajtót a számítógéphez, és máris lehet olvasni a regényeket (persze angolul), nincsen szükség speciális szoftverre vagy netkapcsolatra.


Nem megy az e-könyv MagyarországonFEL

Még mindig 0,5-1 százalékra becsülik a hazánkban értékesített e-könyvek arányát a teljes könyveladáshoz képest. Mindez a legkedvezőbben számolva is csak 10 százaléka az Egyesült Államokban eladott e-könyvek arányának. Habár Magyarország is fejlődik ezen a téren, nagy bumm még jövőre sem várható -- mondta el az ugyvedvilag.hu-nak adott interjújában Tóth Gábor, a CompLex Kiadó ügyvezető igazgatója.
Az viszont megfigyelhető, hogy a szakkönyvek terén kedvezőbb az e-könyv-használók aránya. Mindezt a kiadó adatai is megerősítik, ahol az összesen eladott könyvek 3 százaléka e-könyv. Tóth Gábor szerint mindennek gyakorlati okai vannak: 'A szakkönyveket napi szinten használó szakemberek általában felismerik a formátum adta előnyöket, ilyen a szövegben való gyors keresés lehetősége vagy a jegyzetelés és a könyvjelzők korlátlan használata.'...
Tóth Gábor szerint minden fejlesztés ellenére 2014-ben is csak lassú növekedés várható az e-könyvek piacán, elmarad a nagy bumm, mégis bizakodó és biztos abban, hogy a formátum egyre nagyobb teret nyer.

Hírforrás: HVG
2013. július 17.



Analógiák

Hangos raktár -- hatékonyabb visszakeresés a polcrólFEL

A raktári folyamatok egyik legtöbb munkát követelő szakasza az úgynevezett kiszedés: ennek során készítik össze a kiszállítandó tételeket a megrendelések alapján. Lehet nyomtatott lista is az alapja, de újabban már szinte mindenütt kézi eszközöket, kijelzővel és vonalkódolvasóval ellátott pda-kat használnak. Ennek a módszernek is vannak azonban hátulütői, mondja Kanozsai Csaba, a Corwell logisztikai igazgatója. Egy kézi eszköz sokszor útban van, a dolgozónak nem szabad mind a két keze, ami megnehezíti az árucikkek levételét a polcról. Az is növeli a hibalehetőséget, hogy hol a kijelzőt, hol a polcokat kell nézni...
A Corwell ezért más megoldást keresett 2010-ben, amikor új alapokra akarta helyezni raktári működését.
A cég a Vocollect hang alapú raktári megoldását választotta, amelyet a BCS Hungary vezetett be. Egy ilyen rendszer használata során a kiszedendő tételeket nem papírról vagy pda-ról kell leolvasnia a dolgozónak, hanem szóban, a fején lévő fülhallgatóra -- illetve az azzal vezeték nélküli összeköttetésben lévő, a derekán viselt eszközre -- kapja meg az utasításokat. Ennek a megoldásnak nagy előnye az, hogy a dolgozónak mind a két keze szabad, és a szemét sem kell levennie a polcokról: így gyorsabban, hatékonyabban és nem utolsósorban biztonságosabban tudnak dolgozni...

Hírforrás: IT Business
2013. július 17.

3:1 a roi-ja a közösségi médiánakFEL

Minden befektetett 1 font 3,34 font megtérülést hoz a vállalatok számára a közösségi médiában -- állítja az Interactive Advertising Bureau UK (IAB UK) tanulmánya, amelyet a Heinz, a Kettle és a Twinings közösségi médiás megjelenése alapján készítettek.
A kutatás szerint ötből négy fogyasztó hajlandóbb egy adott márkát vásárolni, ha találkozott vele a közösségi médiában, a megkérdezett, közösségi oldalakat használók 83 százaléka pedig kifejezetten kipróbálná az adott márka hirdetett termékét.
A Heinz, a Kettle és a Twinings márkák közösségi médiás tevékenységének értékelése arra mutatott rá, hogy 22, 17 és 19 százalékkal nőtt az irántuk tanúsított pozitív érzelem, amikor egy fogasztó találkozott a jelenlétükkel.




Praktikus

Így szedheti ki a legegyszerűbben a hangokat egy videóbólFEL

Amennyiben csupán a hanganyag érdekelne bennünket egy videóból, érdemes felkeresni az alábbi oldalt.
Az online szolgáltatások egyik igen nagy előnye, hogy a használatukhoz semmit sem kell letölteni a számítógépre, így azok is bátran élhetnek vele, akik amúgy ódzkodnak a szoftvertelepítéstől. Az Online Audio Converter ( link ) is egy ilyen netes szolgáltatás, ráadásul ingyenes, sőt még regisztrációt sem igényel.
Amit kínál: hangfájlok átalakítása a legkülönfélébb formátumokba, illetve a hanganyagok kivonása a videókból. A médiafájlokat mp3, wav, m4r (iPhone-ok számára), m4a, amr, mp2, flac és ogg formátumúra alakíthatjuk. További hasznos jellemző, hogy egyszerre több fájlt is feltölthetünk az oldalra átalakítás céljából, és ekkor tömörített, zip formátumban kapjuk meg az eredményt.


Látványos, ingyenes feladatmenedzselő program böngészőjébenFEL

Képzelje el, hogy egy táblára színes cédulákat helyezve dolgozhat együtt a munkatársaival egy projekten. Valami hasonlót kínál az alábbi alkalmazás.
Jóval szervezettebbé tehetjük munkánkat, ráadásul valós időben dolgozhatunk együtt egy adott projekten kollegáinkkal, ha telepítjük a Symphonical nevű Chrome-bővítményt ( link ). Miután letöltöttük, betelepül az új lapon található programok közé.


Vízfogyasztásunk tesztelésében segít egy facebookos alkalmazásFEL

Napi vízfelhasználásunkat akár olyan döntésekkel is befolyásoljuk, hogy mit eszünk, mivel közlekedünk. Az Electrolux YourWaterMark alkalmazásával most bárki könnyen ellenőrizheti, mennyire takarékos vízfogyasztó.
Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya szerint 2025-re 1,8 milliárd ember él majd olyan országban vagy régióban, melyet abszolút vízhiány fog sújtani, a világ népességének kétharmada számára pedig szűkös vízkészletek állnak majd rendelkezésre.
Vízfelhasználásunkat azzal is befolyásoljuk, hogy mit eszünk, mit iszunk, hogyan közlekedünk. Az Electrolux YourWaterMark ( link ) facebookos alkalmazásával bárki könnyen ellenőrizheti mennyire takarékos vízfogyasztó. A vízfelhasználás csökkentésében pedig Zem Joaquin környezetvédelmi szakértő, az EcoFabulous.com alapítója segít tanácsokkal.


Ez a képlopó jóval többet tud, mint a társaiFEL

Jó pár képlopót bemutattunk már rovatunkban, és mindig érdeklődéssel figyeljük azokat a programokat, amelyek ezen a téren is újítanak.
Meglepően sokoldalú képlopó program a Hotshots. Innen tölthető le ( link ), majd az exe fájlra kattintva tudjuk telepíteni. Érdemes rögzíteni akár a Start menüben, akár a tálcán, így ugyanis mindig kéznél lesz.
Mindenekelőtt beállíthatjuk, milyen részét mentse el a látott oldalnak, akár a teljes oldalt kérhetjük, akár a látott ablakot, akár a kép egy régióját, sőt szabad kézzel is kijelölhetünk egyes részeket. Érdemes azt is kijelölni, hogy kérdezzen rá a program, hova mentse el a képet (After snapshot: Save image (ask user)), így ugyanis biztos, hogy megtaláljuk majd a fotókat.
Ha elkészült a mentés, előkerül a szerkesztőablak, és mi eszközök tucatjával szembesülünk. Nemcsak kijelölhetünk vagy megnyilazhatunk részeket, hanem még számokkal is felhívhatjuk a figyelmet a mentett kép egyes régióira. Hátteret is választhatunk a képnek, sőt, ha úgy tetszik, akár felhőbe is feltölthetjük.




Kisszínes

Törvényt sértett az Apple az e-könyvekkelFEL

Az elektronikus könyvek árának felverése érdekében öt vezető kiadóvállalattal kartellbe szövetkezett, és ezzel törvényt sértett az Apple -- mondta ki egy manhattani szövetségi bíró szerdán meghozott ítéletében.
Az ítélet súlyos, várhatóan több százmillió dolláros bírsággal járhat az Apple számára, amely a perben az amerikai igazságügyi minisztériummal, valamint 33 amerikai állammal és területtel szemben veszített.
Az Apple-t azzal vádolták meg, hogy meg kívánta törni a termékeit 9 dollár 99 centért áruló Amazon cég dominanciáját az e-könyvek piacán, és 12,99-14,99 dollárra srófolta fel a digitális kötetek árait. A kartell létrejötte előtt az Amazon részesedése 90 százalékos volt a piacon.


Digitális kutatóterem az állambiztonsági levéltárbanFEL

Digitális kutatótermet alakítanak ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában szeptemberre; a változás az iratvédelem mellett a kutatók jobb kiszolgálását is segíti majd.
Az átalakítás érdekében a levéltár júliusban bezár, szeptemberben pedig már az országban egyedülálló, kizárólag elektronikus kutatóhelyekkel felszerelt galériával bővülve nyit meg újra. A földszinten a papír alapú iratok kutatása többé-kevésbé a jelenlegi formájában működik tovább. A Történeti Levéltár őrzi az egyik legkutatottabb magyarországi irategyüttest, kutatóterme szinte folyamatosan túlzsúfolt. A szocialista kor állambiztonsági iratai az évtizedes folyamatos használat során ráadásul rendkívül rossz állapotba kerültek, számos dosszié biztos pusztulásra lenne ítélve a jelenlegi kutatási gyakorlat mellett.
Az intézmény évek óta végzi a legkeresettebb iratok szkennelését, jelenleg már több mint kétmillió oldalnyi digitalizált iratállomány áll rendelkezésre. Mindez mostanáig csak a belső munkafolyamatokat segítette, a későbbiekben azonban a folyamatosan bővülő digitális iratanyag a gyorsabb és hatékonyabb kutatást szolgálhatja. A digitalizált példányok használata egyszerre több kutató számára is lehetővé teszi majd ugyanazon iratanyag használatát, az iratok nem rongálódnak tovább az állandó használatban, a levéltár állományvédelmi kapacitásait pedig hosszú távú iratmegőrzési programjának megvalósítására fordíthatja.
A már digitalizált és szükség esetén elektronikusan anonimizált dossziék esetében csökkenthető lesz a várakozási idő is, így a kutatók alkalmanként nagyobb mennyiségű forrásanyaghoz juthatnak hozzá, a teljes kutatóterem légkondicionálásával pedig a kutatók jobb körülmények között dolgozhatnak. A digitális iratanyagok kutatása esetében is érvényes marad azonban az a szabály, amely szerint a kutatók nem jogosultak saját eszközzel másolatot készíteni az iratokról.


Tízéves a Wikipédia magyar nyelvű kiadásaFEL

A szolgáltatás tulajdonképpen csak újjászületett 2003 nyarán: első ízben 2001 májusában, nem sokkal az angol nyelvű eredeti után próbálták elindítani, de néhány hónapos kísérletezés után elhalt a kezdeményezés.
A magyar Wikipédia újraindítása és a legelső, az Omega együttesről szóló szócikk létrehozása Gervai Péter informatikus nevéhez fűződik. Az elmúlt tíz év alatt 235 ezer regisztrált és több százezer regisztrálatlan szerkesztő összesen 14 millió elvégzett szerkesztésének köszönhetően a szócikkek száma 243 ezer fölé nőtt.
Ezzel a magyar a huszonharmadik helyen áll a kétszáznyolcvan nyelvi változat rangsorában. Eddig 775 tanulmányterjedelmű és magas minőségű szócikk érte el a kiemelt minősítést. A feltöltött képek, grafikák száma közelít a 42 ezerhez. Az említett mutatók alapján mára elmondható, hogy a Wikipédia a valaha volt legterjedelmesebb magyar nyelvű enciklopédia; szócikkei számával és terjedelmével olyan klasszikus tudástárakat is megelőz, mint az első önálló hazai nagylexikon, A Pallas nagy lexikona, az 1911 és 1935 között kiadott Révai nagy lexikona vagy az 1993 és 2004 között megjelentetett Magyar nagylexikon.


Hogyan élje túl, ha rémes a főnöke?FEL

Egy rossz főnök idegileg és lelkileg is készíti a dolgozókat, akik így a munkájukat sem tudják megfelelően végezni, ami további konfliktusokat szülhet. Hogyan élje túl, ha kibírhatatlan a főnöke? Erre gyűjtött össze pár tippet a Business Insider.
Először is azt kell átgondolnia, menni akar vagy maradni? Persze mindenki tudja, ez nem ennyire egyszerű. Ha szíve szerint felmondana, a következményeket mindenképp mérlegelnie kell. Van spórolt pénze, vagy hamar anyagi nehézségekbe ütközne? Milyen további lehetőségei vannak, ha új munka után nézne? Ha viszont annyira elmérgesedett a helyzet, hogy már tényleg belebetegszik, akkor nincs mese, mennie kell.
De ha úgy dönt, hogy marad, fontos a pozitív hozzáállás. Azzal, hogy megadta mindkettőjüknek ezt a lehetőséget, hogy javuljon a hangulat a munkahelyen. De ne feledje el, hogy attól, hogy csak vár a csodára, nem történik semmi, önnek is keményen tennie kell azért, hogy elviselhetőbb legyen a légkör...
Szavazzon bizalmat a főnökének. Ez mindenképp építő jelleggel hat majd a kapcsolatukra. Ez a fajta bizalom persze csakis szakmai lehet, és érthető, ha néha még így is fenntartásai lesznek. Ha ez megvan, erre már lehet építkezni: ne csak ön bízzon a főnökben, hanem érje el, hogy a főnöke is bízzon önben. Persze ne essen túlzásba, nem kell túlzásba vinni a kedveskedést. Inkább csak jelezze, hogy ön is szívesen elvállal néha pár plusz feladatot, esetleg komolyabb ügyeket is önre lehet bízni, hiszen azokkal meg tud birkózni. Építsen így ki egyfajta autonómiát, végezze el önállóan a munkáját úgy, hogy arra ne is legyen panasz...
Innentől kezdve a cikk szerzője szerint egyre kevesebb lesz a feszültség, és még ha nem is lesznek legjobb barátok a főnökével, a szakmai kapcsolat nem fog elmérgesedni.




Kiemelt Katalist-hír

Alkalmazott Pszichológia folyóirat 2012-es számai ingyenesenFEL

Megjelentek az Alkalmazott Pszichológia 2012-es számai, ingyenesen beszerezhetőek a főszerkesztőtől. Ingyen postázzák is, de hamarosan felkerülnek teljes szöveggel a honlapra ( link ), illetve az ELTE Reader oldalra ( link ). (Klein László)




Információforrások

Nézzen körül Thomas Jefferson otthonábanFEL

Újabb különleges helyszínnel bővült a Google Street View választéka. Thomas Jefferson neve nem csak az amerikaiak körében ismert: az 1744-ben született politikus az Egyesült Államok harmadik elnöke volt, és nevéhez fűződik a Függetlenségi Nyilatkozat megírása. A Street View jóvoltából -- adta hírül a Google -- most betekintést nyerhetünk egy valóban különleges helyre, Jefferson montecellói otthonába.
Körbejárhatjuk az étkezőjét, szemügyre vehetjük 'laboratóriumát', tudományos eszközeit, és persze közelről is megnézhetjük híres térképgyűjteményét. Fantasztikus kirándulás részesei lehetünk tehát, ha a Street View-val tartunk. -- link


EP-képviselők - valós időbenFEL

EP-képviselők gondolatai, tevékenységei szinte valós időben.


Ingyen feltérképezheti a GmailjétFEL

Az MIT kutatóinak fejlesztése azt is megmutatja, kinek mikor írt először. A rangos amerikai műszaki egyetem médialaborjának fejlesztése az Immersion ( link ), vagyis a merülés nevű honlap, amely a Gmail levelezőfiókokban tárolt üzenetek elemzésével képes előállítani a felhasználók kapcsolati hálózatát, amelyről az is kivehető, ki kit ismer. A szájt nem az üzenetek szövegét, hanem az azokhoz kapcsolódó metaadatokat, tehát a küldés időpontját, valamint a küldő és a címzett nevét vizsgálja.


Megérkezett a Facebook megújult keresőmotorjaFEL

A The New York Times jelentette be, hogy a Facebook új keresőmotorja a mai napon debütált hivatalosan, amely számos lehetőséget tartogat a felhasználók számára.
Már január óta lehet tudni, hogy a népszerű közösségi oldal új keresőmotoron dolgozik, amelyet 'graph search' névre kereszteltek. A most már hivatalosan is megjelent Facebook frissítésének köszönhetően sokkal egyszerűbb lesz a jövőben keresni -- legyen szó emberekről, helyekről, képekről vagy érdeklődési körökről. Akár olyan kérdéseket is feltehetnek a felhasználók, hogy melyik ismerősük él New Yorkban.
A portál szerint a Graph Search még messze van a tökéletestől, hiányosságok még akadnak. A státuszfrissítésekről például nem talál infót, nem tud adatokat lekérni külső alkalmazásokból (pl. Instagram), valamint a mobilapplikációban sem érhető még el.
Egyelőre csak az Egyesült Államokban élő, valamint a Facebookot angolul használók számára érhető el ez az újítás, de hamarosan más nyelvek is beállnak majd a sorba.


Az amerikai PC World 30 év után átköltözik a netreFEL

Végérvényesen lezárult egy korszak: az amerikai PC World 30 év után átköltözik a netre. A lap magyar kiadása papíron is megy tovább.
Az internet borzasztóan kemény a nyomtatott magazinokkal, és ez különösen igaz a számítástechnikai szaklapokra. Hiszen éppen az ő olvasóik azok, akik -- érdeklődési körüknek megfelelően -- szinte egész nap a neten szörföznek.
A digitális Time magazin tech rovatában a PC World egy volt újságírója emlékezik vissza az 'aranykorra', pontosabban a nyomtatott magazin aranykorára, hiszen -- mint megjegyzi -- a tech újságírás nem halt meg, csak éppen áthelyezte székhelyét a digitális világba.
Augusztusban még egyszer kézbe vehetik az amerikai olvasók a PC Worldöt, de utána már csak az interneten fognak találkozni vele.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu