Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/22., máj. 29.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Új archívum a magyar kutatók számára -- 7 millió cikk, 1650 folyóirat, 84 intézménynek
A könyvtáros elismertségének növelése -- adatbázisokkal (Adatbázismarketing 1.)
Akkor sikeres a könytár, ha nem hagyományos tapasztalatokat alkalmaz!
Fiatal munkaerő motiválása a könyvtárban -- értelmes munkát kívánnak
Neves elítélt, mint börtönkönyvtáros...
Kell-e PhD egy könyvtárosnak?
Szakdolgozatok hozzáférési szintjei -- hogyan változik a hallgatók hozzáállása?
Fél évre bezár az Országgyűlési Könyvtár
Internetes egyetemi kurzusok -- könyvtárosoknak is? -- a könyvtár ügyfelei?
Miért keresik a britek közkönyvtáraikat a következő 5 évben? -- könyvtáros-vélemény (olvasóink szavazatára)
Mire leszáll a gép, az utasok kiolvashatnak egy könyvet
Olvasnivalót kínál a fánk mellé -- növekszik és könyvtárral is együttműködne - 2.
Ajándékutalvány és sajtóajándék -- Kaposváron is
Az e-könyvek és a könyvtári kölcsönzés jogi vonatkozásai
Olvasó plakátok (képpel)

Analógiák

Amit a társkeresésről az állam tud -- Mi ismerjük-e az emberek információszerzési szokásait?

Praktikus

Mostantól a magyarok is ingyen telefonálhatnak a Facebookkal
Így szabadulhat meg könnyen, gyorsan és végleg a felesleges programoktól
Érdemes kipróbálni ezt a látványos szórakoztató programot
Így készíthet profi DVD-t avi fájljaiból

Kisszínes

Törökül is kiadták az Egri csillagokat
Honnan tudod, hogy izgalmas könyvet olvasol? (kép)

Információforrások

A III/III. krónikája
Térképen Magyarország modern legendái
Építészeti magazin indult
Sokkal jobb az új Google Maps
Új magyar hírcsatorna indul
Egy újabb Google újítás -- átalakult a Trends


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Új archívum a magyar kutatók számára -- 7 millió cikk, 1650 folyóirat, 84 intézménynekFEL

A magyar kutatók 2013. májusától férnek hozzá az Elsevier teljes folyóirat-archívumához az EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás) link kapun keresztül. A hatalmas adatbázist 84 magyar felsőoktatási és kutatási intézmény veheti igénybe.
Az Elsevier folyóiratcsomagjának tartalma 1650 tétel, melyet 84 magyarországi felsőoktatási és kutatás intézmény használhat. Az adattartalom 'fizikailag' kerül a magyar szolgáltató tulajdonába, azaz a winchesterek érkeztek Magyarországra. A projekt hatására jelentősen megnő az érintett hazai szakkönyvtárak archívfolyóirat-kínálata, amellett az is várható, hogy a raktáraikban feleslegessé válnak az érintett papírtartalmak -- ugyanakkor teljesebb is lesz a kínálat.
Az Elsevier B.V. 2000-ben kezdte meg a tulajdonában levő folyóiratok digitalizálását. Az Elsevier Backfiles on ScienceDirect így mára a világ legjelentősebb tudományos folyóirat archívumává vált, s több mint 7 millió cikket tartalmaz. Az adatbázist az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a TÁMOP-4.2.5-B-11/1-2011-0001 projekt keretében szerezte be és bocsátja rendelkezésre a védelmi idő teljes tartalmára.


A könyvtáros elismertségének növelése -- adatbázisokkal (Adatbázismarketing 1.)FEL

Az intelligens adatbázisok (közülük több megtalálható az EISZ-csokorban) számos olyan lehetőséget kínálnak, amelyekkel a könyvtárosok kis befektetéssel -- meg egy kis odafigyeléssel -- nélkülözhetetlenné tehetik magukat használóik körében. Ugyan e lehetőség minden 'mezítlábas' használó számára elérhető, mégis kevesen veszik a fáradságot -- rendszeres fejtágítást -- ezek kiaknázására. Így piaci rés keletkezik a könyvtáros számára. Néhány ilyen lehetőség:
- Ebédeljünk / kávézzunk együtt használóinkkal és puhatoljuk ki érdeklődési területét -- hogy aztán testre szabottan segíthessük céljai elérését.
- Készítsünk automatikus témafigyelést (alert) használónk emailjére.
- Állítsunk be RSS-t használóink kedvenc témájára.
- Figyeljük a felsőoktatási intézmény oktatóinak publikációit az adatbázisokban.
- Állítsunk be RSS-t / témafigyelést oktatónk publikációjának idézésére.
- Küldjünk egyedi, az adatbázis egyes cikkeire. e-könyveire mutató linkeket használóinknak.
- Készítsünk rövidhírt használóinknak arról, ha új szolgáltatásokkal jelentkezik kedvenc adatbázisuk.
A fenti eljárásokkal nélkülözhetetlenné tesszük magunkat használóink számára, amely segítséget jelent munkánk megtartásában és könyvtárunk költségvetésének megvédésében -- nem saját fontosságunk hirdetésével, hanem kitartó munkával. (MG)


Akkor sikeres a könytár, ha nem hagyományos tapasztalatokat alkalmaz!FEL

A Columbia Egyetem könyvtárának vezetője 2006-os cikkében arról írt, hogy az egyetemi könyvtárakban kezdenek megjelenni a nem hagyományos könyvtári végzettséggel rendelkezők. Olyan új feladatokat látnak el (kiadás, oktatás, kutatás, fejlesztés, vállalkozás, stratégiakészítés), amelyekhez a könyvtári végzettség már nem elegendő. Akik nem rendelkeznek könyvtári végzettséggel, jellemzően nem a hagyományos pozíciókat töltik be (ez a 35 évesnél fiatalabbak között volt különösen jellemző). Azok a könyvtárak lesznek sikeresek, amelyek a nem hagyományos tapasztalatok teljes skáláját alkalmazzák a könyvtári szakmát jellemző időtlen értékek szolgálatában. (ref.: Hegyközi I.)


Fiatal munkaerő motiválása a könyvtárban -- értelmes munkát kívánnakFEL

Mindegyik generációnak más az értékrendje, más a munkához való viszonya, így más módon lehet őket motiválni. A könyvtárakban ez Y generáció egyelőre főként diákmunkaerőként van jelen, de jelenlétük alaposan felforgatta az eddigi munkahelyi viszonyokat.
A felmérésből kiderül, hogy munkahelyi megelégedettségük legfontosabb elemei a
- rugalmas munkavégzés
- a munkahely közelsége (a campushoz)
- az élvezetes munka és a kellemes munkakörnyezet
- mindössze 8 százalékuk választotta a fizetést mint tényezőt.
Arra a kérdésre, hogy mit várnak el a potenciális munkahelytől,
- 53%-uk nevezte meg az értelmes munkát,
- 43%-uk a fizetést, és
- 20%-uk az előmeneteli, fejlődési lehetőségeket.
A kemény munkára való motiválás főbb elemei:
- a személyes elégedettség (50%),
- a fizetés (43%), valamint
- az értelmes munka (41%).
Ugyanerre a munkahelyi vezetők tippje a fizetés volt (43%). Ez a generáció odafigyel a főnökökre, a legtöbben miattuk maradnak az adott munkahelyen (a vezetők ennek nem voltak tudatában, erre csak 9%-ban tippeltek).


Neves elítélt, mint börtönkönyvtáros...FEL

Neves elítélt, mint börtönkönyvtáros... -- szólt a KIT múlt heti kiegészítendő szavazása. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
18 - Rontja a könyvtárak hitelességét -- általában
12 - Jó példa: a könyvtár reszocializálhat.
17 - Hasznos pr a (börtön)könyvtárnak.
-- Eszerint többségben vannak azok a válaszadók, akik lehetőségnek, kihívásnak veszik a neves elítéltek börtönkönyvtárosságával járó publicitást. (MG)


Kell-e PhD egy könyvtárosnak?FEL

A digitális korban a korábbiaktól eltérő kompetenciákat kívánnak meg a könyvtárosoktól. Egy vizsgálat következtetései szerint a felsőoktatási könyvtárak egyre inkább oktatási intézményként működnek majd, aktív résztvevői lesznek az oktatási és kutatási folyamatoknak. Munkatársaiknak -- miközben továbbra is elkötelezettek maradnak a könyvtári tevékenységek hagyományos értékei és elvei iránt -- szilárd technológiai jártasságra, valamint valamely tudományterület speciális ismeretére kell szert tenniük. Ezek megszerezhetők a PhD programok során.
Egy másik vizsgálat három kompetencia együttesét tartja kívánatosnak:
1. a szaktudás megosztására való hajlandóságot és a szakmai etika követését,
2. olyan személyes kompetenciák birtoklását, amelyek a hatékony, rugalmas és pozitív szemléletű tevékenységhez szükségesek,
3. olyan szakmai kompetenciákat, amelyek az információs intézmények, források és szolgáltatások szervezéséhez szükségesek -- mindezt az információs eszközök és technológiák alkalmazásával párosítva.
A vezetési és a technikai készségek és személyiségjegyek nagyobb szerepet kapnak, mint a tartalommal kapcsolatos tudás. Manapság a felsőoktatási könyvtári állásokban a vezetői kompetenciák mellett jelentős szerep jut az oktatókkal és hallgatókkal való kapcsolattartásnak, az alapos szaktudásnak, a technológiai know-how ismeretének. Az információtechnológia térnyerése egyenesen azt a kérdést veti fel, hogy a könyvtár szakon szerzett diploma vajon megfelelő-e még egyáltalán. (ref.: Hegyközi I.)


Szakdolgozatok hozzáférési szintjei -- hogyan változik a hallgatók hozzáállása?FEL

A BGF Gazdálkodási Kara (Zalaegerszeg) a szakdolgozatok megőrzésének három szintjét alakította ki: legszabadabb a szerző engedélyével a weben is hozzáférhető (link ezt követi a csak helyben, a kutatóhelyek hat számítógépén, elektronikus formában megtekinthető dolgozatállomány. A harmadik szintet a főiskola tanulmányi és vizsgaszabályzata szerint a szakdolgozatban érintett szervezet / vállalkozás kérésére titkosított dolgozatok alkotják, melyek csak a titkosítást kérő jóváhagyásával kutathatóak, de ez nem jellemző, így csupán tartós és biztonságos megőrzésüket kell megvalósítani. Az utóbbi években növekszik a weben szabadon kutatható dolgozatok száma: a könyvtárosok aktív felvilágosító tevékenységet fejtenek ki annak érdekében, hogy a végzős hallgatókat meggyőzzék arról: ha már kedvelik az online megosztást, hát gyakorolják saját műveikkel is. A könyvtár ebben társgyűjteménye, a BGF Külkereskedelmi Kar könyvtárának (Budapest) jó gyakorlatát követi, melynek honlapján 2003-tól évről-évre több tucat diplomamunka elektronikus változata érhető el LINK (link
A nyilvánosságra hozatallal a hallgató segíti iskoláját (hiszen felsőoktatási portálok szabad hozzáférésű tartalmait gazdagítja), segíti a kutatást a hozzáférési korlátok lebontásával, valamint önmagát is, hiszen dolgozatára egy foglalkoztató vagy fejvadász cég is ráakadhat és akár fantáziát is láthat a szerző alkalmazásában. Végül: a nyilvánosságra hozatal tudatában készített dolgozatok minősége általában jobb, de legalábbis nem valószínű, hogy plágiumot követnének el bennük. Napjainkban már ez is valami :-) (MG)


Fél évre bezár az Országgyűlési KönyvtárFEL

Átalakítás, felújítás miatt az Országgyűlési Könyvtár 2013. július 1-től 2014. január 5-ig zárva tart.


Internetes egyetemi kurzusok -- könyvtárosoknak is? -- a könyvtár ügyfelei?FEL

Egyre több elit egyetem hirdet ingyenes, internetes kurzust, ám kérdés, ki fogja javítani százezrek dolgozatait, és hogy ellenőrzik a diákokat.
Megindultak a spekulációk az órákra való bejárás nélkül, laptopon keresztül megszerezhető távdiplomákról és azoknak a felsőoktatásra gyakorolt hatásáról. Ha ugyanis az elit egyetemek nem is ingyenes, de viszonylag olcsó oktatási programokat kezdenek kínálni a weben, az nemcsak árharcot alakíthat ki a tandíjakban, hanem marginalizálhatja is a kevésbé rangos intézményeket.
A megkérdezett hazai egyetemi oktatók szerint a tömeges távképzés elsősorban arra jó, hogy a hallgatók informálisan kiegészítsék vele a tanulmányaikat, egyéni érdeklődésük szerint.


Miért keresik a britek közkönyvtáraikat a következő 5 évben? -- könyvtáros-vélemény (olvasóink szavazatára)FEL

Az OCLC közelmúltban közreadott felmérése szerint az angol közkönyvtárakban ma a leggyakoribb használói igény a könyvtári könyvek, anyagok kölcsönzése, hozzáférés. Ez -- a könyvtárosok szerint 5 éven belül nem változik, ugyanakkor több új igény is megerősödik. A válaszok szerint a használói igények 5 év múlva:
27% - könyvtári könyvek, anyagok kölcsönzése, hozzáférés
16% - online adatbázisok, folyóiratok elérése
14% - találkozás, közösségi élet
11% - számítógép-használat
8% - internet-használat
5% - olvasás kedvtelésből
4% - audiovizuális anyagok kölcsönzése, hozzáférés
4% - genealógiai, történeti kutatás
3% - könyvtáros segítségének kérése. (ref.: MG)


Mire leszáll a gép, az utasok kiolvashatnak egy könyvetFEL

Egy ausztrál légitársaság új projektet indított, melynek során a légi utasokat arra igyekeznek rávenni, hogy a repülés idejét használják ki arra, hogy elolvasnak egy könyvet. Felszállás előtt az utasoknak olyan hosszúságú könyveket kínálnak, melyeket nagyjából a repülőút ideje alatt ki lehet olvasni. Az olvasás idejének kiszámítása során azt vették alapul, hogy az ember átlagosan 200-300 szót képes elolvasni percenként, de bekalkulálták az étkezés, illetve hosszabb utak esetében a szunyókálás idejét is.
A könyvkínálatot a légitársaság törzsutasainak nemi és életkorbeli összetétele, valamint érdeklődési köre alapján állították össze. Javarészt thriller, illetve bűnügyi regények, valamint szépirodalmi művek közül válogathatnak az utasok.

Régebbi hírforrás(ok): Repülő könyvtár -- sokféle ízlésnek link

Olvasnivalót kínál a fánk mellé -- növekszik és könyvtárral is együttműködne - 2.FEL

A kis üzlet berendezése egyszerű, funkcionális. A falon a fánk és a saját üzlet történetéről olvashatunk, több könyves képet láthatunk, a pult oldalára pedig a gyerekek rajzolgathatnak színes krétával. A mostani kis üzlet magát a koncepciót tesztelte; a tapasztalatokat beépítik az új boltba.
-- Eszembe sem jutott, hogy együttműködésre kérjek egy könyvtárat, mert idegen lehet számukra a koncepció. Ugyanakkor -- mondta a tulajdonos a KIT felvetésére -- szívesen elfogadna könyveket egy könyvtárból és kölcsönözne az új helyen. A jún. 10-én nyíló új boltban, ahol még láthatóbbak lesznek a könyvek, használt könyvből szeretne összeállítani egy kínáló asztalt. (BCs-WKÁ-MG)
(A fotókat ld. a link oldalon.)

Régebbi hírforrás(ok): Olvasnivalót kínál a fánk mellé -- növekszik és könyvtárral is együttműködne - 1. link

Ajándékutalvány és sajtóajándék -- Kaposváron isFEL

Újdonságokkal várja látogatóit májustól a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár. Az intézmény a hagyományos könyvtári szolgáltatásokon túl egyedi, személyre szabott sajtóajándékokkal és ismeretterjesztő előadásokkal is bővítette kínálatát.
Az újdonságok között van az az ajándékutalvány, melynek megvásárlásával fél-, illetve egyéves könyvtári tagság ajándékozható. Az olvasójegy érvényessége az aktiválás napjától érvényes, attól kezdve, amikor a kedvezményezett felkeresi a könyvtárat és aláírja a belépési nyilatkozatot. Ugyancsak szép meglepetés lehet egy személyre szabott sajtóajándék is, legyen szó születésnapról, névnapról, házassági évfordulóról, vagy egyéb jeles napról. A könyvtár munkatársai az intézményben megtalálható újságok, folyóiratok másolatából állítják össze a dossziét. A megrendelő kívánsága szerint díszkötéssel is készülhet az ajándék. A Könyvtárpártoló Baráti Kör létrehozása szintén újdonság.


Az e-könyvek és a könyvtári kölcsönzés jogi vonatkozásaiFEL

Azonos jogi szabályozás alá esik-e a nyomtatott könyv és az e-könyv? A szerző a WIPO (World Intellectual Property Organization = Szellemi Tulajdon Világszervezete) Szerzői Jogi Szerződésének (World Copyright Treaty, WCT), az EU szerzői jogi irányelveinek, valamint a német, az egyesült államokbeli és a kanadai jogi szabályozásnak az összehasonlítását választotta eszközül.
Mivel a könyvtáraknak nagy teher a licencszerződéseket százszámra megkötni, darabonként vizsgálva, hogy melyik milyen hozzáférést, letöltést, nyomtatást, tárolást, másolást tesz lehetővé, számukra a legmegfelelőbb megoldás mégis az lenne, ha a könyvekre, formátumuktól függetlenül, egységesen vonatkozna egy nemzetközi szerződés, mely minden kivételt és korlátozást magában foglal, és összhangban áll a szerzői jogi törvénnyel. Az IFLA most is együtt dolgozik a WIPO-tagállamokkal ennek érdekében, és igyekszik elfogadtatni a szerződés szövegére vonatkozó, ilyen értelmű javaslatát. (ref.: Fazokas E.)


Olvasó plakátok (képpel)FEL

Július 31-én zárul az Olvasó Dél-Alföld olvasásnépszerűsítő vetélkedő, úgyhogy egyáltalán nincs elkésve az, aki most szeretne bekapcsolódni a programba. Olvassatok, nagy a tét! Hogy minél több helyre eljusson a játék híre, a projekttel most két helyen találkozhattok a városban is...
-- Remélhetően lesz kapacitás a kampány eredményességének és hatékonyságának mérésére is. (MG)




Analógiák

Amit a társkeresésről az állam tud -- Mi ismerjük-e az emberek információszerzési szokásait?FEL

Kérése meghallgattatott: elindult az államilag szponzorált társkereső rendezvénysorozat. Mellékesen: ez persze jól mutatja, hogy valójában milyenek azok az államok, amelyek teljesítik az emberbarát, progresszív baloldal kollektivista lázálomban fogant kéréseit, pontosan olyanok, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszere.
Az egész ötlet annyira végletesen bizarr, hogy nem is érné meg rá szót vesztegetni, ha nem látszana belőle mindennél tökéletesebben, a jelenleg kormányzó ideológiai tömbnek (amit még létező jobboldalnak se neveznék, inkább a szocialista napközis tanárok hirtelen felemelkedéséről van szó) mennyire fogalma sincs a ma létező társadalom szokásairól, az elmúlt 3-400 év demográfiájáról és gazdaságtörténetéről, valamint a világtörténelem további számos alkalommal megismert folyamatairól.




Praktikus

Mostantól a magyarok is ingyen telefonálhatnak a FacebookkalFEL

A Facebook januárban indította el a Messenger alkalmazáson belüli ingyenes (mobil)telefonálási lehetőséget, amit márciusban húztak be Európába, mostantól pedig Magyarországon is elérhetővé vált a funkció. A wifin és mobilneten át is használható VoIP szolgáltatás használatához az Androidra és iOS-re elérhető Facebook Messenger alkalmazáson belül meg kell nyitni a kívánt ismerősünk chatablakát, a jobb felső 'i' gombra kattintani, majd az így megjelenő slide-on értelemszerűen a 'Free Call' menüpontra.


Így szabadulhat meg könnyen, gyorsan és végleg a felesleges programoktólFEL

Azt hinnénk, hogy ha egy program összetevőit kitöröltük annak mappájából, már meg is szabadultunk a szoftvertől. Sajnos a Windows-rendszernél ez nem egészen így működik.
Bár a szoftverek a telepítésükkor megadják, hogy melyik mappába fészkelik be magukat, azonban ilyen-olyan összetevőiket egyéb helyeken (például a Registryben is) elszórják. Így hiába hisszük, hogy töröltünk egy programot, amikor kiürítettük a kapcsolódó mappát, olykor zavaró tartozékok, különféle dll fájlok stb. maradnak a gépünkön.
Az úgynevezett uninstaller programok segítenek a lehetőség szerint maradéktalan programeltávolításban, és éppen ezek közül való az igen egyszerűen használható, ám igazán hatékony Wise Program Uninstaller.
A programot innen tölthetjük le zip formátumban ( link ), majd a kicsomagolás után, az exe fájlra kattintva már indíthatjuk is, ami egyúttal jelzi, hordozható programról van szó, hiszen nem kellett telepítenünk.


Érdemes kipróbálni ezt a látványos szórakoztató programotFEL

Médialejátszókból Dunát lehetne rekeszteni, időnként azonban megjelenik egy-egy különlegesebb darab is, például az alábbi nagy tudású, ingyenes program.
A látványos (és mint később látni fogjuk, skinezhető) felület egy igazán sokoldalú médialejátszót és streamelőt takar az Audials Light esetében.
A program innen tölthető le ( link ), és az exe fájlra kattintva telepíthető. Az indítása után egy pillanatra zavarba ejtő a sokfunkciós felhasználói felület, azonban hamar kiismerhetjük magunkat rajta...


Így készíthet profi DVD-t avi fájljaibólFEL

Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan készíthetünk 'igazi' DVD lemezt a számítógépünkön lévő avi fájlokból.
Ma már sokak gépén sorakoznak mozifilmek avi formátumban, csakhogy ezzel a kiterjesztéssel mit sem tud kezdeni egy asztali DVD-lejtászó. Akkor viszont mit tegyen az, aki ilyenen szeretné megnézni az említett filmeket? Próbálja ki például a DVD Styler nevű programot, amely minden segítséget megad ahhoz, hogy profi kinézetű DVD-ket készítsünk. A program innen tölthető le -- link




Kisszínes

Törökül is kiadták az Egri csillagokatFEL

Gárdonyi halhatatlan történelmi kalandregényét Erdal Şalikoglu, Magyarországon tanult orvos ültette át török nyelvre, közölte vasárnap Hóvári János ankarai nagykövet. A könyv az isztambuli Török-Magyar Baráti Társaság gondozásában, Magyarország Külügyminisztériumának támogatásával jelent meg. A kötethez Hóvári János írt előszót, Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója és Császtvay Tünde irodalomtörténész bevezetőt, Kiss Gábor isztambuli főkonzul pedig utószót. A könyv borítóját Faragó Miklós készítette.


Honnan tudod, hogy izgalmas könyvet olvasol? (kép)FEL

Címkék: humor |





Információforrások

A III/III. krónikájaFEL

A Kádár-korszak politikai rendőrségének, a BM III/III. Csoportfőnökség krónikája. Megfigyelők és megfigyeltek, akciók, jelentések, ügynökök, statisztikák. A jelenkor-történeti kutatások friss eredményei. Napi történetek, jelentések.


Térképen Magyarország modern legendáiFEL

Modern legendákról lévén szó, a válogatásba a 19. századtól a napjainkig tartó korszakból szemléztem -- legendákat, anekdotákat, rémhíreket, átveréseket és hihetetlennek hangzó, ám valódi történeteket vegyesen. Ahol tudtam, próbáltam pontosan megjelölni a helyszínt, de néhol csak város szinten sikerült. A térkép egyelőre fejnehéz, azaz gerincét főként a budapesti történetek adják... -- link


Építészeti magazin indultFEL

Új, angol-magyar tematikus építészeti magazint indított az Építész Szakkollégium. A lap a Strike névre hallgat ( link ) és átfogóan kíván foglalkozni építészeti, urbanisztikai és egyéb, a városi léttel kapcsolatos kulturális kérdésekkel. Az első szám témája a szemét, a második lapszám pedig a nyelvvel fog foglalkozni.


Sokkal jobb az új Google MapsFEL

Letisztultabb lesz és még jobban hasonlít egy igazi térképre a nyáron debütáló új Google Maps. A képernyőt kitakaró oldalsávok és listák eltűnnek, minden fontos információ megjelenik a térképen, amely már kedvenc helyeinket is tartalmazza. Kipróbáltuk a béta verziót.
A Google Térkép jövőbeli verziójában nincs külön gomb az útvonaltervezéshez, távolságméréshez, de még az utcakép nézet sárga emberkéjét is nyugdíjba küldték róla. A bal felső sarkot egyedül egy keresőmező - és ha abba beírunk valamit, akkor egy pár elemes találati lista -- foglalja el. A bal alsó sarokban válthatunk a térkép és a légi fotó nézet között. Jobbra lent pedig a zoom és a térkép megdöntését szolgáló gomb található. Ezek mellett még be lehet kapcsolni egy fotókat mutató alsó sávot is, amelyet felfedező módnak hívnak, és érdekes képeket és panorámafotókat ajánl.
A korábbi funkciók azonban nem szűntek meg. Ha beírtunk egy címet a keresőbe, vagy rákattintottunk a térkép egy pontjára, akkor máris tervezhetünk útvonalat vagy kereshetünk buszt. Az üres keresőmezőbe kattintva is elő lehet hozni a tervezőmódot, illetve ott lehet bekapcsolni a dugófigyelő szolgáltatást is, amely rögtön információt ad arról, hogy merre érdemes elindulni...

Hírforrás: Origo
2013. május 29.

Új magyar hírcsatorna indulFEL

Csütörtöktől kezdi 24 órában sugárzó magyar nyelvű adását a(z) Euronews európai hírtelevízió, mely stábjában húsz magyar újságíró fog dolgozni. A csatorna elég erőteljesen megpróbál ráfeküdni a netes, valamint a mobilos jelenlétre, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a műsor már szerda délben elkezdődik az interneten ( link ), valamint a Euronews Express mobiltelefon-alkalmazáson is elérhető lesz.

Hírforrás: SG
2013. május 29.

Egy újabb Google újítás -- átalakult a TrendsFEL

A Google Trends is egy fontos webes eszköz, amely összefoglalja, mi érdekli a világot. A korábbi keresési adatok alapján készít kimutatásokat. A szolgáltatás új funkcióval bővült.
A szolgáltatás ezentúl havonta toplistákat mutat nekünk különböző témákban. A Top Charts havi szinten frissül, és több mint 40 kategóriát tartalmaz.
A frissítés által sokkal könnyebbé válik a keresés, hiszen kategóriák szerint böngészhetünk a legnépszerűbb keresések között. A listák egyelőre még csak az USA adatait veszik figyelembe.
A Trends a Wikipédia, a Google+ linkjeit is mutatja, és az is látható egy-egy elemnél, mióta van fenn a listán, és korábban milyen eredményt ért el.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu