Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/20., máj. 15.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Virtuális olvasóklub avatároknak (képekkel)
* * * ORCID azonosító -- segít megtalálni a keresett kutatót * * *
Folytatódik a közkönyvtárak privatizációja az USA-ban
Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratig
Uniós könyvek besorolásának gyakorlata -- robbantás, beolvasztás
Könyvtárunk legnagyobb problémája...
Kreatív segítség a pénzben szegények megsegítésére
Január óta nem működik a mozgókönyvtár 43 zalai településen
Finn tárolókönyvtár -- tehermentesít és szolgáltat
A keresőrobotok kitalálják, mit is akarunk keresni (olvasóink szavazatára)
Köz- és főiskolai könyvtár egyben -- működő modellek
Nemzeti Kulturális Alap: mínusz 1 milliárd, Kutatási és Technológiai Innovációs Alap: mínusz 5 milliárd
A kulturális örökség 3D-s német könytára -- Német Digitális Könyvtár

Analógiák

Shop-koncepció -- állományátrendezés, használóirányítás és figyelemfelkeltés
Poros könyvek értékesítésére is használható trükkök

Praktikus

Asztali gépekre is megérkezett a program, amellyel ingyen telefonálhat
Papírtakarékos weboldal-nyomtatás és dkumentum-elmentés
Ha így rejti el a mappáit, senki sem talál rájuk
Tegyen valós időben frissülő weboldalt prezentációjába
Google Translate -- kamera általi fordítás már magyarul is

Kisszínes

Még mindig túl sok papírt használunk nyomtatásra
Eladási rekordot várnak Dan Brown könyvétől
Nagyobb tárhely Gmailben
Időgyilkos játék a Street View-n
Ötven, könyv inspirálta tetoválás (képpel)
Kik alkotják a nem internetezők táborát?

Információforrások

Mikor harapja meg végre a könyv a könyvtárost? -- Heti Attila
Dewey -- a könyvtár macskája (videó-könyvismertetés)
Európa interaktív térképe -- az utóbbi 2000 évben


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Virtuális olvasóklub avatároknak (képekkel)FEL

Kedvenc könyveinkről és Rejtő Jenőről beszélgetni egy tábortűz körül teljesen megszokott tevékenységek közé tartozhat, de most képzeljük el, hogy mindezt fizikailag az ország különböző pontjain ülő emberek teszik egy virtuális világban az avatárjaikkal. A Virtuális Oktatási Környezet kutatócsoportja (link 2013. május 11-én és 12-én 19:30-tól olvasóklubot szervezett a Second Life (link virtuális világának Debreceni Egyetemhez tartozó szigetére.
Az első alkalmon 11 avatar vett részt, akiknek beszélgetését SL @Rose Omelyor (valódi nevén Orovecz Melinda, andragógus) segítette kérdéseivel. A virtuális tűz körül ülő avatarok chat alapú beszélgetésben szót ejtettek a kedvenc könyveikről, kötelező olvasmányokról és hogy milyen könyvek tetszettek nekik a legkevésbé. Az alkalom végére mindenki feljegyzett legalább egy könyvet képzeletbeli listájára, amit szeretne majd elolvasni.
A második alkalommal SL @ezven (eredeti nevén Balogh Andrea, ELTE BTK magyartanár hallgató) tartott ismertetőt 5 avatárnak Rejtő Jenő regényeiről, főhőseiről és az író életéről. A Rejtő lexikon (link mindenkinek segített kideríteni, hogy mi lenne a neve, ha Rejtő regényében szerepelne. Illetve a résztvevők eltehettek egy-egy notecardot (üzenőkártyát) a saját felszereléseik közé, melyen a legfontosabb idézetek szerepelnek.
A 2003 óta működő Second Life másik nagy magyar egyetemi campusa -- a DE mellett -- az ELTE PPK-hoz tartozik, ahol rendszeresen tartanak képzéseket. Nyilvános óráihoz a Virtuális Egyetemen (link keresztül lehet csatlakozni.

Hírforrás: Habók Lilla
2013. május 15.

* * * ORCID azonosító -- segít megtalálni a keresett kutatót * * *FEL

Segít kiszúrni az azonos nevű kutatókból a keresettet az ORCID (Open Researcher and Contributor ID) azaz nyílt kutatói és közreműködői azonosító), melyet ősszel vezetett be az Elsevier. A fokozatosan szolgáltatásokba -- pl. Scopus, ScienceDiresv, SciVal -- integrálódó segítséget a kutatók bejelentkezéssel vehetik igénybe, mely során azonosítót kapnak. Beállíthatják az adatvédelmi paramétereket is. Az ORCID rekordokból linkelhetők a Scopus-tételek, így fokozatosan kialakul a személyi bibliográfia. Az Elsevier az azonosító alkalmazását a kéziratkezelési folyamatra is ki tervezi terjeszteni. Az OCRID link nonprofit, közösségi fejlesztés.


Folytatódik a közkönyvtárak privatizációja az USA-banFEL

2010 szeptemberében a kaliforniai Santa Clarita három közkönyvtárának a vezetését átvette a The Library Systems and Services (LSSI) nevű magántársaság. Ezek addig Los Angeles regionális könyvtári hálózatának a tagjai voltak. Most már viszont valamennyi adminisztratív döntés -- beleértve a személyzetet és az állománygyarapítást -- az LSSI-vel közösen történik. Először esik meg, hogy egy pénzügyi válságban nem lévő város egy PPP (public-private-partnership) megállapodás keretében teljes egészében átadja könyvtári szolgáltatásait egy magántársaságnak. Ebben a megállapodásban rögzítik a magánvállalkozónak történő kifizetéseket, melyek jóval alacsonyabbak, mint a város költségvetésében korábban előirányzott összeg. A város marad továbbra is a könyvtár tulajdonosa, csak a mindennapi működést szervezik ki a kereskedelmi vállalkozáshoz. Ezzel Santa Clarita évente közel egymillió dollárt takarít meg, és megszabadul olyan nemszeretem bizonytalan tényezőktől, mint a könyvtárosbérek emelkedése vagy a gyarapítás és feldolgozás költségének drágulása -- legalábbis a szerződés időtartamára (ez alatt a kiadások összege változatlan). A szerződésben szerepel a minimális szolgáltatásokról szóló alapvető megállapodás is. Az LSSI nem közölt információkat, és a szerződés részleteiről sem szólt, de ez nem szokatlan a magánvállalkozásoknál. Nem lehet megjósolni a jelenlegi költségek és kiadások jövőbeli alakulását a magánkézben lévő működtetés egy, három vagy akár tíz éve után sem. (Autoref.)


Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratigFEL

... Érzéseink ambivalensek voltak. Egyrészt szántuk, sajnáltuk ezeket a nehéz sorsú embereket, másrészt mérgesnek és tehetetlennek éreztük magunkat. Dühösek voltunk a többi olvasó által elszenvedett kellemetlenségek miatt, s egyúttal szégyelltük magunkat a kialakult helyzetért. Szerettünk volna megoldást találni. Abban mindannyian egyet értettünk, hogy nem szeretnénk tőlük az olvasás lehetőségét megvonni, de azt sem szeretnénk, ha más olvasóink miattuk kerülnének hátrányos helyzetbe.'
Péterfi Rita cikke a 3K 2013. áprilisi számából: 'Az itt bemutatásra kerülő esetleírással azt szeretnénk elérni, hogy bizonyos problémákról beszéljenek az érintett közösségek. Tudjuk, hogy kinek-kinek a saját megoldását kell megtalálnia. Mi azt mutatjuk meg, hogy a Pest Megyei Könyvtár milyen úton jutott el a megoldásig, s mi is lett az.'
-- A projekt során a hajléktalan-szállóba minikönyvtárat telepítenek a könyvtárosok illetve a szociális munkások feliratot helyeznek el, hogy milyen 'higiénikus állapotban' fogadják a közkönyvtárban az olvasókat.


Uniós könyvek besorolásának gyakorlata -- robbantás, beolvasztásFEL

Korábban több könyvtár az Európai Uniót tárgyaló dokumentumokból különgyűjteményt hozott létre: együtt helyezte az EU politikájára, gazdaságára, pályázataira, tudományos életére stb. vonatkozó műveket. Ennek főleg a 2004-ben megvalósult uniós csatlakozásunkig volt értelme, mert ráterelte a látogatók figyelmét erre a fontos kérdéskörre azzal, hogy a szabadpolcos rendszerben koncentráltan helyezte el. Az eseményből viszont mára hétköznapi (lét)állapot lett, a legtöbb szakdokumentum egyben uniós vonatkozásokat -- jogi szabályozást, statisztikákat, politikai, gazdasági kérdéseket stb. -- is tartalmaz. A különgyűjteményként történő reprezentáció okafogyottá vált. A BGF Gazdálkodási Kar (Zalaegerszeg) könyvtárában a 2004-ben létrehozott EU különgyűjteményt 2010-ben számolták fel és állományát beolvasztották a törzsgyűjteménybe - tehát a műveket tartalmi besorolásuknak megfelelően visszaosztották a szakrendbe. A dokumentumok megkülönböztető jelzése (a könyvek gerincén kék színű körben "EU" felirattal) megmaradt, így a katalógusban történő keresést hanyagoló, "vizuális típusú" látogatók számára egy rápillantással is jó eligazítást nyújt.


Könyvtárunk legnagyobb problémája... FEL

Címkék: felmérés | fenntartó |

Könyvtárunk legnagyobb problémája... -- volt a KIT múlt heti kiegészítendő mondata. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
26 - az elégtelen finanszírozás
6 - a gyenge szakmaiság
5 - a reményvesztettség
6 - egyéb...
-- E szerint a válaszadók a pénzhiányt érzik legégetőbb problémának saját könyvtáruk esetén.

Hírforrás: KIT Hírlevél
2013. május 15.

Kreatív segítség a pénzben szegények megsegítéséreFEL

Előző lapszámunkban szóltunk a növekvő szegénységről -- illetve a könyvtárak szociális lehetőségeiről link . Mostani hírajánlatunk -- Tíz tuti ötlet a szegénység ellen (linket ld. alant) kreatív ötleteket javall. (MG)
-- Amennyiben "csak" a jövedelmet nézzük, a 2-2,2 millió magyar gyermek körülbelül 20-23%-a él szegénységben. (Pénzcentrum / Világgazdaság)

Régebbi hírforrás(ok): link

Január óta nem működik a mozgókönyvtár 43 zalai településenFEL

Január óta nem működik a kistelepüléseken közkedvelt mozgókönyvtári szolgáltatás. A minisztérium tájékoztatása szerint napok kérdése és újraindulhat a rendszer. A problémát Magyarszentmiklós polgármestere, Horváth Zoltán vetette fel a nagykanizsai kistérségi társulás ülésén a közelmúltban. Konkrétan azt kérdezte: mi az oka annak, hogy településükön több hónapja nincs mozgókönyvtári szolgáltatás, és hogy a falu vonatkozásában erre elkülönített 638 ezer forinthoz miért nem férnek hozzá a könyvtárak?
-- Biztosan van rá magyarázat, de engem ez nem érdekel, nekem az a fontos, hogy legyen mozgókönyvtár -- jelentette ki a polgármester. -- Ugyanis a lakosság részéről nagyon nagy igény van rá. Minden héten jöttek a könyvtárosok, hétfői napokon kihozták a rendelést, s egy-másfél órán át lehetett válogatni.
-- A szakma már hónapok óta dolgozik az új mechanizmus szerint működtetendő mozgókönyvtári szolgáltatás újraindításának előkészítésén -- ezt már Kiss Gábortól hallottuk. -- Az ehhez kapcsolt forrás, 163 millió forint is rendelkezésre áll, de addig nem tudunk hozzányúlni, amíg nem jelenik meg a pénz felhasználását szabályozó rendelet.


Finn tárolókönyvtár -- tehermentesít és szolgáltatFEL

Finnország kiterjedt és jól működő könyvtári hálózattal rendelkezik, amely számára központi szolgáltatásokat a Nemzeti Könyvtár (mely egyúttal a Helsinki Egyetem könyvtára is), a 2008-ban indult Nemzeti Digitális Könyvtár és az Országos Tároló Könyvtár (OTK) nyújt (ez utóbbit 1989-ben alapították).
Az OTK eredeti célja az volt, hogy gazdaságosan megoldja a finn könyvtárak raktározási gondjait. A könyvtárak részéről átadott anyag az OTK tulajdonába kerül, így a duplumok kiszűrésére is lehetőség nyílik. A könyvtárat az Oktatási és Kulturális Minisztérium tartja fenn, szolgáltatásai a könyvtárak számára díjmentesek. Fő feladata, hogy befogadja, tárolja és más könyvtárak rendelkezésére bocsássa a könyvtárak kevéssé használt állományát. A régebbi nyomtatott könyvek tekintetében igen jelentős forrás, jelenleg a finn felsőoktatási és szakkönyvtárak által beszerzett anyagok több mint 20%-a itt található. (ref.: Mohor J.)


A keresőrobotok kitalálják, mit is akarunk keresni (olvasóink szavazatára)FEL

A keresőgépek olyan irányba fejlődnek, hogy személyes 'inasként' automatikusan és proaktívan segítsék az embert mindennapos ügyeik végzésében. Mobil eszköz alkalmazásaként automatikusan érzékelve a környezet változásait javaslatokkal állnak elő -- például az általunk betáplált naptár szerinti teendők mentén. A Google Now már ma kontextuális kereső például tartózkodási helyünk figyelembe vételéven módosítja találati halmazunkat. Az Apple Siri-je a másik példa, de még sok a fejlesztenivaló a beszédfelismerésben és a 'józan ész' alkalmazásában. Nem csak keresniük kell, hanem lehetőséget is kell kapniuk a cselekvésre -- miután megkapták engedélyünket pl. egy hittelen jött akadály miatt személyes napi programunk átszervezésére. (MG)


Köz- és főiskolai könyvtár egyben -- működő modellekFEL

Egykor a közkönyvtárak és a felsőoktatási könyvtárak küldetése és működése eltérő volt, és bizonyos mértékig ez ma is fennáll. Egy tanulmány 2005-ben feltette a kérdést, vajon az ún. community college (kb. helyi főiskola) és a közkönyvtár közös intézménye tudja-e támogatni mindkét intézmény küldetését, nem sérülnek-e az alapcélkitűzések. Mások szerint a közös könyvtár jó kombináció, hiszen a szolgált népesség nagyjából ugyanaz, és jól kiegészítik egymást, noha jelentkeznek olyan problémák is, melyeket meg kell oldani. A két intézményi kultúra között is vannak különbségek: a helyiségekben, az olvasókkal való bánásmódban, a számítógépekre telepített szűrőkben, az állománygyarapításban és a rendezvényekben is, de ezek nem áthidalhatatlanok. A szerzők ezután tapasztalataikra alapozva néhány pozitív és negatív példával is szolgálnak. (ref.: Murányi L.)


Nemzeti Kulturális Alap: mínusz 1 milliárd, Kutatási és Technológiai Innovációs Alap: mínusz 5 milliárdFEL

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette, hogy a költségvetési szerveket és szakmai fejezeteket érintően milyen leosztásban hajtja végre a pénteken bejelentett, összesen 68,9 milliárd forintos, idei zárolást. A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint névlegesen a legnagyobb zárolás az Emberi Erőforrás Minisztériumát (17,25 milliárd forint), a Vidékfejlesztési Minisztériumot (11,88 milliárd forint), a Belügyminisztériumot (8,72 milliárd forint), illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (8,29 milliárd forint) érinti.


A kulturális örökség 3D-s német könytára -- Német Digitális KönyvtárFEL

Képzeljünk el az interneten egy olyan központi helyet, ahol a könyvek, képek, levéltári anyagok, kották, zeneművek, filmek, szobrok és műemlékek 3D-s felvételei mindenki számára elérhetőek. Ez már (virtuálisan) létezik, ez a Német Digitális Könyvtár (link ), rövidítve a DDB.
A DDB mindenki számára élményszerűvé akarja tenni az ismereteket és a kultúrát, és először képes egyesíteni közös platformon a német kulturális örökség sokrétűségét. Az egyes tárgyak bemutatása mellett virtuális kiállításokat is kínálnak; olyan tárgyak is láthatóak lesznek, melyeket egyébként sohasem láthatnánk.
A digitális könyvtár számára kifejlesztett újszerű kereső- és prezentációs eszközök hozzáférést biztosítanak a digitális kópiákhoz. Ezek segítségével lehetővé válik a szövegek és multimédiás tartalmak keresőfogalmainak szemantikus összekapcsolása, segítségükkel navigálni lehet a hasonló tulajdonságokkal rendelkező tárgyak között. Mód van a különböző kritériumok (téma, személy, hely, idő, tárgytípus) szerinti, illetve a térkép- és időalapú keresésre is. (ref.: Murányi L.)




Analógiák

Shop-koncepció -- állományátrendezés, használóirányítás és figyelemfelkeltésFEL

Az óriási reklámzajból kiemelkedni a márkatulajdonosok csak újszerű, meglepő marketing eszközökkel, több érzékszervre egyszerre ható (látható, hangos, szagos) vagy szokatlan formájú, színű, méretű, kivitelezésű reklámhordozókkal tudnak. A lényeg, hogy legyen szokatlan, váratlan, érdekes, meglepő, mulatságos, vagy érzelmekre ható a reklám.
Természetesen a hiper- és szupermarketek üzemeltetői is tisztában vannak a jelenséggel és nagyon nem szeretik, ha az adott üzlet törzsvásárlói túlzottan jól kiismerik magukat a boltban és a rutinszerű vásárlás miatt is előállható reklámvakság miatt meg sem látják már a hirdetéseket vagy egyes termékeket. Ezért rendezik át az üzletet minél gyakrabban, pakolják át az árut egyik pultból a másikba, forgatják fel a teljes üzletet, helyezik át a reklámtáblákat. A cél nem a vevők bosszantása -- bár ez elkerülhetetlen --, hanem a rutinszerű vásárlás és a reklámvakság kijátszása.
A vásárlói igények ugyanis a letisztultabb, mégis egyértelmű, tájékoztató, figyelemfelkeltő dekoráció irányába mutatnak. A zsúfolt terek helyett alacsonyabb polcsorok, tágasabb folyosók, átláthatóbban kihelyezett árak és feliratok tetszenek a mai vásárlóknak.


Poros könyvek értékesítésére is használható trükkökFEL

Korábbi számunkban szóltunk a többletbevétel lehetőségéről link , most néhány újabb fogás:
-- Egy ismert sörtípus eladása 10 százalékkal megugrott azután, hogy egy, a bolti lopás következményeire figyelmeztető, jól látható feliratot tettek ki az üvegek mellé. Egy whiskyből pedig azért adtak el 30 százalékkal többet, mert sárga szalagot tettek az polccímke mellé - a vevők pedig reflexből azt gondolták, valamilyen akcióval találkoznak. Az SBXL nevű fogyasztói magatartást vizsgáló cég beszámolt egy olyan esetről is, amikor brit hipermarketekben sokkal jobban fogytak a DVD-k, amikor kettőt kínáltak 10 fontért, mint akkor, amikor darabját 4 fontért adták.

Régebbi hírforrás(ok): Használtkönyv-vásár: több a bevétel a becsületkasszával link



Praktikus

Asztali gépekre is megérkezett a program, amellyel ingyen telefonálhatFEL

A közkedvelt 'ingyen telefonálós' szolgáltatás a mobilvilág után most az asztali gépeket is meghódítaná.
A Viber a mai napon bejelentette, hogy immár több mint 200 millióan használják a szolgáltatását, és ezzel egy időben letölthetővé tette a Viber Desktopot is, azaz az alkalmazás asztali gépeken (Macen és Windowson) is futtatható változatát. És ha ez még nem volna elég, egy óriási frissítést kapott a mobil Viber is, a 3.0-s változat is elérhető már az okostelefonokra.
A Viber Desktop innen tölthető le ( link ), és az exe fájlra kattintva telepíthető. A telepítés során a program megkérdezi, van-e Viber alkalmazás a mobilunkon, és meg is kell adnunk a telefonszámunkat. Ezután frissítenünk kell okostelefonunkon a már említett 3.0-s változatra, s ezt követően kapunk egy aktiválási kódot, amit egyszerűen meg kell adnunk a telepítőnek.
Csupán ennyi a dolgunk, és a rendszer már is elkezdi kontaktjaink szinkronizálását az okostelefon és a számítógép között, s ha ezzel végzett, mi birtokba is vehetjük asztali gépünkön (is) a Vibert.


Papírtakarékos weboldal-nyomtatás és dkumentum-elmentésFEL

Sajnos a nyomtatók kellékanyagai nincsenek ingyen, és hamar szembesülünk azzal, hogy elfogyott a papírunk, kevés a tonerünk, kiürült a festékpatronunk. Időnként azonban szükség lehet arra, hogy kinyomtassuk azt, amit egy weboldalon találunk, sajnos egy-egy ilyen akció falja a már említett anyagokat.
A Print or PDF with CleanPrint nevű Chrome-bővítmény éppen azt teszi lehetővé, hogy nyomtatás előtt tetszésünk szerint alakítsuk át egy weboldal képét, azaz a printerre már csak az kerüljön, amire valóban szükségünk van.
A bővítményt innen adhatjuk böngészőnkhöz ( link ), és miután települt, egy egy zöld levelet szimbolizáló ikon jelenik meg felül az eszközsorban. Ha egy weboldal böngészése közben rákattintunk, az eredetitől merőben eltérő küllemmel, mondhatnánk minimál dizájnnal jelenik meg az oldal, s balra szerkesztő eszközök sorát láthatjuk.
Elmenthetjük a site képét pdf-ben, eltüntethetjük róla a képeket, bekezdéseket törölhetünk, a szöveget doc formátumba is menthetjük, és akár felhőbe küldhetjük (Dropbox, Boksz, Google Drive), csökkenthetjük a betűnagyságot, hogy kevesebb papírra is elférjen a szöveg.
Még azt is megtehetjük (Add a note opció), hogy megjegyzést fűzzünk egy oldalképhez, így ha most csak lementjük, s később nyomtatnánk, a jegyzetnek köszönhetően tudni fogjuk, hogy pontosan mi is volt vele a célunk.
A bővítmény azt is jelzi, hogy a papír mekkora részét foglalja majd el a kiprintelt szöveg.


Ha így rejti el a mappáit, senki sem talál rájukFEL

Ha attól tartunk, hogy valaki hozzáfér a számítógépünkhöz, amelynek valamelyik mappájában csakis ránk tartozó adatokat őrzünk, érdemes titkosítanunk, de úgy, hogy aki látja, annak eszébe se jusson, hogy itt valamit rejtegetnek.
Mindebben a Disguise Folders nevű ingyenes program segíthet, amelyet innen tölthetünk le, becsomagolt, zip fájlban ( link ). A program amúgy hordozható, ami azt jelenti, hogy a kicsomagolása után nincsen szükség a telepítésére, elég az exe fájlra kattintanunk, hogy induljon.


Tegyen valós időben frissülő weboldalt prezentációjábaFEL

Az alábbiakban bemutatjuk, miként ötvözhetjük a PowerPointot és az internet dinamikusságát.
Tegyük fel, hogy valamelyik PowerPoint prezentációnkba egy weboldal képét is beletennénk. Ez egyszerűnek tűnik: készítünk egy képernyőfotót a szóban forgó site-ról, majd képként rátesszük a diára. De tényleg ez volna a legelegánsabb megoldás? Természetesen nem, ugyanis azt is megtehetjük, hogy nem a weboldal statikus képét mutatjuk meg prezentációnk közönségének, hanem egy valós időben frissülő, így mindig aktuális képet.
Mindebben egy apró program, a LiveWeb segít, amelyet innen tölthetünk le zip fájlban. ( link ) A kicsomagolása és a telepítése után hozzá kell adnunk bővítményként a PowerPointhoz...


Google Translate -- kamera általi fordítás már magyarul isFEL

Újabb 16 nyelvvel bővült -- köztük a magyarral -- a Google Translate Android alkalmazásának azon funkciója, amellyel egy bizonyos szövegre irányítva a kamerát, az adott szóra mutatva lefordítja azt.
Az applikáció optikai karakterfelismerést és a gépi fordító eszközeit alkalmazva működik. A közelmúltban kifejezésszótárral is bővült az alkalmazás, mely segítségével elmenthetjük azokat a kifejezéseket, melyek számunkra a leghasznosabbnak bizonyulnak, és ezeket könnyedén visszakereshetjük bármilyen eszközön, ugyanis a szolgáltatás minden bejelentkezett eszközünkre szinkronizálja a beállításokat. Ez a korábbi ?Kedvenc? funkció helyett található a menüben. -- link




Kisszínes

Még mindig túl sok papírt használunk nyomtatásraFEL

Bár a 18 és 64 év közöttiek több mint kétharmada szerint fontos a papírfelhasználás csökkentése, 70 százalékuk nyomtat az irodában vagy otthon, derül ki a KutatóCentrum felméréséből.
A piackutató cég adatai szerint Magyarországon átlagosan 700 ezer tonna papír fogy évente, amelynek jelentős részét az irodai és otthoni nyomtatás adja. A felmérés során megkérdezettek 70 százaléka szokott munkahelyén, otthonában nyomtatni, 40 százaléka pedig más helyen is. A legtöbb papír az irodákban fogy, a válaszadók csaknem fele ugyanis a munkahelyén gyakran használja a nyomtatót, míg 37 százalékuknak napi szinten kell nyomtatnia. Otthon 20 százalék nyomtat rendszeresen, 50 százalék pedig alkalomszerűen...


Eladási rekordot várnak Dan Brown könyvétőlFEL

Ma jelenik meg a Da Vinci-kód szerzőjének új regénye, az Inferno. A könyvet első körben 11 nyelvre fordították le. A munkát a fordítók hat hét alatt végezték el Olaszországban, egy földalatti bunkerben fegyveres őrök felügyelete mellett úgy, hogy senkinek sem beszélhettek a sztoriról, amely Dante Isteni színjátékán alapuló összeesküvést taglal. Az új regény magyarul augusztusban lesz olvasható. Brown könyveit eddig 150 millió példányban adták el, a belőlük készült filmek 1,25 milliárd dollárt hoztak.

Hírforrás: Haszon hírek
2013. május 15.

Nagyobb tárhely GmailbenFEL

A legnépszerűbb e-mail szolgáltatás használói az eddigi 10 helyett mostantól akár 15 GB ingyenes hellyel gazdálkodhatnak.
Összevonta szolgáltatásaihoz kapcsolódó ingyenes tárhelyeit a Google, ez pedig a legtöbb felhasználó számára többgigányi pozitív hozadékkal jár.
Idáig ugyanis a legtöbbek által használt Gmailen 10 GB hely állt rendelkezésre, a jóval kevésbé ismert Google Drive-on és a Google+ fényképeire pedig további 5 giga. Most azonban összevonták a tárhelyeket, így a három szolgáltatásra együtt jár a 15 GB, ami a csak/főleg a Gmailt használók számára -- és ők vannak a legtöbben -- 5 GB-nyi tárhelynövekedést jelent. Szintén jó hír ez azoknak, akik a Gmailben alig foglalnak el helyet, viszont a Drive szolgáltatásra szeretnének több nagy fájlt is feltölteni.

Hírforrás: HVG
2013. május 15.

Időgyilkos játék a Street View-nFEL

Címkék: alkalmazás, szoftver |

A GeoGuessr-ben azt kell megtippelnünk a véletlenszerűen dobott utcakép alapján, hogy a világ melyik részén járhatunk épp. Elég, ha a bal oldali térképre kattintva tippelünk. Az oldal kiírja, hogy mekkorát tévedtünk, és ettől függően pontozza a kísérletet. -- link


Ötven, könyv inspirálta tetoválás (képpel)FEL

(katt az alábbi linkre)


Kik alkotják a nem internetezők táborát?FEL

Bár a lakosság nagy része már használja az internetet, még így is akadnak sokan, akik még nem mélyedtek bele a világháló rejtelmeibe. Köztudott, hogy főként a fiatal korosztály lóg a neten, de végzettség szerinti eltérések is mutatkoznak -- derül ki az NRC felméréséből.
Jelenleg a 15-69 év közötti lakosság körében az internethasználók aránya 63%, kicsit szűkítve a szegmenset, a 18-49 év közöttiek 76%-a használja az internetet.
Míg az internetező 18-69 évesek 62%-ának van legalább érettségije, addig a nem internetezők alig több mint egyötödéről mondható el ez, diplomást pedig alig találunk közöttük.
Bár csupán az életkort tekintve is látszik az 50 év felettiek lemaradása ezen a téren: csupán az ötven év felettiek egyötöde netezik, míg a nem használók háromnegyed már túl van a hatvanon.
Végzettség és kor szerint nézve pedig az rajzolódik ki, hogy az 50 évnél idősebb, alapfokú végzettséggel rendelkezők csupán 6 százaléka internetezik, miközben a nem internetezők aránya megközelíti az 50 százalékot. Vagyis a végzettség szerinti különbségek is relevánsak, de általánosságban elmondható, hogy az idősebb korosztály nem használja az online teret.




Információforrások

Mikor harapja meg végre a könyv a könyvtárost? -- Heti AttilaFEL

Mint néhány héttel ezelőtt más beszámoltunk róla, Heti Attila néven kulturális híreket megosztó projektet indított Tóth Péter. Az új hírlevél hazai és angol nyelvterületen megjelenő közgyűjteményi híreket szemléz hetente, de emellett saját tartalmat is szolgáltat. Kiemelkedő olvasottságú volt például az Amerikai Digitális Könyvtár, a DPLA vezetőjével, Dan Cohannel készített interjú.
A hírlevél összeállítója a honlapokra vezető hivatkozások megosztása mellett a Twitteren, a Facebookon és a Youtube-on kommunikáló kulturális intézmények friss üzeneteiből is válogat, kiemeli a közgyűjtemények álláshirdetéseit is. A hírlevélhez blog- és twitterfiók is tartozik.
Az eddig megjelent öt próbaszám kapcsán összesen 345 e-mailt küldött ki, ingyenes hírlevél küldő alkalmazást használva. A hírlevél publikus archívumát eddig közel ezer egyedi látogató nézte meg.


Dewey -- a könyvtár macskája (videó-könyvismertetés)FEL

A Kanizsa TV könyvajánlója


Európa interaktív térképe -- az utóbbi 2000 évben FEL





Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu