Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/17., ápr. 24.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Olvasás-fétis -- Dobj el mindent, és olvass! (?)
Gerilla könyvjavító lep meg könyvtárakat
* * * MathJax -- Skálázható matematikai szimbólumok és egyenletek a ScienceDirectben * * *
Rukkola -- a bátrabb könyvtárak partnere is lehet
Olvasói számítógépek rendszerállapotának karbantartása -- előnyök és hátrányok
Könyvtári / könyvtárosi imázs...
Más könyvtárban sem racionális a beléptetőkapu?
Holland könytárosok: a használók igényei 5 éven belül gyökeresen megváltoznak (olvasóink szavazatára)
Korlátozott a romák hozzáférése az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, az egészségügyhöz és a szociális szolgáltatásokhoz
Elindult az Amerikai Digitális Közkönyvtár -- közös felület, akár az Europeana
A könyvtár is segíthet a tudatosságban -- a magyar gyerekek óvatlanok a weben
Évtizedek óta nem jelentkeztek ilyen kevesen egyetemre -- zsugorodni fognak a könyvtárak is?
Olvasás, bicikli, könyvtár -- buli!
Egy éve mentik a könyveket -- az unalomtól
Tudják-e a szervezeten kívül, hogy hogyan teljesítesz, milyen vagy? -- bajmegelőzés
Híres könyvtárosok -- és akik a könyvtárból elszármazva híressé váltak

Analógiák

Komunikációs szakma -- a reklám műfaja vált a leghitelesebbé

Kisszínes

Munkahelyi hangulatok és érzelmek tudatos kezelése
Tehetetlen és súlyos tömeg azonossága -- Eötvös-kéziratot digitalizált az ELTE
A Szépművészeti hallássérült-alkalmazását méltatta a The Guardian
Jobban írnak a számítógépező gyerekek, mint a tollat használók(?)
Google-szemüveg: képet rögzít és vetít
Könyves fotók -- a könyv világnapja alkalmából
Mit olvasnak a celebek?

Kiemelt Katalist-hír

Porosodó könyveket tüntet el az új, mellvéd nélküli pult (fotókkal)
A Nemzeti Digitális Archívum másfel évétől az árvaszúnyogegyüttesig és a helyes tudásig

Információforrások

Élesedett a magyar Google Street View


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Olvasás-fétis -- Dobj el mindent, és olvass! (?)FEL

Könyvbemutatóval egybekötött kerekasztal a Dobj el mindent, és olvass! című kötet megjelenése kapcsán. -- A könyvfesztiválon a könyvtáros klub egyik nagy eseménye a Pont Kiadó szombati könyvbemutatója volt. A kiadó korábban is kitűnt a gyerekirodalom, az olvasóvá nevelés, az olvasásra szoktatás lehetséges módjaival kapcsolatos gondolatok népszerűsítésével, és sokat tesz a gyerekirodalom szakirodalmának bővítéséért is. E nemes célhoz vezető újabb lépést jelenthet frissen megjelent kötetük, amely a neves gyerekirodalom- és olvasáskutató, Gombos Péter tanulmányait tartalmazza.


Gerilla könyvjavító lep meg könyvtárakat FEL

Domján Zsolt kikölcsönzi a könyvtárból a neki tetsző köteteket, mint minden rendes olvasó, utána -- ha annak állapotát nem tartja megfelelőnek -- az előbbiektől eltérően meg is javítja őket. E tevékenység az egyszerű radírozástól az újrakötésig terjedhet, adott esetben pedig a puha borítót kemény táblára cseréli. Az elolvasott és megjavított kötetet utána egyszerűen visszaviszi a könyvtárba -- eddig 150-200 kötetet. Eddig főként a nagykanizsai Halis-könyvtár kötetei részesültek ilyen elbánásban. A 'gerilla' egyébként -- aki saját elmondása szerint gyenge, lusta tanuló volt annak idején, viszont mindig szeretett olvasni -- végzettségét tekintve bútorasztalos és vízvezeték-szerelő. Mind mondja, 'a könyvekre mindig kényes voltam'. Javító szenvedélye nem korlátozódik a kötetere, azok mellett kerékpárt és számítógépet is javít, ha nem is feltétlenül könyvtáriakat. A könyvtárosok számára tevékenysége nem feltűnő, a pultnál egyszerűen visszaveszik tőle a köteteket. (MG)


* * * MathJax -- Skálázható matematikai szimbólumok és egyenletek a ScienceDirectben * * *FEL

Az Elsevier, a világ vezető tudományos, műszaki és orvosi információs termékek szolgáltatója beépítette a MathJax technológiát, mely jól láthatóan-értelmezhetően mutatja a matematikai szimbólumokat és egyenleteket. A ScienceDirect-en tehát nagy felbontásban, teljes méretben skálázható szimbólumok és egyenletek olvashatók melyek illeszkednek a környező szöveghez, javítva az olvashatóságot és értelmezést. Peter Krautzberger, MathJax menedzsere: -- A MathJax olyan meglévő webes technológiákra épül, mint a Cascading Style Sheets és webes betűtípusok, hogy megbízható, egyértelmű és hozzáférhető renderelés. Az integrációval a MathJax a ScienceDirect-en belül nagy lökést a matematikai és tudományos tartalom keresésében, ugyanis az újítás mostantól minden érintett Elsevier-folyóirat megjelenítésébe beépül.


Rukkola -- a bátrabb könyvtárak partnere is lehetFEL

A rukkola.hu közösségi könyvcseréldében a felhasználók online felületen egymás között ingyen csereberélhetik (rukkolás = könyvfeltöltés, happolás = könyvfoglalás) a könyveiket. Jelenleg 19 ezren tagjuk van, aki több kevesebb rendszerességgel cserélget. A szolgáltatás konkurense is lehet a könyvesboltoknak, könyvtáraknak, antikváriumoknak, vagy: együttműködő partnere. Eddig 10 könyvtár lett happont, így például a székelyudvarhelyi városi könyvtár is. Összesen padig 118 happont van. A Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 1 millió Ft-tal is támogatta a Rukkola működését. Fényképek a link oldalon:
1-2. Happontok, kávézó és BGF Gazdálkodási Kar (Zalaegerszeg) könyvtárában
3. Reklám
4. MagNet közösségi ház, Rukkola Székház nyílt nap - offline könyvcserélés
5. Karácsonyi Könyvfieszta és HungaroComix 2012

Hírforrás: Cziczlavicz Péter
2013. április 24.

Olvasói számítógépek rendszerállapotának karbantartása -- előnyök és hátrányokFEL

Többféle eljárást alkalmaznak a hazai könyvtárak a használók által igénybe vett számítógépek rendszerállapotának védelmére, karbantartására. Az olvasók ugyanis hajlamosak saját maguk számára fontos programokkal, alkalmazásokkal elszemetelni, feltölteni a könyvtári gépet. A tisztán tartás elterjedt lehetőségei:
- rendszeres veszekedés és macska-egér harc a hallgatókkal ;-)
- hardveres rendszerállapot védelem (PC védelmi kártya)
- szoftveres rendszerállapot védelem (pl. Deep Freeze vagy hasonló programmal)
- valamint a megfelelő rendszerállapot 'klónozása'
A BGF Gazdálkodási Kar (Zalaegerszeg) könyvtárának gyakorlata ez utóbbi: a megfelelő rendszerállapotról partíciótükröt (klónt) készítenek, amit bizonyos rendszerességgel 'visszahúznak' az olvasói számítógépekre. Ekkor a tükör kimentése óta történt változásokat (pl. a szoftverek frissítését) és az aktuálissá vált módosításokat is elvégzik, majd egy új, fejlettebb tükörállományt készítenek a rendszerállapotról. Egy gép klónozása felhasználói szoftverekkel megpakolt Windows 7-es rendszereknél is legfeljebb 30 perc alatt elvégezhető, emberi beavatkozás pedig alig szükséges. A klónozás a rendszerhibák javítását is leegyszerűsíti, viszont 'hátránya', hogy az informatikai munkatársak problémamegoldó tevékenysége csökken -- ami nem oldható meg 10 percen belül, azt egyszerűbb egy klónozással áthidalni. Ez viszont kiküszöböli a javítás tapasztalati hozadékát is... Szóval semmi sem tökéletes :-) (Szabó G. Tibor közlése alapján)


Könyvtári / könyvtárosi imázs...FEL

A KIT múlt heti kérdése volt: Könyvtári / könyvtárosi imázs... A kipontozott helyre az alábbi, nem reprezentatív eredmények születtek:
22 - A mi teljesítményünkön műlik.
9 - A rólunk szóló sajtó / műsorok határozzák meg.
9 - Egyéb...
-- A saját felelősség tudata a válaszadók nagyobb részénél (55%) felmerül. Külső körülményeket határozott meg a válaszadók 22%-a.

Hírforrás:
2013. április 24.

Más könyvtárban sem racionális a beléptetőkapu?FEL

Múlt heti számunk cikkére -- Megéri-e a vagyonvédelmi kapu a könyvtárban? -- Kiszámolták link -- Bánhegyi Zsolt, az MTA Könyvtárának nyugalmazott rendszergazdája reagált.
-- Szabó G. Tibor a kapurendszer fölös voltára utal, saját könyvtáruk esetében. Bár ő azt mondja, hogy nagyobb állománynál jobban megérheti a fémkapu, én unorthodox módon ezzel se
értek egyet. Számomra teljesen fölösleges beruházást volt, amikor öt-hat éve az MTA Könyvtárában ezt átpréselték és kiépítették 8 millió Ft-ért (2008). Már amúgy se jártak oda olvasni, csak lézengtek az olvasók (40 éven át figyelemmel kísértem az olvasótermi forgalmat, ennek felét a folyóirat-olvasóterem irányításával töltöttem, abban éltem, úgyhogy minden ingadozást, változást folyamatosan érzékeltem). Egy ijesztő fémkorlát monstrumrendszer is az olvasók feltartóztatását csak súlyosbítja -- érezhető volt az olvasótermi visszaesés. Ma is ez a véleményem, a lopást ez nem akadályozza meg. És az egyéb, pl. zsilettel történő csonkítást sem.
-- Lehet, hogy a könyvtárak beszerzéseit gyakran nem tényleges igényei, hanem az éppen elérhető pénzek pántlikáin szereplő feliratok határozzák meg? A KIT szívesen közöl további észrevételeket a könyvtári fejlesztések költséghatékonyságával kapcsolatban. (MG)


Holland könytárosok: a használók igényei 5 éven belül gyökeresen megváltoznak (olvasóink szavazatára)FEL

Az OCLC felmérése szerint a holland könyvtárosok (válaszadók: 40% felsőoktatási könyvtáros, 27% közkönyvtáros) 64%-a úgy látja, hogy 5 éven belül megváltozik a könyvtárhasználat motivációja. Véleményük szerint a [fizikai] dokumentumokhoz való hozzáférés és kölcsönzés helyett leginkább az online adatbázisokhoz és folyóiratokhoz való hozzáférés fontossága növekszik meg (ma ezt nem látják az első három motívum között). Az oktatóknál ez lesz a legfontosabb motívum, a hallgatók esetében pedig a második, a (házi)feladatok, -dolgozatok elkészítése után. A közkönyvtárosok esetében szintén második motívum lesz ez, a [fizikai] dokumentumokhoz való hozzáférés és kölcsönzés után. -- Érdekesség, hogy a német közkönyvtárak esetében az elektronikus hozzáférés lesz az első motiváció. (ref.: MG)


Korlátozott a romák hozzáférése az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, az egészségügyhöz és a szociális szolgáltatásokhozFEL

Nyilvánosságra hozta éves emberi jogi országjelentéseit az amerikai külügyminisztérium pénteken. A dokumentum Magyarország esetében a romák kirekesztését és az erőszakos jobboldali szélsőségeket nevezte meg súlyos problémaként. ... A konkrét példák sokaságát felsorakoztató jelentés összegzése szerint a romákat sújtó diszkrimináció továbbra is jelentős mértékben korlátozza az érintettek hozzáférését az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, az egészségügyhöz és a szociális szolgáltatásokhoz.

Régebbi hírforrás(ok): A roma ember, mint kulturális minta a könyvtárban -- mindenki számára link

Elindult az Amerikai Digitális Közkönyvtár -- közös felület, akár az EuropeanaFEL

A Digital Public Library of America (DPLA) elindulásával egy újabb nagyszerű adatbázis és platform nyílt meg azok előtt, akik történeti értékű tartalmakra kíváncsiak. Habár az Egyesült Államokban már nagyon sok hasonló, a kultúrkincsek digitalizálását és közzétételét célzó projekt működik, a DPLA béta-verziójának hozzáférhetővé válása mégis nagy szó, mivel hangsúlyozottan az amerikai történelemre, kultúrára koncentráló nemzeti, a lehető legtöbb adatbázist egy helyen kezelő honlap kezdte meg nyilvános működését.
A nyilvánvalóan a nemzeti identitás erősítését is célzó kezdeményezés kétéves munka után jutott el jelenlegi állapotába, és most az oldal látogatói 2,4 millió rekordhoz férhetnek hozzá: könyvekhez, képekhez, videókhoz, hanganyagokhoz stb., melyeket ?- hasonlóan az európai Europeana működéséhez -? Amerika könyvtárai, levéltárai, múzeumai és egyéb archívumai helyeztek el az adatbázisban. Vagyis a DPLA éppúgy nem rendelkezik saját anyaggal, mint az Europeana, valójában közös felületet, adatbázist és hozzáférést kínál a számtalan helyen található digitális anyagokhoz. Egy jól működő rendszerben ennek az az előnye, hogy a felhasználóknak nem kell számtalan elszeparált adatbázist böngészniük, mivel egyetlen helyről elérik az összeset. A hátránya is ebből fakad azonban (akárcsak az európai projekt esetében): a DPLA csak elvezet a dokumentum tárhelyéhez, ám ott már nem érvényesek a Digitális Közkönyvtár szabályai: ahány forráshely, annyiféle formátum, annyiféle böngészőbeépülő stb.

Régebbi hírforrás(ok): Amerikai Digitális Közkönyvtár alakul link

A könyvtár is segíthet a tudatosságban -- a magyar gyerekek óvatlanok a webenFEL

A magyar gyerekek az uniós átlaghoz képest sokkal óvatlanabbak, mert hat személyes adatból itthon 3,5-et tesznek nyilvánossá, ami az unióban 2,8-as átlag. Ráadásul a szülői kontroll sem jellemző Magyarországon -- ez több kérdésre adott válaszból is kiderült. Például a neteznek-e együtt a szülővel kérdésre, a ritkán és soha válasz 83 százalékos volt. A néha, vagy soha nincs szabály válasz 88 százalékos lett arra, hogy mennyit internetezhet a gyerek otthon, 91 százalékos, hogy mire használja a világhálót, és 89 százalékos a milyen oldalakat lát.


Évtizedek óta nem jelentkeztek ilyen kevesen egyetemre -- zsugorodni fognak a könyvtárak is?FEL

Az utóbbi 17 évben soha nem jelentkeztek még az ideinél kevesebben a magyar felsőoktatásba. Míg 2011-ben és 2010-ben még 140 ezren adták be a jelentkezési lapjukat, tavaly már a startvonalnál 'eltűnt' egy kisvárosnyi (mintegy 32 ezer) ember a felsőoktatásból. Idén tovább csökkent ez a szám, és a 2008-as 97 ezres mélypontot is alulmúlta: 95 147-en adták be a dokumentumokat.
Idén a jelentkezők 68 százaléka első helyen alapképzésre, 9 százaléka osztatlan mesterképzésre, 19 százaléka mesterképzésre és 4 százaléka felsőoktatási szakképzésre jelentkezett.


Olvasás, bicikli, könyvtár -- buli!FEL

(Török Ferenc filmje után szabadon) ?Hajtás Pajtás menni könyvtár? lehetne itthon a neve annak az új, lengyel kezdeményezésnek, melyről nemrég érkezett híradás az IFLA levelezőlistán.
A könyvtárosok által szervezett események főszereplői a könyvek és a bicikli szerelmesei. Az akciósorozat 2010 májusában kezdődött, 2012-ben pedig kis híján 100 lengyel településen kerekeztek a rajongók. Idén már a világ számos pontján megrendezik az eseményt május 1. és június 9. között.
A Bicycool Library fő célja a két kiváló időtöltési lehetőség, az olvasás és a biciklizés népszerűsítése, ám a szervezők számára legalább ennyire fontos a könyvtárakról és könyvtárosokról élő negatív sztereotípiák elleni harc. Ezzel szeretnék megmutatni az embereknek, hogy a könyvtárban nemcsak könyveket találnak, hanem számtalan szokatlan, érdekes esemény részesei is lehetnek. Az akció segít a könyvtárosoknak egybegyűjteni a könyvtár támogató közösségét, és szórakoztató, közös tevékenységgel látványossá tenni a velük való, élő kapcsolatot.


Egy éve mentik a könyveket -- az unalomtólFEL

Márczi Renáta és Takács Eszter mesélnek a Könyvmentőről, annak születéséről, s arról, hogyan sikerül hétről-hétre egyre több embert rábírni arra, hogy könyvet olvassanak.
- Ez tulajdonképpen egy internetes portál. A szerepjátékok és a virtuális állatneveldék ötvözéséből született játékról van szó -- kezdi mondandóját Reni, majd szinte egyszerre mondják Eszterrel: az ötlet Ördögné Kovács Mónika tanárnő fejében született meg. Mindkét lány informatikus könyvtáros szakon érdekelt, már ami az egyetemi tanulmányokat illeti.
A játék célja 'megmenteni' az unalomban haldokló könyveket. Egy fantázia világba kalauzolja a felhasználót a játék, ahol minden irodalmi alkotás él, fejlődik és egyben kalandra is invitálja az olvasót. A játékosok örökbe is fogadhatják a kedvenc könyveiket, a virtuális Piactéren mágikus tárgyakra licitálhatnak. Minden tevékenységnek az oldalon az a lényege, hogy a könyv fejlődjön, ne haljon meg az unalomtól. A helyesen kitöltött kvízekért, a vásárlásokért úgynevezett takikat kaphat a felhasználó, amelyek jóváíródnak, s a könyv életben maradását szolgálják. A kvízek kitöltésével pedig maguk a felhasználók egy versenyben vesznek részt, versenyben állnak egymással. A felhasználóik egy személyiség tesztet kitöltve kerülhetnek be a Könyvmentő kis közösségeibe (Klánokba), ahol újabb játékokkal, fejtörőkkel és ügyességi feladatokkal tehetik próbára tudásukat.

Hírforrás: VAOL
2013. április 24.

Tudják-e a szervezeten kívül, hogy hogyan teljesítesz, milyen vagy? -- bajmegelőzésFEL

Megkeseredett ember. Kiborították a bölcsőből. Sok év után elvesztette kényelmes vezetői pozícióját egy neves cégnél.
Coachként kért tőlem segítséget. Addig már eljutott ugyanis agyban, hogy a megkeseredettségből tovább kell lépnie. Attól még nem lesz új munkája. Meg is kellene élnie valamiből. A végkielégítés elfogy ugyanis egyszer. S a családjának is meg szeretné mutatni, hogy minden helyzetből fel lehet állni.


Híres könyvtárosok -- és akik a könyvtárból elszármazva híressé váltakFEL

A Könyvtárosok Világnapja volt április 14-én, ez adta az apropót, hogy a teljesség igénye nélkül összegyűjtsek pár híres, sőt hírhedt embert, aki életének valamelyik szakaszában könyvtárosként tevékenykedett. Kevesen tudják, hogy Mao Ce-tung a pekingi egyetem segédkönyvtárosa volt, vagy épp J. Edgar Hoover az FBI igazgatója 1919-ig a Library of Congress-ben dolgozott, Péter Gábor az ÁVO, ÁVH vezetője nyugdíjazásáig könyvtárosként kereste a kenyerét (kösz Árpád!), közismertebb tény nálunk Zalatnay Cini börtön könyvtárossága vagy Zámbó Krisztián közmunkája a dunavarsányi könyvtárban. Nézzük inkább azokat, akikre büszkék vagyunk. Kezdjük a sort védőszentünkkel: Szent Lőrinc (Róma, 258. augusztus 10.) a katolikus egyház leginkább tisztelt szentjeinek egyike, számos hivatás mellett a könyvtárosok védőszentje is, mivel az Egyház könyveinek is ő volt a gondviselője, szegény kegyetlen halált szenvedett, rostélyon sütötték meg.
A nevek között pl.: Casanova, Berlioz, Gazdag Erzsi, Weöres Sándor, Hobo, Karafiáth Orsolya stb.




Analógiák

Komunikációs szakma -- a reklám műfaja vált a leghitelesebbéFEL

Miközben körülöttünk nagy hévvel dübörög az állítólagos kommunikációs forradalom, nálunk a kommunikációs iparágak mintegy 30.000 'alkalmazottja' szemlesütve tapasztalja, hogy megítélésük a rosszemlékű 'agitprop' káderekét is alulmúlja. Mindennek a legfőbb oka, hogy a politikai kommunikáció stílusa, arroganciája és tenyérbe mászó cinizmusa ellenállhatatlanul rátapad a szelídebb rokonok mindennapos megítélésére is. Ettől szenved a média, a marketingkommunikáció, a kulturális kommunikáció, a PR minden ágazata, és ettől válik ragacsosabbá az interneten folyó kommunikáció közege is. A politikai kommunikációs tanácsadók a maguk teremtette mesterséges misztikum mögül intrikálnak, fittyet hánynak alapvető szakmai normáknak, sztárgázsival jutalmazva és drága munícióval támogatva szórják szerteszét a kommunikációnak csúfolt manipulációs maszlagot, -- miközben gőzerővel támadják a kommunikáció minden olyan megnyilvánulását, ami nem 'hozzájuk' tartozik.
Viszont van egy jó hírem is! Van ennek a folyamatnak számunkra, reklámosok számára nagyon pozitív oldala is. Kiderült, hogy...




Kisszínes

Munkahelyi hangulatok és érzelmek tudatos kezeléseFEL

Bizonyos kutatások leírták, hogy a munkahelyen megfigyelhető egyfajta hangulati görbe, mely a munka kellemességének megélésével és a munkaaktivitással is összefügg.
Érdemes lenne a hétfői napot tudatosan, valamilyen kellemes munkahelyi eseménnyel indítani, hogy ez a hangulatváltozás kedvezőbbé váljon. Megfigyelték, hogy a pozitív hangulat a munkanap közepén a legerősebb, így akár célszerű lenne a fontosabb döntéseket, különleges munkatársi erőforrásokat, közreműködést igénylő feladatokat a munkanap közepéhez igazítani. Ha negatív hangulat uralkodik mondjuk egy munkahelyi közösségben, az magától nem nagyon változik a nap folyamán, így ebben az esetben is érdemes közbeavatkozni, hogy ez a tendencia megforduljon: például a megszokott napi ritmust megbontani egy közös kávézással, egy pozitív élmény elmesélésével, vagy éppen valamilyen humoros cselekedettel, ami nem csak hangulatfokozó, de stresszoldó is -- fejti ki Kun Ágota.


Tehetetlen és súlyos tömeg azonossága -- Eötvös-kéziratot digitalizált az ELTEFEL

Eötvös Loránd fizikus 1908-ban született kéziratát digitalizálta az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány az ELTE Rektori Titkársága megbízásából, a tanulmány lapjain az ELTE névadója és korábbi rektora a súlyos és tehetetlen tömeg azonosságának nagypontosságú kísérleteit írta le. A dolgozat a göttingeni egyetem Benecke-díját és Einstein nagyrabecsülését hozta Eötvösnek.
A tehetetlen és súlyos tömeg arányosságának kérdése és mérése a XX. század eleji fizika egyik fontos kérdése volt. 1906-ban a göttingeni egyetem pályadíjat tűzött ki a probléma kísérleti igazolására, a Benecke-díjat Eötvös Loránd nyerte el 1909-ben: ezt a pályamunkát digitalizáltatta most, több mint száz évvel később az Egyetem Rektori Titkársága -- olvasható az ELTE közleményében. Baráth István, az alapítvány kuratóriumának tagja elmondta, hogy a kéziratot hosszú előkészítő munkával és restaurálást követően digitalizálták és tették kutathatóvá.
-- Nyilvános hozzáférésről nem esik szó a híradásban. (MG)


A Szépművészeti hallássérült-alkalmazását méltatta a The GuardianFEL

A Szépművészeti Múzeum közelmúltban létrehozott, hallássérültek számára kifejlesztett egyedi okostelefon-alkalmazását méltatta a brit The Guardian című lap internetes kiadása.


Jobban írnak a számítógépező gyerekek, mint a tollat használók(?)FEL

Jobb az íráskészségük azoknak a 7 éves gyerekek, akik számítógépen -- vagy laptopon, táblagépen -- írogatnak, mint azoknak, akik szinte csak tollat használnak -- erre jutott egy svéd felmérés.
Az Örebroi Egyetem 87 gyereket tesztelt. A tollal írók jószerivel csak pár tőmondattal intézték el az adott témát, míg a billentyűzettel dolgozók hosszú fogalmazásokat -- akadtak, akik 2300 szavasat -- írtak. Ake Grönlund, a tanulmány fő szerzője azzal magyarázza a különbséget, hogy a tollal író gyerekek feltehetően arra összpontosítanak, hogy szépen formálják a betűket, míg a számítógéppel írók szabadabb aggyal koncentrálhatnak mondandójukra. Grönlund szerint -- megjegyezve, hogy a felmérés csak igen kevés gyermek bevonásával történt -- az eredmény hatékonyabb oktatási mód kimunkálására ösztönözhet -- adta hírül a The Local című svéd lap.
-- A téma további vizsgálatot igényel. Egy korábbi kutatás szerint ugyanis egy korábbi írás szerint:
'Kézírással jobban rögzül az ismeret'
Jobban tanulnak azok a diákok, akik kézírással és nem gépeléssel rögzítik ismereteiket -- derítették ki norvég kutatók. A papíron való kézírás és a könyvolvasás folyamata jobban rögzíti az ismereteket az agyban, mint a számítógép klaviatúráján való gépelés, illetve a képernyő olvasása.

Régebbi hírforrás(ok): Fiatalos marad az agy az írás-olvasás miatt link

Google-szemüveg: képet rögzít és vetítFEL

Jó pár dolgot tudhattunk már a Google Glassról, azaz a Google AR-szemüvegéről, most viszont már néhány specifikáció is hivatalossá is vált. A Google kiterjesztett valóság (AR, augmented reality) -alapú szemüvege -- a szavakkal kicsit játszva -- tényleg valósággá vált, jó páran viselhetik már, és élvezhetik azt a semmihez sem fogható technikai élményt, amelyet ez a különleges eszköz kínál.
A szemüveg pontosabb jellemzőiről azonban eddig keveset tudtunk, most viszont a Google hivatalosan is közzétett jó pár jellemzőt. Az olcsónak semmiképp sem mondható, 1500 dolláros szemüvegen egy 5 MP-es kamera kapott helyett, amelyik 720p-s videókat rögzíthet.
A szemüveg kijelzője által közvetített kép olyan, mintha egy 25''-os HD-képet látnánk nagyjából 2,4 méteres távolságban. A szemüveg kerete pedig annyira rugalmas, hogy bármilyen arcformához jól illeszthető.


Könyves fotók -- a könyv világnapja alkalmábólFEL



Mit olvasnak a celebek?FEL

Megkérdeztünk néhány színművészt, hogy ők miért olvasnak szívesen nyomtatott lapot, és hogy melyik a kedvenc újságuk. Csonka Pici, Trokán Nóra, Németh Kristóf is szeret olvasni.

Hírforrás: MMOnline
2013. április 24.



Kiemelt Katalist-hír

Porosodó könyveket tüntet el az új, mellvéd nélküli pult (fotókkal)FEL

Sok könyvtárban készül olvasóval való távolságot tartó mellvéddel a vadonatúj könyvtárpult. Nem így Jászberényben, ahol a különleges -- poros könyveket díszítőelemként felhasználó -- tájékoztatópultot készítettek a minap.
Hasonló pult található a budapesti OSA Archívum előterében is. (MG)


A Nemzeti Digitális Archívum másfel évétől az árvaszúnyogegyüttesig és a helyes tudásigFEL

Érdekes riport jelent meg az Élet és Irodalom legutóbbi, múlt pénteki számában (2013. IV. 12.) szerzője Tanner Gábor, címe: A Nemzeti Digitális Archívum másfél éve.
Az e heti, holnap megjelenő szám tartalmának előzetese alapján elég komoly vita kezd kialakulni ez alapján: 'Vita a nemzeti digitális archívumról (Fórizs Zoltán, Kozák Gyula, Lovas Lajos)' Közülük ketten személyesen is érintettek a témában.




Információforrások

Élesedett a magyar Google Street ViewFEL

A régióban Magyarországon az utolsók között élesedett a Street View, amelynek indulását hosszas jogi huzavona előzte meg. A Google autói először 2009-ben jelentek meg a magyar utakon, hogy utcakép részletességű fotókat készítsenek a Maps képességeit bővítő szolgáltatás számára. A fényképezést azonban gyorsan le kellett állítani, miután az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András azt kifogásolta, hogy a fotókon szereplő személyek arcképei, illetve az autók rendszámai is rajta vannak a képeken. Noha a Google a Street View szolgáltatásban az arcokat és rendszámokat elhomályosítva jeleníti meg, de az eredeti képeket megtartja, illetve a fotókat nem egy EU-s országban lévő szerveren tárolja.
-- A rendszer használatához a Google térkép link képének bal oldalán, a kicsinyítés-nagyítás szimbólum felett álló emberke térképre húzásával lehet megtekinteni a kívánt helyet. Az adatbázisban meglévő utak, utcák kékkel színezettek. (MG)




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu