Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/14., ápr. 3.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Komoly konkurensek számítógépes katalógusainknak -- közösségi keresők
Kötelespéldány-rendelet -- megint egyeztetés nélküli szülemény?
Általánossá válik a digitális tévéadás -- meddig van értelme a könyvtárak videókínálatának?
Ön szerint hatékony-e (ráfordítás / eredmény) az Internet Fiesta? -- Megkopott
Springer-platform a legjobb vizes publikációkból a Víz világnapja kapcsán (olvasóink szavazatára)
Gyerekfoglalkozások a FSZEK Lőrinci Nagykönyvtárban -- évi +600-700 könyv kölcsönzését érik el
A gyerekek korábban Isten tenyerében voltak? -- eldugult csatornák (Olvasásra nevelés konferencia)
Szöveges vélemények a KIT-ről
Az OSZK tovább nyomul a QR-kódokkal (képpel)
A használó szerzeményez -- a megvásárlás feltétele: 10 rákeresés
Az információs műveltség modelljei -- Hogyan állunk sajátunkkal?
Könyvtáros avatarok a Second Life-ban -- milyen arculattal?
IM és SMS a kölcsönzőpultnál -- de mire is használják?
Főzőcskézett a gasztronómiai magazin szerkesztője a könyvtárban
Mobilról is használható lesz a Miskolci Egyetem könyvtára
Két hónap alatt készült el a teveli könyvtár belső felújítása

Analógiák

Keresse a járatszámot! -- De mi a csudáért pont azt?!

Praktikus

Véletlenül törölt egy fájlt? Itt a megoldás
Hogyan csökkenthető a papírfelhasználás?

Kisszínes

Kerényi Imre kalózkiadással győzi le a liberális kánont
Könyvajánló oldalt vásárol az Amazon
Az e-sikerlistát már itthon is self-publishing könyv vezeti
Fitnesz klub az olvasóterem helyén -- április 1-je Orosházán :)
Okostelefonos jelnyelvi tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeumban
Új IT-eszközök használatának testi kockázatai

Információforrások

Felszabaduló helyek a hazai folyóirat-raktárakban! -- Államigazgatás és gazdaság
170 film ingyen a neten
Poet.hu -- Elemzi is az amatőr költők verseit
Elindult a betegségek Facebookja


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Komoly konkurensek számítógépes katalógusainknak -- közösségi keresőkFEL

Könyvtári katalógusaink számára komoly versenyhelyzetet teremtettek az olyan szolgáltatások, mint az Amazon vagy a LibraryThing azzal, hogy lehetőséget nyújtanak a többi használóval való interakcióra, a címkézésre vagy az egyes rekordok saját igények szerinti osztályozására, értékelésére, ajánlások készítésére. Fontos alapelv, hogy a katalógusok készítésekor elsősorban a használók igényeit kell szem előtt tartani.
A katalógusokkal szembeni igények explicit megfogalmazásának és a használók közösségével való interakciónak a hiányában nehéz megismerni a közösségek elvárásainak jellemzőit.
A közösségi keresőeszközök segíthetnek a használók igényeinek megértésében, így abban is, hogy a rekordokat ehhez igazítsák. A használóknak lehetőségük nyílik arra, hogy saját metaadatokkal lássák el a rekordokat úgy, hogy közben ne módosítsák a meglévő tartalmat. (ref.: Tóth M.)


Kötelespéldány-rendelet -- megint egyeztetés nélküli szülemény?FEL

A múlt héten fejeződött be a magyar kiadókat, szerzőiket és a nyomdákat is érintő úgynevezett kötelespéldány kormányrendelet rövidre szabott társadalmi vitája. Igazából mondhatnánk, hogy a napi jogalkotásban elbúvó, egy kis szakmát érintő rendelet készül, amiben a kötelespéldányok, azaz a kiadók által ingyenesen a könyvtáraknak, nevezetesen az Országos Széchenyi Könyvtárnak kötelezően átadandó könyvekről esik pusztán szó. A közvélemény nem ismeri nagyon a kötelespéldány fogalmát, ami jó jel is lehetne, hiszen akkor ez azt jelenti, hogy senkinek nem volt eddig gondja, baja vele. ...
Most ne beszéljünk arról, hogy az eddigi beszolgáltatni rendelt hat példány -- legyen akár kis példányszámú szakmunkáról, akár nagyon drága előállítási költségű kötetről szó --, nemzetközi összehasonlításban is indokolatlanul sok volt, hisz más, nálunk lényegesen nagyobb országokban is kettő-négy példány a szokás, sőt: van ahol szimpatikus módon a kiadók és a könyvtárak megállapodására bízzák a megőrzés kérdését. Mindegy, ezt a hat példányos 'beszolgáltatást' valahogy elviseltük az utókor érdekében.
Most azonban -- a modern kor kihívásaival indokolva --, az elektronikus könyvek és kiadványok korszakára hivatkozva, új rendelet készül, aminek alapvetően örülhetnénk is. (Bázing Zsuzsanna)


Általánossá válik a digitális tévéadás -- meddig van értelme a könyvtárak videókínálatának?FEL

A fél országnak július 31-ig, a másik felének október végéig kell felkészülnie a digitális átállásra. Ez után nem lesz fogható az eddig megszokott módon a köztévé és két másik kereskedelmi csatorna, egy set-top-box nevű kiegészítővel szinte minden esetben modernizálhatjuk az otthonunkat, de vajon érdemes befektetni a tízezres készülékbe vagy inkább a helyi kábelszolgáltatóhoz érdemes csatlakozni?

Régebbi hírforrás(ok): 170 film ingyen a neten link

Ön szerint hatékony-e (ráfordítás / eredmény) az Internet Fiesta? -- MegkopottFEL

Ön szerint hatékony-e (ráfordítás / eredmény) az Internet Fiesta? -- volt a KIT múlt heti szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok:
8 - Nem a hatékonyság számít, csak a pénz eltapsolása.
12 - Igen, a használók kedvelik, a könyvtárak neve jól forog általa.
15 - Nem oszt, nem szoroz.
8 - Az internetet a népek nem a könyvtárból tanulják.
2011-ben szintén rákérdeztünk a témára: Ön szerint hatékony-e az Internet Fiesta? Az akkori eredmények:
13 - Fogalmam sincs; nem is találkozom vele.
16 - Nem a hatékonyság számít, csak a pénz eltapsolása.
40 - Igen, a használók kedvelik, a könyvtárak neve jól forog általa.
19 - Nem oszt, nem szoroz.
11 - Az internetet a népek nem a könyvtárból tanulják.
-- Bár nem könnyű összehasonlítani a két szavazást, úgy tűnik, hogy a rendezvény iránti könyvtárosi lelkedesés megkopott. (MG)


Springer-platform a legjobb vizes publikációkból a Víz világnapja kapcsán (olvasóink szavazatára)FEL

A Springer kiadó úl platformmal önepli a 20. víz világnapját (márc. 22.). Az ENSZ emellett 2013-at a vizes együttműködések évének nevezte ki. A kiadó ezen alkalmakból egy felületre gyűjtötte már megjelent vizes anyagait. Az eredmény: interdiszciplináris gyűjtemény, melynek anyagait kutatók, politikacsinálók, döntéshozók, mérnökök, jogi szakemberek és vízügyi szakemberek készítettek. A válogatás tartalmazza a folyóiratok legkeresettebb vizes letöltéseit, és erek nagyobb része ingyenesen tekinthető meg. A felület válaszokat, megoldásokat is kínál az aktuális vizes kérdésekre. (ref.: MG)


Gyerekfoglalkozások a FSZEK Lőrinci Nagykönyvtárban -- évi +600-700 könyv kölcsönzését érik elFEL

A FSZEK Lőrinci Nagykönyvtárba érkező iskolai csoportok szeptemberben beiratkoznak, a tanév során havonként egyszer érkeznek könyvtári foglalkozásokra. A pedagógussal előzetesen megbeszéljük a foglalkozás jellegét (korosztály, érdeklődés, tanulmányok, ünnepkör stb. alapján). A foglalkozás szerves része a könyvajánlás. Évi 10 alkalommal, átlag 20 fővel számolva, 3 könyvet kölcsönözve ez kb. 600-700 könyv kölcsönzését jelenti. A visszahozott könyvek nagy része újra kölcsönzésbe kerül, az osztálytársak ajánlásai alapján.
A gyerekek egyéb rendezvényeinken is részt vesznek, bevonzzák a szülőket, testvéreket is, akik szintén beiratkoznak, és könyvet kölcsönöznek.
Ráfordítás: alkalmanként fél, 1 óra (könyvek keresése a foglalkozás témájához, játékok kiválasztása, felkészülés az esetleges kézműves foglalkozásra).
Képek a link oldalon:
1. Jeles napok, népszokások. Sárkányölő Szent György napja: a monda ismertetése, sárkánykészítés, könyvajánlás, -kölcsönzés
2. Mit tudunk a népmesékről? -- összefoglaló könyvtári óra. Népmesetípusok, népmesegyűjtők, mesefordulatok, segítők. Bábkészítés, könyvajánlás, könyvkölcsönzés
3. Békés Pál: A bölcs hiánypótló. Rendhagyó könyvfeldolgozás élménypedagógia játékok segítségével, könyvkölcsönzés.
4. Collodi: Pinokkió; Pinokkió a cápa gyomrában. Rendhagyó könyvfeldolgozás dramatizálás segítségével, könyvkölcsönzés.
5. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk; Harc a grundért -- rendhagyó könyvfeldolgozás szerepjáték segítségével, könyvkölcsönzés.
6. Honfoglalás; történelmi játszóház. Honfoglalás kori mondák, történelem, művelődéstörténeti érdekességek ismertetése. Sámánfonással kötél készítés, könyvajánlás, könyvkölcsönzés.
7. Jeles napok, néphagyományok. Karácsonyi ünnepkör, regölés szokásának eljátszása, könyvajánlás, könyvkölcsönzés. (Budavári Klára)
(A fotók a mezőberényi Olvasásra nevelés konferencián link is láthatók voltak.)

Hírforrás: Budavári Klára
2013. április 03.

A gyerekek korábban Isten tenyerében voltak? -- eldugult csatornák (Olvasásra nevelés konferencia)FEL

A márc. 22-23-i Mezőberényben szervezett Olvasásra nevelés konferenciáról link már szóltunk az előző KIT-ben, mellyel kapcsolatban olvasóinktól is örömmel várjuk a reagálásokat.
Boldizsár Ildikó népszerű előadó, könnyen megtalálja a hangot azokkal, akik a 'mára minden elromlott' szemléletet követik. Az érzelmeket megragadva kifejtette: 'a minták, a példák semmit sem érnek'. Naponta olyan gyerekekkel van együtt a nevelőotthonban, akik azt mondják: a felnőttek mocskok. Szerinte ez a véleményük a felnőttekről. Az tudja elképzelni a dolgokat -- pl. a mesében -- akinek tiszták az érzékelő csatornáik. Az olvasás útjában leginkább 'embervoltunk hanyatlása' áll.
A történethallgatási transz intenzív fókuszálási figyelem, melynek élettani hatásai is vannak: a mesehallgató fizikailag inaktív, de mentálisan ilyenkor vagyunk a legaktívabbak, a jobb és bal agyfélteke tökéletes egyensúlyba kerül.
Az előadó véleménye szerint régen azt mondták, hogy a gyerekek 7 éves korukig Isten tenyerén élnek; egységben a világgal, és minden gyerekkel ugyanígy bántak. [A hallgatónak persze közben eszébe jut Twist Olivér, vagy éppen József Attila visszaemlékezése, ami miatt kérdések merülnek fel.] Szintén érdekes a 'gyerekek agya tanulásra van programozva; születés után nem kommunikálni akarnak, hanem ismereteket szerezni' kijelentés, vagy a 'mai gyerekek nem kíváncsiak' sommássága. 'A mai gyereket akkor rántjuk le isten tenyeréről, amikor először bekapcsoljuk a számítógépet, a televíziót' -- melyet érteni vélünk, ám egyben az összetettebb valóság kifejtésére is buzdíthatunk, akárcsak 'az internet azért káros, mert eldugítja a gyerekek csatornáit, megöli a kíváncsiságukat' mondat hallatán is. Állhat azonban az a nem meglepő kijelentés, hogy 'ha rosszul, nem életkornak megfelelően választjuk ki a mesét, akkor is letérítjük az útról a gyereket'. (WKÁ)


Szöveges vélemények a KIT-rőlFEL

Néhány hónapja felmérés készült a KIT-ről, melyben a KIT olvasóit és nem olvasóit is kérdeztük. A lapra érkezett számszerűsített válaszokból múlt heti lapszámunkban közöltünk adatokat. Most a szöveges válaszokat mutatjuk: link

Hírforrás: Benke Dániel
2013. április 03.

Az OSZK tovább nyomul a QR-kódokkal (képpel)FEL

Elindult QR-kódos szolgáltatásunk. Hétfőn kihelyeztük az első 9 QR-kódot a könyvtár épületében. Jelenleg a beiratkozásnál, a kiadványboltnál, a könyvtártörténeti kiállítás előtt, a Széchényi-hagyatékot bemutató folyosószakaszon, a Nemzeti Ereklye kiállítótérnél, a Plakát- és Kisnyomtatványtár és a Térképtár bejáratánál, valamint a Gyorsliftnél (5. emelet) és az Oroszlános kapunál láthatók. A közeljövőben további QR-kódokkal bővítjük majd a kínálatot; közel 30 helyen találkozhatnak majd velük olvasóink.


A használó szerzeményez -- a megvásárlás feltétele: 10 rákeresés FEL

A tényleges megvásárlásnak az volt a feltétele, hogy legalább tíz érdeklődést regisztráljanak az adott mű iránt a katalógusban. A 6000 rekordból 677 címet választottak ki a használók, közülük 238 érte el a kívánatos érdeklődést. 81 humán tudományi, 115 társadalomtudományi és 42 természettudományi művet szereztek be. ... A PDA-t (használó általi beszerzést) kiterjesztették a törzsgyűjteménybe tartozó címekre. Ennek az volt az indoka, hogy egyes tudományterületeken a beszerzési keretek igen hamar kimerülnek. Egy szakreferensekből alakult bizottság együtt döntött a forgalmazók által automatikusan, folyamatosan megküldött dokumentumokról és a PDA jelleggel beérkező használói kérésekről. A profilokat az YBP cég gyakorlatából vették át. A bizottság tagjai rendelésenként mérlegelték, hogy a két módszer közül melyiket alkalmazzák, tehát melyik keretet terheljék. A műveket azonnal feldolgozták. A kísérleti három hónap alatt a beérkezett 145 kérés mindegyikét megvásárolták, gyors eljárással. Az egyszeri finanszírozást követően a könyvtárközi kölcsönzési keretből remélik kipótolni hasonló célra a gyarapítási keretet. (Hegyközi I.)


Az információs műveltség modelljei -- Hogyan állunk sajátunkkal?FEL

Az információs műveltség meghatározására irányuló kísérletek pár évtizede közismertek. Számos tudományterület (pl. a pedagógia, a könyvtár- és információtudomány stb.) foglalkozik az információs műveltség problémáival. A tanulmány a különböző területekhez kapcsolódó jellegzetes modelleket mutatja be.
- ACRL (Association of College and Research Libraries) modellje: felismerés, keresés, értékelés, használat és etikai/jogi kérdések.
- Big6 modell: 1. a feladat meghatározása, 2. információs stratégia választása, 3. keresés, hozzáférés, 4. az információ hasznosítása, alkalmazása, 5. szintézis, 6. értékelés.
- 5A modell: Asking ? kérdezés, Accessing -- hozzáférés a releváns információkhoz, Analyzing -- a keresett információk elemzése, Applying -- az információk alkalmazása a feladatmegoldásban, Assessing -- a végeredmény értékelése a folyamatban.
- Az információs műveltség hét arca modell: 1. az IT fogalma az IKT használatának készsége. 2. információs források és használatuk, 3. az információ problémamegoldó használata; új szituációkban, döntéshozatalban, 4. információs kontroll; menedzsment, 5. ismeretszervezés; a hasznosítás szempontja, 6. ismeretek tágítása: új ismeretekké alakítás, 7. bölcsesség: az alkalmazás személyes garanciája.
- stb. (ref.: Prókai M.)


Könyvtáros avatarok a Second Life-ban -- milyen arculattal?FEL

2006 óta működik a Second Lifeban (link az online virtuális könyvtár, ahol évente több ezer referensz kérdésre válaszolnak a könyvtárosok. Számos oktatási intézmény, valamint könyvtár dönt úgy, hogy megteremti a virtuális campusát, épületét, oktatási helyszíneit. Így létesíteni kell avatárokat is, akik ebben a környezetben szolgálják a használóikat. Adódik a kérdés, hogy vajon a professzionális avatárok tevékenysége, kommunikációja mennyiben befolyásolja a könyvtárosi, illetve oktatói szakmai interakciók alakulását a Second Life-ban.
A munkahely is alakítható a Second Life-ban. A könyvtárosok igyekeznek vizuálisan is megfogalmazni munkakörnyezetüket, így a többség könyvekkel, könyvespolcokkal, fényképekkel, számítógépekkel vette körül magát. Az oktatók szeretik az olyan nagy nyitott tereket, mint például egy-egy nagy virtuális homokozó, amelyben sok diák elfér egyszerre. Mindez ? hasonlóan az avatár megjelenéséhez -- a szakmai identitás megfogalmazását erősíti. (ref.: Tóth M.)


IM és SMS a kölcsönzőpultnál -- de mire is használják?FEL

A mindennapokban és a szakirodalomban is jól látható, hogy a hordozható számítógépek és intelligens mobiltelefonok széles körű elterjedése nyomán a könyvtárhasználók egyre inkább a gyors és könnyen elérhető könyvtári szolgáltatásokat keresik, válaszul pedig a könyvtárak egyre több online forrást és segítséget kínálnak. Ennek legelterjedtebb formája a tájékoztató- és kölcsönzőpultoknál az azonnali üzenetküldő szolgálat, IM (instant message). A szolgáltatást a Mary Livermore Library (University of North Carolina at Pembroke) is bevezette, szabadon felhasználható, ingyenes szoftverek segítségével. ... Első lépésben postafiókokat nyitott az IM szolgáltatást nyújtó, népszerű szolgáltatóknál (Gmail, Yahoo, Hotmail, AOL). ... Az új szolgáltatás egy délután alatt felállítható használóbarát, szabadon hozzáférhető programok segítségével, kezelése nem igényel nagy erőforrásokat, mégis vonzó, új kommunikációs lehetőséget nyit meg. (ref.: Fazokas E.)


Főzőcskézett a gasztronómiai magazin szerkesztője a könyvtárbanFEL

Nagyszámú érdeklődőt vonzott a Kájoni János Megyei Könyvtárba az ugyancsak március 12-én, 19 órától kezdődő ?Receptdaráló? is, a már második alkalommal szervezett gasztronómiai est a Székely Konyha magazin szerkesztőivel. Ezúttal hagyományos, székelyföldi húsvéti eledeleket mutatott be Jánossy Alíz, a Székely Konyha gasztronómiai magazin felelős szerkesztője és meghívottja, a gyergyószárhegyi Bartalis Hajnal, aki a hagyományos, kemencében sütött 'kókonyát' és 'galambast' készítette el és mutatta be a vendégeknek. Siklódy Ferenc képzőművész a lap grafikai arculatának készítéséről beszélt a közönségnek. Az est jó hangulatát fokozta a Székely Konyha csapata által ízlésesen tálakra rendezett finom húsvéti ételek látványa, a találkozó végén a vendégek az ételek finomságáról is meggyőződhettek. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Mobilról is használható lesz a Miskolci Egyetem könyvtáraFEL

Egyebek mellett digitális képkönyvtárral és tananyagterminállal bővítik a Miskolci Egyetem könyvtárát. Az információszolgáltatási rendszer fejlesztésére körülbelül ötven millió forintot nyertek uniós pályázaton.
A támogatásból fedezik a katalógus és az adatbázisok bővítését, valamint a szoftverfejlesztést. Ez utóbbi az online tartalmak mobil eszközökre történő optimalizálását szolgálja majd.
A projekt célja, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően nőjön az egyetemi könyvtár versenyképessége az oktatást, képzést támogató elektronikus információs szolgáltatások bővítésével, az új szolgáltatásokkal pedig mindenki könnyen elérhesse a könyvtári információkat.
A szeptemberig elkészülő, DRM (digital rights management) rendszerben működő tananyagterminál a hallgatóknak lehetővé teszi, hogy a kis példányszámú tananyagok digitális formában, a szerzői jogokat nem sértve használják.
Az adatbázisok közös keresőfelületét jövő februárra alakítják ki, addig oldják meg azt is, hogy a könyvtári szolgáltatások elérhetőek legyenek mobil eszközökről.


Két hónap alatt készült el a teveli könyvtár belső felújításaFEL

Jól haladunk, a takarítás és a visszapakolás van hátra -- nyilatkozta Héri Lászlóné. Tevel polgármestere a könyvtár belső felújításával kapcsolatban azt is elmondta, önerőből láttak neki a beruházásnak idén januárban.
Csupán az alapanyagok megvásárlására fordított pénzt a település, a felújítást önkéntes munkával és az önkormányzat brigádjának segítségével valósították meg. Ma már impozáns látványt nyújt az épület, amely közel 30 év után szépült meg.
Az iskolai és közművelődési könyvtárként funkcionáló helyiségben új gipszkartont kaptak a falak, a világítást is korszerűsítették, kicserélték a nyílászáróit, és egy tisztasági festésen, meszelésen is átesett, az alapanyagok összesen közel kétmillió forintba kerültek. Héri Lászlóné elmondása szerint egy felajánlásnak köszönhetően hamarosan bútorokat is kapnak a felújított épületbe.




Analógiák

Keresse a járatszámot! -- De mi a csudáért pont azt?!FEL

Nézegetem a Volán-menetrendet link Nem végállomástól végállomásig közlekedek, ezért szükségem van a közbenső állomások nevére, és a vonatkozó időpontokra. Tudom, hogy van (volt?) ilyen táblázat, ezért makacsuk nézegetem, hova kattinthatok. Végül a 'járatszám' linkre kattintva nyílik meg a kívánt adat. Azt hiszem, ez az összes volánosnak nyilvánvaló lett volna. Csakhogy az oldalt a nagyközönségnek készítették. Ahogyan a könyvtári katalógusokat is. Vajon ott mennyire érthető, a linknév--tartalom kapcsolat? Ha könyvtárban használóként szóvá teszem, csak néznek a kollégák, és nem értik, hogy én, könyvtáros miért nem értem... Hiszen ők is könyvtárosok, akiknek minden világos. Csakhogy a katalógus nem csak nekik készül... Jönnek a katalógus-konkurensek. Ha a gondolkodás nem változik, még kevesebben keresnek majd a katalógusban. (Ma a használók 3-5%-a használja, a többiek azonnal böngésznek a polcokon.)
És még egy apróság: a volánosok nem információs szakemberek, tehát van árnyalatnyi mentségük. (MG)




Praktikus

Véletlenül törölt egy fájlt? Itt a megoldásFEL

Egy sima törlés után még visszanyerhetők az állományok a szemetesből, más a helyzet azonban, ha egy vírus törölte őket, vagy egy rendszerösszeomlás során tűntek el. Persze valahol a merevlemez mélyén még mindig megvannak, csupán meg kell találni azt az eszközt, amelyik képes visszaállítani őket.
Ilyen feladatra vethető be a Renee Undeleter nevű program, amellyel a legkülönfélébb típusú állományok visszaállíthatók. -- link


Hogyan csökkenthető a papírfelhasználás?FEL

Első alkalommal rendezik meg április 22-én a Papírmentes Napot. A résztvevő vállalatok olyan informatikai megoldásokat ismerhetnek meg, amelyek a környezeti terhelés csökkentése mellett az üzleti folyamatok hatékonyságát is segítik.
A Föld teljes papírfogyasztása 400 millió tonnát tesz ki évente, amelynek jelentős részét az irodai felhasználás adja. Az üzleti információk 95 százaléka ugyanis még mindig papíron található, ráadásul az irodai nyomatok 40-60 százaléka másolat ugyanarról az anyagról.




Kisszínes

Kerényi Imre kalózkiadással győzi le a liberális kánontFEL

Kerényi Imre a miniszterelnök megbízására könyvsorozatot indít, hogy 300 milliós állami pénzből ellensúlyozza a liberális kánont, és megmutassa a konzervatív értékeket. Ennek jegyében kérés és engedély nélkül adták ki többek közt Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda műveit. A sorozatot másfél éve tervezik, Kerényi szerint nem volt idő rá. Egyes szerzők munkái helyett Kerényi viszont jobbakat íratna saját szerzőivel.


Könyvajánló oldalt vásárol az AmazonFEL

Az online kereskedőcég megvásárolja a 2007-ben alapított Goodreads ( link ) könyvértékelő és -ajánló platformot, amelynek jelenleg körülbelül 16 millió tagja van.
A portálon bárki kezelheti a könyvgyűjteményét, s feljegyezheti, hogy milyen műveket és mennyit olvas. Van egy átfogó könyvértékelő és -ajánló funkció, és a felhasználóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy témák vagy írók alapján különböző csoportokat hozzanak létre, a kedvenc alkotásaikról beszélgessenek. Néhány író pedig arra használja a honlapot, hogy kapcsolatba lépjen az olvasóival vagy reklámozza az új kiadványát.
A marketinganyag szerint mind a két cég szerzők ezreinek segített abban, hogy még több olvasót érhessenek el és ezáltal jobban megéljenek az írásból, ezért a jövőben közösen akarnak új utakon elindulni, s az írókat, illetve az olvasókat egyaránt inspirálni szeretnék. A két vállalat közös szenvedélye az olvasás újra feltalálása.


Az e-sikerlistát már itthon is self-publishing könyv vezetiFEL

Tegnap óta Oravecz Nóra 'Tejszínhab nélkül. Nem csak szingliknek' című kisregénye vezeti a Bookline Top 10 e-könyv lajstromát. Az e-történetekre Magyarországon elfogadott népszerűségi mutató további helyein ismert hazai és világnyelvi best-seller írók sorakoznak.
A Tejszínhab nélkül self-publishing könyv. Tehát nem kiadó által bekért vagy elfogadott mű, maga a szerző töltötte fel az erre szakosodott portálra, a Publio független könyvkiadást nyújtó rendszerére.
Világszerte töretlen az ön-menedzselésű könyvek sikere. Rendszeresen az amerikai sikerlista első tíz helyéből két-három könyv független szerző (indie author) műve. Úgy tűnik, most Magyarországra is megérkezett a könyv ön-menedzselési hullám.


Fitnesz klub az olvasóterem helyén -- április 1-je Orosházán :)FEL

Címkék: humor | pr (bizalomkeltés) |

Kedves Olvasóink, egyszerre szomorú, ugyanakkor fantasztikus hírrel jelentkezünk április első hétfőjén. A szomorú az, hogy mától hivatalosan is megszűnik az OMG, azaz az Orosházi Moly Galeri. Noha a lelkes tagoknak köszönhetően a galeri lassan elérte célját, és a könyvek által igazi barátságok szövődtek, de úgy éreztük, mindez kevés. Be kellett, hogy lássuk, könyvekről beszélgetni nem trendi, így olyan területet kerestünk, ahol képesek vagyunk követni a felgyorsult világ öles lépteit. Nem kevés munka árán most örömmel jelenthetjük: megtaláltuk! Ma hivatalosan is elindul új programunk, a Welünk Többet Fogyhatsz, azaz a WTF!
Bizony, fogyókúrás klubot alapítunk a könyves helyett, igazodva a mai kor elvárásaihoz. Terveink szerint az olvasótermet még a héten teljesen kiürítjük, és fitnesz teremmé átalakítva napi négy turnusban várjuk a fogyni vágyókat.


Okostelefonos jelnyelvi tárlatvezetés a Szépművészeti MúzeumbanFEL

A siketek és nagyothallók számára kifejlesztett okostelefonos alkalmazás teszi kommunikációs szempontból is akadálymentessé szerdától a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítását.
A 90 decibel Project és az MSL Accessibility jóvoltából létrehozott, Európában is egyedülálló alkalmazás segítségével a gyűjtemény 150 műtárgyáról kaphatnak jelnyelvi információkat a fogyatékkal élők.


Új IT-eszközök használatának testi kockázataiFEL

Ortopédusok, belgyógyászok és gasztroenterológusok helyett egy irodaszékgyártó cég kezdte feltérképezni, miképpen befolyásolják az új technológiai eszközök (elsősorban az információszerzésben és a kommunikációban egyre nagyobb szerepet játszó tabletek és okostelefonok) a munkavállalók testtartását. A 11 ország több ezer irodai dolgozójának körében végzett -- egyébként a Steelcase új forgószékének reklámkampányát szolgáló -- felmérés eredményét kilenc, eddig ergonómiailag számba nem vett testhelyzet ábrázolásával summázták, amelyek mindegyike meglehetősen távol áll a hagyományosan helyesnek tartott ülőmunka-pozíció(k)tól. Bár a kutatások szerint a napi 4 óránál tovább ülőfoglalkozást végzők körében megnövekszik a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és egyes daganatfajták előfordulási aránya (nem is beszélve a gerinc-, nyak- és hátfájásról), kérdés, hogy az 'új' tartások szaporítják és súlyosbítják az egészségügyi kockázatokat, vagy -- éppen mert a megszokottakhoz képest pozícióváltással járnak -- csökkentik az eddig felderítettekét.




Információforrások

Felszabaduló helyek a hazai folyóirat-raktárakban! -- Államigazgatás és gazdaságFEL

Korábbi lapszámunkban link beszámoltunk a raktárhelyeket felszabadító, visszakeresés hatékonyságát megsokszorozó digitalizált folyóiratkanálatról. Most az Arcanum-kínálat államigazgatási és gazdasági anyagait (praktikusan a DVD-k címeit) mutatjuk be.
- Hivatalos közlemények
- Állami Zárszámadás 1868-1955
- Hivatalos Közlöny 1893-1944
- Igazságügyi Közlöny 1892-1948
- Központi Értesítő 1876-1947
- Kormányjelentés és Statisztikai Évkönyv 1898-1941
- Kormánylap 1850-1859
- Magyar Katonai Közlöny 1908-1930; Magyar Katonai Szemle 1931-1944
Gazdaság
- Külgazdaság 1957-2011
- Köztelek 1891-1944 (MG)


170 film ingyen a netenFEL

Az egyik legnagyobb magyar filmeket legálisan ingyenesen kínáló weboldal az Indavideó filmcsatornája. Az oldalon 170 egész estés film, dokumentumfilm, természetfilm és kisfilm nézhető végig, köztük olyan címekkel, mint például az Üvegtigris (mindhárom része), a Valami Amerika (mindkét része) a Szerelem első vérig, a Magyar vándor, a Fehér tenyér vagy éppen az Argo.
A teljes egészében megnézhető mozifilmek listáját itt találja, az oldal tetején lévő menüből kiindulva pedig válogathat a többi kategória kínálatából is. -- link

Hírforrás: HVG
2013. április 03.

Poet.hu -- Elemzi is az amatőr költők verseitFEL

Ingyenes portál amatőr költőknek, akik regisztrálás után beküldhetik, tárolhatják, közszemlére tehetik költeményeiket. Az érdeklődők a főoldalon tematikusan kereshetnek vissza (filozófia, család, szerelem stb.) szerint. Szolgáltatások: címkézés, automatikus javítás- és verselemzés (megjeleníti a rím- és ritmusképletet, költői eszközöket), hozzászólások, kedvencnek jelölések, megosztás. Toplistáiban visszakereshetőek a legnépszerűbb versek, legtöbbet figyelt szerzők, legaktívabb hozzászólók. (Mikulás Dávid)



Elindult a betegségek FacebookjaFEL

A HealthKeep szolgáltatásra névtelenül vagy álnéven regisztrálhatunk, majd egészségügyi idővonalunk elkészítése mellett tanácsokról, gyógymódokról és mellékhatásokról olvashatunk gyógyszerészünk megkérdezése nélkül.
Alapvetően egészségügyi állapotunk naplózására szolgál a HealthKeep néven angol nyelven futó egészségügyi közösségi hálózat, melynek célja az archiváláson és visszakereshetőségen túl az is, hogy a felhasználók egymás gyógyulásaiból is tanulhassanak. -- link

Hírforrás: HVG
2013. április 03.



Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu