Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/11., márc. 13.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Beépített könyvtárosok -- sikerek és tanulságok
Törvény a már nem kapható könyvek digitalizálásának engedélyezéséről
Webportálok alkalmassá tétele mobil használatra
Könyvtárosok ekönyv-használata (felmérés)
A katalogizálás is oktatható online
Tovább zuhant a felsőoktatásba jelentkezők száma -- mit jelenthet ez a felsőoktatási könyvtáraknak?
Könyvtárosok lehetőségei az átalakuló folyóirat-beszerzésben (olvasóink szavazatára)
Minden nem lehet ingyenes!
Rukkol és happol a székelyudvarhelyi könyvtár
Könyvtárfejlesztés 34,6 millióból Győrben
Még a rajongás is irányítható az internet virtuális terében -- Savaria Könyvtár az ELTE EK előtt
Képek és videó az egri plázakönyvtárról
OA folyóiratok a könyvtár- és információtudományi folyóiratok rangsorában
Az irodalomórák Bánkja -- a könyvtár se bánja: színház--könyvtár együttműködés
Vakáció a könyvtárban -- sajtófotó 1970-ből
Ezeréves könyveket adnak ki 3d-ben (videó)
Új Könyvpiac és Könyvhét -- veszélyben a könyves magazinok
Miért működik / nem működik a távmunka? -- Csak magasan képzetteknek?

Praktikus

3 remek eszköz prezentációk készítéséhez

Kisszínes

Köznevelés -- Újabb független lap válhat a kormány propagandájának eszközévé
1 millió forintos késedemi díj
Tinbuktu -- mégis kimentették az afrika-történeti könyveket
A magyar férfi írók kánonja mellé...
Pizsama buli és társai: meglepő motiváció a munkahelyen

Kiemelt Katalist-hír

Online: A Magyar Társadalom Lexikonja (1930), Magyar Politikai Lexikon (1914-1935)

Információforrások

Kerényi tovább bővíti a Nemzeti Könyvtár sorozatát
SMS és e-mail értesítő az új pápa megválasztásáról
Mi változik az új helyesírási szabályzatban?
Információs portált indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Beépített könyvtárosok -- sikerek és tanulságokFEL

Az SLA vizsgálata öt ajánlást eredményezett:
- Az ad hoc módon elindított szolgáltatásról, minél hamarabb át kell térni a stratégiai szemléletre.
- Bármit is kérnek az intézménybeli kollégák, a beépített könyvtárosnak a legprofesszionálisabb, személyre szabott és magas hozzáadott értéket képviselő munkát kell kiadnia a kezéből.
- A kommunikációt mindig az adott környezethez kell igazítani, és folyamatosan tudatosítani kell a jelenlétet.
- A felsőoktatásban az oktatási céloknak megfelelő, formalizált értékelési módszer látszik célravezetőnek, az üzleti szférában inkább a megtérülés felmutatása és az informális visszajelzések fogadása.
- A könyvtári vezetésnek határozottan kell képviselnie és támogatnia a beépített könyvtári szerepkört az intézményvezetőség előtt. (ref.: Fazokas E.)


Törvény a már nem kapható könyvek digitalizálásának engedélyezésérőlFEL

A 2012. március elsején 'kiadóktól kiadóknak' megszerkesztett törvény célja az volt, hogy megkönnyítse a 20. században kiadott, már nem kapható, de szerzői jogvédelem alatt álló könyvek digitalizálását. Mindez a francia nemzeti könyvtár kötelékében zajlik, és körülbelül 500 ezer könyvet érint, ám számos érdeket sért.
A törvény egyik cikkelye meghatározza a 'kifogyott könyv' fogalmát. E szerint minden Franciaországban 2001. január elseje előtt kiadott, és kereskedelmi forgalomban már nem kapható könyv e kategóriába tartozik. Ez érvényes akkor is, ha maga a könyv kiadója sem értékesíti már a kiadványt. A jövőben egy erre szakosodott társaság fogja majd össze mindazoknak a könyvvel, könyvkiadással foglalkozó szakembercsoportoknak egy-egy képviselőjét, akik ezeknek a könyveknek a digitalizálását szervezik. (ref.: Pajor E.)


Webportálok alkalmassá tétele mobil használatraFEL

Az okostelefonok és táblagépek elterjedése felveti a könyvtári portálok mobil eszközökkel való elérhetőségének kérdését. A szerző egy 'partizán' (nem hivatalos) projekt keretében egy orvostudományi egyetem (Uniformed Services of the Health Services, USUHS) bethesdai haditengerészeti klinikájának campusán működő tanulási központ számára szervezte meg szolgáltatásaik mobil hozzáférését.
A tervezéskor figyelembe kell venni a mobil eszközök sajátosságait: a kijelző mérete kisebb, az adatátvitel lassabb, az információt a megszokottól eltérő helyzetekben használják fel. Meg kell határozni a célközönséget, el kell hagyni a kevésbé használt szolgáltatásokat, a szükségtelen adatokat és vizuális elemeket. Az USUHS esetében a használat nagy része klinikai környezetben történik (pl. az orvosok egy beavatkozás előtt vagy közben meg akarják nézni a vonatkozó szakirodalmat), a diákok pedig gyakran útközben, az oktatók egy konferencián vagy intézménylátogatáson ? és katonai intézmény lévén még a csatatéren, hadikórházban történő használatot is figyelembe kell venni. (ref. :Mándy G.)


Könyvtárosok ekönyv-használata (felmérés)FEL

Használ-e ekönyv-olvasót? -- volt a KIT múlt heti kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
16 - Igen, rendszeresen.
5 - Néha.
24 - Nem jutok hozzá, de tervezem.
13 - Nem érdekel a dolog.
-- Jó jel, hogy a könyvtárosok túlnyomóan használják, vagy terezik használni a technikai lehetőséget -- azaz az innovatív használókkal egy húron igyekeznek pendülni. (MG)


A katalogizálás is oktatható onlineFEL

A könyvtárosképzésben egyre népszerűbb az a gyakorlat, hogy vendégoktatókat alkalmaznak a katalogizálás tanítására. A cikk egy gyakorló katalogizáló tapasztalatait írja le, akit külső előadóként kértek fel egy online alapszintű katalogizálási kurzus vezetésére. A közvetlen hangú cikkben a szerző a tantervvel kapcsolatos döntéseit és pedagógiai módszereit is bemutatja, kiemelve a gyakorló szakembertől való tanulás előnyeit és az információszervezés gyakorlati aspektusai tanításának fontosságát. (autoref.)


Tovább zuhant a felsőoktatásba jelentkezők száma -- mit jelenthet ez a felsőoktatási könyvtáraknak?FEL

Tovább zuhant a felsőoktatásba jelentkezők száma
A Népszabadság megbízható forrásból úgy tudja, idén mindössze körülbelül 95 ezren adták be a jelentkezési lapjukat valamelyik felsőoktatási intézménybe.
Ezzel tovább folytatódik a tavaly elkezdődött zuhanás a továbbtanulásra jelentkezők számában. 2011-ben még 141 ezren adták be a jelentkezési lapot, tavaly már csak 110 ezren.
Az idei újabb nagyjából 20 százalékos csökkenés összességében azt jelenti, hogy két év alatt közel 50 ezren maradtak távol a magyar felsőoktatástól. Értesüléseink szerint az újabb adat a minisztérium illetékeseit is meglepte.
A jelentkezők számának drasztikus csökkenése lehet a végső csapás a felsőoktatási intézmények gazdálkodására.


Könyvtárosok lehetőségei az átalakuló folyóirat-beszerzésben (olvasóink szavazatára)FEL

Korábbi lapszámunkban szóltunk az előfizetési trendekről. A könyvtáros válasza lehet a változásokra:
- Kövesse nyomon a használati mutatókat intézményében, készen állva a megtakarításokra
- Együtt kezelje a nyomtatott és elektronikus állományt, és a megtakarításokat az emberi munkában is gondolja át (pl. a nyomtatott folyóiratok feldolgozása, helyigénye).
- Egyensúlyozzon a szerzők általi fizetési modelleket lehetőségeit is a kiadások tekintetében.
- Mérje fel a teljesélettartam-költségeket a szerző fizet modell és a licencelési modell között, az alacsonyabb árú cikkek esetében is. Vonja le a következtetéseket a könyvtár hagyományos működési irányelveivel kapcsolatban.
A kiadókkal együttműködve átláthatóbbá és ésszerűbbé lehet tenni a használók folyóirat-ellátását. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Digitális licencek helyettesítik egyre inkább a nyomtatott dokumentumok beszerzését link

Minden nem lehet ingyenes!FEL

A fejlett európai országok többségében az információhoz való hozzáférés joga, az ingyenes könyvtárhasználat magától értetődik. Ennek ellenére a könyvtárak több mint 80%-a beiratkozási díjat fizettet az olvasói kártyákért. Tudomásul kell vennünk, hogy vannak fizetős és ténylegesen ingyenes szolgáltatások. A fizetés mellett kardoskodók szerint az, amiért pénzt kell kiadni, többet ér, nagyobb megbecsülésben részesül, jobban vigyáznak rá az emberek. Természetesen feltehetjük a kérdést: az ingyenes könyvtárakban kevesebb az olvasói hely? Kevesebb az internet-hozzáférés? Nagyobb a belső terek, eszközök elhasználódása? Nincs erre vonatkozó, bizonyító erejű tényanyag. Arra viszont igen, hogy a 'fizettem, tehát jogom van azonnali kiszolgálást kapni' sztereotípia erősen tetten érhető a felhasználók viselkedésmintáiban.
A franciaországi gyakorlat azt igazolja, hogy 15 euróba kerül egy teljes árú olvasójegy, vagyis körülbelül 10 eurót kell átlagban fizetniük a könyvtárhasználóknak. Mit is jelent ez a könyvtári szolgáltatások összes fenntartási költségeit illetően? Egy képzeletbeli, 20 ezer lakosú városra vetítve, ha a lakosság 18%-a fizetős könyvtárhasználó, akkor évi 35 ezer euró folyik be az olvasójegyekből a könyvtár kasszájába, miközben a könyvtár és szolgáltatásainak fenntartása évi 447 500 euróba kerül.(ref.: Pajor E.)

Hírforrás: Humanus
2013. március 13.

Rukkol és happol a székelyudvarhelyi könyvtárFEL

Gálovits Rózsa 12 éve dolgozik a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban, munkájáért pedig ugyanúgy rajong, mint a kezdetekkor. Igyekszik kihasználni minden olyan programot, amely a szakmai előrehaladásban segíti. Így látogathatott el több ízben is magyarországi képzésekre, drámapedagógia kurzustól ismerkedési programokig számos eseményre. Manapság az rukkolázás megszállottja: az internetes könyvcserélő rendszert bújja, nélkülözhető könyveket rukkol (küld), és kívántakat happol (rendel meg). Könyvtárosként pedig nála gyűl össze az udvarhelyről rukkolt könyvek jelentős hányada, és egyetlen, közös postaköltséggel küldik a csomagot Budapestre. (A rukkoláról ide kattintva tudhatnak meg többet -- link ) A könyvtárost kérdeztük munkájáról, az olvasói szokásokról, a könyvtárat érintő kezdeményezésekről. ...


Könyvtárfejlesztés 34,6 millióból GyőrbenFEL

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér projektnyitó konferenciát tart kedden Győrben a Kisfaludy Károly Könyvtárban. Még a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár készítette el újabb uniós pályázati támogatást igénylő programját, s mivel a győri könyvtárak év elején egyesültek, már nagyobb szakembergárda valósíthatja meg azt másfél év alatt, 34,6 millió forintból.
A korábban sikeresen megvalósított uniós (TIOP, Támop) pályázatoknak köszönhetően jött létre a megyei könyvtár által működtetett Kisalföldi Tudástár portál. Az új pályázat megvalósulásával jelentősen bővülni fog az erről az internetes honlapról elérhető közös megyei katalógus, a Kisalföldi Katalógus (Kiskat) adatszolgáltató könyvtárainak köre. Elérhető lesz innen hamarosan még 54 községi és 2 városi könyvtár. Ez elősegíti a könyvtárközi kölcsönzés jóval hatékonyabb működését. S a fejlesztések eredményeként a községi könyvtárak adatai, könyveik, kiadványaik adatai bekerülhetnek az országos könyvtári rendszerbe, az országos katalógusba.


Még a rajongás is irányítható az internet virtuális terében -- Savaria Könyvtár az ELTE EK előttFEL

Abban voltaképpen nincs semmi érthetetlen, hogy a magyar Facebook-közösség kultúrára fogékony része pillanatnyilag a Bookline-t, az Alexandrát és a Librit tartja a legrokonszenvesebbnek a könyvesbolthálózatok közül, az sem nagyon meglepő, hogy az írók közül pedig momentán Müller Pétert. Elgondolkodtató viszont például: miként eshetett, hogy a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár e sorok írásakor éppen tizenöt hellyel előzi a ELTE Egyetemi Könyvtárat. Kis rajongói statisztika, és ami mögötte van.


Képek és videó az egri plázakönyvtárrólFEL

Ha a hegy nem megy Mohamedhez. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár ismét túllépett saját falain, mégpedig a bevásárlóközpont színes világába.
-- Érdekes látni, hogy a könyvtárosi diskurzus néhány év alatt megváltozott: Elutasítás helyett a lehetőség kihasználására esik ma a hangsúly. (MG)


OA folyóiratok a könyvtár- és információtudományi folyóiratok rangsorábanFEL

A budapesti nyílt hozzáférési kezdeményezés (Budapest Open Access Initiatives) szerint a nyílt hozzáférhetőség ingyenességet, szabad hozzáférést jelent bármely használó számára az olvasásra, letöltésre, másolásra, terjesztésre, kinyomtatásra, indexelésére stb. Vannak olyan folyóiratok is, amelyekre eredetileg elő kellett fizetni, de később nyílt hozzáférésűvé (OA) váltak.
A tudományos folyóiratok rangsorolása fontos tényező egy periodikum minőségének megítélésében, és erre különböző megközelítéseket alkalmaznak. A Journal Citation Report (JCR) egyike a legtöbbet használt forrásoknak, de ebben kevés OA-folyóiratot találunk. Ily módon ez az index nem ad teljes képet a folyóirat-kiadásról, és marginalizálja az OA-folyóiratok többségét, miközben némely ilyen folyóiratban jó minőségű írások jelennek meg, amelyek jelentős mennyiségű hivatkozást generálnak. (ref.: Mándy G.)


Az irodalomórák Bánkja -- a könyvtár se bánja: színház--könyvtár együttműködésFEL

A Szegedi Nemzeti Színház március 15-ei Bánk bán bemutatója előtt, március 12-én délután fél 5 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában 'Az irodalomórák Bánkja -- a könyvtár se bánja' címmel rendhagyó közönségtalálkozóra hívja és várja az érdeklődőket a Szegedi Nemzeti Színház és a Somogyi-könyvtár.


Vakáció a könyvtárban -- sajtófotó 1970-bőlFEL

Vakáció a könyvtárban címet kapta 1970 januárjában ez a kép, melyhez -- nem furcsa módon -- nem készült cikk. Legalábbis én nem találtam meg, pedig végiglapoztam az aktuális kötetet. Voltak az akkori lapban ilyen, a szerkesztők által lóze-képnek nevezett illusztrációk. Ma hírképnek nevezzük őket, de az akkori újságban olyan dolgokat ábrázoltak, amelyeknek többnyire nem volt hír-értékük.


Ezeréves könyveket adnak ki 3d-ben (videó)FEL

Az értékes régi köteteket többnyire üvegvitrinekben őrzik a könyvtárak, archívumok, így az érdeklődők nem tudnak belelapozni az értékes nyomatokba. A hannoveri Cebit informatikai vásáron azonban bemutatták a Fraunhofer Intézet új 3D-s technikáját, amely elérhetővé teszi a régi nyomatokat.
A felhasználók a könyveket egy nagy képernyőn vehetik szemügyre, és a kamera által rögzített kézmozdulataikkal irányítva megforgathatják, kinagyíthatják és lapozgathatják a kivetített köteteket. A fejlesztők a továbbiakban keresővel is kiegészítenék a rendszert.
'Legrégebbi digitalizált könyvünk több mint ezer éves' -- mondta el Paul Chojecki projektvezető. A könyveket a müncheni Bajor Állami Archívummal együttműködve szkennelik be. A Frauenhofer Intézet a háromdimenziós szimulátorral nemcsak az archívumokat, hanem a könyvkereskedéseket is meg kívánja szólítani. A vásárlók így a már elfogyott vagy még kereskedelmi forgalomba nem került könyvek között is válogathatnak.


Új Könyvpiac és Könyvhét -- veszélyben a könyves magazinokFEL

Eltekintve néhány bestsellertől, a hazai könyvkiadás marketingjét igencsak takaréklángra csavarták. Megcsappant az erre költhető pénz, ami, paradox módon, csak fokozhatja a könyvpiaci recessziót, hiszen a közönség figyelmét kevésbé tudják fölkelteni. Valamelyest enyhít e gondon a világháló hírözöne, blogrengetege, amelyben a friss könyv is kap némi teret. Nagy baj viszont, hogy nehéz helyzetbe kerültek a korábban az olvasók szélesebb köréhez eljutó, magazinszerű könyves szaklapok -- az Új Könyvpiac és a Könyvhét --, amelyek a minőségi könyvújdonságokról adnak tájékoztatást, értékelést.


Miért működik / nem működik a távmunka? -- Csak magasan képzetteknek?FEL

Nagy port kavaró lépésre szánta el magát a Yahoo internetes keresőóriás vezetője. Marissa Mayer úgy döntött, hogy a jövőben nem lehet otthonról dolgozni. A lépés kapcsán érdemes áttekinteni, hol is tart a távmunka Magyarországon.
A világ fejlettebb részein a távmunka egy magasan képzett munkavállalói réteg munkaformája. Ők azok, akik mindenfajta segítség nélkül képesek egyedül értékteremtésre. Például informatikusokra, tolmács-fordítókra, marketingesekre, újságírókra vagy olyan projektmunkát végző diplomásokra jellemző, akiknek csak egy-egy megbeszélésre szükséges összegyűlni.




Praktikus

3 remek eszköz prezentációk készítéséhezFEL

Címkék: praktikus |

Legtöbben a PowerPointot használják prezentációk készítéséhez, de egyre többen vetik be a magyar startupként induló Prezi megoldását is. Más eszközöket viszont kevesen ismernek, pedig a DragonWeben megjelent írás szerint mindkettőnél van egyszerűbb és intuitívabb, ráadásul teljesen ingyenes lehetőség is. -- link




Kisszínes

Köznevelés -- Újabb független lap válhat a kormány propagandájának eszközévéFEL

A Köznevelés eddigi főszerkesztőjét és a stábot menesztik azzal, hogy a minisztérium megújítja a lapot. Szunyogh Szabolcs eddigi főszerkesztő -- aki attól tart, hogy a Köznevelés független hetilapból a kormány propagandájának eszközévé válik -- a történtekkel kapcsolatban az alábbi nyílt levelet juttatta el szerkesztőségünkhöz.
A minisztérium, az EMMI megújítja a Köznevelést. Ehhez természetesen joga van, hiszen a minisztérium a laptulajdonos. Az új lapot új stáb készíti. Az új lap link sorsáról konkrétan semmit nem tudok. Az tény, hogy december óta nem jelent meg a Köznevelésnek egyetlen lapszáma sem. Tavaly szeptember óta zajlik a változtatás folyamata, ami az alaptalan ígérgetések és félretájékoztatások miatt nagyon sok személyes teherrel és fájdalommal járt a számunkra. Jelenleg a szerkesztőség többsége (magam is) állás nélkül vagyunk, van köztünk olyan kolléga, aki több, mint 30 évig dolgozott a minisztérium számára és most még egy köszönő szót sem kapott, idős fejjel munkanélküli segélyért áll sorba, de ezt a folyamatot nem kívánom részletezni.


1 millió forintos késedemi díjFEL

Nem mindenki olvas gyorsan. Ez tény. Sőt, van olyan, akinek igencsak sokáig, akár 51 évig is eltart, mire végigrágja magát egy uszkve 200 oldalas könyvön. Ez utóbbi csoporthoz tartozik a skót David Black is, aki még iskolás korában, 1962-ben vett ki az edinburghi könyvtárból egy könyvet a spanyol festő, Goya életéről.
könyv azonban az évek során nem akart visszajutni jogos tulajdonosához. Több mint fél évszázadot kellett várni, hogy Black úgy döntsön, visszaszolgáltatja a könyvecskét.
Mivel a leadási határidőt 51 évvel lekéste, a skót férfinak nagyjából 3000 font (1 millió 60 ezer forint) büntetést kellett volna fizetnie, amit a könyvtár nagylelkűségéből kifolyólag megúszott. Mázli.

Hírforrás: Hír 24
2013. március 13.

Tinbuktu -- mégis kimentették az afrika-történeti könyveketFEL

Megúszták a Maliban zajló háborút azok a középkori kéziratok, amelyek új fényt vethetnek a földrész gyarmatosítás előtti históriájára.


A magyar férfi írók kánonja mellé...FEL

A női irodalom mai művelői eloszlatják a lila ködöt, leveszik a rózsaszín szemüveget, és testszínűre cserélik a kék harisnyát.


Pizsama buli és társai: meglepő motiváció a munkahelyenFEL

Címkék: munkaügy | vezető |

A vállveregetés is jól esik, a fizetésemelés meg pláne. A munkahelyi motivációnak azonban számtalan más, néha kissé szokatlan formája is akad. Az inc.com gyűjtéséről a themostwanted blog írt. Paul Spiegelman, a Beryl Companies vezére cégénél bevezette az irodai pizsama partyt, valamint az 'öltözz úgy, mintha a hetvenes éveket írnánk' napot. Azzal persze tisztában van, hogy mondjuk egy bankban nem lehet az ügyfeleket hálóruhában fogadni.




Kiemelt Katalist-hír

Online: A Magyar Társadalom Lexikonja (1930), Magyar Politikai Lexikon (1914-1935) FEL

Az MTDA keretében ezúttal a ?A Magyar Társadalom Lexikonja (1930), Magyar Politikai Lexikon (1914-1935) 1-2. köt. Illetve: György Endre: Amíg városatya lettem. A főváros főtisztviselőinek és törvényhatósági tagjainak önéletrajz-gyűjteménye fényképekkel valamint az összes bizottságok és választmányok felsorolásával. (1930)




Információforrások

Kerényi tovább bővíti a Nemzeti Könyvtár sorozatátFEL

Újabb hét kötettel bővült a Nemzeti Könyvtár-sorozat, és a program keretében karácsonyig még négy köztéri szobrot állítanak fel.
Karinthy Frigyesnek három művét szerkesztették kötetbe, a sorozatot gazdagítja továbbá a 'fő mű', az Esterházy János élete és mártírhalála, a Reformkori útirajzok, a Székely népmesék, A magyar konyha, a Jelky András kalandjai és a Magyar Húsvét című kötet -- közölte Kerényi Imre, az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott szerdai sajtótájékoztatóján.


SMS és e-mail értesítő az új pápa megválasztásárólFEL

A Pope Alarm oldalnak köszönhetően nem maradunk le a fehér füst felszállásáról; SMS-ben és e-mailben kérhetünk értesítőt a pápa megválasztásáról.


Mi változik az új helyesírási szabályzatban?FEL

Ön jól tudja, hogy az 'észszerű' a helytelen, az 'ésszerű' a helyes forma? Tudja, miért hibás a 'BÚÉK' forma, és hogyan kellene helyesen írni? Tisztában van vele, hogy Mariannal megy az Odeon moziba, vagy Mariann-nal az Odeon Moziba? Ráadásul büszke is erre? Már nem sokáig!


Információs portált indított az Emberi Erőforrások MinisztériumaFEL

A link weboldalon elérhető valamennyi társadalmi szervezet, köztük a pártok bíróságon bejegyzett adatai, a pályázati lehetőségek, továbbá az is, hogy 1 százalékos felajánlásaikkal hányan és mekkora összeggel támogatták e szervezeteket.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu