Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2015/22., jún. 3.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtárak nyári nyitva tartása és kommunikációja -- néhány marketing-tipp
Emlékszem, mekkora para volt, amikor egyetemistaként először kellett a Széchényi Könyvtárba bemennem
Barátné Hajdu Ágnes, MKE-elnök és az IFLA Governing Board tagja -- Hurrá?
Olvasók Diadala -- Online könyves geolokációs játék, helyismerettel és olvasással
Iskolai könyvtárak Európában - A Fekete-tengertől az Északi-tengerig - 2015
Szeptemberre hívnak közös túrára -- kerékpározó könyvtárosok unkonferenciája
Több mint 200-an pedáloztak a könyvtárért -- rendezvény, harmadszor
ONIX -- könyvtári szaktudás a könyvkiadás--könyvterjesztés--könyvtári szolgáltatás láncolatában
Képes-e, s ha igen, mennyit kompenzálni a könyvtár a legrászorulóbb gyerekek esetében?
Könyvtár, amelyik a világ legjobbja akar lenni
A tájékoztató könyvtárost azonosító kitűző a ruhán...
Már nem bízunk az e-book olvasókban (olvasóink szavazatára)
Dél-Dakota: a nyomtatott helyett e-könyv és a rendezvények
6 remek ötlet, melyekkel öröm a tanulás! - 3. Művészfoglalkoztató
Nemzeti Filmtörténeti Élménypark. Ózd felemelkedik?
66 millió plusz az ODR-nek -- a használat helyett a szolgáltatást dotálja
Selye János könyvtárának sorsa -- tudás, menedzsment?
Olvasójegy-design bemutató Londonból (fotók)
Makó: saját írásaikat olvasták fel a makóiak a könyvtárban
Csökkent a digitális szakadék

Praktikus

Mostantól korlátlan mennyiségű fotót és videót tárolhat ingyen a Google tárhelyén

Kisszínes

Kiégnek a magyar munkavállalók
Így tuti becsajozol a könyvtárban -- főleg vizsgaidőszakban
A világ legvalószínűtlenebb könyvtárai (fotókkal)
'Adjatok a kezükbe Rejtőt! Le sem fogják tenni' -- ne legyen kötelező az irodalom
Ezzel kerülheti el a munkahelyi intrikákat a vezető
Kerényi százmilliói -- a Nemzeti Könyvtárra szánt összegből rendbe lehetne tenni a magyar könyvkiadást
A Geomatech tananyagainak használatával, javult a diákok tanulmányi eredménye

Információforrások

Itt van Habony Árpád bulvárújságja
Mi rejlik az internet sötét bugyraiban?
Egyre izgalmasabb hálózattudomány -- miből tájékoztattunk (ha könyv)


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Könyvtárak nyári nyitva tartása és kommunikációja -- néhány marketing-tippFEL

Elkezdődött a könyvtári nyitva / zárva tartási idejének kommunikálása.
- A kollégák EGYMÁST tájékoztatják a Katalisten az ebbéli könyvtári tervekről, bár e célcsoportot leginkább pl. a könyvtárközi szolgáltatás születelése, esetleg az ötletes módszertani / kommunikációs megoldások érdeklik.
- A fizikai nyitva tartás tehát nem más könyvtárosoknak, hanem a használóknak fontosabb, ezért bízvást a célcsoport is értesül erről (felirat a könyvtár ajtaján, a célcsoport fontos tájékozódási helyein sajtóban, webes helyeinken, használóknak küldött emailben stb.). (Tavaly az OIK egy felületen gyűjtötte össze a budapesti nagy könyvtárak nyári nyitva tartását. link Ha az idén is ragaszkodnak e jó szokásához, a többi érintett könyvtár be is linkelheti az oldalt -- használóik örömére.)
- Van könyvtár, ahol stopszó a 'zárva tartás', helyette a munkatársak azt kommunikálhatják: mikor melyik könyvtári részleg tart NYITVA. További lehetőség, ha azt is mondjuk: ilyenkor több könyv, hosszabb időre vihető ki. Azaz: ha módunkban áll, főként a lehetőségeket közöljünk célcsoportunkkal.
- Virtuális nyitva tartás: még nem tudok olyan könyvtárról, amely webcím / qr-kód segítségével jelezné bejárata mellett, kb.: ha itt éppen zárt ajtót találsz, attól még szívesen látunk virtuális könyvtárunkban (vagy éppen: gyere a standkönyvtárba! :-).
- Fontos kérdés az összehangolás: a használók régóta nehezményezik, hogy nagyobb települések könyvtárainak zárva tartása nem összehangolt: vannak időszakok, amikor szinte sehová nem ülhetnek be. Ez bizony a könyvtárak sara.
- Uborkaszezon: a nyári könyvtárhasználat alacsonyabb -- ahogyan a sajtófogyasztás is. Ez azonban lehetőség is: alacsonyabb a hírek bekerülési küszöbe ilyenkor. Ezért ha a nyári uborkaszezonban jó kapcsolatokat építünk ki a sajtóval (könyvtárunk a sajtóban lesz nyitott), akkor az év többi részében is könnyebb lehet a bejutásunk -- főként, ha a használóknak érdekes üzenetekkel tudunk előállni. (MG)


Emlékszem, mekkora para volt, amikor egyetemistaként először kellett a Széchényi Könyvtárba bemennemFEL

Küszöbfélelem...
...a hátrányos helyzet egyik legsúlyosabb következménye a kapcsolatnélküliség. Van olyan gyerekünk, aki pici zsákfaluból érkezett, ahol gyakorlatilag ő az egyetlen írástudó, ráadásul még számítógépet is tud használni. Amikor eljutott oda, hogy meg tudott írni ilyen-olyan kérvényeket, akkor a falu már maga mondta: 'Akár már polgármester is lehetnél -- mit akarsz még?'
Kulturális és szociális svédasztalt kínálunk a gyerekeknek. Magam is hátrányos helyzetűként jutottam el oda, ahová, és sok mindent megéltem. Emlékszem, mekkora para volt, amikor egyetemistaként először kellett a Széchényi Könyvtárba bemennem. A hátrányos helyzetből érkező gyereknek, aki valamelyik kisváros gimnáziumába jár, abban is segíteni kell, hogy hogyan legyen 'nagyvárosi'. Ezért mondjuk mi azt, hogy az Életút programunk nemcsak a tantárgyi oktatást foglalja magában, hanem a szociokulturális hátrány leküzdését is.


Barátné Hajdu Ágnes, MKE-elnök és az IFLA Governing Board tagja -- Hurrá?FEL

Barátné Hajdu Ágnes magyar könyvtárügyért végzett, a szakma gyakorlati sikereit gazdagító tevékenységének listája Szegeden, Budapesten és országosan is közismert, ezért e korábbi minta alapján -- egyszemélyben mindkét nagy megtiszteltetésnek (MKE-elnök ill. IFLA Board tagság mke.info.hu/blog/2015/05/baratne-hajdu-agnest-a-magyar-konyvtarosok-egyesulete-elnoket-bevalasztottak-az-ifla-governing-boardjaba/) eleget téve -- innentől várhatóan a tőle megszokott hozzáállással az eddigihez hasonló nyereséget fog jelenteni a magyar könyvtárügyben. Vagy: ki tudja? Meglátjuk. (MG)


Olvasók Diadala -- Online könyves geolokációs játék, helyismerettel és olvasássalFEL

A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ 2015 áprilisában indította rendhagyó olvasóvetélkedőjét az Olvasók Diadalát, ami Suzanne Collins Éhezők Viadala trilógiájának egyes elemeiből épül fel.
A 3 fős csapatok feladata: öt hónap alatt bejárni Gödöllő 12 körzetét GPS koordináták segítségével, majd a helyszínen található QR kódot egy okostelefon vagy tablet segítségével beolvasni. Azután a weboldalon található könyvválasztékból minden körzetben foglalni egy kötetet.
Egy könyv elolvasása után az online élménylap kitöltése kötelező. A körzetekhez vagy a könyvekhez kapcsolódó kreatív feladatok beadásával plusz zsetonok zsákmányolására van lehetőség. A játéknak akkor van vége, ha egy csapat legalább 12 könyvet elolvasott és értékelt, valamint 4 kreatív anyagot feltöltött az online felületre. Öt hónap alatt 5 alkalommal értékelünk, azután a vetélkedő állását közzétesszük az oldalunkon található eredményjelző táblában. A Nyitódiadal és egy lezárt körzet közös felfedezésére szervezett kirándulásunk alkalmával a csapatok is jobban megismerhetik egymást. A tapasztalataink és a beérkező videók alapján is elmondhatjuk, a fiatalok nagy lendülettel és élvezettel vetették bele magukat az Olvasók Diadalába, aminek eredményhirdetésére, azaz Záró diadalára 2015. október 11-én kerül sor.
-- Fotókat ld.: link


Iskolai könyvtárak Európában - A Fekete-tengertől az Északi-tengerig - 2015 FEL

Kiss Laci, Mikes Kelemen Elméleti Líceum Könyvtára, Sepsiszentgyörgy:
Kedves Barátaim! Eljött az idő, hogy amit a múlt ősszel bejelentettem, most valóra váltsam. Igen, hétfőn (június 7-én) indulok a nagy kalandra. Kerékpárommal Európa 7 országát szelem át, a Fekete-tengertől az Északi-tengerig , hogy felhívjam az emberek figyelmét az olvasás és az iskolai könyvtárak fontosságára. (RMKE-levelezőlista)
Célom:
- Fel akarom hívni a figyelmet az iskolai könyvtárak fontosságára a fiatalok nevelésében.
- Megerősíteni a könyvtárak és könyvtárosok közötti kapcsolatokat.
- Nyomást gyakorolni a Román Kormányra, hogy létesítse újra az I. C. Petrescu Nemzeti Pedagógiai Könyvtárat, melyet nemrég számoltak fel, és amelynek a könyvtáros és pedagógus képzésben rendkívül fontos szerepe van.
- Szeretném felkelteni az emberek rokonszenvét az iskolai könyvtárak ügye iránt.
- Részt akarok venni Maastrichtban az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Egyesületének Konferenciáján (IASL), hogy tanuljak és továbbadhassam a tanultakat.
- Szeretném megváltoztatni az általános véleményt rólunk és bebizonyítani azt hogy nem vagyunk átlagemberek. Az olvasás nemcsak elvarázsol, hanem segít megvalósítani álmainkat.
Hogyan valósítom meg mindezt:
- Minden fontosabb városban találkozok a helyi könyvtárosokkal a média jelenlétében. Közösen hívjuk fel a figyelmet a könyvtárak fontosságára.
- Virágot helyezünk el a kollegákkal egy helyi fontosságú író, költő, könyvtáros szobránál, sírjánál. ...


Szeptemberre hívnak közös túrára -- kerékpározó könyvtárosok unkonferenciájaFEL

Szeptember 1. és 10. között lesz az északi könyvtáros kerékpártúra: Cycling for libraries, mely immáron a negyedik unkonferencia. Oslótól Aarhusig kerekeznek és szocializálnak az arra vállalkozó könyvtárosok és könyvtárat kedvelő emberek.

Régebbi hírforrás(ok): Biciklizni a könyvtárakért?! (olvasóink szavazatára) link Konferencia kerékpáros könyvtárosoknak link

Több mint 200-an pedáloztak a könyvtárért -- rendezvény, harmadszorFEL

2015. május 8-án 14 óra tájban kerékpározók csoportjára lehettek figyelmesek a Szatmárnémetiben közlekedők. A több mint kétszáz kerékpározó a harmadik alkalommal megszervezett Pedálozz a könyvtárért! rendezvény résztvevői voltak. A Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Könyvtár közös szervezésében létrejött esemény célja a könyvtár és az ott zajló események népszerűsítése. A rendezvényen óvodástól nyugdíjasig minden korosztály részt vett, s valamennyien izgalommal várták a könyvtár előtt a rajtot. A kerékpárosok rendőrautó kíséretében az Al. I. Cuza utca -- Gh. Lazăr utca -- 1 Decembrie 1918 utca - Vasile Lucaciu sugárút -- Traian sugárút -- Kossuth-kert útvonalon haladtak, ahol félórás pihenőt tartottak, s közben a Művészeti Iskola diákjainak produkcióját nézték meg. A pihenőt követően a Traian sugárúttól a főtéri parkig bicikliztek, majd a park sétányain aszfaltrajz-versenyt és tombolasorsolást is szerveztek. A szerencsések könyvjutalomban részesültek. Lacrima Istrăuan, a könyvtár megbízott igazgatója elmondta, hogy az akció célja a figyelemfelkeltés volt, az, hogy minél többen kezdjenek olvasni, könyvtárba járni, emellett a környezetbarát közlekedést is népszerűsíteni kívánták. Terveik szerint a jövőben is megszervezik majd a nagyszabású rendezvényt.


ONIX -- könyvtári szaktudás a könyvkiadás--könyvterjesztés--könyvtári szolgáltatás láncolatábanFEL

Az ONIX a könyvtári alkalmazáson túlmutató, ugyanakkor a könyvtári adatcsere-formátummal (MARC21) kompatibilis leíró szabvány, amely a bibliográfiai adatok mellett alkalmas a kiadók, könyvterjesztők vagy jogkezelők számára releváns, üzleti információk kezelésére. Az EDItEUR cég által fejlesztett metaadatséma használatára buzdít az ISO 2108:2005 szabvány, az ISBN kézikönyv, valamint több nagy nemzetközi projekt (Linked Heritage, ARROW stb.) is célul tűzte ki a szabvány elterjesztését, hogy ezáltal is ösztönözze a közgyűjteményi szféra és a piaci szereplők együttműködését. Az ONIX a könyvipari értéklánc adatfolyamainak optimalizációja mellett a hagyományos bibliográfiai tevékenységre is kihatással lehet. Felvetődik a kérdés, hogy a -- kereskedelemben jól használható -- minőségi metaadatokat eredményező bibliográfiai feltáró tevékenységnek hol az optimális helye a könyvkiadás-könyvterjesztés-könyvtári szolgáltatás láncolatában, illetve a hatékony visszakeresést szolgáló könyvtáros szaktudás a jövőben mely területen, milyen formában érvényesül. A piaci szereplőkkel való együttműködés perspektívája és a könyvtáros szaktudás alkalmazásának jövője. (Dancs Szabolcs cikke az alanti linken, a 44. oldaltól olvasható.)


Képes-e, s ha igen, mennyit kompenzálni a könyvtár a legrászorulóbb gyerekek esetében?FEL

Három hét van hátra, és elkezdődik a nyári vakáció, a -- más országokhoz képest -- hosszú szünet azonban sok családban leginkább gyermekelhelyezési problémát jelent. Főleg azoknál van ez így, ahol nincs nagyszülői segítség, és a szülők nem tudják kifizetni a táborokat sem. A két és fél hónap alatt még nagyobbra nyílik az olló a szegényebb és a gazdagabb gyerekek készségei, tudása között.


Könyvtár, amelyik a világ legjobbja akar lenniFEL

A delfti városi könyvtár (DOK Delft link -- amely a világ legjobb közkönyvtárává szeretne válni -- most Krasznahorkai László műveit ajánlja: 'Idén magyar szerző, Krasznahorkai László kapta meg a tekintélyes Man Booker International Prize-t. A zsűri értékelése szerint: 'Vizionárius író olyan egyedi hanggal, ami igen intenzíven fejti fel a modern élet szövetét olyan jelenetekben, melyek épp annyira bizarak és rémisztőek amennyire csodálatosak és elképesztően szépek'. Nos, mi tart vissza [az olvasástól]?'
A világ legjobb, leginnovatívabb könyvtárrá válás kimondott célkitűzés, amit az évek során sokféleképpen kommunikáltak (interjúkban, projektek inicializálásakor, stb.). Ennek eléréséhez át kell törniük a megszokott határokat. Néhány projektjük, melyek ebbe az irányba mutatnak:
- DOKLAB: technológiai eszközök segítségével történetekkel kötik össze az embereket. link
- Világ körüli utazás a könyvtárral link
- Angol nyelvű könyvtári videóújság link (illetve ennek LinkedIn csoportja: link


A tájékoztató könyvtárost azonosító kitűző a ruhán...FEL

A múlt héten feltett kérdésünk olvasói javaslatra módosítva is kikerült honlapunkra. Úgy tűnik, szinte azonos eredménnyel:
A. Könyvtárost azonosító kitűző a ruhán...
11 - hasznos és hordom is
12 - hasznos, de (még) nem hordom
6 - nem hasznos és nem hordom
1 - nem hasznos, de hordanom kell.
B. A tájékoztató könyvtárost azonosító kitűző a ruhán...
12 - hasznos és hordom is
19 - hasznos, de (még) nem hordom
5 - nem hasznos és nem hordom
0 - nem hasznos, de hordanom kell.
Ezek szerint a kitűzőt hasznosnak tartják a könyvtárosok. Úgy tűnik, sokan vannak olyanok, akik élnének e használók számára megkülönböztetést, és nagyobb szolgáltatásbiztonságot is jelentő eszköz használatával. (A konferenciákon is használt egyszerű, ugyanakkor korrekt kitűző teljes költsége 50Ft / db körül van, ezért a bevezetésnek aligha lehet komoly akadálya.)
Megjegyzendő, hogy a Katalisten a felvetésünk kapcsán az egyenruha témája is előkerült. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2015. június 03.

Már nem bízunk az e-book olvasókban (olvasóink szavazatára)FEL

Könyvtulajdonosnak lenni remek dolog. Ha megvettük a könyvet, azt bármikor újra olvashatjuk, vagy kölcsön is adhatjuk. Az e-book olvasók használatával viszont már nem ilyen egyszerű a helyzet.
Bármelyik szolgáltatótól is vesszük meg az e-bookot, mégsem lesz örökre a miénk. Csak adott időre szól a 'nálunk lét': ha megszűnik a szolgáltató, a könyvünk is vele együtt múlik.
A nagy cégek a kiadók ügynökeinek tekinthetők. A használat feltételeit gyakran több mint 50 oldalon keresztül olvashatjuk. A nyomtatott változatnak egyszerűbbek a használati feltételei: 'A kiadó és a szerző engedélye nélkül a könyv egyetlen részlete sem használható fel'
A Sony Reader volt az első e-book olvasó, mely egyik napról a másikra megszüntette a szolgáltatást.
Michael Kozlowski főszerkesztő szerint (Good E-Reader) hogy egyre több olvasó tartja elképzelhetetlennek e-book olvasó megvásárlását. 2014-ben a vásárlási adatok is azt bizonyították, hogy az olvasók kezdenek visszatérni a papíralapú könyvekhez. (ref.: NM)


Dél-Dakota: a nyomtatott helyett e-könyv és a rendezvényekFEL

Dél-Dakotában a közkönyvtárak jelentős papíralapú forgalom-visszaesést tapasztaltak az elmúlt évben. Csaknem 15%-kal csökkent a hagyományos információhordozók kölcsönzése, ezzel ellentétben viszont jelentősen, 34%-kal nőtt az elektronikus olvasók használata.
Több felhasználó is bevallotta, hogy előnyben részesíti az elektronikus hordozókat a hagyományos könyvek, magazinok használatával szemben.
Ez a trend jellemző a legtöbb könyvtárban, mert az olvasók otthonról is elérhetik a könyvtárakat, a könyvtári kártyájuk felhasználásával elolvashatják a legfrissebb híreket, hozzájuthatnak a legújabb információkhoz.
Viszont a könyvtári programok látogatottsága jelentősen, 11%-kal növekedett 2014-ben. (ref.: NM)


6 remek ötlet, melyekkel öröm a tanulás! - 3. MűvészfoglalkoztatóFEL

Sorozatunk legutóbbi része volt: link
3. ötlet: A Cleveland Public Library-ben a gyerekrészleg könyvtárosainak ötlete alapján egy használaton kívüli raktárhelyiséget művészfoglalkoztatóvá alakítottak. Az ötletet az adta, hogy a helyiségben volt egy csaptelep. Így a gyerekek egy-egy témához kapcsolódva nem csak együtt olvasnak, hanem rajzolnak, festenek, alkotnak, például a Föld Napján agyagból virágot, újrahasznosított anyagokból más művészi alkotásokat készítettek.
Tinik számára is kialakítottak egy szobát, ahol videojátékokat, Xbox-játékokat játszhatnak. Ezen kívül néha robotokat és 3D nyomtatót is használhatnak. Ezek által ez a helyiség is hamar kedveltté vált a tini korosztály körében. (ref.: Horváth Viktória, Könyvtárostanárok Egyesülete)


Nemzeti Filmtörténeti Élménypark. Ózd felemelkedik?FEL

Decemberben már megjelent a Magyar Közlönyben, hogy egymilliárd forintért Nemzeti Filmtörténeti Élménypark épül az egykori ózdi vasgyár területén. Néhány részlet már kiderült, mi is lesz ennek a kiemelt kormányprojektnek a tartalma. Például a 'filmes karaoke'-terem.
Mint írtuk, maga Orbán Viktor jegyzi azt a decemberi kormányrendeletet, amely rögzíti, hogy 927 millió forintért Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot építenek Ózdon, az ipari műemléknek minősülő Fúvógépház épületében.
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDa) főigazgatója, Lovas Lajos csütörtöki tájékoztatása szerint a projekt az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében valósul meg, átalakítják, és új funkcióval látják el a néhai Fúvógépházat, amely Nemzeti Filmtörténeti Élményparkként több szempontból is lehetőséget teremt a magyar filmtörténet kulturális javainak megőrzésére és bemutatására.


66 millió plusz az ODR-nek -- a használat helyett a szolgáltatást dotáljaFEL

Meghívásos pályázat keretében 66 millió forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Dokumentum-ellátási Rendszert (ODR). A Magyarország minden településén, bármely könyvtárban igényelhető szolgáltatás biztosítja az ODR szolgáltató könyvtáraiban őrzött dokumentumokhoz (könyv, folyóirat, kép- vagy hangfelvétel, cd, dvd, stb.) és információkhoz való hozzáférés lehetőségét mindenki számára. Közlemény.


Selye János könyvtárának sorsa -- tudás, menedzsment?FEL

A stressz világhírű kutatója az 1970-es években több alkalommal is kifejezte azon szándékát, hogy könyvtárával együtt Magyarországra költözik. Bár a Kulturális Kapcsolatok Intézete éveken át foglalkozott a professzor ügyével, a megegyezés mégsem jött létre. ... Végül mégsem történt semmi: Selye János nem települt Magyarországra, az iratok alapján az ügynek nem lett befejezése, a professzor pedig Kanadában hunyt el 1982-ben. Hagyatéka végül 1992-ben került Magyarországra. Az anyag elhelyezésre több város neve is felmerült, végül egy ideig Szentes város vezetése látott fantáziát a gyűjteményben. A negyvenkét kamionnyi hagyatékot kezelő alapítvány pénze azonban hamarosan elfogyott, és az adósságok rendezésére csak a hagyaték elárverezésével volt lehetőség. Az árverésen hulladékhasznosítók licitáltak, a gyűjtemény papírgyárba került.
Selye János munkásságáról 2015. május 7-én nyílt időszaki kiállítás a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban: Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói címmel.


Olvasójegy-design bemutató Londonból (fotók)FEL

A fotókat ld. az alábbi linkre kattintva.


Makó: saját írásaikat olvasták fel a makóiak a könyvtárbanFEL

Saját írásaikat olvasták fel, majd közösen elemezték a műveket azok a makóiak, akik szerdán részt vettek az Interaktív Irodalmi és Művészeti Szalon rendezvényén. A családias hangulatban zajló eseményen igazi kis irodalmi műhelymunka folyt a városi könyvtárban. A rendezvény célja, kedvet adni a további íráshoz.
Az irodalom és a művészet iránt fogékonyakat várták szerdán a makói József Attila Városi Könyvtárban. A résztvevők felolvasták saját írásaikat, majd közösen kielemezték, megbeszélték a műveket. - A jó mellett kritikát is mondunk, ha kell - árulta el a szervező, Fáklya Márta, a Tégy Magadért és Másokért Egyesület elnöke. Havonta egy alkalommal azért jönnek össze, hogy ünnepeljék az irodalmat és a tehetséget.


Csökkent a digitális szakadékFEL

A felnőtt magyar internetezők több mint kétharmada inkább lemondana egy hónapra a tévénézésről, de az internet-hozzáférést nem tudná nélkülözni. A netezők körében a világhálót naponta többször használók aránya eléri a 87%-ot, emellett folyamatosan nő az internetezéssel eltöltött idő, és ehhez már az okostelefon-tulajdonosok 70%-a telefonját (is) napi szinten használja. Míg az internethasználat korábban főként a nagyvárosiakra volt jellemző, addig mára a kisebb településeken élők is felzárkóztak mögéjük, ezáltal csökkentve a digitális szakadékot az ország egyes területei között -- derül ki az eNET -- Telekom 'Jelentés az internetgazdaságról' friss kutatásából, amely az internethasználók igényeivel, ezen belül is a nagyvárosiak és a kisebb településeken élők elvárásai közti különbségekkel foglalkozik.




Praktikus

Mostantól korlátlan mennyiségű fotót és videót tárolhat ingyen a Google tárhelyénFEL

Ha fényképek vagy videók tárolásáról van szó, mostantól merevlemezért és online tárhelyért is felesleges fizetni. Az okostelefonokról és számítógépes böngészőből is elérhető Google Photos szolgáltatásban korlátlan mennyiségben lehet tárolni őket.
Maximum 16 megapixeles képeket és maximum 1080p-s Full HD felbontású videókat lehet feltölteni a Google Photosba, ezekből viszont korlátlan mennyiségű fér el az online tárhelyen. Mindezt teljesen ingyen kínálja a Google. Hasonlóan ingyenes szolgáltatást kínál a Flickr is, de ott "csak" 1000 gigányi adat fér el.




Kisszínes

Kiégnek a magyar munkavállalókFEL

Az aktív magyar munkavállalók 86%-a kisebb vagy nagyobb mértékben ki van égve -- derült ki a Selfmapping HR teszt legújabb kutatásából. Noha a kiégés a legveszélyesebb és a leggyakoribb pszichés stresszbetegség, odafigyeléssel el lehet kerülni.
A Selfmapping HR stressz-és kompetenciateszt legfrissebb eredményei szerint az aktív magyar munkavállalók 39%-ának enyhe/kezdeti kiégéses tünetei vannak, amelyek még könnyen visszafordíthatóak. 37%-uknál már közepes szintű a kiégés, azaz egyre többször vagy tartósan vannak jelen a tünetek, de ezek még csak középsúlyosak. 10%-uk van a rizikó zónában, ahol már erősen érzékelhető a teljesítmény visszaesése, a kapcsolatok romlása, és többen felmondást fontolgatnak. Mindössze 14%-uk van tökéletesen jól, náluk nyoma sincs a kiégésnek. A Selfmapping eredményei szerint a kiégés a legveszélyesebb a pszichés stresszbetegségek közül, érdemes tehát odafigyelni rá és az intő jelekre. A közel 1 000 válaszadó többsége, akiket a teszt a kiégés szempontjából vizsgált, kis- és középvállalatok, valamint multinacionális cégek alkalmazottai, de kis arányban található köztük egyéni kitöltő is.


Így tuti becsajozol a könyvtárban -- főleg vizsgaidőszakbanFEL

Ne temesd a jó időket csak azért, mert beütött a vizsgaidőszak. A zh-kra és a szóbelikre való lázas készülődés is éppen annyi lehetőséget ad egy kiadós csajozásra, mint a többi nap évközben. Nem hiszed? Akkor adunk néhány remek tippet, hogyan csajozz a könyvtárban. Többszáz dögös egyetemista lány vár rád!
Bármilyen furcsán is hangzik, de ez az az alkalom lesz, amikor egy vastag szakkönyvvel akár még fel is csíphetsz egy leányzót! A vizsgákra készülve még a particicák is kénytelenek unalmas szakirodalom után kutatni a polcokon, és ha valaha jártál például a fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a vizsgák alatt, akkor tudod, hogy egy-egy népszerű könyvet egyszerre hatan olvasnak, akár még a radiátorokon is helyet foglalva.
-- A szexizmus vádjának elkerülése érdekében: feltehetően a 'bepasizás' is hasonlóan lehetséges. A szerkesztő mindenesetre a semleges 'közösségépítés' címkét ragasztja a hírre :-) (MG)


A világ legvalószínűtlenebb könyvtárai (fotókkal)FEL

linket ld. alább.


'Adjatok a kezükbe Rejtőt! Le sem fogják tenni' -- ne legyen kötelező az irodalomFEL

Ami kötelező, azt úgysem fogják olvasni a gyerekek -- véli olvasóink többsége. Mások megvédik a jól bevált könyvlistát, ami nemes értékekre tanította évtizedek óta a gyerekeket. 'Anno mi is szívtunk, most a gyerekeken a sor' -- írta köztes véleményként valaki. Bár nem csak erről szólt, óriási vita kerekedett egy minapi cikkünk nyomán a kötelező olvasmányokról.


Ezzel kerülheti el a munkahelyi intrikákat a vezetőFEL

Ne menjünk bele piti vitákba, ellenben jutalmazzuk dolgozóinkat -- ez csak néhány jótanács, amit egy cégvezetőnek érdemes megfontolnia, ha azt akarja, hogy a dolgozók jó hangulatban és hatékonyan végezzék a munkájukat. A szakértő szerint a gonosz irodai pletykák és a problémás dolgozók ugyanis könnyen megmérgezhetik a munkahelyi légkört, és ez a cég teljesítményére is rossz hatással van.


Kerényi százmilliói -- a Nemzeti Könyvtárra szánt összegből rendbe lehetne tenni a magyar könyvkiadástFEL

Könyvekről, szavakról és pénzről lesz szó, de kezdjük mégis rögtön egy képpel. A 2015-ös év alighanem egyik legemlékezetesebb fotójaként őrzi meg majd az emlékezet azt a képet, ami az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon készült a Kerényi Imre által megálmodott Magyar Krónika című folyóirat bemutatóján. A teljesen üres nézőtér előtt csupán néhányadmagával ült a titulusa szerint a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott. Magányos látnok vagy felelőtlen ködlovag, aki annyi pénzzel bűvészkedik, amiből a magyar könyvszakma számos problémáját rendezni lehetne? Erre keressük a választ.


A Geomatech tananyagainak használatával, javult a diákok tanulmányi eredményeFEL

Az ötlet nem új és pofonegyszerű: ha a gyerekek állandóan kockulnak, akkor ezt a hatalmas érdeklődést az oktatásnak is ki kellene használni. Egy ingyenesen hozzáférhető, 2,3 milliárdból kifejlesztett digitális oktatórendszerrel a matematikatanulás játékká válik. Kár, hogy a magyar iskola még nincs felkészülve, hogy használja.
Több gyakorló pedagógus is megerősítette, hogy leginkább prezentációs céllal tudják használni a rendszert. Így is nagyon jó tapasztalataik vannak ugyanakkor, főképp a geometria, és az analízis órák tehetők látványosabbá a diákok számára. Az egyik fővárosi pedagógus arról számolt be, hogy amióta gyakran előveszi a tanórákon a Geomatech anyagait, a legtöbb diák tanulmányi eredménye is javult.




Információforrások

Itt van Habony Árpád bulvárújságjaFEL

A Tumblr-en Habony Árpád újságjaként kering a Lokal.hu oldalának linkje. Megnéztük az impresszumot, és úgy tűnik, hogy valóban ez a helyzet.
A Lokál impresszuma szerint 'a legnagyobb példányszámban megjelenő' hetilapról van szó, amit ugye korábban a Helyi Téma hangsúlyozott magáról. A lapot kiadó Modern Media Group (MMG) vezérigazgatója pedig az a Keresztesi Péter, aki 2011-ig vezette a Helyi Témát, később pedig a mára szintén kormányközelivé vált Napi Gazdaságot is igazgatta.


Mi rejlik az internet sötét bugyraiban?FEL

Nem is olyan nehéz eljutni az internetnek a nagy keresőmotorok által nem látott zugaiba, amely a titkos adatbázisok, szabadságharcosok és a legkülönfélébb bűnözők terepe -- derül ki a HVG e heti összeállításából.
Hiába tűnik szinte bejárhatatlannak az átlagemberek által naponta használt internet (a hírportálok, közösségi oldalak, kereskedelmi honlapok), a világhálónak ez csupán töredéke. A többi a deep web, ahol a nyilvánosságtól elzárt egyetemi és kormányzati adatbázisok mellett szabadságharcosok és különös hobbik megszállottjai is menedéket találnak. No, meg drog- és fegyverkereskedők, hamisítók, bérgyilkosok és perverzek is, hiszen a kommunikáció anonim és lenyomozhatatlan, így a hatóságok csak kullognak a bűnözők nyomában.


Egyre izgalmasabb hálózattudomány -- miből tájékoztattunk (ha könyv)FEL

A hálózatok napjainkban megkerülhetetlenek, még a nyelvészetbe is beszivárogtak. Szerencsére magyar nyelven is elmélyedhetünk a témában, posztunkban az elérhető kötetekből ajánlunk most párat.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu