Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/37., okt. 12.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Nem az e-könyvek és az Amazon ölik meg a könyvtárosságot, hanem a képzelőerő hiánya (olvasóink szavazatára)
* * * Kiléphetünk-e a játszmákból? -- A jó tájékoztató megtanul bele se lépni * * *
Mennyiben tartja eredményesnek könyvtára számára az Összefogás hetét? -- vélemények
Nagykanizsai KSZR 4. (képek) -- táskás kölcsönzés
Részben önkiszolgáló könyvtárak Dániában is -- 15-20%-os forgalomnövekedés!
Javult a könyvtárosok hozzáállása a Wikipédiához
Moly.hu -- igényes, magasan képzett nők találkahelye
A diktatúra vagy a demokrácia olvastat inkább?
Kofák közé költözött a könyvtár -- nem csak a strandon vannak jelen
Olvasás -- flash mobként
Megtérülési mutató -- már német felsőoktatási könyvtárakban is
Nálunk újabb és újabb projektek vannak, a sógorok meg megcsinálták a webarchívumot
Sportudvarra kirándultak a könyvek a zenei világnapon -- 64-re ugrott a látogatás
A Google és a Murányi Vénusz ... de megérné-e könyvtárakhoz fordulni?
15 érv a könyvesbolt és a könyvtár együttműködése mellett
A könyvtárban már készül a 'Vásárhelyi Wikipédia' -- vajon nyílt lesz-e?
E-tartalom blog amerikai könyvtárosoknak
Konténerkönyvtár -- Hamburgban is: megközelítik a használót
Polcokat vettek -- hozzáférhetőbb lesz a magyar könyvtári anyag
A könyvtár egyedi íze, illata -- hagyományos könyvtárkép, most nem minisztertől
A Google Könyváruháza megérkezett Európába

Analógiák

Tényleg könnyebb a csajozás mobillal?! -- a modell viszont biztosan átvehető
Hagyják / hagyjuk elveszni a szellemi tőkét -- a fejlesztések is elsikkadnak

Kisszínes

Szabadítsátok ki Harry Pottert! - A történetmesélés jövője
E-könyvek: ingyenpornó gyerekeknek?
iPhone és iPod töltése könyvből? (képek)
Rögtönzött könyvtár a Wall Street tüntetőinek (képekkel)

Kiemelt Katalist-hír

A beléptetőkapuk előnyei -- dolgozói, haszmálói

Információforrások

Dunaújváros 60
Jönnek a szakmai e-könyvek
Ez a legolvasottabb könyv most Magyarországon -- terjesztői sikerlista


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Nem az e-könyvek és az Amazon ölik meg a könyvtárosságot, hanem a képzelőerő hiánya (olvasóink szavazatára)FEL

A New England Könyvtáros Egyesület konferenciáján elhangzott előadás szerint a könyvtár küldetése, hogy a tudástermelésben segítse a közösségeket. Az innováció önmagában még nem elég: a vállalkozáshoz kockázatvállalás és tőke kell (tőkepiaci feltételek), és e folyamatban a könyvtárosok aligha hiteles példa. Ugyanakkor az internet segítségével tömegekkel kapcsolatba kerülve gyakorlatot szerezhetnek és időt takaríthatnak meg (ötletpiaci környezet). Ehhez a használót passzív befogadó helyett együttműködő könyvtár(tag)-nak kell tekinteni. A könyvtárban található meg az az emberi / információs forrás, melyekkel a tagok élhetnek demokratikus lehetőségeikkel. A könyvtár ilyen módok 'törekvéspiaci' szereplő, melynek célja nem a könyvek beszerzése és polcokra pakolása, épület birtoklása, hanem a tudástermelés ösztönzése. (ref.: MG)


* * * Kiléphetünk-e a játszmákból? -- A jó tájékoztató megtanul bele se lépni * * *FEL

Korábban szóltunk már az ügyfélszolgálati játszmáktól, amelybe a felkészületlen könyvtári tájékoztató is könnyen beleesik -- és amiből csak veszteséggel jöhet ki. A HR Portál cikke a játszmák keletkezésének eseteit taglalja.
-- A legjobb megoldás az, ha nem kezdeményezünk játszmákat, és nem is hagyjuk bevonni magunkat. Ehhez arra van szüksége, hogy ismerjük saját gyenge pontjainkat, és tudatosan felnőttként viselkedve a kiegyensúlyozott scriptet kövessük.
Ezt akkor képes megtenni valaki, ha békében él saját magával, elismeri a másik ember igényeit, képességeit, odafigyel a többiekre, tiszteletteljes hangnemben kommunikál, a tényeket megérti, a helyzetet megfontoltan elemzi, határozottan dönt, és vállalja a kihívásokat, jól érzi magát a saját bőrében.
Tehát a megoldás nem az, amit sok ügyfélszolgálatos nagyon szeretne, nevezetesen: 'Legyenek normális ügyfelek!', hanem az, hogy legyenek mentálisan alkalmas, jól felkészült ügyfélszolgálatosok!
-- A vonatkozó szakirodalom -- könyvtárosoknak kedvezménnyel: link


Mennyiben tartja eredményesnek könyvtára számára az Összefogás hetét? -- véleményekFEL

A szlogen -- Beszéljünk egymással, tanuljunk egymástól! -- sokkal jobb volt most, mint a 'Nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz' szülemény. Verbálisan sikerült eltávolodni a könyvtárfókusztól. Örüljön e szemléletváltásnak az ember, feledve, hogy 15 éve kellett volna már itt tartani. A szlogennek megfelelő gyakorlat azonban még várat magára: minden évben lefényképezem a helyi könyvtár előtti üres térre irányított két nagy hangszórót (bömböl a megafon, a rádió...) -- vegyes érzelmekkel. (Mondjuk, akár tiszteletet is ébreszthet e következetes dilettantizmus...) Egy az eseményről szóló cikkben pedig azt olvasom: az egyik cél, hogy a használók ismerjék meg a könyvtár kínálatát. Nos az eb feltehetően itt van elhantolva! Ugyanis a könyvtárnak kellene előbb megismerni a használók kívánalmait. Már ha a sokéves minőségbiztosítási-pénzcsatornázási izének van veleje (tudniillik a használó határozza meg a minőséget). Talán 15 év múlva ez is megváltozik, hacsak nem csökken a reakcióidő :-)
De nézzük a nem reprezentatív felmérést: Mennyiben tartja eredményesnek könyvtára számára az Összefogás hetét? Válaszok:
15 nagyon eredményes
12 inkább eredményes
5 kevéssé eredményes
11 egyáltalán nem hozza vissza a befektetett energiát
1 árt, mert nem tudunk elég megnyerőek lenni.
A válaszadók 2/3-a tehát úgy látja: van eredménye a rendezvényeknek, de közel ugyanennyiem enyhébb vagy komolyabb kételyeiket is megfogalmazzák. (MG)


Nagykanizsai KSZR 4. (képek) -- táskás kölcsönzésFEL

Az előző hetekben sorozatban szóltunk a nagykanizsai KSZR-ről: a településeket felkereső könyvtárosok és a helyi segítők munkáját, és a rendszer jellemzőit. Most a működéssel kapcsolatos képeket adjuk közre a link oldalon.
1. A galamboki olvasóink segíteni sem restek.
2. A mozgókönyvtáros adminisztrációs munka közben Miháldon.
3. Miháldi iskolások olvasnivalót válogatnak. Főként a Kanizsáról hozott friss könyvekből visznek.
4. Újságolvasó gyerekek Felsőrajkon. A leggyakoribb látogatók a kisiskolások.
5. Zalaszentjakabon 4 éves kislány végzi a kölcsönzést.
6. Amikor Zalaszabarban nem sikerült bejutnunk az épületbe, akkor a lépcsőn kölcsönöztünk
7. Indulás előtt felpakoljuk a táskákat.
8. A nagykanizsai mozgókönyvtári csapat.

Hírforrás: Bognár Csilla
2011. október 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Kapcsolat a településekkel link Táskából kölcsönöznek link 8 fővel 42 települést lát el a Halis-könyvtár link

Részben önkiszolgáló könyvtárak Dániában is -- 15-20%-os forgalomnövekedés!FEL

Jelenleg 46 fiókkönyvtár működik Dániában a 'nyitott könyvtár' modell szerint. A nyitott vagy önkiszolgáló könyvtárak heti 20-25 órában hagyományos módon, azt követően pedig 70-80 órában önkiszolgáló üzemmódban működnek. Az olvasók beépített RFID-chipes kölcsönzőkártyával vagy egészségügyi igazolvánnyal tudnak belépni a könyvtárba, a kölcsönző automatával kivihetik a kiválasztott olvasnivalót, esetleg webkamera segítségével a központi könyvtár munkatársaival is szót válthatnak. Az ötlet 2004-ben a jütlandi Silkeborgban született, ahol több kisebb településrész fiókkönyvtárában kellett (volna) személyzetet biztosítani. Természetesen a szükséges technikai feltételek kidolgozása után kerülhetett csak sor az önkiszolgáló üzemmód megvalósítására. Az ötletet a felhasználók jól fogadták. A dán könyvtárügy fejlődését éveken át a központosítás és a fiókkönyvtárak megszüntetése jellemezte. Az utolsó közigazgatási reform során a 271 önkormányzat 98-ra csökkent, ami a könyvtárakra is kihatott: további fiókokat zártak be, és a központi könyvtárakat megerősítették. Ezek után felmerült a kérdés, vajon a hagyományosan jó dán népkönyvtárak a jövőben be tudják-e tölteni fontos szerepüket.
A legtöbb önkiszolgáló könyvtár már fél vagy egy éve működik Dániában. A kölcsönzési és látogatási adatok 15-20%-os növekedést mutatnak, és új használói csoportok is megjelentek. Szorosabb lett a lakosság és a könyvtár kapcsolata, s igen magas a felelősségérzet minden korosztályban.


Javult a könyvtárosok hozzáállása a WikipédiáhozFEL

Néhány év óta sokat változott a könyvtárosok hozzáállása az online enciklopédiához. Ehhez a változáshoz nagyban hozzájárult a Wikimédia France országos elismertsége, illetve a Wikipédia-szócikkek minőségének fokozatos javulása. Így nem meglepő, hogy az együttműködő könyvtárosok száma is folyamatosan növekszik, noha még mindig sokan csak a Bibliopédia (link szerkesztésében vesznek részt. Sajnos azonban az ebben közölt információ nem jut el az internethasználó nagyközönséghez. Virtuális projektek segítségével lehetne a könyvtárosokat zárt világukból kimozdítani, és intézményi szintű együttműködéseket létrehozni. A Strasbourgi Nemzeti és Egyetemi Könyvtár (Bibliothéque nationale et universitaire de Strasbourg) elöl jár ezen a téren, a széles körben történő megjelenés lehetőségét látja az intézményről szóló szócikk Wikipédiában történő publikálásában.
A tanulmány végezetül felveti a kérdést, miért vegyenek részt a könyvtárosok a szócikkek szerkesztésében. A legfontosabb érvként az információ létrehozását és közvetítését, illetve a digitális identitás kialakítását említi. (ref.: Koncz B.)


Moly.hu -- igényes, magasan képzett nők találkahelyeFEL

A Moly.hu vizsgálatával újabb adatokat szolgáltattunk a könyves közösségi webhelyek könyvtári szempontú értékeléséhez. Hasonlóan a korábbi, könyves közösségi oldalakkal kapcsolatos kutatásokhoz, az általunk vizsgált népességben is döntően fiatal, magasan iskolázott, etnikai értelemben a társadalmi többséghez tartozó nők találhatók. Tekintve, hogy demográfiai jellemzők szempontjából a minta igencsak homogén, a Moly.hu nem funkcionálhat úgy alacsony intenzitású találkozóhelyként, ahogyan egy fizikai könyvtárépület. Egy ilyen virtuális találkozóhelyen a könyvszeretők jellemzően az olvasmányélményeik másokkal való megosztása, az élmény 'kiterjesztése' céljából gyűlnek össze, míg fizikai térben ezen túl is számtalan motivációja lehet a könyvtárhasználatnak.
A válaszadóink ízlésüket tekintve igényes olvasók, akik között azonban mind a kedvelt műfajok, mind pedig az olvasás motivációja tekintetében jelentős különbségek regisztrálhatók. Ha a különböző társadalmi rétegek között nincs is, de a változatos ízlésvilágú olvasók között van lehetőség a párbeszédre, véleménynyilvánításra, valamint egymás véleményének formálására. Ezt bizonyítja, hogy a többség fedezett már fel új és ismeretlen irodalmat az oldalon.


A diktatúra vagy a demokrácia olvastat inkább?FEL

-- erre a kérdésre is választ kapnak azok, akik meghallgatják okt. 21-én Münchenben Gereben Ferenc előadását. Az UIM és a KMÉM-Pax Romana beharangozója:
Magyarországon a hatvanas évektől vizsgálják az olvasási szokásokat. Azóta a televízió, majd az ezredforduló körül a kereskedelmi adók elterjedésével, az internet megjelenésével a világ igencsak megváltozott. A rendszerváltozás, a demokratikus társadalmi átalakulás alapvetően új szórakozási feltételeknek, de a könyvpiacon is nagymértékű amerikanizálódásnak adott teret. Vajon hogyan hatott mindez a magyarországi olvasáskultúrára? Ki fogja tudni szorítani a digitális olvasásmód a hagyományos könyvet? A diktatúra vagy a demokrácia olvastat inkább? És ami az 1956-os forradalom közelgő évfordulója kapcsán történelmi tudatunkról is szól: Miért Jókai a máig legnépszerűbb magyar szerző, akinél a két elbukott szabadságharc után is vigaszt kerestek a magyar olvasók? Több évtizedes művelődés- és értékszociológiai kutatási tapasztalattal rendelkező előadónk ezeket a kérdéseket fogja velünk körüljárni.
-- Kíváncsi vagyok, hogy Jókai népszerűsége kapcsán szó kerül-e majd a vallott értékek és a valóság közötti különbségről. Az eseményről igyekszünk beszámolni. (MG)

Hírforrás: KMÉM-Pax Romana
2011. október 12.  • Továbbküldöm a hírt

Kofák közé költözött a könyvtár -- nem csak a strandon vannak jelenFEL

Csokornyi piros retek, egy tálca tojás, két kötet a delfines sorozatból, meg egy Csoóri-könyv, az Iszapeső kandikált ki egy asszonyság bevásárlókosarából pénteken délelőtt a siófoki Vásárcsarnok piacán. Sort csak a könyvtárosok standja előtt láttunk; különleges alkalomként települt ki az intézmény a zöldség- és gyümölcsárusok közé. Tagtoborzás és a leselejtezett példányok kínálata ingyenes elvitelre -- e kettős célja volt a könyvtárnak. Egyébként is elkezdték az átköltözést az új épületbe, a felesleges kötetektől tehát nem ártott megszabadulniuk. Ráadásul sikerrel is járt kétnapos akciójuk; csütörtökön kettőt is kellett fordulniuk utánpótlásért.


Olvasás -- flash mobkéntFEL

Székesfehérvár - A Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár izgalmas feladatokkal, előadásokkal csatlakozott az idei Országos Könyvtári Napok programjaihoz. Ezúttal nem csak a pedagógusokat, a gyerekeket is sikerült becsalogatni a könyvtárba. Sőt, ma még könyvtári flash mob, azaz könyves villámcsődület is volt, csak gyerekeknek!
A fiatalabbak számára tartogatott és még tartogat izgalmas programokat a könyvtári napok rendezvénysorozata. Hiszen a héten még mélyebbre tekinthettek a könyvek birodalmába. Sőt, arra is lehetőséget kaptak, hogy kedvenc olvasmányukat együtt olvassák másokkal. Szombaton este A Szabadművelődés Házában rendeztek könyves villámcsődületet, ahol tíz percen át olvastak együtt azok, akik bárhol képesek a könyvek forgatására. Ma délelőtt pedig a megyei könyvtárnál rendeztek flash mobot, itt délelőtt 11 órától 15 percen át olvashattak a gyerekek.


Megtérülési mutató -- már német felsőoktatási könyvtárakban isFEL

A cikk a University of Illinois, Urbana-Champaign (UIUC) javaslatát vizsgálja, hogy az általuk a felsőoktatási könyvtárak számára kifejlesztett és tényeken alapuló megtérülési mutató (return on investment = ROI) formula alkalmas-e arra, hogy világszerte felhasználják ROI-tanulmányokhoz felsőoktatási intézményekben és könyvtárakban. Vizsgálja továbbá, hogy a UIUC módszere működőképes-e a tudományos élet egyéb területein. A UIUC által kifejlesztett módszert (egy a felsőoktatási könyvtárak számára kifejlesztett, hivatkozásokon és kutatási pályázatokon alapuló ROI-formula) 'lemásolták' és az európai illetve németországi felsőoktatási környezethez igazították. A UIUC által kifejlesztett módszer alkalmazhatónak bizonyult egy német egyetemi könyvtár megtérülési mutatójának kiszámításához. Ugyanakkor a módszer néha bonyolult volt, ezért leegyszerűsítették a jelenlegi és a jövőbeni tanulmányok számára. Hasonlóképpen a ROI-formula is nagyon komplikált volt, s a cikkből az derül ki, hogy egyszerűsíthető lenne a további felhasználás érdekében. (Autoref.)


Nálunk újabb és újabb projektek vannak, a sógorok meg megcsinálták a webarchívumotFEL

Ausztriában az ÖNB a műszaki egyetemmel közösen 2000/2001-ben kezdett egy kísérleti programban a webarchiválással foglalkozni; Európában és a világon már több kezdeményezés létezett a hálózati tartalmak 'betakarítására' (harvesting). Mivel Ausztria is csatlakozott a Nemzetközi Internet Megőrzési Konzorciumhoz (IIPC), addigra már tapasztalatokra tettek szert, és számos -- pl. a dán netarchive.dk-val való -- együttműködésre nyílt lehetőség.
A teljes nemzeti publikációs termés gyűjtése és megőrzése az ország kulturális emlékezetének lényeges része, ezért a kötelespéldányok beszolgáltatását a legtöbb országban törvény szabályozza. Fontos, hogy a törvény minden olyan formátumra kiterjedjen, amelyek az adott időben fontosak, így az interneten közreadott publikációkra is. A kötelespéldányok beszolgáltatását Ausztriában az 1981. évi médiatörvény szabályozta; 2000. évi módosításával a beszolgáltatandó dokumentumok köre kibővült az ún. offline-kiadványokkal (CD-ROM, DVD stb.). A 2009. március 1-jén életbelépő módosítás már felhatalmazta az ÖNB-t, hogy az online kiadványokat is gyűjtse és létrehozza az osztrák weboldalak archívumát. A módosítás rendelkezett a 'médiatartalmak' beszolgáltatásáról, illetve továbbításáról és a használat módjáról. A 2009. évi törvénymódosításhoz augusztusi hatállyal rendelet is készült, mely szabályozta az ÖNB-hez beszolgáltatott online dokumentumok rendelkezésre bocsátásának lehetőségeit más könyvtárak és az állami levéltár számára, valamint magát a beszolgáltatási eljárást. (ref.: Murányi L.)


Sportudvarra kirándultak a könyvek a zenei világnapon -- 64-re ugrott a látogatásFEL

ELTE Gyakorló Könyvtára idén is kitaláltunk valami érdekeset, a golfozás a könyvtárban és az internet teázó után. A Zenei világnap alkalmából 'kirándulni' vittük a zenei kézikönyveinket a sportudvarra, ahol egy élő 'könyvláncot' építettünk belőlük. Ez nem csak azt a 23 gyereket mozgatta meg, akik a könyveket vitték, hanem az udvaron játszó diákok is felfigyeltek rá, mivel eddig csak labdával találkoztak a sportudvaron, könyvvel kevésbé. Miközben a könyveket levittük a harmadik emeletről számos diák érdeklődött, mit is csinálunk. Végeredmény: 30 olyan könyvet nézegettek meg az olvasók, amelyek nem minden nap kerülnek kézbe és nem utolsó sorban a világnapra is felhívtuk a figyelmet, hirtelen 64 gyerek jött a könyvtárba ezen a napon, mely több mint 50%-os növekedést jelent. Az eseményről blogbejegyzést készítettem és kiállítást a fotókból az intézmény aulájába. Jó kis reklám volt :-) (Szanádi Csilla könyvtárostanár, könyvtárvezető)


A Google és a Murányi Vénusz ... de megérné-e könyvtárakhoz fordulni?FEL

A magyar könyvek rosszul járnak a Google Books-on. A Google e-könyvkereskedése (eBookstore) tegnaptól elérhetővé tett jelentős magyar nyelvű állományt. A bővítés is folyamatos a projektleírás szerint. Ez nagyszerű és természetesen üdvözlendő.
A Google azt tűzte ki célul, hogy szinte a világ teljes nyomtatott könyvtermését digitalizálja. A projekt része, hogy nem csak elérhetővé, de kereshetővé is teszi a szövegeket. A művekben való böngészés túlmutat a szokásos bolti forgalmazáson, és természetesen a hagyományos könyvtári szolgáltatásokon.
Az előnyök mellett szólni kell a hátrányokról is.


15 érv a könyvesbolt és a könyvtár együttműködése mellettFEL

A könyvkereskedői orgánum pontokba szedve tárgyalja, hogy milyen kölcsönös haszon származik abból, ha a könyvesbolt finanszíroz iskolai és közkönyvtárakban író--olvasó-találkozókat. Mint jelzi: a könyvtárnak számos lehetősége van arra, hogy publicitást szerezzen az eseménynek, teret, használói figyelmet és csatolódó eseményeket szervezzen egybe. Pl.:
- a fiatalokat célzó szerző napközben az iskolába látogathat, estefelé a könyvtárba, s fellépése előtt külön találkozhat rövid időre a gyerekekkel / fiatalokkal
- a gyerekek, akik előre letölthetik e-könyvükre a szerző művét, az élmény hatására megvásárolhatják a papírkönyvet is
- több könyvtárnak van bemutatókonyhája(!), amely kiváló lehetőség a szakácskönyvek bemutatására.
Mivel az egyes könyvtárak együttműködési és szervezési tapasztalata eltérő, ezért a könyvterjesztő fejtágítót szervez a könyvtárosok számára, hogy azok megtanulják e készségeket. A szerző leszögezi: az együttműködés nyereség a kereskedőnek, a könyvtárnak ,az íróknak és a használóknak egyaránt. (ref.: MG)


A könyvtárban már készül a 'Vásárhelyi Wikipédia' -- vajon nyílt lesz-e?FEL

A hódmezővásárhelyi híres személyiségek, a földrajzi nevek, helytörténeti írások és régi újságok cikkeinek gyűjteménye is megtalálható a Németh László Városi Könyvtár adatbázisában, amelyről az Országok Könyvtári Napok programsorozatában csütörtök délelőtt Rákosné Fülöp Éva tartott előadást.
A könyvtár munkatársa kifejtette: a korábban csak kézzel fogható helytörténeti könyvek adatait felviszik a könyvtár szervereire, és az intézmény honlapján keresztül megtudhatjuk például a Nepomuki Szent János szobor történetéről, hogy a szobor feje megsérült, de nem volt pénz bronzból kijavítani, ezért ideiglenesen fából faragtak fejet a szent szobrának. Emellett az is megtudható, hogy a korábban a Szent István Király templom előtt állott szobor ma a laktanyai körforgalom közepén fogadja a városba érkezőket, és emellett a folyóba dobatott szent életéről is olvashat a virtuális látogató.


E-tartalom blog amerikai könyvtárosoknakFEL

Az American Libraries legújabb e-content blogja segítséget szándékozik nyújtani az elektronikus tartalmak útvesztőiben. A szerzők szerint a jelenlegi káoszból az egyedüli kiút a könyvtárosszervezetek, kiadók és könyvtárosok együttműködése. Bár bizonytalan helyzetekben egyszerűbb az ismeretlenre vagy az ismert rosszra összpontosítani, a dolgok azért tovább haladnak előre a maguk útján. Az ALA újonnan alakuló munkacsoportja (Working Group on Digital Content and Libraries) az amerikai könyvkiadókkal új kommunikációs formákat keres. A blog kritikus szemmel kíván közelíteni az elektronikus tartalmak körüli viták minden aspektusára és várja a szerzőket. (ref.: HWJ)


Konténerkönyvtár -- Hamburgban is: megközelítik a használótFEL

Kis fiókkönyvtárak létesítése olyan stratégiai helyeken, mint a bevásárlóközpontok és tömegközlekedési csomópontok, sikertörténetnek számított New Yorkban, Pittsburgben és Madridban. Most a Hamburgi Városi Könyvtár tervezi 'könyvtári konténer' nyitását, a szerző a megvalósítást megelőző tervekről számol be. A hamburgi könyvtárak régóta törekednek újabb és újabb használói csoportok megnyerésére, ezért nagy érdeklődéssel követik a hasonló németországi és a külföldi kísérleteket. Ezek egyike az ún. library outpost, amelyet Nathaniel Hill tervezett és valósított meg New York egyik kerületében. Ezeknek a stratégiailag jól elhelyezett kis könyvtáraknak az a különlegességük, hogy nem rendelkeznek fizikai gyűjteménnyel, kizárólag elektronikus szolgáltatásokat nyújtanak, ingyenes, vezeték nélküli kapcsolat és kellemes környezet a fő jellemzőjük. (Autoref.)


Polcokat vettek -- hozzáférhetőbb lesz a magyar könyvtári anyagFEL

A zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt városi intézmény. Az egykor Herceg János által igazgatott könyvtár új, korszerű és funkcionális polcokat vásárolt a magyar nyelvű újságok, folyóiratok és monografikus kiadványok tárolására. Miljana Zrnić könyvtárigazgató elmondta, hogy az MNT 250 000 dinárral támogatta a beruházást, ezáltal az olvasók és a kutatók könnyebben és egyszerűbben férhetnek hozzá a nyomtatványokhoz. Az intézményben egyébként már folyamatban van a legfontosabb magyar és szerb nyelvű kiadványok digitalizálása. A digitálisan feldolgozott publikációk felkerülnek az internetre, és a szövegkeresők által gyorsan áttekinthetőek lesznek, nem kell majd a kutatóknak és érdeklődőknek hosszú órákon át lapozni, keresni a könyvekben.


A könyvtár egyedi íze, illata -- hagyományos könyvtárkép, most nem minisztertőlFEL

Pápa - Egy könyvtárosnak a jó kommunikatív képességek mellett néha pszichológusi kvalitásokat is alkalmaznia kell, ugyanis rá kell éreznie, hogyan közelítsen egy adott olvasóhoz -- vélekedik Polovitzerné Antal Mónika, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár könyvtárosa, informatikusa.
-- Érdekesnek nevezhető egy-két olvasó gondolkodásmódja: megesik, hogy valaki például egy piros, nagy alakú könyvet keres, amit két évvel korábban már egyszer kikölcsönzött. A könyvtári rendszerünk egyik nagy előnye, hogy szerencsére visszamenőleg meg tudjuk nézni, mit és mikor vitt haza az adott olvasónk. Így még a legrejtélyesebb kéréseknek is eleget tudunk tenni. Emellett az olvasók nagyon leleményesek is tudnak lenni: ha van egy könyv, amire szükségük van, és nem akarják, hogy más is kikölcsönözze, akkor azt a könyvtár legkülönbözőbb helyeire képesek eldugni. Néha ezért nem találunk bizonyos könyveket, mert például egy tudományos kötetet a szépirodalom közé rejtenek -- mesélte mosolyogva a könyvtáros.
Végezetül megemlített egy olvasót, akinek ugyan rengeteg kötet sorakozik a saját polcain, mégis rendszeresen jár könyvtárba, mert állítása szerint itt a könyveknek az illata és az íze is összehasonlíthatatlanul jobb, mint az otthoniaknak.


A Google Könyváruháza megérkezett EurópábaFEL

A Google Books, azaz a Google Könyváruháza már 2010 eleje óta működik. Sajnos csak az USA polgárok részére volt elérhető a szolgáltatás. A könyv ekoszisztémának (ecosystem) nevezett komplexumban egy platformba vonja össze a Google a különböző szakmai szereplőket: a Google Books-ban együtt dolgoznak a fejlesztők, a kiadók, a kreatívok, a kereskedők. Mint egy manufaktúrában, minden folyamat egy kézben fut össze.




Analógiák

Tényleg könnyebb a csajozás mobillal?! -- a modell viszont biztosan átvehetőFEL

Egy iPhone-ra és Androidra készített alkalmazással egyszerre több nőre is figyelhetünk, és mindegyiket levehetjük a lábáról. A Lynx ügynökség érdekes applikációval állt elő, az úgynevezett Auto Romeóval. Ez egy automata flörtölő applikáció, amely nemcsak egy nőre koncentrál, hanem egyszerre többre is.
Használata igen egyszerű. Először létre kell hozni egy flörtlistát azokról a nőkről, akiket érdekesnek talál a Romeo, majd válaszol néhány kérdésre például a szeme színéről, a találkozás helyéről és végül meg kell adni, hogy hány fokon szeretne flörtölni ? írta a socialtimes.hu.
Az applikációt bemutató videót megtekintheti Multimédiatárunkban.


Hagyják / hagyjuk elveszni a szellemi tőkét -- a fejlesztések is elsikkadnakFEL

Óriási károkat okoz az országnak, hogy a szervezetek nem gazdálkodnak hatékonyan az emberi erőforrásokkal. Sokszor emiatt a fejlesztések ellenére sem válik hatékonyabbá egy cég és még évek múlva is ugyanott tart, mint korábban. A jövőben ezért a humán erőforrás menedzsment helyébe a humán tőkével való gazdálkodás lép.
Sokkal nagyobb szellemi kapacitás van ma a vállalatoknál, mint amit valójában használnak, pedig a munkavállalók képesek lennének többet és jobban teljesíteni, ha megkapnák a szervezettől azt a támogatást, amellyel kibontakoztathatnák képességeiket. A cégvezetők hiába remélnek fellendülést attól, hogy a munkaerőt végletekig menően kizsigerelik, a kiszolgáltatott légkörben mindenki csak a szükséges minimumot teljesíti, ami a szervezet fejlődését, gyakran pedig a túlélését is akadályozza.
-- Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a folyamatosan pénzhiánnyal küzdő cégek hiába kapnak tőkeinjekciót, kezdenek beruházásba, eszközfejlesztésbe, egy-két év múlva ugyanott tartanak, ugyanazok a problémáik, mint korábban. Ahol tehát nem az emberközpontú működésre helyezik a hangsúlyt, ott nem lehet hatékonyságnövekedésre számítani -- mondta egy szakmai sajtóbeszélgetésen Gotthard Zsóka, a Big Five Akadémia vezetője.




Kisszínes

Szabadítsátok ki Harry Pottert! - A történetmesélés jövőjeFEL

Filmek, videójátékok, fan-fiction és Twitter-viták: a történetmesélés jövője interaktív és multimédia alapú. Elképzelhető, hogy 25 éven belül a papírkönyvek teljesen eltűnnek, velük együtt az írói foglalkozás is megszűnik.


E-könyvek: ingyenpornó gyerekeknek?FEL

A Barnes and Noble által forgalmazott Nook e-könyv olvasó ingyenesen letölthető könyvei közt nem gyerekeknek való olvasnivalót fedezett fel egy texasi anyuka. A kérdéses könyvet, amelynek címe erotikus tartalmat sugallt (A hercegnő és a pénisz) a cég azóta törölte a felháborodott szülő indítványozására arról a listáról, amelyhez bárki korlátlanul hozzáférhet, ha a teljes ingyenes kínálatot kívánja megtekinteni. Az anyuka három csemetéjének (11, 10 és 4 évesek) keresett olvasnivalót, és a választást a gyerekekre akarta bízni. Az összes ingyenkönyv listázása azonban nem különítette el a felnőtt- és gyermekkönyveket a Free Nook Books böngészős részében. A foglalkozására nézve budoárfotós anyuka egyébként erotikus képek fényképezéséből él, és tudatában van a különbségnek a felnőtteknek és gyermeknek való tartalmak között. Elmondása szerint sok ilyen felvételt készít, de azokat nem mutatja meg a gyermekeinek. A könyvterjesztő válaszában azt nyilatkozta, hogy sokat ad az olvasói véleményre, sőt, eltávolította a könyvet az ingyenes kínálatból (a cikk referálásakor 99 centbe kerül). Emellett a vásárlók szűkíthetik a listát kizárólag gyerekkönyvekre, de mindez nem oszlatta el az anyuka összes kétségét. Ennek ellenére nem mutatkozik hajlandónak arra, hogy a könyvesbolt oldalát letiltsa az Interneten a gyermekei elől. (ref.: HWJ)


iPhone és iPod töltése könyvből? (képek)FEL

Régi könyvekből kialakított töltőket kezdett forgalmazni egy kis cég a népszerű Apple-termékek akkumulátorának töltéséhez a minivállalkozókat segítő Etsy oldalán. A Micimackó vagy Twist Olivér klasszikus borítója éles kontrasztot alkot a modern eszközökkel ((iPod/nano/touch, iPhone 3G, 3GS & iPhone 4G). A teljes kínálat jelenleg 36 féle mű (link Az ár 49 dollártól (egy szakácskönyv) 58 dollárig terjed (egy 1881-es kiadású Longfellow-verseskötet). A vásárlóknak 1-3 hetet kell várni a termék szállítására. (ref.: HWJ)


Rögtönzött könyvtár a Wall Street tüntetőinek (képekkel)FEL

A 'Foglaljuk el a Wall Streetet' mozgalom résztvevői az utcai rögtönzött könyvtárban kereshetnek olvasnivalót. Honlapjuk szerint (link link a Nép Könyvtára a 'Foglaljuk el a Wall Streetet' vezető nélküli ellenállási mozgalom közös, nyilvános és nyitott könyvtára. A Liberty Plaza északkeleti sarkán elhelyezkedő könyvtár ingyenes és korlátlan hozzáférést nyújt a gyűjteményhez (a Wall Street elfoglalása közben adományozott, gyűjtött és talált könyvek, újságok, folyóiratok, magazinok és egyéb anyagok). Az önkéntesek által fenntartott utcai könyvtár könyvei kölcsönözhetők, cserélhetők vagy ingyen elvihetők. A katalogizálás folyamatban van a LibraryThing közösségi oldalon (link: link Az amerikai könyvtárosokhoz intézett felhívásukban elsősorban könyveket, pénzadományt, illetve a könyveket az időjárástól megvédő anyagokat kérnek a szervezők, de szívesen veszik a segítséget a gyűjtemény rendezésében, szervezésében is. A könyvtár szeptember 12-én kezdődő rövid képes történetére itt (link: link olvasható.
Képek egy magyar fotóművész, Csoszó Gabriella blogjából: link (ref.: HWJ)




Kiemelt Katalist-hír

A beléptetőkapuk előnyei -- dolgozói, haszmálóiFEL





Információforrások

Dunaújváros 60FEL

A várossá nyilvánítás 60. évfordulója alkalmából rendezett eseménynek október 7-én, pénteken délután öt órától, a hasábjainkon már hírvert könyvtári hét keretében ad otthont a felnőttkönyvtár. Mindenkit szeretettel várnak, aki szívesen megosztja emlékeit, szeretne nosztalgiázni egy kicsit, esetleg szívesen tenne valamit a múlt emlékeinek megőrzéséért. Az évfordulós megemlékezésekhez, az emlékek felidézéséhez rendhagyó kiadvánnyal járult hozzá az intézmény -- éppen az alkalomra időzítve lát napvilágot a Dunapentele, Sztálinváros a korabeli sajtó tükrében 1951 című válogatás -- a nem mindennapi, minden lokálpatrióta számára rengeteg apró és nagyobb érdekességet, meglepetést tartogató kiadvány koncepciójáról szintén a könyvtár igazgatója beszélt honlapunknak:
? A városban egyedülálló módon könyvtárunk állományában találhatóak meg a város alapításától kezdve a helyi újságok, valamint a Szabad Nép és a Népszava évfolyamai. Ebből a sajátos és egyedi lehetőségből kiindulva készítettük el kiadványunkat, amely akár kiindulópontja is lehet a beszélgetésnek. A kötetbe bevallottan az építkezés lázára jellemző, a mai olvasó számára is izgalmas, érdekes, vagy éppen humoros írásokat válogattunk.


Jönnek a szakmai e-könyvekFEL

Magyarországon elsőként ad ki szakmai e-könyveket a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja. A vállalat október elsején indította új szolgáltatását, amelynek keretében jelenleg több mint ötven könyvet tesz elérhetővé elektronikus formában.


Ez a legolvasottabb könyv most Magyarországon -- terjesztői sikerlistaFEL

A kutyapszichológiától a fantasy-ig, a szépirodalomtól a szexipart bemutató könyvekig igencsak változatos írásokat vehettünk kézbe szeptemberben a Bookline Top50 sikerlistája szerint.
Nemcsak az első két helyezett frissen megjelenő regénye - J. R. Ward: Felszabadított szerető, illetve Ljudmila Ulickaja: Imágó - hanem további 25 újonc is harcba szállt a magyar olvasók figyelméért. A harmadik helyen az augusztusi győztes áll: Bagdy-Bishop-Böjte-Rambala szerzőnégyes Hidak egymáshoz c. kapcsolatterápiai tanulmánygyűjteménye egy a Top50-ben szereplő nyolc pszichológiai kötet közül.