Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  


  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/35., szept. 28.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

11.000 amerikai közkönyvtár katalógusában érhetők el a Kindle e-könyvei!
Tanulási segédeszközökkel helyettesítik az iskolai könyvtárat (olvasóink szavazatára)
A könyvtárosok végvárai légvárakká válnak? -- a közösségi térnek lehet jövője
Új név és tartalom: Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér
Nagykanizsai KSZR 2. -- 'táskából' kölcsönöznek
Könyvtársiratás Szentendrén -- a városnak túl sokba van az intézmény
Ellentmondásos a magyar könyvtárügy elmúlt 20 éves fejlődése -- mondják olvasóink
Zöld könyvtár: hulladékhasznosítás és ökológiai műhely barterben
Informatio Sciantifica - Informatio Medicata -- nyolcadszor
Beépülés az orvosok döntéselőkészítési folyamatába -- élevbevágó feladat
Médiakonferencia - Tudatos internethasználatra kell tanítani a fiatalokat
Hogyan együnk és igyunk a könyvtárban? (képekkel)
A legjobb csajozós helyen néma csend van
Beköszöntött a jégkorszak? -- Egyre kevesebbet költ kultúrára a kormány
A The Washington Posttal újítja meg a Facebook a hírolvasást
160 négyzetméterrel bővült a könyvtár Csanádpalotán
Könyvtárak éjszakája Szatmárnémetiben is
Öten kezdték a könyvtár- és információtudomány szakot Kolozsváron
Az emberek nem gépek -- érzelmeiket is érdemes figyelembe venni
Ez a legolvasottabb könyv most Magyarországon

Analógiák

'Szkennelem, kosárba teszem, kifizetem' -- 10 százalékos forgalombővülés
Gamifikáció -- könyvtárban is használható

Kisszínes

Gyorskönyv -- a hagyományos- és e-könyvek konkurense
Facebook-on és Twitteren keres munkatársat az OSZK
Akkor éljen a magyar legális zeneletöltés?
Buszmegálló lett Brnóban a könyvtárból
Weboldal a káros és jogellenes tartalmak bejelentésére
E-könyv-írói pályázatot hirdet a Microsoft Magyarország
Időutazásra visz a Facebook

Kiemelt Katalist-hír

Tantál, mobil készülékek és digitális dokumentumok

Információforrások

A világhálóra került öt holt-tengeri tekercs
Új szolgáltatásminősítő oldal indult: refera.hu


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

11.000 amerikai közkönyvtár katalógusában érhetők el a Kindle e-könyvei!FEL

11.000 amerikai közkönyvtár honlapjáról (pontos lista még nem ismert) lehet választani az Amazon által forgalmazott könyvekből és a használatot segítő kis alkalmazásokból (app). Honlapjáról, azaz a kínálathoz a könyvtárba sem kell elsétálni. Egy gombnyomás 'Send to Kindle' szükséges csak a saját eszközre való letöltéshez (alias kölcsönzés). A kölcsönzési határidőt a könyvtár határozza meg, az Amazon 7 vagy 14 napot javasol. A könyv a lejárat után nem érhető el az olvasó gépén.
Az alkalmazott Whispersync mobil szinkronizációs technológia olyanokat is lehetővé tesz, amely hagyományosan könyvtári könyvekre nem jellemző, vagy éppen tilos. (ref.: MG)


Tanulási segédeszközökkel helyettesítik az iskolai könyvtárat (olvasóink szavazatára)FEL

Tágas, vezeték nélküli hálózattal ellátott, és alig van könyv benne. Ez a modern könyvtár a Szent Piusz Katolikus Általános Iskolában. Az üres könyvespolcokat rövidesen táblákra cserélik le, ahova írnak majd illetve vetítenek. A könyvek többsége a tantermekbe került át, csak a referenszkönyvek maradtak. Ezeken kívül a diákok tankönyvei maradtak még. 'Nézzünk szembe a tényekkel, ez már digitális világ...' -- mondja Bob Murphy, aki a szomszéd helyiségben informatikát tanít.
Több más katolikus iskolában is ez a helyzet. E könyvek részben elavultak, és nehéz frissíteni őket. Az internet viszont friss és a gyerekek könnyen hozzáférnek.
A könyvtárhelyiséget úgy tervezték, hogy alkalmas legyen a közösségi életre, amellett hogy lehessen benne kutatómunkát is végezni, multimédia-bemutatót tartani.
A helyi iskolában egy évtizede nincs könyvtárostanár. Technikus-könyvtárosra cserélték le őket, akiket oktatássegítő szakembernek hívnak (learning commons specialist).
A könyvek eltávolítása nem aratott egyértelmű sikert; voltak, akik ellenezték. De sokan álltak ki az iskola döntése mellett. Mint egyikük felmérte: májusban 25 diák közül csak egy kölcsönzött. Így végül a szülői munkaközösség is felkarolta a változást. (ref.: MG)


A könyvtárosok végvárai légvárakká válnak? -- a közösségi térnek lehet jövőjeFEL

Alighanem elérkezett az az idő, amikor a közkönyvtáraknak kettős 'fronthatással' kell szembenézniük. Ezek közül az első viszonylag régi téma, ez pedig az olvasás kérdése. ... Azonban nem ezzel a jól ismert jelenséggel szeretnénk foglalkozni vitaindítónak is szánt gondolat-kísérletünkben, hanem a fronthatás újabb oldalával. Ez pedig a nyomtatott könyv jelenének/jövőjének kérdése, és esetleges hatása a hazai könyvtári szolgáltatások helyzetére.
Amíg az első kérdéskör arra ad lehetőséget, hogy bástyáinkat erősítgetve, valamiféle kulturális végvárak szerepébe képzeljük magunkat, ezáltal kulturális szakemberként egyfajta hősi mítoszt is teremtsünk önmagunk számára (ami nem lebecsülhető erőforrás), addig a nyomtatott könyvtári dokumentumok 'transzmutációja' azt üzeni az információs szolgáltatások terjesztésében oly nagy érdemeket szerzett, és ezekre annyira büszke könyvtárosoknak, hogy végváraik esetleg légvárakká válhatnak, ők pedig (legalábbis jelenlegi létszámukban) fölöslegessé, letűnőben lévő anakronisztikus szakmává, csatlakozva a szemfelszedők és más megszűnt vagy megszűnőben lévő professziók tömegéhez. (Horváth Sándor Domonkos, Németh Márton)

Hírforrás: Könyv Könyvtár Könyvtáros 2011/10.
2011. szeptember 28.  • Továbbküldöm a hírt

Új név és tartalom: Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi TérFEL

A győri városi könyvtár neve megváltozik. Az új: Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér. Részlet az indokolásból:
A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár tevékenységében jóval több, mint hagyományos könyvtár. Profi képzőművészeti galériát működtet, ingyenes lakossági internethasználatot biztosít, központjában és telephelyein igen jelentős közművelődési tevékenységet folytat. Számos közösségnek, közöttük nyugdíjas-kluboknak ad otthont, közösségi házat, művelődési házat is működtet (Gyárváros, Szabadhegy).
A városi könyvtár központjának áttervezése az Átrium-projekt keretén belül jelenleg zajlik, melynek alapján a Herman Ottó utcai épület gyermekkönyvtára alapterület szempontjából közel háromszorosára növekedne, gyermek játszóház funkciót is ellátva. Összeköttetésbe kerülne a szintén bővülő felső szinttel, amelyben konferenciaterem, art-mozi, tanuló-szoba, irodalmi kávéház kapna helyet.
A könyvtár -- hagyományos szolgáltatásait megtartva és fejlesztve -- egy kulturális találkozási ponttá szeretne válni, ahol valamennyi korosztály lehetőséget találna szabadideje kulturált eltöltéséhez, akár tanulási, kikapcsolódási, művelődési igény, vagy egyszerűen barátaival való találkozási vágya vezérli.
A digitalizáció korában hódító internetes közösségi portálok nem tudják átvenni az időhiányos világunk közösségképző szerepeit, mivel egy idő után felduzzadnak, redundánssá válnak. A találkozási, közösségi igényekre azonban csak a kereskedelmi szféra ad korlátozott lehetőséget. A szolgáltatás kultúra-közelisége reményeink szerint további önművelésre csábít. A kutatáshoz, tanuláshoz, önműveléshez magas színvonalú szakmai támogatást biztosítunk. (Horváth Sándor Domonkos)


Nagykanizsai KSZR 2. -- 'táskából' kölcsönöznekFEL

Múlt heti számunkban sorozatot kezdtünk a nagykanizsai KSZR-szolgáltatásról (link).
A 8 mozgókönytáros Halis-munkatárs mellett a települések többségében állandó segítők dolgoznak heti több 6 vagy több órában -- legtöbbjükkel szinte már baráti kapcsolatban vagyunk -- könyvtárosi feladatokat látnak el a helyi állomány kölcsönzésével. közvetítenek köztünk s az olvasó között. Az állomány szintén két forrásból van: a korábbi független könyvtár állományát a Halis munkatársai a rendszerbe lépéskor átvizsgálják és radikális apasztást végeznek. A könyvtárat sokszor fizikailag is feljavítjuk, kitakarítjuk.
A másik forrás a normatívából és a Halis-könyvtár állományát képező dokumentumokból tevődik össze, melyet a könyvtárosok táskákba válogatva viszik ki a településekre, mely
tudomásom szerint az országban egyedüli eljárás. A szolgáltatási napokon a könyvtárosok átnézik a településekre vitt táskák tartalmát (minden héten cserélődik friss irodalommal 1X4 táska tartalma), majd a Halis-könyvtárban lévő KSZR-kiskönyvtárból még kikölcsönzik a táskákba az aznap meglátogatandó települések használói igényeibe vágó könyveket, majd a helyszínre utazva 'kulturális turkálóvá' alakulnak: asztalon kínálva a portékát. Péntek kivételével a nyolc könyvtáros napi 2 könyvtárban teljesít 4 órás szolgálatot. Ez egyes olvasói elvárásokat külön figyelik és ajánlanak. A táskák tartalma tehát folyamatosan frissül. Az eredmény: évente több ezer dokumentum fordul meg a településeken, mind a legfrissebb, mind pedig a régebbi irodalomból is. (Bognár Csilla)

Régebbi hírforrás(ok): Nagykanizsai KSZR 1. -- 8 fővel 42 települést lát el a Halis-könyvtár link

Könyvtársiratás Szentendrén -- a városnak túl sokba van az intézményFEL

Kilencmillió-kétszázötvenezer forint -- mindössze ennyi hiányzik ahhoz, hogy a nagy múltú szentendrei Pest Megyei Könyvtár (PMK) tovább szolgálhassa a közt, ahogyan azt a köz elvárja.
Ha a pénz -- amelyet Szentendre önkormányzatától remél a megyei közgyűlés -- a hónap utolsó napjáig nem jön össze, az intézmény gyakorlatilag működésképtelenné válik. Mindeközben ugyanez az önkormányzat az idén durván egymilliárd forintot szánt városszépítésre -- kifogásolják sokan Szentendrén és vidékén.
A helyi képviselő-testület szeptember 8-án kinyilatkoztatta: nem képes hozzácsapni a csőd közelébe jutott Pest megye által kért bő kilencmillió forintos hozzájárulást a könyvtár büdzséjéhez. Tudatta ugyanakkor azt is, hogy a két érintett kistérség településeitől, valamint a helyi vállalkozóktól reméli a közreműködést, az előbbiektől a lakosságarányosság elve alapján, és ha nem jön össze a teljes összeg, esetleg kipótolja. Híreink szerint egyelőre azonban csak a civiliáda mozdult meg -- ami nagyon távolról sem elég.


Ellentmondásos a magyar könyvtárügy elmúlt 20 éves fejlődése -- mondják olvasóinkFEL

Ön szerint mennyiben javult a hazai könyvtárak helyzete az utóbbi 20 évben? -- volt a KIT múlt heti kérdése:
4 Minden lehetőséget sikerült kihasználni.
9 A nehéz körülmények ellenére sikerült előrelépni.
7 Inkább helyben topogtunk.
9 Valamelyest növekedett a lemaradásunk.
4 A legtöbb lehetőséget elpuskáztuk.
A nem reprezentatív válaszok arra utalnak, hogy kisebbségben vannak, akik haladást érzékelnek az előző 20 évre visszatekintve. (MG)


Zöld könyvtár: hulladékhasznosítás és ökológiai műhely barterbenFEL

A Čistoća közvállalat és Városi Könyvtár együttműködési szerződést írt alá, amelynek értelmében a közvállalat átveszi és feldolgozza a könyvtár negyven fiókjában keletkező papír- és kartonhulladékot. Cserében a hulladékért a Čistoća vállalja 15 000 felnőtt, és 5000 gyermek tagsági könyvecskéjének nyomtatási költségét, ugyanakkor három ökológiai munkaműhelyet szervez a könyvtár legkisebbjei számára. A gyerekek a munkaműhelyek során megtanulják, hogy miért fontos a hulladékanyag újrahasznosítása.


Informatio Sciantifica - Informatio Medicata -- nyolcadszorFEL

2011. szeptember 21. és 23. között 8. alkalommal szervezte meg az Informatio Scientifica -- Informatio Medicata konferenciát a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára, társszervezésben az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumával és a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetségével.
A konferencia idén is hasznos workshopokat, tudományos előadásokat kínált, elsősorban a könyvtárinformatika, a tartalomszolgáltatók legújabb fejlesztései és a népszerű egészségügy témáiban, és ezúttal is szakmai kiállításnál várták standjaiknál az érdeklődőket a legfontosabb hazai és külföldi kiadók, adatbázis-szolgáltatók. Több mint 300 vendég látogatta meg a rendezvényt. A konferencia harmadik napján került sor a TÁMOP 3.2.4-09/1/KMR 2010-0023 Semmelweis Tudáshálózat projekt hivatalos zárására. A zárórendezvény részletes beszámolója ezen a linken link olvasható.)
A konferencia teljes programja, az előadások absztraktjai, prezentációi és a képgaléria hamarosan megtekinthető erre a linkre link kattintva. (Orosz Noémi)


Beépülés az orvosok döntéselőkészítési folyamatába -- élevbevágó feladatFEL

A kétnapos Informatio Sciantifica - Informatio Medicata konferencia szépszámú hallgatóságot és kiállítósereget toborzott. Úgy tűnik, van még lehetőség az orvosi / egészségügyi információban. Örömteli volt, hogy többször előkerült a szemléletváltó attitűd: senkit nem érdekel, hogy van-e könyv vagy könyvtár, a lényeg, hogy az orvos jó döntéseket tudjon hozni. Pláne akkor, ha éppen kezei alatt, talán életünk utolsó állomásán vagyunk. Az egyik előadó szájából elhangzott figyelmeztetés talán elsőre morbidnak tűnik, ám jól rímel arra a kérdésre, hogy az információt szolgáltató szakember képes-e beállni a szolgált szakemberek döntéstámogató rendszerébe, információt akár a betegágy mellett vagy a műtőben nyújtva. Ha nem, akkor felejthető.
A jó hangulatú konferencia után a műanyag névtáblákat visszakérték! -- Hazai könyvtáros konferencián általam még nem látott környezettudatosság. (MG)


Médiakonferencia - Tudatos internethasználatra kell tanítani a fiatalokatFEL

Az internet fiatalok számára nyújtott lehetőségeiről és a káros tartalmak kiszűrésének fontosságáról beszéltek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közös, a gyermekek médiahasználatáról szóló konferenciájának résztvevői hétfőn Balatonalmádiban.


Hogyan együnk és igyunk a könyvtárban? (képekkel)FEL

A közkönyvtár egyre inkább közösségi tárrá válik, ahol az evés és ivás sem tabu már. Sőt, a könyvtárak sokszor társulnak egy kávézóval, bárral; néha még kettejük közötti határokat is igyekeznek elmosni. Erre látunk néhány holland és német példát.
1-3. A sokfunkciós közösségi házban a könyvtár és a bár között nincsen fal. A könyvtár és a bár asztalai keverednek. A könyvtár bár felé vivő lépcsőjére gyerekek telepedhetnek. (Olst, községi könyvtár)
4. A könyvtár sarkában áll a büfé pultja; a fogyasztásthoz a kedvet a virág is meghozhatja (Deventer, Keizerslanden fiókkönyvtár)
5. Könyvtáros tölt magának az olvasók számára is ingyenes kávéautomatából (Deventer, Colmshate fiókkönyvtár)
6. A könyvtár átriumának olvasója gyakorlatilag büfé, a bal sarokban látszanak a piros ruhás felszolgálók (Deventer, városi könyvtár)
7. Nem ingyenes kávéautomata az olvasói térben (München, a városi könyvtár egyik fiókkönyvtára)


A legjobb csajozós helyen néma csend vanFEL

A főiskolai éveimről határozott emlékeim kizárólag olyan helyekről vannak, ahol a háttérben egy-egy biliárdasztal, egy korsó sör és hasonlók voltak elhelyezve egy kocsmaasztalon, velem szemben pedig cimboráimmal próbáltuk megfejteni az élet nagy kérdéseit, és pontot tenni minden mondatnak a végére. Kevés sikerrel.
Az élet nagy kérdései alatt azt értem, hogy természetesen a LÁNYOK feliratú dobozban is sokat keresgéltünk, azon belül is a szépség és az intelligencia egymásra hatását elemeztük, ahol az egyik, nincs a másik, satöbbi. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy mindegyikünk máshogy látta a szépet, ezért aztán sosem értettük meg egymást, de azért egy kinyilatkoztatásra tisztán emlékszem. Annyira elemi erejű volt.
A cimborám felém hajolt, és megsúgta a titkot: Tudod, van Budapesten egy hely, ahol intelligens és gyönyörű nők vannak, ugyanabban a bőrben. És még fizetni sem kell, hogy bejuss. Egy neobarokk palota, tele jobbnál jobb nőkkel, ingyen.
-- A FSZEK korábban pornófilm-forgatástól is nevezetes volt. A 'csajozós' imázs erősítése is segít átpozicionálni a könyvtár imázsát. (MG)


Beköszöntött a jégkorszak? -- Egyre kevesebbet költ kultúrára a kormányFEL

Címkék: fenntartó |

Több mint nyolc százalékkal fordított kevesebbet a kormány a kultúrára 2010-ben, mint 2009-ben, és 2012-ben még kevesebb jut. Az intézmények a magántőkére is hiába várnak, a lehetséges szponzorok inkább a politika gazdaságpolitikai intézkedéseit figyelik. 'Amikor a pénzügyi válság betört, itt minden megfagyott. Most azt mondanám, beköszöntött a jégkorszak' -- jellemezte kulturális szféra finanszírozási lehetőségeit Török András, a Summa Artium Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A céget 2003-ban a Magyar Soros Alapítvány alapította azzal a céllal, hogy elősegítse az üzleti szféra és a kulturális terület együttműködését.
Az igazgató szerint a gazdasági krízis néhány hónappal megkésve érte el a kulturális szektort, 2009-ben azonban érezhetővé vált az addig szponzorként jelentkező cégek kihátrálása. Ezt a cég honlapján szereplő adatok is egyértelműen mutatják: 2009-ről 2010-re a Summa Artium valamennyi mutatója romlott: például az összes bevétel 251 millióról 170,9 millió forintra esett vissza.


A The Washington Posttal újítja meg a Facebook a hírolvasástFEL

A Facebook összefogott a The Washington Posttal és újfajta közösségi hírolvasó applikációt fejlesztettek ki. Nem a Timeline volt az egyetlen újdonság a tegnapi f8 konferencián, ugyanis a Facebook bejelentette, hogy partneri kapcsolatba lépett a The Washington Posttal. Ennek értelmében elindul a Social Reader, amely lényegében egy Facebook újság.
A Social Reader (Közösségi Olvasó) applikáció, amely a Facebook új Open Graph-jára épül, személyre szabott hírolvasást kínál a felhasználóknak, ahol a címlap cikkei a The Postból származnak. A történetek a felhasználó Facebook profiljára, érdeklődési köreire, lájkjaira, és más olvasmányaira reflektálnak témák szerint. A felhasználók anélkül olvashatják el a híreket, hogy el kéne hagyniuk a Facebook oldalát, vagy elő kellene fizetniük az újságra.
Amennyiben valaki elolvas egy cikket, akkor azt látják a barátai is és megjelenik az új hírsávban is. Az applikáció további kapcsolódó cikkeket is ajánl.


160 négyzetméterrel bővült a könyvtár CsanádpalotánFEL

A könyvtár bővítés és felújítása a végéhez közeledik, közmunka-pályázatot adnak be és készülnek az idősek napjára Csanádpalotán. Kovács Sándor polgármestertől megtudtuk, hogy 160 négyzetméterrel bővült a könyvtár, ahol egy multifunkcionális közösségi teret alakítanak ki.
Készülnek 1-jére az Idősek Világnapjára: színvonalas programmal és vendégséggel. Ezen az eseményen általában 3-400 idős ember részt szokott venni, szeretnék köszönteni a 90 év feletti csanádpalotai polgárokat is köszönteni. Emellett közmunka-pályázatot is beadtak, bíznak a sikerében.


Könyvtárak éjszakája Szatmárnémetiben isFEL

Az elmúlt években Romániában is népszerű rendezvénnyé vált a Könyvtárak éjszakája, idén mintegy harminc város szervezi meg az érdekes programot. Szatmárnémetiben vasárnap hajnali négy óráig áll nyitva a könyvtár az érdeklődők előtt.
A Szatmár Megyei Könyvtárba minden korosztályt szeretettel várnak szombat este 18 órától, amikor nem bezár, hanem éppen ellenkezőleg, kinyílik a bibliotéka, a legszebb arcát mutatva az érdeklődők felé. A rendezvényt egy másik jelentős esemény előzi meg: szeptember 30-án ünnepélyes keretek között nyitják ki újra a Megyei Könyvtár olvasótermének kapuját az olvasók előtt, ugyanakkor megünneplik a könyvtár fennállásának 60-ik évfordulóját is.


Öten kezdték a könyvtár- és információtudomány szakot Kolozsváron FEL

Szept. 19-ig lehetett jelentkezni a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karán a könyvtár- és információtudomány szakra. A részben tandíjmentes, részben térítéses helyeken öt fő kezdi meg tanulmányait. Az indítás idén utoljára lehetséges ilyen formában, csökkentett létszámmal. Jövőre úgy hirdetik meg a szakunkat, hogy csak akkor indulunk, ha mind betelnek a helyek. (G. Balla Ilona, tanársegéd)


Az emberek nem gépek -- érzelmeiket is érdemes figyelembe venniFEL

Bár erre vonatkozó kutatás nem ismert, jól tükrözi a vezetők érzelmi intelligencia szintjét és azt, hogy mennyire nem ismerik, nem használják azt -- még a HR sem --, hogy egy munkahelyen milyen a hangulat, milyen az emberek érzelmi állapota -- mondja Jagudits Ákos, az Otis HR senior menedzsere. -- Az emberek 80 százalékban a főnökeiket váltják le és nem a munkahelyüket, és ez a tény komolyan minősíti a vezetői érzelmi intelligencia állapotát - teszi hozzá a szakember, akit felmérések is igazolnak.
Jókedvűen kreatívabbak vagyunk, és könnyebben oldjuk meg a rutinfeladatokat, rosszkedvűen viszont elmélyültebben, analitikusan tudunk gondolkodni -- állítja új könyvében Mérő László matematikus gazdaságpszichológus. Példának a brainstormingot hozta fel a Figyelőnetnek adott interjújában. Az ötletelő szakasz oldott, vidám hangulatban működik jól, azok kiértékeléséhez viszont előnyösebb komorabb, feszültebb hangulatot teremteni, így a csoport elmélyültebben tudja feldolgozni a tapasztalatokat.



Ez a legolvasottabb könyv most MagyarországonFEL

Újdonság a Bookline TOP 50 élmezőnyében. -- Kilenc könyvsorozat, rengeteg romantika, tengernyi mesekönyv és még több pszichológiai írás tarkította a magyar olvasók bevásárló-listáját az utolsó nyári hónapban. A legcsillogóbb érmet a Bagdy-Bishop-Böjte-Rambala szerzőnégyes Hidak egymáshoz -- Empátia, kommunikáció, konfliktuskezelés c. szociálpszichológiai írása vihette el, a második helyen a 'veteránnak' számító Nora Roberts végzett a Kézfogó-sorozatának befejező, Mindörökkön örökké címet viselő kötetével, míg a 'legbronzosabb színnel' George R. R. Martin büszkélkedhet A tűz és jég dala 2. részéért: a Királyok csatája az előkelő harmadik helyet kasszírozta be augusztusban -- derül ki a Bookline TOP 50 könyves sikerlista legfrissebb adataiból.




Analógiák

'Szkennelem, kosárba teszem, kifizetem' -- 10 százalékos forgalombővülésFEL

A Motorola Solutions Personal Shopping System (PSS -- személyes vásárlási rendszer) vagy hétköznapi nyelvre fordítva "szkennelem, kosárba teszem, kifizetem" rendszerének lényege, hogy az üzletbe lépő vevők a vásárlás kezdetekor saját mobil eszközt, szkennert kapnak, s menet közben maguk végzik el a kiválasztott áru kódjának beolvasását. Az árut a szatyrukba is tehetik, mivel vásárlás végén egy önkiszolgáló pénztár, amivel szintén felgyorsítható a vásárlás folyamata.

Hírforrás: Mfór
2011. szeptember 28.  • Továbbküldöm a hírt

Gamifikáció -- könyvtárban is használhatóFEL

A 'gamification (fordítsuk jobb híján játékosságnak) az egyik legújabb hívószó, ami körül őrült nyüzsgés található a világban. Jelentése röviden: a játéktervezésben használt megoldások átültetése az élet más területére, hogy növeljük az emberek részvételi kedvét olyan tevékenységekben is, amelyek nem a szórakozást és kikapcsolódást szolgálják. Egyesek szerint a teljes társadalom működését átitathatná ez a fajta a játékosság, például az iskolában nem ötfokú skálán kellene osztályzatokat adni, hanem a Foursquare vagy más játékok mintájára nyílt versengéssé kellene alakítani az értékelési rendszert, ahol a jobbak magasabb szintre jutnak és ehhez hangzatos címek is társulnak. ... A listát végignézve számomra az a tanulság, hogy nem lehet ész nélkül átültetni a játékosság elveit egy másik területre -- viszont egyes elemeket indokolt lehet felhasználni




Kisszínes

Gyorskönyv -- a hagyományos- és e-könyvek konkurenseFEL

Új versenytársuk támadt az amúgy is megtépázott nimbuszú hagyományos könyveknek, sőt, az e-könyveknek is. Amerikai lapkiadók elektronikusan terjesztenek olyan olvasnivalókat, amelyek gyorsan és olcsón elkészíthetők, és -- a New York Times magyarázata szerint -- magazinba túl hosszúak lennének, klasszikus nyomdatermékként pedig nem elég hangsúlyosak. A szerzők a lapszerkesztőségben kéznél vannak, amúgy is dolgoznak a témákon és nem kérnek előleget.

Hírforrás: HVG (2011. szept. 24.)
2011. szeptember 28.  • Továbbküldöm a hírt

Facebook-on és Twitteren keres munkatársat az OSZKFEL

Pl.: link
link


Akkor éljen a magyar legális zeneletöltés?FEL

Kitzinger Dávid szerint millió jele van annak, hogy nem kell temetni a magyar legális zeneletöltés. Válasz Horváth Szabolcs cikkére.
Augusztus közepén érkezett a hír, hogy a Walmart bezárja mp3-áruházát. A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánca 2003-ban indította zeneletöltő szolgáltatását, így fontos szerepe volt a legális online zenepiac kialakulásában. Mégsem gondolja senki, hogy ezzel befellegzett volna a legális online zeneterjesztésnek Amerikában. Magyarországon júliusban, még az online zenepiac igazi kialakulása előtt megszületett a magyar legális zeneletöltés nekrológja.

Régebbi hírforrás(ok): Nekrológ a magyar legális zeneletöltéshez -- Dániában a könyvtár szolgáltatása a nyerő link

Buszmegálló lett Brnóban a könyvtárbólFEL

Lekicsinyítve, brnói buszmegállóként valósult meg Jan Kaplicky Polipnak becézett híres munkája, amely megnyerte ugyan a prágai Nemzeti Könyvtár megtervezésére kiírt pályázatot, ám sohasem épült meg.
A pezsgő színű buszmegállót kedden adták át a városlakóknak. A várakozóhely a Szem Brno fölött elnevezést kapta a Kaplickyról szóló, Oko nad Prahou (Szem Prága fölött) című tavaly bemutatott dokumentumfilmre emlékeztetve. A név egyúttal az építmény formájára is utal: a tetején ugyanis egy nagy szemet idéző, ovális ablak van.


Weboldal a káros és jogellenes tartalmak bejelentéséreFEL

A link az NMHH közérdekű szolgáltatása; a honlapon -- és hamarosan egész napos telefonügyeleten is -- bárki bejelentheti az interneten tapasztalt általa jogellenesnek vélt tevékenységeket.


E-könyv-írói pályázatot hirdet a Microsoft MagyarországFEL

Címkék: e-könyv | pályázat |

Első alkalommal hirdeti meg közös e-könyv-írói pályázatát a Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország. A műveket két kategóriában várják, a legjobbnak értékelt művek szerzői értékes könyvcsomaggal bővített e-köny-olvasókat, Microsoft termékeket, notebookot, s nem utolsósorban kiadói szerződést nyerhetnek.


Időutazásra visz a FacebookFEL

Új szolgáltatásokat jelentett be tegnapi fejlesztői konferenciáján Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője. A cél nyilvánvaló: még inkább az oldalhoz kötni a felhasználók figyelmét, és a Facebook hirdetői partnereit pedig még inkább beágyazni a felhasználók életébe.




Kiemelt Katalist-hír

Tantál, mobil készülékek és digitális dokumentumokFEL

A könyvtár/digitális információszolgáltatás az egész társadalmi rendszeren belül értelmezve csak egy olyan terület, amely egyre nagyobb energiafelhasználást igényel.
Az egész világ arra halad, hogy egyre profibb készülékek egyre távolabb és egyre gyorsabban tudjanak szolgáltatni a pillanatban, a 'később' mintha kevésbé lenne szempont...




Információforrások

A világhálóra került öt holt-tengeri tekercsFEL

Fedezd fel a digitalizált holt-tengeri tekercsek titkait -- invitálja az érdeklődőket a jeruzsálemi Izrael Múzeum honlapja ( link ), amelyen immár öt páratlan ókori dokumentum tanulmányozható.


Új szolgáltatásminősítő oldal indult: refera.huFEL

A honlap lényege, hogy mindenki elmondhatja milyen szolgáltatóval van megelégedve és mivel nem. Több infót az oldalról a főoldalon tetején lévő 'Mire jó neked a refera.hu?' linkre kattintva lehet olvasni. Könyvtárt nem lehet minősíteni benne -- egyelőre.