Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők

 

W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/24., jún. 22.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Orvosi könyvtárak jelentkezzenek! -- hírkövető a honlapjukra
Üzleti adatbázis-szolgáltató -- szépen összehozzák, ha pénzről van szó
Ajánlatadás azonnal -- just-in-time kínálják meg a használót
Hogyan működhet a közkönyvtár állami támogatás nélkül?
Mi történik, ha a használó szerzeményez a könyvtáros helyett?
Moly.hu -- 27.000 tag és 91.000 könyv -- előadás az adatbázisáról
Hiánypótló gyűjtemény lesz az 1956 Online -- mondja Kollarik
Megújult a debreceni egyetemi könyvtár
A könyvtári szolgáltatások átszervezése az online hallgatók számára nehéz gazdasági helyzetben
Olvass, ne háborúzz
Internetre kerül a brit nemzeti könyvtár negyedmilliós közkincse
A digitális kiadványok jövője
Wikipedia-műhely a Pompidou Központban
Az OCLC ingyenes online továbbképzései -- USA-ban és Kanadában
Forrásleírás és hozzáférés (RDA) csak 2013-ban?
Kikerülné a kiadókat az Amazon -- higítási gyakorlat?
Nemsokára beszélhetünk a Google keresőhöz
Egy teljes metropoliszt fednek le ingyenes wifivel
Ingyen wifi-szolgáltatás a Kisalföld Volán buszain is

Analógiák

A fiatal orvosok receptekkel, az idősebbek életmódváltással gyógyítanak

Kisszínes

Bezárt a kalózfilmtár
Tizenkét meghökkentő amerikai gyermekkönyv (képek)
Nyugalmazott egyetemi oktató a gólyák mentora

Kiemelt Katalist-hír

Elérhető közkönytári statisztika -- kinek érhető el és ki követi?

Információforrások

13 tipp, hogy sikeres legyen a Facebook kommunikációd
A vietnámi háború dokumentumai a Pentagonból


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Orvosi könyvtárak jelentkezzenek! -- hírkövető a honlapjukraFEL

A PeRSSonalized Medicine [ link ] a világ legegyszerűbben használható, ingyenes, személyre szabható, többnyelvű, válogatott orvosi forrásokat mutató hírkövetője, mely magyar nyelven is elérhető.
Szeretnénk ezt az eszközt hozzáférhetővé tenni orvosi könyvtárak és tagjaik számára, így van egy nagyon kecsegtető ajánlatunk számukra. Elöljáróban annyit, hogy ingyenes a belépés a programba.
Akiket érdekelnek az ajánlat részletei, az info@webicina.com címen tudnak érdeklődni.
Egy magyar orvosi könyvtár kaphatna így egy hírkövetőt, melyre ezek jellemzőek:
- nagyon egyszerűen használható (egy kattintás minden)
- személyre szabható
- magyar a platform maga
- olyan forrásokat (blog, hírlap, szaklap, Youtube, Twitter, stb.) teszünk bele, amilyeneket szeretnének
- akár jelszó védett is lehet, hogy csak a könyvtár tagjai férjenek hozzá
- a Pubmed orvosi keresőből lehet elmenteni kereséseket, így a szakma legújabb cikkei jelennek meg a magyar platformon
- szemantikus jellegű kereséseket lehet végezni az adatbázisban
- a könyvtár weboldalán jelenik meg mindez.


Üzleti adatbázis-szolgáltató -- szépen összehozzák, ha pénzről van szóFEL

A legismertebb hazaiak: iMédia, Observer, Híradás, Opten, Complex, ISI Emerging Markets. Lehetnek saját és külföldi források, jogtisztaság betartásáról gondoskodók, jogdíjakkal és adatszolgáltatói díjakkal foglalkozók.
Megnézhettük egy screenshottal, hogyan lehet keresni a link oldalon. Lehet szűrni időintervallum, publikáció típusa szerint, listázza a céges profilokat. Van, amit nem tud felismerni, pl. napolajat betette az olaj kategóriába.
A személyek igényét bekódoljuk a szoftverbe, hogy milyen találatokat szeretne kapni. A személyre szabhatóság itt is működik. Beállíthatjuk miről szeretnénk figyelmeztetéseket (alert) kapni.
Időrendi áttekintést kaphattunk 1980-tól, mikor még zárt és centralizált adatbázisok voltak költséges hozzáféréssel. Az 1990-s években több szereplő is megjelent, sokan csak tartalmat adtak és a nagy szolgáltató 'hátvízén' úsztak be az ügyfélhez. Az internet megjelent alternatív csatornaként, majd 2000-es években teljesen elterjedt. Megjelentek specializált szolgáltatások. 2010-ben változtak a felhasználói igények, kevesebb ideje lett mindenkinek, ezért testre szabott megoldások kellenek. Telített piacon vagyunk, ezért az ügyfelek megtartására nagy hangsúlyt kell fektetni. További testreszabások és hozzáadott értékek kellenek. (lejegyezte: Habók L.)


Ajánlatadás azonnal -- just-in-time kínálják meg a használótFEL

A real time decision a kampányolás mai gyakorlata. Régebben voltak ügyfelek, termékajánlatok és szegmentációk, ami alapján a kampány működött. A mostaniak közül példaként említette a Verizon, bwin, amazon.com cégeket, ahol azonnali döntéshozó rendszert használnak. -- Hangzott el a Magyar Információbrókerek konferenciájának előadásán. (lejegyezte: Habók L.)
-- A könyvtáros is hasonlót végez, amikor a betérő olvasó számára kiválasztja a használónak megfelelő olvasnivalót. A közösségi CRM (customer relationship management) ezt az olvasó 'előélete' alapján teszi meg. -- Akárcsak a könyvtáros a kiskönyvtárban, vagy az ismerős olvasóval. -- A CRM ezt használók ezreivel teheti meg. (MG)


Hogyan működhet a közkönyvtár állami támogatás nélkül?FEL

Erre a kérdésre holland könyvtároshallgatók a Saxion főiskolán. A külső tanácsadók által is támogatott projekt Magyarországon is megszívlelendő témakörre hívja fel a figyelmet. (MG)


Mi történik, ha a használó szerzeményez a könyvtáros helyett?FEL

Az utóbbi időben fokozott érdeklődés mutatkozik a használók kérései alapján történő állománygyarapítási programok iránt. Sok könyvtáros azonban aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az ilyen módszerek következtében olyan egyéni sajátosságokkal bíró gyűjtemények jönnek létre, amelyeket kevesen használnak és csekély használati értékkel rendelkeznek. A Nebraska-Lincoln Egyetem könyvtárai a könyvtárközi kölcsönzési részlegen keresztül öt éven át működtettek ilyen programot. Ez a tanulmány a program relatív eredményeit értékeli a könyvtárközi kölcsönzés keretében kért és beszerzett monográfiák tekintetében az ár és az éves kölcsönzési forgalom, a helyi szintű relatív használat és az összes éves kölcsönzési adatok alapján.


Moly.hu -- 27.000 tag és 91.000 könyv -- előadás az adatbázisárólFEL

Eredetileg az adatbázis indulásakor egy olvasó volt, akihez egy olvasott könyv volt hozzárendelve. Ma már 27.000 tag és 91.000 könyv alkotja az adatbázis, és a bevitt könyveket 787.000-szer jelöltek olvasottnak.
Flexibilis megoldásokra jó mondjuk a twitter, ahol hashmark-kal kereshetünk rá egy adott témára. Ennek analógiájára eredetileg csak a könyv íróját és a könyv címét vették fel az adatbázisba, hogy egyszerű legyen. De mi a helyzet a fordítókkal? Vagy ha több kiadása van egy könyvnek? Ezekre még nincs teljes megoldásuk... (lejegyezte: Habók L.)

Hírforrás: MeetOFF
2011. június 22.  • Továbbküldöm a hírt

Hiánypótló gyűjtemény lesz az 1956 Online -- mondja KollarikFEL

A Filmhíradó és a Gramofon Online után az 56-os forradalmat, a holokausztot és a rendszerváltást is feldolgozó, tematikus oldalak indítását tervezi a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ. Kollarik Tamás, az intézmény igazgatója az InfoRádiónak elmondta, a tervek szerint október 23-án indulhat el az 1956 Online.


Megújult a debreceni egyetemi könyvtárFEL

Átadták csütörtökön a Debreceni Egyetem megújult könyvtárát; a másfél éven át tartó fejlesztést az egyetem a TÁMOP 250 millió forintos támogatásával, középiskolákkal és országos szolgáltatásokat nyújtó intézményekkel együttműködve valósította meg.
Fábián István rektor elmondta, hogy a beruházás eredményeként bővült az online szolgáltatások köre, gyarapodott a digitalizált gyűjtemény, tökéletesedett az országos dokumentumellátási rendszer és javultak a fogyatékossággal élők könyvtárhasználati lehetőségei is.
A beruházással bővítették a 24 órán keresztül elérhető online szolgáltatások körét. Az online katalógusban nyomon követhető a kölcsönzések státusza, az olvasók meghosszabbíthatják a kölcsönzési időt és raktári kéréseket küldhetnek akár otthonról is. Az egyetem hallgatói a digitalizált kötelező irodalomhoz, speciális e-learning tananyagokhoz és más információs forrásokhoz juthatnak hozzá a könyvtár zárt hálózatán keresztül, amely elérhetővé teszi az oktatáshoz kötődő anyagok elektronikus verzióját. A tanulási szükségleteknek és a különböző felhasználói csoportok igényeinek megfelelően interaktív honlapokat alakítottak ki a partneriskolák honlapjainak tartalmi és technikai elemzésével -- ismertette a főigazgató a projektzáró konferencián.


A könyvtári szolgáltatások átszervezése az online hallgatók számára nehéz gazdasági helyzetbenFEL

Részben a gazdasági körülmények, részben a technikai fejlődés azt eredményezte, hogy egyre többen választják az online oktatási formákat. A San Diegó-i National University-ben tíz év alatt ezerről 14 500-ra nőtt az online hallgatók száma, és ma már az összlétszám 65%-át teszik ki. Ez a tendencia országszerte érezhető, és folytatódni fog. A Chronicle Research Services 2009-es prognózisa szerint 2020-ra a hallgatók 60%-a fog otthonról tanulni. Ez megváltoztatja a felsőoktatási intézmény struktúráját is: meg fog szűnni a korábbi, tanszékekhez rendelt könyvtári rendszer. Az online tájékoztatás, az online könyvek és folyóiratok gyors növekedése a szolgáltatást megkönnyíti, de az online programok sokkal többet jelentenek, mint az e-könyvek és teljes szövegű folyóiratcikk-adatbázisok gyűjtése. A megközelítés könnyebbsége, a weboldalak tervezése, a távtájékoztatás és távoktatás az online képzésben részt vevők támogatása szempontjából kritikus könyvtári szolgáltatásokká válnak... (ref.: Mándy G.)


Olvass, ne háborúzzFEL

Minden tadzsik katonatisztnek be kell iratkoznia a helyi közkönyvtárba és olvasni kell, mondta ki a verdikt nemrégiben Tadzsikisztán déli részén. A környéken a könyvtárakat csak diákok látogatják, így az újonnan rekrutált olvasók igencsak fellendítik majd a forgalmat. A könyvtár eddig a tisztek által igényelt könyveket akár az irodájukba is kiszállította. Az ellentmondásos fogadtatás ellenére a könyvtárosok beszámolója szerint máris megnövekedett a katonák száma a könyvtárban. (ref.: HWJ)


Internetre kerül a brit nemzeti könyvtár negyedmilliós közkincseFEL

Kereshető és letölthető formátumban az internetre kerül a brit nemzeti könyvtár, a British Library szerzői jogokkal már nem védett negyedmillió könyve, kiadványa. Az internethasználók a könyvtár és a Google stratégiai együttműködése révén ingyen juthatnak majd hozzá több mint 250 ezer, 1700 és 1870 között készült kötethez -- jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a British Library.
A digitalizálás költségeit a Google állja, amely az elkészült alkotásokat a Google Books felületén, illetve a British Library honlapján keresztül szabadon kereshető és elektronikusan letölthető formátumban teszi közzé.


A digitális kiadványok jövőjeFEL

A kiadói szakma robbanásszerű változásokon megy keresztül: az Amazon.com -- amely az amerikai könyvpiac jelentős részét tudhatja magáénak -- elektronikus könyvforgalma már meghaladta a teljes hagyományos nyomtatott könyvek forgalmát, kemény és puhafedelű eladásokat együttvéve.
A fenti forgalom az ePub formátumú (bár az Amazon által kissé módosított) elektronikus könyvekre vonatkozik (nem számítva az ingyenes elektronikus könyveket), és nem foglalja magában az egyéb digitális kiadványokat, újságokat, magazinokat sem.
Mivel az illusztrációkban és fotókban bővelkedő magazinok kiszolgálására az ePub szabvány a jelenlegi formájában alkalmatlan, nem meglepő, hogy sok tartalom- és szoftvert fejlesztő előállt a saját, gazdag médiatartalmat is kiszolgálni képes megoldásaival...


Wikipedia-műhely a Pompidou KözpontbanFEL

Június 7-e és 14-e között a párizsi Pompidou Központ [ link ] arra invitálta látogatóit, hogy vegyenek részt a múzeumban kiállított művekről szóló Wikipedia-szócikkek megfabrikálásában, kooperációban a múzeum dolgozóival, könyvtárosaival, valamint a Wikipedia szerkesztőivel. A projekt eredményeképpen született szócikkeket az okostelefonunk segítségével is böngészhetjük. A Blinkster [ link ] alkalmazásnak köszönhetően egy festményről készített fotó alapján eljuthatunk a mű Wikipediában található leírásához. (E megoldásról lásd az alábbi videót!)


Az OCLC ingyenes online továbbképzései -- USA-ban és KanadábanFEL

Július 1-től az OCLC, egyelőre észak-amerikai felhasználók számára, ingyenes továbbképzéssel segíti a könyvtárosok munkáját Cataloging, Resource Sharing and FirstSearch szolgáltatásaival kapcsolatosan. A cég a megnövekedett továbbképzési igényekre válaszként kínálja tanuló által diktált tempóban elvégezhető tanfolyamokat a legmodernebb elektronikus tanulási módszerekkel. Az áprilisi bejelentés után, miszerint áraik már harmadik éve nem változtak, az újabb gesztus az OCLC közösség tagjainak megbecsülését hivatott kifejezni. A továbbképzési partnercégek bevonásával az OCLC folytatni kívánja azt a hagyományt, hogy tagjainak rendszeres, ingyenes képzési formákat biztosít. Az új készségek elsajátítása vagy a korábbi ismeretek felfrissítése hozzásegíti a tagokat az OCLC szolgáltatásainak hatékonyabb kihasználására. (ref.: HWJ)


Forrásleírás és hozzáférés (RDA) csak 2013-ban?FEL

A három nagy amerikai nemzeti könyvtár, a Library of Congress, a National Agricultural Library és a National Library of Medicine közös közleménye tudósít az amerikai katalogizálási szabályzat, az AACR (Anglo-American Cataloguing Rules) revíziójáról, a Resource Description & Access -- Forrásleírás és hozzáférés bevezetéséről. A teljes jelentés ( link ) még a New Orleans-i konferencia előtt olvasható lesz, hogy az érdeklődők közelebbről is megismerkedjenek a változásokkal. A jelentés szerint a legnagyobb kihívás a tesztadatok átalakítása mindhárom nemzeti könyvtár számára elfogadható formában. Erre jelenleg nincs kielégítő és könnyű megoldás, és az RDA minden könyvtártípus számára bonyolult problémát jelent. Az RDA tesztelést koordináló bizottság azt javasolja, hogy a nemzeti könyvtárak bizonyos feltételekkel alkalmazzák a rendszert, és a teljes megvalósítással 2013 január 1-ig várjanak. (ref.: HWJ)


Kikerülné a kiadókat az Amazon -- higítási gyakorlat?FEL

Az Amazon át akarta alakítani a könyvkiadás rendszerét, és lehetővé tette a szerzőknek, hogy nagy kiadóval kötött szerződés nélkül, rögtön az online boltjában adják ki a könyveiket. Az üzleti modell átlátható és vonzó: a kiadványok árának 70 százalékát a szerző teszi zsebre, a maradék 30 százalék az Amazon részesedése.
Fel is lendült a könyvkiadási kedv, de nem azért, mert sok millió Rejtő Jenő bújt meg átlagemberek között, akik most végre lehetőséget kaptak.
Szó szoros értelmében könyvgyárak, gépesített betűvetők ontják magukból a silány minőségű szöveget.
Megjelentek olyan útmutatók, amelyek segítségével az emberek naponta előállíthatnak egy könyvet. Egy Autopilot Kindle Cash nevű szoftver egyenesen azt állítja magáról, hogy a segítségével naponta 10-20 könyv összerakható. Természetesen internetről összeollózott szövegekből állnak ezek a fércművek, amelyeket a komoly kiadók valószínűleg soha küldenének nyomdába.
Ha hígul a kínálat, és a vevők nem találják meg a minőségi tartalmakat, akkor az Amazon egyik fő bevételi forrása, a Kindle ekönyvolvasó vonzereje is csökken.


Nemsokára beszélhetünk a Google keresőhözFEL

Mikrofonon keresztül hangos keresésre is képes lesz a Google a Chrome böngészővel: a funkció egyelőre csak angol nyelven érhető el, azt viszont még nem tudja a keresőcég, hogy a magyar változata mikor készülhet el.
Az AP hírügynökség értesülései szerint az angol nyelvű technológia alapjául is egy 230 milliárd szót tartalmazó hangminta-adatbázis szolgál, amelynek létrehozása mintegy két és fél évet vett igénybe.


Egy teljes metropoliszt fednek le ingyenes wifivelFEL

Néhány éven belül Szöul minden nyilvános területén, de még a tömegközlekedési eszközökön és a taxikban is ingyen internetezhetnek majd a helyi lakosok és a turisták. A dél-koreai főváros vezetése milliárdos befektetéssel ingyenes vezeték nélküli hálózatot épít ki a teljes metropoliszban.


Ingyen wifi-szolgáltatás a Kisalföld Volán buszain isFEL

A Kisalföld Volán valamennyi távolsági, illetve Győr-Moson-Sopron megyét elhagyó buszán ingyen internetezhetnek az utasok -- írja a Kisalföld.hu.
A cikk emlékeztet rá, hogy a társaság tavaly augusztusban, kísérleti jelleggel vezette be a szolgáltatást Budapestre, Pécsre és Szegedre közlekedő járatain. Ezt bővítették most ki. A cikk szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sávszélesség hírolvasásra, levelezésre, chatelésre az utazás nagy részében rendelkezésre áll.




Analógiák

A fiatal orvosok receptekkel, az idősebbek életmódváltással gyógyítanakFEL

Az idősebb doktor gyakrabban javasol betegeinek megfelelő étrendet, rendszeres testmozgást és a dohányzás abbahagyását, a fiatal orvosok pedig sűrűbben nyúlnak a recepttömbhöz, hogy felírják a legújabb szívgyógyszereket. Olasz orvosok vizsgálata az orvos korától függően jelentős eltéréseket mutatott betegeik ellátásában.
-- Milyen eltérés lehet a könyvtáros tájékoztatók eljárásai között -- pl. életkori megoszlásban?




Kisszínes

Bezárt a kalózfilmtárFEL

Véget vetettek a hatóságok a jogsértő tartalmak elérhetőségét közzétevő Kino.to streaming portál garázdálkodásának: a főként német nyelvterületeken népszerű webhelyet nemzetközi akció keretében záratták be.


Tizenkét meghökkentő amerikai gyermekkönyv (képek)FEL

Egy korábbi gyűjtemény az USA-ban kiadott gyermekkönyek közül válogatva szokatlan, meglepő, riasztó és olykor elképesztően pocsék könyvborítókat mutat be. A címek és megjegyzések (a referáló meglehetősen kreatív fordításában) magukért beszélnek.
1. Anyuci, miért van saját szerverünk itthon? -- útmutató jövőbeni komputerzseniknek vagy ügyes marketing eszköz?
2. Ez is csak egy növény: mese a marihuánáról -- amikor a kisgyerek egyik éjjel arra ébred, hogy szülei füvet szívnak...
3. Úgy fáj, amikor kakilok! -- mese gyerekeknek, akik félnek a bilitől
4. Látogatás -- egy kislány története (ugyan miért a faji utalás a borítón?), aki havonta egyszer nagymamival együtt meglátogatja a papát -- a börtönben
5. Fújj, baci! -- hasznos tudnivalók gyerekeknek vírusokról, baktériumokról és egyéb vonatkozó tényekről
6. Örök kapocs -- mint a borítón is látható, a sokkoló hatású könyv a sziámi ikrekről szól
7. Nem a gólya hozza! -- szexuális felvilágosító könyv gyerekeknek, amely egyszerű magyarázatokkal és valós szavakkal tanít (vagina és pénisz), emellett gazdagon illusztrált, ha valakinek nem lenne elég világos
8. Szeretlek mindörökké -- az anya és fia közti kapcsolat fázisait mutatja be életük során a vécécsészés könyvborító ellenére
9. Szelek szárnyán: fingós mese -- a bélgázok formáinak kimerítő részletezése, állítólag rendkívül informatív
10. Ne nevesd ki a majmot! -- állatokkal kapcsolatos veszélyes dolgokról oktatja a gyerekeket, remélhetőleg anélkül, hogy nagyon elijesztené őket
11. Hol a baba pupija? -- a köldökről, kézről, szemről és egyéb testrészekről szóló kérdések kisgyerekeknek
12. Ha sütit adsz a cicának -- a főszereplő cica egy másik könyvben már korábban népszerűvé vált, most önálló történetben szerepel
(ref.: HWJ)

Régebbi hírforrás(ok): Mindent a szarról, gyerekeknek link

Nyugalmazott egyetemi oktató a gólyák mentoraFEL

Ki lendíti az elsőéves egyetemistákat és főiskolásokat át a kezdeti nehézségeken? A legtöbb egyetemen létezik valamilyen szervezett formában a segítség, de sok helyen a család vagy a hasonló buktatókkal szembenéző kortársakra támaszkodhat a középiskolából frissen kikerült diák.
Az University of California San Diego 2005 óta különös figyelmet szentel az úgynevezett elsőgenerációs gólyáknak, vagyis azoknak a diákoknak, akiknek családjában nincs diplomás, akiknek nincs kihez fordulni a szűkebb családon belül. Nyugalmazott egyetemi oktatók kísérik figyelemmel mentorként az elsőéveseket kezdettől fogva. A diákok így tapasztalt, az egyetemi élet útvesztőiben járatos felnőtthöz fordulhatnak tanulmányi és egyéb kérdéseikkel. Persze nem minden oktató talál utat a tőle akár ötven évvel fiatalabb diákhoz, de sokan hosszabb távú, mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatokat építettek ki. A szervezett mentorálás az egyik legsikeresebb segítségnyújtási mód amellett, hogy a hasonló cipőben járó gólyákat összeismertetik, akik azután a hasonló problémákat közösen próbálják kezelni. (ref.: HWJ)




Kiemelt Katalist-hír

Elérhető közkönytári statisztika -- kinek érhető el és ki követi?FEL





Információforrások

13 tipp, hogy sikeres legyen a Facebook kommunikációdFEL

Ma már a legtöbb cégvezető tudja és látja, hogy aki nem regisztrál, a legnagyobb közösségi oldalon az lemarad. Tudom, tudom ez már közhely, de akkor is igaz.
Lelkesen regisztrálnak, létrehoznak egy céges oldalt (jobb esetben oldalt és nem profilt regisztrálnak a cégüknek), megadják a cég elérhetőségeit, írnak pár sor arról, hogy mivel foglalkoznak, mik a céljaik (ha meg tudják fogalmazni egyáltalán)? és meg is torpannak. Kommunikálni kell, de miről és hogyan?
...


A vietnámi háború dokumentumai a PentagonbólFEL

Bárki olvashatja a korábban szupertitkos dokumentumokat a vietnámi háború idejéből (Pentagon Papers, link ). A dokumentumok egy része már korábban is hozzáférhető volt, de a teljes, hétezer oldalas gyűjtemény csak mostantól vált elérhetővé a nagyközönség számára.
A hivatalos néven Report of the OSD Vietnam Task Force -- a Honvédelmi Minisztérium Vietnám Bizottságának jelentése, a Pentagon Papers lényegében titkos elemzése Amerika részvételének a vietnámi háborúban. A dokumentumok tanúsága szerint az amerikai vezetés zárt ajtók mögött teljesen más véleménnyel volt az eseményekről, mint amit a nyilvánosság előtt hirdettek. (ref.: HWJ)