Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők

 

W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/23., jún. 15.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

4 éves kislány kölcsönöz Zalaszentjakabon
Új városi könyvtár (médiatér) terve Aarhusban
Újabb felmérés: 2.0 a szerzeményezésben
Hol tatrtanak a könyvtárirányítási rendszerek az erp-khez képest?
Az adatkonverziótól tartanak leginkább -- erősödött a félelem az integrált rendszer váltásától
Megújult az OSZK honlapja is
Rugalmasabb könyvtár -- jövedelmezőbb kávézó-- nagyobb könyvtári bevétel
Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum
Adatbázis-szolgáltatók és a 2.0-s eljárások -- bárki fejleszthet nekik alkalmazást
Képregények polgárjoga a könyvtárban -- nem teljes
Internet Librarian '11 -- Magyar előadóval
Ingyenes online konferencia -- Trendek a könyvtáros képzésben és oktatásban
A nem használók véleménye egy milánói egyetem digitális könyvtáráról
Bevételszerzés a pármai Palatina Könyvtárban -- a teremkiadás is pr
E-könyv-olvasók térnyerése -- Digitális fejezet
Nem egyértelmű az e-könyvek előnye
Szakítanak az e-könyvek és az e-olvasók
Segítség kezdő könyvtárosoknak -- egyesületi szolgáltatás
Ölelő karok a New York-i Közkönyvtár körül (képek)
Közkönyvtáros a helyi sajtóban -- pl. a helyismeret és haiku
Önkéntesek festenek, mázolnak a könyvtárban (Székesfehérvár)
Tinilányok fosztották ki a könyvtárat (Dunaújváros)
A keresés története (infografika)

Analógiák

Közösségi sajtószoba a Szerencsejáték Zrt.-nél

Kisszínes

miio -- Film a közösségi média lehetőségeiről és veszélyeiről
Mi történik 60 másodperc alatt az interneten?
Ünnepi könyvhét a párkocka.hu-n is
A felszabadított könyvtáros (képpel)

Információforrások

Online betűfelismerés, gyorsan, ingyen
Tudsz egy jó bádogost...? -- joszaki.hu
Élő internetes ügyfélszolgálatot indít a hegyvidéki önkormányzat
Megújult az Írószövetség honlapja
Segítség az online öngyilkossághoz


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

4 éves kislány kölcsönöz ZalaszentjakabonFEL

E heti galériánkban a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár egy hűséges olvasóját mutatjuk be. A 4 éves kislány örömmel segédkezik a mozgókönyvtári feladatok ellátásában -- Zalaszentjakabon ő végzi a számára érdekes könyvek kölcsönzését.
Újudvaron a gyerekek a pecsételésért lelkesednek; szinte egymás kezéből veszik ki a dátumbélyegzőt, hogy segítsenek a könyvtárosnak.
Mindez út lehet az önkiszolgáló könyvtár felé.

Hírforrás: W. Kovács Ágnes [wildgica]
2011. június 15.  • Továbbküldöm a hírt

Új városi könyvtár (médiatér) terve AarhusbanFEL

Dánia második legnagyobb városában 2014-re új központi könyvtár épül. A könyvtári koncepció sokféle korszerű és innovatív szakmai megoldást egyesít (köztük a német gyakorlatból a hármas tagolású könyvtárat, a brit Idea Store gondolatát, a hibrid könyvtárat, a használók igényeit maximálisan figyelembe vevő mash-up library filozófiáját). Különböző ötleteket próbálnak majd ki 'prototípusként' egy erre kijelölt területen a bejárat közelében. Néhány ezek közül:
- meseszörf (egy óriási gördeszkapálya, amely interaktív táblaként üzemel: felhívja egyes könyvekre a figyelmet, és megmutatja, hol találhatók meg a könyvtárban),
- információs oszlop (ez bemutatja a könyvtárban kínált digitális tartalmat, amely a használók mobiltelefonjára letölthető),
- infogaléria (egy speciális szoftver segítségével digitális könyvtári hirdetéseket és PR-anyagokat tesznek közzé a város különböző helyein, többek között webtelevíziós sugárzással, más könyvtárak számára is felhasználhatóan),
- Mindspot (fiataloknak szóló rendezvények, oktatási intézményekkel együttműködve, a könyvtárban és azon kívül),
- interaktív padló (a használók mobiltelefonon beérkező kérdéseit kivetítik, azokra a könyvtárosok és más használók is válaszolhatnak),
- Lib-Phone (egy tölcséres telefonszerű készülékkel egy-egy kiválasztott dokumentumról leolvashatók az RFID-címkéken rögzített információk, és egy másik tölcsér segítségével ezeket és további információkat meg is lehet hallgatni). (ref: Hegyközi I.)


Újabb felmérés: 2.0 a szerzeményezésbenFEL

A cikk a könyvtárosok által végzett dokumentumbeszerzésről a használók által kezdeményezett beszerzéshez vezető paradigmaváltást vizsgálja. A szerzők az Ohio State University Libraries (OSUL) két programjáról számolnak be: a könyvtárközi kölcsönzésben kért és beszerzett könyvek programjáról és az Ebrary használói kérésekre alapozott dokumentumbeszerzési programjának két tesztjéről, melyben az olvasói használat eredményeképpen elektronikus könyvek kulisszák mögötti beszerzésére került sor. A tesztek eredményeit vizsgálták a használók aktivitása, témakör, a kiadó típusa, szintje és a kiadvány megjelenési ideje szerint. Áttekintették az OSUL és az OhioLINK konzorcium állományát, hogy értékeljék az olvasók által gyarapított címek hozzáférhetőségét, forgalmát, s hogy keletkeztek-e duplumpéldányok. Megkérték az OSUL gyarapító könyvtárosait, hogy mondják e véleményüket az olvasók által kiválasztott címekről és az általuk kezdeményezett beszerzéseknek a költségkeretre gyakorolt hatásáról. A szerzők megvizsgálják az állománygyarapítás filozófiájának változásait, valamint az olvasók és a gyarapító könyvtárosok szerepét a felsőoktatási könyvtárakban az egyre gyarapodó elektronikus könyvek világában.
-- Milyen kár, hogy e cikkeket nem referálja a KSZK! (MG)


Hol tatrtanak a könyvtárirányítási rendszerek az erp-khez képest?FEL

Az erp-k (enterprise resource planning -- vállalatirányítási rendszer) legmodernebb változatai nagyságrendekkel gyorsabbá teszik a cég belső kommunikációját és működését, valamint felgyorsítják a döntési folyamatokat. Ráadásul úgy, hogy a menedzsment naprakész adatok alapján hozhat felelős döntést. Ma már az IT-eszközök legtöbb fejlesztője komplett 'gondolkodórendszert' ad el a cégeknek. Ezek segítségével valós idejű alternatívatervezés, hatástanulmány-futtatás és kockázatvizsgálat is lehetséges. Igaz, a támogatás csak azoknak valódi segítség, akik képesek átlátni a teljes rendszert. Vagyis a rugalmasság és a kreativitás nem spórolható meg.
-- Kijelzi az integrált könyvtári rendszer, hogy 'vigyázz, a 15-20-éves korosztály dokumentumellátása vészesen le fog csökkenni közkönyvtáradban 3 hónapon belül! Ezen (...) dokumentumok beszerzését javasoljuk és ilyen tartalmú üzenetek kihelyezését Facebook-oldaladra!' Mikor vásárolhatunk ilyen integrált rendszert? -- Mert technikailag nincs ennek akadálya... (MG)


Az adatkonverziótól tartanak leginkább -- erősödött a félelem az integrált rendszer váltásátólFEL

Az adatkonverziótól tartanak leginkább a könyvtárosok, ha az integrált könyvtári rendszer váltásán gondolkodnak. Tavaly óta azonban a szállító viszonylagos ismeretlenségével kapcsolatos félelem erősödött leginkább. Ezért jól teszi az IKR-szolgáltató, ha erősíti a megszólíthatóság és az elérhetőség imázsát -- meglévő és lehetséges ügyfeleivel kapcsolatban. A felmérés tavaly 429, az idén 437 könyvtári döntéshozó véleményét térképezte fel meglévő szoftvereikkel kapcsolatos tapasztalatáról, illetve az általuk kívánatosnak tartott fejlesztési irányokról. (MG)


Megújult az OSZK honlapja isFEL

Az is jó hír, hogy már nem a régit tolják. Meg hogy a főoldalról lehet keresni -- nem minden megújult oldal tudja... A 2.0-s eszközök még szemmel láthatóan kevésbé integrálódtak, ám a címoldalról más Skype-on lehet hívni a könyvtárat (egyelőre éjszaka még nem). A készítők gyűjtögetik az észrevételeket a további fejlesztéshez. -- Sok sikert! :-) (MG)


Rugalmasabb könyvtár -- jövedelmezőbb kávézó-- nagyobb könyvtári bevételFEL

Korábban írtuk, hogy a kecskeméti közkönyvtárban a Frei kávézóba csak a könyvtár felől van bejárás, és hogy ez csökkenti a kávézó -- potenciálisan az egyébként díjnyertes épületben székelő könyvtár -- bevételeit. Nos, azóta javult a helyzet; egy hónapja a kávézó részén bejáratot vágtak, tehát immár nem csak a könyvtár főbejáratán keresztül lehet bejutni az épületbe. Mint korábban írtuk, az ilyen változtatás sokkal inkább megfelel a 21. századi könyvtári koncepciónak, mint a korábbi koncepció. A változtatást nem volt könnyű elérni, ám az üzemeltető további lépést szeretne: nem meglepő módon a könyvtártól függetlenül is szeretne üzemelni (pl. könyvtárzárás után is), ami pillanatnyilag -- önálló vizes blokk híján -- nem lehetséges. De hosszabb távon szerintük meg lehet egyezni a könyvtárral, s el lehet végezni az átalakítást. Így, ha a könyvtár beleegyezik, -- áttételesen -- növekedhet saját bevétele is. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Van-e bejárata a könyvtárnak a kávézó felől is? -- filozófia és pénzbevétel link

Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális ArchívumFEL

Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), amelynek legfontosabb feladata az lesz, hogy a magyar kultúrkincs valamennyi alkotását digitális formában rögzítse és egy központi felületen elérhetővé tegye.
Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a filmtörvény és a múzeumi törvény módosítását, így a Magyar Nemzeti Filmarchívum átalakulásával létrejöhet a MaNDA, teljes nevén Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet - jelentette be szerdán Budapesten Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára. A központi internetes felület béta-verziója 2011 második félévében készül el - mondta Lovas Lajos, a NEFMI Digitális Archívum Főosztályának vezetője, aki a főigazgatói pályázat kiírásáig miniszteri biztosként irányítja a MaNDÁ-t.


Adatbázis-szolgáltatók és a 2.0-s eljárások -- bárki fejleszthet nekik alkalmazástFEL

Kihívást jelent a hagyományos, robusztus és ellenőrzött tartalmakat kínáló adatbázis-aggregátoroknak (Ebsco, Factiva, Dialog, Elsevier stb.) az internet egyre kényelmesebb, és szellemi pezsgést vonzó felülete. Ezek a cégek sem vonhatják ki magukat a 2.0-ás eljárások hatása alól, melyben az érték-előállításhoz szolgáltató és használó egyaránt és tervszerűen járul hozzá. A jelenség előzménye pl. a connect and develop eljárás (Procter & Gamble), melyben a nagyvállalat a kutatásfejlesztésének több mint 50%-át helyezi a vállalaton kívülre. Neves eljárás az Apple-store (Apple) is, melyben a lelkes fejlesztők a cég népszerű felületén tehetik közzé alkalmazásaikat. A közösségi szoftverek üzleti modelljének kialakulásának lehetünk tanúi. A vállalat felületet és piacteret biztosít használóinak, vagy bármely érdeklődőnek. Az így bevonható kapacitás jóval nagyobb, mint a mozgósítható belső fejlesztői csapat. A fejlesztők az együttműködés által referenciához és bevételhez is juthatnak.
-- A témáról bővebben a Magyar Információbrókerek Egyesületének konferenciáján.


Képregények polgárjoga a könyvtárban -- nem teljesFEL

Interjúk és empirikus adatok segítségével ez a tanulmány azt vizsgálja, hogy a képregények és a mangák továbbra is elhanyagolt, marginális dokumentumok-e a könyvtárakban, vagy az állományépítési és feldolgozási gyakorlat javult már az 1970-es évek óta, és a képregények száma olyan mértékben nőtt, hogy kielégítheti a kutatók igényeit. Ezenkívül a németországi gyűjtés és katalogizálás kérdéseivel is foglalkozik. Mindezek alapján arra a következtetésre jut a szerző, hogy bár fontos fejlemények történtek a német köz- és tudományos könyvtárak életében, ezek semmilyen változást nem hoztak a képregények könyvtári elismerésével és kezelésével kapcsolatban. Franciaországgal, Belgiummal vagy az Egyesült Államokkal összehasonlítva Németországban még sokat kell tenni a képregények könyvtári állományba való integrálása érdekében.


Internet Librarian '11 -- Magyar előadóvalFEL

Kicsit be vagyok zsongva... Most jött a hír: elfogadták előadói jelentkezésünket az ezévi Internet Librarian konferenciára. 2009-ben már adtunk ott elő Karesszal, akkor a Könyvtárportálról. 2010-ben is jelentkeztünk, úgy rémlik, hogy a portál + UTCA projekt összekombinálásról akartunk beszélni, de akkor nem fogadták el a jelentkezést, és így elestünk az ingyenes előadói regisztrációtól. Nézőként nagyon borsos regisztrációs díjat kellett volna fizetni, úgyhogy otthon maradtunk. Az ez évi témajavaslatban a konyvtar.hu brit változatáról írtam. Ott is aktuális a kormányváltás-megszorítás-megújulás téma, úgyhogy ezt is belekombináltam, és persze izgalmasabb egy számukra-otthoni kezdeményezés, mint a kertjéről büszkélkedő szomszéd.


Ingyenes online konferencia -- Trendek a könyvtáros képzésben és oktatásbanFEL

A WebJunction [ link ], amely az OCLC online oktatási közössége könyvtárosok számára, és az ALA Learning Round Table [ link ], amely szintén a folyamatos online könyvtárosi tanulást támogatja, egy online oktatási és képzési konferenciát szervez közösen 2011. augusztus 10-11-én.
A kétnapos konferencia összesen nyolc -- egy-egy órás interaktív képzést nyújt, amelyre június 1-jétől lehet regisztrálni a WebJunction.org. oldalain. A konferenciaszervezők célja, hogy elősegítsék a könyvtárosok és a felhasználók számára az innovatív tanulási technikák elsajátítását az ún. 'face-to face' módszerekkel, és ezzel elősegítsék a 21. század változó követelményeihez való igazodást és felkészülést -- elsősorban gyakorlati tanácsokkal. Az előadás sorozat részleteiről a WebJunction.org oldalain lehet előre tájékozódni.
Részletes program és regisztrációt ld. alább a linken. A programokról rövid összefoglalót is olvashatunk.


A nem használók véleménye egy milánói egyetem digitális könyvtárárólFEL

A nem használók véleményét eddig nem vizsgálták, pedig ez is szükséges egy digitális könyvtár megfelelő fejlesztéséhez. A szerző a 'lemorzsolódó' nem használóknak (akik korábban használták már a digitális könyvtári forrásokat, de egy ideje nem jelentkeztek be a rendszerbe) küldött kérdőívet, tudakolva -- a személyi és szakmai jellemzőn kívül -- a nem használat okát.
Akik korábban használták a digitális könyvtárat, azoknál a foglalkozási csoporthoz tartozás játszott szerepet. A végzős hallgatók elsősorban a disszertációjukhoz, az oktatók a saját kutatásaikhoz, az adminisztratív és egyéb személyzethez tartozók pedig az általános tájékozódáshoz használták a digitális könyvtárat.
Érdekes, hogy bár a megkérdezettek lemondtak a digitális könyvtár további használatáról, meg voltak győződve róla, hogy eleget tudnak a szolgáltatásairól, és a válaszolók 21 százaléka meg is volt elégedve ezekkel (itt is különbségek voltak a csoporthoz tartozás szerint).
Arra a kérdésre, hogy miért nem használták többé a digitális könyvtárat, a leggyakoribb válasz az volt, hogy nem volt rá szükségük.
(ref.: Mándy G.)


Bevételszerzés a pármai Palatina Könyvtárban -- a teremkiadás is pr FEL

A könyvtár épületének adottságait, elegáns termeit kihasználva a legkülönfélébb alkalmi rendezvényeket tudja fogadni (konferenciától sajtótájékoztatón át díszvacsoráig), ami nem csak bevétellel jár, hanem lehetővé teszi az intézmény kincseinek népszerűsítését is. A könyvtár és a múzeum a baráti egyesülettel együttműködve természetesen számos saját promóciós eseményt is szervez. Külön említést érdemel, hogy a könyvtár a világ egyik legnagyobb hebraika gyűjteményével rendelkezik, így 2009-ben széder, 2010-ben purim napot tartottak, ahol bemutatták az ünnephez kapcsolódó legértékesebb kéziratokat, és rabbik olvastak a haggadából, illetve mondták el Eszter történetét. Az egyesület kirándulásokat is szervez, amelyek szintén kapcsolatban állnak a könyvtári-múzeumi gyűjteménnyel. Mivel a pármai az egyetlen olyan olasz állami könyvtár, amely zenei részleggel rendelkezik (a pármai konzervatórium könyvtáraként is működik), és olyan kincseket őriz, mint pl. Scarlatti eredeti partitúrái, természetesen nem ritkák a hangversenyek sem.
A fundraising másik módja, amikor egy kiemelt cél érdekében folyik a pénzügyi alapok gyűjtése. Ez az alkalom a könyvtár közönség előtti megnyitásának 240. évfordulója alkalmából tervezett nagyszabású kiállítás volt, melynek teljes pénzügyi lebonyolítását (az adományok begyűjtésétől a kifizetésekig) az egyesület végezte. Bevételi forrás még a pármai egyetemi kiadóval közösen elindított kiadványsorozat, amely a könyvtár legértékesebb darabjait mutatja be. A múzeum nyomdászattörténeti relikviáinak, illetve a könyvtár kéziratos könyveinek restaurálásához a Fogadj örökbe egy betűt és a Mentsünk meg egy könyvet elnevezésű kampányokon keresztül szereznek támogatást. (ref.: Mohor J.)


E-könyv-olvasók térnyerése -- Digitális fejezetFEL

Több e-könyvet ad már el az amerikai Amazon, mint nyomtatottat. Élesedik a digitális szöveget kezelő készülékek versenye, a könyvkiadók pedig igyekeznek elkerülni a lemezcégek sorsát.

Hírforrás: HVG (jún. 11.)
2011. június 15.  • Továbbküldöm a hírt

Nem egyértelmű az e-könyvek előnyeFEL

Az UNESCO milánói fórumán a meghívott szakemberek már a jövő könyveiről fejtették ki a véleményüket. Általános volt az az álláspont, hogy az elektronikus formában elérhető alkotások elterjedéséhez még számos akadályt kell leküzdeni.
A szervezet rendezvényén 35 országból több mint 160 kiadóvezető, író, könyvtárigazgató és tudós jelent meg. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a legnagyobb kihívást jelenleg az e-könyvek kiadói és olvasói számára az egymással egyáltalán nem kompatibilis fájlformátumok, a számos funkciót nélkülöző olvasókészülékek és a hiányzó üzleti modellek jelentik.
A szakemberek rámutattak, hogy ugyan a nyomtatott könyvek halálát már évekkel ezelőtt megjósolták a piac szereplői, azok azonban még mindig élnek és virulnak, sőt. 'A könyv jövője semmiképpen sem digitális. Az idén több mint egymillió új mű jelent meg, a nyomtatott könyv élőbb, mint valaha' -- mondta Robert Darnton, a Harvard Egyetem könyvtárának igazgatója. Darnton szerint ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az elektronikus vagy a hagyományos, nyomtatott alkotásoké lesz a jövő. Az igazság ehelyett valahol félúton van.


Szakítanak az e-könyvek és az e-olvasókFEL

A manhattani Jacob K. Javits konferenciaközpont alagsorában szerénykedtek két éve még az e-könyvek kiadói a szokásos májusi New York-i könyvkiállításon, az idén viszont ők voltak a főhelyen, és a nagy cégek is egymással versengve mutatták be digitális kínálatukat.
A piac főleg az USA-ban alakul át szélsebesen, de a letölthető és számítástechnikai eszközökön olvasható könyvek iránti kereslet Európában is látványosan nő. Az amerikai kiadói szövetség szerint az első negyedévben az USA-ban az e-könyvek értékesítése éves szinten 160 százalékkal, 233 millió dollárra emelkedett, miközben a nyomtatott olvasnivalóké bő 23 százalékkal esett. A két változat persze még így sincs egy súlycsoportban, ám a digitálisan letölthető művek piaci részesedése két év alatt a semmiből ugrott fel 14 százalékra.


Segítség kezdő könyvtárosoknak -- egyesületi szolgáltatásFEL

Az amerikai könyvtárosok éves találkozóján az új tagok kerekasztala (New Members Round Table) lehetőséget nyújt a frissdiplomás kollégáknak, hogy minél jobb fényben tüntessék fel magukat a potenciális munkaadók előtt. Az érdeklődők többféleképpen élhetnek a lehetőséggel. Az ALA Connect (link segítségével virtuális módon kaphatnak önéletrajzírási tanácsot. Az előre beadott szövegeket tapasztalt kollégák olvassák el, majd módosítási javaslataikat megbeszélik az egyénnel. A konferenciákon pedig, előzetes bejelentkezés után, személyesen is találkozhatnak a tanácsadókkal, akik a szervezet munkavállalási központjában személyre és egyéni önéletrajzra szabott építő jellegű kritikával állnak az érdeklődők rendelkezésére. További ötletekért részletesebben: link (ref.: HWJ)


Ölelő karok a New York-i Közkönyvtár körül (képek)FEL

Egy csapat lelkes könyvtárbarát vette körbe élőláncként a minap a New York-i Közkönyvtárat, hogy kifejezzék támogatásukat a Mentsük meg New York könyvtárait (Save NYC Libraries link kampány keretében. A könyvtárak mindenhol a költségvetés megnyirbálásával néznek szembe. A Library Journal 2010-es felmérése alapján a válaszadó könyvtárak 72%-a kisebb költségvetéssel dolgozik, és 43% személyi erőforrások csökkentéséről számolt be. Egy másik felmérés szerint az USA közkönyvtárainak kétharmada az egyetlen ingyenes internet szolgáltató az adott közösségben. (ref.: HWJ)


Közkönyvtáros a helyi sajtóban -- pl. a helyismeret és haikuFEL

Petrovszki Mária (Justh-könyvtár, Orosháza) cikke az oroscaféban:
Próbálj meg három sorban, 5-7-5 szótagban érzést, illatot, pillanatot elmondani! Nem könnyű, de annál érdekesebb és izgalmasabb így megfogalmazni benyomásainkat, reagálásunkat a világ dolgaira. A japán irodalomban létezik ez a tömör versforma, amit mi haiku néven ismerünk, és ez a forma kiválóan alkalmas a pillanatok megragadására. A haiku művészetének immár orosházi művelője is van Sass Ervin személyében. Az ünnepi könyvhét alkalmából, június 7-én mutatták be a könyvtárban Nincs ami a kincs című, 100 haikut tartalmazó verseskötetét.


Önkéntesek festenek, mázolnak a könyvtárban (Székesfehérvár)FEL

Serényen dolgoznak a diákok a hatalmas térben. S hogy kik ők? Egy hosszú nevű velencei iskola tanulói: Velencén működik ugyanis a Fejér Megyei Önkormányzat Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Diákotthona és Gyermekotthona. Nos, a velencei intézmény szakiskolásai vállalták, hogy önkéntes munkával elvégzik a felújítást: falakat festenek és radiátorokat, korlátokat székeket mázolnak le.
- Egy országos pályázaton nyertünk 450 ezer forintos támogatást. Nagy segítség ez nekünk, mert 30 éve nem volt felújítás itt: ebből végre telik festékre és az önkéntes diákok étkeztetésére -- mondta Magony Imre, a Vörösmarty megyei könyvtár igazgatója. Összesen 19 diák és két oktató végzi a felújítást, de persze, a könyvtárosok is részt vállaltak az önkéntes munkában. Ők ugyanis már vasárnaptól pakolták ki a könyveket a hatalmas részlegből.


Tinilányok fosztották ki a könyvtárat (Dunaújváros)FEL

Két tinilányt gyanúsítanak a dunaújvárosi nyomozók azzal, hogy a hétvégén bemásztak a mezőfalvi iskola könyvtárának ablakán, ahonnan egy fiókban megtalált pénzzel távoztak. A rendőrök gyanítják, hogy a lányok pénteken hagyták nyitva a könyvtár ablakát, hogy a hétvégén be tudjanak menni netezni.


A keresés története (infografika)FEL





Analógiák

Közösségi sajtószoba a Szerencsejáték Zrt.-nélFEL

Magyarországon az elsők között olyan sajtószobát hoztunk létre, ahol a hagyományos sajtóhíreken kívül hozzáférhetőek a közösségi médiában publikált információink is. Ennek megfelelően a Flickr dobozból egy kattintással megtalálhatóak a Szerencsejáték Zrt. hivatalos fotói, amik cikkillusztrációként -- forrásmegjelöléssel -- szabadon felhasználhatóak. Folyamatosan frissülő Youtube csatornánkon elérhetőek cégünk reklámfilmjei, illetve a külföldi lottótársaságokéból merített kedvenceink. Kérdezzen egy kattintással! szolgáltatásunk azoknak az újságíróknak, szerkesztőknek hasznos segítség, akik a lehető leggyorsabban szeretnének választ kapni kérdéseikre. Továbbá a Közösségi sajtószobában látható az is, hogy mi történik éppen a Szerencsejáték Zrt. hivatalos Facebook oldalán. A hagyományos sajtóanyagok elolvashatók, letölthetők és levélként továbbküldhetők. Iratkozzon fel sajtólistánkra, hogy naprakész információkkal láthassuk el!




Kisszínes

miio -- Film a közösségi média lehetőségeiről és veszélyeirőlFEL

Egy kis eszköz segítségével mindent megtudhatunk az utca emberéről. Múltját, és prediktív elemzés segítségével jövőjét is. Ha mindenkit ellátunk ilyen készülékkel, mindenki mindenkiről mindent tudni fog...


Mi történik 60 másodperc alatt az interneten?FEL

Kíváncsi vagy mi történik 60 másodperc alatt az interneten? Az alábbi infografika néhány elképesztő adattal támasztja alá mekkora is az internetes világ! -- link


Ünnepi könyvhét a párkocka.hu-n isFEL

Címkék: humor | képregény |

Az Ünnepi könyvhét a párkocka.hu-n is! -- link


A felszabadított könyvtáros (képpel)FEL

Talán elég alacsony vagyok ahhoz, hogy házimanónak nézzenek, mert az imént visszahozott Harry Potter könyvben az olvasó egy zoknit hagyott. Hogy szándékos kísérlet volt-e ez a felszabadításomra vagy sem, azt csak akkor tudjuk meg, ha ismét ellátogat a könyvtárba (szerencsére rendszeres olvasónk).




Információforrások

Online betűfelismerés, gyorsan, ingyenFEL

Bármilyen betűtípus fajtáját kideríthetjük, sőt rögtön ajánlatokat és linkeket is kapunk a letöltéshez; ha nem is a konkrét betűhöz (mert esetleg az fizetős), de egy ahhoz hasonló vagy ugyanabból a betűcsaládból származó verzióhoz. A betűk felismeréséhez egy képre lesz szükségünk: ez lehet fotó, logó, egy weboldal logója vagy bármi egyéb. Csak töltsük fel a képet, vagy adjuk meg a kép URL-jét, és máris indul az elemzés. -- link


Tudsz egy jó bádogost...? -- joszaki.huFEL

Manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy ház környéki, ill. egyéb, szakmunkás feladatát igénylő probléma megoldásához nehezen találjuk meg a megfelelő embert. Részben mert kevesebben is vannak mint korábban, másfelől pedig az ilyen jellegű információk általában 'szájhagyomány útján' terjednek, hiába a kisokosok és szaknévsorok.
Mivel ez utóbbiak frissítése is rendszerint körülményes, és az emberek is jobban szeretik azt, hogyha véleményt kérhetnek az adott szakemberekről, ezért is hiánypótló a Jószaki.hu weboldal.


Élő internetes ügyfélszolgálatot indít a hegyvidéki önkormányzatFEL

A XII. kerületben élők a link weboldalon is intézhetik jövő keddtől hivatali ügyeiket. A Magyarországon egyedülálló szolgáltatás során operátor segítségével felgyorsítják és egyszerűbbé teszik az ügyintézést -- mondta Pokorni Zoltán.
Kezdetben a helyi adóigazgatási, építésigazgatási, városgazdálkodási, vagyongazdálkodási és általános igazgatási irodák munkatársait lehet elérni az internetes felületen. A szolgáltatás segítségével előzetes időpontot egyeztethetnek a kerületi lakók a személyes ügyintézésre. Az operátor az ügyfeleknek interneten keresztül küldheti át a szükséges formanyomtatványokat, és segít eligazodni a weboldalon.


Megújult az Írószövetség honlapjaFEL

A Magyar Írószövetség arculatváltásának egyik első és meglehetősen sürgető lépésének nevezte az új honlap elindítását Szentmártoni János, a szövetség fél éve hivatalba lépett elnöke.


Segítség az online öngyilkossághozFEL

ki használja az internetet, annak sokszor több tucat weboldalon tárolják az adatait, és ha valaki úgy dönt, hogy meg akarja szüntetni egyik vagy másik accountját, bizony kellemetlen meglepetés érheti. Sok oldalon ugyanis rendkívül nehézkes megszüntetni virtuális személyiségünket. Persze vannak olyan weboldalak, ahol jól láthatóan, könnyen hozzáférhetően megtaláljuk az 'account termination' vagy valami ehhez hasonló linket, ám léteznek olyan oldalak is, ahol jól elrejtik ezt a lehetőséget, és olyan szolgáltatások is vannak, ahol gyakorlatilag lehetetlen bevégezni online életünket.
Az AccountKiller oldal [ link ] arra vállalkozik, hogy összegyűjti, milyen lépések szükségesek egy-egy regisztráció megszüntetéséhez, és csoportosítja a weboldalakat aszerint, mennyire nehéz ennek a műveletnek az elvégzése.