Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők

 

W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/18., máj. 4.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Meddig lehet túlélő a könyvtár? -- vegyes stratégiai észrevételek a Networkshopon 1.
Megünnepelték az olvasókat, 1/3-os eléréssel -- könyvtári jubileum a Halisban
Könyvtáros tejeskávéval -- kimászkál a könyvtáros: a büfébe
Beépített könyvtáros -- új címke a KIT-ben
Canterbury érseke: a könyvtárak létfontosságúak az ország boldogságához
Olvasás, könyvtár a szocializmus éveiben (képekkel)
Új interaktív honlap a könyvtárhasználati tapasztalatok gyűjtésére -- használóismeret
Stopszó a KIT-ben: állománygyarapítás
Könyvtári pornófilter helyett: tudatosabb képernyő-elhelyezés
Bibliometria a könyvtárban: könyvtárosok a tudományos tevékenység értékeléséért
1,5 milliárdról 400 millióra -- Márai program: 75+ kötelező könyv
Konferencia kerékpáros könyvtárosoknak
A szakmai utánpótlás anomáliái -- 4. Néhány további lépés a megoldás irányába
Könyvtemető Montanában -- porosodási mementó
Áttetszőbb lesz a MKE? -- A jegyzőkönyvek már a weben vannak
Közszolgálati megaarchívum -- otthonról is elérhető lesz a NAVA?
Mi lesz veled, Erdélyi Közös Katalógus? -- Működik-e?
Kindle könyvtári kölcsönzés: mi és hogy igaz?
Készülőben az RMKE-portál -- készül a romániai magyar könyvtári emlékezet
Egységes európai szabadalmi rendszer: akár 80%-kal is csökken bejegyzés
'elnyelődik és elformátlanodik az apparátus visszahúzó és lehúzó erején' -- és: nem egyeztettem senkivel
Pénzpocséklás a detroiti közkönyvtár felújításakor (képekkel)

Analógiák

Táblagép -- segítheti a könyvtárból kimászkálást is
Már nem tiltakoznak, hanem saját útjukat járják
Szerepjátékkal szerzett gazdasági ismeretek

Kisszínes

Így dolgozhatjuk fel könnyebben az állásvesztést
Könyvtár és könyvek újrahasznosítása -- nagyüzem a porosodás ellen :-)
Könyv-fantázia (képek)
Fukusimáról már 23 éve készült manga
Növekszik a pornóoldalak látogatottsága a választási sikerek után
Összelopkodott diplomamunkák: így derül ki a turpisság

Kiemelt Katalist-hír

Gratuláció Drótos Lászlónak. Most jó helyre vándorolt az elismerés

Információforrások

Zöld épület -- költségcsökkentés, szociális értékek, életminőség, infrastruktúra-tehermentesítés...
Videógrafika Magyarország morális állapotáról
Szovjet filmek a YouTube-on: heti 5 új klasszikus film nemzetközi közönségnek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Meddig lehet túlélő a könyvtár? -- vegyes stratégiai észrevételek a Networkshopon 1.FEL

A Networkshopon beszélgetés zajlott a könyvtárak jövőjéről. Az esemény videón is követhető volt. Az alábbiakban a szinkron készült Twitter-üzenetekből bontjuk ki az elhangzottakat, több részletben.
- Kiály Péter (kíjnót szpíker): idehaza nagy előnyünk van az innovációban, hiszen látjuk, hogy mi megy Nyugaton. -- Más kérdés, hogy képesek vagyunk-e az előny kihasználására.
- A hazai könyvtárak lehetősége, hogy a közfunkciók visszaszorulása közepette a könyvtár legyen az egyik civilizatorikus 'eszköz'. Ám eközben sorolni tudnánk a hazai könyvtárak pazarlásait: párhuzamosan feladatú könyvtárak nem működnek együtt, munkatársak betartanak egymásnak.
- Vannak könyvtárak, melyek figyelnek a használókra. Akár olyanok is, melyekben nincsenek könyvek. Pl. az Észak-Karolinai Egyetem könyvtárában nincs semmi; a felhasználók fogják eldönteni, mire is lesz szükségük.
- Úgy tűnik, az interdiszciplináris könyvtári megközelítések kezdenek elterjedni: valamely, a helyi közösség számára fontos terület felé nyúlnak ki. Például zöldségrendelés lehetősége (szegényebb negyedben), de lehet benne olvasástanítás, s lehet a zöld gondolatok terjesztője is stb.
- Kokas Károly szerint gonosz az a jövőkép, mely szerint a hagyományos könyvtári támogató funkciókat -- adatbázisépítés, dokumentumfeltárás stb. -- megcsinálják mások a könyvtár helyett.
- Sennyey Pongrácz (USA): az információs világot el kell hagynunk, hogy megmaradhassunk, mi, könyvtárosok.


Megünnepelték az olvasókat, 1/3-os eléréssel -- könyvtári jubileum a HalisbanFEL

60 éves a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár. A könyvtár ezért a vasárnapi jubileumi rendezvényen megünnepelte... -- hát az olvasókat, ki mást? Ennek lépései:
1. A gépesített kölcsönzés bevezetése óra kikeresték a legtöbbet kölcsönző olvasókat. A kölcsönzés limitjét úgy állították be, hogy kellő számú vendég legyen az ünnepen. Így 2001-től máig tartó 300 ill. afölötti kölcsönzésszámmal lehetett a kitüntetettek közé kerülni(358 fő). A kiválasztás a kistérségi ellátási körzet könyvtáraira is kiterjedt.
2. Telefonon felkeresték őket (elérés: 290 fő) majd további két, meghívást megerősítő sms-t kaptak; 211 fő jelezte részvételi szándékát. A válaszadási arány így 1/3 lett; az ünnepen 125 fő díjazott jelent meg.
3. A meghívottak közül sokan ismerőseiket is elhozták. A könyvespolcok hátratolásával kényelmesen lehetett tágítani a teret.
4. A több csatornán kommunikálás mellett a díjazottak nagy száma is biztosította, hogy a városban és környékén a könyvtári jubileum beszédtémává vált, így pl. a hirdetési újság térítésmentes felületet bocsátott a könyvtár rendelkezésére.
(Megjegyzés: az elérési arány jellemzően nem éri el az 5%-ot.)


Könyvtáros tejeskávéval -- kimászkál a könyvtáros: a büfébeFEL

Eric Frierson a University of Michigan Hatcher Graduate könyvtárosa kezdte meg a 'könyvtáros tejeskávéval' szolgáltatás bevezetését, azzal a céllal, hogy megismertesse könyvtár elektronikus szolgáltatásait és személyes kapcsolatba lépjen a hallgatókkal. A szolgáltatás lényege, hogy a könyvtáros minden héten meghatározott időpontban (általában 2 órára) elmegy az egyetemi könyvtárba laptopjával, melyre kifüggeszt egy papírt 'Librarian with Latté' felirattal és egy kávé mellett megválaszolja a hallgatók kérdéseit, megmutatja nekik azokat az információforrásokat, amiket később is tudnak majd használni. Az időpontról e-mailben értesíti a diákokat. A kávézóban olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a személyes konzultáció átalakult csoportos oktatássá, melyet később számítógép termekben tartottak, de a kávézó sikeresebbnek bizonyult. A kezdeményezés hatással volt a könyvtárhasználatra is, egyre többen vették igénybe a könyvtár szolgáltatásait közvetlenebb kapcsolat alakult ki a hallgatók és a könyvtárosok között. A 'könyvtáros tejeskávéval'-t több könyvtáros is kipróbálta, egy másik sikeres példa a New York-i Univesity at Albany.:
link (ref.: Siki Ágnes)


Beépített könyvtáros -- új címke a KIT-benFEL

Új címkét vezetettünk be a KIT-ben, méghozzá talán a legizgalmasabb könyvtári jelenségről: a beépített könyvtárosságról (embedded librarianship). Ennek lényege, hogy a könyvtár(os) oda megy, ahol használói fizikailag (vagy virtuálisan) előfordulnak, és ott, a helyszínen épül be használói értékláncba, azaz pl. tanít hallgatókat, cégvezetők tanácsadója, a hírszerző vagy kutatási csapat szerves tagja. (MG)


Canterbury érseke: a könyvtárak létfontosságúak az ország boldogságáhozFEL

Rowan Williams, Canterbury érseke kritizálta az angliai közkönyvtárak egy részének tervezett bezárását a hétvégi húsvéti beszédében. Szólt az első 'boldogság-indexről', melyet az Országos Statisztikai Hivatal most állított össze először. Beszámolt látogatásáról egy manchesteri könyvtárban, ahol nyüzsgő fiatalokkal találkozott, olyanokkal, akik rendszeres használók. A könyvtárosok várják őket, és házi feladatukat készítik, beszélgetnek egymással és biztonságban vannak. (Bookseller)
-- A könyvtáraknak mindig poros imázsuk volt, manapság pedig méginkább az. Ám a könyvtárak a közösség szíve. A Guardian hasábjain Bella Bathurst arról ír, hogy mit veszíthetünk az intézmények tervezett bezárásával. (Guardian)
(ref.: MG)


Olvasás, könyvtár a szocializmus éveiben (képekkel)FEL

A műveltség 'kellékeinek' mutogatása ellentmondásos volt a szocializmus első évtizedeiben, talán mert a munkásosztály nem e javak által került vezető helyzetbe. Ezért talán kompenzálás is volt a műveltség szimbólumainak mutogatása. Ha az ideológiai réteget lehántjuk, a szlogenek ma is igazak. De talán éppen az ideológia adja ma az érdekességet. Képek a link oldalon:
1. Kis kiállítás az '50-es évek könyvtáráról -- 'A könyv fegyver a dolgozók kezébwen' (Halis István Városi Könyvtár, 2011.)
2-4. Felszabadulás, 1955. Emlékbélyeg. Felirat: Felszabadulásunk 10. évfordulója.
5. 5 éves terv, 1951-53. Bélyegfelirat: Jobb élet, művelt dolgozók.
6-7. Plakát. 'Szeressétek a könyvet, a tudás forrását!" - Gorkij. -- A plakát alsó részében: Sztálin-kötet, címkével: A jó tanulásért! -- Plakátfelirat: 'Ajándékozz könyvet!'
8. Évfordulók -- események: Szabó Ervin - 60 éves a fővárosi könyvtár, 1964
9. Nemzetközi könyvhét, 1972.


Új interaktív honlap a könyvtárhasználati tapasztalatok gyűjtésére -- használóismeretFEL

Új interaktív honlap (Public Insight Network) gyűjti össze a könyvtárhasználók szokásait az Egyesült Államokban. A LibrariUS nevű kezdeményezéssel a közkönyvtárosok azt szeretnék megtudni, hogyan és miért használják az olvasók a könyvtári honlapot vagy keresik fel a könyvtárat. A könyvtár honlapjára telepíthető alkalmazás (link link egyszerű módszerekkel gyűjt anyagot olvasóktól és a könyvtári személyzettől egyaránt abból a célból, hogy újszemléletű és tartalmas párbeszédet alakítson ki a könyvtárak szerepéről a XXI. században. A résztvevők szintén élményeiket újságírókkal is az elkövetkezendőkben. Letölthető szóróanyag segíti elő a könyvtárakban a kezdeményezés reklámozását. Minden összegyűjtött információ bizalmas és az email címlista nem adható tovább. (ref.: HWJ)


Stopszó a KIT-ben: állománygyarapításFEL

Előző számunkban jeleztük, hogy a 'népszerű' szó használatát lehetőség szerint kerüljük a KIT-ben. Másik ilyen kifejezés az 'állománygyarapítás'. Ugyanis erős mellékzöngéje, hogy a (könyvtári) állományt gyarapítani kell. Ami viszont alaposan félrevisz (a magyar közkönyvtári állomány hatszorosa a brit-ének, miközben háromszor kisebb a használat nálunk). Nyugaton az állománymenedzsmentben gondolkodnak, vagy legalábbis a beszerzést használják az input kifejezésére. Az előbbi arra utal, hogy gazdálkodni kell az állománnyal, gondozni, mely annak növelését és apasztását, új és új elrendezését egyaránt jelenti. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Miért nem szeretem a népszerűsítést? link

Könyvtári pornófilter helyett: tudatosabb képernyő-elhelyezésFEL

A Los Angeles-i hatóságok nem engedélyezték a pornográfiát kiszűrő szoftver-alkalmazás telepítését a közkönyvtárakban. Ehelyett a képernyők jobb elhelyezésével kívánják megakadályozni, hogy a számítógépek közelében tartózkodó gyermekek véletlenül nem nekik való internetes tartalmakat pillantsanak meg. A korábbi hír szerinti (link a szülői panaszok és a folyamatban lévő bírósági ügyek ellenére sem született döntés a szólásszabadsági jogokat is érintő kérdésben. A könyvtárigazgató szerint a szülők feladata, hogy felügyeljék, mit csinál gyermekük a könyvtárban. (ref.: HWJ)
-- Úgy tűnik, az USA több közkönyvtára is a liberálisabb megoldás mellett tette le a voksát. A Brooklyn Public Library szóvivője azt mondja: az emberek azt néznek a könyvtárban, amit szeretnének. Ugyanakkor lehet, hogy a döntés mögött a kisebb ellenállás felé mozdulás áll. (ref.: MG)
-- A National Review Online arról ír a téma kapcsán, hogy úgy tűnik: a közkönyvtárak egyre inkább nem a művelt emberek számára, hanem a szegények, hátrányos helyzetűeknek és időseknek szolgáltatnak. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Online pornográfia a könyvtárban -- szabad vagy nem? link

Bibliometria a könyvtárban: könyvtárosok a tudományos tevékenység értékeléséértFEL

Növekszik a könyvtár és a könyvtárosok szerepe a tudományos tevékenység értékelésében. Az elektronikus környezet a tudomány világát is megváltoztatta. Új eszközök és módszerek mérik a tudományos teljesítményt, lépést tartva a tudományos kommunikáció és az egyes szakterületek publikálási szokásainak változásaival. E bővülő eszköztárral az egyes tudományágak irányának és növekedési ütemének változása könnyebben nyomon követhető, ám a publikált eredmények visszhangja adatbázisonként más és más lehet, beleértve ugyanazon cikk hivatkozásainak számát. A csupán egy forrást használó értékelő nem kap valós képet valamely szerző, intézmény vagy folyóirat tudományos teljesítményéről.
A szerzők rámutatnak a kutatók egyéni teljesítménybeli különbségeire három forrásból (Google Scholar, Scopus és a Thomson Reuters adatbázisai) gyűjtött adataik alapján, majd ennek okait próbálják feltárni. Egy tudományos folyóirat bibliometriai elemzésén keresztül betekinthetünk a folyóiratok értékelésébe ingyenes és előfizetéséses eszközökkel, ami leendő szerzők és a beszerzésért felelős könyvtárosok egyaránt számára hasznos. Tudományterülettől függően érdemes több forrást is használni, különféle eszközökkel és teljesítménymutatókkal mérni, összehasonlítani és nyomon követni a tudományos eredmények értékét. A könyvtári források és a könyvtáros szakértelme a bibliometria és a tudománymetria terén jelentős segítség a kutatók vagy egy intézmény tudományos tevékenységének pontosabb értékelésében. (Hajnal Ward Judit)

Régebbi hírforrás(ok): Értékelik a kutatóhelyeket -- könyvtárak is támogathatják a tudományos munka értékelését link

1,5 milliárdról 400 millióra -- Márai program: 75+ kötelező könyvFEL

Lezárult a könyvkiadók pályázata a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Márai-programjára. A kiadókat, könyvtárakat, szerzőket hivatott támogatni a pénzalap. A pályázatot évek óta halogatták. Az eredetileg ígért 1,5 milliárd forintos pénzkeret jelentősen megcsappant: a zárolások után egy hete a töredékére, összesen 400 millió forintra írták ki a pályázatot. Ramháb Mária, a kecskeméti megyei könyvtár vezetője, a program koordinátora elmondta: 200-200 milliót fordítanak szépirodalmi kötetek és tényirodalom vásárlására, 25 milliót pedig könyves rendezvényekre költenek.
A kiírás alapján a kiadók már megjelent kiadványaikkal jelentkezhettek, legfeljebb 60-at ajánlhattak. A kiskereskedelmi ár kétharmadáért kell adniuk a könyveket, mindből legalább 200 példánnyal kell rendelkezniük. Ebből állítanak össze a kollégiumok 250-es listát a könyvtárak számára. 75 kiadvány alkotja majd azt az úgynevezett nemzeti minimumot, amit -- ha az intézmény nem szerezte be korábban -- kötelezően rendelni kell.


Konferencia kerékpáros könyvtárosoknakFEL

Május elsején zárult a jelentkezés a Cycling for libraries (Kerékpározás könyvtárakért) elnevezésű nemzetközi találkozóra (unconference), amelynek résztvevői május 28-án indulnak Koppenhágából és június 6-án érkeznek Berlinbe. Az első ilyen esemény mintegy száz könyvtáros résztvevője a világ minden tájáról érkezik, hogy 650 kilométert kerekezve útközben megvitassa a szakmát érintő legfontosabb kérdéseket. A részvételi díj magában foglalja az olykor-olykor szerény szállás és étkezés költségeit is, a kerékpárt minden résztvevő maga biztosítja. Az útvonal és a kerékpáron eltöltött idő napi lebontásban itt látható (link: alább). A tervezett útról készült videó: link A német, dán és finn könyvtárosok szervezőmunkájának köszönhetően a kezdeményezés a könyvtárosok testi-szellemi jólétét, a spontán kapcsolatteremtést és a nemzetköziséget támogatja, de legfontosabb számukra a könyvtárak szerepe a társadalomban és a szellemi-tudmányos nevelésben. A könyvtáros szakma értékei mellett (nyíltság, az információhoz való hozzáférés, élethosszig tartó tanulás és innováció) a keréskpáros könyvtárosok a környezetvédelmet is magukénak tekintik. Az esemény a Dán Országos Könyvtár udvarán kezdődik és a Deutsche Bibliothekartag!, a német könyvtárosok századik konferenciáján ér véget, amely a Könyvtárak a jövőért -- a jövő a könyvtárakért címmel kerül megrendezésre június 7-10 között Berlinben. (ref.: HWJ)


A szakmai utánpótlás anomáliái -- 4. Néhány további lépés a megoldás irányábaFEL

1. Kiválasztás. Meghökkentően sok hazai könyvtárvezető szívja a fogát egy-egy nem kellő körültekintéssel felvett munkatárs kapcsán. Persze, magára vethet. Jobb esetben a kiválasztás külön szakma, melyet erre képzett szakemberek végeznek, a munkaadóval összhangban. Amatőr szinten is művelhető, de aki végzi, képezze ki magát legalább alapszinten és legalább a visszatérő hibák elhárításában (vö.: minőségbiztosítás).
2. Kiégés kezelése. A kiégés önmagában nem szégyen, hanem a munka lehetséges velejárója. Nincs olyan, aki töretlen lelkesedéssel dolgozik évtizedeken keresztül. A jelenség tabusítása viszont rettenetes károkat okoz, anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt. Számos hazai könyvtári vezető, irányító élte túl saját virágkorát meglévő pozíciójában. Szakmai szervezet számára kiváló lehetőség -- saját vezetőik keresztüli példamutatáson túl -- a helyzettel kapcsolatos felmérés, tájékoztatás és képzés.
3. Outplacement. A szervezetbe bármilyen szempontból nem való munkatárs számára új munkahelyet találni -- szintén HR-es feladatkör, szakmai szakirodalmunkban szintén komoly hiánycikk. A munkaadó a munkatárs elbocsátásával így elérheti, hogy a távozó 'nagykövetévé' váljék a könyvtárnak, távozása után is segítse azt új kapcsolataival. A jelen gyakorlat sokszor inkább a kirúgás és annak szégyene -- vagy méginkább: a nyugdíjig tartó belső romlás. -- És ne feledjük: a munkahelyek, szakmák közötti átjárás a szemléletbeli felfrissülés lehetőségét is jelenti!
4. Mentorálás. Szakmailag támogatott, képzéssel felkészített mentorok nagyban hozzájárulhatnak a szakma jövőbeni felelős szakembereinek, irányítóinak kiválasztásában.
5. Vezetői jó gyakorlatok megosztása. Az öndicséret és az elismerések osztogatásának belterjes gyakorlatát felválthatja a használói oldalról sikeresnek bizonyuló jó gyakorlatok széles körű megismertetése. A minőséget bizottság helyett a használói elégedettsége határozza meg. A KIT-ben külön címke van a közkönyvtári, szakkönyvtári, szakmai szervezeti stb. jó gyakorlatok bemutatásának. (a sikerhez persze hozzátartozik a 'nálunk ezt azért nem lehet megcsinálni...' attitűd lecserélése a 'nálunk ezt úgy lehet elérni, hogy...' hozzáállásával.

Régebbi hírforrás(ok): A szakmai utánpótlás anomáliái -- 3. Közelítés a képzés oldaláról link

Könyvtemető Montanában -- porosodási mementóFEL

Mintegy hetvenezer regény -- köztük százévesnél régebbiek is -- sorakoznak egy montanai könyvtár polcain. A Montana Last Copy Fiction Depository, vagyis a Montana állami utolsó példány regénylerakat az északnyugati államokból gyűjtötte össze azon regényeket, amelyeket senki sem olvas. Az alagsori rész mintegy kétharmadát elfoglaló gyűjtemény a könyvtár előrelátását jelzi, biztosítani akarják, hogy egy példány fennmarad minden könyvből akkor is, ha az kiesett az olvasók kegyeiből. Bár az olvasók nem juthatnak le a polcokhoz, minden egyes darab megtalálható a katalógusban, és könyvtárközi kölcsönzésre is előjegyezhető.
A kilencvenes években megszűnt a gyűjteménye szánt támogatás, a jelenlegi átépítési tervekben pedig egyáltalán nem szerepel hely az állomány számára. Ennek egyik oka az, hogy a digitalizálás miatt nincs szükség utolsó példányokra. A másik tényező az, hogy ezeket a könyveket valóban kevesen kölcsönzik, például a múlt hónapban mindössze 446-ot. Úgy tűnik, nincs már igény a régi regények példányaira. (ref.: HWJ)


Áttetszőbb lesz a MKE? -- A jegyzőkönyvek már a weben vannakFEL

Mintegy fél évvel ezelőtt újult meg a MKE -- korábban súlyosan anakronisztikus -- weboldala. Jelenlegi formájában akár közösségi oldallá is válhat, ha sikerül szervezetként bizalmat kiépítenie maga köré. Lehet, hogy ennek egyik lépése, hogy az elnökségi jegyzőkönyvek is elérhetők az MKE oldalán. Ugyan nem túl könnyű megtalálni, de a pdf-anyag ott van az Infotár / dokumentumtár / Elnökségi ülések jegyzőkönyvei helyen. (Érdemes lenne rögtön a főoldalról elérhetővé tenni egy linkkel.) Bízunk abban, hogy a dokumentumok részleteiben is tartalmazzák az ott elhangzottakat. Következő lépés talán a meghívók nyilvánossá tétele lesz, hogy bármely tag részt vehessen megfigyelőként a nyilvános üléseken. (MG)


Közszolgálati megaarchívum -- otthonról is elérhető lesz a NAVA?FEL

Megalakult a közszolgálati archívum a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda gyűjteményéből. Elképzelhető továbbá, hogy otthonról is elérhető lesz a NAVA. Létrejött Magyarország legnagyobb audiovizuális archívuma a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) -- jelentette be Kálomista Zsuzsanna, az archívum és filmbeszerzési igazgatóság vezetője szerdán. 'A Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda egyedülálló művészeti, kulturális, kor-, televízió- és rádiótörténeti, valamint hírügynökségi gyűjteményeinek egyesítésével létrejött archívum országos gyűjtőkörű közgyűjteményként is működik.' -- hangsúlyozta. A közszolgálati archívumban 166 ezer könyv, 50 ezer kotta, 1,1 millió hanghordozó, 13 millió fotónegatív, 3,6 millió oldal mikrofilm, 5 ezer folyóméternyi irat, majdnem félmillió videohordozó és több mint 363 ezer órányi filmtekercs van.


Mi lesz veled, Erdélyi Közös Katalógus? -- Működik-e?FEL

Ünnepélyesen indult útjára egykor az Erdélyi Közös Katalógus - erről számolt be honlapján az e-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft., a program megvalósításának egyik szereplője, 2006-os hírei között. 'Az EKKA lehetővé teszi a könyvtárak katalógusainak internetes elérését, megkönnyíti a felhasználóknak egy könyv keresését. Mindemelett egy településen, régión belül elősegíti a könyvtárak célirányos gyarapítását, egymás közötti kapcsolattartást, erdélyi könyvtárszinten egységesíti a katalogizálást és a keresést. Elősegíti, hogy az Erdélyben megjelent magyar kiadványok is megjelenjenek a magyar közös katalógus rendszerben, a Mokkában, szolgálva így is az összmagyar kultúrát, az erdélyi magyar szervezetek együttműködését.' - állt a reménykeltő hírben. A tervekben az is szerepelt, hogy a későbbiekben további erdélyi könyvtárak fognak csatlakozni az EKKA-hoz. A program egyik eredménye a link amely azonban már régóta nem szolgál új információkkal. Legalábbis ami a Könyvtárak listája menüpontot illeti, ahol csupán ennyit közöl a kattintás után: 'Nem találtam semmit'. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Kindle könyvtári kölcsönzés: mi és hogy igaz?FEL

Címkék: e-könyv | kölcsönzés |

Beszámoltak az informatikai szaklapok (a blogok és könyv-portálok némák maradtak) az új Kindle szenzációról: az év végéig megteremti az Amazon, a Kindle gazdája, a könyvtári kölcsönzés lehetőségét piacvezető e-könyv-olvasójára. Ez jó hír, de érdemes talán néhány mondatban pontosítani a média-tudósításokat. Elsőként az a meglepő, hogy a magyar beszámolók nem a közlemény kiadójára, az Amazonra hivatkoznak, hanem zsurnaliszta beszámolókra. Ebből félreértések, pontatlanságok következnek.
Amazon Kindle Gift CardsKiindulásként meg kell jegyezni, hogy Amazon hálózaton belül eddig is lehetséges volt a kölcsönzés. Pont úgy, mint a nyomtatott példány esetében: ha átengedi a könyv tulajdonosa valakinek az e-kötetet, akkor csak a kölcsönbe vevő élvezheti az írást, a kölcsönadó ki van zárva a lapozásból. Igaz, egy művel, ez csak egyszer tehető meg. (Néha egyszer sem, ha a kiadói szerződés ezt rögzíti, de ezt előre jelzik a vásárlásnál.)
A könyvtári kölcsönzésre visszatérve: a lényeg az, hogy természetesen továbbra is csak prc, azaz mobipocket formátumú e-könyvek jöhetnek számításba. Tehát arról szó sincs, hogy bármely e-könyvet elküldi a könyvtár az állományából. Erre nincs mód. Csak az Amazontól vásárolt e-könyveket kölcsönözheti a könyvtár a Kindle olvasó készülékekre.


Készülőben az RMKE-portál -- készül a romániai magyar könyvtári emlékezetFEL

A kolozsvári Vándorgyűlesen kiemelt helyet szánnak a szervezők egy lehetséges RMKE-portál kérdésének. Vitainditóul egy tesztverzió is elkészült, amelyet a link címen lehet megtekinteni. Az oldal megálmodói és -alkotói, Kovács Eszter és Bodnár Róbert, a kolozsvári Egyetemi Könyvtár munkatársai arra törekedtek, hogy a portál interaktív és könnyen áttekinthető, illetve tagjai által szerkeszthető legyen, fenntartása pedig ne terhelje meg nagyon az egyesületet. Véleményeket, javaslatokat, feltöltendő anyagokat lehet küldeni a marketingbcu@yahoo.com címre. (via ReMeK-e-Hírlevél


Egységes európai szabadalmi rendszer: akár 80%-kal is csökken bejegyzésFEL

Az Európai Bizottság egységes, szabványos szabadalmi rendszerre tett javaslatot, mely fellendíti a kutatást 25 EU-tagországban (Spanyolország és Olaszország kivételével). A tervezett rendszer egyszerre lesz egyszerű és megfizethető.
A Bizottság előterjesztett csomagja a megerősített együttműködés keretében radikálisan, akár 80%-kal is csökkentheti a szabadalmi költségeket Európában. Lehetővé teszi, hogy az egységes, 25 országban érvényes EU-szabadalom által bármely vállalat vagy magánszemély megvédje saját szellemi termékét. (ref.: MG)


'elnyelődik és elformátlanodik az apparátus visszahúzó és lehúzó erején' -- és: nem egyeztettem senkivelFEL

'Amint felröppent, hogy én vagyok a kultuszminiszteri poszt várományosa, azonnal elkezdődött a gyűlölködés, a torzsalkodás, a mocskolódás, a gáncs, az ármány. Ami nem a túloldalról indult, hisz riválisaim a Fideszben keresendők. [...] De ha a következő kérdés az, hogy ezek szerint elégedett vagyok-e a teljesítményemmel, a válasz határozott nem. Aminek fő oka az apparátus, amely olyan örökölt tehetetlenséget, lomhaságot, kockázatkerülőnek mondott, kispályás, szűk mentalitást hordoz magában, hogy azzal lehetetlenség megbékülni. Pazar ötleteket és kezdeményezéseket sikerült kiérlelnünk és elindítanunk [ilyen lenne például a nemzeti digitális archívum (MANDA) és a hozzá kapcsolódó kulturális GPS -- a szerk.], de ezek kilenctizede elnyelődik és elformátlanodik az apparátus visszahúzó és lehúzó erején.'
'Azt mondom, amit gondolok, nem egyeztettem senkivel' -- mondja. És igazat mond. Az interjú nem csak Szőcstől érdekes, hanem a felkészülten és konokul kérdező Nagy Józseftől. Nagy kár, a nyájas olvasók bánhatják, hogy a magyar sajtóban más kormánytag egy ideig aligha találkozik hasonló kihívásokkal.


Pénzpocséklás a detroiti közkönyvtár felújításakor (képekkel)FEL

Ezer dolláros székek, ötszáz dollárnál is drágább világítótestek, ezrek ételre és italra, mindössze néhány tétel a hosszú panaszlistáról, amely a közkönyvtár felújítása kapcsán összeállítható. A 2,3 millió dolláros felújítás a pazarlást jelképezi a közalkalmazottak előtt, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a huszonhárom könyvtárból tizennyolcat be akarnak zárni, ami 191 dolgozó elbocsátásával járna a 333-ból. Egy cikk szerint 2008 óta a könyvtár legalább 160 ezer dollárt fizetett ki élelmiszer-szállítóknak, köztük 1760 dollár értekben fagylalt szerepelt.
Bár a könyvtár vezetése szerint a felújítási költségeknek nincs közük a könyvtári költségvetés siralmas állapotához (lévén, hogy más forrásból finanszírozzák a kettőt), a vélemények szerint a költekezés akkor sem vet jó fényt a jelenlegi gazdasági helyzetben a közszférára. A könyvtár kétszázezer dollárt tett félre az adófizetők pénzéből arra, hogy pénzt gyűjtsön a felújításra, de mindössze száz dollár adományt sikerült begyűjteniük az olvasóktól.




Analógiák

Táblagép -- segítheti a könyvtárból kimászkálást isFEL

'Odamegyünk a vásárlóhoz, YouTube-videón megmutatjuk, hogyan működik használat közben a kiszemelt játék, majd ott helyben elintézzük a vásárlást, csak a kinyomtatott számláért kell hátramennem.' Ekképpen áradozott a BBC-nek Tallinn egyik forgalmas játékboltjának eladója, miután főnökei kiiktatták a régi eladópultot és pénztárgépet, helyettük táblagépeket vásároltak, és elárusító alkalmazást telepítettek rájuk. Az internethez kapcsolódva az észt Erply cég szoftvere valóban nagyon elemében van: intézi a bankkártyás fizetést, kezeli a készletváltozást (akár az egész bolthálózatét), időszakos forgalmi beszámolót készít, és besegít a marketingbe is, például YouTube-filmecskékkel vagy internetes termékleírások behívásával.


Már nem tiltakoznak, hanem saját útjukat járjákFEL

Tiltakozás nem nagyhangúan, hanem az életvitellel. -- Ezzel kapcsolatban Zulehner professzor úgy vélte, mindenekelőtt ezen a ponton válik világossá, hogy az egyházi vezetés [Németországban] nagy részben elvesztette befolyását a plébánosok életalakítására. A professzor azt a tendenciát is megállapította, hogy a papok már nem tiltakoznak nyíltan az egyházvezetés álláspontja ellen, hanem saját felelősségükre járják a maguk útját, és ezzel általában elégedettebbek is, mint még néhány évvel ezelőtt. (A plébánosok és az egyházvezetés eltávolodása -- A papi nőtlenség és a nők pappá szentelése)

Hírforrás: Érted Vagyok, 2010/2. p.11-12
2011. május 04.  • Továbbküldöm a hírt

Szerepjátékkal szerzett gazdasági ismeretekFEL

Egy képzeletbeli világ, Seholfölde felvirágoztatásán keresztül sajátítottak el gazdasági alapismereteket felső tagozatos diákok arról, hogy például hogyan alakult ki és működik a gazdaság, és mi az egyén szerepe, felelőssége a társadalomban illetve a gazdaságban.




Kisszínes

Így dolgozhatjuk fel könnyebben az állásvesztéstFEL

Az állásvesztéssel járó negatív, pszichés hatások csökkenthetők, ha valaki rendelkezik megfelelő szociális támogatottsággal, bizalmi kapcsolatokkal, pozitív önképpel, van elképzelése jövőjéről, illetve rendelkezik megküzdési stratégiákkal. Cikkünkben olyan szakemberek mondják el történetüket, akik saját bőrükön tapasztalták meg, milyen érzés elveszíteni egy állást.


Könyvtár és könyvek újrahasznosítása -- nagyüzem a porosodás ellen :-)FEL

Lisa Occhipinti -- művész. Azzal foglalkozik, hogy könyveket hasznosít újra, kreatív módon. Friss könyvét -- The repurposed library (kb.: a célját újra megtalált könyvtár) -- a New York Times mutatja be. A mű sok ötletet ad könyvtárak kreatív gyerekfoglalkozásaihoz -- egyúttal a leselejtezhető könyvek hasznosítására :-)


Könyv-fantázia (képek)FEL

Címkék: humor | pr (bizalomkeltés) |



Fukusimáról már 23 éve készült mangaFEL

A csernobili katasztrófa ihlette meg a japán Jamagisi Rjokot, aki 1988-ban elkészítette a fukusimai atomerőmű katasztrófájáról szóló mangát. Akkor alig ismerték, ma százezrek olvassák.


Növekszik a pornóoldalak látogatottsága a választási sikerek után FEL

A Google Trends (link: link alkalmazását használva amerikai kutatók kimutatták, hogy választások után a jelöltek leggyakrabban pornóoldalak nézegetésével ünneplik sikereiket. A Rutgers és Villanova egyetem pszichológusainak az Evolution and Human Behavior folyóiratban közölt cikke szerint a 2004., 2006. és 2006. évi választások után a győztes párt tagjai kétes oldalak látogatásával ünnepeltek. A kutatókat főként a férfiak szexuális viselkedése és a választási sikerek közti kapcsolat érdekelte. A tesztoszteron-szint ingadozásai a versengés során kimutathatók a győztes és a vesztes esetében is. A Google Trends nemekre nem lebontható eredményei ellenére a pornográf oldalak látogatottságát 90 százalékban férfiaknak tulajdonítják. A kutatás adatait az amerikai választások előtt és után egy héttel gyűjtötték, minden államban. (ref.: HWJ)


Összelopkodott diplomamunkák: így derül ki a turpisságFEL

Egyre több hazai egyetemen használják a tanárok az online plágiumkereső programot, melynek segítségével kiszűrhető a diplomamunkákba forrásmegjelölés nélkül átemelt -- más szerzőktől ellopott -- szövegek egy része. A rendszer azonban még nem tökéletes: az idegen nyelvről lefordított szövegeket például nem tudja beazonosítani. Április 23. a könyv és szerzői jogok világnapja.




Kiemelt Katalist-hír

Gratuláció Drótos Lászlónak. Most jó helyre vándorolt az elismerésFEL

Címkék: önkéntes | elismerés |

S egy vonatkozó szöveg a MEK-listáról: 'Az igazság hosszútávfutó, és időnként az elismerések is oda vándorolnak, ahol a helyük van. És ez most bizony nagyon jó helyre vándorolt.' (HSD)




Információforrások

Zöld épület -- költségcsökkentés, szociális értékek, életminőség, infrastruktúra-tehermentesítés...FEL

Az amerikai környezetvédő ügynökség által létrehozott weboldal, mely megadja a legfontosabb információkat a zöld épületekkel kapcsolatban. Legfőbb témái a zöld épületek felépítése (felhasználható eszközök és technológiák), épülettípusok (más-más igények és lehetőségek), illetve finanszírozási források (igaz, ez csak Amerikában érvényes). Leírásuk szerint a környezettudatos épületek környezeti és gazdasági előnyöket adnak (működési költség csökkentése, termelékenység növelése), valamint szociális értékeket is létrehoz, mint az életminőség javítása és a helyi infrastruktúra tehermentesítése. Leírásuk szerint, pl. a nagyvárosok 1-3 °C-kal, sőt, esetenként akár 10-zel is 'melegebbek', a vidéki környezetnél. Ezért nagyobb a légkondícionálási költsége, a légszennyezés, az üvegházhatást keltő gázok kibocsátása, stb. Ezeket kiküszöbölendő, az angol elnevezésű A 'Cool roof'-fal ('hideg tető') viszont jól tartható a hőmérséklet az épületekben, és azok környezetében. (Asbóth László)


Videógrafika Magyarország morális állapotárólFEL

A TÁRKI 2009. évi adatai alapján.


Szovjet filmek a YouTube-on: heti 5 új klasszikus film nemzetközi közönségnekFEL

Elérhetővé teszi a Youtube-on az egykor általa készített filmeket a Moszfilm. A vállalat ígérete szerint az év végére akár kétszáz film is megtekinthető lesz. A Moszfilm orosz filmstúdió a YouTube videómegosztó portál segítségével teszi elérhetővé az interneten a klasszikus szovjet filmalkotásokat. A filmvállalat már tavaly is közétett számos alkotást a második világháborús szovjet győzelem 65. évfordulója alkalmából, ám most tovább növeli az elérhető filmek számát. A produkciók többségét most láthatja először szélesebb nemzetközi közönség.