Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/12., márc. 23.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Egymást támogató büfé, kávézó és könyvtár (képekkel)
Zöld témák a KIT-ben -- megtalálhatók, de a terület még fejlesztendő
A japán földrengés hatása a könyvtárakra (képek)
Itt az OSZK twitterjújsága -- egyelőre 12 hazai könyvtár üzeneteit gyűjtik be
Bakos Klára elnöki programjának elemzése
Új generációs katalógusok -- a Koha, Evergreen és a Voyager OPAC-jának összehasonlítása
BBC: Túlélhetik-e a könyvtárak a digitális világot? -- Vagy: a barbárokra várva?
Hiánycikk a szegényeknek szóló információ -- mennyire jeleskednek a könyvtárak ebben?
Internet Fiesta az olvasás éve jegyében
Pályázni lehet a Minősített Könyvtár címre -- inspektorok mennek látogatóba
Április 12 -- Országos könyvtári dolgozók napja + Egyenlő bér napja
Különleges olvasói típusok a könyvtárban -- kéjenctől a bőbeszédűig
Mozgásra serkentő videójáték a könyvtárban -- növekedett a használószám
Mikor lesz barkácsasztal, CNC és lézerágyú egy könyvtárban?
E-könyvek: technológia és birtoklás
Hogyan fogadják a használók az ekönyv-olvasókat?
Ingyenes e-könyvtár a tajvani repülőtéren
Két egyetemi könyvkiadó vállalkozása: e-könyvek könyvtári érdekek szerint
Kutya a katalógusban: kölcsönzésre előjegyzéseket felveszünk!
Cica a könyvtárért, könyvtár a cicáért (videóval)
Az intenzíven kutatók gyakran keresnek alaktronikus folyóiratokban, de kevesebb ideig
Kétes hírű amerikai 'egyetemek' milliókat keresnek külföldi diákok felvételével
Ír Könyvtári Hét: Okos emberek okos könyvtárakat használnak

Analógiák

Splashmobok a Széchenyiben -- könyvtári flashmobra várva
Minden fordítva van a szakmában
Gyerekeket keresnek a Tesco vezetésébe
Michelin-csillag, külföldi alapanyag -- vagy mi is képesek lennénk rá?

Kisszínes

Első magyar káromkodás az OSZK-ban
Alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt: irodalmi klasszikusok
Zuhantak a bérek a közszférában
Tizénkét modern könyvespolc

Információforrások

Önkéntesek készítenek hangzókönyveket -- LibriVox
Bullshit-generátor -- bármikor előhúzható forrás a semmitmondáshoz
Valós idejű katasztrófa-térkép a Google Mapsen


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Egymást támogató büfé, kávézó és könyvtár (képekkel)FEL

Ma is gerjeszt vitát, mekkora teret kínáljon a könyvtár az evés-ivásnak. A használói szokásokat követő trend az, hogy egyre nagyobbat. S bár a könyvtár feltehetően nem válik étkezdévé, a kétféle tevékenység között más-már szimbiotikus kapcsolat alakul ki, sőt: azon túl, hogy a könyvtárakban étkezni is lehet, az vendéglátóipar olvasnivalót is kínál, nyomtatottat és elektronikusat egyaránt. Eheti képeink a link -n holland, német, norvég és magyar példákat hoznak.
1-2. Vendéglátó-egység a bőrfoteles lapolvasó mellett (Almere, Hollandia)
3. Kávézólánc a könyvtárban (Katona József Könyvtár, Kecskemét) Bővebben: ld. alább.
4. Kávéautomata az olvasóteremben (Neuhausen, Németország) A könyvtárosok nem aggódnak a könyvek épségéért: sokkal fontosabb az olvasó kényelme.
5. Söröző a főiskolai könyvtár alagsorában (Bislet Hogskolesentrale, Oslo, Norvégia)
6. Kocsmakönyvtár Nagykovácsiban. A világhírnévre szert tett vendéglátóipari egység a másik oldalról közelíti a szinergikus tevékenységet, azaz a könyvtár versenytársa lehet.
7. Könyvolvasó a kávézóban (Panini, Budapest) -- több étterem, kávézó kínál könyveket, részben dísznek, részben olvasásra. Az internet-kávézók, vagy a McDonald's pedig kölcsönzőszolgálattal is kísérletezett.
8. Falusi könyvtár -- a szomszéd kávézóból nézve (Schalkhaar, Hollandia).
A könyvtár evési, ivási lehetőség hiányában használókat veszít. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárszövetség: snack, Starbucks, popzene -- növelik a könyvtári forgalmat link Van-e bejárata a könyvtárnak a kávézó felől is? -- filozófia és pénzbevétel link

Zöld témák a KIT-ben -- megtalálhatók, de a terület még fejlesztendőFEL

Könyvtáros berkekben is egyre érdekesebb téma a környezettudatos tervezés és életmód. A növekedés a KIT-ben is nyomon követhető, s nem csak 'környezetbarát' színeivel ;-). Megalakulása óta lassan növekszik a témával kapcsolatos cikkek száma.
Eleinte a figyelem csak a szelektív hulladékgyűjtésre, az esetleges törvényhozásokra, illetve az újrahasznosításra irányult, mely a 2000-s évek elején még elegendő, sőt figyelemreméltó volt. Az évek során szerencsére tovább bővült a témák köre, valamelyest kiegészítve az eddigieket.
2008 körül megjelentek a környezettudatos tervezéshez szorosan kapcsolódó írások, melyek felhívták a figyelmet az új technológiákra, az új, valamint már meglévő épületek 'zöldesítési' lehetőségeire, és természetesen a felhasznált energia (és ezzel az anyagi javak) megtakarításának ötleteivel. Az ismeretek tovább bővíthetők, leginkább a nálunk felhasználható és adaptálható technológiákat, eszközöket mutatná be (akár kisebb, vagy nagyobb volumenűek), hisz nem elég beszélni ezekről, azt is be kell mutatni, hogy a változtatás hogyan valósítható meg, és hogy hoznak-e megfelelő eredményt. Mindezt persze úgy, hogy ne vegyük el a kedvet a könyvtáros kollégáktól a túlságosan mély technikai részletekkel.
A 101 db környezeti vonatkozású hír a környezettudatos tervezés, környezetvédelem (tevékenységek) és az újrahasznosítás általában címkékkel érhetők el.
A KIT szívesen beszámol az Ön vonatkozó tapasztalatairól is a környezettudatosság területeiről. Ha megjegyzése, ötlete van a témakörrel kapcsolatban, írjon címemre: laszlo.asboth@gmail.com .

Hírforrás: Asbóth László
2011. március 23.  • Továbbküldöm a hírt

A japán földrengés hatása a könyvtárakra (képek)FEL

A 14-én indított honlapra japán könyvtárosok vitték fel a képeket. Az oldal célja, hogy a könyvtárak megsegítésére irányítsák a figyelmet. Japán könyvszerző tegnap indított hasonló célú oldalán már több kiadó is komoly támogatást jelentett be a földrengés és a szökőár könyvtári áldozatai számára. (ref.: MG)


Itt az OSZK twitterjújsága -- egyelőre 12 hazai könyvtár üzeneteit gyűjtik beFEL

Könyvtárunk listákba rendezi azokat a twitterezőket, akiknek rendszeresen olvassuk rövid 140 karakteres üzeneteit. Hat listánkban hazai és külföldi könyvtárakat, könyvtárosokat, könyvtárközeli twitterezőket, kulturális intézményeket és kult. média üzeneteket olvasunk. A listáinkra bárki feliratkozhat, azaz felveheti a sajátjai közé.
21 hazai könyvtár regisztrált a mai napig a twitter nevű mikroblogszolgáltatásra. Ezzel szemben az elmúlt hónapban mindössze 12 könyvtár írt üzenetet, azaz használta is a twittert. Az itthoni mikroblogolók száma már meghaladta a hetvenezret, az egész világon pedig 145 millióra tehető a felhasználók száma.
A szkeptikus twitter-figyelőknek, vagy azoknak, akik nem ülnek állandóan a számítógép előtt és nem tudják real-time figyelni az üzeneteket, találták ki a svájci webes alkalmazást.
Az ingyenesen használható paper.li fejlesztés az intézményünk által figyelt hazai könyvtárak üzeneteiből gyűjti az internetes hivatkozásokat, majd ezeket az információkat, kép-hivatkozásokat, blogokat, videókat egy automatizmus alapján újságoldalba tördeli.
-- A projekttel kapcsolatos kérdés lehet: a hazai könyvtári híreket miért nem a KI gyűjti, ill. hogy van-e archiválás a rendszerben. (MG)


Bakos Klára elnöki programjának elemzéseFEL

Korábbi nyilatkozatai ellenére Bakos Klára indul az MKE-elnökválasztáson -- egyedüli jelöltként. A most közreadott elnöki céljai tehát előrevetítik az MKE perspektíváját. Néhány észrevétel az anyagról:
- terjedelmének egynegyedét (külső környezet vizsgálata) a felfelé igazodás tölti ki
- a felettes szervek szavainak lesését jelző bekezdés prioritásai -- nem formális és informális képzési programok, szabadidős programok, szociokulturális programok, K+F, a PISA által mért kompetenciák, digitális menetrend -- a későbbi cselekvési tervben egyáltalán nem köszönnek vissza, mely jelzi: paradox módon a stratégiai szemlélet és a tágabb környezet igényeinek szem előtt tartása között nincs kapcsolat
- a felfelé igazodás teljesen elnyomja olyan a szakmai perspektívák számba vételét, mint pl.: reagálás a megszorításokra, növekvő számú szegény könyvtárhasználó, versenytársak stratégiája, változások a könyvkiadásban stb. -- melyekre a sok más egyesület gyorsan reagál, és stratégiát készít
- a múlt egyesületi tapasztalataira az anyag nem utal (amelyekre Klárának döntő befolyása volt az utóbbi 8 évben), ennek okára több magyarázat lehet
- pénzügyekről, gazdálkodásról egy szó sem esik
- a kommunikáció megújításának módja hiányzik a leírásból -- ezért az inkább óhajnak, mint majdan számon kérhető elhatározásnak hat
- a szükségesnek tartott könyvtárosi kompetenciák között túlsúlyt képeznek a kommunikációs területek, nincsenek jelen a könyvtárszakmai ismeretek, és az irányítás különböző vonzatai sem, e sorok írójának a legfájóbb a hatékonyság ügyének teljes hiánya
- nem magyarázza, hogy a szervezeti megújítás milyen okból és céllal történik, és érdekes, hogy a szervezeti kommunikációt ettől teljesen külön említi
- az anyagban csak egyszer szerepel a kezdeményezés (hosszú távú könyvtári stratégia -- a szakmai érdekképviseleten belül), mint motívum (részvétel... -- az van, ez azonban még nem aktivitás)
- az anyag nem reagál a fiatalabb pályatársak által közelmúltban elhangzott éles kritikáira, mely felveti: lehetséges, hogy az elnökjelölt nem kíván velük párbeszédbe kerülni, vagy: nincsenek érvei az elhangzottakkal kapcsolatban
- határon túli és nemzetközi kapcsolatok kifejtetlenek
- jó pont: rövid az anyag, és hogy nyilvános ill. hogy fejleszteni kívánja a belső és a külső kommunikációt
- az anyag a szakmai érdekképviselet témája helyett használóink érdekeinek képviseletében gondolkodik (az az attitűd -- legalábbis piacgazdasági viszonyok között -- végzetes lehet).
A dokumentum gyors narratív motívum-mintázata: magas hatalmi távolság, magas intézményi kollektivizmus-jelek. Az előbbi alacsony versenyképességet vetít előre, az utóbbi -- döntően az együttműködésre vonatkozó tervek -- megvalósulás esetén biztató lehet. (MG)

Hírforrás: Mikulás Gábor ; MKE
2011. március 23.  • Továbbküldöm a hírt

Új generációs katalógusok -- a Koha, Evergreen és a Voyager OPAC-jának összehasonlításaFEL

A cikk két nyílt forráskódú és egy kereskedelmi online katalógust hasonlít össze abból a szempontból, hogy mennyire rendelkeznek a könyvtári katalógusok következő generációjától elvárható tulajdonságokkal.
Az online katalógusok kiválasztásában az elterjedtség játszott szerepet (a Kohát 936, az Evergreent 543 helyen alkalmazzák világszerte, a kereskedelmi WebVoyage-t pedig csak Észak-Amerikában 1424 helyen ? főként felsőoktatási könyvtárakban). Az összehasonlításhoz demókat, ill. valóságos katalógusokat elemeztek, mindegyik rendszer esetében három-három mintán. A Koha 3.0-s, az Evergreen 2.0-s és a WebVoyage 7.1-es verzióját vették alapul.
Az összes könyvtári információ egyetlen belépési pontból való elérhetőségét egyik rendszer sem biztosítja, de a Koha a folyóiratok rekordjából lehetővé teszi a ProQuest Serials Solutions portálon tárolt teljes szövegek elérését... (ref.: Mándy G.)


BBC: Túlélhetik-e a könyvtárak a digitális világot? -- Vagy: a barbárokra várva?FEL

Több mint másfél évtizede vetődik fel újra és újra a kérdés: meddig lehet-e túlélő a könyvtár? Vérmérséklet (vagy lustaság?) szerint verjük a vészharangot, vagy nyugtatgatjuk magunkat. S talán ide illik Kavafisz verse, A barbárokra várva c. is: ami utánunk jöhet, az barbárság, a mammon és igénytelenség birodalma.
A múlt héten -- a HarperCollins kiadó 'ultimátumát' követően a BBC is feltette a kérdést. (MG)
-- A HarperCollins kiadó elektronikus könyveinek egyszeri könyvtári megvásárlás után 26 kölcsönzést enged. A CILIP angol könyvtáros szervezet elnökhelyettese, Plil Bradley szerint ez nonszensz, egy könyvet akár 40-szer is ki lehet kölcsönözni. [Arról nem szól, hogy az egy könyvre eső átlagkölcsönzés Angliában is bőven 10 alatt marad - MG] Kisebb sajtót kapott az Amazon, mikor az USA-ben a nála vásárolt e-könyveket egyszer, 14 napra engedi magánemberek által kölcsönözni. Az újságíró viszont azt kérdezi, hogy ha minden e-könyv bárhol, bármikor mindenki számára elérhető, ki megy akkor könyvtárba? A megnövekedett hozzáférés azok számára is előny, akik fizikai okokból nehézkesen jutnak el a könyvtárba. A nyomtatásba kerülő friss könyvek pedig -- pl. a Harry Potter -- a papírkiadás után 24 órán belül megjelenik elektronikus kalózkiadásban. A Kiadók Szövetségének (PA) vezérigazgatója szerint egyetlen lehetőség, ha az embereket etikus viselkedésre vegyék rá. Bradley is csak reményt tud megfogalmazni a könyvtárak szempontjából: a könyvtáraknak izgalmas jövője van. És aki szerint nincs szükség a könyvtárakra, az nem érti meg az internet lényegét. (ref.: MG)
-- Az angol közkönyvtárak ötödét fenyegeti bezárás. (KIT)

Régebbi hírforrás(ok): A kormány befektetne a könyvtárakba, ha fejlődnek -- Üzleti könyvtárszolgáltató átvenne brit közkönyvtárakat link

Hiánycikk a szegényeknek szóló információ -- mennyire jeleskednek a könyvtárak ebben?FEL

HVG: Miért maradtunk le [az informatikai--információs fejlesztésekben]?
Nyírő A.: Az 1990-es évek elején nagy lehetőséget szalasztott el Magyarország. Amikor a Postából Matávot csináltak, egy monopóliumot hoztak létre. Ez a mai napig meghatározza a viszonyokat: a szolgáltatás drága, és a szolgáltató megengedheti magának, hogy bizonyos térségekben, ahol üzletileg nem éri meg, egyszerűen ne legyen jelen. A Wififalunak fél éve vége, a válság alatt ugyanis kiderült, a többségi társadalomból hiányzik az igény a segítésre. Pedig még nemrégiben is hívtak a Borsod megyei Szakácsiból: bármit megtennének, hogy legyen netjük. Most vették el a kábeltévéjüket, térerő sincsen feléjük, pontosabban van: a szlovák mobil és tévé bejön náluk. Egy másik probléma a tartalomfejlesztés. A magyar nyelvnek szűk a piaca, csak korlátozottan éri meg fejleszteni rá. De ez az egész magyar médiára igaz. Míg Brazíliában van kifejezetten a szegényeknek szóló, az ő problémáikkal foglalkozó rádióadó, nálunk minden egy elképzelt középosztálynak szól, és senki nem magyarázza el közérthetően, hogy mit kell csinálni például, ha kirúgják a gyereket az iskolából, hogy kell 100 ezer forintból öten-hatan megélni.

Régebbi hírforrás(ok): Több szegény használóra kell felklészülnie a könyvtáraknak - módszertan kerestetik link

Internet Fiesta az olvasás éve jegyébenFEL

A Családi Olvasás Évéhez kapcsolódva az olvasás internetes lehetőségeinek bemutatását helyezi a középpontba az idei Internet Fiesta, amelyet március 21. és 28. között rendeznek meg országszerte számos könyvtárban.
Az idei fesztivál kiemelt témái között szerepel az olvasás, a tanulás és a digitális írás-olvasás. Így bemutatják például az elektronikus könyvek és az ekönyv-olvasók használatát, valamint az elektronikus könyvtárak működésével is megismerkedhetnek az érdeklődők.


Pályázni lehet a Minősített Könyvtár címre -- inspektorok mennek látogatóbaFEL

Pályázatot írt ki a Minősített Könyvtár címre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI). A címet a korszerű, felhasználó-központú, minőségszemlélettel bíró könyvtárak és könyvtári tevékenységet folytató szervezetek nyerhetik el.
'A tárca szándékai szerint a most alapított cím megszerzésének lehetősége ösztönzi a könyvtárakat a minőségirányítási szempontú értékelésre, amely hozzájárul az általuk nyújtott könyvtári szolgáltatások magasabb színvonalú ellátásához' -- olvasható a NEFMI kulturális államtitkárságának hétfői közleményében.


Április 12 -- Országos könyvtári dolgozók napja + Egyenlő bér napjaFEL

Ugyanazon a napon emlékeznek meg USA-szerte a könyvtárakban dolgozók kiváló munkájáról, amikor a nők számára a férfiakéval azonos munkabérért emelik fel hangjukat minden más szakmában. A könyvtár nem az egyedüli munkahely, ahol a társadalom számára fontos tevékenységek, programok és szolgáltatások többnyire a nők kezében vannak. Az igazságtalanul kevesebb bérért dolgozókra hívhatja fel a figyelmet bárki ezen a napon, ha pirosba öltözik. (ref.: HWJ)


Különleges olvasói típusok a könyvtárban -- kéjenctől a bőbeszédűigFEL

A könyvtár olyan hely, ahol az emberek információk, ismeretek és tudás után vágyakoznak, magasabb intellektuális, kulturális élményekre tartanak igényt. A könyvtár ugyanakkor nyitottságával és demokratizmusával gyűjtőhelye lehet a fura szerzeteknek, deviáns eseteknek. A könyvtáros gyakrabban találkozik a normálistól eltérő viselkedéssel, kényszerképzetekkel, kommunikációs zavarokkal és egyéb hátrányokkal, mint más közszolgák.
Általában a népesség 4%-ára jellemzőek pszichopata személyiségjegyek. A könyvtári személyzet nem hatalmaskodik, büntet, ellenkezőleg, a segítőkészség, a barátságosság, nyitottság jellemző rájuk. Az a feladatuk, hogy segítsenek tájékozódni, irodalmat ajánlani, tanácsot adni. A problémás emberek nem csak tanácsért fordulnak a könyvtároshoz, típusaik különleges személyiségjeggyel bírnak.
A cikk röviden jellemzi a következő típusokat: kéjenc, bennfentes, őrült, zavart, fanatikusok, hisztérikus, bőbeszédű, csodaváró, álomszuszék, tolvaj, panaszkodó, specialista, címzetes, pszichopata.
A normális olvasók 'unalmasabbak', de a könyvtárosok között is lehetne tipizálni az eseteket. (ref.: Prókai M.)


Mozgásra serkentő videójáték a könyvtárban -- növekedett a használószámFEL

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár együttműködő partnerként vesz részt az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület 'Fogd a konzolod és fuss' -- avagy mozgásvariációk játékgéppel című programjában, melyhez az ALDI Magyarország nyújtott támogatást.
A programban rendszeres mozgásra ösztökélik a fiatalokat, akik nagyon sok időt töltenek el képernyő előtt. A játékgéphez (XBOX360 és Kinect) kapcsolt kiegészítő kamerarendszer segítségével a játékosnak mozognia kell ahhoz, hogy a karakterét irányíthassa. Ez valódi mozgást igényel: futás, testhajlítás, ugrálás, stb. A játékkal többen is játszhatnak egyidejűleg, ezért baráti társaságoknak, 'bandáknak' is élményt nyújt. A legjobbak június 4-én egy mindent eldöntő versenyen vehetnek részt. A felkészülés egyszerre négy helyszínen (Baktalórántháza, Levelek, Nyíregyháza, Nyírszőlős) történik, Nyíregyházán könyvtárunkban minden szombaton délelőtt 9-től 13 óráig várjuk a gyerekeket, de nem hagyjuk ki a felnőtteket sem a harmadik emeleti társalgóban. Bővebb információ: Stankóczi László Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület elnökétől (informatikus könyvtárostól) kérhető stankoczi.laszlo@mzsk.hu

Hírforrás: Könyvtárosok Hírlevele Suzabolcs-Szatmár-Bereg Megyei könyvtárosoknak
2011. március 23.  • Továbbküldöm a hírt

Mikor lesz barkácsasztal, CNC és lézerágyú egy könyvtárban?FEL

Az utóbbi időben terjedőben vannak a Hackerspace-ek, Budapesten is van már link A cikkben megjelenő gondolatok és általános felfogás eléggé hasonlít ehhez az újfajta szemléletmódhoz, ami talán első látásra eléggé elrugaszkodottnak meg idegennek tűnhet, de kreatív és kezdeményező. A lényege, hogy 'csináld magad' illetve 'csináljuk együtt', osszuk meg amit tudunk és amink van -- informális keretek között.
Miért lehet ez érdekes? Egyrészt ez valóban egy lehetséges irány a könyvtáraknak. Még ha eddig nem is könyvtári környezetben valósult meg, de van hozzá know-how és nemzetközi példa. Másrészt a felsőoktatási koncepciók a műszaki képzések arányának növeléséről szólnak már egy ideje, és ez egy lehetőség ezt az igényt hatásosan támogatni. Akár egyetemi/vállalati együttműködések keretében is.
Szóval: (mikor) lesz itthon barkácsasztal, CNC és lézerágyú egy könyvtárban? Meg folyékony nitrogén és csodák palotája-hangulat? Kell-e, lehet-e?
(ref.: Füzessi K.)


E-könyvek: technológia és birtoklásFEL

Az e-könyvek széles körű elterjedését lehetővé tevő digitális technológiák rohamléptekkel fejlődnek. A velük kapcsolatos problémák azonban nem technológiai természetűek, hanem az ellenőrzés és a birtoklás kérdéseivel függnek össze, így a globalizáció kontextusába is beilleszthetők, mivel az e-könyvek és gyakran hozzájuk társuló digitális jogkezelő (DRM) rendszerek sokkal több ellenőrzési és beavatkozási lehetőséget nyújtanak a szolgáltatóknak, mint azt a nyomtatott könyv kapcsán megszoktuk. A fogyasztók ezzel a korábbinál előnytelenebb helyzetbe kerülnek, ami különösen igaz személyes adataik védelmére. (Koltay T.)


Hogyan fogadják a használók az ekönyv-olvasókat?FEL

Az első megfigyelés az volt, hogy a hallgatók érintőképernyős készülékekre számítottak. A számukra készített segédletet szinte egyáltalán nem vették igénybe, inkább intuíciójukra hagyatkoztak. Legtöbbjük most első ízben találkozott e-olvasóval. 62%-uk olvas szöveget valamilyen mobileszközön. 96%-uk találta kényelmesnek az e-olvasók használatát, és 84,5%-uk nyilatkozott úgy, hogy ha választhatna a nyomtatott könyvek olvasása és az e-olvasók használata között, az utóbbiakra szavazna (az okok: könnyű kezelhetőség, hordozhatóság, kényelem, az érdekes élmény, azonnali hozzáférés sok könyvhöz). A hallgatók arról érdeklődtek, hogy tankönyvek is elérhetők-e az e-olvasókon, és csalódottak voltak, hogy az e-olvasó csak fekete-fehér képeket jelenít meg. (ref.: Hegyközi I.)


Ingyenes e-könyvtár a tajvani repülőtérenFEL

Az évente 17 millió átutazót vendégül látó tajvani nemzetközi repülőtér, tranzit e-könyvtárat nyitott, Ma Ying-jeou, tajvani elnök ötletét megvalósítván. A kínai és angol nyelvű kiadványok között 400 elektronikus és 2000 nyomtatott könyv szerepel, amelyeket a terminál egy külön helyiségében olvashatnak az általában Amerika és Ázsia közti hosszú repülőútjukon átszállásra várakozó és unatkozó utasok. Az e-könyveket csak a könyvtár által kölcsönzött olvasón élvezhetik, saját eszközre nem tölthetik le a szövegeket. A könyvtár a reptéri duty-free bolt égisze alatt működik. (ref.: HWJ)

Régebbi hírforrás(ok): A világ első repülőtéri könyvtára -- Amszterdam, Schiphol -- Országimázst épít link

Két egyetemi könyvkiadó vállalkozása: e-könyvek könyvtári érdekek szerint FEL

A tudományos kutatás és publikálás szempontjából nagy hatásúnak ígérkező kezdeményezés: a Project MUSE Editions (PME) és a University Press ebook Consortium (UPeC) összefogása University Press Content Consortium (UPCC), amely 2012. január 1-gyel indul. A nonprofit cég platformján az olvasók 60-70 egyetemi és nonprofit tudományos kiadó közel 30 000 kiadványaiban és 500 folyóiratában böngészhetnek és kutathatnak majd. A szaktárgy-specifikus gyűjtemények, minimális digitális jogmenedzseléssel, jövőben kizárólag a PME fogja forgalmazni, de az egyes kiadók a továbbiakban is szabadon dobhatják piacra termékeiket. Az egyetemi kiadók számára nagyobb nyilvánosságot, esetlegesen több bevételt és egyes költségek csökkenését jelentő lehetőség a könyvtárak számára is előnyös. (ref.: HWJ)


Kutya a katalógusban: kölcsönzésre előjegyzéseket felveszünk!FEL

A Yale Egyetem Jogi Karának könyvtára háromnapos kísérleti programja keretében egy kutya is kölcsönözhető harminc perces időtartamra március végén. Monty, a terápiára speciálisan kiképzett kutya, a nagy szellemi-idegi megterhelésnek kitett diákok általános közérzetét fogja javítani, ami a szakirodalom szerint bizonyított tény (link: link A könyvtár ily módon kívánja szolgáltatásait bővíteni. Szakmai szempontból érdekes a kutya katalógusban szereplő rekordja, amelyről egy korábbi hír már beszámolt. A zöld mezőkben látható a teljes rekord, link: link
Az érdeklődők március 21-től iratkozhatnak fel a kölcsönzőpultnál. A kutya kölcsönzés után egy erre a célra kijelölt, a nagyközönség elöl elzárt területen barátkozhat a szerencsés olvasóval, mivel a könyvtár fel van készülve az esetleges ellenséges fogadtatásra is a nem kutyabarát olvasók részéről, a könyvtár
mindenki számára barátságos és nyugalmas környezetet biztosítani kívánó elveivel összhangban. (ref.: HWJ)


Cica a könyvtárért, könyvtár a cicáért (videóval)FEL

Egy minnesotai főiskolai könyvtár gyászolja egyik leggyakoribb könyvtárlátogatója elvesztését. A Toff névre hallgató cica, aki tizennégy éves korában rákban halt meg, az egész főiskola kedvence volt, de az irodalmárok különösen kedvelték. Születésnapján, április 1-én rendszeresen könyvkiállítást rendeztek, olvasmánylistáját pedig a könyvtár és a könyvesbolt évente bemutatta. A cicára a Booktryst egy YouTube videóklippel emlékezik. (ref.: HWJ)


Az intenzíven kutatók gyakran keresnek alaktronikus folyóiratokban, de kevesebb ideigFEL

A cikk 'Az e-folyóiratok használatának és jelentőségének vizsgálata Nagy-Britanniában' elnevezésű projekt egyes eredményeit mutatja be. A cikkben bemutatott vizsgálat a Science Direct folyóirat-adatbázis használatát értékeli különös tekintettel az élet-, a gazdasági, a kémiai, a föld- és környezettudományokra és a fizikára tíz jelentős brit kutatóintézetben.
- Jellemzően az összes megtekintett anyag fele-harmada a Science Direct-folyóiratok 5 százalékából került ki.
- A kutatók jelentős hányada egy közvetítő honlapon keresztül jutott el a Science Direct oldalára, s ez különösen jellemző volt az élettudományok területén és a rangosabb kutatóintézetek esetében.
- Jelentős eltérések mutatkoztak mind intézményi, mind tudományterületi szempontból az információkeresési szokásokat tekintve. A legintenzívebb kutatásokat végző intézmények esetében az egy főre eső folyóirat-használat magasabb volt, és használóik sokkal kevesebb időt töltöttek el az egyes látogatások alkalmával.
- Jelentős, 100-300%-os különbség mutatkozott a témák és az intézmények között a megtekintett anyagok korát tekintve.
- Csupán négy hónappal azután, hogy a Science Direct tartalmát megnyitották a Google indexelője számára, a fizikai folyóiratok oldalait célzó forgalom egyharmada ebből az irányból érkezett.


Kétes hírű amerikai 'egyetemek' milliókat keresnek külföldi diákok felvételévelFEL

Terjedelmes cikkben számol be a The Chronicle of Higher Education a kaliforniai felsőoktatási intézményként bejegyzett Tri-Valley University kampuszán tartott razzia eredményeiről és annak következményeiről. A tudósítások bevándorlási hivatal egyik kiskapuját ügyesen kihasználó egyetemekről az USA-ban nem kapnak nagy nyilvánosságot, viszont annál nagyobb sajtóvisszhangjuk lett Indiában és más ázsiai országokban.
Évente diákok ezrei szeretnének az Egyesült Államokban továbbtanulni, amihez tanulói vízum szükséges, az egyetemi felvételhez előírt egyéb feltételek és anyagiak megléte mellett. A nem-bevándorló vízumok nem jogosítanak munkára vagy letelepedésre, viszont egyes tanulói vízumokkal, pl. szakmai gyakorlat címén, legális a munkavállalás is. A diákvízumot igen népszerűek a már egy diplomával rendelkezők körében, akik amerikai mester- vagy PhD-fokozat megszerzésével szeretnének helyzetükön javítani az otthoni munkaerőpiacon. Érthető tehát a nagy érdeklődés (és verseny) az efféle lehetőségért.
Virginia és Kalifornia államok törvényeit különösen könnyű kijátszani, itt kezdtek el szaporodni a külföldi hallgatókra specializálódott felsőoktatási intézmények. Ötezer dolláros alaptőkével már főiskolát nyithatunk, akkreditáció helyett elég egy alternatív minőségbiztosítási mód: három akkreditált intézmény szándéknyilatkozata, hogy az új intézmény kreditpontjait elismerik. Ezek eredetiségét nem kell bizonyítani. Az álegyetemek és -főiskolák helyszíni látogatása során akár az is kiderülhet, hogy egy alig harminc főt befogadó iroda üzemelteti az 1500 hallgatót beiskolázó diplomagyárat. Diákjaik pedig a közeli gyorséttermekben vagy áruházakban dolgoznak -- legálisan. Ez utóbbira az is lehetőséget nyújt, hogy a szabályokkal ellentétben, ami a diákstátuszt nappali tagozatos tanuláshoz köti, a diákok többnyire online kurzusokat kényszerültek felvenni. Egy intézmény odáig ment a tanulási módszerek újraértelmezésében, hogy a féléves tanulmányi munka mindössze három hétvégi találkozóra korlátozódott.
Az egyik árulkodó jel a felsőoktatási intézmény honlapjának minősége -- elsősorban nyelvi szempontból. A nyelvtani és helyesírási hibáktól hemzsegő, az angol nyelvet meglehetősen kreatív módon használó szöveg nem először utal a mögöttes tartalom kétséges voltára. A cikkben szerepel néhány intézmény neve is további érdeklődők számára.
Az amerikaiak számára szeptember 11 után a nemzetbiztonság kérdése merül fel elsőként. A hivatalos szerveknek tudomásuk van ezen álegyetemek létezéséről, jóllehet az ez irányú nyomozásról nem nyilatkoznak. (ref.: HWJ)


Ír Könyvtári Hét: Okos emberek okos könyvtárakat használnakFEL

Okos emberek okos könyvtárakat használnak -- ez volt az Ír Könyvtárosok Egyesülete által hatodik alkalommal szervezett Ír Könyvtári Hét mottója március 7-13 között. Az Ír Könyvtárosok Egyesülete, az ALA Világkönyvtárak kampányának része, az '@ your library' brand használatával népszerűsítette a rendezvényt, amelynek célja a könyvtárak, könyvtárosok és egyéb információs szakemberek tevékenységének népszerűsítése volt Írországban. 340 nyilvános program emlékeztette a nagyközönséget a könyvtárak lehetséges szerepére és a technológia eredményeire a gazdasági nehézségek közepette. (ref.: HWJ)

Hírforrás: ALA News
2011. március 23.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Vidaófilm a könyvtárak hetéről link



Analógiák

Splashmobok a Széchenyiben -- könyvtári flashmobra várvaFEL

Március 24-én, csütörtökön, a Széchenyi fürdő vizes kultúranapot tart a Víz Világnapja alkalmából, melynek szervezésére a Halastó Kulturális Egyesületet kérte föl. Az Egyesület a fürdő teljes területére építve négy különböző típusú kulturális programmal készül: előre meghirdetett 'száraz' koncertek a mesés Kultúrteremben, barátságos fogadózene az Előcsarnokban, gasztronómiai esemény a Kádfolyosókon, és a legizgalmasabb műsor, 'splashmobok' a medencék környékén. Folyamatos programok 16 órától 22 óráig, utána pedig hajnalig zenés éjszakai fürdőzés! ... A SPLASHMOB fogalmát a már elterjedt flashmobok mintájára ez alkalomra szülte a Halastó egyesület. Definíciója: békés fürdőzők körében történő hirtelen, meglepetésszerű művészeti esemény. Ezzel kapcsolatban tehát nem árulhatunk el többet, mint azt, hogy aki március 24-én délután 4 és este 10 között a Széchenyi fürdőben tartózkodik, azzal bizony bármi megeshet -- már amolyan kulturális értelemben. Kössük hát föl a fürdőnadrágot, mert itt aztán bombát ugranak az operaénekesek és színészek szavalnak a szaunában!
-- Flash mob: ld. Wikipédia

Régebbi hírforrás(ok): Flash-mob katalogizálás -- és mi marad a könyvtárosnak? link

Minden fordítva van a szakmábanFEL

'A magyar iskola nagyon beteg. Egyik fő baja, hogy minden fordítva van benne. Elvileg az iskola lenne a diákért, gyakorlatilag a diák van az iskoláért. Elvileg a cukorkák színe szerint csoportot szervező továbbképző tótumfaktum lenne a továbbképzendő tanárokért, gyakorlatilag a hétvégéjüket is feláldozó beterelt tanárok vannak a cukorkaszín szerint csoportot alkotó továbbképzés-vezető zsebéért. Elvileg a legelesettebbekre kellene a legtöbb figyelem, gyakorlatilag őrajtuk lehet a legtöbbet spórolni. Elvileg a szakma legjobbjait kellene a tenyerén hordoznia a rendszernek, gyakorlatilag ők számítanak a posványt megzavaró renitens alaknak. Egyáltalán hogy lehet ilyen helyzetben még iskoláról beszélni? Hát úgy, hogy bármilyen irreális, még mindig vannak emberek az oktatásügyben.'


Gyerekeket keresnek a Tesco vezetésébeFEL

Kölyök-igazgatóságot hoz létre a Tesco, a brit üzletlánc a Schools & Clubs (Iskolák és Klubok) programja jövőjét akarja a 9-12 év közötti gyerekekből álló csapattal kialakítani.
Vállalkozói készségekkel rendelkező gyerekeket keres a Tesco, az érdeklődők egy internetes felületen keresztül jelentkezhetnek. 'A gyerekek tele vannak jó ötletekkel, ezért mi azt gondoltuk, hogy lehetőséget kellene adnunk nekik, hogy néhányat megvalósíthassanak' -- mondta el a kezdeményezés kapcsán Lucy Neville-Rolfe a társaság igazgatója.


Michelin-csillag, külföldi alapanyag -- vagy mi is képesek lennénk rá?FEL

Elhangzottak a honfiúi kebleket dagasztó ünnepi beszédek. Érthető módon kisebb hangsúlyt kapott a hír, hogy megszületett a második hazai Michelin-csillag. A méltató anyagokban -- ahogyan tavaly a Costes esetében is -- feltűnik, hogy az alapanyagokat jellemzően külföldről szerzik be, még az esetleges magyaros fogásokhoz is. S ha ez másodszor olvasható, kisebbnek tűnik a puszta sznobéria lehetősége. Miért jobb a külföldi, mint a hazai alapanyag, vagy input? Lehet, hogy egyszerűen a nagyobb merítés, és a nagy számok törvénye miatt. Ahogy pl. Németországban nem meglepő, hogy német szervezetek élére külföldi elnököt kérnek fel link -- akár itthon kevésbé kellőnek minősülő magyart. Határok nélküli összehasonlítás eredménye. Ahol a minőségről a legjobb értelemben vett piac dönt, nagyobb az esély a jobb minőségre is. Vannak visszatérő elképzelések, mely szerint a minőségi ösztönzőket központilag is elő lehet állítani. Ebben is van igazság: szemmel láthatóan sokaknak megfelel az a minőség is. Ám, aki egyszer már megtapasztalta AZT a minőséget, valahogy mindig visszaréved...
-- Szerintem jó a mi könyvtárunk is... Igaz, másikban még nem jártam... -- És nem is diktálhatnak nekem mások!

Régebbi hírforrás(ok): Multikulti -- megéri az import tudás link



Kisszínes

Első magyar káromkodás az OSZK-banFEL

A legkorábbról írásban is fennmaradt magyar szitkozódás az 1458-ból való Dubnici Krónikában található. A krónika maga, amely az Országos Széchényi Könyvtár tulajdona, egy 1370 körül íródott eredeti után készült. 1355-ben I. Lajos magyar király segélyhadat küldött Habsburg II. Albert osztrák herceg és Luxemburgi IV. Károly német-római császár támogatására Zürich és szövetségesei ellen. A krónika szerint: Zürich város körül rettenetesen megharcoltak a svábföldi németekkel. A magyarok azt kiáltva: Szent királyok segítsetek! -- az isten kegyelméből végül győztek. 'Úgy hullottak le a szájas németek a magyarok előtt, mint ökrök a vágóhídon. A magyarok ugyanis azt a parancsot kapták, hogy egy németet se fogjanak el, hanem mindnyájukat részegítsék meg a halál poharából' A magyarok vészes kardot villogtatva fejük fölött, elcsapták kezüket és fejüket, mondván: Veszteg, kurvanő fia szaros német, ittátok vérünket, ma isszuk ti véreteket. A latin nyelvű műben magyarul szerepel az utolsó mondat. Betűhíven:'Wezteg kwrwanewfya zaros nemeth, iwttatok werenkewht, ma yzzywk thy wertheketh'.


Alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt: irodalmi klasszikusokFEL

A képsorozat a világirodalom néhány ismert művét ábrázolja, amelyeket szerzőjük jelentős alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt alkotott az arról írjunk, amihez értünk szellemében. A közel 500 kommentáló tovább folytatja a listát, de magyar mű egyelőre nem szerepel. (ref.: HWJ)


Zuhantak a bérek a közszférábanFEL

Míg a versenyszférában átlagosan 8,4 százalékkal nőttek a bérek, addig a költségvetési intézményeknél 12,5 százalékkal zuhantak -- tette közzé pénteken a Központi Statisztikai Hivatal. Az 1,6 százalékos bruttó keresetnövekedés elmarad a várakozásoktól.


Tizénkét modern könyvespolcFEL

Sziklás, térképes, szivárványos, barlangos, rugalmas, lépcsős, szexi -- annak is kedve támad könyvet a kezébe venni, aki utál olvasni! Az újabb sorozat kiegészíti a korábbi ( link ) modern könyvespolcos képeket. (ref.: HWJ)




Információforrások

Önkéntesek készítenek hangzókönyveket -- LibriVoxFEL

A LibriVox önkéntesek által épített nemzetközi hangoskönyvtár, hasonló a Gutenberg projekthez.
Az alapos munkamegosztásra, ügyesen szervezésre épülő projekt nyilvánosan felhasználható, szabadon terjeszthető hangoskönyvek létrehozását tűzte ki célul. Állományában jelenleg közel 4.500 hangoskönyv található, amelyek MP3 vagy OGG formátumban letölthetőek, de az archive.org honlapján közvetlenül meg is hallgathatóak.
A kínálatban csak néhány magyar hanganyag található, amelyek egy külföldön élő magyar önkéntesnek, Majlinger Diánának köszönhetőek. Már felvettük vele a kapcsolatot, a MEK Egyesület szeretné, ha több
magyar hanganyag lenne, hazai önkéntesek toborzásával. Sajnos a szervezésre egyéb munkák miatt egyelőre nem jutott idő.

Hírforrás: Moldován István ; Librivox ; Archive.org
2011. március 23.  • Továbbküldöm a hírt

Bullshit-generátor -- bármikor előhúzható forrás a semmitmondáshozFEL

Bullshit -- ritkán fordítjuk magyarra (bikaszar, baromság, süketelés). Különböző szakmáknak megvannak a maga divatos fordulatai, melyek vissza-visszaköszönnek konferencia-beszédekben, elnöki programokban, beszámolókban és munkatervekben, igazgatói pályázatokban stb. Feladatuk, hogy elfedjék a valós helyzetelemzés hiányát. Jellemzői pl.:
- számadatokat nem tartalmaznak
- a felelősségvállalás halvány árnyékát is kerüli
- paneljei szinte minden helyzetben ismételhetők
- felfelé korrigál, azaz a felettes szervek aktuális zsargonjához idomul (elterelve a figyelmet a valós folyamatokról)
- előfordul, hogy a szövegnek van pozitív értelme, de az egyáltalán nem épül be szervesen a szöveg egészébe, vagy magába a tevékenységbe; megmarad a deklaráció szintjén
- nem definiált, vagy többjelentésű fogalmakat használ
- az általános alany és névszavasítás átlagnál magasabb száma. (MG)
-- A magyar generátor előzménye a SCIGen, anno 2005:
link (HWJ)


Valós idejű katasztrófa-térkép a Google MapsenFEL

A közelmúlt tragikus eseményei bebizonyították, milyen kicsi és sebezhető a bolygónk. Egy méltánytalanul kevéssé ismert magyar internetes oldalon a történésekkel egy időben megtudhatjuk, hol és milyen katasztrófa történik a Földön.
Szökőártól vagy tornádótól nem igazán kell tartanunk, földrengés, nukleáris baleset vagy szélvihar azonban hazánkban is előfordulhat, így mindenkinek hasznos és érdekes lehet az RSOE (Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület) által üzemeltetett AlertMap [ link ]. A Goole Mapsre alapozott térképen valós idejű képet láthatunk a Földön bárhol előforduló katasztrofális balesetekről, rendkívüli időjárási helyzetekről, járványkitörésekről. Előre jelezni persze ez a rendszer sem képes, azonban sokszor a következmények enyhítéséhez, további hatások megelőzéséhez rendkívül hasznos lehet.