Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

 



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

 

KIT hírlevél: 2011/3., jan. 19.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

OCLC: legyen weben minden könyvtár -- idehaza a konyvtar.hu kínálja két éve
Automata lifthez liftesnéni, kölcsönzőgép mellé könyvtári asszisztens
Nekiülnek az olvasásnak -- ülőalkalmatosságok a gyerekkönyvtárban
6,5 md fonttal csökkentenék a brit közkönyvtárak két évi költségvetését -- akció és reakció
30 milliárd dollár takarítható meg Kalifornia közkönyvtárain -- a kormányzó szerint
A könyvtáros egyesület elnökének videóinterjúja -- kedveljük a megújulást; nem félünk a jövőtől
Jogvédett anyagok szolgáltatása digitális könyvtárban -- megállapodtak a jogvédőkkel
Gyalogoshíd mellé építik az ország új nemzetikönyvtár-épületet
Képes-e a könyvtár segíteni az oktatást, hogy az kevésbé tartósítsa a társadalmi különbségeket?
Öröm a zenei könyvtárosnak -- Gondoltam, elmesélem
Könyvtár: családi 'Ringató' Dunaújvárosban
Van-e helye a független értelmiségi szerepnek...?
Nő a közösségi hálók munkaerő-piaci szerepe
A több használó egyötöde aktív; a könyveknek kissé több mint fele kölcsönözhető -- Szatmár megyei könyvtár
200 oldalas könyv szkennelése 15 perc alatt -- digitális könyvfaló
Könyv lesz a Google szkennelményeiből -- a Google megvásárolta az eBook Technologies-t
Digitalizálják a nagyváradi evangélikus levéltárat
Cseh Tamás Archívumot hoz létre az OSZK -- 2.0
Tizedik születésnapját ünnepelte a Wikipedia -- az egyetemi tanárok akadékoskodnak
Szex-képregények mutatják be az erotikus fantázia történetét -- MOSEX
Kaposvár: jogszabályellenes az összevonás terve -- könyvtár-levéltár-múzeum

Analógiák

Ifjú tudósokat keres a Google -- Google Science Fair
A nagy Facebook-fétis -- mennyit hoz a jelenlét a könyvtárnak?

Kisszínes

Videotórium -- NymE SEK Könyvtára médiatárának filmanyagával
Könyvekből origami -- porosodásgátlás 4.
Mi éri a könyvtárakat? -- kiadáscsökkentés, megszorítás, szerkezeti reform? (fogalomhatározó)
Milyen szabályok vonatkoznak az oroszlán könyvtári viselkedésére?
Újra megnyílt a Mindentudás Egyeteme -- webkettes alkalmazásokkal dúsítottak
Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj - Meghosszabbított nevezési határidő
Adatvédelem -- Megbüntethetik a Google szolgáltatását használó német szájtokat

Információforrások

Közösségi oldal indult színházkedvelőknek
Elindult az összkormányzati portál
A Médiatanács blogja
Magánnyugdíjpénztár -- menni vagy maradni?
A Magyar Könyvtárosok Egyesületének taglistája
A falusi turizmusról online


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

OCLC: legyen weben minden könyvtár -- idehaza a konyvtar.hu kínálja két éveFEL

Kevésszer mondhatjuk, hogy megelőztük a Nyugatot valamilyen innovációban. Most azonban úgy tűnik. Az ALA téli San Diego-i találkozóján amerikai OCLC Innovation Lab terve ismerősen cseng: kísérleti projektjében minden könyvtárat kijuttatna a világhálóra. A kis könyvtárak megfelelő sablonok segítségével építhetik fel jelenlétüket. Az oldalon egyszerű listában rendezhetők könyvtári tartalmak, térképek, hírek, események. A célt az USA-ban üzleti vállalkozás, Magyarországon az OSZK belső projektjeként két éve működő konyvtar.hu valósította meg. Reméljük, az OCLC projektje nagyobb támogatást kap, mint a korábbi hazai kezdeményezés...


Automata lifthez liftesnéni, kölcsönzőgép mellé könyvtári asszisztensFEL

1991-ben az OSZK liftjébe (ld.: belépés után két oldalt) beszállva még liftes néni nyomogatta a gombokat, melyen a hazánkba látogató holland könyvtároshallgatók mohón hökkentek és fel is jegyezték e hungaricumot. A honfiúi kebel persze, kevésbé dagadt (a honleányit pedig most hagyjuk). Az illetékesek pedig megmagyarázták, hogy miért van liftes nénire szükség az automata liftben. Hasonló mechanizmus jut eszembe, ha manapság frissen beszerzett, árválkodó könyvtári kölcsönző gép mellett látom a személyzetet. (Az áruházakban automata pénztárakat állítanak be -- ld. Pénzcentrum). Akkor is és most is az én adómból. Másrészt pedig tudom, elkelnének a szorgos kezek pl. a könyvek házához szállításhoz, idősek és betegek örömére, a késő esti, könyvtáros nélküli könyvtári ügyelethez, vagy a könyvtári honlap rutinfrissítéséhez. Érdekes, hogy az automatizálás hazánkban még ma sem jelent automatikusan élőmunka-csökkenést és hasznosabb munkára való átcsoportosítást. (További költségcsökkentés lenne inkább agysejt-serkentő?) És -- mint 20 éve -- ma is biztosan meg tudjuk magyarázni a nemcselekvést, legalábbis egy ideig. Hiszen az OSZK-ban sincs már liftes néni. Van tehát előrelépés, még ha nagy is a reakcióidő, melynek költségét mindannyian fizetjük. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): A megszorítás előnnyé is válhat a közszférában -- akár 10-30%-os megtakarítás is elérhető lenne link

Nekiülnek az olvasásnak -- ülőalkalmatosságok a gyerekkönyvtárbanFEL

Eheti galériánkban a link -n gyerekkönyvtári ülőalkalmatosságokat mutatunk.
1-2. A babzsákon ülve, fekve olvasgatnak, a kisebbek lapozgatnak szívesen. Szeretik összerendezni a kamaszok a mesesarokban és beszélgetni, lazán lenni.
Természetesen gond is van,amikor dobálják, vetődnek rájuk de az ilyen helyzeteket a könyvtáros megbeszéli velük. A babzsákok külső (színes) huzata levehető, mosógépben mosható. Jól bírják az intenzív használatot, nem látszik a használat, ezeket mi Debrecenből rendeltük, de ez már reklám lenne. (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budafoki Könyvtár, Szrenkó Krisztina és Varga Mónika).
3-4. Fél éve vásárolt papírbútor, 2db csináltatott babzsák-fotelt, és egy kis átkárpitozott kanapét a vásárosnaményi könyvtárban. A babzsák-fotel mindig foglalt, és a szőnyegeinken is szívesen ücsörögnek a gyerekek. Az ipari kartonból készült papírbútorok tökéletesen beváltak, más érzés köztük lenni; légiesebbek, mint a fából készültek, vagy mint a vas állványosak. Könnyebb a tér átrendezése, a takarítással sem kell különösképpen vigyázni. (Fejes Csilla, Balázs József Városi Könyvtár)
5-6. Nagykanizsán, a gyerekkönyvtárban kellemes kuckó áll az olvasók rendelkezésére. A könyvtárunkban megtartott internetes számítógépes oktatás során egy "nagyi" ajánlotta fel a kárpitozott párnákat. Kicsik és nagyok egyaránt szívesen használják, folyóirat és könyvolvasásra. A szülők is szívesen kucorodnak gyerekeik mellé. A természetes fa anyagból készült asztal és székek is kedvenc bútordarabok. A kisszékek könnyen mozdíthatók, így néha lábra kelnek. Még a könyvtár régi épületéből kerültek át. A kör alakú asztal jó szolgálatot tesz foglalkozások tartásánál, a kicsik örömmel ülik körül. (Perényi Ildikó, Halis István Városi Könyvtár)
7. Kemény, színes matrackocka az almerei (Hollandia) könyvtár gyerekrészlegének divatja. (MG)
8. Lágy, antropomorf fotelek az amszterdami közkönyvtárban. (MG)
Köszönjük a hazai könyvtárosok által beküldött fotókat!


6,5 md fonttal csökkentenék a brit közkönyvtárak két évi költségvetését -- akció és reakcióFEL

Nagy-Britannia-szerte 400 közkönyvtárnak kell két év alatt várhatóan 6,5 md fontnyi költségvetés-csökkentéssel szembenéznie. Az önkormányzatok fele már be is jelentette csökkentési szándékát. A 20-30%-os vágás a könyvtárak egyötödének létét és a könyvtárosok egynegyedének állását veszélyezteti. (Tavaly a brit könyvtárak 300 millió könyvet kölcsönöztek és több tízezer ember használja naponta a könyvtári internetet.) London főpolgármestere a múlt héten bejelentette, hogy a veszélyeztetett könyvtárak egyharmadát önkéntesek segítségével működtetné. (The Independent)
-- 'A könyvtár hangjai' (Voices for the Library) frissen indított blog, mely az ingyenesen használható brit közkönyvtárak képzett könyvtárosainak értékére hívja fel a figyelmet. Az oldalra e célt támogató bejegyzéseket, tapasztalatokat várnak. Kiegyensúlyozottan kívánnak arról szólni, miért is fontosak a könyvtárosok a jövő közkönyvtárában. (Voices for the library)(ref.: MG)


30 milliárd dollár takarítható meg Kalifornia közkönyvtárain -- a kormányzó szerintFEL

Kalifornia kormányzója 18 hónap alatt 18 milliárd dollárt kíván megtakarítani a közkönyvtárak finanszírozásának szüneteltetésével. Mint mondta, a megszorítások ugyan fájdalmasak, de azokból minden ágazatnak ki kell vennie a részért. A csökkentés csak az oktatást és a büntetés-végrehajtást nem érinti. A Kaliforniai Könyvtárosok Egyesületének (CLA) elnöke, Paymaneh Maghsoudi szerint a terv egyszerre katasztrofális és elszomorító. Az előző két kormányzati ciklusban az elvonás összességében már 75%-os volt. A tervet az Amerikai Könyvtárosok Egyesületének elnöke (ALA) is elítélte. Mint mondta: remélhetően a kormányzó nem dugja fejét a homokba, és megérti, hogy minden órányi szolgáltatási idő csökkenése csapást jelent a távoktatás, az e-kormányzat kedvezményezettjeire és a munkanélküliekre. (ref.: MG)


A könyvtáros egyesület elnökének videóinterjúja -- kedveljük a megújulást; nem félünk a jövőtőlFEL

Két számjegyű növekedést produkáltak a könyvtárak, ami sokkal nagyobb, mint korábban valaha is volt. Nem kérdés, hogy szükség van a könyvtárakra -- hiszen használóik csökkenő saját források miatt ott találják meg a számukra fontos információt, könyveket, és mindenekelőtt azt a segítőkész személyzetet, mely sokak számára segíti a munka világába való visszakerülést is. Mindez azonban nem óvja meg a könyvtárakat a fenntartói általános költségcsökkentéstől. A könyvtárak már most is kevesebb ráfordításból állítanak több értéket elő -- azaz: növekedett hatékonyságuk. San Diego-i év eleji tanácskozásukon az amerikai könyvtárvezetők a könyvtárak érdekérvényesítési kérdéseiről és a technológiák alkalmazásáról egyeztettek. Roberta Stevens, az ALA elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy minden órányi nyitvatartás-csökkentéssel emberek ezreitől vonják meg a szolgáltatást. A könyvtárosok figyelik a technológiával kapcsolatos használói trendeket -- mit és hogyan használnak ez emberek --, így pl. az amerikai könyvtárak 55%-a kínált szolgáltatásában e-könyveket 2009-ben. A trendek a kínálaton túl természetesen megváltoztatják a könyvtárak hagyományos szerkezetét, építését is. Az elnökasszony -- utalva a könyvtárosok változásokra nyitott attitűdjére -- nem félti a könyvtárak jövőjét.


Jogvédett anyagok szolgáltatása digitális könyvtárban -- megállapodtak a jogvédőkkelFEL

2009. május 27-én indult a Norvég Nemzeti Könyvtár legújabb digitális szolgáltatása, a Bokhylla.no (A Könyvespolc). Ez szerzői jogi védelem alatt álló dokumentumokhoz biztosít hozzáférést; három év múlva már 50 ezer könyv lesz elérhető a könyvtár honlapján (norvég IP-címről). Az induláskor az állományban tizennégyezer szerepelt az 1990-es évek terméséből, valamint 3500 korábban kiadott könyv. A projekt célja a norvég irodalom bemutatása, és emellett -- elsősorban az interneten található angol nyelvű információk révén -- a norvég kulturális és irodalmi örökség népszerűsítése is. (A honlap norvég nyelvű: link
Az elektronikus gyűjteményben szerző, cím, szavak, szöveg és idézetek szerint is lehet keresni. A projekt hátteréül a könyvtárnak a Kopinorral kötött megállapodása szolgál, mely közel harminc jogtulajdonos érdekeit képviseli. (A tárgyalásra a kulturális tárca hatalmazta fel a könyvtárat kísérleti jelleggel, hogy kialakítsák a szerzői jogvédelem eső dokumentumok használatáért a jogtulajdonosoknak fizetendő díj rendszerét és alapelveit.)
A Digitális Nemzeti Könyvtár kialakításával kapcsolatban a szerző áttekinti az általános szempontokat, majd elemzi a Modern kötelespéldány-törvényből eredő lehetőségeket és tennivalókat, ... (ref.: Murányi L.)


Gyalogoshíd mellé építik az ország új nemzetikönyvtár-épületetFEL

Látványos gyalogoshídról és 2014-re felújított várbazárról beszélt Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a TV2 Tényeknek. Idén elkezdik a különleges Bolyai híd előkészítését, amely a Petőfi és a Lágymányosi híd között fog kanyarogni a Duna fölött. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a TV2 Tényeknek azt nyilatkozta, hogy az Új Széchenyi Tervből erre is lesz pénz. Az erőforrásminiszter Fellegi azt is elárulta a Tényeknek, hogy a romos várnegyedet és a várbazárt is felújítják, az utóbbi 2014-re elkészülhet. Az átfogó rekonstrukciónak a része lenne az Országos Széchényi Könyvtár elköltöztetése is, és az intézmény éppen a gyaloghíd mellé kerülne.


Képes-e a könyvtár segíteni az oktatást, hogy az kevésbé tartósítsa a társadalmi különbségeket?FEL

A magyar tanulóknak gyengébb a szociális, gazdasági és kulturális hátterük, mint az OECD-átlag, és nagyobbak a szociális különbségek is. A magyar oktatási rendszer tehát nem képes a társadalmi különbségek újratermelődését megakadályozni, a mobilitás lelassul, a szegényebb családok fiataljai nem tudnak kiemelkedni környezetükből. Az iskolákból így olyan diákok kerülhetnek ki nagyobb számban, akik nem lesznek képesek megállni helyüket a munkaerőpiacon, támogatásra és segélyre szorulnak majd ahelyett, hogy dolgozóként jó eséllyel részt tudnának vállalni a közteherviselésből.
-- Az ACRL és az ALA szeptemberi kiadványa a könyvtárat célcsoportjainak haszna felől tekinti. A fentieket tekintve: mennyiben járul hozzá az emberek munkahely-szerzéséhez és -megtartásához? Az ugyan anyag feltételezi, hogy ilyen mutatók nem állnak rendelkezésre, ám egyúttal felhívja a figyelmet ezek előállításának szükségére. A használók céljaiban való gondolkodás ugyanis az első lépés arra, hogy a könyvtár tényleg őértük, és nem elvont szakmai hagyományok fenntartása céljából működjön. (MG)


Öröm a zenei könyvtárosnak -- Gondoltam, elmesélemFEL

Azért nem semmi ez a nap. Zenei könyvtáros kolléganőm mondta, hogy már jó régen volt valaki, akinek kellett egy zene, aztán végül nem jött érte, s a neki felvett kazetta azóta sérült; konkrétan annyira beletöröltek meg rávettek, hogy használhatatlan, felismerhetetlen. No, de egy kis részlet megvolt még belőle állati ramaty minőségben. Ezt a kolléganőm felvette a telefonjára, tehát még rosszabb lett a minőség. Mondta, hogy nem tudja, mihez kezdjen. Mondom nem gond, majd én segítek. Pillanatok alatt letöltöttem az iPhone-ra egy olyan zenefelismerő alkalmazást, ami nem csak a rendes művet, hanem az emberi dúdolást is felismeri. Eldúdoltattam vele. Az eredmény az lett, hogy jött rá 5-6 találat. A számomra legvalószínűbbet kiválasztottam, ahol felkínált a szoftver 3-4 youtube videót. Katt (még mindig iPhone-on) a videóra, youtube elindul, zene megszólal. És igen, az volt, megtaláltuk, hogy melyik komolyzenei mű pár másodperces részlete volt az. Hát, ennyire még meglepődni és örülni sosem láttam zenei könyvtárost. :D Pedig nem történt semmi, csak végiggondoltam a lehetőségeimet. Gondoltam, elmesélem. :) (WKÁ)


Könyvtár: családi 'Ringató' DunaújvárosbanFEL

Folytatódik a Ringató című sorozat a József Attila Könyvtárban: a kisgyermekes családoknak szánt foglalkozásokra hétfőnként várják a vendégeket -- idén először éppen holnap. Ráadásul minden alkalommal kétszer is.
'A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható.' -- Kodály Zoltán veretes szavaival folytatódik január 17-én, hétfőn a Ringató című sorozat a József Attila Könyvtárban: Fejesné Horváth Irma zenepedagógus kisgyermekes családok számára indított foglalkozásaira az új esztendőben is hetente várják az érdeklődőket az intézmény emeleti előadótermében. A foglalkozások szülőknek, anyukáknak, kismamáknak, nagymamáknak, valamint az óvodáskort még el nem ért gyerekeknek szólnak -- a játékos, mesés-verses és persze dalos-muzsikás rendezvényekre minden héten két alkalommal, hétfőnként délelőtt negyed tizenegytől és tizenegy órától várják a vendégeket.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári foglalkozás totyogóknak a New York Public Library-ból -- bemutatófilm link

Van-e helye a független értelmiségi szerepnek...? FEL

Horányi Özséb: ... A kérdés az, van-e helye a független értelmiségi szerepnek a társadalomban? Vajon szüksége van-e ennek a társadalomnak az e fajta értelmiségi szerepre? Mintha nem volna, véli Horányi Özséb. Mintha most csak a pártos, a valahova tartozó értelmiségiek számára teremne babér. Független, szabad értelmiségi szerep nincs.
Magam is föltettem már ezt a kérdést a rádió nyilvánosságának, amikor független szociológiai kutatásokról érdeklődtem, nincs-e szüksége egy társadalomnak arra, hogy ne megrendelésre dolgozzon cégeknek, hanem független kutatásokat végezzen. És bizony hasonló válaszokat kaptam: nem kell. Mégis, ezekre az emberekre szükségünk van. Akkor van szükségünk -- civileknek, vagy bárkinek, -- hogyha azt tudják felmutatni, ami a stílusuk, az értékük. Nevezetesen a konfliktuskezelést, amiért ők egy társadalomban példák lehetnek, amiért el lehet őket küldeni tanítani, vitákat vezetni. Ha nem adnak ilyen mintát, vagyis csak a negatívumok érkeznek tőlük a társadalomhoz, akkor azt a pici kis tőkéjüket (idézőjelben) is elvesztik, amiért fölnéztünk rájuk, amiért elhittük azt, amit mondanak, ahogy interpretálják számunkra a nagy filozófusokat, a szerzőket, ahogy végzik a kutatásaikat?


Nő a közösségi hálók munkaerő-piaci szerepeFEL

A közösségi hálók egyre nagyobb szerepet játszanak az álláskeresésben. A német vállalatoknak már több mint harminc százaléka hirdeti meg állásajánlatait valamely közösségi hálózaton -- közölte a Bitkom német számítástechnikai és informatikai ágazati szakmai képviseleti szervezet hétfőn.
-- A közelmúltban az OSZK jelent meg álláshirdetéseivel a Facebook-on, talán elsőként a hazai könyvtárak között. (MG)


A több használó egyötöde aktív; a könyveknek kissé több mint fele kölcsönözhető -- Szatmár megyei könyvtárFEL

2010-ben is tovább gyarapodott a Szatmár Megyei Könyvtár dokumentumtára, és egyre többen élnek a lehetőségekkel. Összesen 430.000 dokumentum várja az olvasókat, melyből 225.000 kikölcsönözhető -- derült ki a Megyei Könyvtár vezetősége által készített felmérésből.
A könyvtárnak összesen 29.793 felhasználója van, melyből csupán 5.860 az aktív tag. A tavalyi év folyamán több mint 70.000 látogatást számoltak: közel 55.000 direkt látogatást és 8.137 virtuális látogatást, illetve 134.556 kölcsönzési folyamat zajlott. A könyvtár weboldala közel négy hónapja látogatható, amely a vonzó tartalomnak és a könnyű kezelhetőségnek köszönhetően szeptember és december között több mint 8.000 látogatót vonzott.
A kikölcsönzött dokumentumok számának növekedése azt jelzi, hogy a tavalyi év folyamán egyre többen kapnak kedvet az olvasáshoz, ugyanis a 2009-es évhez képest 2010-ben 22.000-el több kiadványt kölcsönöztek ki. Naponta több mint 500 dokumentumot kölcsönöztek, és naponta 278 könyvbarát tért be a felnőtt- és a gyerekkönyvek kölcsönzőjébe.


200 oldalas könyv szkennelése 15 perc alatt -- digitális könyvfalóFEL

A CD írók megjelenése felgyorsította a kalóz filmek, kalóz zenék terjedését. Vajon a Book Saver segítségével megjelennek ezután a kalóz könyvek is? Az Ion Audio cég olyan új eszközt fejlesztett, mely 15 perc alatt képes digitalizálni egy 200 oldalas könyvet. A cél persze mindezzel nem a kalózmásolat, hanem mindössze az, hogy ezentúl meglévő nyomtatott könyveink helyett is elegendő legyen egy e-book olvasót cipelni a nyaralásra, utazásra.
A Book Saver egyszerű találmány, áll egy állványból és két kamerából. A könyvet az állvány alá helyezve a Book Saver másodpercek alatt színes másolatot készít az oldalról, a könyv fölött lógó két kamera segítségével, és máris lehet lapozni.
A konvertálás után a könyv könnyen átvihető számítógépre vagy e-olvasóra. Egyszerűen és gyorsan készíthetünk könyvünkből, magazinunkból digitális dokumentumot -- írja az Ion web oldala. A Book Saver, akárcsak a CD író, teljesen legális. A törvény kimondja, hogy mindenki készíthet másolatot a tulajdonában lévő médiáról saját használatra.


Könyv lesz a Google szkennelményeiből -- a Google megvásárolta az eBook Technologies-tFEL

A Google megkötötte a 2011-es év első üzletét: megvásárolt egy digitális könyvek számára hardvert és szoftvert gyártó céget, az eBook Technologies-t. A vásárlás részletei nem nyilvánosak. Az eBook Technologies weboldaláról megtudhatjuk, hogy a cég e-könyvekhez gyárt hardver és szoftver termékeket, valamint kiadók számára kínál számlázási és disztribúciós technológiát. A Google valószínűleg a közelmúltban megjelent Google eKönyvek részeként akarja felhasználni az eBook Technologies szoftvereit és rendszerét.


Digitalizálják a nagyváradi evangélikus levéltáratFEL

A nagyváradi evangélikus egyházközség levéltárában a gyülekezet megalakulási évétől, vagyis 1812-től őriznek iratokat. A digitalizálás megkönnyíti az adatbázis használatát, a számítógépes keresőprogram segítségével könnyen meg lehet majd találni az iratokat egy-egy igazolás vagy kimutatás készítéséhez. Szívesen látják majd azokat is, akik kutatási célból, tanulmányaikhoz szeretnének elmerülni az adatokban és iratokban. Az elektronikus feldolgozás részeként prezentációt készítenek, amelyben bemutatják az egyházközség múltját szöveges és képi formában. A nagyváradi evangélikus egyházközség levéltárában a gyülekezet megalakulási évétől, vagyis 1812-től őriznek iratokat.


Cseh Tamás Archívumot hoz létre az OSZK -- 2.0FEL

A 2009-ben elhunyt Cseh Tamás dalainak keletkezés-történetéhez kapcsolódó tárgyi emlékekből, írásos, képi, film- és hangdokumentumokból álló archívum gyűjtésébe kezdett az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). A digitalizált anyag alkalmas lesz akár akadémiai színvonalú kutatásra, bizonyos részei pedig publikálásra is. A Bereményi Géza, Császár Bíró Éva (Cseh Tamás felesége) és mások közreműködésével zajló gyűjtő- és előkészítő munka évekig eltart majd, és közben folyamatosan tervezzük kiadványok megjelentetését -- mondta Hanák Gábor, a könyvtár történeti interjútárának címzetes igazgatója, a gyűjtés főszervezője egy szerdai sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, elsősorban a rajongók, tisztelők gyűjteményeit, képeket, kéziratokat, hangfelvételeket várnak, amelyekről másolatot készítenek, majd visszajuttatják őket tulajdonosuknak. Hanák Gábor kitért arra, hogy eddig mintegy hatezer fotót scanneltek be és körülbelül negyven koncertfelvételt digitalizáltak.
Nagy Gábor Tamás, a projektben együttműködő Budavári Önkormányzat fideszes polgármestere szerint 'Fontos kulturális küldetés ez, hiszen nemcsak egy művész élettörténetéről van szó, hanem egy egész korszak történetéről, egy nemzedék világnézetéről is'. Sajó Andrea, az OSZK főigazgatója felidézte, hogy Cseh Tamást személyes kapcsolat fűzte a nemzeti könyvtárhoz, hiszen a Századunk című sorozat moderátoraként rendszeresen megfordult az intézményben.


Tizedik születésnapját ünnepelte a Wikipedia -- az egyetemi tanárok akadékoskodnakFEL

A Széchényi könyvtár dísztermében ünnepelte szombaton tizedik születésnapját a világ legnagyobb, szabadon szerkeszthető online enciklopédiája, a Wikipedia. Pontosabban a nagy, angol nyelvű Wikipedia tízéves idén, mert az itthoni alapító, Gervai Grin Péter csak két évvel később végezte el az első kapavágásokat, úgyhogy a .hu még csak nyolc. Azért így is volt mit ünnepelni.
Kimondani ugyan senki nem mondta, de a helyszín, a külsőségek és a meghívott előadók is arra utaltak, hogy a Wikipedia elsősorban a legitimációra törekszik, arra, hogy megannyi hányattatás, leszólás és értetlenkedés után komolyan vegyék végre. Nem lehet persze nem komolyan venni egy olyan szájtot, ami havonta 410 millió egyedi látogatót fogad, hiszen, ahogy a szólás tartja, 410 millió egyedi látogató nem tévedhet. Csakhogy a Wikipediának soha nem az internetezőknek kellett elmagyaráznia, mire jó, hanem a tisztességben megőszült akadémikusoknak, a papírba szerelmes könyvtárigazgatóknak, az akadékoskodó egyetemi tanároknak.
-- Milyen újdonságok várhatók a Wikipedián? (HVG)


Szex-képregények mutatják be az erotikus fantázia történetét -- MOSEXFEL

A New York-i Museum of Sex friss kiállításán 20. és 21. századi erotikus képregényeket állít ki. Ezeken keresztül mutatja be, hogyan változott a szexuális fantázia, viccek története, valamint tabuk- és ikonok kezelése a popkultúrában a nagy világválságtól napjainkig. A 150 kiállított dokumentum között találhatók eredeti rajzok, illusztrált könyvek, magazinok és videók is. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Pornó az OSZK-ban link

Kaposvár: jogszabályellenes az összevonás terve -- könyvtár-levéltár-múzeum FEL

A jogszabályoknak nem felel meg a megyei önkormányzat újjászervezési terve, mely szerint összevonná a közművelődési intézményeket. A helyettes államtitkár kérdésünkre elmondta, nem az átszervezés ellen vannak, de a szabályoknak meg kell felelni. A könyvtár, a levéltár, a múzeum és a programigazgatóság összevonásának tervéről a megyei önkormányzat levélben tájékoztatta a szaktárcát, ahonnan visszaírtak, hogy ez nem felel meg a jogszabályoknak.
Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes kulturális államtitkár elmondta: azt javasolják, hogy gondolják át a javaslatcsomagot. Nem a reorganizáció ellen, nem az intézményi átszervezések ellen vannak, de olyan megoldásokat tudnak csak támogatni, amik megfelelnek a törvényi előírásoknak.
Az intézmények fenntartása évente félmilliárd forintba kerül, ennek 60%-át a megyei önkormányzatnak kell fizetni, ezért feltétlenül szükség van az átszervezésre, mondja megyei elnök. Ez a helyzet mindenhol az országban. Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke szerint a folyamat félúton van, ahogy a költözés is.
Az újjászervezéstől független, hogy a tervek szerint az egykori vármegyeházára költözne a megyei önkormányzat, de ott maradna a múzeum apparátusa is.




Analógiák

Ifjú tudósokat keres a Google -- Google Science FairFEL

A Google története 15 évvel ezelőtt két amerikai egyetemista, Larry Page és Sergey Brin egyetemi kutatómunkájaként indult, majd amikor teljesen beszippantotta őket a keresőoldalak működésének tanulmányozása, megálmodták, hogy létrehoznak egy minden eddiginél jobb keresőt.
Azóta már tudjuk, sikerült nekik, sőt, sok egyéb más is. A Google diadalmenetében azonban nagy szerepe volt a szerencsések, Brinnek és Page-nek jó helyen, a kaliforniai Stanford Egyetemen jutott mindez eszükbe, s volt kinek megmutatni az ötletüket. Az első éveket biztosan nem élték volna túl, ha nem kapnak néhány kövér csekket, biztatást és szakmai segítséget az akkoriban eszelősnek tűnő ötletükhöz. Szerencsére a két alapító nem felejtette el, hogy a tudomány változtatja meg a világot, s ahhoz, hogy a fejlődés ne álljon meg, folyamatosan szükség van tehetséges kutatókra is, akiket ugyanúgy kellene ünnepelni, mint az élsportolókat vagy a popsztárokat. Épp ezért a Google elhatározta, hogy segít a jelenkor fiatal tudósainak, mondhatni a jövő technológiai rocksztárjainak, s összefogva a CERN kutatóintézettel, a LEGO csoporttal, a National Geographic-kal és a Scientific American szaklappal, életre hívták a világ első globális online tudományos versenyét, a Google Science Fair-t.


A nagy Facebook-fétis -- mennyit hoz a jelenlét a könyvtárnak?FEL

A jóisten áldása a tartalomszolgáltatóknak vagy kvázi ingyenreklám a Facebooknak a tartalommegosztás? Vannak, akik többszáz százalékos forgalomnövekedésről számolnak be, míg mások az egyelőre pontosan megjósolhatatlan veszélyekre figyelmeztetnek.
'Eddig az volt a helyzet, hogy az interneten mindenki egymás ellen harcolt a látogatók figyelméért és idejéért. Az már most látszik, hogy a Facebook nagyon sok időt von el minden mástól, így a tartalomszolgáltatóknak most már nem egymással, hanem a közösségi oldallal kell megküzdeniük a felhasználók figyelméért. A kérdés inkább az lesz, hogy a személyes hírfolyamban mit fogunk meghagyni, és ebben benne lesznek-e a különböző hírforrások' -- véli Trentin Tamás.
A speciális tartalmú vagy kisebb hírszájtok, blogok adatai azonban mást mutatnak. Bohus Péter, a Stop.hu főszerkesztője szerint a Facebook nem elhanyagolható, mert már most több látogatót hoz számukra, mint sok hírgyűjtő oldal. 'Ennek ellenére a látogatottsági adatainkat nem növelte jelentősen sem a megosztás, sem pedig a lájkolás funkció' -- osztotta meg Bohus.




Kisszínes

Videotórium -- NymE SEK Könyvtára médiatárának filmanyagával FEL

A NymE SEK Könyvtára médiatárának filmanyagával elsők között csatlakozott a Videotórium filmanyagához. A weboldalon a 'Csatornák' menüben / közvetlen elérés: link / egy csoportban lehet válogatni a filmek közül. A jelenleg 70 felvétel folyamatos bővítését tervezzük. A Szalay László volt főigazgató által megkezdett filmes tevékenység eddig megmentett része a Médiatár videokazettáin találhatóak. Digitális archiválásuk a szerény körülmények között is folyamatosan történik. Közkincsé tételük a Videotórium segítségével vált lehetővé.
A 'polcon porosodó' filmek :-) statisztikáját nézve érdekes, hogy a 70 videó feltöltésének szűk 3 hónapja alatt több mint 6000-szer kattintottak rá a felvételek valamelyikére. A Teller Ede fizikus angol nyelvű előadása már egyedül 800 körül jár.
Az intézmény tavalyi 50-éves ünnepségsorozatának része volt az AV dokumentumok számbavétele, digitalizálása és nyilvánossá tétele. Természetesen az intézménytörténeti jellegű filmek mellett, hosszú távon az időtálló előadások közzététele a célunk. Fontosnak tartottuk használói igény (korábbi / megszűnt videomegosztó tárhelyünk statisztikája) alapján az intézmény 'életével' foglalkozó filmeket is (pl. tanévnyitók, diplomaosztók, diáknapi filmek.) Eddigi gyakorlatunknak megfelelően szeretnénk a továbbiakban is felvételeket készíteni és megosztani könyvtári rendezvényeinkről is.
A Videotórium nagyszerű szolgáltatását köszönjük és igyekszünk minden fórumon hirdetni e lehetőséget.

Régebbi hírforrás(ok): Videotorium -- online videomegosztás az oktatás szolgálatában link 'Mi az ördögért nézegetem már megint a TED-szájtot?' link

Könyvekből origami -- porosodásgátlás 4. FEL

Korábbi számainkban többször beszámoltunk arról, mit tehetünk a rég nem használt könyvekkel. Így került szóba a könyvfestés, a könyvekből készült bútor, könyvespolc, karácsonyfa, és most az origami. Bátran alkalmazzuk az eljárást. Előnyei:
- újra használatba kerülnek a poros könyvek (persze, utoljára :-)
- programot szervezhetünk a gyerekeknek
- hely szabadulhat fel a könyvtárban.
S végtére is: dokumentumok helyett a használóra összpontosítunk. (MG)


Mi éri a könyvtárakat? -- kiadáscsökkentés, megszorítás, szerkezeti reform? (fogalomhatározó)FEL

Úgy tűnik, hogy a kormány minden korábbi igyekezete ellenére sem tudja elkerülni, hogy középtávú deficitcsökkentő intézkedéseket tegyen. Vagyis stabilitási és növekedési csomagot állítson össze. Vagyis megszorítson. Vagyis reformokat léptessen életbe. Vagyis csökkentse a kiadásokat. Tényleg, akkor most mit is?


Milyen szabályok vonatkoznak az oroszlán könyvtári viselkedésére?FEL

Magyarul beszélő mese. -- Dienes Éva (FSZEK) ajánlásával


Újra megnyílt a Mindentudás Egyeteme -- webkettes alkalmazásokkal dúsítottak FEL

Kétszeresen is belopózott az infokommunikáció a Mindentudás Egyeteme újabb szériájába. Egyrészt a népszerű projekt az ismeretterjesztő missziójához beveti az elektronikus média teljes eszköztárát -- a tévéműsoroktól kezdve a megújult és webkettes alkalmazásokkal dúsított honlapon át az e-learning tananyagokig --, másrészt már a nyitóelőadásnak is egy mobilkommunikációs kutatás szolgálta az alapját.


Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj - Meghosszabbított nevezési határidőFEL

Egy új hazai és európai uniós szintű verseny indult útjára idén Kiváló Online Gyermektartalom Díj (European Award for Quality Online Content for Children) néven. A vetélkedő célja, hogy összegyűjtse és rangsorolja a legjobb minőségi online gyermektartalmakat. A 2010-2011-es évben első ízben kerül meghirdetésre ez a verseny tizennégy Biztonságosabb Internet Központ és az Európai Bizottság Biztonságosabb Internet Programja közös szervezésében.


Adatvédelem -- Megbüntethetik a Google szolgáltatását használó német szájtokatFEL

A Google Analytics nevű, a honlapok látogatottságának elemzését biztosító szolgáltatás használatáért komoly büntetést róhatnak ki a helyi internetes cégekre a német adatvédelmi hatóságok, amelyek szerint a keresőcég nem tesz meg mindent tőle telhetőt a felhasználók adatainak védelméért.
A Google Analytics olyan ingyenes szolgáltatás, amellyel a honlapok működtetői részletes statisztikákat kaphatnak oldalaik látogatóinak felhasználói szokásairól. A német tartományok adatvédelmi hatóságai azt találják problémásnak, hogy a Google nagyon részletes adatokat rögzít a szolgáltatást használó honlapok látogatóiról, és ezeket a cég Egyesült Államokban működő szervereire továbbítja feldolgozásra. Az amerikai adatvédelmi szabályozás gyökeresen eltér az európaitól -- ezért tartják jogsértőnek a német adatvédők a Google gyakorlatát.




Információforrások

Közösségi oldal indult színházkedvelőknekFEL

A színházba járókat megcélzó közösségi oldal indult Színházkolónia néven. A kezdeményezés célja, hogy a néző elmondhassa véleményét az előadásokról, hogy értékelhesse a színházi felhozatalt, hogy elolvashassa mások véleményét egy-egy előadásról, alkotóról - és ezek alapján eldönthesse, mit szeretne megnézni valójában. A Színházkolónia jelenleg tesztüzemben működik, vagyis már elérhető, azonban az üzemeltetők a közönség segítségét is kérik az oldal fejlesztéséhez egy játék keretében. A programozási, helyesírási, felépítési, logikai hibákat találó, és azokat a kolonia@szinhaz.hu címen január 10-20. között jelzők közül az, aki a legtöbb hibát találja két jegyet nyerhet az általa kiválasztott színházi előadásra.


Elindult az összkormányzati portálFEL

Elindult az új, összevont kormányzati információs portál, a link amely a korábbi minisztériumi honlapokat hivatott kiváltani - közölte az MTI-re hivatkozva az MR1-Kossuth rádió. Az új portál egyetlen központi címről teszi hozzáférhetővé a látogatók számára a legfrissebb kormányzati híreket, anyagokat, multimédiás tartalmakat, illetve a sajtó regisztrált képviselői számára nyújt olyan további szolgáltatásokat, mint a sajtótájékoztatók élő közvetítése vagy nagyfelbontású fotó- és videóanyagok letöltésének lehetősége -- közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága. A link jelenleg nyilvános tesztüzemmódban működik. A próbaidőszak alatt a korábbi minisztériumi honlapok már nem frissülnek, de elérhetőek maradnak.


A Médiatanács blogjaFEL

A Médiatanács tagjai: Szalai Annamária elnök, dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás, dr. Koltay András, dr. Vass Ágnes.


Magánnyugdíjpénztár -- menni vagy maradni?FEL

Mivel december 13-án, hétfőn a Parlament elfogadta a ?a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról? szóló törvényt, mintegy 3 millió nyugdíjpénztártagnak kell állást foglalnia a fenti kérdésben 2011. január 31-ig. Ebben a döntésben kívánunk olvasóinknak segítséget nyújtani.
- Ennyit veszít az a nyugdíjas, aki nem lép vissza az államhoz. ... Nem tudjuk, hogy fog-e csökkenni a TB-nyugdíj. (Portfolio 1.)
- Még mindig nem tudjuk, hogy mi lesz a nyugdíjakkal (Poetfolio 2.)
- Magánnyugdíjpénztárak: reálhozam, garancia, megszűnés (HVG) link


A Magyar Könyvtárosok Egyesületének taglistájaFEL

Címkék: szakmai szervezet |

Az MKE 2010. évi jegyzékhez katt: link


A falusi turizmusról onlineFEL

A 2011. évben egyedülálló módon on-line falusi turizmust népszerűsítő kiadványt készít a FATOSZ -- közölte szerkesztőségünkkel a szervezet. A régiós felbontásban elkészített, színes, képekkel gazdagon illusztrált katalógus csak az interneten, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének honlapjáról keresztül lesz elérhető. A katalógus lapozható, oldalanként kinyomtatható, nagyítható funkciókkal is bír, ezen keresztül mutatva be a látogatóknak, hogy miért is érdemes vidékre látogatniuk. A katalógus várhatóan február elejétől lesz megtekinthető mindenki számára.